Ο κορυφαίος όλων!!
1 Νοεμβρίου 2020
Το κορυφαίο 4Κ HDR σε προβολέα | JVC DLA-N5
25 Νοεμβρίου 2020

H Viewsonic είναι μια εταιρία που έχει μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην αγορά των DLP βιντεοπροβολέων και θα τολμούσα να πω ότι έχει αρχίσει σιγά σιγά να οδηγεί τις εξελίξεις στους προβολείς της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η εταιρία πιστεύει στην LED τεχνολογία και προσθέτει στην γκάμα της διαρκώς νέα μοντέλα που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης πηγής φωτός.

 

Γιατί όμως LED και τι έχει να προσφέρει στον χρήστη η συγκεκριμένη τεχνολογία?

 

Ας ξεκινήσουμε από τον τεράστιο χρόνο χρήσης που αγγίζει τις 30.000 ώρες και από την προσωπική μου εμπειρία θα έλεγα ίσως και αρκετά παραπάνω.

Πρακτικά ένας LED προβολέας δεν θα χρειαστεί ποτέ κανενός είδους συντήρηση από τον χρήστη του (όπως η αλλαγή λάμπας σε έναν κλασικό βιντεοπροβολέα) και θα λειτουργεί απροβλημάτιστα για 10ετίες.

Η χρωματική απόδοση επίσης ενός προβολέα που κάνει χρήση RGB LED είναι εξαιρετική με διευρυμένο χρωματικό τρίγωνο και πλούσιους κορεσμούς χρωμάτων.

Η χαμηλή θερμοκρασία με αποτέλεσμα και την αθόρυβη λειτουργία του προβολέα μας μπορούν να θεωρηθούν επίσης δύο ακόμη προτερήματα.

 

Τι είναι ο Μ2 και σε ποιους απευθύνεται?

Ο Μ2 είναι ένας allround DLP LED προβολέας, μικρός σε μέγεθος, υπερφορητός, ελαφρύς,  που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρουσιάσεις on the go λόγω του μικρού του μεγέθους, σε ταξίδια, σε μόνιμες εγκαταστάσεις ή για χρήση ως κύριος ή δευτερεύον προβολέας στο προσωπικό μας home cinema. Δηλαδή παντού!

To σημαντικότερο όμως είναι ότι κάνει όλα τα παραπάνω καλά, πολύ καλά.

 

Ας περάσουμε όμως να τον δούμε αναλυτικότερα ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά του

 

 • Type : DLP LED
 • Resolution : 1080p (1920X1080)
 • Brightness : 1.200 LED Lumens
 • Display size : from 24″ to 100″ (from diastance 0.6m to 2.54m)
 • Light source : RGBB LED
 • Light source life : 30.000 hours
 • Audio : Internal Speakers 3W x2
 • Power consumption : 74W
 • Weight : 1.3Kg (2.9 lbs)

 

 

 

 

 

Το μέγεθος του είναι μικρό, πολύ μικρό, ο σχεδιασμός του λιτός, συμμετρικός και ο χρωματικός του συνδυασμός αποπνέει μια πολυτέλεια…προσπάθησα να αποτυπώσω αυτή την αίσθηση φωτογραφικά…

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μ2 ερχεται με ένα πολύ ποιοτικό remote control στην συσκευασία του αλλά και ένα USB wireless dongle ώστε να συνδεθεί ασύρματα στο δίκτυο μας.

 

 

 

 

 

Ας δούμε περιληπτικά το μενού του και τι ρυθμιστικά αυτό μας προσφέρει…

 

 

 

Πλήρης ρυθμιστικά ρύθμισης της κλίμακας του γκρι για λεπτομερής ρύθμιση των διαβαθμίσεων.

 

 

Και πλήρης ρυθμιστικό CMS (Color Managment System) για να φέρουμε τα χρώματα μας εκεί ακριβώς που θέλουμε

 

 

Η έκπληξη έρχεται από το γεγονός ότι ο Μ2 διαθέτει Frame Interpolation , κάτι που δεν συνηθίζεται σε προβολής αυτής της κατηγορίας τιμής, και δουλεύει υποδειγματικά!

 

 

Σε τρεις θέλεις μάλιστα , Low, Medium και High

 

 

Ο Μ2 είναι ένας DLP LED προβολέας με native ανάλυση 1080p όπως ήδη διαβάσατε στα χαρακτηριστικά του. Το ατού του όμως είναι ότι μπορεί και δέχεται 4Κ HDR σήμα και μάλιστα έχει την δυνατότητα να το αναπαράγει κατευθείαν με τον εσωτερικό του Player. Eπίσης είναι και 3D capable για τους λάτρες του είδους…

 

 

 

Δοκιμή

 

 

 

Ο Μ2 στήθηκε απέναντι από την Celexon ALR οθόνη μου και άνοιξα κάδρο 92 ιντσών με το γνωστό  Aptoide της Viewsonic κάνει την εμφάνιση του…

 

 

Για όσους δεν γνωρίζουν το  Aptoide είναι μια open source εφαρμογή που τρέχει σε Android περιβάλλον με δικό του app store που μπορείς να εγκαταστήσεις διάφορες σχετικές εφαρμογές όπως Youtube, Netflix, Amazon prime, κ.τ.λ

 

 

O προβολέας ανοίγει πολύ γρήγορα σαν LED και είναι εξαιρετικά αθόρυβος σε βαθμό που μπορείς να τον έχεις ακριβώς μπροστά σου χωρίς να καταλαβαίνεις ότι λειτουργεί.

 

 

Το focus γίνεται αυτόματα με αισθητήρα που διαβάζει την οθόνη μας οπότε ο χρήστης δεν χρειάζεται να ασχοληθεί, αν και πάντα υπάρχει η manual επιλογή στο μενού όπου μπορεί να γίνει μικρορύθμιση αν η αυτόματη δεν μας αφήσει ικανοποιημένους. Προσωπικά δεν μου χρειάστηκε.

 

 

Contrast

2200:1 native contrast έδειξε στο όργανο μου ο M2, μέτρηση καλύτερη από όλους τους 4Κ DLP προβολείς που κυκλοφορούν εκεί έξω, ακόμα και της ίδιας εταιρίας!

 

Φωτεινότητα

Η Viewsonic ανακοινώνει 1200 led lumen, εγώ μέτρησα μέγιστη φωτεινότητα 650 ansi lumens.

650 lumen φωτεινότητα σε led είναι μια αντίστοιχη σε λαμπάτο προβολέα περί τα 1200-1300 lumen, και μια φωτεινότητα ικανή να γεμίσει οθόνη 92-100 ιντσών ακόμα και αν πρόκειται για ALR με αρνητικό κέρδος σαν τη δική μου, αυτό για να έχετε μια ιδέα όταν διαβάζετε για LED lumen φωτεινότητα.

 

Η φωτεινότητα που εισπράττει το μάτι σε έναν LED προβολέα είναι κάτι που δεν μπορεί να περιγραφεί με νούμερα, μόνο αν δεις μπορείς να καταλάβεις.

 

 

Χρωματικά ο Μ2 είναι όνειρο. Τα ζεστά ελαφρώς υπεροκορεσμένα και φωτεινά χρώματα δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα που αδυνατείς να πιστέψεις ότι προέρχεται από προβολέα “pocket”.

Αν δεις σωστά ρυθμισμένο LED προβολέα, δεν υπάρχει επιστροφή και προσωπικά δίνω τα συγχαρητήρια μου στην Viewsonic που επιμένει και εξελίσσει αυτή την τεχνολογία.

 

Θα έλεγα ότι ο Μ2 ακολουθεί τα χνάρια του X10 που δοκίμασα πριν από κάποιους μήνες στην χρωματική του απόδοση αποδίδοντας πάνω από 120% του rec.709

 

Ο συνδυασμός του πολύ καλού φακού για τα δεδομένα της κατηγορίας, της άρτιας χρωματικής παλέτας που προσφέρουν τα LED και του υψηλού ansi contrast της DLP τεχνολογίας αποδίδει καρπούς, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

 

 

 

 

 

4Κ HDR

Εδώ έρχεται και η μεγάλη αποκάλυψη του Μ2, που ειλικρινά με έβαλε σε σκέψεις.

Και λέω με έβαλε σε σκέψεις γιατί τροφοδοτώντας με 4Κ HDR υλικό τον Μ2 αν δεν ξέρεις ότι πρόκειται για προβολέα 1080p, ορκίζεσαι ότι βλέπεις κάποιον με ανάλυση 4Κ. Θα ήθελα πολύ να τον δω δίπλα δίπλα με κάποιον 4Κ DLP προβολέα γιατί εδώ κάτι υπάρχει που δεν μπορώ να κατανοήσω ακριβώς και δεν θέλω να κάνω ατεκμηρίωτες υποθέσεις.

Θα δείτε τι εννοώ πιο κάτω και στο βίντεο που έχω φτιάξει άλλα πάρτε μια ιδέα με μερικά screenshots…

 

 

 

Αξιοσημείωτο είναι και ότι ο player του Μ2 παίζει εντελώς απροβλημάτιστα ότι και αν του βάλεις, αδιαμαρτύρητα και γρήγορα.

Σε συνδυασμό με το frame interpolation που διαθέτει και δουλεύει και σε 4Κ με κάνει να πιστεύω ότι στο εσωτερικό του κρύβεται κάποιος πολύ ισχυρός επεξεργαστής που αναλαμβάνει να διαχειρίζεται την UHD αναπαραγωγή με απόλυτη επιτυχία ομολογουμένως.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι ο Μ2 κλειδώνει σε όλες τις πιθανές συχνότητες, φυσικά και στα 24Hz τα οποία αναπαράγει χωρίς περίεργες μετατροπές με αποτέλεσμα η κίνηση σε αυτή την κινηματογραφική συχνότητα να είναι αυτή που πρέπει.

 

 

 

Στο βίντεο που ακολουθεί θα πάρετε μια ιδέα για την απόδοση του Μ2 σε 4Κ υλικό, απολαύστε υπεύθυνα…

 

 

 

Για το τέλος άφησα τον ήχο. Ναι ο Μ2 έχει και από αυτό.

2 ηχεία στο μπροστινό του μέρος μόλις 3W το καθένα που αποδίδουν όμως εξαιρετικά. Δεν ξέρω πως το κάνουν αυτό, όπως τα τελευταίας γενιάς  bluetooth φορητά ηχεία που κυκλοφορούν από σοβαρές εταιρίες έτσι και ο Μ2 παράγει ήχο δυσανάλογα καλό για μέγεθος του.

Επίσης εξαιτίας του ότι τον διαχέει στην οθόνη μιας και τα ηχεία είναι στο μπροστινό του μέρος (έξυπνο), ο θεατής δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ο ήχος αυτός προέρχεται από τον προβολέα. Την πρώτη φορά που τον έβαλα να παίξει σάστισα, άκουγα τον ήχο να μου έρχεται από…παντού,  και για δευτερόλεπτα είχα παγώσει προσπαθώντας να καταλάβω τι συμβαίνει. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τον Μ2 να δει την ταινία του χωρίς να συνδέσει εξωτερικό ήχο?Οχι μόνο μπορεί, επιβάλλεται θα έλεγα να πάρει αυτή την εμπειρία, την εμπειρία του all in one in a small package, έχει τη φάση της, πιστέψτε με.

 

 

 

 

 

Επίλογος

 

Ο Viewsonic M2 είναι ένας μικρός προβολέας με “μεγάλη” εικόνα. Η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πριν από μερικά χρόνια δεν θα περνούσε καν από το μυαλό μου ότι σε ένα τόσο μικρό πακέτο θα χωρούσε τόση ποιότητα εικόνας, και όμως χώρεσε.

Οι αναλύσεις, τα χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές έχουν καταντήσει απλά νούμερα που δεν ξέρω πλέον αν πρέπει να τους δίνω σημασία ή όχι. Ο Μ2 με “ξεβόλεψε” λίγο γιατί συνειδητοποίησα για τα καλά ότι σε λίγο οι προβολείς θα έχουν το μέγεθος ενός κινητού και θα αποδίδουν εικόνα παραπλήσια ίσως και καλύτερη από τα 10κιλα θηρία που πολλοί από εμάς έχουμε κρεμασμένα στο ταβάνι μας.

Θα αγόραζα τον Μ2?Εύκολα, ακόμα και αν δεν είμαι έτοιμος να κρεμάσω κάτι τόσο μικρό στο σαλόνι μου (μου κακοφαίνεται) θα τον ήθελα για πολλές και διάφορες εργασίες που “ανακάλυψα” τις 3 βδομάδες που τον είχα στην κατοχή μου. Από μόνιτορ για το λάπτοπ μου μέχρι netflix χωρίς καλώδια και ταλαιπωρίες στο υπνοδωμάτιο, στο σπίτι φίλων ή οπουδήποτε υπάρχει μία επίπεδη επιφάνεια, τόσο απλά.

Ο Μ2 είναι πολυεργαλείο, η διαφορά του με τους υπόλοιπους υπερφορητούς προβολείς που είχα δει μέχρι σήμερα είναι οτι αυτός παίζει καλά, παίζει πολύ καλά, παίζει τόσο καλά που σε βάζει σε περίεργες σκέψεις για το αξίζει τελικά να επενδύεις χιλιάδες ευρώ σε ανώτερα συστήματα προβολής …

 

 

Καλές προβολές

Νίκος Τσώλας

 

6 Comments

 1. Εχω έναν benq w1110, o οποίος άρχισε τελευταία να μου βγάζει κατα περιόδους τις γνωστές “μουτζούρες”,τρίχες να τρεμοπαίζουν, και “στάμπες” από κόκους σκόνης στο dmd.
  Εχω ~15 χρόνια με 3 dlp projectors (όλοι Benq), και για να πω την αμαρτία μου, όλα τα παραπάνω + αλλαγές λάμπας + ζέστη+ σχετική φασαρία από τα ανεμιστήρια, έχουν αρχίσει να μου.. “τη δίνουν” πλέον.
  Οπότε, διαβάζοντας την παρουσίαση, σκέφτηκα, μήπως ήρθε η ώρα να πετάξω τους λαμπάτους και να πάω σε LED;
  Θεωρείται ότι ο Μ2 είναι στα ίδια επίπεδα εικόνας με τον w1110 ή ίσως και καλύτερος;
  Τελικά αξίζει να αλλάξω τον BENQ W1110 με τον Μ2;

 2. Ο/Η Δημήτρης Πολύζος λέει:

  Νίκο καλησπέρα. Έχεις εικόνα για τον XGIMI Halo; Σε review στο youtube αποδίδει καλύτερα από τον M2. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο είναι αντικειμενικές οι συγκρίσεις αλλά είδα μεγάλη διαφορά σε όλα και μου έκανε εντύπωση όταν μάλιστα η τιμή του Halo είναι 200 ευρώ χαμηλότερη.
  Link σύγκρισης:
  https://www.youtube.com/watch?v=GFh9ep3G5Bw

 3. Ο/Η Panagiotis λέει:

  Φανταστικό μηχάνημα, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000€, αν ήταν και short throw…

 4. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Τι ρυθμισεις του έβαλες ; Μπορείς να τις μοιραστείς ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *