Διόρθωση χρωματικής ανομοιομορφίας και αύξηση contrast σε LCD part I
27 Απριλίου 2013
Review Optoma HD20
2 Ιουνίου 2013
Show all

Διόρθωση χρωματικής ανομοιομορφίας και αύξηση contrast σε LCD part II

Όπως είχαμε προαναγγείλει στο part I άρθρο μας, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε εκτενέστερα τα περί ανομοιομορφίας στους LCD (LCD-SXRD-DILA) βιντεοπροβολείς .

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρώτο μέρος του άρθρου ήταν αρκετά “δύσκολο”, τουλάχιστον στους λιγότερο μυημένους με τον τρόπο λειτουργίας μιας LCD οπτικής μηχανής και εδώ θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε ακόμη με πιο απλό και κατανοητό τρόπο.

Στο πρώτο μας άρθρο ασχοληθήκαμε περισσότερο με την αύξηση του μαύρου και γενικότερα του contrast, παρά με την χρωματική ανομοιομορφία. Τώρα ήρθε η ώρα για ακριβώς το αντίθετο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Σε μια LCD οπτική μηχανή, εκτός από τα πολωτικά φίλτρα και τα πάνελ, υπάρχουν και οι διχρωικοί καθρέφτες που βρίσκονται πριν από αυτά και παίζουν υψίστης σημασίας ρόλο στην τελική μας εικόνα.

Ο ρόλος τους είναι σημαντικότατος και όπως θα δείτε παρακάτω, καθοριστικός για το φαινόμενο της χρωματικής ανομοιομορφίας.

Τι είναι χρωματική ανομοιομορφία?

Χρωματική ανομοιομορφία είναι το ενοχλητικό φαινόμενο που διακρίνουμε επί το πλείστον σε λευκή καρτέλα και εμφανίζεται ως ελαφρώς κοκκινίλα στην μία πλευρά της οθόνης και ελαφρώς πρασινίλα στην άλλη (στην πραγματικότητα είναι αποχρώσεις της ματζέτας και του κυανού χρώματος).

Οι περισσότεροι κάτοχοι, για να μην πούμε όλοι, έχουν παρατηρήσει το φαινόμενο αυτό και γνωρίζουν πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε.

Ας δούμε πάλι μια LCD οπτική μηχανή..

 

Διακρίνουμε καθαρά την πορεία του φωτός μέσα από τα διχρωικά φίλτρα πριν κατευθυνθούν με καθρέφτες στα πολωτικά φίλτρα και στη συνέχεια στα πάνελ.

Τα διχρωικά φίλτρα παίζουν στην ουσία δύο ρόλους.

Ο ένας είναι να διαχωρίσουν τα τρία βασικά χρώματα του φωτός (μπλε, κόκκινο και πράσινο) και να τα στείλουν ξεχωριστά στα τρία πάνελ μας και ο άλλος είναι να στείλουν το σωστό ποσοστό φωτός, αντανακλώντας σαν καθρέφτης κάποιο και αφήνοντας σαν τζάμι το υπόλοιπο να περάσει. Στη ουσία ένας είναι ο ρόλος (αυτός των διαχωρισμών των χρωμάτων) άλλα για λόγους ευκολότερης κατανόησης τον αναλύσαμε σε δύο. Ούτως η άλλως ξεχωρίζοντας τα χρώματα στην ουσία ξεχωρίζεις και το ποσοστό του φωτός μιας και το φως αποτελείται από περίπου 71% πράσινο 7%μπλε και 22% κόκκινο. Το μικρό ποσοστό του μπλε μας εξηγεί αυτομάτως γιατί δεν “μπλεδίζει” η εικόνα μας σε κάποιο σημείο λόγω χρωματικής ανομοιομορφίας.

Αν ένα διχρωικό φίλτρο ή καθρέφτης μετάδοσης έχει λάθος κλίση ως προς τον οριζόντιο ή τον κατακόρυφο άξονα, αυτομάτως το φως κατανέμεται (φτάνει) ανομοιόμορφα στα πάνελ μας με τελικό αποτέλεσμα την χρωματική ανομοιομορφία.

Φανταστείτε ότι για να δημιουργηθεί μια τέλεια λευκή καρτέλα στην οθόνη μας θα πρέπει τα τρία πάνελ μας να τροφοδοτούνται ομοιόμορφα σε όλη τους την επιφάνεια το βασικό τους χρώμα και αυτά με τη σειρά τους να το στέλνουν ομοιόμορφα στον φακό και στη συνέχεια στην οθόνη.

Αν για παράδειγμα μειώσουμε την ένταση του φωτός σε μια γωνία του “πράσινου” πάνελ τότε αυτομάτως ως αποτέλεσμα θα πάρουμε κοκκινίζουσα χροιά σε αυτή τη γωνία, μιας και το κόκκινο θα υπερισχύει ως χρώμα στο συγκεκριμένο σημείο.

Εκεί ακριβώς δημιουργείται το πρόβλημα της ανομοιομορφίας. Μη σωστά ρυθμισμένα διχρωικά φίλτρα και καθρέφτες μετάδοσης.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν την δυνατότητα στον τεχνικό να ρυθμίσει τα φίλτρα αυτά (π.χ panasonic), άλλοι πάλι όχι (π.χ sanyo), αν και ένας έμπειρος τεχνικός πάντα βρίσει λύσεις για την ρύθμιση τους.

Φυσικά ερχόμαστε στο βασικό ερώτημα…αυτά τα οπτικά δεν ρυθμίζονται κατάλληλα από το εργοστάσιο?

Σαφώς και ρυθμίζονται θα απαντήσουμε εμείς…άλλα απο την άλλη…άλλη η ποιότητα παραγωγής και κατασκευής ενός Sony π.χ προβολέα και άλλη ενός Epson..

Σε έναν Sony θα αργήσεις να δεις χρωματική ανομοιομορφία ή μπορεί να μην δεις καθόλου ενώ σε έναν Epson υπάρχει πιθανότητα να τον αγοράσεις έτσι (πολύ μεγάλη μάλιστα..).

Διορθώνεται η χρωματική ανομοιομορφία?

Ναι, απολύτως. Ένας έμπειρος τεχνικός μπορεί να φέρει την ρύθμιση σε απόλυτα επίπεδα (100% λευκό) αν φυσικά το επιτρέπει η κατασκευή του προβολέα (τα φίλτρα του είναι ρυθμιζόμενα) ή σε πολύ καλό βαθμό αν δεν υπάρχουν ρυθμιστικά.

Με τα παραπάνω τελειώσαμε από το πρόβλημα που λέγεται χρωματική ανομοιομορφία?

Δυστυχώς όχι…

Σημαντικό ρόλο παίζει και η λάμπα του προβολέα. Καμία λάμπα δεν είναι ίδια με την άλλη…και κανένα κάτοπτρο λάμπας ίδιο με άλλης. Οπότε, αλλιώς τροφοδοτεί με φως το οπτικό ενός προβολέα η μία λάμπα και αλλιώς ή άλλη. Ακόμη και το housing της λάμπας που δεν μπορεί να είναι κατασκευαστικά ακριβώς όμοιο με άλλης, προκαλεί ανομοιομορφία στην κατανομή του φωτός.

Δηλαδή υπάρχει περίπτωση εάν αλλάξουμε λάμπα…ξαφνικά να δούμε χρωματική ανομοιομορφία ενώ δεν είχαμε ή το αντίστροφο?

Ναι…ακόμη και σε DLP προβολέα…απίστευτο? Και όμως αληθινό…(φυσικά σε πολύ μικρότερο βαθμό από την ανομοιομορφία που προσδίδουν τα  αρρύθμιστα διχρωικά φίλτρα).

Φυσικά υπάρχει και η χρωματική ανομοιομορφία λόγω συσσώρευσης σκόνης στα πολωτικά φίλτρα και πάνελ του προβολέα μας, αυτό όμως έρχεται μετά από αρκετό καιρό (πάνω από 500 ώρες περίπου) και είναι  εύκολα αναγνωρίσιμο από το έντονο κόκκινο ή πράσινο χρώμα που είναι σαν συσσωρευμένες κουκκίδες (σύννεφο από πολλές μικροσκοπικές κουκκίδες)…π.χ το κόκκινο σύννεφο στη παρακάτω φωτογραφία…που φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για σκόνη στα πολωτικά φίλτρα ή στα πάνελ.

 

Αυτά τα λίγα για σήμερα… και ελπίζω το άρθρο μας να έγινε απόλυτα κατανοητό από όλους σας!

 

Το projectorjunkies σας εύχεται καλές προβολές και καλό καλοκαίρι…και για τους δύσκολους καιρούς που περνάμε ως λαός και ως άνθρωποι μεμονωμένα, απλά να σας θυμίσουμε ότι…είναι στο DNA των Ελλήνων να μην το βάζουμε ποτέ κάτω…μπορεί να βρίσκουμε εμπόδια και να πέφτουμε κάποιες φορές…άλλα πάντα έχουμε την δύναμη να ξανασηκωνόμαστε..δυνατότεροι, ενωμένοι και πιο αποφασιμένοι από ποτέ. Αυτό θα κάνουμε και τώρα…πιστέψτε το…

2 Comments

 1. Ο/Η Παναγιώτης Βογιατζάκης λέει:

  Ναι…ακόμη και σε DLP προβολέα…απίστευτο? Και όμως αληθινό…(φυσικά σε πολύ μικρότερο βαθμό από την ανομοιομορφία που προσδίδουν τα αρρύθμιστα διχρωικά φίλτρα).

  Ακριβώς έτσι. Και με αυτήν την “πάσα” που μου δίνεις Νίκο, θα ήθελα να αναφερθώ στην χρωματική ανομοιομορφία που παρατήρησα στον δικό μου Sharp 2100 από την πρώτη μέρα που τον αγόρασα καινούριο, δηλαδή με μια λάμπα 100% ORIGINAL. Με τη συγκεκριμένη λάμπα λοιπόν, και στο πατερνάκι 100% λευκό, ο προβολέας είχε ένα ελαφρύ κόκκινο tint στο αριστερό περίπου 20% μέρος του πάνελ, και ένα περίπου ίδιας έντασης αντίστοιχο πράσινο tint στο δεξιό 20% του πάνελ. Σαν αποτέλεσμα, το CA813 κατέγραφε περίπου 15-20% αυξημένη φωτεινότητα στη δεξιά λουρίδα με το πράσινο tint, από ότι κατέγραφε στην αριστερή με το κόκκινο tint.

  Το φαινόμενο ήταν πολύ εύκολα ορατό σε πατερνάκια αναφοράς, όπως επίσης μπορούσε πολύ εύκολα να το αντιληφθεί κανείς στον “απόλυτο κριτή” της χρωματικής ανομοιομορφίας, όσον αφορά φυσικά υλικό ταινιών, που είναι οι ασπρόμαυρες ταινίες. Δεν ήταν μεν εύκολα αντιληπτό σε νορμάλ θέαση έγχρωμων ταινιών, ούτε θύμιζε φυσικά LCD προβολέα στην έντασή του, αλλά δεν έπαυε να ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ και να με ενοχλεί αφάνταστα.

  Όταν άλλαξα λάμπα στον Sharp 21000 περίπου εννέα μήνες πριν, έμεινα κυριολεκτικά με ανοικτό το στόμα, όταν η χρωματική ανομοιομορφία του πάνελ απλά εξαφανίστηκε ΕΝΤΕΛΩΣ, ως διά μαγείας. Τίποτα απολύτως δεν είχε πειραχτεί στις ρυθμίσεις του προβολέα, ήρθε η νέα λάμπα, βγήκε η παλιά που είχε μετρηθεί αναλυτικότατα ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ως προς την αποδιδόμενη φωτεινότητα καθώς και την ομοιομορφία φωτεινότητας, και μπήκε η νέα λάμπα.

  Τόσο η χρωματική ανομοιομορφία όσο και οι μεγάλες αποκλίσεις της φωτεινότητας από την αριστερή μεριά του πάνελ στη δεξιά, εξαφανίστηκαν απλά και μόνο με την αλλαγή της λάμπας σε έναν μονότσιπο DLP προβολέα!

  Θα πω για μια ακόμη φορά το γνωστό γνωμικό: «Όσο περισσότερο ασχολούμαι με την εικόνα, τόσο συνειδητοποιώ ότι δεν γνωρίζω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ» για αυτήν…

 2. Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

  Καλά…έχεις και μια μικρή τάση να “θάβεις” τον προβολέα σου γενικώς (και μιλάμε για έναν από τους καλύτερους DLP ever)…άλλα για άνθρωπος που “δεν γνωρίζεις τίποτα” καλά τα λες.. 🙂
  Aπλά να πούμε για να μην παρεξηγηθούμε ότι η αλλαγή λάμπας πολύ σπάνια επηρεάζει έναν DLP προβολέα (εσύ έπεσες από την Ακρόπολη και βρήκες πορτοφόλι…), ενώ έναν τρίτσιπο μπορεί να τον κάνει εντελώς “κουκουρούκου”, αν θυμάσαι την τελευταία δοκιμή που κάναμε στο σπίτι μου σε τρίτσιπο LCD με αλλαγή λάμπας. Μάλιστα η “κινέζικη” είχε λιγότερη ανομοιομορφία από την original αν θυμάσαι.. 🙂
  Όσο αφορά την “άγνοια” σου περί εικόνας…μην ανησυχείς…τώρα που θα πας και πιστοποιηθείς στον ISF οργανισμό θα τα μάθεις όλα…σε μια ημέρα κιόλας…συμπιεσμένη γνώση λέγεται…(βλέπε matrix)… 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *