Ηλεκτρική οθόνη platinum
25 Μαρτίου 2013
BenQ W7000 vs W1070
30 Μαρτίου 2013

H  κατασκευές-μετατροπές είναι στο αίμα μας και πραγματικά μας δίνουν ζωή. Είναι στην φύση μας να περνάμε τον ελεύθερο μας χρόνο προσπαθώντας να φτάσουμε στα τεχνικά μας όρια και δεν σας κρύβουμε ότι αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να αγαπάμε με την ίδια ένταση την βιντεοπροβολή και τη δουλειά μας.

Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε την περιπέτεια Νο2 που αφορά μετατροπή βιντεοπροβολέα με πηγή φωτός λάμπα xenon αυτοκινήτου. Να πούμε εδώ κάπου ότι το project lazer είναι και αυτό καθ οδόν και θα παρουσιαστεί σύντομα….και μάλιστα σε βιντεοπροβολέα έκπληξη!

Ας μην μακρηγορούμε όμως και ας ξεκινήσουμε….

Να πούμε ότι το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στον “δικό μας” προβολέα.. έναν DLP Sharp Z12000.

Το όλο project ξεκίνησε με τον κλασικό πλέον καθαρισμό του προβολέα για να είμαστε σίγουροι που ακριβώς οδηγείτε το φως και τι έχει να αντιμετωπίσει. Φυσικά…μας (αυτό)πληρώσαμε για την εργασία αυτή (τίποτα δεν είναι δωρεάν στις μέρες μας). Μας δώσαμε 50 ευρώ…φιλική τιμή όπως καταλαβαίνετε…λόγω οικονομικής κρίσης! 🙂

Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι….

 

Αυτός είναι ( ήταν 🙂 ) ο προβολέας μας..

 

Ο καλύτερος 720 βιντεοπροβολέας…..ever made (sorry marantz…)

 

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή αυτού του προβολέα….πραγματικά αφήνει στόματα ανοιχτά 9 χρόνια μετά…

 

Ο χρωματικός τροχός του sharp είναι ο καλύτερος χρωματικός τροχός που έχει κατασκευαστεί ποτέ για dlp προβολέα. Γυρίζει μέχρι και 9000 στροφές και έχει σχεδιασμό, μέγεθος , πάχος και ποιότητα που κανένας κατασκευαστής ποτέ δεν έχει (είχε) φανταστεί…

 

Αυτό το ταμπελάκι “made in japan”…υπάρχει κυριολεκτικά παντού…(από το σασί….μέχρι τα καλώδια..)

 

Σας παρουσιάζουμε τον καλύτερο φακό που έχει φορεθεί ποτέ σε προβολέα (και δεν αναφερόμαστε μονάχα σε DLP προβολείς), κατά τη ταπεινή μας γνώμη φυσικά…

 

Το οπτικό από την θέση του φακού…

 

 

Ας μην καθυστερούμε άλλο….αφού καθαρίστηκε ο sharp και έγινε σαν καινούργιος….σειρά είχε η μετατροπή στη λάμπα του…

“Εδώ να σημειώσουμε ότι οι μετατροπές που θα δείτε δεν ενδεικνύεται να γίνονται χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και από ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, διότι οι λάμπες περιέχουν αέριο υπό πίεση (200+ bars) και μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική μας ακεραιότητα”.

Πρώτο βήμα η αφαίρεση της λάμπας από το κάτροπτο…

 

Αφαιρέθηκε με προσοχή το γύψινο υλικό που την συγκρατεί μέσα στον ανακλαστήρα..

 

Εδώ η xenon λάμπα 12V 100W που χρησιμοποιήσαμε για την μετατροπή….”άκρως κινέζικη¨ φυσικά…

 

Τουλάχιστον είναι κοντά σε μέγεθος…

 

Η μετατροπή θέλαμε να μοιάζει όσο το δυνατόν…”εργοστασιακή¨…και έπρεπε να σπάσουμε κάποια κομμάτια της λάμπας…

 

Εδώ ολοκληρωμένη η κατασκευή!

 

Μετατροπή χωρίς πάγκο που να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο….δεν υφίσταται..

 

Το ballast της xenon είναι πραγματικά τεράστιο…

 

Έκλεισε και είναι έτοιμος…

 

Για την τροφοδοσία του ballast της xenon λάμπας χρησιμοποιήσαμε ένα τροφοδοτικό Η/Υ 450W που είχαμε πρόχειρο…με κάποιες τροποποιήσεις φυσικά ώστε να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να το συνδέουμε κάθε φορά σε Η/Υ..

 

Το σετάκι έτοιμο…σε θέση μάχης….

 

 

Τι????πιστεύατε αλήθεια ότι θα δείχναμε εδώ…σε αυτό το άρθρο τα αποτελέσματα του project xenon??? Αυτό λέγεται ανυπομονησία! 🙂

Stay tuned!

To be continued….

2 Comments

  1. Ο/Η Γιαννης λέει:

    Ενδιαφέρον πείραμα, αν και σε σχεση w/Lumens η uhp υδραργυρου μαλλον υπερεχει.
    Απο την αλλη, η λαμπα xenon out of the box θα δωσει καλυτερο χρωματικα αποτελεσμα. (αν και οι δυο λαμπες μονο με χρωματικα φιλτρα καταφερνουν να ειναι κοντα στο D65.

    Επισης θεωρω οτι στο color spectrum η UHP θα εχει γρηγοροτερα πτωση στο κοκκινο, ενω η xenon εχει γενικως γρηγοροτερη πτωση σε ολο το χρωματικο φασμα.

  2. Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

    Γιάννη τα watt/lumen των UHP και P-VIP λαμπών είναι αξεπέραστα ως νούμερο (12-13000lumen/100w). Η προσπάθεια μας δεν έχει να κάνει τόσο με την φωτεινότητα (αρκεί βέβαια να πάρουμε μια αξιοπρεπή εικόνα), όσο με τη χρωματική συμπεριφορά της xenon. Συμφωνώ απόλυτα στο συμπέρασμα σου για την χρωματική συμπεριφορά των λαμπών. Υπομονή και θα δούμε σύντομα τα αποτελέσματα. Δυστυχώς οι δυο λάμπες 100w που προμηθευτήκαμε από Κίνα μεριά, η μία ήρθε καμμένη και η άλλη υπολειτουργεί. Είμαστε σε αναμονή παραλαβής νέας παρτίδας (αντικατάστασης)….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *