Οθόνες (μετρήσεις – δοκιμές)
24 Νοεμβρίου 2013
Κέρδος – Χρώματα – Ανακλαστικές ιδιότητες (Β’ Μέρος)
14 Δεκεμβρίου 2013
Show all

Το DIY (Do it your self) βαλιτσάκι του calibrator

Ο καθένας από εμάς έχει και τον δικό του χαρακτήρα, με τις ιδιοτροπίες του, τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Εγώ ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που τους αρέσει τα πάντα γύρω τους να είναι τακτοποιημένα και στη σωστή τους θέση. Έτσι λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από αυτό το κανόνα τα όργανα που χρησιμοποιώ για να καλιμπράρω, πολύ περισσότερο δε, αφού ανήκουν στην κατηγορία των “αγαπημένων μου παιχνιδιών” και είναι από τα αντικείμενα που προσέχω “σαν τα μάτια μου”.

Έτσι λοιπόν, σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να φτιάξω ένα “βαλιτσάκι του calibrator”, στο οποίο όλα τα όργανα που μας χρειάζονται για το καλιμπράρισμα θα είναι τακτοποιημένα και (το κυριότερο) ασφαλή, τόσο για την αποθήκευση όσο και για τη μεταφορά τους. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν σας παρουσιάζω τη δική μου πρώτη υλοποίηση, προσπαθώντας απλώς να σας μεταφέρω τη κεντρική ιδέα, εσείς μπορείτε βέβαια να αυτοσχεδιάσετε, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και πετυχαίνοντας πιθανώς ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα από το δικό μου.

Πάμε λοιπόν να “μαγειρέψουμε” το βαλιτσάκι μας. Τα υλικά που χρησιμοποίησα εγώ, κατά σειρά: Α. Μία βαλίτσα μεταφοράς για laptops της Dell, για μεγέθη οθόνης μέχρις τις 15,5 ίντσες. Προτίμησα τη συγκεκριμένη, γιατί μου προσφέρει αρκετό χώρο για την τακτοποίηση αρκετών οργάνων, αλλά και γιατί διαθέτει πολλές έξτρα θήκες στις οποίες θα μπορούσα να χωρέσω πολλά από τα αντικείμενα που χρειάζονται για το καλιμπράρισμα. Πιστεύω ότι οποιαδήποτε βαλίτσα μεταφοράς για laptops από 15,5 έως 18 ίντσες θα σας βολέψει μια χαρά, εάν επιχειρήσετε κι εσείς κάτι αντίστοιχο.

 

Εδώ βλέπετε την βαλίτσα της Dell ανοιχτή. Η συγκεκριμένη βαλίτσα διαθέτει μια δεύτερη εσωτερική θήκη στην οποία κανονικά μπαίνει το laptop. Αρχικά ήθελα να την καταργήσω και να την ξηλώσω εντελώς, αλλά μετά σκέφτηκα ότι μπορεί και να μου χρησιμεύει σαν έξτρα ασφάλεια συγκράτησης των οργάνων στη θέση τους, οπότε προτίμησα απλά να την κόψω με ψαλίδι στα σημεία που σας έχω επισημάνει με κόκκινο χρώμα. Τοποθέτησα εσωτερικά στα σημεία κοπής μαύρη μονωτική ταινία, για να σκεπάσω το λευκό αφρώδες υλικό που υπήρχε από μέσα, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τέλος, με συρραπτικό “έραψα” τα σημεία κοπής. Σε αυτό το σημείο, θα προσπαθήσω αργότερα να χρησιμοποιήσω (εάν βρω) μαύρους συνδετήρες για το συρραπτικό, για καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα.

 

Β. Εδώ βλέπετε το αφρώδες υλικό για να γεμίσουμε τη βαλίτσα μας, μάλλον ότι απέμεινε από αυτό. Το αρχικό κομμάτι είχε διαστάσεις 50 x 32 x 5 εκατοστά ύψος. Το παράγγειλα από το αγγλικό ebay και αυτό είναι το link.

http://www.ebay.co.uk/itm/370933735920?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

Κόστισε 10 ευρώ συνολικά. Δώστε προσοχή στις διαστάσεις του αφρώδους υλικού. Πρέπει το κομμάτι που θα παραγγείλετε να υπερκαλύπτει τις εσωτερικές διαστάσεις της βαλίτσας σας, ενώ τα πέντε εκατοστά στο ύψος, λογικά είναι το μίνιμουμ που θα σας χρειαστεί.

 

Γ. Εδώ βλέπετε το δευτερεύον αφρώδες υλικό που χρησιμοποίησα (προαιρετικό). Θα σας χρησιμεύσει εάν θέλετε να μεταβάλλετε εσωτερικά το ύψος σε κάποιες από τις θήκες των οργάνων. Και αυτό φυσικά από το αγγλικό ebay, σιγά μην καθόμουν τώρα να τα βρω σε ελληνικά καταστήματα. Το ύψος του (παχος) είναι ένα εκατοστό. Κόστισε περίπου 8 ευρώ, και αυτό είναι το link.

http://www.ebay.co.uk/itm/121067512874?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

 

Δ. Θα σας χρειαστεί ένα κοπίδι, που κόβει σχετικά εύκολα το αφρώδες υλικό. Επειδή όμως κόβει σχετικά ακανόνιστα, για καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα, χρησιμοποίησα νυστέρι (ιδέα του Νίκου Τσώλα). Τα βρίσκετε στα φαρμακεία και είναι πάμφθηνα, κοστίζουν μόλις 40 λεπτά. Κόβουν το αφρώδες υλικό λες και είναι βούτυρο, αλλά θα τα προτιμούσα να είχαν ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια κοπής, το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα καλύτερο.

 

Ε. Λευκό χαρτόνι, σε οποιοδήποτε πάχος για να σχεδιάσετε τα “πατρόν” των οργάνων. Εγώ δεν αγόρασα καν, χρησιμοποίησα μια λευκή χαρτονένια θήκη, από 45άρι δισκάκι για το jukebox που μου ήρθε από το ebay. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν για να ξεκινήσουμε την κατασκευή μας. Το πρώτο βήμα είναι να σχεδιάσετε τα πατρόν των οργάνων στο λευκό χαρτόνι. Πανεύκολη διαδικασία, φροντίστε να είστε όσο ακριβέστεροι γίνεται στον σχεδιασμό και το κόψιμο των πατρόν, για καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα. Εδώ βλέπετε πλέον τα τρία πατρόν, από έναν i1 Pro, του αξεσουάρ που τον σταθεροποιεί στο τρίποδο, καθώς και του φωτόμετρου CA813.

 

Το επόμενο βήμα είναι να κόψετε το κομμάτι του αφρώδους υλικού, είτε με το λεπίδι είτε με το νυστέρι, στο επιθυμητό σχήμα στο εσωτερικό της βαλίτσας. Προσοχή εδώ. Το κομμάτι πρέπει να είναι τουλάχιστον 1-2 εκατοστά μεγαλύτερο περιμετρικά από τις εσωτερικές διαστάσεις της βαλίτσας. Το αφρώδες υλικό πρέπει να στριμωχτεί δηλαδή για να χωρέσει στη βαλίτσα. Αυτό πρέπει να το κάνετε, γιατί αργότερα, όσο κόβετε υλικό για να σχηματίσετε τις θήκες των οργάνων, το αφρώδες υλικό αδυνατίζει (γίνεται λιγότερο συμπαγές). Εδώ βλέπετε το αφρώδες υλικό κομμένο και χωμένο στη βαλίτσα.

 

Επόμενο βήμα είναι να αποφασίσετε για την χωροταξική διάσταση των οργάνων στο εσωτερικό της βαλίτσας. Επίσης χρειάζεται πολλή προσοχή σε αυτό το στάδιο. Αν δεν τοποθετήσετε τα πατρόν όπως πραγματικά θέλετε, κόψετε και μετά το μετανιώσετε, θα είναι πλέον πολύ αργά, και θα χρειαστεί να παραγγείλετε νέο κομμάτι αφρώδους υλικού.

 

Μετά πρέπει να κόψετε το αφρώδες υλικό με το λεπίδι ή το νυστέρι στο σχήμα των πατρόν. Κρατάτε με το ένα χέρι το πατρόν πιεσμένο και σταθεροποιημένο επάνω στο αφρώδες υλικό, και με το άλλο χέρι κόβετε περιμετρικά σε όλο το βάθος του υλικού. Φροντίστε να έχετε τοποθετήσει από κάτω κάποιο παλιό περιοδικό, γιατί το νυστέρι δεν αστειεύεται, και θα σας χαράξει πανεύκολα οποιοδήποτε υλικό βρίσκεται κάτω από το αφρώδες υλικό. Εννοείται ότι πρέπει να το κόψετε έξω από τη βαλίτσα, γιατί αλλιώς ρισκάρετε να της κάνετε ζημιά στο υλικό του πάτου.

 

Στη δική μου περίπτωση, διαπίστωσα ότι το tripod holder του i1 pro που είχε λιγότερο ύψος από το CA813 και τον i1 pro χωνόταν πολύ βαθιά στο αφρώδες υλικό. Έτσι λοιπόν ήθελα να περιορίσω το βάθος της θήκης του από τα 5 εκατοστά στα 4. Εδώ μου χρειάστηκε το δευτερεύον αφρώδες υλικό. Έκοψα λοιπόν ένα δεύτερο πατρόν του tripod holder.

 

Κι εδώ πλέον το δεύτερο πατρόν του tripod holder τοποθετημένο στη θήκη του στη βαλίτσα.

 

Κι εδώ πλέον έχουν ανταμειφθεί οι κόποι μας. Τα τρία μας όργανα-εξαρτήματα τοποθετημένα στη βαλίτσα.

 

Κι εδώ βλέπετε και το κάλυμμα της δεύτερης εσωτερικής θήκης κατεβασμένο και ασφαλισμένο.

 

Με κλειστή τη βαλίτσα, τα όργανα παραμένουν σταθεροποιημένα και ασφαλή στις θήκες τους. Αναποδογύρισα τη βαλίτσα και την κούνησα αρκετές φορές. Όταν την ξανάνοιξα, τα όργανα ήταν όλα στις θέσεις τους, δεν είχαν κουνηθεί ούτε χιλιοστό! Αποστολή εξετελέσθη!

Εδώ σας παρουσίασα φίλοι μου, τη δική μου λύση για το “βαλιτσάκι του calibrator”. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιείτε και τη λύση του Γιάννη Χατζηγεωργίου ή του Νίκου Τσώλα, που είναι αχαΐρευτοι και τσαπατσούληδες. Να κουβαλάτε δηλαδή τα όργανά σας χύμα σε… πλαστικές σακούλες του Σκλαβενίτη!…

 

Το βαλιτσάκι του calibrator, μέρος δεύτερο, προσθήκη της 6-12-2013…

Πριν μερικές μέρες ο i1 Display Pro επέστρεψε στην Αθήνα από τον Γιάννη Χατζηγεωργίου, οπότε είπα να προχωρήσω στην ολοκλήρωση (προς το παρόν τουλάχιστον), της πρώτης “βαλίτσας του calibrator” του projectorjunkies. Θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο βαλιτσάκι αργότερα, που θα ετοιμάσω με την ίδια διαδικασία, για να χρησιμοποιεί ο Γιάννης Χατζηγεωργίου.

Το πρώτο που έπρεπε να γίνει, ήταν φυσικά να σχεδιάσω το πατρόν του i1 Display Pro. Η διαδικασία μου φάνηκε απλό παιχνίδι, μια και είχα συνηθίσει πλέον. Αφού το έκοψα και αποφάσισα για τη θέση του i1 Display Pro στο βαλιτσάκι, έκοψα το αφρώδες υλικό της βαλίτσας σε όλο της το βάθος (πέντε εκατοστά ύψος) στο σχήμα του πατρόν. Αφού τοποθέτησα τον αισθητήρα στη θήκη του, διαπίστωσα αυτό που περίμενα ότι θα συμβεί. Ο i1 Display Pro με τα τρία και κάτι εκατοστά που έχει στο βάθος, χωνόταν πολύ βαθιά στο αφρώδες υλικό, με αποτέλεσμα το αισθητικό κομμάτι να μην μου αρέσει, αλλά και να μου δημιουργεί δυσκολία σε αυτό που είχα σχεδιάσει, και θα δείτε παρακάτω.

Έκοψα λοιπόν αρχικά ένα πατρόν από το δευτερεύον αφρώδες υλικό, που έχει ύψος ένα εκατοστό, και το έβαλα στη θήκη του αισθητήρα, περιορίζοντας το ύψος της θήκης από τα πέντε εκατοστά στα τέσσερα. Τα πράγματα ήταν καλύτερα τώρα, αλλά και πάλι ο i1 Display Pro χωνόταν στη θήκη περισσότερο από ότι θα ήθελα. Έτσι λοιπόν έκοψα και ένα δεύτερο πατρόν από το αφρώδες υλικό. Εδώ στη φωτό βλέπετε το χαρτονένιο πατρόν του i1 Display Pro, καθώς και τα δύο πατρόν από το αφρώδες υλικό. Όπως βλέπετε, σχεδίασα στο χαρτονένιο πατρόν και το σημείο που το καλώδιο σύνδεσης USB του αισθητήρα ενώνεται με τον κυρίως κορμό του.

 

Με τα δύο πατρόν από το αφρώδες υλικό τοποθετημένα στη θήκη του αισθητήρα, ο i1 Display Pro ήρθε ακριβώς στο ύψος που τον ήθελα, και εξέχει πλέον ελάχιστα χιλιοστά από την επιφάνεια του αφρώδους υλικού. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό κατά την ταπεινή μου άποψη, και το κυριότερο, όπως μπορείτε να δείτε, όλο το καλώδιο σύνδεσης του i1 Display Pro, που είναι ενσωματωμένο στον αισθητήρα, τυλίγεται και τοποθετείται κάτω από το tripod holder του i1 Pro, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς αόρατο!

 

Βλέπετε ότι υπάρχει αρκετός χώρος στο αφρώδες υλικό της βαλίτσας κάτω από τον i1 Display Pro για τοποθέτηση ακόμα περισσότερων εξαρτημάτων. Εδώ στη φωτό μπορείτε να δείτε πλέον σε ανάπτυξη, όλο το περιεχόμενο της βαλίτσας. Στο επάνω μέρος μέρος βλέπετε την κάρτα ισορροπίας λευκού της X-Rite (θα αναφερθούμε σε αυτήν αργότερα σε ξεχωριστό άρθρο). Επάνω της ένα δισκάκι Blu-ray με τα πατερνάκια αναφοράς, και από κάτω βλέπετε το flat screen holder του i1 Pro, μία προέκταση USB για τους αισθητήρες (προσοχή, υπό κανονικές συνθήκες την αποφεύγετε όπως ο διάβολος το λιβάνι, γιατί μπορεί να σας επηρεάσει τις μετρήσεις), το original καλώδιο σύνδεσης του i1 Pro, και τα χρωματικά φιλτράκια, καθώς και τα όργανα της βαλίτσας.

 

Με αυτό το περιεχόμενο, συν φυσικά το laptop και ένα τρίποδο, μπορείτε να κάνετε τα πάντα που αφορούν το καλιμπράρισμα, οπουδήποτε. Η βαλίτσα της Dell έχει χώρους που δεν μπορείτε καν να φανταστείτε, άλλα τόσα εξαρτήματα θα χωρούσαν με άνεση!

 

Παναγιώτης Βογιατζάκης

2 Comments

  1. Ο/Η Γιάννης Χατζηγεωργίου λέει:

    Αν είχε πλαστικές σακούλες Σκλαβενίτη το e-bay είμαι σίγουρος ότι θα τις αγόραζες από ‘κει και όχι από τον Σκλαβενίτη της γωνίας!!:)

  2. Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

    Σακούλες Σκλαβενίτη Παναγιώτη μου στις καλές εποχές…που πηγαίναμε για ψώνια…τώρα…που να δούμε σακούλες Σκλαβενίτη…αραιά και πού…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *