JVC X35 vs BenQ W1500
30 Ιανουαρίου 2014
Χιλιάδες μικρά ξωτικά…..DMD chip (DLP)
24 Φεβρουαρίου 2014

Αν κάνετε μια αναζήτηση στο google θα διαπιστώσετε ότι πολλοί κάτοχοι του Optoma HD65 έχουν αναφέρει ένα μυστήριο (και άλυτο) πρόβλημα που αφορά τον συγκεκριμένο προβολέα.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ξαφνικά ο προβολέας σταματάει να εκκινεί την λάμπα του. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι φταίει η λάμπα (σε αυτό φταίει φυσικά και το λαμπάκι lamp που ανάβει κόκκινο) και προχωρούν στην αγορά νέας μόνο για να διαπιστώσουν ότι…απλά πέταξαν τα χρήματα τους.

Εξαιτίας του ότι έχω επισκευάσει δύο HD65 με αυτό ακριβώς το πρόβλημα, με κάνει να πιστεύω ότι η παρακάτω επισκευή είναι και η λύση του προβλήματος.

Πάγια τακτική μου, όπως θα έχετε διαπιστώσει, είναι να συγγράφω τεχνικό ενημερωτικό άρθρο όταν πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει έστω και έναν συνάνθρωπο μου να επισκευάσει τον προβολέα του. Είπαμε…η γνώση πρέπει να μοιράζετε δωρεάν και προς όλους…πάμε όμως να δούμε την λύση…

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια λένε οι παλιοί και έχουν δίκιο, γιαυτό πάμε κατευθείαν στο ψητό. Το πρόβλημα προέρχεται από ένα transistor (power mosfet N-channel) και ένα optocoupler τα οποία παραδίδουν πνεύμα. Τα συγκεκριμένα υλικά βρίσκονται στο ballast του προβολέα (του τροφοδοτικού της λάμπας δηλαδή), το οποίο βρίσκεται σε αυτό το σημείο πάνω στο σασί και το γεγονός ότι πρόκειται για “συνδυαστική” βλάβη, κάνει αυτομάτως και πολύ δύσκολη την διάγνωση της.

 

DSC00932

 

Πάμε να δούμε τα υλικά

 

Tο transistor

DSC00930

 

Kαι το optocoupler

DSC00931

Οι δυο πυκνωτές που έχω τσεκάρει είναι καλό να αλλαχθούν αφού έχουμε λύσει τον προβολέα και έχουμε το ballast στα χέρια μας.

 

Το συγκεκριμένο mosfet υποφέρει από υψηλές θερμοκρασίες και σκοπός μου είναι να δίνω μόνιμες και σίγουρες λύσεις…γιαυτό πρόσθεσα και μια “παντενταρισμένη” λύση για την ψύξη του…ας την δούμε…

DSC00941

DSC00942

 

Καλό είναι να στηρίξετε με κάποιο τρόπο την πλακέτα ώστε να κάνετε τις κολλήσεις…

DSC00929

 

Επίσης καλό είναι να μην είστε τόσο “τσαπατσούληδες”…όπως εγώ…

DSC00939

 

Εδώ κάπου να πούμε ότι η βλάβη αυτή έρχεται σταδιακά, δηλαδή ο προβολέας αρχίζει κάποιες φορές (όχι πάντα) να μην εκκινεί την λάμπα του και στη συνέχεια επιδεινώνετε μέχρι να γίνει μόνιμο πρόβλημα.

 

Ελπίζω αυτό το άρθρο να βοηθήσει ώστε να επισκευάσετε τον χαλασμένο σας Optoma!

 

 

Καλές προβολές φίλοι μου!

 

Νίκος Τσώλας

 

2 Comments

 1. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα εμφανίστηκε σε έναν Hitachi CP-RX78. Ο προβολέας δεν είχε εικόνα, ενώ άναβε κόκκινο το led της λάμπας. Αγοράστηκε καινούργια λάμπα, όπου όπως πολύ σωστά αναφέρατε, διαπιστώσαμε ότι απλά πετάξαμε τα χρήματα μας…

  Βρήκα το service manual και πήρα κάποιες μετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα είναι στην μονάδα τροφοδοτικού/ballast. Κάπου εκεί σταματάει και η βοήθεια του service manual, μιας και προτείνει απλά την αντικατάσταση τους!

  Βρήκα το site σας, άλλαξα δοκιμαστικά τα optocouplers και τα τρανζίστορς του ballast, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει δυστυχώς το ίδιο. Ο προβολέας ξεκινάει κανονικά, τα ανεμιστήρακια του ακούγονται κανονικά και ύστερα από μισό λεπτό που θα έπρεπε να έχω εικόνα, ανάβει κόκκινο το led της λάμπας.

  Ειλικρινά έχω απογοητευτεί… Όχι τίποτα άλλο, άλλα τζάμπα και τα λεφτά για την καινούργια λάμπα σε έναν προβολέα που δεν λειτουργεί.

 2. Ο/Η cghera λέει:

  Καλημέρα.
  Μπορείτε να αναλάβετε μια τέτοια επισκευή επι πληρωμή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *