Έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου ένας αμερικάνικος Epson 8500UB, που αντίστοιχα στην Ευρώπη είναι ο TW4500 (αν όχι ο TW5000), με αρκετά προβλήματα στην εικόνα του.
Το σημαντικότερο ήταν μια κόκκινη απόχρωση στο επάνω μέρος και μια πράσινη στο κάτω. Στη φωτογραφία θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ…
Επίσης ο προβολέας αντιμετώπιζε πρόβλημα με το cinema filter που δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα όποτε προσπαθούσες να βάλεις κάποιο mode που έκανε χρήση του φίλτρου να βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα και ο προβολέας να κάνει shutdown μετά από μερικά λεπτά.
Το λύσιμο ενός Epson χρειάζεται πολύ προσοχή και ιδιαιτέρως αν χρειαστεί να αποσυνδέσεις τα πάνελ του διότι οι καλωδιοταινίες τους είναι πολύ ευαίσθητες και κόβονται πανεύκολα.
Πάμε να δούμε…
Για να φτάσουμε στο οπτικό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αφαιρέσουμε την scaler board
Από κάτω της αποκαλύπτεται η board που τροφοδοτεί τα πάνελ
Αφού με προσοχή αφαιρούμε και αυτή την board τότε μπροστά μας αποκαλύπτεται το οπτικό του προβολέα…και βουαλά!
Τα δυο fly-eye (diffuser) lenses είχαν παραδώσει πνεύμα..
Επίσης το cinema filter είχε πάθει ένα μικρό “έγκαυμα” με αποτέλεσμα να φρακάρει και να αρνείται να υπακούσει τις εντολές του μοτέρ.
To fly-eye lens (μάτια μύγας) το συναντάμε συνήθως σαν ζευγάρι ακριβώς μετά την λάμπα και κατασκευαστικά όντως μοιάζει με πολλά μάτια μύγας.
Ο ρόλος του είναι σημαντικότατος διότι αναλαμβάνει να κατανέμει το φως της λάμπας ομοιόμορφα και σε δέσμες μέσα στο οπτικό του προβολέα πριν αυτό φτάσει στους διχρωικούς καθρέφτες και “σπάσει” σε κόκκινο, πράσινο και μπλε για λογαριασμό των τριών πάνελ.
Αν αυτό το ζευγάρι χάσει την ευθυγράμμιση του ή πάθει ζημιά (όπως στην περίπτωση μας) τότε το φως συνεχίζει ακανόνιστα μέσα στο οπτικό και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για την τελική εικόνα.
Ευτυχώς…στην περίπτωση μας είχαμε όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά και προχωρήσαμε στην αντικατάσταση τους
Μετά από την αντικατάσταση των παραπάνω υλικών, προχωρήσαμε σε καθαρισμό του οπτικού και σε λεπτομερή ρύθμιση στα πολωτικά φίλτρα και στους διχρωικούς καθρέφτες. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε πλήρως.
Eδώ κάπου να πούμε ότι με την “κινέζικη” λάμπα που φορούσε ο προβολέας η χρωματική ανομοιομορφία δεν ερχόταν με τίποτα. Όταν στον προβολέα φόρεσα μια δική μου γνήσια λάμπα και ρύθμισα το οπτικό του πάνω της, ήρθε ένα εκπληκτικό για LCD αποτέλεσμα στην λευκή καρτέλα…που με άφησε με το στόμα ανοιχτό…
Το κακό με τις κινέζικες λάμπες εκτός της πολύ κακής χρωματικής ανομοιομορφίας είναι και ότι τηρούν πιστά τους νόμους της φυσικής.
Και αυτό είναι κακό θα πει κάποιος? Βεβαίως και είναι κακό..
Η ενέργεια δεν χάνεται…απλά αλλάζει μορφές.
Όταν μια λάμπα τροφοδοτείται με ισχύ 200w ας πούμε, κάποιο μέρος της ενέργειας που αντλεί από το τροφοδοτικό μετατρέπεται σε φως και κάποια σε θερμότητα.
Στα κινέζικα αντίγραφα αυτή η αναλογία είναι κακή, με αποτέλεσμα να βγάζει πολύ λιγότερο φως από την γνήσια και πολύ μεγαλύτερη θερμότητα καταναλώνοντας τα ίδια Watt.
Ψήνει στην κυριολεξία το οπτικό του προβολέα και…μας ζεσταίνει τον χειμώνα (αν θέλετε ντε και καλά να βρούμε και κάτι θετικό).
Σε αυτή την επισκευή σκέφτηκα να πάρω και μερικά screen shots από αποσπάσματα ταινιών πριν και μετά ώστε να μην μείνουμε μόνο σε νούμερα. Δυστυχώς η διαφορά στο contrast δεν διακρίνεται εύκολα στις φωτογραφίες (αδυναμία της φωτογραφικής μηχανής) άλλα η χρωματική διαφορά βγάζει μάτια που λέμε.
Μια και αναφερθήκαμε σε νούμερα να πω ότι μέτρησα native on/off contrast πριν την επισκευή και τον καθαρισμό λίγο κάτω από 1000:1, ενώ αμέσως μετά σκαρφάλωσε στο 1800:1. Από φωτεινότητα καλύτερα να μην αναφέρω νούμερα…διότι θα γελάσετε. Έτσι τυπικά στο mode ΤΗΧ πριν την επισκευή μέτρησα 45 lux (κάδρο 92άρι) και μετά 63 lux (με την γνήσια στο ίδιο mode η φωτεινότητα ήταν 140 lux).
Εδώ κατά τη μέτρηση του on/off contrast
Tα screen shots τραβήχτηκαν με φορεμένη την δική μου γνήσια λάμπα στον Epson, στο ίδιο ακριβώς mode (πριν και μετά) και με ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις.
Πάμε να τα δούμε. Πάνω “πριν” και κάτω “μετά”…αν και είναι οφθαλμοφανές…
Το παρακάτω ζευγάρι φωτογραφιών είναι ίσως το μόνο που μπορεί να δώσει μια ιδέα για την διαφορά στο contrast. Προσέξτε πόσο “flat”είναι η πρώτη και πόσο “3D” η δεύτερη.
Ο προβολέας βρίσκεται ήδη καθ’οδόν για τη πανέμορφη Κύπρο και δεν μένει παρά να ευχηθώ στον κάτοχο του καλές προβολές!
Νίκος Τσώλας
14 Comments
Ευτυχώς είσαι ακόμα πολύ νέος και θα νοιώθουμε ασφαλείς για πάρα πολλά χρόνια ακόμα κάθε φορά που αγοράζουμε προβολέα πως ότι και να πάθει απλά δεν θα μας νοιάζει…
Νέος??παπαπα…δωρεάν επισκευή και calibration για εσάς κύριε Δημήτρη…εφόρου ζωής…
Φίλε μου,
Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη δουλειά που έκανες στο προβολέα μου και για τις συμβουλές που μου έδωσες.
Πραγματικά η διαφορά είναι τεράστεια μεταξύ κινέζικης και αυθεντικής λάμπας. Μετά τις συμβουλές σου εγκατέστησα μια αυθεντική λάμπα στο προβολέα για να έχω καλύτερη απόδοση αλλά και για να αποφύγω στο μέλλον παρόμοια προβλήματα με τον προβολέα μου.
Θέλω να επισυμάνω , πως εδώ στη Κύπρο παρόλο που πήγα τον συγκεκριμένο βιντεοπροβολέα τόσο στην αντιπροσωπεία όσο και σε διάφορους άλλους “τεχνικούς” όλοι μου έλεγαν ότι δεν συμφέρει οικονομικά να επιδιορθωθεί και ότι είναι πολύ δύσκολο.
Παρόλο που δεν σε γνωρίζω, νιώθω την ανάγκη να ομολογίσω πως η ανταπόκρισή σου ήταν άμεση και ο χρόνος επιδιόρθωσης απίστευτα γρήγορος. (1 ημέρα παρακαλώ!!!). Το κόστος επιδιόρθωσης πάρα πολύ μικρό, αν σκεφτεί κανείς ότι ήμουν έτοιμος να αγοράσω καινούργιο διότι τάχα δεν επιδιορθώνεται!
Η ανάλυση της επισκεύης και ο τρόπος που δουλεύεις είναι άψογος και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με τον προβολέα τους να επικοινωνήσουν ΑΜΕΣΑ μαζί σου.
Τέλος να αναφέρω ότι ο προβολέας μου δουλεύει σαν καινούργιος, παρόλο που έχει περίπου 6000 ώρες λειτουργίας, μετά από τις μαγικές επεμβάσεις του κ.Νίκου.
Τέτοια μηνύματα είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου Ανδρέα. Εγώ σε ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου και για την άψογη συνεννόηση. Ειλικρινά χαίρομαι πολύ που μπόρεσα και επισκεύασα τον προβολέα σου διότι ήταν μια πρόκληση, ένα στοίχημα για εμένα. Οτιδήποτε χρειαστείς στο μέλλον μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου, χαρά μου να βοηθήσω όπως μπορώ. Καλές προβολές φίλε μου και χαιρετισμούς στη μοναδική Κύπρο!
Πλεόν τίποτε δεν μου κάνει εντύπωση. Ο αγαπητός Νίκος, στην δική μου περίπτωση, “έβαλε τα γυαλιά” σε Γερμανούς, Αμερικάνους ακόμη και στην Ιαπωνική JVC, όταν με τον Dila HD-100 μου έδωσε την λύση με ελάχιστο κόστος ανταλλακτικών, σχεδόν αστείο, όταν οι ειδικοί ανα τον κόσμο μου ζήταγαν 2500€ και με συμβούλευαν να μην τον φτιάξω γιατί δεν αξίζει. Όχι μόνο φτιάχτηκε, αλλά με τις ρυθμίσεις του Νικόλα, πήρα τον προβολέα μου, σε ανώτερη κατάσταση απο ότι ήταν καινούριος. Περιμένω έστω και ελάχιστες φωτογραφίες απο την επισκευή του και κάποιο σύντομο άρθρο γιατί ήταν μία δύσκολη περίπτωση που αξίζει δημοσίευσης. Το βέβαιο είναι πως κάθε φορά που πατάω το ON, εύχομαι απο την καρδιά μου να ζήσει χίλια χρόνια αυτός ο απίστευτος τεχνικός και ηθικότατα τίμιος άνθρωπος. Νικόλα έστω και από εδώ σε ευχαριστώ για όσα έκανες και επέστρεψες το χαμόγελο μου.
Nίκο χαίρομαι πολύ που βοήθησα και πάνω απ’όλα που σε γνώρισα, και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και ανταποδίδω! Μόλις βρώ λίγο χρόνο θα ανεβάσω φωτογραφικό υλικό απο την επισκευή του JVC σου να είσαι σίγουρος!
Μπραβο Νικο!!! κυριολεκτικη Ανασταση του μηχανηματος που μαλλον δυσκολα θα ερχοταν απο αλλα χερια…
Λόγω ημερών κιόλας.. 🙂
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά εύχομαι σε εσένα Ζώη και σε όλο τον κόσμο!
καλησπερα,αν καταλαβα καλα επιδιορθωνεις προβολεις.αν επιτρεπεται θα ηθελα να κανω μια ερωτηση.αγορασα πριν λιγες μερες εναν epson EHTW 5100.απ την δευτερη προβολη,σημερα δλδ παρατηρησα ενα θορυβο σαν τριξιμο ανα τακτικα διαστηματα στην διαρκεια της ταινιας.ειναι κατι που πρεπει να με ανησυχει?διορθωνεται? ειναι κατι που το καλυπτει η εγγυηση να υποθεσω?
καλησπέρα, το τρίξιμο που ακούς είναι η λειτουργία της ίριδας και είναι φυσιολογικό. Αν θέλεις να το επιβεβαιώσεις πήγαινε στο μενού και απενεργοποίησε το auto iris.
σ ευχαριστω πολυ φιλε,ειχες δικιο…αν δεν γινομαι κουραστικος θα ηθελα να ρωτησω και κατι ακομα…οταν τοποθετω τον προβολεα διαγωνια με μια μικρη κλιση και με το keystone διορθωνω την εικονα ωστε να ειναι ορθογωνιο και οχι τραπεζιο(τονιζω οτι προβαλω σε τοιχο),το μαυρο περιγραμμα του αρχικου τραπεζιου παραμενει οπως εχει…δλδ η εικονα γινεται ορθογωνια αλλα στον τοιχο γυρω απ την εικονα παραμενει ενα περιγραμμα τραπεζιου….αυτο για να διορθωθει θελει πανι ωστε να βλεπω μονο την φωτεινη εικονα η κανω κατι λαθος?
απαγορεύεται αυστηρά η χρήση keystone σε home cinema προβολή, δες καλύτερα με τραπεζοειδή εικόνα παρά με keystone ενεργοποιημένο διότι καταστρέφει την ευκρίνεια.
λαθος εγραψα,ενοουσα το lens shift
hi there, i have an epson eh-tw4400. i have some similar problems as you, on full white screen the right part has pink tint while the other part has green tint. it is very obvious on white screen but i can see the tints in pictures that has blue sky or the skin tone, as part of the screen differs. you talk about fine tuning the polarizers in your article, how can it be done, do you have any buddy in turkey can help me.
thanks in advance