Η αλήθεια είναι ότι πάει καιρός που μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ “παραμάσχαλα” με τρία νέα μοντέλα της ίδιας κατηγορίας και να παίξω μαζί τους. Αυτή η ευκαιρία όμως μου ξαναδόθηκε πριν από μερικές μέρες και αποφάσισα να σας παρουσιάσω αυτό το πολύ ενδιαφέρον συγκριτικό.
Εδώ οι προβολείς μόλις έχουν φτάσει στο στρατηγείο του projectorjunkies και αναπαύονται εν ηρεμία..( χωρίς να μπορούν να φανταστούν υποθέτω τα βασανιστήρια που θα υποστούν 🙂 )
Και οι τρεις είναι νέοι, ωραίοι και πολλά υποσχόμενοι προβολείς της κλασικής πλέον και διάσημης κατηγορίας DLP των ~χιλίων ευρώ (Ο HD50 ξεφεύγει λιγάκι είναι η αλήθεια στα 1300 ευρώ).
Για τον W1110 έχετε διαβάσει ήδη πιστεύω το αναλυτικό του review που πραγματοποιήθηκε εδώ στο projectorjunkies πρίν απο μερικές μέρες, το ίδιο και εγώ 🙂
Η αλήθεια είναι ότι όταν έφτασαν στα χέρια μου και οι τρεις προβολείς ήμουν πολύ περίεργος στο τι θα δουν τα μάτια μου μόλις τους στήσω απέναντι από το πανί, μιας και η θεωρεία λέει ότι DLP μικρής κατηγορίας = παραπλήσια εικόνα, φαντάζομαι το ίδιο περίεργοι θα είστε και εσείς. Η δική μου απορία λύθηκε, καιρός να φροντίσουμε την επίλυση της δικής σας…
Πριν προχωρήσουμε στο συγκριτικό ας δούμε λιγάκι με τι προβολείς έχουμε να κάνουμε σε επίπεδο βασικών χαρακτηριστικών.
Εν συντομία θα πω ότι πρόκειται για τρεις βιντεοπροβολείς μικρού μεγέθους, φορητούς θα έλεγα. Διαθέτουν και οι τρεις lens shift (μετατόπιση φακού) , μεγάλη φωτεινότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής της λάμπας τους.
Ο W1110 και ο HD151X ανήκουν ουσιαστικά ακριβώς στην ίδια κατηγορία με τιμή λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ ενώ ο HD50 συναγωνίζεται ακριβότερα μοντέλα με τιμή κοντά στα 1350 ευρώ.
Και οι τρεις χαρακτηρίζονται ως προβολείς home cinema άλλα κανένας τους δεν θα πει όχι σε επαγγελματική χρήση μιας και διαθέτουν όλα τα προσόντα (όπως μεγάλη φωτεινότητα, μικρό βάρος, κ.τ.λ), ώστε να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις μιας παρουσίασης με μη ελεγχόμενο περιβάλλοντα φωτισμό ας πούμε. Ισως μόνο ο HD50 να μας τα χαλάει λιγάκι που δεν διαθέτει ενσωματωμένο ήχο..
Ας περάσουμε να τους δούμε..
HD50
HD151X
W1110
Aς τους δούμε και σε μια κοινή φωτογράφιση ώστε να φανεί καλύτερα συγκρινόμενα το μέγεθος τους..
Πάμε να κάνουμε μια μικρή ανάλυση/σύγκριση χαρακτηριστικών των τριών μονομάχων…
Tοποθέτηση
Και οι τρεις προβολείς διαθέτουν φακούς με zoom, με των Optoma να διαθέτει μεγαλύτερο εύρος από αυτόν του W1110 (1,5X vs 1,3X).
O μικρός BenQ μπορεί να μας δώσει εικόνα 100 ιντσών από απόσταση 2,5 έως 3,2 μέτρων ενώ οι δυο Optoma από 3,1 έως 4,6 μέτρα.
Και οι τρεις προβολείς διαθέτουν χειροκίνητη κάθετη μετατόπιση φακού, το γνωστό lens shift. Ο HD151X διαθέτει την μεγαλύτερη κάθετη μετατόπιση φακού με 20%, ακολουθεί ο HD50 με 15% και τρίτος και ο W1110 με μόλις 10%. Στην πράξη σημαίνει ότι σε κάδρο 100 ιντσών ο HD151X μπορεί να κουνήσει την εικόνα του κάθετα 25cm, ο HD50 19cm και ο W1110 12,5cm.
Θόρυβος
Ο W1110 και ο HD151X ανακοινώνουν θόρυβο λειτουργίας στο eco mode (στην οικονομική λειτουργία της λάμπας) 27 dBA, ενώ ο HD50 29 dBA. Στην πράξη ο W1110 είναι ο πιο αθόρυβος από τους τρεις με τον HD151X να ακολουθεί και τελευταίο τον HD50 που αν θέλαμε να αστειευτούμε θα λέγαμε ότι “το τρώνε το φαγητό τους οι ανεμιστήρες του” 🙂
Ποιότητα κατασκευής
Εδώ έρχεται η πρώτη μεγάλη διαφορά. Οι δυο Optoma μπροστά στον BenQ μοιάζουν με κινέζικα αντίγραφα προβολέα (εντάξει υπερβάλω λιγάκι 🙂 ) . Ενώ στον W1110 διακρίνεις εύκολα την καλή εφαρμογή των πλαστικών, την καλή ποιότητα των υλικών τους και το άριστο φινίρισμα τους, στους Optoma απογοητεύεσαι.
Δεν ξέρω αν μπορείτε από τις φωτογραφίες να διακρίνεται αυτό που σας περιγράφω, άλλα από κοντά η διαφορά στην ποιότητα διακρίνεται ακόμη και στα τηλεκοντρόλ των δυο εταιριών, με σαφή υπεροχή του W1110 της BenQ. Προσοχή, δεν λέω ότι οι Optoma τους ακουμπάς και διαλύονται , απλά δείχνουν με την πρώτη ματιά ότι ανήκουν στην φθηνή κατηγορία σε αντίθεση με τον W1110 που εμπνέει έναν αέρα πολυτέλειας ακριβότερων μοντέλων.
Στο θέμα διαρροής φωτός ο HD151X είναι ξεκάθαρα ο νικητής έχοντας σχεδόν μηδενική διαρροή, με τον W1110 να ακολουθεί και τρίτο τον HD50 που μπορεί να φωταγωγήσει ένα μικρό δωμάτιο (χιούμορ).
HD151X
W1110
HD50
Menu/δυνατότητες
Πρώτος εδώ έρχεται ο HD50 ο οποίος διαθέτει το πληρέστερο μενού από τους τρεις με δυνατότητες ρύθμισης κάθε πιθανής παραμέτρου της εικόνας και με έξτρα καλούδια όπως το frame interpolation.
Διαθέτει πλήρης CMS για την ρύθμιση των χρωμάτων
Πλήρης ρυθμιστικά RGB
Αρκετά καλό ρυθμιστικό gamma
Kαι μια σουίτα με καλούδια όπως Puremotion (frame interpolation), Ultradetail (ρυθμιστικό οξύτητας άλλα Darbie) και Purecolor για εντονότερα χρώματα.
Το μενού του σε εμφάνιση είναι κλασικό Optoma και παραμένει ίδιο για πάρα πολλά χρόνια
Δεύτερος έρχεται ο W1110 ο οποίος υπολείπεται από τον HD50 μονάχα στην δυνατότητα frame interpolation την οποία δεν διαθέτει.
O W1110 διαθέτει τα πάντα, πλήρης ρυθμιστικά CMS RGB και gamma που δουλεύουν άψογα άλλα ας μην επεκταθούμε περισσότερο μιας και αναλύσαμε λεπτομερώς το μενού του στο review του που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Τρίτος σε αυτή τη σύγκριση έρχεται ο HD151X που έχει βασική έλλειψη καθοριστικών ρυθμιστικών όπως RGB offset που ρυθμίζει την κλίμακα μας στα χαμηλά IRE . Στα συν τουλάχιστον το όμορφο νέο σε σχεδίαση γραφικό περιβάλλον του μενού του.
Διαθέτει και CMS που όμως είναι αρκετά προβληματικό. Το white που βλέπεται είναι κάτι σαν υποτυπώδες ρυθμιστικό RGB gain που επηρεάζει ολόκληρη την κλίμακα με εντελώς απρόβλεπτο τρόπο όμως. Γενικά ο HD151X είναι αρκετά προβληματικός στα ρυθμιστικά του και απαιτεί ζογκλερικά κόλπα για να ρυθμίσεις τις παραμέτρους της εικόνας του, αν τελικά τα καταφέρεις.
Κάπου εδώ να πούμε ότι και οι τρεις διαθέτουν το δικό τους σύστημα dynamic black. Δεν πρόκειται για κάποια μηχανική ίριδα άλλα για διαχείριση των Watt της λάμπας σε συνδυασμό με δυναμικό gamma που προσπαθεί να βελτιώσει τα επίπεδα του contrast αναλόγως το εκάστοτε καρέ της ταινίας.
Ας μην φλυαρούμε όμως, πάμε όμως να δούμε τι έκαναν οι τρεις προβολείς μπροστά στα όργανα μέτρησης.
Μετρήσεις
Αποφάσισα σε αυτό το συγκριτικό να μην ρυθμίσω τους προβολείς, βασικά να συγκριθούν ακαλιμπράριστοι (γιατί στον πειρασμό να τους καλιμπράρω μπήκα, δεν το συζητάμε) όπως θα τους έπαιζε ο μέσος ιδιοκτήτης τους στο σαλόνι του σπιτιού του βγάζοντας τους από την συσκευασία τους. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτού του συγκριτικού, να ανακαλύψουμε πως παίζουν εργοστασιακά αυτοί οι τρεις προβολείς έχοντας κάποιες βασικές μόνο παραμέτρους ρυθμισμένες.
Ετσι λοιπόν επέλεξα το πιο σινεμάδικο mode τους (όπως θα έκανε ο κάθε ταινιόφιλος ιδιοκτήτης τους), έβαλα την λάμπα τους στο low, το BC στο off, ρύθμισα brightness και contrast και ξεκίνησα.
Optoma HD50
Optoma HD151X
W1110
Ο μόνος που είναι πολύ κοντά στα πρότυπα είναι ο BenQ, τo είχαμε επισημάνει άλλωστε και στο review του ότι αυτός ο προβολέας σπάει στην κυριολεξία τα κοντέρ των μετρητικών οργάνων out of the box. Οι δυο Optoma υποφέρουν από ελαφρώς ψυχρό RGB και ο HD50 και από φωτεινότερο του 2.2 gamma.
Χρωματικά επίσης ο HD50 και ο HD151X δεν διεκδικούν δάφνες, σε αντίθεση με τον W1110 που μπορείς να καδράρεις το χρωματικό του τρίγωνο και να το κρεμάσεις ως πίνακα στο σαλόνι σου. (θα μου πεις το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το χρωματικό του τρίγωνο του HD151X και να το ονομάσεις αφηρημένη τέχνη, και θα έχεις και δίκιο…)
Εντύπωση προκαλεί το αρκετά υποκορεσμένο πράσινο του HD151X καθώς και οι μεγάλες αποκλίσεις των δευτερευόντων κυανού και ματζέντα.
(Για τα πρακτικά πάντως να ομολογήσω ότι μετά από αιματηρές προσπάθειες ωρών το χρωματικό τρίγωνο του HD151X βελτιώθηκε αισθητά, πλην φυσικά του υποκορεσμένου πράσινου, που συμπαρασύρει και το κυανό μαζί του, που μάλλον δηλώνει αδυναμία της λάμπας να το παράγει παρά θέμα στα ρυθμιστικά του προβολέα). Για του λόγου το αληθές..
Πάμε να δούμε και τις υπόλοιπες μετρήσεις φωτεινότητας και contrast.
contrast full on/off
W1110 2366:1
HD151X 1354:1
HD50 2390:1
Φωτεινότητα ελάχιστη/μέγιστη*
W1110 731 / 1090 lumen
HD151X 785 / 1170 lumen
HD50 645 / 700 lumen
*Μέτρηση μόνο στο mode cinema όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις πραγματικά αυτή την φωτεινότητα στην προβολή ταινιών
Δυο παρατηρήσεις όσο αφορά τις μετρήσεις contrast και φωτεινότητας. O HD50 έδωσε μία από τις μεγαλύτερες μετρήσεις on/off που έχω πάρει με τα όργανα μου σε DLP προβολέα της κατηγορίας και ο HD151X μία από τις μικρότερες, τι παράδοξο για προβολείς της ίδια εταιρίας. Ο HD50 επίσης για ανεξήγητο λόγο ανεβάζει μόνο 55 lumen φωτεινότητα μόλις του ανεβάζεις την λάμπα του στο high και βάζεις το brilliant στην μέγιστη θέση…απλά περίεργο και αυτό.
Αρκετά με τις ρυθμίσεις όμως. Το θέμα είναι τι βλέπουν τα μάτια μας και όχι τι μετρούν τα όργανα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ας περάσουμε στο κύριο πιάτο, στις εντυπώσεις του συγκριτικού…
Εντυπώσεις
Πρώτο τεστ, τι άλλο. Φακός…
Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις, για πάμε…
HD50
HD151X
W1110
Στον HD50 ήταν αδύνατον να κάνεις σωστό focus. Στο καλύτερο σημείο του φακού τα γράμματα των εικονιδίων ήταν θολά σε βαθμό που νόμιζες ότι έχεις δακρύσει. Τα πράγματα διορθωνόταν κάπως ενεργοποιώντας το ultra detail άλλα εκεί ξεκινούσαν άλλα κακά. Για να σας δώσω να καταλάβετε ήταν σαν κάποιος να είχε αφαιρέσει το σημείο που κάνει σωστό focus ο φακός και εσύ μάταια να προσπαθείς να το βρεις, αν με πιάνετε τι εννοώ.
Ο φακός του HD151X σαφώς καλύτερος αλλά και αυτός όχι στο επίπεδο μου θα ήθελα. Επίσης θα ήθελα να πω ότι και οι δυο Οptoma δεν “καθάριζαν” χρωματικά τα pixel τους όπως θα έπρεπε δείχνοντας κάτι σαν λάθος της επεξεργασίας παρά σφάλμα του φακού. Στον HD151X πλην των γραμματοσειρών που έμοιαζε σαν θέμα της επεξεργασίας της εικόνας στα υπόλοιπα του ήταν αρκετά καλός και σου έδινε την ευκρίνεια που περιμένεις από έναν DLP.
Ο φακός του W1110 μακράν ο καλύτερος από τους τρεις με σωστό focus και πολύ καλή ευκρίνεια. Tα pixel ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο σε βαθμό που μπορείς να ξεκινήσεις να τα μετράς ένα ένα αν αυτό είναι το βίτσιο σου ή έχεις αϋπνίες.
Επόμενος τομέας κίνηση.
Εδώ και οι τρεις προβολείς τα πάνε θαυμάσια έχοντας σαν όπλο την DLP τεχνολογία. Παίζοντας υλικό στα 24 καρέ η κίνηση τους χαρακτηρίζεται πολύ καλή με ομαλά παναρίσματα και φυσική ροή καρέ. Βέβαια ο HD50 διαθέτει στο οπλοστάσιο του και το ρυθμιστικό puremotion που στην θέση low δουλεύει πάρα πολύ καλά εξομαλύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη καλή κίνηση του προβολέα. Στις υπόλοιπες θέσεις δυστυχώς ξεκινάνε μικροπροβλήματα όπως στιγμιαία κολλήματα και διάφορα τεχνουργήματα σε δύσκολα καρέ, άλλα μικρό το κακό όσο υπάρχει αυτή η πολύ καλή ρύθμιση low που οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσετε φαντάζομαι.
Ξεκάθαρα νικητής σε αυτόν τον τομέα λοιπόν ο HD50 και θεωρώ ότι οι εταιρίες θα πρέπει σιγά σιγά να τοποθετούν λειτουργίες όπως το F.I και στα εισαγωγικά τους μοντέλα.
Σκοτεινές σκηνές.
Ολοι γνωρίζουμε την αδυναμία της DLP τεχνολογίας στον τομέα αυτόν. Και οι τρεις προβολείς διαθέτουν λειτουργία dynamic black ( η κάθε εταιρία την ονομάζει διαφορετικά στο menu της ) ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν κάπως αυτές τις δύσκολες σκηνές. Η αλήθεια είναι ότι το dynamic black κάνει δουλειά, άλλα όχι αναίμακτα.
Στους optoma για παράδειγμα μόλις πέσει σκοτεινή σκηνή το dynamic black ρίχνει το φως αυξάνοντας στιγμιαία τα λευκά σημεία και ανεβάζοντας όντως το contrast της σκηνής. Μόλις αυτή η σκηνή περάσει όμως και ακολουθήσει μια φωτεινή, η σταδιακή επάνοδος στην κανονική φωτεινότητα κρατάει μέχρι και 5-6 δευτερόλεπτα. Υποθέτω είναι ο τρόπος της optoma ώστε να γίνεται η αύξηση των lumen όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Στην πράξη δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται και δεν ενοχλεί στον βαθμό που φαντάζεστε.
Στον BenQ τα πράγματα είναι διαφορετικά, πιο άγρια. Ο BenQ θα ρίξει το φως του στη σκοτεινή σκηνή με μικρή καθυστέρηση και θα το ξανανεβάσει στην φωτεινή πάλι με μικρή καθυστέρηση. Στην πράξη αποδεικνύεται ελαφρώς χειρότερο από αυτό των optoma και περισσότερο ενοχλητικό παρόλο που στα χαρτιά μοιάζει καλύτερο.
Ενα σημαντικό πρόβλημα πάντως στην χρήση του dynamic black και στους τρεις είναι ότι όσο το έχεις ενεργοποιημένο στις φωτεινές σκηνές η λάμπα των προβολέων δείχνει να πηγαίνει αυτόματα στην high ρύθμιση της με αποτέλεσμα αυξημένο θόρυβο λειτουργίας (άνοδος στροφών των ανεμιστήρων) καθώς και μεγάλη μη ελεγχόμενη φωτεινότητα που πιθανότατα να μην μας είναι απαραίτητη.
Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι η διαχείριση της φωτεινότητας της λάμπας χωρίς μηχανική ίριδα που λανσάρουν αυτοί οι εισαγωγικής κατηγορίας DLP βελτιώνει όντως το contrast στις σκοτεινές σκηνές και δείχνει να βελτιώνεται από γενιά σε γενιά σαν λειτουργία με γοργούς ρυθμούς. Ομολογώ είναι κάτι που δεν το περίμενα.
Εγώ κατά την διάρκεια αυτού εδώ του review άφησα το dynamic black απενεργοποιημένο πάντως και στους τρεις προβολείς ώστε να δω και να καταγράψω τις πραγματικές τους δυνατότητες στις δύσκολες σκοτεινές σκηνές.
Εκεί ο HD50 κονταροχτυπιέται με τον W1110 αφήνοντας πίσω τον HD151X που απλά έχει πιο “φωτεινότερο” μαύρο και από τους δυο. Στην πράξη ο HD50 διαθέτει ελαφρώς βαθύτερο μαύρο ενώ ο W1110 κάνει πολύ καλύτερη διαχείριση των διαβαθμίσεων εκεί χαμηλά. Ο HD151X μπορούσε να τους κοντράρει μόνο με το dynamic black on, σε καμία άλλη περίπτωση παρόλο που και αυτός έπαιζε αρκετά καλά και ασυμπίεστα τις διαβαθμίσεις κάτω από 30IRE, απλά του έλειπε το απόλυτο μαύρο κάτι που το έδειξε και η μέτρηση on/off contrast.
Σε επίπεδα ansi contrast ο W1110 δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους δυο Optoma να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από τις θέσεις δυο και τρία. Θα έλεγα είναι ίσως και ο τομέας που ο W1110 υπερέχει με την μεγαλύτερη διαφορά από τους δυο ανταγωνιστές του. Οπως και ο W1070+ έτσι και αυτό τo νέο μοντέλο της BenQ παράγει κορυφαίες ποσότητες ansi contrast και δύσκολα πιστεύω μπορεί να τον ανταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα οποιοσδήποτε προβολέας μέχρι τα 2000 ευρώ. Οι Optoma εδώ δείχνουν να μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό (αυτό διαπίστωσα στα αντίστοιχα πάτερνς) και ναι μεν διαθέτουν το κλασικό καλό ansi των DLP άλλα όχι στον απόλυτο βαθμό του μικρού BenQ.
HD50
W1110
HD151X
Φωτεινά πλάνα και χρώματα.
Στις φωτεινές σκηνές και οι τρεις προβολείς αποδίδουν εξαιρετικά, ο καθένας φυσικά με τον “τρόπο” του όπως θα δείτε στις φωτογραφίες εξαιτίας των διαφορετικών RGB διαγραμμάτων που έχει ο καθένας. Αβυσσαλέα φωτεινότητα για όλους που στην κυριολεξία καταπίνουν οθόνες κάτω των 100 ιντσών για πλάκα.
Χρωματικά ο BenQ ξεχωρίσει σαν την μύγα στο γάλα ( αρκεί να παρατηρήσετε τα χείλη της δεσποινίς για να καταλάβετε τι εννοώ ) διαθέτοντας την καλύτερη χρωματική απόδοση εκ των τριών με οφθαλμοφανή διαφορά.
HD50
HD151X
W1110
Screenshots
“Εκανα πολλούς πειραματισμούς με την φωτογραφική μου μηχανή ώστε να μπορέσω να αποθανατίσω τα screenshots του κάθε προβολέα όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη πιστότητα. Είναι η πρώτη φορά που πιστεύω ότι τα κατάφερα σε τέτοιο βαθμό. Ολες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με τις ίδιες manual ρυθμίσεις από την καλιμπραρισμένη ως προς την θερμοκρασία λευκού DSLR μου. Σας διαβεβαιώ ότι το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Κοιτώντας μετά τις φωτογραφίες στο μόνιτορ μου έχοντας παράλληλα και τον κάθε προβολέα να παίζει την ίδια ακριβώς σκηνή (κάνοντας δηλαδή τον τελικό έλεγχο), επιβεβαίωσα ότι τα screeshots ήταν πλέον υπέρ του δεόντως κοντά στην πραγματική εικόνα που έβλεπα στους προβολείς. Αυτά απλά ως ενημέρωση για το πολύ δύσκολο έργο του να σας παρουσιάσω πραγματικά, και όσο πιο πιστά screenshots από την εικόνα των τριών προβολέων ώστε να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα, κάτι που πιστεύω ότι το κατάφερα. Αν διαθέτετε καλιμπραρισμένο μόνιτορ τότε αυτό που θα δείτε είναι πολύ κοντά στην εικόνα των τριών προβολέων”
Mε σειρά..
HD50
HD151X
W1110
Μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στις φωτογραφίες και να τις δείτε σε άλλη καρτέλα του browser σας σε full HD ανάλυση.
Συμπέρασμα
Για εμένα προσωπικά έχοντας στην κυριολεξία υποβάλει και τους τρεις προβολείς σε κάθε πιθανή δοκιμασία (το συγκριτικό που διαβάσατε ήταν απλά μια περίληψη, πιστέψτε με) έχω ήδη καταλήξει στα δικά μου ασφαλή συμπεράσματα.
Ο W1110 της BenQ αποτελεί για εμένα ξεκάθαρα τον νικητή αυτού του συγκριτικού. Υπερέχει καθαρά σε βασικούς τομείς όπως αυτός της ποιότητας κατασκευής, της χρωματικής συμπεριφοράς, της πιο ισορροπημένης εικόνας out of the box και του πολύ καλύτερου φακού. Αυτή θα ήταν η επιλογή μου ανάμεσα στους τρεις αν ήθελα αυτή τη χρονική στιγμή να προβώ σε αγορά προβολέα αυτής της κατηγορίας, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Στον HD50 από την άλλη δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τις αρετές του όπως το βαθύτερο μαύρο, το υψηλότερο contrast και το πολύ καλό frame interpolation που διαθέτει. Αν είχαν δώσει λιγάκι προσοχή οι μηχανικοί της Optoma στην καλύτερη λειτουργία των ρυθμιστικών του και αν τον είχαν εφοδιάσει με έναν καλύτερο φακό, ίσως τα πράγματα να ήταν εντελώς διαφορετικά στην τελική κατάταξη.
Μένει ο HD151X για τον οποίο μπορώ να πω ότι είναι ένας αρκετά τίμιος συνολικά προβολέας. Δεν διεκδικεί δάφνες άλλα ούτε χωλαίνει κάπου δραματικά. Του λείπει περιέργως το μαύρο που αποδίδουν πάνω κάτω οι περισσότεροι DLP προβολείς αυτής της κατηγορίας και χωλαίνει και αυτός όπως και ο μεγάλος του αδερφός στην out of the box χρωματική συμπεριφορά όπως και στην άρτια λειτουργία των ρυθμιστικών του.Από την άλλη είναι ο πιο εύκολος στην τοποθέτηση (lens shift 20%, zoom 1.5x), έχει ελάχιστη διαρροή φωτός από το σύστημα ψύξης του, έχει έναν αρκετά καλό φακό και διαθέτει την μεγαλύτερη φωτεινότητα από τους τρεις.
Το βασικό όμως είναι ότι όπως και ο μεγάλος του αδερφός έτσι και ο HD151X χρειάζεται πολύ καλό καλιμπράρισμα για να αποδώσει τα μέγιστα και ίσως αδικείται από την “προχειρότητα” που επέδειξαν οι μηχανικοί της Optoma σε αυτόν τον τομέα, τομέα στον οποίο ο W1110 κάνει την μεγάλη διαφορά διότι κακά τα ψέματα, το να ξεπακετάρεις τον προβολέα σου και να πάρεις τόσο καλή εικόνα κατευθείαν είναι αρκετά σημαντικό για όλους όσους δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία λεπτομερών ρυθμίσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποιον από τρεις προβολείς και αν επιλέξετε να είστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσετε. Και οι τρεις μπορούν να μεταφέρουν την μαγεία του κινηματογράφου στο σαλόνι σας με πολύ εντυπωσιακό τρόπο, να είστε σίγουροι γιαυτό…
Καλές προβολές!
Νίκος Τσώλας
7 Comments
Ευχαριστούμε πολύ. Διαφωτιστικότατο.
Πολύ καλή παρουσίαση Νίκο. Αν η τιμή του benq θα είναι 800-900 €, θα ζήσουμε ξανά εποχή 1070. Ωστόσο όταν πήρα τον hd 30 που είχε διαφορά στην τιμή από 1070 όσο έχει σήμερα ο 1110 με το hd50, η ποιότητα κατασκευής, (μου είχε κάνει εντύπωση το control του benq που θύμιζε control dvd Blue sky) και η εικόνα του hd 30 ήταν σαφώς πολύ καλύτερη από τον 1070. Όταν ξαναγοράσω προβολέα θα είναι ένας απο αυτούς που θα πάω να δω. Σε ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση και την αναλυτική περιγραφή σου.
Νάσαι καλά Δημήτρη!
Είναι τελικά τόσο χάλι η εστίαση σε αυτούς τους optoma? Έχω έναν infocus X9 (3 λάμπες ως τώρα!) και είναι ξυράφι απ’ άκρη σε άκρη. Τα pixel των 720p είναι 1,5φορα μεγαλύτερα σε πλάτος και ύψος από των 1080p. Αν όμως το μισό pixel χάνεται στην εστίαση πάει στράφι η μεγαλύτερη ανάλυση. Ήθελα να αντικαταστήσω τον infocus αλλά μετά από αυτά που διάβασα το σκέφτομαι.
Δεν είναι τόσο χαλιά η εστίαση όσο φαντάζεσαι Γιώργο. Είναι απλά χειρότερη από αυτή του BenQ. σίγουρα. Οποιον και να επιλέξεις θα δεις διαφορά στην εικόνα σου ως προς το καλύτερο σε όλους τους τομείς..μμ..ίσως όχι τόσο στο θέμα ευκρίνειας άλλα η μεγαλύτερη αναλυτικότητα θα σου δώσει την ψευδαίσθηση ότι κέρδισες και εκεί.
Ευχαριστώ για την απάντηση Νίκο. Σίγουρα θα πρέπει να τους δω από κοντά. Πιστεύω ότι η benq έχει παρουσιάσει πολύ καλούς φακούς στο παρελθόν στα προβολικά της (W5000-W1070) και φαίνεται ότι η παράδοση συνεχίζεται.
πολύ καλό review, αυτό που χρειάζομαι είναι zoom, έχω πανί 90” και ο βίντεο προβολέας στο ταβάνι στα 4.4 μέτρα, οπότε χρειάζομαι 1.5χ zoom οπουδήποτε. Επιλογή σε Benq με 1.5χ υπάρχει;