Βασικές ρυθμίσεις και ρυθμιστικά
20 Ιανουαρίου 2013
Πρόβλημα σε Optoma HD800XLV
5 Φεβρουαρίου 2013

Πριν μερικές μέρες βρεθήκαμε στον φιλόξενο χώρο ενός φίλου όπως εξελίχθηκε, αναγνώστη του projectorjunkies.com, που μας κάλεσε για να δούμε το χώρο προβολής του και να “σκαλίσουμε” τον προβολέα του.

Για αρχή να ευχαριστήσουμε τον Αντώνη για τη πρόσκληση του και για την άψογη φιλοξενία του.

Ο προβολέας του, ένας Optoma HD67 720p 3D ready.

Το ραντεβού μας ορίσθηκε κατά της 7 το βράδυ ώστε να έχουμε αρκετές ώρες μπροστά μας να καλιμπράρουμε τον προβολέα και να δούμε από κοντά τι ψάρια πιάνει ένας 720p DLP στην εποχή των 1080 γραμμών.

Ο χώρος ένα play-room δωμάτιο ορθογώνιο γύρω στα 30 τετραγωνικά στο ισόγειο μεζονέτας με ιδανικές διαστάσεις για δημιουργία προσωπικού home cinema.

Δυστυχώς o χώρος δεν είχε ακόμη τελειοποιηθεί ως προς την αποκλειστική του χρήση ως home cinema , δηλαδή δεν υπήρχε η απαραίτητη συσκότιση για να μπορείς να πάρεις τα μέγιστα της μεγάλης εικόνας (βλέπε λευκοί τοίχοι ,έπιπλο με τζάμια, κ.τ.λ).

Δεν σας κρύβουμε πώς μας πέσανε τα σάλια με την ιδανικότητα του χώρου και χαριτολογώντας μεταξύ μας ειπώθηκε, ότι αν μας άνηκε, θα βάφαμε μαύρο μέχρι και το πόμολο της πόρτας!

Ας μπούμε στο ζουμί ξεκινώντας απο την οθόνη .

Ηλεκτρική GrandView 106′ λευκή matt με gain 1.

Ξεκινήσαμε παίρνοντας μέτρηση από την οθόνη για να δούμε τι θερμοκρασία λευκού αποδίδει.

Η μέτρηση έδειξε μια πολύ ισορροπημένη συμπεριφορά με μικρή απόκλιση από το ιδανικό, κάπου στους 6600 βαθμούς kelvin.

Εδώ να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό η οθόνη μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη (πιο κοντά στους ιδανικούς 6500 βαθμούς) ώστε να αποφεύγουμε ακρότητες στις ρυθμίσεις του προβολέα μας (όχι ότι δεν μπορούμε να φέρουμε ιδανικά τον προβολέα μας , απλά θα χρειαστεί μεγαλύτερο “σκάλισμα” στα ρυθμιστικά του ).

Αφού πήραμε τις μετρήσεις μας από την οθόνη ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τον προβολέα.

Για πηγή είχαμε ένα blu-ray LG HR825T το οποίο έδινε με HDMI έξοδο στον Optoma 3D-XL και αυτό με τη σειρά του μέσω HDMI φυσικά στον προβολέα.

Τα όργανα μέτρησης , ένα σπεκτρόμετρο i1 Pro της X-Rite με software το γνωστό CalMan και ένα χρωματικό αισθητήρα Spyder 3 με software το επίσης γνωστό ΗCFR και φυσικά 2 laptop ώστε να μπορούμε να παίρνουμε κάθε φορά 2 ανεξάρτητες μετρήσεις από σπεκτρόμετρο και φωτόμετρο.

Αφού τα όργανα στήθηκαν κατάλληλα στην οθόνη ξεκινήσαμε μετρήσεις…(εδώ να πούμε ότι ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με μετρήσεις στην οθόνη διότι μας ενδιέφερε το τι πραγματικά βλέπαμε στον χώρο και όχι το τι μπορεί να βγάλει ο προβολέας)

Για εμάς ήταν και μια extra ευκαιρία να δούμε τι κάνει ένας χρωματικός αισθητήρας των 100 ευρώ (spyder 3) μπροστά στο πολύ καλό σπεκτρόμετρο των 1000+ ευρώ (i1 pro).

Ξεκινήσαμε παίρνοντας μετρήσεις από τον προβολέα στην κατάσταση που τον βρήκαμε..τα αποτελέσματα ήταν τα παρακάτω..(οι παρατηρητικοί θα προσέξουν ότι μας διέφυγε η μέτρηση στα 100 IRE…άλλα λίγη σημασία είχε αφού πρόκειται για μετρήσεις πριν τη ρύθμιση)

Ας ξεκινήσουμε από το RGB που στη κυριολεξία βρισκόταν στη δική του διάσταση με το μπλε να είναι στο Θεό και το κόκκινο να υστερεί σημαντικά.

Στο χρωματικό τρίγωνο τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα με τα τρία βασικά χρώματα να είναι σε αρκετά καλό σημείο (το μπλε σχεδόν αναφοράς) και τα δευτερεύοντα να αποκλίνουν από ελαφρώς (κίτρινο), μέχρι αρκετά (κυανό και ματζέντα).

Δυστυχώς εδώ τα χέρια μιας ήταν δεμένα λόγω ελλείψεως CMS στο menu του Optoma.

Αφού ρυθμίσαμε το brightness, contrast και sharpness (κεφάλαιο βασικές ρυθμίσεις) ξεκινήσαμε να πειράζουμε τα gain και offset των βασικών χρωμάτων ώστε να φέρουμε το RGB σε όσο το δυνατόν ιδανικότερη ισορροπία (κεφάλαιο προχωρημένες ρυθμίσεις).

Μετά από αρκετούς πειραματισμούς καταφέραμε και πήραμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα όπως θα δείτε και παρακάτω..

Τα τρία βασικά χρώματα ήρθαν και “έκατσαν” σχεδόν ιδανικά και με αυτή τη ρύθμιση πήραμε φωτεινότητα στις 106′ της οθόνης 15.2Fl…καθόλου άσχημα!

Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η καμπύλη του gamma που έκανε ένα περίεργο ανέβασμα από το ιδανικό 2.2 μέχρι και τα 2.7 στα 60-70 IRE και που δεν διορθωνόταν με τίποτα από τα ρυθμιστικά του προβολέα (τα 4 modes gamma που έχει εργοστασιακά).

Αφού διπλοτσεκάραμε ότι η πηγή και ο προβολέας ήταν σωστά “κλειδωμένα” ως προς τα video levels, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ήταν πρόβλημα μάλλον της πηγής και όχι του προβολέα (εκτός αν Optoma έκανε μια τέτοια κίνηση ώστε να εξισορροπήσει την αυξημένη φωτεινότητα του προβολέα με υψηλότερο gamma στα μεσαία IRE, από 20 ως 80, διόλου απίθανο) .

Εδώ να πούμε ότι οι μετρήσεις μέσω spyder 3 και HCFR ήταν πανομοιότυπες με μια μικρή σταθερή απόκλιση της τάξεως του 2-3%, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος με ένα φθηνό αισθητήρα να πάρει αρκετά έγκυρες μετρήσεις από τον προβολέα του.

Αφού τελειώσαμε τις όποιες ρυθμίσεις μας επέτρεπαν τα ρυθμιστικά του προβολέα, βάλαμε μερικές σκηνές ώστε να δούμε το αποτέλεσμα..

O προβολέας είχε γύρω στις 500 ώρες στη λάμπα του και εντύπωση μας έκανε η φωτεινότητα των 15,2Fl, που είναι φωτεινότητα υπεραρκετή για την κάλυψη 106 ιντσών (ο προβολέας ρυθμίστηκε με την λάμπα στο low!).

Στο τέλος βάλαμε και κάποια 3D κλιπάκια ώστε να δούμε τι κάνει το 3D-XL σε συνδυασμό με τον Optoma HD67.

Το αποτέλεσμα ήταν απλά θαυμάσιο..

3D με μηδενικό crosstalk, περίσσια φωτεινότητα και καταπληκτικό βάθος.

Γενικά μείναμε εντυπωσιασμένοι από το 3D του προβολέα, τόσο που θα τολμούσαμε να πούμε ότι βάζει τα γυαλιά σε πολύ ακριβότερα σημερινά μοντέλα…και μας θύμισε γιατί οι DLP προβολείς θεωρούνται οι βασιλιάδες του είδους (3D)

Σε σύνοψη

Μετρήσεις (προβολεάς καλιμπραρισμένος – μετρήσεις στην οθόνη)

Φωτεινότητα  : 15.2fl – 52nits – 163lux – 500lumen (100IRE – λάμπα στο low)

Θερμοκρασία λευκού : 6550kelvin (μ.ο)

Μαύρο : 0.02fl – 0.07nits – 0.22lux (0IRE – λάμπα στο low))

on/off contrast : 710:1 (πραγματικό contrast χωρίς χρήση ίριδας, μετρημένο στην οθόνη και όχι στο φακό)

Θετικά

Πολύ καλή φωτεινότητα (και αντοχή αν αναλογιστούμε τις 500 ώρες που είχε στην πλάτη της ή λάμπα)

Ευκρίνεια και ομοιομορφία (για τα δεδομένα της κατηγορίας 720p)

Πολύ δυνατό 3D (ευχάριστη έκπληξη)

Αρνητικά

Μέτριο μαύρο

Κακό gamma (μάλλον λόγω πηγής)

Χρωματική απόκλιση (λόγω έλλειψης ρυθμιστικών CMS)

Γενικές εντυπώσεις

Οι δικές μας εντυπώσεις είναι ότι είχαμε να κάνουμε με έναν αρκετά τίμιο προβολέα 720p που παρόλο τα 2-3 χρονάκια που κουβαλάει στη πλάτη του (παρουσιάστηκε το 2010), συνεχίζει να αποδίδει εξαιρετικά για τα δεδομένα της κατηγορίας του και θα μπορούσε άνετα να καλύψει τις ανάγκες ενός μέσου ταινιοφάγου.

Σε σχέση με αντίστοιχους 1080p DLP προβολείς χάνει στα σημεία, με μεγαλύτερες ίσως διαφορές στο μαύρο , στην ευκρίνεια και στην “ένταση” της εικόνας ενώ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα μοντέλα της ίδιας ανάλυσης.

Τα pixel του σταματάνε να είναι ορατά εάν η απόσταση θέασης ξεπεράσει τα 3.40 μέτρα,  ενώ για να συμβεί το ίδιο με έναν 1080p δεν χρειάζεσαι πάνω από 2.70 μέτρα (στις ίδιες ίντσες – 106′).

Επίσης αρνητικός παράγοντας στην εικόνα είναι η έλλειψη ρυθμιστικών CMS ώστε να μπορείς να διορθώσεις τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χρώματα σύμφωνα με τα πρότυπα αναφοράς, κάτι που οι σύγχρονοι 1080p προβολείς διαθέτουν στη πλειοψηφία τους (CMS διαθέτουν και παλιότερα άλλα ακριβότερα μοντέλα ανάλυσης 720p ).

Στη συνέχεια της βραδιάς ακολούθησε βαθυστόχαστη φιλοσοφική συζήτηση περί βιντεοπροβολής και όχι μόνο (με συνοδεία ερυθρού οίνου) και η ώρα για να αποχωρήσουμε έφτασε χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι.

Αντώνη ευχαριστούμε που άνοιξες τις πόρτες του δικού σου home cinema στο projectorjunkies.com και ευχόμαστε ολόψυχα καλές προβολές!

Εις το επανιδείν!

6 Comments

  1. Ο/Η κωστας χορταριας λέει:

    καλημερα απο λαμια εχω τον Optoma ThemeScene HD82 πεστε μου αν υπαρχει καποιος τροπος να δω 3d ….. ,με το 3D-XL γινεται τιποτα? ευχαριστω εκ προκαταβολικα Κωστας χορταριας λαμια!
    υ.γ. χαρα μας που εχουμε τοσο γατονια ελληνες για projectors…..kai an exete oreksi gia tajidaki stin lamia kalodexoymenoi…..

  2. Ο/Η Γιάννης Χατζηγεωργίου λέει:

    Όχι φίλε μου…δυστυχώς, δεν υποστηρίζει ο προβολέας σου 3D αναπαραγωγή. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Να είσαι καλά!!

  3. Ο/Η ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ λέει:

    ΕΧΩ ΤΟΝ ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΒΟΛΕΑ optoma hd 67
    ΟΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΕΝΕ ΤΗΣ 200 ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΣΠΡΕΣ ΤΕΛΕΙΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ.
    ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  4. Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

    Bασίλη έχει χαλάσει το DMD chip και η επισκευή του (αλλαγή) είναι δυστυχώς ασύμφορη για το μοντέλο που έχεις.

  5. Ο/Η ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ λέει:

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΙΚΟ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

  6. Ο/Η Αντωνης λέει:

    Καλησπερα και καλη χρονια με υγεια….εχω κι εγω τον hd-67 με προβλημα στο dmd chip του, ψαχνωντας λοιπον σε κατι φορουμ και μετα λιγα τεχνικα αγγλικα που ξερω επι του θεματος καταλαβα οτι μπορουμε να βσλουμε απο καποιον αλλον βιντεοπροβολεα dmd με πολυ μικρες διαφορες στο θεμα αποδοσης κτλ… ειδα οτι το chip του hd67 ειναι γυρω στα 300 ευρω ενω το υποκαταστατο ειναι γυρω στα 90 ευρω… γνωριζετε κατι επι του θεματος??? ευχαριστω εκ των προτερων.. (συγχαρητηρια για τη δουλεια σου πολυ ομορφο το ιστολογιο σας πολυ εξυπηρετικο με μεγσλο ευρος γνωσεων αλλα χρειαζεται διαφημηση παιδια το βρηκα εντελως συμπτωματικα τωρα πλεον εγινα θαμωνας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *