Ποιο είναι το σωστό gamma? Ποια ρύθμιση να προτιμήσω?
21 Νοεμβρίου 2013
Το DIY (Do it your self) βαλιτσάκι του calibrator
28 Νοεμβρίου 2013
Show all

Οθόνες (μετρήσεις – δοκιμές)

Είμαι της άποψης, και το έχω γράψει αρκετές φορές, ότι μια οθόνη εκτός των άλλων χαρακτηριστικών της, πρέπει να λειτουργεί ως ένα απόλυτα ουδέτερο μέσο ανάκλασης. Με λίγα λόγια, ό,τι της δίνει ο προβολέας, αυτό να δείχνει. Οι εταιρείες δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα, μάλλον, δεν δίνουν καθόλου βαρύτητα, ανακοινώνοντας μονάχα ένα ξερό χρώμα και gain. Gain το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και αυτό δηλωμένο αυθαίρετα και με λανθασμένο τρόπο.

Αυτές τις μέρες είχα την τύχη να έχω στα χέρια μου δείγματα από τις Ιταλικές οθόνες ADEO (Thanks Πάνο!!). Το δειγματολόγιο περιέχει 13 τύπους ”πανιών”. Σκέφτηκα, λοιπόν, να τις δοκιμάσω στην πράξη με τον προβολέα για να διαπιστώσω κατά πόσο πληρούν τα χαρακτηριστικά που δηλώνουν (τουλάχιστον ως προς το gain). Το βασικό μου μέλημα ήταν βέβαια να δοκιμάσω και κατά πόσον είναι ουδέτερες. Μαζί με τα δείγματα, δοκίμασα και 2 χρωματάκια από τα δικά μου. Το λευκό της Μπέντζαμιν που χρησιμοποιώ ως οθόνη και τον Φρανκενστάιν. Τα αποτελέσματα θα τα παραθέσω σε λίγο σε γραφήματα εξηγώντας τι ακριβώς απεικονίζουν.

 

Η μεθοδολογία:

Χρησιμοποίησα τον αισθητήρα i1 display PRO3. Τον τοποθέτησα πάνω σε τρίποδο και περί το μέσον της οθόνης καθ’ ύψος γύρω στα 30 εκατοστά από το πανί μου. Τον γύρισα να βλέπει το φακό του προβολέα αφού είχα αφήσει να ζεσταθεί η λάμπα για τουλάχιστον μισή ώρα και πήρα μετρήσεις grayscale και χρωμάτων.

Κατόπιν γύρισα τον αισθητήρα προς την οθόνη και έκανα το ίδιο χρησιμοποιώντας τα δείγματα, χωρίς τον diffuser φυσικά. Τα αποτελέσματα που είδα ήταν αυτά που περίμενα. Τα δείγματα ήταν άριστα σχεδόν με αποκλίσεις που δεν φαίνονται σε κανέναν όσο και βιονικά μάτια να έχει (θα δείτε τα ΔΕ και θα καταλάβετε). Μακάρι να είχα δείγματα και άλλων εταιρειών ώστε να κάνω το ίδιο τεστ. Φυσικά το τεστ θα συνεχιστεί και με άλλα DIY χρωματάκια….

Τώρα….όσον αφορά το κέρδος, έκανα το εξής:

Επειδή δεν διαθέτω κιμωλία ή κάποιο υλικό που να θεωρείται όσο τον δυνατόν πιο κοντά στην Λαμπερτιανή επιφάνεια (σαν το Teflon ή το Spectralon) ακολούθησα έναν άλλο δρόμο. Ο Παναγιώτης διαθέτει σαν οθόνη προβολής μια Stewart StudioTek 130. Είναι μια λευκή οθόνη με δηλωμένο από την εταιρεία κέρδος 1.3. Δεχτήκαμε σαν αναφορά, αυτό:

http://www.accucalhd.com/documents/a…een_report.pdf

και μετρήσαμε με τον ίδιο τρόπο το Vision White Pro πανί της ADEO. Το κέρδος του ήταν 1.0 (0,99 για την ακρίβεια στον κάθετο άξονα) με δεδομένο το 1.27 της Στιούαρτ.

RGB

ΦΑΚΟΣ

BENJAMIN MOORE WHITE

VISION WHITE

VISION WHITE PRO

VISION GREY

VISION FOLD

FRANK

COLORS

ΦΑΚΟΣ

BENJAMIN MOORE WHITE

VISION WHITE

VISION WHITE PRO

VISION GREY

VISION FOLD

FRANK

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *