Να ξεκαθαρίσω από την αρχή προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι πρόκειται για μια άνιση μάχη διότι οι δυο προβολείς ανήκουν σε δυο εντελώς διαφορετικές κατηγορίες.
Όμως η περιέργεια μου για τι τι ακριβώς θα έβλεπα αν τους έβαζα δίπλα δίπλα υπερίσχυσε τελικά.
Για τους προβολείς μεμονωμένα δεν έχουμε να πούμε πολλά μιας και για τους δυο έχουν γίνει τα αντίστοιχα reviews, οπότε ας περάσουμε κατευθείαν στην μάχη
Οι προβολείς στήθηκαν ο ένας πάνω στον άλλον και η πρώτη μας δουλειά ήταν να κεντράρουμε σωστά το 92άρι κάδρο μας και από τους δυο.
Σαν πηγή χρησιμοποιήσαμε το media player WD gen3 και μέσο ενός HDMI splitter 1 σε 2, τροφοδοτήσαμε τους δυο προβολείς.
Να πούμε ότι και οι δύο προβολείς καλιμπραρίστηκαν όσο το δυνατόν καλύτερα.
ΒenQ
JVC
Πάμε να δούμε…
Για αρχή να πω ότι ο JVC μπροστά στον W1500 μοιάζει να μην δουλεύει. Είναι παντελώς αθόρυβος και μόνο όταν ενεργοποιήσεις το high mode στην λάμπα του συνειδητοποιείς ότι έχει και αυτός ανεμιστήρες μέσα του που γυρίζουν.
Αποφάσισα να μην ασχοληθώ καθόλου με συγκρίσεις σε πάτερνς αναφοράς μιας και είχα τσεκάρει και τους δυο προβολείς μερικές μέρες νωρίτερα και να σταθώ αποκλειστικά στην θέαση υλικού.
Πέρασα ξανά και ξανά πολλές σκηνές, αποσπάσματα από γνωστές ταινίες βλέποντας πότε στον έναν και πότε στον άλλο προβολέα.
Στα φωτεινά πλάνα οι πρώτες μου σκέψεις ήταν ότι εδώ έχουμε απόλυτη ισοπαλία…και συνέχισα να παρακολουθώ…
Φοβερά φωτεινά και μεσαία πλάνα και για τους δυο, με τον BenQ να δείχνει ελαφρώς φωτεινότερος σε πολύ ανοιχτές σκηνές και τον JVC να τον κοντράρει στα ίσια σε ansi contrast.
Πέρασα τουλάχιστον 1 ώρα προσπαθώντας να ανακαλύψω διαφορές και ποίος υπερτερεί πού.
Κατέληξα ότι ο JVC υπερτερεί καθολικά σε ευκρίνεια (όχι οξύτητα – προσοχή). O καλύτερος και ακριβότερος φακός του έκανε την διαφορά. Τι και αν προσπαθούσα να κεντράρω καλύτερα το focus του W1500, η διαφορά ήταν πάντα εκεί, μικρή άλλα αισθητή.
Προσπαθώντας να επικεντρωθώ σε μαύρα αντικείμενα μέσα σε φωτεινά πλάνα για να αντιληφθώ τις διαφορές τους σε ansi contrast κατέληξα στα εξής συμπεράσματα.
Ο JVC έχει φτάσει τους DLP σε ansi contrast και οι διαφορές που υπήρχαν, όχι τόσο παλιά, πριν 2-3 χρόνια, έχουν πραγματικά εξανεμιστεί. Όμως για να είμαι απόλυτα δίκαιος, οι DLP εξακολουθούν και έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα.
Ο W1500 ήταν ελαφρώς εντυπωσιακότερος σε φωτεινά και μεσαία πλάνα, μπορούσε και κρατούσε καλύτερα τα μαύρα του μέσα σε φωτεινές σκηνές και γενικά εκλάμβανες μια ελαφρώς πιο τρισδιάστατη εικόνα από τον X35 που για να την αντιληφθείς έπρεπε οπωσδήποτε οι προβολείς να παίζουν Α Β, δίπλα δίπλα δηλαδή αλλιώς πολύ δύσκολα το έπαιρνες χαμπάρι.
Δυστυχώς η ευτυχώς, ακόμη και σήμερα οι DLP δείχνουν τον δρόμο σε αυτού του είδους τα πλάνα και έχουν το θράσος (γιατί περί θράσους πρόκειται ) να κοιτούν στα μάτια οποιοδήποτε προβολέα των αντίπαλων στρατοπέδων ανεξαρτήτως τιμής. Το υψηλότατο on/off contrast του X35 εδώ δεν είχε να του προσφέρει τίποτα απολύτως.
Σκοτεινά πλάνα
Εδώ τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα διότι ο X35 έπαιζε μπάλα στο γήπεδο του με “μιλημένο” διαιτητή μάλιστα. Ο W1500 όχι μόνο έχανε κατά κράτος, άλλα και με κατεβασμένα χέρια. Δεν ήταν μόνο το πέπλο που διέκρινες πλέον έντονα σε κάθε σκοτεινή σκηνή, άλλα και η έλλειψη πληροφοριών από τις σκηνές που ήταν σημαντική. Από την άλλη ο X35 πραγματικά ζωγράφιζε και γινόταν ολοένα και εντυπωσιακότερος στα μάτια μου διότι σε κάθε στιγμή είχα ένα σημείο αναφοράς (τον W1500) για να διακρίνω το επίπεδο μαύρου που παρήγαγε τo οποίο ήταν…εξωγήινο… Αν υφίσταται ο κεραυνοβόλος βιντεοπροβολοέρωτας σαν συναίσθημα…ένα είναι το σίγουρο…το νιώθεις με τον X35 στις σκοτεινές σκηνές…
Χρώματα
Επιστράτευσα ότι κινούμενο σχέδιο υψηλής ανάλυσης είχα ώστε να μπορώ να βλέπω σκηνές γεμάτες χρώματα. Οι δυο προβολείς ήταν πολύ κοντά και στα μάτια μου με ικανοποιούσαν εξίσου όμως…
Χωρίς να μπορώ να δώσω σαφή εξήγηση ο W1500 ήταν ελαφρώς εντυπωσιακότερος στις περισσότερες σκηνές. Η χρωματική του παλέτα ξεχείλιζε πραγματικά έξω από την οθόνη. Θα ορκιζόμουν ότι είχε καλύτερο κορεσμό στα χρώματα του ενώ δεν είχε. Τι να πω…οι DLP στα χρώματα τους είναι “σκυλιά”, τι και αν παιδεύονται οι άλλοι να βγάλουν καλύτερα χρώματα, τι και αν εξελίσσουν τεχνολογικά τα οπτικά τους, είναι εδώ για να “την πουν” στους πάντες.
Σε κανονικές ταινίες οι διαφορές μειωνόταν και άλλο. Εκεί οι προβολείς έφτασαν σε σημείο να παίζουν πολύ κοντά χρωματικά άλλα ο W1500 εξακολουθούσε και είχε το προβάδισμα δείχνοντας πιο ισορροπημένος και πιο “θερμός” στο μάτι δίνοντας σου την εντύπωση ότι τα χρώματα του είναι πιο “γεμάτα” από του αντιπάλου του. Φυσικές επιδερμίδες και από τους δυο, καμία ακρότητα ούτε στα δευτερεύοντα χρώματα…απόλυτη ισορροπία. Τρίτσιπο σκόπευαν να κατασκευάσουν τον W1500 και τους ξέφυγε στην πορεία, δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η αναλογική κινηματογραφική αίσθηση (που ο JVC την έχει ούτως ή άλλως) από DLP προβολέα. Αχ…να ήταν καλύτερος σε ευκρίνεια..
Συνεχίζοντας τις δοκιμές διαπίστωσα ότι ενώ οι προβολείς μετρημένα είχαν διαφορά φωτεινότητας υπέρ του W1500, στις περισσότερες σκηνές το μάτι μου αντιλαμβανόταν ακριβώς το αντίθετο. Θα ορκιζόμουν ότι ο JVC έβγαζε 2-3fl παραπάνω, ενώ στην ουσία έβγαζε 8 λιγότερα. Αυτό εξηγείτε μάλλον από το πολύ υψηλότερο on/off του X35. Όταν το μαύρο σου είναι πολύ βαθύτερο, τότε ακόμη και μια μικρή ποσότητα φωτός την αντιλαμβάνεσαι ως εκθαμβωτική και ο JVC το εκμεταλλεύεται αυτό στο έπακρο δίνοντας σου την εντύπωση ότι είναι πιο φωτεινός!
Ένα περίεργο φαινόμενο που διαπίστωσα ήταν το εξής. Ενώ σε σκοτεινές σκηνές ο Χ35 πραγματικά ζωγράφιζε…και “πάταγε” εύκολα τον W1500, όταν στην σκηνή εμφανιζόταν φως, χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώτη σκηνή στο πέμπτο στοιχείο που ξαφνικά μέσα στο διάστημα (στο απόλυτο σκοτάδι) εμφανίζεται η γη, το μαύρο του και η αντίθεση του πήγαινε περίπατο τόσο άμεσα που νόμιζες ότι κάποια ίριδα άνοιγε- έκλεινε και ο W1500 έπαιρνε ξαφνικά τα σκήπτρα. Το ανθρώπινο μάτι αλλιώς αντιλαμβάνεται έναν προβολέα όταν από 1300:1 (on/off contrast) σε σκοτεινές σκηνές με φωτεινά αντικείμενα πέφτει στα 400-500:1 (ansi contrast), και αλλιώς έναν προβολέα που ξαφνικά από 30-40.000:1 (on/off contrast) πέφτει ξαφνικά και πάλι στο 400 -500:1 (ansi contrast). Η δεύτερη περίπτωση είναι αρκετά πιο έντονη και ενοχλεί…
Κίνηση
Εδώ τα πράγματα σκουραίνουν επικίνδυνα για τον μεγάλο της κόντρας…
Για αρχή δοκίμασα και τους δυο προβολείς με απενεργοποιημένη κάθε βοήθεια στο μενού τους (frame interpolation) για να δω τι ψάρια πιάνουν.
Σε αυτόν τον τομέα ο W1500 υπερτερεί του X35 με μικρή διαφορά άλλα ξεκάθαρη. Σε όσες σκηνές και αν πέρασα η κίνηση ήταν ομαλότερη στον BenQ.
Frame interpolation on…
Στο review του W1500 είχα μιλήσει για το καλύτερο frame interpolation που έχω δει σωστά? Ναι είναι ότι καλύτερο έχω δει.
Με το frame interpolation ενεργοποιημένο και βλέποντας τις ίδιες σκηνές και στους δυο, τα τεχνουργήματα και τα σπασίματα έκαναν πάρτι στον X35 ενώ στο στρατόπεδο του BenQ τα πάντα έβαιναν ομαλά.
Ξεκάθαρος νικητής ο μικρός σε αυτόν τον τομέα…με μεγάλη διαφορά θα έλεγα.
Πάμε να δούμε λίγο φωτογραφικό υλικό όμως…
Προσπάθησα να βγάλω όσο το δυνατόν καλύτερα screenshots ώστε να μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα από εσάς τους αναγνώστες. Να έχετε υπόψιν ότι ο φωτογραφικός φακός είναι αδύνατο να συλλάβει το πολύ μεγάλη αντίθεση και σε πολλές (στις περισσότερες) περιπτώσεις αδικείται ο προβολέας με το μεγαλύτερο contrast (ιδιαιτέρως σε σκοτεινές σκηνές). Γενικά καλό είναι είναι να μην βγάζουμε οριστικά συμπεράσματα από screenshots.
Πάνω ο JVC και κάτω o W1500
Συγνώμη που δεν αναφέρθηκα καθόλου σε 3D άλλα δεν υπήρχε ο χρόνος για να κάνω περισσότερες δοκιμές…επιφυλάσσομαι για το άμεσο μέλλον.
Συμπέρασμα
Το δικό μου συμπέρασμα μετά από ώρες προβολής είναι ότι…..δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή. Τι θα ήθελα?
Το μαύρο, την ευκρίνεια, το σασί (με όλα τα ηλεκτρικά καλούδια) και τις ευκολίες τοποθέτησης του JVC …με το ansi, τα χρώματα και την κίνηση του BenQ.
Να τα πω διαφορετικά..
Θα ήθελα τον BenQ με καλύτερο μαύρο, λιγότερο πέπλο και καλύτερο φακό.
Θα ήθελα τον JVC με καλύτερη κίνηση και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ansi contrast ώστε να εξισορροπηθεί το χάος μεταξύ on/off και ansi…(και να είναι λίγο πιο ελαφρύς βρε παιδί μου…σου κόβεται η μέση για να τον κρεμάσεις αυτόν τον προβολέα..)
Ένα μεγάλο μπράβο στην JVC που κατασκευάζει τόσο υπέροχους προβολείς, τους kuro της βιντεοπροβολής, που πρωτοπορεί και εξελίσσει με γοργούς ρυθμούς την τεχνολογία LCOS δίνοντας μας κάθε χρόνο προβολείς πολύ καλύτερους από τους προηγούμενους οι οποίοι αποτελούν και το μέτρο σύγκρισης για όλους.
Ενα επίσης μεγάλο μπράβο στην BenQ, που εξακολουθεί και μας δίνει προβολείς τίμιους, DLP, με εξαιρετική εικόνα σε σχέση με την τιμή τους και που δεν διστάζουν να τα βάλουν με οποιοδήποτε αντίπαλο, διότι διαθέτουν όπλα…αξεπέραστα ακόμη….
Kαλές προβολές
Νίκος Τσώλας
5 Comments
Ενα συγκριτικο(side by side) καλιμπραρισμενα μεταξυ W1070 ή καποιου της Benq(αφου λιγο πολυ το ιδιο ansi εχουν ολοι) με εναν απο τους Optoma Hd131xe ή 25e θα ηταν οτι καλυτερο. Δεν εχω βρει ουτε ενα σε ολο τον παγκοσμιο ιστο.
Καλησπέρα, αν μπορέσουμε να βρούμε τους προβολείς ευχαρίστως!Από την άλλη οι μικροί DLP είναι πολύ κοντά σε εικόνα και οι διαφορές θα ήταν ελάχιστες…άσε που στα screenshots πιστεύω δεν θα καταλάβαινε κανείς ποιος είναι που…άλλα αν μας δοθεί η ευκαιρία να είσαι σίγουρος ότι θα τους βάλουμε δίπλα δίπλα!
Καλησπέρα, να ρωτησω κατι. Η διαφορα στην αποδοση χρωματων σε αυτα τα screenshot:
1. http://www.projectorjunkies.com/wp-content/uploads/2014/01/DSC00730.jpg / http://www.projectorjunkies.com/wp-content/uploads/2014/01/DSC00659.jpg
2. http://www.projectorjunkies.com/wp-content/uploads/2014/01/DSC00728.jpg / http://www.projectorjunkies.com/wp-content/uploads/2014/01/DSC00658.jpg
Οπου πχ ο ουρανος φαινεται ασπρος στον w1500 και ασπρος με μπλε στον x35 και γενικως φαινονται πιο ψυχρα τα χρωματα στον x35.
Και σε
3. http://www.projectorjunkies.com/wp-content/uploads/2014/01/DSC00726.jpg / http://www.projectorjunkies.com/wp-content/uploads/2014/01/DSC00657.jpg
4. http://www.projectorjunkies.com/wp-content/uploads/2014/01/DSC00725.jpg / http://www.projectorjunkies.com/wp-content/uploads/2014/01/DSC00656.jpg
Οπου ο ουρανος και ο πλανητης διπλα απο ειναι πιο μπλε σκουρο στον w1500 και πιο ανοιχτο μπλε προς ασπρο στον x35.
Που οφειλονται?
Σιγουρα θα εχουν μικρες διαφορες αλλα επειδη διαβαζω πολλα φόρα κυριως Αγγλοφωνα βλεπω οτι εχει μεγαλη ζητηση και απορω που κανεις δεν το εχει κανει. Απο τα reviews εχω συμπερανει οτι ο W1070 μαλλον εχει πιο σωστο χρωμα και ο Optoma πιο βαθύ μαυρο και ansi, τουλαχιστον στα ματια των χρηστων αλλα επιεδη η εικονα ειναι πολλες φορες υποκειμενικη ενα side by side θα ελυνε ολες τις αποριες.
Θα ήθελα μία σύγκριση μεταξύ των παρακάτω για 120” οθόνη.
benq w7500 or sony hw55es