Καθαρισμός & μίνι calibration BenQ W6000
24 Μαρτίου 2013
Ηλεκτρική οθόνη platinum
25 Μαρτίου 2013

Πολλές φορές έχουμε ακούσει τη λέξη calibration και ίσως πολλοί από εσάς να μην έχουν κατανοήσει πλήρως την έννοια της. Σε αυτό το άρθρο μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απλή άλλα συγχρόνως αναλυτική εξήγηση του τι εστί calibration σε μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα γίνει πλήρως κατανοητή η έννοια του calibration ακόμη και στους λιγότερο μυημένους στα θέματα εικόνας.

 

Τι είναι το calibration?

Το calibration είναι η διαδικασία ρύθμισης της οπτικής μας συσκευής ώστε να αποδώσει εικόνα σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν θεσπίσει διεθνείς οργανισμοί ( ISF ,THX ).

“Υποτίθεται” (το υποτίθεται πηγαίνει στο ότι σημαντικός παράγοντας στο τελικό αποτέλεσμα είναι και το προσωπικό μας γούστο τελικά) ότι μετά το calibration παίρνουμε εικόνα από την οπτική μας συσκευή, που θα πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στη εικόνα που θα ήθελε ο σκηνοθέτης της ταινίας να δούμε ( λεπτομέρειες, χρώματα, κ.τ.λ ).

 

Χρειάζεται οπωσδήποτε το οπτικό μας μέσο calibration?

Εδώ η απάντηση είναι διφορούμενη. Αν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτό που βλέπουμε και διασκεδάζουμε προβάλλοντας τις ταινιούλες μας στο προβολικό μας μέσο, τότε η απάντηση είναι όχι.

Αν από την άλλη, δεν είμαστε ευχαριστημένοι, κάτι μας “χαλάει” στην εικόνα, θέλουμε να “παίξουμε” και να εξερευνήσουμε τα όρια του προβολέα μας ή είμαστε επαγγελματίες και θέλουμε o προβολέας μας ή το οπτικό μας μέσο να αναπαράγει εικόνα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναφορά, τότε ή απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι.

 

Πως γίνεται το calibration?

Για να πραγματοποιήσουμε calibration στον προβολέα μας ή σε οποιοδήποτε οπτικό μέσο, θα πρέπει να διαθέτουμε τα παρακάτω :

1)Ένα colorimeter ή ένα spectrometer.

2) Ένα software που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις μετρήσεις μας (δωρεάν και πολύ καλό μάλιστα είναι το HCFR).

3)Πάτερνς που θα μας βοηθήσουνε να ρυθμίσουμε όλες τις παραμέτρους του οπτικού μας μέσου.

4)Γνώση της θεωρίας του calibration (οδηγούς μπορείτε να βρείτε σε προηγούμενα άρθρα μας).

 

Πόσο δύσκολο είναι να κάνω calibration?

Το calibration δεν είναι κάτι εντελώς απλό άλλα ούτε και κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Φυσικά ούτε χρειάζεται να είμαστε “γκουρού” της εικόνας για να το πραγματοποιήσουμε μιας και το ρόλο αυτόν τον αναλαμβάνει το μετρητικό μας όργανο.

Σίγουρα χρειάζεται όρεξη, ενδιαφέρον και διάθεση ώστε να ασχοληθεί κάποιος (και κάποια αρχικά έξοδα για την αγορά του εξοπλισμού).

 

Που μπορώ να μάθω την τέχνη του calibration?

Το calibration δεν αποτελεί επιστήμη, δεν διδάσκεται σε ειδικά σχολεία και πανεπιστήμια, ούτε φυσικά υπάρχουν πτυχιούχοι και τελειόφοιτοι . Η θεωρία του είναι μία, απλή, περιορισμένη και μπορεί να κατανοηθεί με κάποιες ώρες μελέτης από όλους, ακόμη και από μη μυημένους στα θέματα της εικόνας.

Οδηγούς της θεωρίας αυτής μπορούμε να βρούμε αναρτημένους σε σχετικά με την εικόνα site, άλλα και στο projectorjunkies.com σε προηγούμενα άρθρα μας.

Από την άλλη, αν θέλουμε να εξασκήσουμε το calibration ως επάγγελμα ή απλά θέλουμε να πιστοποιήσουμε με κάποιο τρόπο τις γνώσεις μας,  μπορούμε να αγοράσουμε πιστοποιημένο εξοπλισμό (η να πιστοποιήσουμε τον δικό μας) και να πάρουμε το σχετικό certificate από τον διεθνή ISF οργανισμό παρακολουθώντας κάποια ολιγόωρα ή ολιγοήμερα σεμινάρια (για περισσότερες πληροφορίες  www.imagingscience.com ). Φυσικά θα χρειαστούν κάποια extra χρήματα μιας ο ISF οργανισμός δεν είναι οργανισμός αφιλοκερδούς χαρακτήρα.

 

Θα πετύχω αποτέλεσμα ανάλογο ενός επαγγελματία calibrator?

Είναι αρκετά δύσκολο να πετύχουμε τα αποτέλεσμα ενός επαγγελματία, τουλάχιστον στην αρχή,  διότι η εμπειρία του και ο ακριβός εξοπλισμός του, θα κάνει τη διαφορά. Το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η διαφορά δεν μπορούμε να να σας πούμε με σιγουριά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα είναι τεράστια και με τον καιρό θα τείνει προς το μηδέν ( αφού αποκτούμε μεγαλύτερη εμπειρία στο θέμα calibration) και γιατί όχι να τον ξεπεράσουμε κιόλας .

 

Αξίζει να ασχοληθώ μόνος μου ή καλύτερα να πληρώσω κάποιον επαγγελματία για να μου κάνει calibration?

Εδώ δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση, η απόφαση είναι καθαρά προσωπική. Θα περιοριστούμε μόνο στα υπέρ και τα κατά.

Τα υπέρ ενός επαγγελματικού calibration είναι:

1)Tο αποτέλεσμα είναι εγγυημένο και πέρα από κάθε αμφιβολία επιτυχημένο, μέσα στα όρια που η οπτική μας συσκευή μας το επιτρέπει ( ρυθμιστικά συσκευής ).

2)Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε εξοπλισμό, ούτε να ασχοληθούμε με μελέτη της θεωρίας.

3)Κατά τη διάρκεια του calibration μπορούμε να απολαμβάνουμε τις μπυρίτσες μας χαζεύοντας στο iPad μας.

Τα κατά:

1)θα μας κοστίσει.

2)Το calibration θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με ότι αυτό συνεπάγεται (λόγω αλλαγής της χρωματικής συμπεριφοράς της οπτικής μας συσκευής στον χρόνο, αλλαγή του χώρου μας, ειδικά στους βιντεοπροβολείς που η συμπεριφορά τους αλλάζει ώρα με την ώρα λόγω φασματικής αλλαγής της λάμπας, κ.τ.λ).

Τα υπέρ ενός δικού μας calibration

1)Xαρά της γνώσης και της δημιουργίας.

2)Το πραγματοποιούμε όποτε και όσο συχνά θέλουμε ή χρειάζεται, χωρίς extra κόστος και μάλιστα σε όλα τα οπτικά μας μέσα (προβολέα, TV, monitor, κ.τ.λ)

3)Αποκτούμε ένα νέο χόμπυ! (καλούμε φίλους και το κάνουμε παρέα…όταν δεν έχει “μπάλα” φυσικά..)

4)Καλιμπράρουμε και τον προβολέα του γείτονα (ή της γειτόνισσας) και αποκτούμε νέες φιλίες!(αφήστε που αισθανόμαστε και σαν πυρηνικοί φυσικοί της NASA)

5)Καταπληκτικό άλλοθι “μα αγάπη μου, στον φίλο μου το Νίκο ήμουνα χθες το βράδυ και έκανα calibration”

Τα κατά

1)Αρχικό κόστος για αγορά του εξοπλισμού.

2)Μελέτη, πειραματισμοί και αφιέρωση χρόνου μέχρι να κατανοήσουμε τη θεωρία και να την εφαρμόσουμε.

 

Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα που να ασκεί το calibration ως επάγγελμα?

Δεν γνωρίζουμε πόσοι άλλα γνωρίζουμε τουλάχιστον έναν και μάλιστα προσωπικά. Είναι ο Μανώλης Καστρουνής και μπορείτε να τον βρείτε στο www.perfectimage.gr (υπάρχει και σύνδεσμος στο κάτω μέρος της σελίδας).

Εξαιρετικός επαγγελματίας και με μεγάλη εμπειρία.

 

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω όσο αφορά το calibration?

Όχι δεν υπάρχει. Η θεωρία είναι μια, αυτή που διαβάζουμε στους οδηγούς και από την στιγμή που την κατανοήσουμε έχουμε “κατακτήσει” τη μεθοδολογία του calibration ολοκληρωτικά και το μόνο που θα μας λείπει είναι η εμπειρία (η οποία θα αποκτηθεί και αυτή με τον καιρό).

 

Υπάρχει κάτι σημαντικό και κάτι λιγότερο σημαντικό στο calibration?

To σημαντικό κομμάτι σε ένα calibration είναι η ρύθμιση του brightness-contrast, τα RGB levels και το gamma. Αυτά επηρεάζουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό την εικόνα μας . Αν φέρουμε αυτά σε σημεία αναφοράς, τότε ο προβολέας μας θα παίξει εξαιρετικά (στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων του).

Το CMS και γενικότερα τα χρώματα, είναι λιγότερο σημαντικό κομμάτι και μπορεί να μην γίνει καθόλου ή να γίνει αρκετά αργότερα, αφού πρώτα κατανοήσουμε και εμπεδώσουμε τη θεωρία τους. Τα χρώματα έρχονται σχετικά καλά ρυθμισμένα από το εργοστάσιο με αποκλίσεις που σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται αντιληπτές στη θέαση ταινίας παρά μονάχα στο όργανο μέτρησης (τα λεγόμενα μας τα “επιβεβαιώνουν” και μεγάλες εταιρίες στον χώρο της βιντεοπροβολής όπως η JVC που παράγει μοντέλα που δεν διαθέτουν CMS ρυθμιστικά).

 

Κατά πόσο επηρεάζει ο χώρος μου το calibration?

Κατά πολύ θα λέγαμε. Το σωστό είναι να κάνουμε calibration στην οπτική μας συσκευή στον χώρο θέασης.

 

Έκανα calibration στον προβολέα μου άλλα έχουν περάσει 300 ώρες από τότε, χρειάζεται ξανά?

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο προβολέας μας αλλάζει συμπεριφορά ώρα με την ώρα λόγω λάμπας. Αν κάνουμε calibration στον προβολέα μας, εικόνα σύμφωνα με τις μετρήσεις που πήραμε θα βλέπουμε μόνο για κάποιες ώρες. Έπειτα τα νούμερα θα αρχίζουν να αποκλίνουν, κατά πόσο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (μοντέλο, τεχνολογία, χώρος, λάμπα, κ.τ.λ). Όχι μην αρχίσετε να κάνετε calibration κάθε 10 ώρες. H απόκλιση είναι μικρή και σταδιακή και δεν χρειάζεται να πραγματοποιούμε τόσο συχνά calibration. Απλά να γνωρίζετε ότι είτε κάνετε τέλειο calibration, είτε το μετρητικό σας “χάνει” ελαφρώς, το αποτέλεσμα θα είναι ένα και το ίδιο. Ο προβολέας μας θα αρχίσει να αποκλίνει των αρχικών μετρήσεων ώρα με την ώρα, άρα στην ουσία και ως συμπέρασμα πάντα θα βλέπουμε με μια μικρή έως σημαντική απόκλιση του ιδανικού όπως και να έχει (εδώ μπορούμε να κατανοήσουμε και γιατί δεν χρειαζόμαστε τόσο ακριβό εξοπλισμό όσο αφορά το calibration προβολέα αφού ούτως η άλλως θα βλέπουμε με κάποια απόκλιση του ιδανικού πάντα ότι και να κάνουμε). Άρα η απάντηση στην αρχική ερώτηση είναι ΝΑΙ και βέβαια χρειαζόμαστε calibration ξανά, αν θέλουμε να βλέπουμε εικόνα που να είναι πολύ κοντά σε αυτήν της αναφοράς μετά από 300 ώρες χρήσης.

 

Τι όργανο πρέπει να αγοράσω για να πραγματοποιήσω calibration?

Εδώ πρέπει να πούμε ότι πλέον η αγορά των μετρητικών έχει φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό ποιοτικό επίπεδο ακόμη και στα “φθηνά” μοντέλα. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποια μοντέλα μετρητικών που εμείς πιστεύουμε ότι αξίζουν της προσοχής μας και με τιμές που ξεκινάνε λίγο πάνω από τα 100 ευρώ.

Spyder 4

colormunki display

Colormunki spectro

και το κορυφαίο spectro i1 pro2 display

 

Θέλω να πιστοποιήσω τον εξοπλισμό μου για να είμαι σίγουρος ότι μετράει καλά. Που θα το κάνω?

Υπάρχουν εταιρίες στην Ευρώπη και στην Αμερική που μπορούμε να στείλουμε τον εξοπλισμό μας και να μας τον πιστοποιήσουν συγκρίνοντας τον με εργαστηριακά μετρητικά. Το κόστος δεν είναι υπέρογκο (από 30-40 ευρώ ξεκινάει) και μπορούμε να βρούμε εύκολα μια τέτοια εταιρία κάνοντας αναζήτηση στο google.

Φυσικά αν έχετε κάποια extra απορία και οι “λιγοστές” γνώσεις μας, σας φαίνονται χρήσιμες, χαρά μας να επικοινωνήσετε μαζί μας και να τις μοιραστούμε μαζί σας.

2 Comments

  1. Ο/Η ΚΩΝ/ΝΟΣ λέει:

    Mμπορείτε να δώσετε τις ρυθμίσεις μετα από το καλιμπράρισμα του epson 9200?
    θα ήθελα να δω τις διαφορές έστω και αν δεν είναι οι ρυθμίσεις για τον χώρο μου ευχαριστώ

    • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

      Δεν έχει κανένα νόημα να βάλεις ρυθμίσεις άλλου προβολέα στον δικό σου, ιδιαιτέρως αν μιλάμε για LCD. Οι διαφορές από LCD σε LCD είναι τεράστιες όσο αφορά τις ρυθμίσεις τους, αν είχες DLP τότε ναι, είχε κάποιο νόημα ασχέτως χώρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *