Πρόβλημα focus σε LCD EPSON
16 Ιανουαρίου 2013
Χρωματικός τροχός των DLP
19 Ιανουαρίου 2013

Η ιστορία της τεχνολογίας DLP πάει μακριά ,πίσω στο 1987 όταν ο Καθηγητής Dr. Larry Hornbeck ολοκλήρωνε τη μελέτη του πάνω σε μια ψηφιακή συσκευή μικροκαθρεφτών.

Όπως υποστήριζε η ίδια η Texas Instruments , μια οπτική συσκευή ημιαγωγών ικανή να κατευθύνει τα φωτόνια με απαράμιλλη ακρίβεια. To γνωστό μας DMD Chip.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση διάθεσης του DMD chip έγινε το 1995 και το 1996 βγήκαν στην αγορά οι πρώτοι προβολείς που έκαναν χρήση αυτού του πρωτοποριακού προϊόντος, ταράσσοντας τα νερά στον κόσμο της ψηφιακής προβολής με την τεράστια βελτίωση στην εικόνα που έφεραν μαζί τους.

Από τότε ακολούθησε μια 10ετία συνεχούς εξέλιξης από την Texas Instruments άλλα και από τους κατασκευαστές που κάνανε χρήση του chip στους προβολείς τους.

Το τελευταίο DMD Chip της Texas Instruments ανακοινώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 με την ονομασία dark chip 4  .Πανάκριβο chip που πρωτοκυκλοφόρησε το 2008 και που έκαναν χρήση του ελάχιστα ακριβά μοντέλα (infocus IN83 ,SIM) .

H Texas περήφανη ανακοίνωνε αύξηση του native contrast στο καινούργιο της chip κατά 30% από το προηγούμενο dark chip 3 ,ξεπερνώντας δηλαδή το 4500:1.

Νούμερο αρκετά εντυπωσιακό αν σκεφτούμε ότι 4-5 χρόνια μετά, η Epson με τα καινούργια της D9 panel που φόρεσε στον TW9000 ,πετύχαινε ελάχιστα υψηλότερο νούμερο σε native contrast (λίγο πάνω από 5000:1) .

Από το 2007 και μετά, η Texas Instruments σιώπησε και στην ουσία άφησε να εννοηθεί ότι σταματάει την εξέλιξη του chip ,κάνοντας πάσα στην ουσία όλο το βάρος της εξέλιξης, στις εταιρίες κατασκευής προβολέων που έκαναν και κάνουν χρήση του chip της.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προβολείς τεχνολογίας DLP έχουνε μείνει πίσω σε ποιότητα εικόνας, το αντίθετο θα λέγαμε . Υπάρχουν τομείς , που ακόμη και τα πιο ακριβά μοντέλα των αντίπαλων στρατοπέδων, υποκλίνονται.

Ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μέχρι και πριν μερικά χρόνια η εικόνα που απέδιδαν οι DLP βιντεοπροβολείς ήταν “πολύ μπροστά από την εποχή τους”.

Αυτό που χαρακτηρίζει την τους προβολείς τεχνολογίας DLP είναι η κατασκευαστική τους απλότητα. Απλότητα που οδηγεί σε τεράστια αξιοπιστία και αντοχή στο χρόνο.

Η λειτουργία του οπτικού τους είναι μοναδικά απλή για τα δεδομένα των αντίπαλων στρατοπέδων.

Στο οπτικό ενός DLP προβολέα δεν θα συναντήσουμε πολωτικά και διχρωικά φίλτρα. Ούτε πρίσματα και lens arrays ,σε σχέση με τις άλλες τεχνολογίες το οπτικό τους είναι απλό ,μικρό ,συμπαγής και σφραγισμένο.

Το φως περνάει μέσα από το χρωματικό τροχό ,αναλύεται χρωματικά ,ανακλάται στο DMD Chip και μέσω του φακού φτάνει στο πανί μας. Τόσο απλά!

Ας δούμε τώρα μερικά από τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα ενός DLP προβολέα.

  1. Άριστη σύγκλιση ,σαν μονότσιπος έχει την καλύτερη σύγκλιση από όλα τα μοντέλα άλλων τεχνολογιών.
  2. Άριστη ευκρίνεια ,εδώ πάλι η χρήση ενός μόνο chip συμβάλει δραματικά σε αυτό.
  3. Πολύ υψηλό ansi contrast ,αξεπέραστο ακόμη και απο πολύ ακριβά μοντέλα άλλων τεχνολογιών.
  4. Μεγάλη αντοχή στον χρόνο ,στην ουσία ο χρόνος ζωής ενός DLP προβολέα είναι πολλαπλάσιος άλλων τεχνολογιών.

Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα του DMD Chip είναι το πολύ υψηλό aperture ratio ,πάνω από 95%.

Τι σημαίνει αυτό ,ότι το 95% της εικόνας αποτελείται από pixels και το κενό μεταξύ τους καταλαμβάνει μόνο 5%. Για να κατανοήσετε τα νούμερα ,αρκεί να πούμε ότι τα τελευταίας γενιάς LCD  3D panel D9 της Epson έχουν aperture ratio όχι μεγαλύτερο από 65%.

Δηλαδή ,στην ουσία στην οθόνη μας ,με χρήση DLP προβολέα η καθαρή εικόνα μας θα καταλάβει το 95%, ενώ στην περίπτωση LCD θα καταλάβει μονάχα το 65%, με το υπόλοιπο 35% στην ουσία να είναι κενό. Αυτό έχει επιπτώσεις φυσικά σε όλους τους τομείς της εικόνας (με πιο γνωστό το φαινόμενο screen door effect).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την διαφορά ανάμεσα σε LCD (αριστερά) και σε DLP προβολέα (δεξιά) στο θέμα aperture ratio των δύο τεχνολογιών. Φαίνεται καθαρά το πολύ μεγάλο κενό ανάμεσα στα pixel του LCD (αριστερά) και το σχεδόν ανύπαρκτο στον DLP (δεξιά).

Αφού καλύψαμε τα θετικά της τεχνολογίας DLP ,ας περάσουμε τώρα στα αρνητικά σημεία.

  1. Μέτριο απόλυτο μαύρο σε σχέση με τις άλλες τεχνολογίες ,δηλαδή χαμηλό on/off contrast (εδώ φαίνεται η έλλειψη εξέλιξης του Chip)
  2. Κούραση μετά από συνεχόμενες ώρες θέασης λόγω χρωματικού τροχού.
  3. Θέαση του φαινομένου rainbow από κάποιους θεατές

H αλήθεια είναι ότι οι DLP προβολείς έχουν μέλλον μπροστά τους και πολλά πράγματα ακόμη να προσφέρουν στον κόσμο της βιντεοπροβολής.

Ιδιαιτέρως μετά την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής της Texas Instruments προς τους πελάτες της (δραματική μείωση τιμών), οι DLP είναι εδώ και διεκδικούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την παγκόσμια πίτα πωλήσεων.

Αν κρίνουμε και από τα νέα πολύ δυνατά άλλα χαμηλού κόστους DLP μοντέλα , που σιγά σιγά κάνουν την εμφάνιση τους (Benq W1070 για παράδειγμα),τότε προβλέπουμε σοβαρή μάχη ανάμεσα στα στρατόπεδα των τριών τεχνολογιών (DLP ,SXRD – D-ILA ,LCD), με τους DLP να προσθέτουν ένα ακόμη όπλο στο οπλοστάσιο τους ,το χαμηλό κόστος απόκτησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *