Η Planar είναι μια εταιρία που λίγοι γνωρίζουν στον χώρο της βιντεοπροβολής. Δημιουργήθηκε τον 1983 και σαν κύρια ασχολία της είχε και εξακολουθεί να έχει την σχεδίαση και κατασκευή “custom” μέσων απεικόνισης, όπως τα EL (Electroluminescent) LCD panels που εξυπηρετούν ειδικούς σκοπούς. Όλοι μας έχουμε δει panels της Planar χωρίς να το έχουμε πάρει χαμπάρι σε CD players αυτοκινήτου, ιατρικά μηχανήματα, ταμπλό αυτοκινήτων, ρολόγια, κ.τ.λ.
Η Planar ξεκίνησε να κατασκευάζει βιντεοπροβολείς τεχνολογίας DLP αργά, το 2006, όταν και μέρος των μηχανικών της infocus πήραν “ομαδική μεταγραφή” στα εργαστήρια της κατά τις ανεπίσημες πληροφορίες.
Τον Μάιο του 2007 εξαγόρασε την γνωστή στον κόσμο της high end βιντεοπροβολής εταιρία RUNCO, άλλα πριν αποφασιστεί οριστικά η αποκλειστική απασχόληση με home cinema προβολείς από την θυγατρική της πλέον εταιρία και μόνο (κάτι το οποίο έγινε το 2009 τελικά), η Planar παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2007 την καταπληκτική Full HD σειρά βιντεοπροβολέων PD8130/8150 (η οποία μετονομάστηκε σε RUNCO LS3/LS5 από το 2009 και μετά).
Ο PD8130/8150 θεωρείται ένας από τους πιο καλοσχεδιασμένους DLP προβολείς που κατασκευάστηκαν ποτέ, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία τριών εταιριών (PLANAR, INFOCUS, RUNCO) στην ουσία, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αυτά σαν μια μικρή εισαγωγική πληροφόρηση, ας προχωρήσω όμως στο κυρίως άρθρο γιατί τώρα τελευταία με έχει πιάσει μια μυστήρια αρθρογραφική φλυαρία 🙂
Πριν από μερικές βδομάδες ήρθε στα χέρια μου για επισκευή ένας αρκετά “ταλαιπωρημένος” Planar PD8130 με ένα περίεργο πρόβλημα.
Ο προβολέας άνοιγε και λειτουργούσε κανονικά για άγνωστο χρονικό διάστημα (από 1 έως και 30 λεπτά) πριν αρχίσει να αλλοιώνει τα χρώματα της εικόνας, να κάνει έναν περίεργο θόρυβο λες και ήταν έτοιμος να “απογειωθεί” και στο τέλος να κλείνει με error.
Δεν το κρύβω ότι τέτοιες μυστήριες βλάβες είναι το ελιξήριο ζωής για εμένα και κάθε φορά που καλούμε να κάνω άρση κάποιας, κερδίζω χρόνια!
Ας δούμε όμως λιγάκι αυτόν τον όμορφο προβολέα. Όμορφο είπα?
Κατά την φωτογράφηση έσπαγα το κεφάλι μου να βρω με τι θα μπορούσε να παρομοιαστεί η εμφάνιση αυτού του μοναδικού προβολέα και μετά από αρκετό ψάξιμο…έκανα τους συνειρμούς μου.. 🙂
Ας αφήσουμε την πλάκα όμως και ας περάσουμε στην ουσία..
Ανοίγοντας τον προβολέα δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστείς από την μοναδική σχεδίαση του οπτικού του που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του προβολέα αντίθετα με τα σημερινά μοντέλα που καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο…ο Planar είναι πραγματικά ένα DLP θωρηκτό.
Διαβάζοντας τα error log files του προβολέα διαπίστωσα ότι υπήρχαν δυο συγκεκριμένα λάθη από τα οποία ο προβολέας έκανε auto shutdown. To πρώτο ήταν από τον αισθητήρα θερμοκρασίας του οπτικού και το δεύτερο από τον αισθητήρα κίνησης του χρωματικού τροχού. Τα λάθη εναλλάσσονταν τυχαία και αυτό ήταν που με μπέρδεψε ελαφρώς.
Πρώτο πράγμα που δοκίμασα ήταν οι ανεμιστήρες μιας και είχαμε σφάλμα από τον αισθητήρα θερμοκρασίας άλλα όλα έδειχναν ΟΚ.
Δεύτερη δοκιμή έγινε στα σήματα των αισθητήρων σε όλη τους την διαδρομή μέχρι την CPU. Πάλι ΟΚ.
Εκεί κατάλαβα ότι έχουμε κάποιο θέμα με φυσική υπερθέρμανση που επηρεάζει και τον χρωματικό τροχό και μία καταρρέει ο αισθητήρας του και μία ο αισθητήρας θερμοκρασίας που βρίσκεται ακριβώς πάνω στο σασί που περιβάλει τον χρωματικό τροχό.
Έτσι επικεντρώθηκα σε εκείνο το σημείο.
Κάτω από το αλουμινένιο περίβλημα βρίσκεται ο χρωματικός τροχός και ψύχεται από το blower που βλέπεται, το οποίο στέλνει ψυχρό αέρα μέσω μιας οπής στο σημείο που δείχνει το βέλος.
Εδώ ο αισθητήρας θερμοκρασίας
Εκεί κάπου συνειδητοποίησα ότι κάτι δεν πάει καλά με την απαγωγή θερμότητας…ο ψυχρός αέρας μπαίνει από την πάνω μεριά και βγαίνει θερμός από τρεις τρύπες στο κάτω μέρος, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία (διακρίνεται και το light tunnel που στον συγκεκριμένο προβολέα είναι τεράστιο!)
Η απλή θερμοδυναμική ορίζει ότι ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος του ψυχρού άρα έχει την τάση να ανεβαίνει πάνω από τον ψυχρό (βλέπε βαρύτητα).
Ένα σύστημα ψύξης που έχει σχεδιαστεί να στέλνει αέρα από πάνω προς τα κάτω πάει αντίθετα σε αυτή την αρχή και αυτό από μόνο του αποτελεί πρόβλημα.
Η Planar όμως σχεδίασε αυτή τη λύση διότι είχε στο μυαλό της ότι ο προβολέας θα δουλεύει κρεμασμένος ανάποδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πάντα να έρθουν πάνω κάτω και το συγκεκριμένο σύστημα ψύξης να λειτουργεί πλέον σωστά στέλνοντας ψυχρό αέρα από κάτω και αποβάλλοντας τον θερμό από πάνω, δηλαδή ακριβώς αντίθετα από αυτό που κάνει όταν στηρίζουμε τον προβολέα σε ένα τραπεζάκι.
Δοκιμάζοντας και μετρώντας την θερμοκρασία του συγκεκριμένου σημείου μία με τον προβολέα ανάποδα και μία με τον προβολέα κανονικά επιβεβαίωσα αυτόν μου τον συνειρμό.
Συμπέρασμα?O Planar παίζει απροβλημάτιστα μόνο ανάποδα 🙂
Η μόνη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αύξηση πίεσης του αέρα ώστε να εξαναγκάζουμε τον θερμό να βγαίνει από την έξοδο πριν παραδοθεί στους νόμους της βαρύτητας.
Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με blower μεγαλύτερης απόδοσης. Και έτσι έγινε…
Την θέση του εργοστασιακού blower πήρε ένα μεγαλύτερης ροής στις ίδιες στροφές . Το συγκεκριμένο blower χρησιμοποιείται στην επαγγελματική σειρά προβολέων της Sanyo και αποτελεί τέρας αξιοπιστίας.
Παράλληλα διατηρήθηκε και το εργοστασιακό blower διότι οι τιμές εξόδου του δεν ταίριαζαν με αυτές του Sanyo και η CPU διάβαζε error.
Έτσι το χρησιμοποίησα να στέλνω φρέσκο αέρα προς τα κυκλώματα του Planar.. 🙂
Με αυτή τη λύση η θερμοκρασία λειτουργίας του τροχού μειώθηκε δραματικά και ο προβολέας σταμάτησε να κλείνει με error θερμοκρασίας.
Ελα όμως που συνέχισε να κλείνει από error στον αισθητήρα του χρωματικού τροχού… 🙁
πφφφφφ…
Μετά από διάφορους πειραματισμούς κατέληξα ότι ο αισθητήρας του χρωματικού τροχού σε τυχαίο χρόνο σταματούσε απλά να δουλεύει αναγκάζοντας τον Planar να σταματάει ή να γυρνάει τρελά τον χρωματικό του τροχό και να κλείνει.
Η λύση ήρθε με αντικατάσταση των υπερύθρων του αισθητήρα, εξάρτημα το οποίο πιθανώς είχε αρχίσει να καταρρέει από τις υψηλές θερμοκρασίες που δούλευε τόσο καιρό. Ευτυχώς το είχα ως ανταλλακτικό (βασικά το αποκόλλησα από άλλον αισθητήρα) και η αλλαγή του ήταν εύκολη και απλή!
Ο εργοστασιακός αισθητήρας
Ο δότης..
Και η αντικατάσταση
Και εδώ το χάλι μόλις τελείωσε η επέμβαση 🙂
Φυσικά μετά την αντικατάσταση ο Planar δούλεψε απροβλημάτιστα για όσες ώρες του ζητούσες και μάλιστα σε θερμοκρασίες “πολικές” εκεί μέσα στον χρωματικό του τροχό.
Δεν επαναπαύτηκα όμως από αυτή τη λύση διότι ο αισθητήρας σχεδιαστικά σχεδόν εφαπτόταν πάνω στον χρωματικό τροχό και δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για γρήγορη αποβολή της θερμοκρασίας, κάτι που δεν γνωρίζω πως θα εξελισσόταν στο μέλλον, έτσι πήρα την κατάσταση στα χέρια μου.
Χρησιμοποίησα μια μικρή ροδέλα/αποστάτη ώστε να δώσω μια μικρή απόσταση αναπνοής που να επιτρέπει την δίοδο φρέσκου αέρα όπως αυτή έρχεται από το blower χωρίς όμως να επηρεάσω και τις τιμές που διαβάζει ο αισθητήρας.
Μετά και την τελευταία τροποποίηση, κάθισα αναπαυτικά, έβαλα μια χαλαρή ταινιούλα στον player και απόλαυσα αυτόν τον εξαιρετικό προβολέα..
Πάρτε και μερικές εντυπώσεις αν μην έχετε παράπονο…
Το μενού του Planar που φωνάζει από μακριά ότι είναι “εργαστηριακό”…δεν του καίγεται καρφί για την εμφάνιση του και διαθέτει τα πάντα σε υπερθετικό βαθμό, πλην CMS…που όμως δεν το χρειάζεται.
Πρώτη εντύπωση που μου έκανε ο Planar ήταν ο εξαιρετικός του φακός και το βαθύ μαύρο για DLP προβολέα.
Το 3130:1 on/off contrast σε συνδυασμό με την φανταστική του “αόρατη” ίριδα κάνει τις σκοτεινές σκηνές μαγικές πραγματικά.
Η ευκρίνεια του φακού του βρίσκεται σε άλλα…δικά του επίπεδα..και η εικόνα του είναι ότι καλύτερο μπορείτε να δείτε σε DLP προβολέα.
Διαθέτει ένα δαιδαλώδης υπομενού για την ρύθμιση της οξύτητας που κάνει φοβερή δουλειά στην εικόνα
Για την ίριδα του έχουν γραφτεί ύμνοι, και τώρα μπορώ να καταλάβω το γιατί. Τέτοια σκοτεινά πλάνα δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έβλεπα σε προβολέα DLP…και όμως τα είδα. Αν με ρωτούσε κάποιος τι DMD chip πιστεύω ότι φοράει ο Planar θα έλεγα DC5 μπορεί και 6 🙂
Μετρήσεις
Ο προβολέας είχε στην πλάτη του “χιλιάδες” ώρες και μια αρκετά ταλαιπωρημένη λάμπα…και ήμουνα λιγάκι περίεργος στο τι θα μετρούσα στις εργοστασιακές ρυθμίσεις…
Απίστευτα πράγματα…
film, 6500K, Brilliant off
film, 6500K, Brilliant on
Χρώματα
Φωτεινότητα χρωμάτων
Όπως καταλαβαίνετε και από τα διαγράμματα ο Planar είναι ένας καλορυθμισμένος εργοστασιακά προβολέας και όσο σκέφτομαι ότι πρόκειται για μοντέλο του 2007 τόσο τον θαυμάζω ακόμη περισσότερο.
Screenshots
Τέλος να ευχηθώ καλοθέατος στον τυχερό ιδιοκτήτη εκεί στην γείτονα Ιταλία από όπου μου ήρθε ο προβολέας για επισκευή.
Καλές προβολές!
Νίκος Τσώλας
8 Comments
καλημέρα φιλε Νικο,απολαυστικα παντα τα αρθρα σου και οι περιγραφες σου όπως και με ωραιοτατο χιουμορ!!!!! ολοι εμεις νοιωθουμε τυχεροι που υπάρχεις στον χωροτης βιντεοπροβολης όπως και ασφαλεια επισης λογω της ιδιαίτερης ικανοτητας και τεχνικης αποτελεσματικότητας που εχεις! παντα περιμενουμε κατι καινουριο στο σαιτ σου να απολαυσουμε!..ισως μια σελιδα whats new στο σαιτ να μας βοηθουσε ώστε να μην ψάχνουμε όλα τα πεδια κάθε φορα! με τις ευχες μου Ζωης.
Ακυρο το τελευταιο μου σχολιο διοτι δεν ειχα παρατηρησει ότι ηδη υπαρχει στην αρχικη σου σελιδα!!!! μπαινει αυτή στα favorites τωρα!
Μπράβο σου Νίκο για μια φορά ακόμα, θα ήθελα να ξέρω αν ο προβολέας πήγαινε στην αντιπροσωπεία τι θα έλεγαν ότι έπαθε. Ωραίος και ο Ιταλός που σε βρήκε και σε εμπιστεύτηκε. Καλή Χρονιά να έχεις…
Για αλλη μια φορα μπραβο!!
Ισχυει οτι οταν αλλαξαν οι Planar 8130/8150 σε Runco LS3/5 αλλαξαν τα dmd απο 0.95 σε 0.65?
Καπου το ειχα διαβασει στο εξωτερικο αλλα δε θυμαμαι..
Για να ξερω δλδ με τι θα ψαχνω να αναβαθμισω τον x10(in82) μου…
Οι LS3/5 είναι καρμπόν το ίδιο μηχάνημα με άλλη ονομασία Βασίλη. Άλλα είναι σοβαρή αναβάθμιση οι άτιμοι… 🙂
Ok λοιπον εχουμε 4 μοντελα οποτε που μπορω να ψαχνω…
🙂 …και εγώ 4 ψάχνω Βασίλη 🙂
Και επανέρχομαι μετά απο καιρό για να δηλώσω οτι εγώ τον βρήκα…!!!!
Τον έχει ενας φίλος τεχνικός σπιτι του και τον περιποιείται