Στο projectorjunkies έχουμε δώσει μια υπόσχεση προς εσάς, αλλά κυρίως προς τους ίδιους μας τους εαυτούς, να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι, είτε ερευνώντας, συγκρίνοντας, μαθαίνοντας, κατακτώντας δηλαδή τη γνώση, είτε βελτιώνοντας το επίπεδο του εξοπλισμού μας.
Στον εξοπλισμό μας μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται ένας Spyder 2 και δύο Spyder 3 από τη Datacolor, καθώς και ένας i1 Display Pro και ένας i1 Pro, UV cut, revision A από την X–Rite. Στις δοκιμές, τις μετρήσεις και τα καλιμπραρίσματα που έχουμε κάνει τον τελευταίο χρόνο σε διαφόρων τύπων displays (προβολείς, τηλεοράσεις, μόνιτορς υπολογιστών κτλ.), ο i1 Pro επιβεβαίωσε τη φήμη που τον συνοδεύει, δίνοντάς μας (μακράν) τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ωστόσο, λόγω του ότι πρέπει να ταξιδεύει συχνά πυκνά εκτός Αθηνών για να χρησιμοποιείται από τον Γιάννη Χατζηγεωργίου, άφηνε την υπόλοιπη ομάδα ακάλυπτη, δηλαδή εμένα και τον Νίκο Τσώλα να μην τον έχουμε στα χέρια μας και στη διάθεσή μας. Επίσης, θέλαμε πολύ να ελέγξουμε κατά πόσο διαφορετικοί i1 Pro είναι κοντά στις μετρήσεις τους, αλλά και εάν διαφοροποιούνται οι μετρήσεις φωτεινότητας κυρίως, ανάμεσα στους i1 pro που έχουν το φίλτρο UV και σε αυτούς που δεν το έχουν.
Με μεγάλη χαρά λοιπόν, σας παρουσιάζουμε το νέο βέλος στη φαρέτρα μας: έναν δεύτερο i1 Pro, revision D και χωρίς το φίλτρο UV, απευθείας από την SpectraCal! Μας ήρθε πάνοπλος, εξοπλισμένος σαν αστακός, με όλα αυτά τα καλούδια δηλαδή που μας είχαν λείψει από τον πρώτο i1 Pro που αποκτήσαμε.
Στο άρθρο με τις συγκριτικές μετρήσεις ανάμεσα στο LightSpace και στο Calman, σας είχαμε επισημάνει το πόσο δυσεύρετα (αλλά και πανάκριβα), είναι τα αξεσουάρ που συνοδεύουν τον i1 Pro. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το tripodholder, το αξεσουάρ δηλαδή που σταθεροποιεί τον i1 Pro σε τρίποδο, για τις μετρήσεις από την οθόνη σε έναν προβολέα. Δείτε εδώ, ένα από τα ελάχιστα καταστήματα παγκοσμίως (όλα στην Αμερική), που το διαθέτουν προς πώληση:
http://www.rpimaging.com/store/manufacturers/x-rite/accessories/x-rite-i1-beamer-holder.html
Ακόμα και εάν έχετε κάποιον γνωστό να σας το στείλει από Αμερική, θα σας κοστίσει περίπου 150 ευρώ, ενώ εάν σας το στείλουν από το κατάστημα με κούριερ και κολλήσει στο τελωνείο, θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον 70 έως 100 ευρώ, δηλαδή θα φτάσει να σας κοστίσει από 220 έως 250 ευρώ συνολικά!
Ευτυχώς για εμάς λοιπόν, το tripodholder περιλαμβάνεται πια στα αξεσουάρ που μας ήρθαν μαζί με τον νέο μας i1 Pro, οπότε τέρμα πια οι πατέντες!
Η στήριξη του i1 Pro στο τρίποδο είναι απλά άψογη με το tripod holder, οπότε και το στήσιμο μπροστά από μία οθόνη προβολέα για μετρήσεις γίνεται παιχνίδι.
Το tripod holder σας λύνει κυριολεκτικά τα χέρια, αφού περιλαμβάνει δύο πολύ χρήσιμα εξαρτήματα, το πρώτο είναι το ρυθμιστικό της κλίσης (ο μεγάλος πλαστικός ρεγουλατόρος σε κυλινδρικό σχήμα κάτω δεξιά), και το δεύτερο είναι το πολύ έξυπνο διάφραγμα για να κάνει dark reading ο i1 Pro, πάνω δεξιά.
Ένα επίσης πολύ χρήσιμο αξεσουάρ που μας ήρθε με τον νέο μας i1 Pro, είναι και το diffuser, που το τοποθετείτε όταν θέλετε να πάρετε μετρήσεις απευθείας από τον φακό του προβολέα. Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό αξεσουάρ είναι αυτό για να διαπιστώσει κανείς το RGB της οθόνης του. Αλλά σε αυτόν τον τομέα, για της μετρήσεις δηλαδή σε διαφορετικές οθόνες, περιμένουμε ένα ακόμα πολύ χρήσιμο γκατζετάκι, που θα σας παρουσιάσουμε αργότερα.
Από εδώ κι εμπρός, περιμένει ένας «μικρός Γολγοθάς» τον νέο μας i1 Pro, με μετρήσεις σε προβολείς, τηλεοράσεις και μόνιτορς. Ελπίζουμε να μας αποδείξει την αξία του και να μας προκύψει αξιόπιστος και όσο γίνεται ακριβής στις μετρήσεις του.
Με δύο i1 Pro πλέον στη διάθεσή μας, έναν UV cut, revision A και έναν revision D χωρίς το φίλτρο UV, θεωρητικά τουλάχιστον κλείνει ένας κύκλος, και κάποια στιγμή μελλοντικά, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το πολύ μεγάλο βήμα (αν και μάλλον πρόκειται για άλμα), να αποκτήσουμε δηλαδή ένα όργανο μετρήσεων εξαιρετικής ακρίβειας, εργαστηριακού δηλαδή επιπέδου, που είναι φυσικά ένα και μοναδικό: το περίφημο JETI specbos 1211.
Για εμάς εδώ στο projectorjunkies, το καλιμπράρισμα είναι (και θα παραμείνει για πάντα), το χόμπι μας, ενώ είναι ταυτόχρονα και το αγαπημένο μας παιχνίδι. Εδώ μιλάμε λοιπόν για ένα «παιχνίδι» αξίας 10.000 δολαρίων ή 8.000 ευρώ περίπου! Στο σημείο αυτό, το παλιό ρητό που λέει ότι: «Τους άντρες από τα μικρά αγόρια, τους ξεχωρίζεις από την αξία των παιχνιδιών τους», βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του!
Ενώ φυσικά τίποτα δεν μας εμποδίζει να κοιμόμαστε τα βράδια, και στα καλύτερά μας όνειρα να βλέπουμε ότι έχουμε αποκτήσει ένα Konica Minolta CS-2000A, τον βασιλιά των μετρήσεων σε επίπεδο εργαστηρίου!!!