Μοντέλα σταθμοί στην ιστορία της ψηφιακής βιντεοπροβολής
14 Ιανουαρίου 2013
Προβολείς τεχνολογίας DLP
16 Ιανουαρίου 2013

Σίγουρα όσοι ασχολείστε με την βιντεοπροβολή θα έχετε ακούσει για τα προβλήματα focus των LCD Epson .Από την άλλη όσοι είστε κάτοχοι θα τα έχετε βιώσει κιόλας.

Το πρόβλημα Focus των Epson αφορά σχεδόν όλα της τα μοντέλα τη τελευταία 5ετία. Απο τους TW5500 -3000 μέχρι τους πιο πρόσφατους TW9000 – 5900.

Εδώ θα παρουσιάσουμε το πρόβλημα και θα μιλήσουμε για τα πιθανά αίτια που το προκαλούν.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι βιντεοπροβολείς είναι ότι δεν κάνουν σωστό focus σε όλο το μήκος της οθόνης .Δηλαδή αν κάνουμε σωστό focus την μια μεριά στην εικόνας ,ή άλλη θα είναι ελαφρώς έως πολύ out of focus και αντιστρόφως.

Δείτε παρακάτω και θα καταλάβετε..

Υπάρχει περίπτωση αυτό το defocus να γίνεται σε γωνίες και όχι σε όλη την πλευρά της εικόνας. Αν στην παραπάνω εικόνα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε το focus αριστερά με το αντίστοιχο δαχτυλίδι του φακού τότε θα χαλάσουμε τη δεξιά πλευρά της εικόνας.

Αυτό το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τον φακό ,την κατασκευή του ή την τοποθέτηση του στο οπτικό του προβολέα.

Αυτό το πρόβλημα έχει να κάνει με την ευθυγράμμιση των πάνελ και του πρίσματος πίσω από τον φακό.

Δυστυχώς η Epson δεν έχει τα υψηλά standards των άλλων εταιριών στην ποιότητα κατασκευής ,κάτι το οποίο έχουμε διαπιστώσει αρκετές φορές ανοίγοντας προβολείς της, είτε για επισκευή είτε για καθαρισμό.

Βίδες κατευθείαν πάνω σε πλαστικά (χωρίς μεταλλικά σπειρώματα), παντελής έλλειψη γειώσεων στις καλωδιώσεις ,πλαστικά υλικά με τεράστιες ανοχές και μικρή αντοχή σε θερμοκρασίες ,κ.τ.λ.

Σε ένα οπτικό LCD, πολύ σημαντική εργασία ,πριν ο προβολέας περάσει τη πόρτα εξόδου της εταιρίας ,είναι η ευθυγράμμιση των τριών πάνελ και του πρίσματος.

Εάν τα τρία πάνελ δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους τότε θα έχουμε πρόβλημα σύγκλισης

Και εάν το πρίσμα δεν είναι ευθυγραμμισμένο τότε συναντάμε το πρόβλημα του focus που αναφέραμε νωρίτερα (και σαφώς επηρεάζει και αρνητικά την σύγκλιση).

Ας δούμε μερικές φωτογραφίες για να κατανοήσουμε το πρόβλημα.

Αυτή είναι η οπτική μηχανή της Epson σε έναν ΤW3200

Έχουμε αφαιρέσει ήδη τον φακό μαζί με το lens shift

Και εδώ βλέπουμε την μπροστινή πλευρά του πρίσματος λίγο πριν το φως καταλήξει στον φακό…εκεί βρίσκεται και η πηγή του κακού..

Ας το παρατηρήσουμε και από την κάτω πλευρά..

Αυτό που διακρίνουμε είναι ότι το πρίσμα μαζί με τα πάνελ είναι στην ουσία βιδωμένα πάνω στον μεταλλικό σκελετό με μία και μοναδική βίδα!Απίστευτο και όμως αληθινό. Επίσης υπάρχουν όπως διακρίνετε, δύο μαύρες προεξοχές που κουμπώνουν στην μεταλλική βάση ,χωρίς φυσικά να εφαρμόζουν τέλεια ,αφήνοντας στην ουσία το πρίσμα να περιστραφεί ελάχιστα δεξιά ή αριστερά αν χαλαρώσουμε τη βίδα.

Αυτός ο “κακός” τρόπος στήριξης του πρίσματος οφείλεται στην ουσία για το κακό focus του οπτικού. Εάν περιστρέψουμε έστω ελάχιστα το πρίσμα από την μία και μοναδική θέση που πρέπει να βρίσκεται ,τότε θα πάρουμε μια μεγαλοπρεπής out of focus εικόνα στην μία πλευρά του κάδρου μας. Όπως καταλαβαίνετε ,με μία μόνο βίδα να συγκρατεί στην ουσία το πρίσμα ,με την πολύ κακής ποιότητας “ελαστική” βάση του πρίσματος είναι εξαιρετικά εύκολο το πρίσμα να περιστραφεί ελάχιστα είτε κατά την συναρμολόγηση του ,είτε κατά την μεταφορά του προβολέα προς τα σημεία πώλησης ,με αποτέλεσμα να καταλήξει με πρόβλημα focus στον άτυχο ιδιοκτήτη του.

Εδώ να πούμε ότι σε κάποια άλλα μοντέλα ,ο τρόπος στήριξης αλλάζει ,άλλα η ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης παραμένει η ίδια ,με επακόλουθο τα ίδια ακριβώς προβλήματα στην εικόνα.

Τέλος να πούμε ότι το πρόβλημα αυτό διορθώνεται (όπως έγινε και στον προβολέα που βλέπετε στις φωτογραφίες) με λεπτομερή ρύθμιση του πρίσματος  και ισχυρή κόλληση του στην μεταλλική βάση για αποφυγή περιστροφής του στον μέλλον ,είτε από κούνημα μεταφοράς είτε καταπονημένο από τις υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας του οπτικού (λόγω λάμπας φυσικά).

3 Comments

  1. Ο/Η Ανδρέας Νεοφύτου λέει:

    Έχω τον epson 8500UB (TW4500 ?). Η οθόνη που έχω προσαρμόσει είναι 120” και το προβολικό στα 4μέτρα. (οροφή).Έχω αλλάξει 3 λάμπες. Είναι περίπου στις 5000-5500 ώρες λειτουργίας. Δούλευε άψογα από τον Δεκ 2009 μέχρι πριν από λίγους μήνες που παρουσιάστηκαν τα παρακάτω προβλήματα:
    1. Μία ελαφρώς ροζ οριζόντια γραμμή στο κάτω μέρος της οιθόνης περίπου 10cm ύψος. και μία μικρότερη στο πάνω πέρος τις οθόνης ελαφρώς πράσινη 5cm.
    2. Επίσης λίγο αργότερα πρόσεξα και μία διαγώνια πολύ ελαφριά ρόζ σκιά να ξεκινά από την πάνω αριστερή γωνία και να καταλήγει περίπου 60cm προς τη μέση της οθόνης. (Φαίνεται μόνο σε άσπρες σκηνές)
    3. Στο τέλος έσβηνε ο προβολέας κατά τη διάρκεια της προβολής μέχρι που βγήκε η ένδειξη με δύο κόκκινα led στον προβολέα “problem cinema filter”.

    Αφαίρεσα τη λάμπα, άλλαξα το φίλτρο, και τον καθάρισα με πιεσμένο αέρα. Συνεχίζει να σβήνει περίπου στα 10 λεπτά λειτουργίας με τα προβλήματα 1 και 2.

    Φτιάχνεται ?

    • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

      To πρόβλημα 1 είναι καθαρά ρύθμιση διχρωικών καθρεφτών στο οπτικό (πολύ δύσκολη ρύθμιση διότι στον προβολέα σου είναι κολλημένα και όχι ρυθμιζόμενα). To νούμερο 2 έχει να κάνει και αυτό με το οπτικό και συγκεκριμένα υποψιάζομαι με τα κρύσταλλα του lens array που βρίσκονται στην αρχή του ή απλά σκόνη στα πολωτικά φίλτρα του.To νούμερο 3 μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως γρασάρισμα στον μηχανισμό του cinema filter. Όλα αυτά είναι απλά εικασίες, αν δεν τον δω από κοντά δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά αν επισκευάζονται όλα του τα προβλήματα.

  2. Ο/Η Κυριάκος λέει:

    καλημέρα έχω έναν epson eb-s31 και τον φύσηξα με αέρα για να φύγουν οι σκόνες και από τότε δεν εστιάζει καλά ????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *