Μίνι συγκριτικό BenQ W7500 vs Epson TW9200
11 Φεβρουαρίου 2016
JVC DLA-X5000 full review
9 Μαΐου 2016

Η Acer υπήρξε και συνεχίζει να είναι μια από τις πιο τίμιες εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών προϊόντων κατά την άποψη μου και όχι μόνο.  Ταιβανέζικη εταιρία που ιδρύθηκε πίσω στο μακρινό 1976 και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Οταν η Acer αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την κατασκευή home cinema projectors ήξερα ότι θα το έκανε όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει και στα υπόλοιπα προϊόντα της, με άριστη σχέση απόδοσης/τιμής, και δεν διαψεύστηκα.

Ο V7500 είναι ένας DLP full HD βιντεοπροβολέας της ξακουστής και περίφημης πλέον μικρής κατηγορίας, γνωστής ως κατηγορίας του “χιλιάρικου”. Με τιμή που ξεκινάει εδώ στην Ελλάδα από τα 855 ευρώ βάζει γκολ από τα αποδυτήρια θα έλεγα μιας και κυμαίνεται οικονομικά στο κάτω εύρος τιμών αυτής της μικρής κατηγορίας.

Ο V7500 δεν είναι αρκετά γνωστό μοντέλο στη χώρα μας, άλλα αυτό δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για τις δυνατότητες του προβολέα μιας και σε πολλά μεγάλα Ευρωπαϊκά forum έχουν γραφτεί πολύ θετικές κριτικές.

 

Ας περάσουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του

 

  • Τεχνολογία DLP Dark chip 3 0.65′
  • Ανάλυση 1080p (1920Χ1080)
  • Full 3D Support
  • Φωτεινότητα 2500 lumen
  • Contrast 20.000:1
  • Zoom φακού 1.36:1
  • Lens shift φακού (+21%)
  • Χρωματικός τροχός 6 περιοχών (RGBRGB) με ταχύτητα περιστροφής 6X (50Hz)
  • Λάμπα 260W με διάρκεια 3500/6500 (normal/eco mode)
  • Θόρυβος λειτουργίας 28/34dB (eco/normal mode)
  • Βάρος 3,1Kg
  • Διαστάσεις 370 X 223 X 100 mm

 

 

Παρουσίαση

 

O V7500 είναι λευκός, συμμετρικά σχεδιασμένος με τον φακό του στο κέντρο. Διαθέτει όμως μια περίεργη αισθητική στο θέμα καλωδίων και συνδέσεων όπως θα δείτε παρακάτω στις φωτογραφίες..

 

DSC02307

DSC02303

DSC02305

DSC02302

DSC02299

 

 

Από συνδέσεις ο Acer είναι υπερπλήρης, διαθέτει μέχρι και USB θύρα με μόνιμη έξοδο 5V ακόμη και αν ο προβολέα μας είναι κλειστός (επιλέγεται από το μενού). Άριστα με τόνο εδώ ο V7500.

DSC02298

 

 

To τηλεκοντρόλ του μοιάζει σχεδιασμένο από την Pixar και θυμίζει παιχνίδι…μικρό άλλα με εξαιρετική απόκριση και ευκολία χειρισμού.

DSC02306

 

 

Εδώ και το lens shift του προβολέα, απλό και εύκολο στη χρήση

DSC02308

Untitled

 

 

Στο θέμα διαρροής φωτός ο Acer δείχνει τυπικός μικρός και φθηνός DLP. Σε καμία περίπτωση αυτή η διαρροή δεν προκαλεί “θέμα” κατά την προβολή άλλα δεν παύει να υφίσταται ως φαινόμενο..

DSC02310

DSC02311

 

O θόρυβος λειτουργίας του V7500 κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα κατά την θέση στο eco mode. Στο normal mode όμως η περιστροφή των ανεμιστήρων αυξάνεται αρκετά με αποτέλεσμα να αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός, τουλάχιστον αν ο προβολέας είναι εγκαταστημένος κοντά στον θεατή.

Ας περάσουμε να δούμε το μενού του μικρού Acer..

 

 

 

 

 

Menu

Για αρχή να πω ότι το μενού του V7500 είναι όμορφο, παιχνιδιάρικο και πλήρης. Διαθέτει μια αισθητική εντελώς διαφορετική από αυτό που έχουν συνηθίσει τα μάτια μου σε αντίστοιχης κατηγορίας προβολείς και πραγματικά αξίζει μία πλήρης παρουσίαση.

 

Εδώ το αρχικό του μενού που σου δίνει όλες τις βασικές ρυθμίσεις σε μία καρτέλα. Χρήσιμο και το Wall color που μπορούμε να το επιλέξουμε αν ο τοίχος που προβάλουμε έχει κάποια απόχρωση και δεν είναι λευκός.

DSC02312

 

 

Mε το ρυθμιστικό LumiSense μπορούμε να επιλέξουμε το Auto Bright που κάνει αυτόματη ρύθμιση της ισχύς της λάμπας ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό τον οποίο αντιλαμβάνεται ο προβολέας με ειδικό αισθητήρα (εξαιρετική δυνατότητα για τέτοιας κατηγορίας προβολέα) και το Dynamic Black που κάνει πάλι το ίδιο άλλα αναλόγως την φωτεινότητα του εκάστοτε καρέ της ταινίας που προβάλουμε.

DSC02313 DSC02314

 

 

Στο Color Temperature βρίσκουμε πλήρη ρυθμιστικά RGB

DSC02316

 

 

Eντύπωση προκαλούν οι προρυθμισμένες καμπύλες  gamma που διαθέτει ο V7500…

DSC02318 DSC02319 DSC02320

 

 

Στο Advance menu συναντάμε ένα πλήρες CMS για την ρύθμιση των χρωμάτων, το γνωστό brilliant color άλλα και ένα ρυθμιστικό που ονομάζεται Film Mode και που κατά την Acer βοηθάει στην καλύτερη απόδοση των 24 καρέ όταν ενεργοποιηθεί.

DSC02321

 

 

Στην καρτέλα Image συναντάμε αρκετά χρήσιμα ρυθμιστικά όπως αυτό της τοποθέτησης του προβολέα, οριζόντια και κάθετο Keystone άλλα και και ένα θαυμάσιο 4 corner correction που θα βοηθήσει αρκετά αν χρειαστεί να κάνουμε προβολή σε 3D αντικείμενο ή σε μη επίπεδη επιφάνεια.

DSC02322

 

 

Εδώ μπορείτε να δείτε την λειτουργία του…

DSC02323 DSC02324 DSC02325

 

 

Στην καρτέλα Setting συναντάμε κάποιες ειδικές ρυθμίσεις..

DSC02327

 

 

Επόμενη καρτέλα η Management που περιέχει πλήρης “ενεργειακές” ρυθμίσεις

DSC02328

 

 

Στην καρτέλα Audio περιλαμβάνονται τα του ήχου (έχει και από αυτό ο μικρός)

DSC02329

 

 

Πλήρης και η καρτέλα για τις ρυθμίσεις της 3D προβολής

DSC02330

 

 

Τέλος, η Acer αφιερώνει ολόκληρη καρτέλα για την επιλογή γλώσσας, Ελληνικά δεν υπάρχουν άλλα μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε μια Θιβετιανή κινέζικη διάλεκτο για παράδειγμα 🙂

DSC02331

 

 

Σαν επίλογο να πω ότι με το γραφικό περιβάλλον και γενικά το μενού του V7500 εντυπωσιάστηκα.  Χαίρεσαι πραγματικά να παίζεις μαζί του και κάθε του ρυθμιστικό δουλεύει άψογα. Τα εύσημα μου στην Acer λοιπόν..

 

 

 

 

 

 

Μετρήσεις

 

O V7500 διαθέτει έξι εργοστασιακά και ένα user mode (bright, dark cinema, srgb, game, movie, sport, user), παρακάτω θα δείτε τις μετρήσεις RGB και gamma σε τρία από αυτά.

 

 

Mode SRGB

srgb

 

 

Mode Dark Cinema

dark cinema,gamma 2

 

 

Mode Bright

bright

 

Aς εμβαθύνουμε λιγάκι στο mode SRGB μιας και ήταν αυτό που επέλεξα τελικά να χρησιμοποιήσω σε αυτό το review.

Eδώ το mode SRGB με ενεργοποιημένο το brilliant color, υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση του rgb και του gamma άλλα και ταυτόχρονη αύξηση της φωτεινότητας κατά 25% περίπου.

srgb bc on

 

 

Βάζοντας την λάμπα στην θέση high δεν συμβαίνει καμία συνταρακτική αλλαγή στα διαγράμματα πλην νέας αύξησης της φωτεινότητας κατά 25% περίπου επιπλέον.

srgb bc on lamp high

 

 

Ενεργοποιώντας το dynamic black παίρνουμε και το παρακάτω “φιδίσιο” διάγραμμα…

srgb dynamic black

 

 

Βάζοντας την θερμοκρασία λευκού στην εργοστασιακή θέση CT2 τα διαγράμματα αρχίζουν και διορθώνονται αρκετά, τουλάχιστον αυτό του gamma

srgb CT2 temp

 

 

Και το “θαύμα” έρχεται βάζοντας την εργοστασιακή επιλογή CT1 στο ρυθμιστικό της θερμοκρασίας δίνοντας ένα αρκετά ισορροπημένο τελικό αποτέλεσμα στις μετρήσεις.

srgb CT1 temp

 

 

Aς πάρουμε και μια ιδέα στο τι κάνει η προεπιλογή s-curve στο ρυθμιστικό του gamma

default,2,2 s curve,movie mode, lamp low, bc off

 

 

 

Πάμε να δούμε και το χρωματικό τρίγωνο του μικρού Acer το οποίο είναι αρκετά καλό εργοστασιακά.

default

 

 

Kαι εδώ με ενεργοποιημένο το brilliant color

bc on

 

 

 

Μετρήσεις φωτεινότητας και on/off contrast

 

  • Mode SRGB, lamp low  875 lumen 
  • Mode SRGB, lamp low, BC on  1100 lumen
  • Mode SRGB, lamp high BC off  1407 lumen
  • Mode Bright, lamp high, BC on  1925 lumen

 

  • on/off contrast 2131:1

 

875 καλιμπραρισμένα lumen για τον V7500 τον φέρνουν αυτομάτως στην κορυφή της κατηγορίας ως προς την φωτεινότητα. Επίσης το νούμερο του contrast που πήρα στην μέτρηση του είναι εξαιρετικό.

Ας περάσουμε όμως στο ζουμί αυτού εδώ του review, τις εντυπώσεις από την απόδοση του μικρού Acer.

 

 

 

 

 

 

Εντυπώσεις

Ξεκινώντας παραδοσιακά με την αξιολόγηση του φακού και της ευκρίνειας του V7500 παρατήρησα το πρώτο σημάδι κακής ποιότητας κατασκευής. Κουνώντας το δαχτυλίδι του Focus, στην ουσία ακουμπώντας για κάθε πιθανό λόγο τον φακό αυτός έχει την τάση να κουνιέται ελαφρώς δεξιά/αριστερά. Οχι κάτι σημαντικό άλλα ικανό να κουνήσει ελαφρώς το κάδρο και να μας χαλάσει το απόλυτο κεντράρισμα που πιθανώς να έχουμε πετύχει.

Τσεκάροντας το λιγάκι πιο προσεκτικά διαπίστωσα ότι αυτή η μικρή μετατόπιση οφείλεται στον σχεδιασμό του μηχανισμού του Lens Shift και όχι από κάποια δυσλειτουργία του συγκεκριμένου κομματιού.

Ξεπερνώντας αυτή την πρώτη αρνητική εντύπωση και παίζοντας περαιτέρω με τον φακό του V7500 διαπίστωσα ότι το focus του ήταν εν τέλη ικανοποιητικό από άκρη σε άκρη της οθόνης και η χρωματική του διάθλαση φυσιολογική για τα δεδομένα της κατηγορίας. Γενικά τον φακό του V7500 θα τον χαρακτήριζα μέτριο προς…μέτριο σε όλους τους τομείς και για να διευκρινίσω, ο προβολέας κάνει ναι μεν σωστό focus άλλα όχι ομοιόμορφο, αν π.χ ρυθίσεις καλό focus στην μία άκρη η άλλη δυστυχώς “φεύγει” ελαφρώς και αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να μην το επισημάνω.

Η χρωματική του διάθλαση είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα άλλα όχι σε αυτά που θα ήμουν πλήρως ικανοποιημένος.

 

Ευκρίνεια κάδρου (πάνω αριστερά και κάτω δεξιά) με καλή εστίαση στην κάτω δεξιά γωνία

DSC02440

DSC02443

 

 

Περι χρωματικής διάθλασης

DSC02464

DSC02446

 

 

Σαν συμπέρασμα θα πω ότι ο φακός του μικρού Acer είναι ένας τυπικός φακός της μικρής κατηγορίας, δεν διεκδικεί δάφνες άλλα ούτε δημιουργεί πρόβλημα κατά την θέαση. Θα μπορούσε να είναι καλύτερος, θα μπορούσε όμως να είναι και χειρότερος, ούτε μαύρο ούτε άσπρο, ούτε ζέστη ούτε κρύο, καταλάβατε ή να συνεχίσω;  🙂

 

O φακός του Acer μας δίνει 100 ίντσες από απόσταση 2,4 έως 3,1 μέτρα ή ακόμη καλύτερα μπορεί να μας δώσει από 93 ως 127 ίντσες αν τον τοποθετήσουμε στα 3 μέτρα από την οθόνη προβολής

 

Untitled

 

 

 

 

 

 

 

Κατά την θέαση ταινίας το πρώτο πράγμα που εισπράττει ο θεατής του V7500 είναι το αβυσσαλέο φως που διαθέτει ο προβολέας. Αγγίζει τα όρια της υπερβολής θα έλεγα και ο ιδιοκτήτης του είμαι σίγουρος ότι θα παιδευτεί αρκετά στην προσπάθεια του να το χαλιναγωγήσει. Από την άλλη βέβαια με τέτοια υψηλή φωτεινότητα δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάζει σε σκηνές όπως οι παρακάτω στις οποίες ο V7500 πραγματικά “κελαηδάει”..

 

DSC02432

DSC02348

 

 

Δεύτερη θετική εντύπωση είναι το πολύ καλό punch που προσδίδει στην εικόνα ο V7500, δείγμα του πολύ υψηλού ansi contrast του. Βάζοντας τις γνωστές/άγνωστες  σκηνές όλο και περισσότερο επιβεβαίωνα την αρχική μου εντύπωση ότι αυτός ο προβολέας έχει εξαιρετική διαχείριση του φωτός.

Σε πατερνάκι window με 100% λευκό επιβεβαίωσα αυτό που έβλεπα. Η παρακάτω φωτογραφία είναι με μεγάλη υπερέκθεση, δείτε πόσο λίγη διάχυση έχει το λευκό παράθυρο μέσα στο μαύρο που το περιβάλει (η μπλε σκίαση γύρω από το λευκό) δείγμα υψηλού ansi contrast

 

DSC02470

 

 

Αυτή η αντίθεση βοηθάει πολύ ώστε να απολαμβάνουμε μεικτού φωτισμού σκηνές και προσφέρει μια απροσδόκητη “ικανοποίηση” στο μάτι του θεατή. Ο V7500 πραγματικά με εξέπληξε ευχάριστα σε αυτόν τον τομέα καθότι δεν τον περίμενα τόσο δυνατό όσο αποδείχθηκε…

 

DSC02359

DSC02416

 

 

Από θέμα ευκρίνειας ο V7500 δεν διεκδικεί δάφνες. Τον κατατάσσω σαφώς κάτω από τον W1110 της BenQ και ελαφρώς (αν όχι ίδιος) πάνω από τους Optoma 151X και HD50 αν θέλετε μια σύγκριση από μνήμης. Δυστυχώς άλλος ένα καλός DLP προβολέας με μέτριο φακό που τον αδικεί…

Κάπου εδώ δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην “μαγεία” των DLP προβολέων που δεν είναι άλλη από την πολύ συμπαγή τους εικόνα εξαιτίας του ελάχιστου κενού μεταξύ των pixel, χαρακτηριστικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας. Ετσι και στον Acer πρέπει να κολλήσεις το πρόσωπο σου στο πανί για να διαπιστώσεις ότι η εικόνα αποτελείται από μικρές κουκκίδες…

DSC02444

 

 

Χρωματικά ο V7500 ανήκει στους “καλούς” μικρούς DLP με τον χρωματικό τροχό RGBRGB να κάνει εξαιρετική δουλειά κατά την απεικόνιση της χρωματικής παλέτας στο πανί. Ολες οι αποχρώσεις εμφανίζονται με σωστό κορεσμό και φωτεινότητα στις γνωστές σκηνές που δοκίμασα κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται ένα έμπειρο τουλάχιστον μάτι κατευθείαν.

 

DSC02379

DSC02427

 

 

Πολύ καλά αποδίδει και το εσωτερικό ηχείο του V7500 αν χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Mε ισχύ 10watt παράγει ικανοποιητικό μπάσο με αρκετή ένταση ικανό να καλύψει έναν μικρό χώρο ή να ακούμε καθαρά τους διαλόγους το καλοκαιράκι στο μπαλκόνι μας.

Κίνηση. Εδώ ο μικρός τα πάει περίφημα. Θα έλεγα ότι η κίνηση του είναι από τις καλύτερες που έχω δει σε προβολέα ανεξαρτήτου τιμής χωρίς την βοήθεια του frame interpolation. Ακόμη και τα πιο δύσκολα παναρίσματα ο Acer τα περνάει ανώδυνα και με εξαιρετική ροή.

Μεγάλη έκπληξη εδώ, διότι όλοι οι DLP είναι πολύ κοντά μεταξύ τους στον τομέα κίνηση των 24άρων καρέ και το να διαπιστώνω οφθαλμοφανή διαφορά ήταν κάτι πραγματικά ευχάριστα απρόσμενο.

 

The dark side of Acer…

Στις σκοτεινές σκηνές ο V7500 συμπεριφέρεται ως ένας κλασικός DLP προβολέας. Το μαύρο του είναι καλό και η υψηλή αντίθεση που μέτρησε το όργανο μου αποτυπώνεται επ ακριβώς στο πανί. Για την ακρίβεια η στάθμη μαύρου στον V7500 είναι εξαιρετικά χαμηλή αν σκεφτούμε την τεράστια φωτεινότητα που έχει να διαχειριστεί ο προβολέας. Καλή δουλειά κάνει επίσης και στην απεικόνιση σκοτεινών διαβαθμίσεων παρόλο την εγγενή αδυναμία της τεχνολογίας, μάλιστα τολμώ να πω ότι σε αυτόν τον τομέα είναι ένα σκαλί πάνω από αρκετούς DLP προβολείς που έχω δει τον τελευταίο χρόνο.

 

DSC02387

DSC02352

 

Ο V7500 διαθέτει ένα ρυθμιστικό που ονομάζεται dynamic black το οποίο αν το ενεργοποιήσεις τότε ο προβολέας διαχειρίζεται τα watt της λάμπας και το gamma αναλόγως το εκάστοτε καρέ. Ο μικρός Acer αυτό το κάνει αρκετά καλά, τολμώ να πω καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον προβολέα της ίδιας κατηγορίας στο θέμα “σε πήρα χαμπάρι” που προβληματίζει γενικά κάθε είδους dynamic black λειτουργίας.

Αυξάνει το φως στα φωτεινά σημεία ενώ παράλληλα ανεβάζει το gamma του με αποτέλεσμα ο θεατής να εισπράττει μεγαλύτερη αντίθεση.

 

Για το πως ακριβώς δουλεύει μπορείτε να πάρετε μια ιδέα στις παρακάτω φωτογραφίες

DSC02395

DSC02394

 

(το auto bright δεν δουλεύει σε σκοτεινό δωμάτιο ακόμη και αν το επιλέξεις)

DSC02388

DSC02389

 

Βελτιώνει το dynamic black την αντίθεση που εισπράττουμε ως θεατές; Σαφέστατα ναι

Ενοχλεί η λειτουργία dynamic black κατά την λειτουργία του; Σαφέστατα ναι

Μου αρέσει να βλέπω με dynamic black ενεργοποιημένο; Σαφέστατα όχι

Ελπίζω να ήμουν αρκετά κατατοπιστικός

🙂

 

 

 

 

 

Screenshots

 

DSC02437

DSC02426

DSC02421

DSC02415

DSC02408

DSC02399

DSC02378

DSC02370

DSC02367

 

 

 

 

 

Συμπέρασμα

 

Ο V7500 αποτελεί την πρόταση της Acer στην δημοφιλή κατηγορία των μικρών DLP, μια κατηγορία “φωτιά”  θα έλεγα εξαιτίας της διαρκούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τουλάχιστον την χώρα μας.

Τέτοιοι προβολείς αποτελούν “όαση” στην σκληρή καθημερινότητα μας μιας και μπορούμε με λίγα σχετικά χρήματα να ταξιδέψουμε μέσα από τον μαγικό κόσμο της κινηματογραφικής προβολής , αυτό ως γενικότερο συμπέρασμα.

Για εμένα η συνολική απόδοση του V7500 ήταν μια μικρή ευχάριστη έκπληξη είναι η αλήθεια. Επαιξε κατά την διάρκεια αυτού εδώ του review καλύτερα από αυτό που περίμενα και οι εντυπώσεις που αποκόμισα ήταν σίγουρα θετικές.

Είναι ένας μικρός Full HD DLP προβολέας αρκετά ισορροπημένος χρωματικά με πολύ φως, καλή αντίθεση, εξαιρετική κίνηση και “διαμάντι” μενού/ρυθμιστικά. Αν ο φακός του ακολουθούσε κατά κάποιο τρόπο τις υπόλοιπες αρετές του θα μιλάγαμε για έναν εξαιρετικό value for money προβολέα, άλλα δυστυχώς δεν το κάνει…

Το σίγουρο πάντως είναι ότι κάποιος που “ψάχνεται” για οικιακό βιντεοπροβολέα αυτής της κατηγορίας αξίζει πραγματικά να ρίξει και μια ματιά στον μικρό Acer πριν πάρει την τελική του απόφαση.

 

 

 

 

Καλές προβολές!

 

Νίκος Τσώλας

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *