Χιλιάδες μικρά ξωτικά…..DMD chip (DLP)
24 Φεβρουαρίου 2014
Μετατροπή Infocus IN81 σε….IN82
10 Μαρτίου 2014

Έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου ένας αμερικάνικος Epson 8500UB, που αντίστοιχα στην Ευρώπη είναι ο TW4500 (αν όχι ο TW5000), με αρκετά προβλήματα στην εικόνα του.

 

Το σημαντικότερο ήταν μια κόκκινη απόχρωση στο επάνω μέρος και μια πράσινη στο κάτω. Στη φωτογραφία θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ…

 

DSC00960

 

Επίσης ο προβολέας αντιμετώπιζε πρόβλημα με το cinema filter που δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα όποτε προσπαθούσες να βάλεις κάποιο mode που έκανε χρήση του φίλτρου να βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα και ο προβολέας να κάνει shutdown μετά από μερικά λεπτά.

Το λύσιμο ενός Epson χρειάζεται πολύ προσοχή και ιδιαιτέρως αν χρειαστεί να αποσυνδέσεις τα πάνελ του διότι οι καλωδιοταινίες τους είναι πολύ ευαίσθητες και κόβονται πανεύκολα.

 

Πάμε να δούμε…

DSC00987

 

Για να φτάσουμε στο οπτικό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αφαιρέσουμε την scaler board

DSC00990

 

Από κάτω της αποκαλύπτεται η board που τροφοδοτεί τα πάνελ

DSC00988 DSC00991 DSC00992

 

Αφού με προσοχή αφαιρούμε και αυτή την board τότε μπροστά μας αποκαλύπτεται το οπτικό του προβολέα…και βουαλά!

Τα δυο fly-eye (diffuser) lenses είχαν παραδώσει πνεύμα..

DSC00999 DSC00994 DSC00996 DSC01000

 

Επίσης το cinema filter είχε πάθει ένα μικρό “έγκαυμα” με αποτέλεσμα να φρακάρει και να αρνείται να υπακούσει τις εντολές του μοτέρ.

DSC00998

 

To fly-eye lens (μάτια μύγας) το συναντάμε συνήθως σαν ζευγάρι ακριβώς μετά την λάμπα και κατασκευαστικά όντως μοιάζει με πολλά μάτια μύγας.

flyeye480

 

Ο ρόλος του είναι σημαντικότατος διότι αναλαμβάνει να κατανέμει το φως της λάμπας ομοιόμορφα και σε δέσμες μέσα στο οπτικό του προβολέα πριν αυτό φτάσει στους διχρωικούς καθρέφτες και “σπάσει” σε κόκκινο, πράσινο και μπλε για λογαριασμό των τριών πάνελ.

PCS_7

 

Αν αυτό το ζευγάρι χάσει την ευθυγράμμιση του ή πάθει ζημιά (όπως στην περίπτωση μας) τότε το φως συνεχίζει ακανόνιστα μέσα στο οπτικό και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για την τελική εικόνα.

Ευτυχώς…στην περίπτωση μας είχαμε όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά και προχωρήσαμε στην αντικατάσταση τους

DSC01002

 

Μετά από την αντικατάσταση των παραπάνω υλικών, προχωρήσαμε σε καθαρισμό του οπτικού και σε λεπτομερή ρύθμιση στα πολωτικά φίλτρα και στους διχρωικούς καθρέφτες. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε πλήρως.

Eδώ κάπου να πούμε ότι με την “κινέζικη” λάμπα που φορούσε ο προβολέας η χρωματική ανομοιομορφία δεν ερχόταν με τίποτα. Όταν στον προβολέα φόρεσα μια δική μου γνήσια λάμπα και ρύθμισα το οπτικό του πάνω της, ήρθε ένα εκπληκτικό για LCD αποτέλεσμα στην λευκή καρτέλα…που με άφησε με το στόμα ανοιχτό…

 

DSC01021

 

Το κακό με τις κινέζικες λάμπες εκτός της πολύ κακής χρωματικής ανομοιομορφίας είναι και ότι τηρούν πιστά τους νόμους της φυσικής.

Και αυτό είναι κακό θα πει κάποιος? Βεβαίως και είναι κακό..

Η ενέργεια δεν χάνεται…απλά αλλάζει μορφές.

Όταν μια λάμπα τροφοδοτείται με ισχύ 200w ας πούμε, κάποιο μέρος της ενέργειας που αντλεί από το τροφοδοτικό μετατρέπεται σε φως και κάποια σε θερμότητα.

Στα κινέζικα αντίγραφα αυτή η αναλογία είναι κακή, με αποτέλεσμα να βγάζει πολύ λιγότερο φως από την γνήσια και πολύ μεγαλύτερη θερμότητα καταναλώνοντας τα ίδια Watt.

Ψήνει στην κυριολεξία το οπτικό του προβολέα και…μας ζεσταίνει τον χειμώνα (αν θέλετε ντε και καλά να βρούμε και κάτι θετικό).

Σε αυτή την επισκευή σκέφτηκα να πάρω και μερικά screen shots από αποσπάσματα ταινιών πριν και μετά ώστε να μην μείνουμε μόνο σε νούμερα. Δυστυχώς η διαφορά στο contrast δεν διακρίνεται εύκολα στις φωτογραφίες (αδυναμία της φωτογραφικής μηχανής) άλλα η χρωματική διαφορά βγάζει μάτια που λέμε.

Μια και αναφερθήκαμε σε νούμερα να πω ότι μέτρησα native on/off contrast πριν την επισκευή και τον καθαρισμό λίγο κάτω από 1000:1, ενώ αμέσως μετά σκαρφάλωσε στο 1800:1. Από φωτεινότητα καλύτερα να μην αναφέρω νούμερα…διότι θα γελάσετε. Έτσι τυπικά στο mode ΤΗΧ πριν την επισκευή μέτρησα 45 lux (κάδρο 92άρι) και μετά 63 lux (με την γνήσια στο ίδιο mode η φωτεινότητα ήταν 140 lux).

Εδώ κατά τη μέτρηση του on/off contrast

DSC01023

 

Tα screen shots τραβήχτηκαν με φορεμένη την δική μου γνήσια λάμπα στον Epson, στο ίδιο ακριβώς mode (πριν και μετά) και με ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις.

DSC01004

 

Πάμε να τα δούμε. Πάνω “πριν” και κάτω “μετά”…αν και είναι οφθαλμοφανές…

 

DSC00976 DSC01020

 

DSC00975 DSC01019

 

DSC00974 DSC01018

 

DSC00973 DSC01017

 

DSC00972 DSC01016

 

DSC00971 DSC01015

 

DSC00970 DSC01014

 

DSC00969 DSC01013

 

DSC00984 DSC01011

 

DSC00982 DSC01010

 

DSC00981 DSC01009

 

Το παρακάτω ζευγάρι φωτογραφιών είναι ίσως το μόνο που μπορεί να δώσει μια ιδέα για την διαφορά στο contrast. Προσέξτε πόσο “flat”είναι η πρώτη και πόσο “3D” η δεύτερη.

DSC00980 DSC01008

 

DSC00979 DSC01007

 

DSC00978 DSC01006

 

DSC00977 DSC01005

 

Ο προβολέας βρίσκεται ήδη καθ’οδόν για τη πανέμορφη Κύπρο και δεν μένει παρά να ευχηθώ στον κάτοχο του καλές προβολές!

 

 

Νίκος Τσώλας

 

14 Comments

 1. Ο/Η ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

  Ευτυχώς είσαι ακόμα πολύ νέος και θα νοιώθουμε ασφαλείς για πάρα πολλά χρόνια ακόμα κάθε φορά που αγοράζουμε προβολέα πως ότι και να πάθει απλά δεν θα μας νοιάζει…

 2. Ο/Η Ανδρέας Νεοφύτου λέει:

  Φίλε μου,
  Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη δουλειά που έκανες στο προβολέα μου και για τις συμβουλές που μου έδωσες.
  Πραγματικά η διαφορά είναι τεράστεια μεταξύ κινέζικης και αυθεντικής λάμπας. Μετά τις συμβουλές σου εγκατέστησα μια αυθεντική λάμπα στο προβολέα για να έχω καλύτερη απόδοση αλλά και για να αποφύγω στο μέλλον παρόμοια προβλήματα με τον προβολέα μου.

  Θέλω να επισυμάνω , πως εδώ στη Κύπρο παρόλο που πήγα τον συγκεκριμένο βιντεοπροβολέα τόσο στην αντιπροσωπεία όσο και σε διάφορους άλλους “τεχνικούς” όλοι μου έλεγαν ότι δεν συμφέρει οικονομικά να επιδιορθωθεί και ότι είναι πολύ δύσκολο.

  Παρόλο που δεν σε γνωρίζω, νιώθω την ανάγκη να ομολογίσω πως η ανταπόκρισή σου ήταν άμεση και ο χρόνος επιδιόρθωσης απίστευτα γρήγορος. (1 ημέρα παρακαλώ!!!). Το κόστος επιδιόρθωσης πάρα πολύ μικρό, αν σκεφτεί κανείς ότι ήμουν έτοιμος να αγοράσω καινούργιο διότι τάχα δεν επιδιορθώνεται!

  Η ανάλυση της επισκεύης και ο τρόπος που δουλεύεις είναι άψογος και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με τον προβολέα τους να επικοινωνήσουν ΑΜΕΣΑ μαζί σου.

  Τέλος να αναφέρω ότι ο προβολέας μου δουλεύει σαν καινούργιος, παρόλο που έχει περίπου 6000 ώρες λειτουργίας, μετά από τις μαγικές επεμβάσεις του κ.Νίκου.

 3. Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

  Τέτοια μηνύματα είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου Ανδρέα. Εγώ σε ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου και για την άψογη συνεννόηση. Ειλικρινά χαίρομαι πολύ που μπόρεσα και επισκεύασα τον προβολέα σου διότι ήταν μια πρόκληση, ένα στοίχημα για εμένα. Οτιδήποτε χρειαστείς στο μέλλον μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου, χαρά μου να βοηθήσω όπως μπορώ. Καλές προβολές φίλε μου και χαιρετισμούς στη μοναδική Κύπρο!

 4. Ο/Η Νίκος Μανδαράκας λέει:

  Πλεόν τίποτε δεν μου κάνει εντύπωση. Ο αγαπητός Νίκος, στην δική μου περίπτωση, “έβαλε τα γυαλιά” σε Γερμανούς, Αμερικάνους ακόμη και στην Ιαπωνική JVC, όταν με τον Dila HD-100 μου έδωσε την λύση με ελάχιστο κόστος ανταλλακτικών, σχεδόν αστείο, όταν οι ειδικοί ανα τον κόσμο μου ζήταγαν 2500€ και με συμβούλευαν να μην τον φτιάξω γιατί δεν αξίζει. Όχι μόνο φτιάχτηκε, αλλά με τις ρυθμίσεις του Νικόλα, πήρα τον προβολέα μου, σε ανώτερη κατάσταση απο ότι ήταν καινούριος. Περιμένω έστω και ελάχιστες φωτογραφίες απο την επισκευή του και κάποιο σύντομο άρθρο γιατί ήταν μία δύσκολη περίπτωση που αξίζει δημοσίευσης. Το βέβαιο είναι πως κάθε φορά που πατάω το ON, εύχομαι απο την καρδιά μου να ζήσει χίλια χρόνια αυτός ο απίστευτος τεχνικός και ηθικότατα τίμιος άνθρωπος. Νικόλα έστω και από εδώ σε ευχαριστώ για όσα έκανες και επέστρεψες το χαμόγελο μου.

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Nίκο χαίρομαι πολύ που βοήθησα και πάνω απ’όλα που σε γνώρισα, και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και ανταποδίδω! Μόλις βρώ λίγο χρόνο θα ανεβάσω φωτογραφικό υλικό απο την επισκευή του JVC σου να είσαι σίγουρος!

 5. Ο/Η Ζωης Καρφακης λέει:

  Μπραβο Νικο!!! κυριολεκτικη Ανασταση του μηχανηματος που μαλλον δυσκολα θα ερχοταν απο αλλα χερια…

 6. Ο/Η Κωστας λέει:

  καλησπερα,αν καταλαβα καλα επιδιορθωνεις προβολεις.αν επιτρεπεται θα ηθελα να κανω μια ερωτηση.αγορασα πριν λιγες μερες εναν epson EHTW 5100.απ την δευτερη προβολη,σημερα δλδ παρατηρησα ενα θορυβο σαν τριξιμο ανα τακτικα διαστηματα στην διαρκεια της ταινιας.ειναι κατι που πρεπει να με ανησυχει?διορθωνεται? ειναι κατι που το καλυπτει η εγγυηση να υποθεσω?

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   καλησπέρα, το τρίξιμο που ακούς είναι η λειτουργία της ίριδας και είναι φυσιολογικό. Αν θέλεις να το επιβεβαιώσεις πήγαινε στο μενού και απενεργοποίησε το auto iris.

 7. Ο/Η Κωστας λέει:

  σ ευχαριστω πολυ φιλε,ειχες δικιο…αν δεν γινομαι κουραστικος θα ηθελα να ρωτησω και κατι ακομα…οταν τοποθετω τον προβολεα διαγωνια με μια μικρη κλιση και με το keystone διορθωνω την εικονα ωστε να ειναι ορθογωνιο και οχι τραπεζιο(τονιζω οτι προβαλω σε τοιχο),το μαυρο περιγραμμα του αρχικου τραπεζιου παραμενει οπως εχει…δλδ η εικονα γινεται ορθογωνια αλλα στον τοιχο γυρω απ την εικονα παραμενει ενα περιγραμμα τραπεζιου….αυτο για να διορθωθει θελει πανι ωστε να βλεπω μονο την φωτεινη εικονα η κανω κατι λαθος?

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   απαγορεύεται αυστηρά η χρήση keystone σε home cinema προβολή, δες καλύτερα με τραπεζοειδή εικόνα παρά με keystone ενεργοποιημένο διότι καταστρέφει την ευκρίνεια.

 8. Ο/Η Κωστας λέει:

  λαθος εγραψα,ενοουσα το lens shift

 9. Ο/Η yigit yusuf mutlu λέει:

  hi there, i have an epson eh-tw4400. i have some similar problems as you, on full white screen the right part has pink tint while the other part has green tint. it is very obvious on white screen but i can see the tints in pictures that has blue sky or the skin tone, as part of the screen differs. you talk about fine tuning the polarizers in your article, how can it be done, do you have any buddy in turkey can help me.
  thanks in advance

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *