Βλάβες Βenq – τα τρία led του “θανάτου”
19 Σεπτεμβρίου 2013
Sony VPL-VW80 και καταστροφή του contrast
27 Οκτωβρίου 2013

Με τον Γιάννη Χατζηγεωργίου και τον Νίκο Τσώλα επισκεφτήκαμε το φιλόξενο χώρο του Κώστα στο Περιστέρι, για να δούμε και να καλιμπράρουμε τον προβολέα του, έναν OptomaHD87.  Ήταν η πρώτη φορά που εγώ προσωπικά ερχόμουν σε επαφή με τον HD87, αν και στο παρελθόν είχα δει τους ΗD82 και HD83. Ο Optoma HD87 είναι ουσιαστικά ένας κλώνος του Infocus SP8604.

Ο Κώστας έχει εγκαταστήσει μόνος του τον Optoma HD87 στο σαλόνι του, καθώς και όλο το υπόλοιπο setup,της οθόνης καθώς και του ηχητικού κομματιού (ενισχυτής, ηχεία κτλ.). Πριν την επίσκεψή μας, είχαν προηγηθεί κάποιες τηλεφωνικές επαφές με τον Κώστα, και μου είχε πει ότι έχει εγκαταστήσει τον προβολέα σε ένα «κουτί». «Δηλαδή εννοείς κάποιο ηλεκτρικό lift σε ψευδοροφή;» τον είχα ρωτήσει, και μου είχε απαντήσει όχι, οπότε είχα μεγάλη περιέργεια να δω σε τι είδους κουτιού αναφερόταν.

Θέλοντας να κάνει «αόρατα» τα καλώδια σύνδεσης και τροφοδοσίας, ο Κώστας εγκατέστησε τον Optoma HD87 μέσα σε ένα μακρόστενο κουτί-ψευδοροφή, στην οποία έχουν εγκατασταθεί και φωτισμοί με μικρά σποτάκια. Ο προβολέας είναι τοποθετημένος μέσα σε αυτό το κουτί καθισμένος κανονικά στα ποδαράκια του και όχι αναποδογυρισμένος, όπως θα περίμενε κανείς.

Η πρώτη απορία που εκφράζει κάποιος βλέποντας αυτή την εγκατάσταση, είναι το εάν αερίζεται επαρκώς ο προβολέας για την σωστή ψύξη του. Ο Κώστας πιστεύει πως τα περιθώρια που υπάρχουν δεξιά και αριστερά καθώς και πάνω από τον προβολέα επαρκούν για την σωστή ψύξη. Μια και ο Optoma HD87 δουλεύει απροβλημάτιστα μέσα σε αυτή τη κατασκευή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι έχει όντως δίκιο.

Δεν συμβαίνει όμως –δυστυχώς– το ίδιο για την εγκατάσταση του προβολέα σε σχέση με την οθόνη που προβάλλει, μια εντυπωσιακή ηλεκτρική λευκή Grandview με εντατήρες, σε κάδρο 106 ιντσών, φυσικά σε λόγο 16:9. Συγκεκριμένα, για να πέσει η εικόνα του Optoma μέσα στην οθόνη, ο προβολέας έχει τοποθετηθεί με κλίση προς τα κάτω, καθώς και με σχεδόν τερματισμένο lens shift προς τα κάτω. Αυτό με τη σειρά του έχει φυσικά σαν αποτέλεσμα την δημιουργία τραπέζιου στο κάδρο, που για να διορθωθεί, ο Κώστας κάνει εκτεταμένη χρήση του keystoneστο -28, μέσα από τα μενού του προβολέα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χρήση του keystone είναι ουσιαστικά απαγορευμένη σε απαιτητικές εγκαταστάσεις home cinema.

Τα αποτελέσματα της χρήσης του keystone είναι δυστυχώς ορατά και στην εικόνα του Optoma HD87, με απώλεια της συνολικής ευκρίνειας σε σημαντικό βαθμό. Φυσικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα στο συγκεκριμένο τομέα, ο Κώστας προτιμάει τη χρήση του keystone από το τραπέζιο στην εικόνα του, ελπίζω όμως στο μέλλον να διορθώσει το πρόβλημα με καλύτερη (δηλαδή χαμηλότερη) τοποθέτηση του προβολέα.

Στο setup συμπεριλαμβάνεται, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η λευκή ηλεκτρική οθόνη Grandview106 ιντσών με εντατήρες, καθώς και η εντυπωσιακή τριάδα των high end ηχείων της Pioneer, τα S-1EXγια το δεξί και αριστερό, καθώς και το S-8EXγια το κεντρικό κανάλι.

Η οθόνη ήταν πραγματικά άψογη χάρη στους εντατήρες, χωρίς τον παραμικρό κυματισμό από άκρη σε άκρη, θυμίζοντας την τεντωμένη τσόχα σε τραπέζι μπιλιάρδου! Ο ήχος από την τριάδα των ηχείων της Pioneer πρέπει να είναι επίσης πολύ εντυπωσιακός, παρόλο που ακούσαμε ελάχιστα τα ηχεία κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας.

Αφού είχαμε ζεστάνει λοιπόν τον Optoma για κανένα μισάωρο και μέχρι να συζητηθούν όλα αυτά, ξεκινήσαμε να δούμε πώς ακριβώς έβλεπε ο Κώστας στον Optoma, με ποιες δηλαδή ρυθμίσεις, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το δισκάκι του AVSforum μπήκε λοιπόν στο Bluray player, και αμέσως διαπιστώθηκαν τα πρώτα σοβαρά «θεματάκια».

Φωτεινότητα και αντίθεση είχαν σοβαρά λάθη στη ρύθμισή τους. Συγκεκριμένα, στο γνωστό πατερνάκι-πιάνο τα κουτάκια των 90 και 95 IRE ήταν εξαφανισμένα (καμμένα λευκά). Και στο πατερνάκι της ρύθμισης του μαύρου όμως, τα digital κάτω από το 25 ήταν επίσης εξαφανισμένα (κρασαρισμένα μαύρα).

Συζητώντας με τον Κώστα ανακαλύφθηκε και η πηγή του προβλήματος. Παλιότερα ο Optoma έπαιζε με πηγή ένα pc, φωτεινότητα και αντίθεση είχαν ρυθμιστεί από τον ίδιο τότε, αργότερα όμως άλλαξε η πηγή με το Bluray player, με αυτό το αποτέλεσμα.

Αφού διορθώθηκαν οι ρυθμίσεις σε φωτεινότητα και αντίθεση, ξεκινήσαμε να μετρήσουμε το mode που προτιμούσε να βλέπει ο Κώστας, δηλαδή το Cinema 1. Σε όλες τις μετρήσεις που θα δείτε παρακάτω, η δυναμική ίριδα είναι απενεργοποιημένη, η λάμπα είναι στο low μια και ο Optoma διέθετε περίσσευμα φωτεινότητας, ενώ η σταθερή ίριδα είχε μπει αρχικά στο 5, αλλά αργότερα ανέβηκε στο 7.

Σαν gamma επιλέξαμε το 2.3 από τα μενού του προβολέα, μια και ο χώρος του Κώστα ήταν αρκετά καλός, με μεσαίους χρωματισμούς στους πλαϊνούς τοίχους και χωρίς πολλές αντανακλάσεις.

Όπως μπορείτε να δείτε, το Cinema1 δεν είναι κακό, ιδιαίτερα στο RGB, με το κόκκινο και μπλε χρώμα ελαφρά πάνω από το πράσινο. Στο gamma όμως, και ιδιαίτερα στο 90IRE, σημείωνε σχετικά ακραίες αντιθέσεις, ανάμεσα στα gamma του μπλε και του κόκκινου, και αυτό του πράσινου. Το συνολικό Delta E του Cinema 1 μετρήθηκε στο 4,16.

Αμέσως μετά μετρήσαμε το modeUser, και σαν αρκετά ευχάριστη έκπληξη, ο προβολέας τα πήγε ακόμα καλύτερα.

Στο mode User το RGB ισορροπεί αρκετά καλύτερα όπως μπορείτε να δείτε συγκριτικά με το Cinema 1, αλλά και στο gamma το θεματάκι των 90 IRE διορθώνεται σε μεγάλο βαθμό, χωρίς όμως να εξαφανίζεται. To DeltaE μετρήθηκε μόλις στο 1,55, μια πολύ καλή μέτρηση, άνετα θα μπορούσε να παίζει έτσι ο Optoma HD87 και χωρίς καλιμπράρισμα, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Κι εδώ μπορείτε να δείτε το καλιμπραρισμένο πλέον mode User του προβολέα.

Ο προβολέας ισορρόπησε εξαιρετικά από τα 20 IRE έως και τα 100, ενώ το «θεματάκι» των 90 IRE στο gamma έχει πλέον σχεδόν εξαφανιστεί. Το DeltaE μετρήθηκε στο 0,73 που είναι μια άριστη μέτρηση.

Περνώντας στο χρώμα, είχα μεγάλη περιέργεια να δω πώς συμπεριφέρεται το CMS του προβολέα, μια και ο πρώτος προβολέας της σειράς, ο HD82, δεν διέθετε CMS, αλλά και οι θεάσεις μου από τον OptomaHD83 που διέθετε, ήταν περιορισμένες. Εδώ μπορείτε να δείτε πώς μετρήθηκε ο Optoma HD87 πριν τη ρύθμισή του.

Με DeltaE στο 6,28 σίγουρα δεν είναι κακός, αλλά επιδέχεται όμως σοβαρή βελτίωση. Τα μεγαλύτερα λάθη όπως μπορείτε να δείτε μετρήθηκαν στο πράσινο και το κυανό χρώμα.

Ο προβολέας μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα, διαθέτοντας ένα CMS εξαιρετικής ακρίβειας, σχεδόν χειρουργικής θα έλεγα, επιτρέποντάς μας να κάνουμε ουσιαστικά ότι θέλαμε με το χρώμα του. Ο Νίκος Τσώλας είχε αρπάξει το τηλεχειριστήριο του Optoma και έπαιζε σαν μικρό παιδί, που ανακάλυψε ένα νέο και ιδιαίτερα διασκεδαστικό παιχνίδι. Εδώ μπορείτε να δείτε το καλιμπραρισμένο πλέον mode User του προβολέα. Έχω διαλέξει επίτηδες να μην κάνω στο Calman autoscale τα γραφήματα, για να μπορέσετε να διακρίνετε καθαρά τις διαφορές.

Όπως μπορείτε να δείτε, όλες οι μπάρες των χρωμάτων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα γραφήματα! Το DeltaE στο 0,31 που μετρήθηκε είναι σχεδόν εξωπραγματικό, μακράν το καλύτερο που έχω δει ποτέ σε οποιονδήποτε προβολέα.

Όσον αφορά άλλες μετρήσεις, το on/off contrast του προβολέα μετρήθηκε στο 1540:1 με την ίριδα απενεργοποιημένη, κι εγώ προσωπικά θα έπαιζα έτσι τον προβολέα, μια και στις δοκιμές θέασης με την ίριδα ενεργοποιημένη, ο HD87 παρουσίασε τα ίδια ακριβώς προβλήματα με τον HD82. Δηλαδή η ίριδα στη θέση 2 ήταν κακή, με αυξομειώσεις φωτεινότητας που γινόντουσαν πολύ εύκολα αντιληπτές, ενώ και στη θέση 1 που βελτιωνόταν μεν αρκετά, πάλι παρουσίαζε αυξομειώσεις φωτεινότητας σε κάποιες σκηνές.

Όσον αφορά τα Pure Motion και Pure Detail, ισχύουν ότι και στους HD82/83, καλύτερα να τα αφήσετε απενεργοποιημένα.

Να ευχαριστήσω εκ μέρους της ομάδας του Projectorjunkies τον Κώστα για την άψογη φιλοξενία, αλλά και τους μεζέδες και τις μπίρες που μας κέρασε. Να του ευχηθώ επίσης να μπορέσει να διορθώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα στην εγκατάσταση του προβολέα με χαμηλότερη τοποθέτηση, που θα του βελτιώσει πολύ την εικόνα του, και θα τον χαρεί έτσι στον μέγιστο δυνατό βαθμό!

4 Comments

 1. Ο/Η κωστας λέει:

  αν και δεν ειμαι καλος στον γραπτο λογο
  θελω να ευχαριστησω τα παιδια
  νικο παναγιωτη γιαννη για την ωρα που μου διεθεσαν
  και οπως τους ειπα τους χροσταω ενα καλο τραπεζομα
  γιατι αυτα ηταν απλα πραγματα
  ευχαριστω πολυ παιδια μεσα απο την καρδια να ειστε καλα

 2. Ο/Η κωστας λέει:

  ααααα ξεχασα ο προβολεας παιζει απιστευτα μεχρι και το απλο dvd παιζει αρκετα καλα

 3. Ο/Η κωστας λέει:

  οσο για την θεση του προβολεα παναγιωτη ευχομαι να βρω τροπο να του αλλαξω θεση και καταλαβενεις θα ξανα ερθεις απο εδω εσυ και ο νικος και γιαννης

 4. Ο/Η Γιάννης Χατζηγεωργίου λέει:

  Να είσαι καλά Κώστα και ευχαριστούμε για τα ευγενικά σου λόγια!! Ευχαρίστως και με το καλό να ξαναβρεθούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *