Vivitek Qumi Q8 Led Full HD pocket projector
18 Οκτωβρίου 2016
JVC DLA-Z1 specs
5 Δεκεμβρίου 2016

Η Philips παρουσίασε πριν από λίγο καιρό τον μεγάλο αδερφό του ultra short throw home cinema προβολέα της Screeneo, προσθέτοντας απλά ένα 2.0 στο τέλος του ονόματος του. Ο νέος Screeneo μπορεί να ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία με το μοντέλο στο οποίο βασίστηκε άλλα στα ενδότερα του συναντάμε έναν εντελώς νέο βιντεοπροβολέα.

Τρεις είναι οι πιο οφθαλμοφανείς διαφορές του Screeneo 2.0 από το μικρό του αδερφάκι, η ανάλυση (1080p αντί 720p), η πηγή φωτός (λάμπα υψηλής πίεσης αντί για LED) και το μέγεθος που σχεδόν διπλασιάστηκε.

Για κάποιους η χρησιμοποίηση λάμπας υψηλής πίεσης αντί LED ίσως φανεί ως ¨πισωγύρισμα”, δεν είναι όμως. Την συγκεκριμένη τεχνολογία λαμπών η Philips της εξελίσσει χρόνια και η ανάγκη για πολύ φως και μεγάλη οθόνη (120′) ουσιαστικά την ανάγκασε να καταργήσει την πηγή LED από αυτό το μοντέλο.

 

O screeneo είναι περίπου διπλός σε μέγεθος σε σχέση με τον μικρό του αδερφό..

 

screeneo

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

111

 

Πάμε όμως να δούμε τι εστί Screeneo 2.0

 

Ο προβολέας έχει σχήμα μιας μικρής βαλίτσας

 

hdp2510_eu-a3p-global-001

 

Και τι δεν προσφέρει…

  • εικόνα full HD από 50 έως 120 ίντσες αναλόγως την απόσταση που θα έχει από τον τοίχο (από 10cm έως 42cm)
  • 2.1 dolby digital speaker system με δυνατότητα σύνδεσης bluetooth και αναπαραγωγή από κάθε φορητή συσκευή μας
  • Motion flow για εξάλειψη του φαινομένου juddering κατά την προβολή
  • 2.000 lumen φωτεινότητας ικανά να προσφέρουν πολύ καλή εικόνα ακόμη και σε χώρο με μη ελεγχόμενο φωτισμό
  • Ηλεκτρικό focus
  • Δυνατότητα προβολής 3D και μετατροπή 2D to 3D
  • Ενσωματωμένο Media player με δυνατότητα αναπαραγωγής από USB αρχείων  *.avi, *.mov, *.mp4, *.mkv, *.flv, *.ts, *.m2ts, *.3gp.

 

Το απόλυτο multimedia εργαλείο δηλαδή για κάποιον που θέλει τα πάντα σε μία συσκευή, είναι λάτρης της μεγάλης εικόνας άλλα δεν του αρέσουν εγκαταστάσεις προβολικών σε ταβάνια ή διαθέτει υπερβολικά μικρό χώρο.

 

Το μόνο που χρειάζεται είναι ελεύθερο τοίχο…πως να μην τον λατρέψεις..

screeneo1

 

 

 

 

Ξεπακετάροντας..

dsc04228

dsc04229

dsc04232

dsc04235

dsc04239

 

 

Η αλλαγή λάμπας είναι εύκολη υπόθεση στον screeneo

dsc04240

 

 

Το remote control είναι σχεδιαστικά αδιάφορο, είναι όμως μικρό και ποιοτικό

dsc04286

 

 

Το πρόβλημα που αντιμετώπισα όταν αποφάσισα να στήσω και να δοκιμάσω τον screeneo ήταν ότι δεν διέθετα διαθέσιμο τοίχο σε τέτοιο μέγεθος ώστε να προβάλω έστω 80 ίντσες, έτσι αναγκάστηκα και τον έστησα προσωρινά απέναντι από την ηλεκτρική οθόνη μου.

dsc04247

dsc04249

 

Παιδεύτηκα λιγάκι είναι η αλήθεια μέχρι να φτιάξω ένα σωστό κάδρο στις 96 ίντσες, δεν είναι τελικά και τόσο απλό, η παραμικρή κίνηση μπρος πίσω σημαίνει 10-20 ίντσες μικρότερο ή μεγαλύτερο κάδρο και ο προβολέας χρειάζεται πολύ καλή ευθυγράμμιση για να μην κάνει τραπεζοειδή εικόνα.

Το πρώτο πράγμα που ανακάλυψα έχοντας πλέον στήσει σωστά τον screeneo είναι ότι τέτοιου είδους προβολείς είναι σχεδιασμένοι σχεδόν αποκλειστικά για τοίχο. Και ο πιο ανεπαίσθητος κυματισμός της ηλεκτρικής μου οθόνης μεγεθυνόταν αρκετές φορές από την μεγάλη γωνία ρίψης του φωτός.

 

Σχεδόν δεν υπάρχει καμία ευθεία γραμμή σε αυτό το pattern

dsc04276

dsc04277

 

Οι γραμμές που διακρίνονται είναι οι τσακίσεις της οθόνης όταν μαζεύεται σε ρολό, δεν είχα πάρει καν χαμπάρι την ύπαρξη τους μέχρι να προβάλω πάνω της εικόνα με τον screeneo…

dsc04282

 

Η μεγάλη γωνία προβολής δημιουργεί αρκετά έντονη ανάκλαση στο ταβάνι

dsc04285

 

 

Ας αφήσουμε όμως τα κακά και ας περάσουμε στα καλά. Για αρχή θα πω ότι είναι άκρως εντυπωσιακό να βλέπεις μια τεράστια οθόνη έχοντας απλά μια συσκευή προβολής μερικούς πόντους μακριά από αυτήν. Δεύτερον ο screeneo διαθέτει αρκετή φωτεινότητα ώστε να μετατρέψει τις 100 ίνστες σε μία μεγάλη τηλεόραση. Όπως και να το δεις εντυπωσιάζεσαι…

 

Το menu του screeneo δεν το λες και σύγχρονο. Μοιάζει περισσότερο με menu τηλεόρασης περασμένης γενιάς παρά σύγχρονου προβολέα, βέβαια την κάνει την δουλειά του…

dsc04250

dsc04251

dsc04252

dsc04255

dsc04256

dsc04257

dsc04258

 

 

Οι ultra short throw προβολείς διαθέτουν μια ρύθμιση στον φακό τους που προ ρυθμίζει το focus των άκρων σε σχέση με το κέντρο λόγω πολύ μεγάλης απόστασης του ενός και του άλλου σε σχέση με το κέντρο του φακού. Στο κομμάτι που είχα στα χέρια μου αυτή η ρύθμιση δεν είχε γίνει σωστά με αποτέλεσμα όταν έκανα καλό focus στα άκρα το κέντρο θόλωνε. Στο τέλος προτίμησα μια μέση ρύθμιση που σε προβολή ταινίας ήταν μια χαρά.

dsc04278

dsc04281

 

 

Ο screeneo είναι εξαιρετικά αθόρυβος προβολέας. Στην θέση λάμπας low δεν θα προβληματίσει ακόμη και στιγμές πλήρης ησυχίας

dsc04283

 

 

Πήρα και μερικές μετρήσεις απλά από περιέργεια. Στο cinema mode δεν έχει και τόσο γραμμική συμπεριφορά άλλα περιέργως με μερικά κλικ στα ρυθμιστικά RGB έρχεται σε πολύ καλό επίπεδο.

 

Cinema default

cinema-default

Cinema calibrated

cinema-calibrated

 

Χρωματικά σαν καθαρόαιμος DLP είναι άψογος με ελαφρά υπερκορεσμένη τάση στην τριάδα πράσινο-κίτρινο-κόκκινο

colors

 

 

 

Εντυπώσεις

Αφού τελείωσα με τις ρυθμίσεις και τα patterns έβαλα κατευθείαν αποσπάσματα γνωστών ταινιών ώστε να δω τι μπορεί και κάνει ο screeneo σε θέαση υλικού υψηλής ευκρίνειας.

Οι πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι έχω να κάνω με έναν DLP προβολέα. Οι χρωματικές του διαβαθμίσεις είχαν αυτή την γνωστή για την συγκεκριμένη τεχνολογία χειρουργική ακρίβεια και οι αποχρώσεις του γκρι παρουσιαζόταν στην οθόνη με την σωστή απόσταση μεταξύ τους δημιουργώντας μια άρτια εικόνα χωρίς να δείχνει να χωλαίνει ιδιαίτερα σε κάποιον τομέα.

Οι φωτεινές σκηνές ήταν αρκετά κοντά στην εικόνα μιας μεγάλης τηλεόρασης και αρκετά εντυπωσιακές άλλα όταν ο προβολέας έπρεπε να προβάλει σκοτεινά ή ήμι φωτεινά πλάνα εκεί η αδυναμία της τεχνολογίας DLP δεν άφηνε πολλά περιθώρια για κάτι περισσότερο από το αναμενόμενο, παρόλο το πολύ καλό 2170:1 on/off contrast που πήρα ως μέτρηση.

 

Το motion flow που διαθέτει στο οπλοστάσιο του ο screeneo κάνει δουλειά, κάνει πολύ καλή δουλειά. Βελτιώνει την κίνηση χωρίς ιδιαίτερα artifacts που έχω δει σε αντίστοιχες υλοποιήσεις άλλων εταιριών.

 

Η μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη έρχεται από τον ήχο που μπορεί και αποδίδει ο screeneo. Τα δυο ηχεία και το sub woofer είναι σωστά τοποθετημένα στο σασί του προβολέα και αποδίδουν απίστευτα ποιοτικό ήχο. Η διασπορά στον χώρο είναι εκπληκτική, οι διάλογοι, η μουσική και τα διάφορα εφέ αποδίδονται εξαιρετικά σε βαθμό που εκπλήσσει. Η ίδια έκπληξη σε περιμένει αν χρησιμοποιήσεις τον screeneo για ακρόαση μουσικής, ειλικρινά σε αυτόν τον τομέα η Philips έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και ο screeneo δικαιολογεί πλήρως το τίτλο multimedia device.

 

 

 

Λίγα screen shots για να πάρετε και μια γεύση

dsc04273

dsc04271

dsc04269

dsc04262

 

 

Γενικά σαν συμπέρασμα θα πω ότι ο screeneo είναι μια πολυπρόσωπη ηλεκτρονική συσκευή που προσφέρει στον ιδιοκτήτη της ένα ολοκληρωμένο πακέτο όσο αφορά την οικιακή του διασκέδαση. Συνδέεις πάνω του το PS4 και διασκεδάζεις παίζοντας του αγαπημένους σου τίτλους στις 120 ίντσες, παρακολουθείς τις αγαπημένες σου σειρές και ταινίες σε ότι μέγεθος οθόνης κάνεις κέφι χρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο media player , κάνεις streaming μουσική από το iphone σου μέσω bluetooth και την απολαμβάνεις σε εξαιρετική ποιότητα και τέλος μπορείς με την παρέα σου να απολαμβάνεις τις τελευταίες 3D παραγωγές σαφώς καλύτερα από οποιαδήποτε τηλεόραση. Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορούν να μεταφερθούν μαζί με τον screeneo απλά και εύκολα από χώρο σε χώρο ή από τοίχο σε τοίχο. Το ξαναλέω, είναι δύσκολο να μην αγαπήσεις τον screeneo…

 

 

Καλές προβολές!

Νίκος Τσώλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *