H Vividstorm είναι μία από τις πολλά υποσχόμενες και φυσικά από τις πιο ανερχόμενες εταιρίες κατασκευής οθονών στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 2004 ως σχεδιαστής/κατασκευαστής σωληνωτών μοτέρ και πανιών προβολής υψηλής ποιότητας στην πανέμορφη πόλη Huizhoo στο νοτιοδυτικό άκρο της Κίνας.
Με την πάροδο των ετών η εταιρία ίδρυσε ειδικό τμήμα ανάπτυξης, σχεδίασης και κατασκευής οθονών προβολής με σλόγκαν της “For your dream picture”.
Σε αυτό το άρθρο δοκιμάζουμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από ένα ειδικό μοντέλο ηλεκτρικής πτυσσόμενης οθόνης πατώματος για προβολείς υπερ-κοντινής εστίασης (UST), την S Pro UST ALR electric floor screen, που αποτελεί το τελευταίο και πιο φρέσκο μοντέλο της εταιρίας και κατά την άποψη μου ίσως την πιο προηγμένη τεχνολογικά οθόνη παγκοσμίως, Θα καταλάβατε το γιατί στη συνέχεια…
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια έκρηξη θα έλεγα παγκοσμίως στην αγορά των home cinema UST (Ultra Short Throw) projectors με τις πωλήσεις τους συνεχώς να κινούνται ανοδικά.
Τι προσφέρει όμως αυτή κατηγορία projectors και γιατί έχει αρχίσει να γίνεται τόσο δημοφιλής?
Οι προβολείς UST μπορούν και μας δίνουν μεγάλη εικόνα (80-150 ίντσες) από απόσταση μόλις μερικών εκατοστών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σε μικρούς χώρους όπου δεν υπάρχει το απαραίτητο μέγεθος δωματίου να στήσουμε κανονικό προβολέα μπορούμε με έναν UST να φτιάξουμε το προσωπικό μας home cinema με μεγάλη εικόνα εύκολα, χωρίς μερεμέτια, μεγάλα καλώδια και πολλές ταλαιπωρίες.
Επίσης η πολύ κοντινή εστίαση σημαίνει πολύ καλή συμπεριφορά στον περιβάλλοντα φωτισμό, έτσι εξ ορισμού η εικόνα ενός UST προβολέα θα αντιμετωπίσει λιγότερες δυσκολίες σε περιβάλλοντα φωτισμό σε σχέση με έναν προβολέα κανονικής εστίασης. Αυτό σημαίνει ότι έναν UST προβολέα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ακόμα και με κάποιο φωτισμό στο δωμάτιο χωρίς μεγάλες υποχωρήσεις στην ποιότητα της εικόνας.
Αν βάλουμε και στην εξίσωση την εξέλιξη της Laser τεχνολογίας που πλέον μας δίνει 20.000-30.000 ώρες απροβλημάτιστης λειτουργίας (πρακτικά μιλάμε για πάνω από 15 χρόνια αντοχή) και που σχεδόν όλοι οι νέοι UST προβολείς χρησιμοποιούν, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε εύκολα γιατί η UST προβολή αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.
Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα κατά την UST προβολή, και αυτό δεν είναι άλλο από την μεγάλη γωνία που τα φωτόνια συναντούν την οθόνη .
Μια τόσο μεγάλη γωνία οδηγεί μεγάλο μέρος της φωτεινότητας του προβολέα μας στην οροφή και οχι κάθετα προς τον θεατή.
Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη ανάκλαση/διαφυγή φωτός προς στο ταβάνι που χαλάει όλη την κινηματογραφική αίσθηση, καθώς και μειωμένη φωτεινότητα προς τον θεατή.
Αν σας έλεγα λοιπόν, ότι υπάρχει ηλεκτρική οθόνη που
– Μειώνει τις ανακλάσεις από την προβολή προς την οροφή κατά 97%
– Μειώνει επίσης τις ανακλάσεις προς την οθόνη από τον περιβάλλοντα φωτισμό κατά 97%
– Αυξάνει το on/off contrast προσδίδοντας βαθύ μαύρο στα σκοτεινά πλάνα του προβολέα και εκτοξεύει το ansi contrast
– Μπορεί και κρατάει την ποιότητα της εικόνας της κατά 80% τουλάχιστον σε πλήρης φωτεινό περιβάλλον
– Δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την παραμικρή ζάρα και πάντα η επιφάνεια της θα είναι απολύτως λεία
Θα με πιστεύατε?Αν απαντήσατε όχι….απλά χάσατε…
Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζω την Vividstorm S Pro Electric Tension UST ALR Floor Screen, ή πιο απλά “the magic screen”…
Η τεχνολογία του πανιού αυτής της οθόνης είναι εκπληκτική. H επιφάνεια του αποτελείται από χιλιάδες οριζόντιες ραβδώσεις με κλίση περίπου 60 μοιρών, έτσι κατευθύνουν το φως που λαμβάνουν υπό μεγάλη γωνία από έναν ultra short throw προβολέα κάθετα προς τη θέση θέασης.
Παράλληλα, η κλίση αυτών των ραβδώσεων αλλά και το χρώμα τους στην πάνω επιφάνεια τους που είναι μαύρο (και ως γνωστόν το μαύρο απορροφά και δεν ανακλά το φως) αποτρέπουν την ανάκλαση φωτός από άλλες πηγές του χώρου, αφήνοντας την εικόνα ανεπηρέαστη.
Στην περίπτωση της Vividstorm η εταιρία μιλάει για απόρριψη περιβάλλοντα φωτισμού κοντά στο 97%.
Το πανί έχει gain 0.6 αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χαθεί ποσοστό φωτεινότητας όπως στις κλασικές οθόνες. Ο λόγος είναι ότι ένας UST προβολέας εξαιτίας της μεγάλης γωνίας που προβάλει ήδη χάνει ένα σεβαστό ποσό φωτεινότητας (διαφεύγει προς την οροφή), οπότε η Vividstorm οδηγώντας όλο το φως του προβολέα προς τον θεατή ακόμα και με gain 0.6 δίνει εικόνα φωτεινότερη από μία κλασική λευκή οθόνη ή κάποιον λευκό τοίχο.
Η Vividstorm παράγεται στις παρακάτω διαστάσεις
Ας ξεκινήσουμε με μία δοκιμή ambient light rejection
Ετσι στέλνει το φως ένας UST προβολέας…
Ετσι επιστρέφει αυτό το φως η Vivdstorm στην θέση θέασης…
Και αυτό είναι το αποτέλεσμα ανάκλασης προς το ταβάνι μας ή απόρριψης περιβάλλοντα φωτισμού…
Πως είπατε?δεν σας άκουσα?ξέρω ξέρω…
Τα απίστευτα δεν σταματάνε εκεί όμως…
Η κατασκευή της οθόνης δεν επιτρέπει στο πανί να κάνει την παραμικρή ζάρα/κυματισμό, και αυτό γιατί ο κατασκευαστής της σχεδιάσε ένα ΠΟΛΥ έξυπνο σύστημα τεντώματος της οθόνης, και δεν μιλάω για το γνωστό tension (που ούτως ή άλλως διαθέτει η Vividstorm).
Οι δυο βραχίονες στο πίσω μέρος που ανυψώνουν την οθόνη όταν αυτή φτάσει στο επιθυμητό ύψος που έχουμε ρυθμίσει μένουν σχεδόν ακίνητοι ενώ το ρολό κάνει μια μικρή κίνηση και τραβάει πίσω το πανί πετυχαίνοντας το τέλειο τέντωμα. Σαν σύλληψη είναι απλή, σαν υλοποίηση εξαιρετική, και στην πράξη δουλεύει τέλεια. Τέτοιο τέντωμα δεν μπορεί να πετύχει καμία ηλεκτρική οθόνη οροφής διότι δεν διαθέτει τον σκελετό με τους βραχίονες πίσω από το πανί.
Αυτό το σύστημα ανοίγματος της Vividstorm μας εξασφαλίζει ότι σε βάθος χρόνου δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με την επίπεδη επιφάνεια του πανιού διότι αυτό τεντώνεται στην ουσία και από τις δυο μεριές, και από κάτω, άλλα και από πάνω. Είναι σαν δυο άτομα να ανοίγουν ένα ρολό πανιού και στο τέλος ο ένας να τραβάει από την μια μεριά και άλλος από την άλλη, υπάρχει περίπτωση αυτό το πανί να χαλαρώσει? Καμία, αντιθέτως στην ηλεκτρική οθόνη οροφής την πίεση ασκεί μόνο το βάρος της κάτω μπάρας όταν η οθόνη μας είναι ανοιχτή. Και δεν έχω βάλει καν στην εξίσωση τον παράγοντα tension που η Vividstorm διαθέτει.
Το να ξέρεις ότι η οθόνη σου θα παραμείνει για χρόνια απολύτως λεία χωρίς να κάνει τον παραμικρό κυματισμό στην επιφάνεια της, είναι για εμένα ΠΟΛΥ σημαντικό στοιχείο.
(Πρακτικά με την Vividstorm έχετε μια ηλεκτρικά πτυσόμενη οθόνη, με την συμπεριφορά όσο αφορά την αντοχή της επίπεδης επιφάνεις του πανιού στο χρόνο, να μοιάζει σταθερής)
Ας μιλήσουμε για on/off και ansi contrast
Για τα πρακτικά, πήρα μετρήσεις και στα δυο σε σχέση με έναν λευκό τοίχο.
on/off contrast 2680:1 στον λευκό τοίχο, 3260:1 στην Vividstorm (το ότι θα μέτραγα 3260:1 σε DLP προβολέα, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα εντωμεταξύ)
Ansi contrast 55:1 στον λευκό τοίχο, 190:1 στην Vividstorm, μιλάμε για σχεδόν τετραπλάσιο ansi contrast, και μιλάω για μέτρηση πάνω στην οθόνη, δηλαδή αυτό που βλέπουμε ακριβώς.
Για να καταλάβετε τι σημαίνει 190:1, ένας μεσαίου κόστους προβολέας βγάζει περίπου 300:1 στον φακό του, πριν καν πέσει το φως στην οθόνη, εκεί σχεδόν όλοι οι προβολείς σε έναν ανοιχτόχρωμο χώρο αποδίδουν περίπου 50:1. Οπότε το 190:1 στην οθόνη είναι μια εξωπραγματική μέτρηση για προβολέα ανεξαρτήτου τιμής και τεχνολογίας.
Τα νούμερα δυστυχώς δεν μπορούν να περιγράψουν την αίσθηση, στην πράξη το contrast που προσδίδει η Vividstorm στην εικόνα είναι από άλλον πλανήτη. Εχοντας στο μυαλό μου και την Celexon που σας παρουσίασα πριν από λίγο καιρό, νομίζω ότι πλέον η τεχνολογία στις οθόνες έχει κάνει κάποια πολύ σοβαρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.
Το παρακάτω είναι μαύρο DLP προβολέα, προσέξτε την διαφορά από το πάνελ της τηλεόρασης που φαίνεται στο πίσω μέρος και που είναι κλειστή.
Ενα ακόμη παράδειγμα με φωτογραφίες για το πως συμπεριφέρεται το Abmient Light Rejection (ALR) της Vividstorm για να γίνει πιο κατανοητή η μαγεία αυτής της οθόνης..
Αυτή είναι η εικόνα κοιτώντας την οθόνη από ψηλά υπο γωνία…
Επόμενο πείραμα, οι οριζόντιες ανακλάσεις. Η οθόνη τα πάει περίφημα στις κάθετες ανακλάσεις, πως συμπεριφέρεται όμως στις οριζόντιες? Και εκεί η Vividstorm τα πηγαίνει περίφημα και ενώ οι γωνίες θέασης της είναι εξαιρετικές, μόλις η γωνία μεγαλώσει αρκετά ξαφνικά αρχίζει να βάζει stop σε κάθε εισερχόμενο ή εξερχόμενο φως! Δηλαδή ούτε διαφυγή φωτός προς τους πλαϊνούς τοίχους υπάρχει, ούτε επηρεάζεται από τυχόν πλάγιο περιβάλλοντα φωτισμό.
Δείτε τις φωτογραφίες για να καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ.
Από αυτή τη γωνία έχει αρχίσει σιγά σιγά να αποτρέπει την ανάκλαση φωτός…
Αλλά κοιτάξτε τι γίνεται μόλις η γωνία μεγαλώσει κι άλλο…
Αυτό που μόλις είδατε είναι και η αιτία που προβάλλοντας στην Vividstorm έστω και μέρα με όλα τα φώτα ανοιχτά, η εικόνα επηρεάζεται ελάχιστα.
Αυτή η συμπεριφορά της σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερα φροντισμένος σκούρος χώρος για να δεις μια εξαιρετική εικόνα, μιας και οι δευτερογενείς ανακλάσεις είναι ελάχιστες. Με απλά λόγια ο λευκός τοίχος δίπλα στην Vividstorm ή η λευκή οροφή του σαλονιού μας από πάνω της δεν δέχονται ανακλώμενο φωτισμό άρα μπορούμε να παίρνουμε την πολυπόθητη κινηματογραφική αίσθηση ακόμα και σε ένα ολόλευκο σαλόνι.
Αν λοιπόν ψάχνετε τον ιδανικό συνδυασμό για προβολή σε ένα κλασικό φωτεινό σαλόνι και ο χώρος σας είναι περιορισμένος ή δεν θέλετε να μπλέξετε με σύνθετες εγκαταστάσεις, αυτός είναι ένας UST προβολέας και μία οθόνη Vividstorm.
Αν ιδιαιτέρως κάνετε και μια “περιποιημένη” υλοποίηση σαν την παρακάτω, θα έχετε μια 100″ ή 120″ laser TV με ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ εικόνα που θα απογειώσει την εμπειρία θέασης ταινιών στο σαλόνι σας…
Οι δοκιμές μου έγιναν σε ένα ολόλευκο σαλόνι οπότε οι παρακάτω φωτογραφίες είναι και χαρακτηριστικές
Σε κάθε άλλη περίπτωση τα παραπάνω screenshots θα προκαλούσαν ενοχλητικές ανακλάσεις σε βαθμό που θα φώτιζε ολόκληρος ο χώρος. Οχι με την vividstorm, το περισσότερο φως φεύγει ευθεία προς τον θεατή και ο χώρος γύρω από την οθόνη μένει σκοτεινός λες και δεν υπάρχει στο μέσο μία τεράστια 100 ίντσες οθόνη που προβάλει μια φωτεινή εικόνα.
Aλλο ένα πλεονέκτημα της Vividstorm είναι ότι εξαλείφει εντελώς το γνωστό φαινόμενο ανομοιομορφίας φωτός σε έναν UST προβολέα. Στην UST προβολλή επειδή ο προβολέας βρίσκεται πολύ κοντά στην οθόνη παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο.
Η εικόνα είναι πολύ φωτεινή στο κάτω μέρος και όσο ανεβαίνουμε προς το πάνω μέρος αρχίζει να χάνει μέρος της φωτεινότητας της. Αυτό το φαινόμενο έχει την πολύ λογική και απλή εξήγηση των διαφορετικών γωνιών που προβάλει ο προβολέας στο κάτω μέρος της οθόνης σε σχέση με το πάνω. Στο κάτω μέρος της εικόνας η γωνία ρίψης του φωτός είναι σχετικά μικρή αρα μεγάλο μέρος της επιστρέφει προς τον θεατή, ενώ στο πάνω μέρος η γωνία έχει μεγαλώσει με αρκετό φως να ανακλάται πλέον προς το ταβάνι και όχι προς την θέση θέασης.
Η Vividstrom λόγω των ραβδώσεων που περιγράψαμε πιο πάνω αναγκάζει όλο το φως του κάδρου σε όποιο ύψος της εικόνας και αν βρίσκεται να κατευθυνθεί κάθετα προς τον θεατή. Αυτό μας δίνει μια εικόνα που είναι ομοιόμορφα φωτεισμένη σε ολόκληρο το μήκος και πλάτος της. Με άλλα λόγια εξαφανίζεται και το δεύτερο μειονέκτημα της προβολής με projector υπερ κοντινής εστίασης.
Ισως είναι αδύνατον να σας μεταφέρω με λόγια το τι είδαν τα μάτια μου, για αυτό το λόγο έφτιαξα και ένα μικρό βιντεάκι ώστε να σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα…
Απολαύστε υπεύθυνα…
Οι προτεινόμενες τιμές πώλησης της οθόνης είναι οι παρακάτω
72 inch $1200
84inch $1200
92inch $1250
100inch $1350
110inch $1600
120 inch $1700
Δυστυχώς προς το παρόν η αγορά της μπορεί να γίνει μόνο από καταστήματα στην Κίνα οπότε σε αυτές τις τιμές θα πρέπει να προσθέσετε και το κόστος των μεταφορικών και του εκτελωνισμού (αυτά από την δική μου εμπειρία σας λέω ότι είναι κάπου στα ~500 ευρώ)
H επίσημη ιστοσελίδα της οθόνης είναι http://www.vividstormscreens.com/
Μέχρι το επόμενο rerview μας, μείνετε ασφαλείς και καλές θεάσεις!
Νίκος Τσώλας