JVC DLA-X9…επισκευή για γερά στομάχια..
30 Απριλίου 2014
JVC X500R full review
14 Νοεμβρίου 2014
Show all

Ο πρώτος pure laser προβολέας από την Panasonic

Η τεχνολογία “lamp free” (Laser) δείχνει να προχωρά με γοργούς ρυθμούς στους βιντεοπροβολείς. Ως τώρα τα λίγα μοντέλα που κυκλοφορούσαν έκαναν χρήση υβριδικής οπτικής μηχανής αποτελούμενης από έναν συνδυασμό led και laser.

H Panasonic είπε να το προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και έβγαλε σε παραγωγή τον πρώτο full HD βιντεοπροβολέα που η οπτική του μηχανή τροφοδοτείται αποκλειστικά με laser.

Το όνομα του PT-RZ670

 

rz670_anglelow rz670_side_trmnl rz670_top

 

 

 

 

 

Tο μοντέλο φυσικά λανσάρεται ως επαγγελματικός βιντεοπροβολέας άλλα σίγουρα μπορεί να αποτελέσει και μια καλή λύση όσο αφορά “μεγάλα” home cinema άλλα γιατί όχι και μικρά αφού με ρυθμιστικά μπορείτε να περιορίσετε την φωτεινότητα του. Αρκεί φυσικά να μπορείτε να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη σας μιας και η τιμή πώλησης του ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ.

 

Ας δούμε τα χαρακτηριστικά του

  • Τεχνολογία: DLP
  • Ανάλυση: 1920×1080 (WUXGA)
  • Lens Shift: Οριζόντιο & Κάθετο
  • Contrast: 10.000:1 ( with DYNAMIC CONTRAST on )
  • Φωτεινότητα: 6500 lumen ( OPERATING MODE: NORMAL )
  • Διάρκεια λάμπας: 20.000 ώρες
  • Κατανάλωση: 720W
  • Βάρος: 23Kg

 

O προβολέας αποδίδει 6500 lumen μέγιστη φωτεινότητα (στο dynamic mode) άλλα αν δεν την χρειαζόμαστε μπορούμε να την μειώσουμε κατά βούληση μέχρι και τα 1600 lumen (στο Long Life 3). Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτό το mode (long life 3) η ζωή της συστοιχίας laser φτάνει το αστρονομικό νούμερο των 87.600 ωρών!

Καινοτομίες που αξίζει να να αναφέρουμε είναι το σφραγισμένο οπτικό και η μη χρήση φίλτρου, που ελαχιστοποιεί την όποια συντήρηση και εκτοξεύει την σχέση ποιότητα εικόνας/βάθος χρόνου σε πολύ υψηλά επίπεδα (επίπεδα τηλεόρασης θα έλεγα χαριτολογώντας).

Αλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι η Panasonic έχει χωρίσει σε “ομάδες” τις διόδους laser για λόγους αξιοπιστίας και αν κάποια από αυτές καταρρεύσει για οποιοδήποτε λόγο, να μην συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες βυθίζοντας στο σκοτάδι τον προβολέα (οι δίοδοι συνήθως είναι συνδεμένες παράλληλα). Έτσι αν κάποια δίοδος “αστοχήσει” θα συμπαρασύρει μονάχα την ομάδα της με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση στην φωτεινότητα μόνο κατά 7% περίπου.

Ο PT-RZ670 διαθέτει μια σειρά από φακούς που μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος αγοραστής ανάλογα τις ανάγκες του (την απόσταση τοποθέτησης και το μέγεθος της προβολής)

rz670_lenschg

Screen Shot 2014-11-02 at 4.49.41 PM

Αξίζει όμως να αναφερθούμε σε έναν ιδιαίτερο short throw φακό που διαθέτει σαν αξεσουάρ η Panasonic, τον ET-DLE030 ultra short throw lens. Με τον συγκεκριμένο φακό φορεμένο, ο προβολέας μπορεί να μας δώσει 100 ίντσες από τους 84 πόντους απόσταση σε ανάποδη στάση (ο φακός να κοιτάει αντίθετα από την οθόνη). Αν αναλογιστούμε ότι 60 περίπου πόντους είναι το σώμα του προβολέα, τότε μιλάμε για 100 ίντσες που τις παράγει σχεδόν εξ επαφής!

 

Screen Shot 2014-11-02 at 4.37.50 PM

Screen Shot 2014-11-02 at 4.26.33 PMScreen Shot 2014-11-02 at 5.07.50 PM

 

Μια τέτοια διάταξη εξαφανίζει στην κυριολεξία το πρόβλημα της φωτεινότητας του χώρου (ο προβολέας μπορεί να παίξει ακόμη και μέρα αποδίδοντας εξαιρετική εικόνα) και μας δίνει και το maximum της φωτεινότητας αφού δεν έχουμε τις απώλειες της “απόστασης”.

Αν προσθέσουμε σε αυτή την εξίσωση και το γεγονός ότι ο προβολέας σύμφωνα με την Panasonic έχει κατασκευαστεί για χρήση 24/7, δηλαδή να παίζει ακατάπαυστα χωρίς αλλοιώσεις και φθορά στην οπτική του μηχανή σε συνδυασμό με τις 87.600 ώρες ζωής των laser, τότε μπορούμε να μιλάμε ακόμη και για μια καταπληκτική τηλεόραση των 100 ιντσών που θα μπορεί να παίζει νύχτα – μέρα χωρίς φυσικά το άγχος της αντικατάστασης λάμπας (που έχουμε στους κλασικούς προβολείς), τηλεόραση των 20.000 ευρώ βέβαια…για να μην ξεχνιόμαστε.. 🙂

Αν το πάμε ακόμη πιο πέρα, μια τέτοια διάταξη βοηθάει ακόμη και στο “συμμάζεμα” των καλωδίων, μιας και τα πάντα θα βρίσκονται πολύ κοντά στην οθόνη προβολής, δηλαδή κάτι σαν “διαζύγιο free” (βλέπε “lamp free” 🙂 ).

Από όποια οπτική γωνία και να το δούμε πάντως, μόνο θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν τέτοια βήματα στον χώρο της βιντεοπροβολής και μας δείχνουν ότι οι εταιρίες διαρκώς εξελίσσουν, ψάχνουν και πειραματίζονται σε νέες τεχνολογίες που πάνε την βιντεοπροβολή ένα βήμα μπροστά. Να πήγαιναν και οι τιμές ένα βήμα πίσω…λέω εγώ τώρα…δεν νομίζω να τα βάφαμε και μαύρα…

 

 

Καλές προβολές!

 

Νίκος Τσώλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *