Καθαρισμός Sony VPL-AW15
6 Ιανουαρίου 2013
BenQ W5000/20000 βλάβη – κάθετες ασπρόμαυρες γραμμές στην οθόνη
7 Ιανουαρίου 2013

Είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένας προβολέας που έχει σχεδιαστεί για λάμπες υψηλής πίεσης με μια απλή δίοδο LED?Η απάντηση είναι….ναι μπορεί…αρκεί βέβαια να υπάρχει η διάθεση για ψάξιμο,βασικές ηλεκτρονικές γνώσεις ,χρόνος και φυσικά τι άλλο…χρήμα.

Από καιρό τώρα είχε καρφωθεί στο μυαλό μας αυτή η ιδέα και δεν έμενε τίποτα άλλο από το να την υλοποιήσουμε. Ας παρουσιάσουμε τα υλικά μας!

Για την συνταγή LED χρειαστήκαμε

Εναν βιντεοπροβολέα!

Στην περίπτωση μας χρησιμοποιήσαμε έναν SONY VPL-VW50 ευγενική χορηγία φίλου απο το AVsite

Το service manual του προβολέα

VPL-VW50 (2)

Μία δίοδο LED με το τροφοδοτικό της

Επελέγη ένα κινέζικο LED των 100W (για θέμα καθαρά κόστους μιας που μαζί με το τροφοδοτικό του και το LENS δεν ξεπέρασε τα 85 ευρώ)

Φυσικά χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία ,τίποτα δεν μπορεί να γίνει..για αυτό πήραν άμεσα θέση μάχης και ξεκινήσαμε..

Πρώτη μας δουλειά ήταν να κάνουμε τον προβολέα να ξεκινάει χωρίς να υπάρχει τοποθετημένη λάμπα. Αυτό αποδείχτηκε σχετικά εύκολο αφού μελετώντας προσεκτικά τα σχέδια ανακαλύψαμε ότι με ένα απλό βραχυκύκλωμα στην mainboard ο προβολέας ξεκινούσε άνετα χωρίς να περιμένει το κατάλληλο σήμα από το τροφοδοτικό της λάμπας .

Αυτό μας επέτρεψε να έχουμε έναν προβολέα που ανοίγει και λειτουργεί κανονικότατα χωρίς την λάμπα και το τροφοδοτικό της να βρίσκονται μέσα του.

Η αφαίρεση του τροφοδοτικού της λάμπας μάλιστα….μας έδωσε και τον κατάλληλο χώρο για την τοποθέτηση του τροφοδοτικού της διόδου LED (μέγεθος περίπου ενός τροφοδοτικού laptop) ,με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια δηλαδή..

Αφού τελειώσαμε με αυτό το εύκολο κομμάτι όπως αποδείχθηκε…καιρός να προχωρήσουμε στην ουσία της μετατροπής ,το LED . Αφού τοποθετήσαμε το LED σε μία ψήκτρα από παλιό pentium επεξεργαστή και προσαρμόσαμε πάνω του το LENS που είχαμε αγοράσει μαζί του ,αρχίσαμε τους πειραματισμούς για την δημιουργία δέσμης φωτός. Εδώ να πούμε ότι το LED χρειάζεται πολύ καλή ψύξη αφενός γιατί ζεσταίνεται αρκετά (δεν πιστεύετε πόσο) και αφετέρου γιατί σε όσο ψηλότερη θερμοκρασία δουλεύει ,τόσο μειώνεται η απόδοση του .

Καλό χρυσό και άγιο το LED των 100w και μάλιστα πανίσχυρο άλλα το φως που εκπέμπει είναι αχαλίνωτο στην κυριολεξία και προς όλες τις κατευθύνσεις .Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο LED αποτελείται από 100 διόδους του ενός watt η κάθε μία ,δηλαδή στην ουσία έχουμε να κάνουμε με 100 μικρές πηγές φωτός και οχι με μία όπως με την λάμπα υψηλής πίεσης που χρησιμοποιούν συνήθως οι βιντεοπροβολείς. Δηλαδή θα έπρεπε να βρούμε τρόπο να κάνουμε αυτές τις 100 πηγές φωτός μία δέσμη που να έχει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και μάλιστα σε ελάχιστες μοίρες.Δύσκολο… άλλα όχι ακατόρθωτο.

Στην ουσία θέλαμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο με αντίθετη φορά..

Εδώ κάπου ξεκίνησαν και οι αμέτρητοι πειραματισμοί τους οποίους θα μοιραστούμε μαζί σας.Όπως βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία για να μπορέσει ένας ειδικός φακός να συγκεντρώσει το φως σε δέσμη χρειάζεται να τοποθετηθεί σε κάποια χ απόσταση από την πηγή φωτός και επίσης χρειάζεται ψ απόσταση για την δημιουργία focus της δέσμης.

Όσο και να πειραματιστήκαμε με φακούς που είχαμε στην κατοχή μας δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε αξιοπρεπή δέσμη φωτός με μήκος της όλης κατασκευής (φακός και LED) κάτω απο 35cm .Αυτό όπως καταλαβαίνετε ήταν λύση που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί διότι ο προβολέας θα γινόταν πολύ μακρύς….και θα θύμιζε περισσότερο τανκς παρά βιντεοπροβολέα..

Αρχίσαμε να μιλάμε με διάφορες κατασκευάστριες εταιρίες ανά το κόσμο και να προσπαθούμε να βρούμε το κατάλληλο LENS που θα μας επέτρεπε να δημιουργήσουμε μια ικανοποιητική δέσμη φωτός ,ικανή να στείλει το μεγαλύτερο μέρος της μέσα στο οπτικό του προβολέα.

Η λύση ήρθε μέσα από την εταιρία edmundoptics και συγκεκριμένα από αυτό το LENS που έχει focal Length μόλις 5cm. Δυστυχώς για εμάς μια σειρά από ατυχίες δεν κατέστησαν δυνατόν να παραλάβουμε το LENS από Αμερική γι’ αυτό αρκεστήκαμε στην δέσμη φωτός που δημιουργήσαμε με τα οπτικά που είχαμε ήδη στο εργαστήριο μας.

Στην ουσία καταφέραμε να στείλουμε σαν δέσμη περίπου μόνο το 10% της έντασης φωτός που παράγει το LED των 100W μέσα στο οπτικό του προβολέα.

Σαφώς και θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα και πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα αν αντί για 100 μικρές εστίες φωτός είχαμε μόνο μία.

Αν δηλαδή χρησιμοποιούσαμε σαν πηγή LED τα κατά πολύ ποιοτικότερα (άλλα και ακριβότερα) λευκά LED της Luminus ,π.χ αυτά  τότε θα μιλάγαμε για σαφώς ευκολότερη παραμετροποίηση και πολύ καλύτερα αποτελέσματα.Εδώ να πούμε ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές LED βιντεοπροβολέων χρησιμοποιούν LED της luminus.

Εμείς δυστυχώς όχι, διότι στην άκρη του μυαλού μας υπήρχε και το θέμα κόστος.

Ας περάσουμε τώρα σε φωτογραφικό υλικό ώστε να πάρουμε μια γεύση..

Εδώ ίσως πάρετε μια ιδέα για το πόσο απαραίτητο είναι να δημιουργηθεί δέσμη φωτός και πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει στην τελική φωτεινότητα που κατευθύνεται στο οπτικό μας..

Το τροφοδοτικό του LED χώρεσε εντελώς εργοστασιακά στο χώρο που υπήρχε το τροφοδοτικό της παλιάς λάμπας..

Λοιπόν για να μην σας κρατάμε σε αγωνία….ήρθε η ώρα να δούμε λίγο εικόνα .Δυστυχώς η τελική φωτεινότητα που πετύχαμε είναι πολύ μικρή και το κάδρο μας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 50-60 ίντσες. Το πόσο μεγαλύτερη φωτεινότητα θα μπορούσαμε να πάρουμε με σωστή δέσμη φωτός το διαπιστώσατε ήδη σε προηγούμενες φωτογραφίες…

Ορίστε και μερικές φωτογραφίες από το τελικό αποτέλεσμα…

Όπως διακρίνετε και εσείς η έλλειψη έντασης του φωτός είναι εμφανής…

Επιφυλασσόμαστε όμως για το μέλλον ,διότι ήδη αυτή τη στιγμή που αναρτούμε αυτό το άρθρο υπάρχουν σχέδια για δυο ακόμη πρότζεκτ που φυσικά σας τα ανακοινώνουμε από τώρα μιας και τα αποτελέσματα τους και η όλη διαδικασία υλοποίησης τους θα αναρτηθούν εδώ στο projectorjunkies και μάλιστα πολύ αναλυτικότερα.

Το ένα πρότζεκτ αφορά μετατροπή βιντεοπροβολέα με πηγή φωτός δίοδο laser και το άλλο αφορά βιντεοπροβολέα με τρία LED rgb.

Μείνετε συντονισμένοι!

8 Comments

 1. Ο/Η gzoun λέει:

  Ευχαριστούμε για την παρουσίαση.Καλή επιτυχία σε οποιοδήποτε νέο σας εγχείρημα.

 2. Ο/Η tegonikos λέει:

  ευχαριστούμε!

 3. Ο/Η gregory.a λέει:

  Παιδιά η προσπάθειάς σας είναι αξιέπαινη!
  Χίλια μπράβο!

 4. Ο/Η myron λέει:

  Είμαι λίγο άσχετος με το θέμα, αλλά μήπως κάποιος φακός Frensel θα μπορούσε να συγκεντρώσει το φως καλύτερα, μιας και χρειάζεται τόσο μικρή εστιακή απόσταση
  Λέω μια ιδέα!

 5. Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

  Ναι θα μπορούσε και μάλιστα είναι ο πρώτος φακός που ήρθε στο μυαλό μας. Δυστυχώς μετά από αρκετό ψάξιμο διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει fresnel φακός που να έχει focus length τόσο μικρό όσο ο φακός που βρήκαμε στην edmundoptics. Επίσης οι καλοί fresnel φακοί είναι σπάνιοι και δύσκολα τους βρίσκεις για αγορά.Πάντως πολύ σωστή και εύστοχη η σκέψη σου!!Σε λίγες μέρες έρχεται στο projectorjunkies ένα άλλο μεγάλο project που αφορά εναλλακτική πηγή φωτός…με πολύ καλύτερα αποτελέσματα..και με σωστό focus light..

 6. Ο/Η θεοδωρος λέει:

  με ένα απλό βραχυκύκλωμα στην mainboard ο προβολέας ξεκινούσε άνετα χωρίς να περιμένει το κατάλληλο σήμα από το τροφοδοτικό της λάμπας
  γεια σε ολους θα ηθελα να κανω μια ερωτηση πανω στο θεμα του πειραματος αυτου εχω εναν προτσεκτορα και θα ηθελα τα φωτα σας αν θελετε μια γνωμη EPSON EMP-TW700 δεν εχει λαμπα ουτε βαση πανω του τον βρηκα απο εναν φιλο ανοιγει κ δειχνει οτι δεν εχει λαμπα και φυσικα δεν μπαινει μενου κτλ που ακριβως κανω γεφυρωμα στη πλακετα χωρις να περιμενει σημα απο το τροφοδοτικο?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *