New Sim2 pure laser projector
14 Ιανουαρίου 2015
DLP vertical lines problem (πρόβλημα κάθετων γραμμών)
22 Σεπτεμβρίου 2015

Οι λεγόμενοι βιντεοπροβολείς επαγγελματικής σειράς είναι συνήθως κατασκευασμένοι με γνώμονα την αξιοπιστία, την υψηλή φωτεινότητα και την απρόσκοπτη  παραμετροποίηση τους ώστε να “βολέψουν” τον κάθε επαγγελματία που θα κάνει χρήση ενός τέτοιου μοντέλου.

Τελευταία οι εταιρίες ρίχνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην “ποιότητα εικόνας”  των επαγγελματικών τους μοντέλων, ανεβάζοντας διαρκώς τα standards της εκάστοτε κατηγορίας.

Ο PT-EZ580 είναι ο ορισμός μιας τέτοιας ποιοτικής σε όλους τους τομείς κατασκευής.

 

Untitled-2side

 

O EΖ580 είναι “μεγάλος” και αυτό φαίνεται από όποια οπτική γωνία και να τον κοιτάξεις…

 

DSC00167

DSC00169

DSC00170

DSC00166

 

 

Ο “τυχερός” ιδιοκτήτης του ΕΖ580 μπορεί να επιλέξει μεταξύ έξι φακών που καλύπτουν όλο το φάσμα των αποστάσεων τοποθέτησης, πέντε που κάνουν χρήση zoom και ενός σταθερού short throw.

 

Η διαδικασία αλλαγής του φακού είναι απλή με την χρήση ενός button στο επάνω μέρος του προβολέα.

DSC00262 DSC00263

 

 

Η Panasonic έχει απλοποιήσει ιδιαιτέρως και την διαδικασία συντήρησης του EZ580. Τα πάντα είναι προσβάσιμα στον χρήστη, και εντός μερικών δευτερολέπτων μπορεί να έχει πρόσβαση από την λάμπα..

DSC00265

 

…μέχρι την οπτική μηχανή

 

DSC00268

 

 

 

Ο PT-EZ580 διαθέτει ότι είσοδο θα μπορούσαμε να φανταστούμε..από τις κλασικές πλέον HDMI/DVI έως την “καθαρόαιμη” display port.

DSC00165

Untitled

 

 

Το τηλεκοντρόλ του αγγίζει τα όρια του “κλασικού Panasonic”…

remote

Χαρακτηριστικά

 • Τεχνολογία : 3LCD active matrix
 • Ανάλυση : 1920Χ1200 (16/10)
 • Φωτεινότητα : 5400 lumens
 • Λυχνία : UHM 335W (διάρκεια 4000/4500 ώρες)
 • Contrast : 5000:1
 • Lens shift : powered ±60 % vertical, ±10 % horizontal
 • Θόρυβος λειτουργίας : 35 dB (lamp power: NORMAL), 29 dB (lamp power: ECO)
 • Βάρος : 10,6 kg

 

 

 

 

 

O PT-EZ580 σαν επαγγελματικός προβολέας πιθανότατα θα περάσει όλη του τη ζωή προβάλλοντας εικόνα σε κάποιο χώρο που η φωτεινότητα δεν θα είναι ελεγχόμενη. Έτσι και εγώ αποφάσισα να πραγματοποιήσω την δοκιμή του σε ένα τέτοιο χώρο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όλες οι μετρήσεις και οι δοκιμές έγιναν σε χώρο μη ελεγχόμενης φωτεινότητας.

Ας περάσουμε όμως για αρχή να δούμε τα “όπλα” που προσφέρει ο EZ580 στον επαγγελματία που θα τον επιλέξει.

 

 

 

 

Daylight view

Με την ρύθμιση Daylight view στην θέση on, ο EZ580 κάνει χρήσει ενός αισθητήρα που διαθέτει στο σασί του ώστε να μετρήσει την φωτεινότητα του χώρου και να προσαρμόσει την φωτεινότητα, το gamma και τα χρώματα του ανάλογα.

Untitled

 

Στην πράξη, αυτό το mode δουλεύει εξαιρετικά και όσο και να προσπαθείς να ξεγελάσεις τον προβολέα αυξάνοντας ή μειώνοντας τον περιβάλλοντα φωτισμό του χώρου, αυτό εξακολουθεί και ρυθμίζει την εικόνα ιδανικά.

Aυτή η δυνατότητα είναι εξαιρετικά χρήσιμη διότι δεν απασχολεί τον χειριστή του προβολέα με πρόσθετες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τον εκάστοτε χώρο ώστε ο προβολέας να αποδώσει την μέγιστη εικόνα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

 

 

 

 

 

Side by Side και P in P

Άλλη μια δυνατότητα του EZ580 είναι να προβάλει δυο διαφορετικές εικόνες ταυτόχρονα είτε χωρίζοντας την προβαλλόμενη εικόνα σε δυο ίσα μέρη (Side by Side) είτε τοποθετώντας την μία εικόνα μέσα στην άλλη (P in P).

Αυτή η λειτουργία θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε παρουσιάσεις ή απομακρυσμένα training.

Untitled1

DSC00178

 

 

 

 

 

DICOM simulation mode

Αυτό το mode προορίζεται για την απεικόνιση X-ray εικόνων και βελτιώνει το contrast/φωτεινότητα ώστε η προβαλλόμενη εικόνα να είναι πιο ευδιάκριτη.

Untitled2 Untitled3

 

 

 

 

Digital Link

O EΖ580 μπορεί να δεχθεί ασυμπίεστο HD σήμα βίντεο, ήχο και εντολές χειρισμού στην πόρτα δικτύου του με απλό καλώδιο Ethernet (CAT5e) που το μήκος του μπορεί να φτάνει και τα 100 μέτρα!

Επίσης, αγοράζοντας κάποιος προαιρετικά το digital interface box της Panasonic μπορεί πραγματικά να απλοποιήσει πολύ την μακρινή τοποθέτηση του EZ580

Untitled

 

DSC00179

 

 

 

 

 

Επιλογή φακού ανάλογα την απόσταση τοποθέτησης

Ο ιδιοκτήτης του EZ580 μπορεί να επιλέξει ανάμεσα 6 φακούς ανάλογα τις ανάγκες του και να τοποθετήσει τον προβολέα ιδανικά σε κάθε χώρο.

Untitled

Η εναλλαγή φακών επιτρέπει στον EZ580 να μεταμορφωθεί από έναν long throw προβολέα σε έναν short throw μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και να εξυπηρετήσει κάθε πιθανή τοποθέτηση.

Untitled1

 

 

 

 

 

 

Δυναμική ίριδα

Σπανίως σε προβολείς επαγγελματικής σειράς συναντάμε “βοηθήματα” contrast όπως η δυναμική ίριδα, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η Panasonic έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο θέμα “εικόνα” στον EZ580. Σε προβολείς με τόσο μεγάλη φωτεινότητα, η δυναμική ίριδα κάνει θαύματα και είναι κάτι που το διαπίστωσα κατά την θέαση HD κινηματογραφικού υλικού.

Το software και το hardware της δυναμικής ίριδας του EZ580 είναι μια πλήρης “σινεμάδικη” υλοποίηση, ρυθμίζοντας σε κάθε καρέ εικόνας το άνοιγμα της ίριδας σε συνδυασμό με τη φωτεινότητα της λάμπας άλλα και την καμπύλη του gamma.

1-01p_02

 

 

 

 

 

 

Ελάχιστη συντήρηση

Ο EZ580 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απαιτεί ελάχιστη συντήρηση σε βάθος χρόνου. Το σασί του είναι σφραγισμένο, με μια και μοναδική ροή αέρα, από την είσοδο φίλτρου προς την έξοδο του συστήματος ψύξης.

Η Panasonic ανακοινώνει αλλαγή φίλτρου κάθε 17.000 ώρες περίπου, ανάλογα το περιβάλλον “εργασίας” του προβολέα. Για αυτούς που έχουν οικολογικές ανησυχίες να πούμε ότι το φίλτρο του EZ580 είναι κατασκευασμένο από πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά.

Untitled

 

 

 

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την πολύ υψηλή φωτεινότητα του EZ580 (5400 lumens), την αθόρυβη λειτουργία του (29db στο Eco mode), τις ευκολίες τοποθέτησης και την μεγάλη διάρκεια ζωής της λάμπας του (4500 ώρες σε Eco mode), τότε μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε για έναν επαγγελματικό προβολέα εξοπλισμένο σαν “αστακό” που κλείνει το μάτι και στον πλέον απαιτητικό χρήστη.

 

 

Καλά όλα αυτά τα καλούδια, άλλα ας περάσουμε να δούμε την απόδοση του EZ580 σε θέματα εικόνας.

 

Ο EZ580 διαθέτει πλήρη ρυθμιστικά εικόνας και όταν λέω πλήρης εννοώ τα πάντα (RGB, gamma και πλήρες CMS) κάτι επιτρέπει την πλήρη παραμετροποίηση της εικόνας σύμφωνα με τα γούστα του εκάστοτε ιδιοκτήτη του ή τα διεθνή πρότυπα.

Έστησα τον προβολέα σε ένα κλασικό meeting room και ξεκίνησα τις μετρήσεις και τις δοκιμές μου με πηγή έναν υπολογιστή προσπαθώντας να εξομοιώσω τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας ενός επαγγελματικού προβολέα.

DSC00199

 

DSC00180

 

DSC00191

 

 

Η πρώτη θετική εντύπωση ήρθε από την χρωματική ομοιομορφία του προβολέα ή οποία κρίνεται εξαιρετικά καλή. Δύσκολα συναντάς LCD προβολέα με τόσο καλή ομοιομορφία. Ότι πληρώνεις παίρνεις λέει η λαϊκή παροιμία…και μάλλον έχει δίκιο…

 

DSC00196

 

 

Το επόμενο που με απασχόλησε ήταν η σύγκλιση, αφού μιλάμε για τρίτσιπο προβολέα, όπως και η ευκρίνεια.

Η σύγκλιση βρέθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, με τα τρία χρώματα να ισορροπούν αρκετά καλά μεταξύ τους (κάτω από 0.5 pixel απόκλιση) κάτι που το περίμενα από έναν τόσο ποιοτικό προβολέα.

Η ευκρίνεια επίσης του φακού του κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πράγμα που βοηθάει την ανάγνωση μικρών γραμματοσειρών ή αρχείων Excel.

 

DSC00209

 

 

 

Πάμε να δούμε και τι έδειξαν οι μετρήσεις…

 

Μετρήσεις RGB και gamma με εργοστασιακές ρυθμίσεις στα mode Cinema & Standard

 

cinema default

standard before

 

 

Και μετά το calibration

cinema after

standard after

 

 

Όπως θα διαπιστώσετε χαμηλά στα 10 IRE το gamma χαμηλώνει αρκετά, δηλαδή η συγκεκριμένη απόχρωση του γκρι είναι αρκετά φωτεινότερη από το ιδανικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετρήσεις και η ρύθμιση του EZ580 έγιναν σε χώρο με μη ελεγχόμενο φωτισμό όπως προείπα, στον βωμό μιας εξομοίωσης συνθηκών όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές που θα κληθεί ο EZ580 να αντιμετωπίσει.

 

Μετρήσεις πρωτευόντων και δευτερευόντων χρωμάτων… (mode cinema)

 

colors cinema default1

colors cinema after1

Όπως διακρίνετε ο EZ580 παρουσιάζει ένα γενικά υποκορεσμένο χρωματικό τρίγωνο το οποίο οφείλεται κατά πάσα περίπτωση στην καινούργια και άστρωτη λάμπα του.

Στις μετρήσεις φωτεινότητας ο EZ580 έδειξε τα δόντια του δικαιολογώντας πλήρως τα 335W της λάμπας του.

Απέδωσε μέγιστη φωτεινότητα 4.600 lumens και ελάχιστη 2200 lumen. Στην πρώτη περίπτωση στο mode dynamic και στην δεύτερη καλιμπραρισμένος στο mode standard (το οποίο είναι ελαφρώς πιο σκοτεινό από το cinema mode!).

Στις μετρήσεις on/off contrast πήρα 1100 :1 native μέτρηση, νούμερο που είναι εξαιρετικό για το είδος του προβολέα και 4150:1 με την δυναμική ίριδα ενεργοποιημένη, κάτι που δείχνει την καθόλου επιθετική της φύση.

Στα της εικόνας πάντα και για να βγάλω τα προσωπικά μου συμπεράσματα ώστε να μπορέσω και να σας τα μεταφέρω, δεν άντεξα στον πειρασμό και έβαλα τον EZ580 να προβάλει HD κινηματογραφικό υλικό.

Αν εξαιρέσουμε την μέτρια στάθμη του μαύρου του (μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για φωτεινότητα 2200 lumen καλιμπραρισμένος!), κάτι που φυσικά το περίμενα, στους υπόλοιπους τομείς αδυνατείς να συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για μοντέλο επαγγελματικής σειράς. Έχω δει αρκετά επαγγελματικά μοντέλα του ίδιου “βεληνεκούς” και μπορώ να πω ότι ο EZ580 είναι μακράν ο πιο κινηματογραφικός.

Διαθέτει ευκρίνεια που την συναντάς μονάχα σε σοβαρές home cinema υλοποιήσεις (βοηθάει και η πολύ καλή του σύγκλιση), εξαιρετικές διαβαθμίσεις του γκρι , αποδίδει τις σκοτεινές λεπτομέρειες ασυμπίεστες και στα φωτεινά πλάνα εντυπωσιάζει με την ωμή του δύναμη.

Χρωματικά διακρίνεται για την πλούσια LCDάδικη χρωματική του παλέτα, τις εντυπωσιακές φωτεινότητες τόσο των πρωτευόντων όσο και των δευτερευόντων χρωμάτων και την εξαιρετική του φυσικότητα στις λεγόμενες αποχρώσεις δέρματος (skin tones).

Όλα αυτά σε περιβάλλον χωρίς ούτε την υποτυπώδη συσκότιση φυσικά, κάτι που κάθε φορά που το συνειδητοποιείς δεν μπορείς παρά να εντυπωσιάζεσαι.

Με την δυναμική ίριδα ενεργοποιημένη τώρα, οι σκοτεινές σκηνές αποκτούν το βάθος και την υφή που τους έλειπε και ο προβολέας αρχίζει να “ανασαίνει” κάπως. Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε προβολείς με τόσο μεγάλη φωτεινότητα πόσο χρήσιμη στα σκοτεινά πλάνα είναι η αυτόματη ίριδα.

Σαν λειτουργία, η δυναμική ίριδα,  θα πω ότι είναι αρκετά διακριτική και γρήγορη. Θέλει προσπάθεια για να την δεις να επεμβαίνει, άλλα αν παγώσεις την σκηνή και την απενεργοποιήσεις τότε καταλαβαίνεις πόσο θετικά είχε επέμβει στην εικόνα.

Αν ήθελα να περιγράψω τον EZ580 με δυο λόγια, θα έλεγα ότι πρόκειται για έναν προβολέα που διαθέτει τα καλά χαρακτηριστικά ενός DLP με πινελιές από την χρωματική παλέτα και την κινηματογραφικότητα των LCD, τόσο απλά.

 

 

Και μερικά screenshots από το “θηρίο”…

 

 

 

Και ένα μικρό χιουμοριστικό “βιντεάκι-παρουσίαση” (έτσι, για να προσθέσουμε και έναν χιουμοριστικό “κερασάκι” σε αυτό το review) για το οποίο χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μιχάλη, φίλο και συνεργάτη, για τις ατελείωτες στιγμές γέλιου που μας πρόσφερε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Ελπίζω να το απολαύσετε όσο εμείς!

 [vimeo clip_id=118802298 width=640 height=480 ]

Επίλογος

Ο PT-EZ580 είναι ένας βιντεοπροβολέας πολυεργαλείο, ιδανικός σύντροφος ενός επαγγελματία άλλα και πραγματικός χαμαιλέοντας όταν κληθεί να εκτελέσει χρέη μικρής κινηματογραφικής μηχανής.

Η ποιότητα κατασκευής του κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες παραμετροποίησης ανάλογα τις συνθήκες στις οποίες θα κληθεί να ανταπεξέλθει και διαθέτει πολύ υψηλά standards στην τελική ποιότητα εικόνας.

 

 

Panasonic PT-EZ580

Untitled-2

 

 

 

 

 

Αντιπροσωπεία : Intertech S.A

Διάθεση : LEC Hellas S.A

τηλ. 210-2589040

Τιμή : 4.530 ευρώ

 

 

 

Καλές προβολές!

 

Νίκος Τσώλας

2 Comments

 1. Ο/Η Ντιξον λέει:

  Νταξ, το φιλαρακι στην παρουσιαση ειναι λιγο πιο ‘πιπερατο’ απο οτι συνηθιζεται, αλλα δε βαριεσαι με τους συριζαιους που μπλεξαμε ολα πια επιτρεπονται.
  Αλλα ρε συ μαγκες απο το 6¨37 και μετα, αν αυτο το ‘τσακισμα’ δεν τον εστειλε σε ορθοπέδικό για ξεμπλεγμα, τι να πω..Μπραβο το παλικαρακι, τοχει. Κανα-δυο hdmi να θυμαται και θα παει μπροστααα

  Ωραια μασινι ομως. Ο πανασονικ

 2. Ο/Η stayroyla λέει:

  giasoy exo magazi ke exo parei enan optoma dh 1017 sketh apogohteysh exete metaxeismenoys ke symboylh pezo 4 3ke se epipedo ke se metra 4 x3 -12 tetragonika ti proteinetesta 1500 eyro na paro peripoy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *