Calibration FAQ
24 Μαρτίου 2013
Επιχείρηση xenon project 2
28 Μαρτίου 2013

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μεγάλος ντόρος για μια ηλεκτρική οθόνη ενός Αγγλου πωλητή (platinum) ο οποίος διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα στην ιστοσελίδα δημοπρασιών και πωλήσεων, το γνωστό ebay.  Με τιμές που ξεκινάνε κάτω από τα 100 ευρώ ομολογούμε ότι ήμασταν τουλάχιστον περίεργοι για την ποιότητα και γενικά την κατασκευή της οθόνης αυτής.

Δεν αντέξαμε και μπήκαμε στον πειρασμό να παραγγείλουμε μια οθόνη. Επιλέξαμε μια γκρι με gain 0.8 ηλεκτρική οθόνη, σε διάσταση 92 ίντσες.

Τιμή? Μαζί με τα μεταφορικά λίγο κάτω από τα 170 ευρώ. Αυτή η τιμή από μόνη της κάνει την οθόνη ¨κελεπούρι”? Θα το διαπιστώσουμε στη συνέχεια..

Λοιπόν..η οθόνη έφτασε 5 μέρες μετά την παραγγελία της στον χώρο μας. Πως? Με courier που μας την έφερε μέχρι το χώρο που θα την στήναμε (5ος όροφος). Απίστευτο, διότι πιστεύαμε ότι ένα τόσο μεγάλο αντικείμενο, το πιθανότερο ήταν να μας φωνάξουνε να το παραλάβουμε από κάπου..όλα αυτά με λιγότερα από 170 ευρώ συνολικά επαναλαμβάνω…

Πρώτη θετική εντύπωση….η συσκευασία της οθόνης. Καλοσυσκευασμένη με πλήθος προστατευτικών. Με αυτή τη συσκευασία, η οθόνη πραγματικά μπορεί να ταξιδέψει παντού και να φτάσει ανέπαφη.

Αφού ξεπακετάραμε στήσαμε κατευθείαν την οθόνη στον χώρο για τον οποίο προοριζόταν και δεν κρατιόμασταν να την δούμε να ανοίγει για πρώτη φορά..

Δεύτερη θετική εντύπωση η ύπαρξη button άλλα και τηλεχειρισμού για το άνοιγμα και κλείσιμο της οθόνης και μάλιστα ένα με ένα τηλεκοντρόλ που δουλεύει ΑΨΟΓΑ.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το υλικό κατασκευής του πανιού δεν είναι κάτι ιδιαίτερο (το ίδιο και το πάχος του) και αυτό φάνηκε κατευθείαν με την κυρτότητα που απέκτησε στα άκρα του από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μικρό το κακό διότι σε εκείνο το σημείο υπάρχει μαύρη μπορντούρα και δεν επηρεάζει την θέαση (ή την επηρεάζει σε ελάχιστο βαθμό). Στο πίσω μέρος (στη ράχη της οθόνης) συναντάμε μαύρη επίστρωση.

Επόμενη έκπληξη η εντελώς αθόρυβη λειτουργία της. Μπορείς να την ανοίξεις και να την κλείσεις χωρίς καν να ακούσεις το μοτέρ να δουλεύει (αν κάθεσαι στο σημείο θέασης – 3μ+).

Επίσης άλλο μεγάλο θετικό , η ύπαρξη 40 πόντων μαύρου πανιού στο επάνω μέρος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς πολύ εύκολα να την προσαρμόσεις στο χώρο σου (κάτι σαν το lens shift των προβολέων)

Την πρώτη φορά που την ανοίγεις εκπέμπει έντονα τη μυρωδιά του φρεσκοβαμμένου στο χώρο (σαν να είχε βαφεί λεπτά νωρίτερα), πράγμα που υποδηλώνει ότι η οθόνη άνοιγε για πρώτη φορά μετά την κατασκευή της.

Ας περάσουμε στα βασικά…

Ζάρες και πάλι ζάρες…

Είναι αυτό που απασχολεί εντονότερα από κάθε τι άλλο τον ιδιοκτήτη μιας πτυσσόμενης οθόνης.

Εδώ η οθόνη περνάει με 9 στα 10. Δηλαδή σχεδόν άριστα. Καμία ζάρα σε όλο της το μήκος πλην ανεπαίσθητους κυματισμούς που είναι εντελώς φυσιολογικοί σε ένα μεγάλο πανί που κρέμεται….φυσικά ούτε λόγος να ενοχλεί την θέαση..ούτε φυσικά τις αντιλαμβάνεσαι όταν κοιτάς το πανί..

Εδώ να πούμε ότι ο “κύκλος” που φαίνεται στην μέση, στις τελευταίες δυο φωτογραφίες, είναι από σποτάκι του χώρου που φωτίσει ακριβώς εκείνο το σημείο και όχι κάποιο ελάττωμα της οθόνης.

Επόμενη στάση…τι άλλο…μέτρηση για να διαπιστώσουμε την ουδετερότητα της οθόνης. Εδώ κρατάγαμε μικρό καλάθι..διότι η εμπειρία μας από γκρι οθόνες σε αυτόν τον τομέα δεν είναι και η καλύτερη θα λέγαμε…και φυσικά επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά..

Σε μέτρηση με το σπεκτρόμετρο πήραμε τιμή κοντά στους 7100 βαθμούς κέλβιν. Δηλαδή η οθόνη απέχει κοντά στους 600 βαθμούς για να χαρακτηριστεί “ουδέτερη”…με τάσεις σαφώς προς το μπλε (ψυχρή).

600 βαθμοί είναι σοβαρή απόκλιση άλλα όχι αποτρεπτική ώστε να φέρουμε σωστά τον προβολέα μας επάνω της.

Αφού τελειώσαμε με την μέτρηση, επόμενη στάση..προβολέας και εικόνα!

Μια μικρή παρατήρηση (θα την αιτιολογήσουμε παρακάτω), όποιος δεν διαθέτει προβολέα με αρκετό φως να μην σκεφτεί καν την λύση της γκρι οθόνης. Η γκρι οθόνη με αρνητικό κέρδος “σκοτώνει” στη κυριολεξία αδύναμους βιντεοπροβολείς…ακόμη και στην “μικρή” διάσταση των 92 ιντσών.

Πάμε να δούμε μερικά screen shots..

Εδώ δεν είχαμε πλήρη συσκότιση και φαίνεται…εκεί δείχνει τα δόντια της η γκρι 0.8 gain οθόνη δίνοντας πολύ καλό αποτέλεσμα στην τελική εικόνα..

και μερικά σκούρα πλάνα..

Hot spot μηδενικό για αυτήν την οθόνη.

Το πουσάρισμα του μαύρου είναι πραγματικά εξαιρετικό…άλλα από την άλλη η φωτεινότητα πέφτει αρκετά…

Το θέμα είναι ότι παρόλο που η πτώση είναι ομοιόμορφη (όσο πέφτει το μαύρο άλλο τόσο και το λευκό), το μάτι μας για κάποιο λόγο αντιλαμβάνεται βαθύτερο μαύρο και υψηλότερο contrast. Επίσης οι ανακλάσεις στους πλαϊνούς τοίχους είναι σαφώς μικρότεροι σε σύγκριση με αντίστοιχη λευκή οθόνη με gain 1.

Ενα θεματάκι που διαπιστώσαμε κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο στην οθόνη είναι ότι η ποιότητα βαφής της δεν διεκδικεί δάφνες. Με πολύ προσεκτική παρατήρηση διαπιστώνεις ότι δεν είναι απόλυτα ομοιόμορφη. Προσοχή, μιλάμε για παρατήρηση που κάνεις μόνο αν ελέγξεις με φακό από κοντά την οθόνη και δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη θέαση, απλά οφείλουμε να το αναφέρουμε.

Για να μετρήσουμε την πτώση φωτεινότητας λόγω γκρι βαφής επιστρατεύσαμε μια λευκή κόλλα χαρτί (υποθέτοντας ότι είναι κοντά στο 1 gain απλά για να κάνουμε την σύγκριση). Πάνω στην οθόνη ρίξαμε έναν benq 8720 και αφού τον καλιμπράραμε πήραμε μέτρηση φωτεινότητας 7.2fl .Βάζοντας το λευκό χαρτί μπροστά (φυσικά δεν αλλάξαμε ρυθμίσεις στον προβολέα) πήραμε μέτρηση 12.5fl φωτεινότητας. Δηλαδή είχαμε μια πτώση φωτεινότητας κοντά στο 42%!!!

Φυσικά βάζοντας το λευκό χαρτί σε σημείο της οθόνης με μαύρη καρτέλα, το μαύρο που πήραμε ήταν πραγματικά για κλάματα (δεν χρειάστηκε καν να το μετρήσουμε διότι πραγματικά δεν βλεπόταν,θύμιζε γκρι)

Τέλος να πούμε ότι παρόλο τους 7100 βαθμούς στης οθόνης , καλιμπράραμε δυο βιντεοπροβολείς επάνω της με άριστα αποτελέσματα, οπότε δεν τίθεται και μεγάλο θέμα με την ουδετερότητα της (σαφώς και θα προτιμούσαμε να είναι πιο ουδέτερη και αυτό είναι και το σωστό).

Συμπέρασμα

Την συγκεκριμένη οθόνη θα την χαρακτηρίζαμε σαφώς ως “κελεπούρι”. Ακόμη δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι με 170 ευρώ μας έφεραν στο χώρο μας μια τόσο τίμια και άρτια ηλεκτρική οθόνη.

Δεν μπορούμε να πάρουμε όρκο για το αν όλα τα κομμάτια θα παρουσιάζουν τόσο καλά χαρακτηριστικά (μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για κινέζικο φασόν), άλλα για κάποιον που διαθέτει πολύ χαμηλό μπάτζετ και θέλει να αποκτήσει μια ηλεκτρική οθόνη στην τιμή μιας χειροκίνητης, αποτελεί πραγματικά άριστη αγορά.

Η γκρι οθόνη με κέρδος 0.8 προτείνετε για προβολείς με πολύ φως και έλλειψη τρόπου χαλιναγώγησης του (βηματική ίριδα) ή για λάτρεις του καλού μαύρου με κάποιες θυσίες στα λευκά πλάνα.

Να μην ξεχάσουμε…στα συν και η άψογη συνεννόηση με τον πωλητή, που πραγματικά μας άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις από την όλη συναλλαγή.

Μην απομακρυνθείτε πολύ…διότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναρτηθεί ένα συγκριτικό “κολοσσός” που θα αφορά οθόνες, υλικά κατασκευής και ουδετερότητες, που πιστέψτε μας θα είναι άκρως ενδιαφέρον. Για να σας δελεάσω ακόμη περισσότερο θα αναφέρω ότι συμμετέχουν στο συγκριτικό και πολύ μεγάλα ονόματα του χώρου (βλέπε stewart)….για φανταστείτε stewart vs platinum λέω εγώ τώρα…

17 Comments

 1. Ο/Η Γιωργος λέει:

  καλησπέρα, πολύ κατατοπιστικό, για τον optoma hd25e τι γνώμη έχετε για την γρι απόχρωση σε 110/120 ίντσες, θα τον “σκοτώσει”? αν όχι, στο 3d?

 2. Ο/Η Γιάννης Χατζηγεωργίου λέει:

  Όχι, δεν θα τον σκοτώσει. Ο προβολέας διαθέτει επαρκές φως και για τα 2 φορμά. Απλά, στο 3D θα λειτουργεί με την λάμπα του στην υψηλή θέση και το Brilliant Color στο μάξιμουμ για να αντισταθμίσει την πτώση φωτεινότητας που προκαλούν τα γυαλιά. Όπως και να ‘χει, η αίσθηση στα δύο φορμά από θέμα φωτεινότητας δεν θα είναι η ίδια, ωστόσο, θα είναι ικανοποιητική και στο 3D.

 3. Ο/Η Τσαρουχας Βασιλης λέει:

  Η οθονη που περιγραφετε ειναι καταλληλη για Optoma HD82?

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Καλησπέρα,δεν υπάρχει λόγος να μην είναι. Από την άλλη εγώ θα προτιμούσα λευκή με gain 1 για τον HD82 διότι η γκρι θα του κόψει πολύ φως και αυτό ίσως ενοχλήσει.

 4. Ο/Η Μιχάλης Πολύζος λέει:

  Καλησπερα. Ποια νομιζετε οτι ειναι η καλυτερη επιλογη για τον Benq w1500 οσον αφορα τη συγκεκριμενη οθονη; Matt white ή matt grey?
  Συγχαρητηρια, για το site σας, συνεχιστε την καλη δουλειά!

 5. Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

  Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Ο w1500 μπορεί να παίξει και σε λευκή άλλα και σε γκρι οθόνη.Το θέμα είναι η διάσταση. Μέχρι 100 ίντσες η γνώμη μου είναι ότι η γκρι είναι μια πολύ καλή επιλογή, για από κει και πάνω θα έλεγα ότι η λευκή είναι μονόδρομος.

 6. Ο/Η Μιχάλης Πολυζος λέει:

  Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Σκεφτόμουν σίγουρα πάνω απο 100 ίντσες διαγώνιο, 110 ή 120. Οπότε νομίζετε ότι με τη γκρι δε θα έχω αρκετό φως; Φαντάζομαι και στο 3D τα πράγματα θα είναι χειρότερα…
  Σε αυτή την κατηγορία τιμής του Benq ποιον άλλο προβολέα θα πρέπει να κοιτάξω κατα τη γνώμη σας; Είδα ήδη τον Benq αλλα σε κακό χώρο με πολυ ambient light. Μου άρεσε, αλλα όπως ηταν φυσικό τα μαύρα του ηταν πολυ “ξεπλυμένα”. Συγνώμη που ρωτάω κάτι άσχετο με την οθόνη εδω.

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Τότε θα σου πρότεινα λευκή διότι στο 3D χρειάζεσαι όσο περισσότερη φωτεινότητα μπορείς. Στην μεσαία κατηγορία (1500 και κάτω) δεν έχεις και πολλές επιλογές.Ο W1500-1400 είναι μονόδρομος και αν μπορείς να ζήσεις με τα DLPάδικα μαύρα τότε βούρ…γιατί στους υπόλοιπους τομείς ο προβολέας είναι άριστος.

 7. Ο/Η elefterios latsas λέει:

  ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ
  ΕΧΩ ΤΟ ΠΡΟΒΟΛΙΚΟ EPSON 9200 3D ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ
  ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΓΙΑ ΟΘΟΝΗ 100 INCHES ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ
  EBAY PLATINUM, GRAY MATT,WHITE MATT,GLASSBEAD ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΕΣ ,ΚΑΙ ELITE VMAX2 106 INCHES 16:9MOTORIZED

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Καλορίζικος ο καινούργιος σου προβολέας!θα σου πρότεινα αν πάς σε οθόνη platinum, την white matt.Πολύ καλή και φθηνή οθόνη που θα σε καλύψει. Οι υπόλοιπες επιλογές (gray matt, glassbead) δεν θα συνεργαστούν με τον προβολέα σου μιας και έχουν κατασκευαστεί για “ειδικές αποστολές”.

 8. Ο/Η Μιχάλης Πολυζος λέει:

  Καλησπέρα σας κύριε Τσώλα. Αγόρασα τελικά τον Benq 1400 αλλα τον επέστρεψα την επόμενη μέρα αφού δε μπορούσα να αντέξω το rainbow effect με τίποτε!
  Είδα σε ενα διεξοδικό demo tous Sony 50 και τον JVC X35 και με κέρδισε ο Jvc. Ξέρω ότι η οθόνη αυτή ίσως να είναι πολυ φθηνή αν σκεφτεί κανεις πόσο κοστίζει ο JVC αλλα σκέφτομαι να την αγοράσω. Η γκρι σε 120′ μήπως είναι υπερβολική; Η άσπρη είναι πιο σωστή επιλογή λέτε;
  Πάντως το demo το έκανα σε μια draper react II (γκρι) και η εικόνα ηταν καταπληκτική! Φοβάμαι μήπως χάσω τα μαύρα του JVC που αυτά ηταν που με κέρδισαν καθώς και η ευκρίνεια του!
  Ακόμα και το 3D ηταν ικανοποιητικό με την γκρι.
  Σας ευχαριστώ!

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Καλημέρα κύριε Πολύζο.Ο X35 είναι καταπληκτικός προβολέας άλλα η 120άρα γκρίζα θα τον σκοτώσει, αν όχι τώρα, σίγουρα σε μερικές 10άδες ώρες που η λάμπα του θα έχει την πρώτη της πτώση.Απο 92 ίντσες και πάνω προτείνω λευκή, μην ανησυχείς, τα μαύρα του X35 δεν χάνονται με τίποτα.Η οθόνη platinum είναι μια χαρά ακόμη και για τον X900, δεν έχει καμία απολύτως σημασία το πόσο κοστίζει, ο προβολέας κάνει τη διαφορά και όχι η οθόνη. Εύχομαι καλές θεάσεις!

 9. Ο/Η Μιχάλης Πολυζος λέει:

  Σας ευχαριστώ πολυ!

 10. Ο/Η γιωργος κοθμοθλας λέει:

  καλησπερα σας ηθελα και εγω να ρωτησω … εχω εναν optoma hd25lv. κ σκευτομαι να παρω Elite Screens M135XWH2 306×186 Χειροκίνητη 16:9 ή της οπτομα Optoma DE-1123 EGA 266×166 Χειροκίνητη 16:10… ποια θα μου πρωτεινατε… μου ειπαν οτι ο οπτομα εχει κ 3D επιστρωσεις … το αλλο πανι δεν ξερω … πφφφ κακο το να εισαι ασχετος … θελω η οθονη να ειναι σε αυτο το μεγεθος περιπου πανω απο 260. ευχαριστω

 11. Ο/Η γιωργος κοθμοθλας λέει:

  και ακομα η Elite Screens – R135WH1 εχει πολυ μεγαλη διαφορα ως πρως την εικονα γιατι ως πρως τη τιμη εχει αρκετη …

 12. Ο/Η Ηλίας Χατζόπουλος λέει:

  Καλησπέρα,

  Μια που είμαι “καινούργιος στο χώρο” ποια θεωρείται καλύτερη οθόνη για τον Benq W1070 στις 92″-100″ ίντσες την matt white ή την grey? Eυχαριστώ εκ των προτέρων

 13. Ο/Η Τασος λέει:

  Γεια σας έχω παραγγείλει benq th534 προορίζεται για κατάστημα θα ήθελα βοήθεια στο πανί γιατί είμαι άσχετος θα ήθελα οθόνη 100 και πάνω θα ήθελα βοήθεια για την διάσταση και τον τύπο του πανιού . Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *