Αποδίδουν πραγματικό 4Κ οι DLP προβολείς?(επεξήγηση XPR technology)
10 Ιανουαρίου 2021
Δώρο οθόνη UST Vividstorm…τώρα μάλιστα…
5 Οκτωβρίου 2021

Η κατηγορία των προβολέων υπερ-κοντινής εστίασης έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά και όχι άδικα. Οποιος δει έστω μια φορά, δεν ξαναγυρνά πίσω στην κλασική προβολή, τουλάχιστον αν κρίνω από εμένα.

Οι λόγοι πολλοί και τους αριθμώ για το τυπικό της υπόθεσης

1)Τα πάντα μαζεμένα κοντά στην εικόνα, τέρμα οι τρύπες στο ταβάνι, τα 10μετρα καλώδια, τα κανάλια, η παντόφλα, τα διαζύγια, κ.τ.λ.

2)Λόγω της κοντινής σκόπευσης αυτών των μοντέλων η εικόνα επηρεάζεται λιγότερο από τον περιβάλλοντα φωτισμό. Αρα υπο συνθήκες προβολή ΚΑΙ μέρα.

3)Ολοι τους είναι τεχνολογίας Laser που σημαίνει τουλάχιστον 10 χρόνια καθημερινής χρήσης εντελώς απροβλημάτιστα χωρίς αλλαγές λάμπας κ.τ.λ.

4)Οι οπτικές τους μηχανές αναζωογόνησαν την παλιά πλέον τεχνολογία DLP δίνοντας πλέον στον θεατή αυτό που έλειπε χρόνια σε όλα τα μοντέλα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, αξιοπρεπές contrast.

5)Τεράστια εικόνα 100+ ιντσών ακόμα και σε μικρά σαλόνια που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χώρο ώστε να εγκαταστήσουν κλασικό προβολέα μακρινής εστίασης.

6) Εξαιρετικό ενσωματωμένο σύστημα ήχου που καλύπτει άνετα μικρούς και μεσαίους χώρους και σε γλιτώνει από έξτρα κόστη, καλώδια ηχεία ενισχυτές.

7)Κάτι που σε πολλούς ίσως ακουστεί αστείο, αλλά για εμένα είναι σημαντικό. Δεν υπάρχει σκιά στην εικόνα ακόμα και αν κάποιος περάσει μισό μέτρο από την οθόνη, σκεφτείτε το λίγο.

 

Αν αυτοί οι 6,5 λόγοι δεν σας έπεισαν ήδη ότι το μέλλον της οικιακής προβολής είναι οι προβολείς υπερ-κοντινής εστίασης, οι λεγόμενοι Laset TV, συνεχίστε το διάβασμα και ίσως καταστεί ευκολότερο…

 

Optoma CinemaX P2

Ο P2 είναι η πρόταση της Optoma στην μεσαία κατηγορία των 3.000 ευρώ και ανήκει στην καινούργια και όλο ανερχόμενη κατηγορία Laser TVs.

Η κατηγορία ονομάστηκε έτσι γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από 10ετίες που ένας βιντεοπροβολέας μπορεί να παίξει διπλό ρόλο στο σαλόνι μας, αυτόν του οικιακού κινηματογράφου αδιαμφησβήτητα, αλλά και ως αντικαταστάτης της κλασικής μας τηλεόρασης. Ιδιαιτέρως αν συνδυαστεί με μία από τις ειδικές UST ALR οθόνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο τότε πραγματικά μπορεί να σταθεί ως η μοναδική συσκευή απεικόνισης στο σπίτι μας με θεαματικά αποτελέσματα.

Οσοι δεν έχετε δει Νικολούλη, big brother και master chef σε 120 ίντσες, απλά δεν ξέρετε τι χάνετε 🙂

 

Aς αφήσουμε την φλυαρία όμως και ας περάσουμε να δούμε τον P2 και γιατί όχι να εκβαθύνουμε και λιγάκι…

 

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ο P2 είναι μεγάλος, μεγάλος και βαρύς. Δεν έχει την λεπτή σιλουέτα των γνωστών κινέζικων UST προβολέων της Xiaomi ούτε το βάρος τους, και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό…όπως θα δούμε παρακάτω. Πάνω από 10 κιλά και 60 σχεδόν πόντους πλάτος, να τ’αφήσω? 🙂

 

Στο μπροστινό του μέρος διακρίνουμε ένα πολύ ποιοτικό και κομψό διάτρητο ύφασμα που από κάτω του κρύβει μια πολύ δυνατή bluetooth ηχομπάρα.

 

 

Το μοναδικό πλήκτρο που θα βρείτε πάνω στον P2 βρίσκεται στην μπροστινή δεξιά γωνία και εκτελεί χρέη διακόπτη on/off. Οι υπόλοιπες λειτουργίες εκτελούνται αποκλειστικά από το remote control.


Από θύρες ο προβολέας έχει να επιδείξει δύο HDMI 2.0 και μία HDMI 1.4 στα πλάγια (η θύρα 1 υποστηρίζει ARC). Τρεις θύρες USB 2.0 από τις οποίες η μία χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως service port, η δεύτερη ως παροχή ρεύματος 5V 1,5A και η τρίτη ως κλασική USB θύρα για την σύνδεση σκληρού δίσκου ή κάποιου USB stick.

Δυο εξόδους ήχου μία ψηφιακή και μία αναλογική και μία θύρα ethernet για την καλωδιακή του σύνδεση στο δίκτυο μας, διαθέτει και WiFi ασύρματη δικτύωση φυσικά.

Το τηλεκοντρόλ του αξίζει λίγη προσοχή. Ποιοτική κατασκευή εξολοκλήρου από αλουμίνιο με σωστή αίσθηση πλήκτρων. Μικρό σε μέγεθος, βαρύ όμως, τεχνολογίας bluetooth οπότε δεν απαιτείται να σημαδεύουμε τον προβολέα για να τον χειριστούμε και είναι επαναφορτιζόμενο παρακαλώ μέσω θύρας micro USB που βρίσκεται στο κάτω του μέρος. Διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα πλήκτρα ώστε να μην μπερδεύει τον χειριστή του με ανούσιες λειτουργίες που ίσως να μην χρησιμοποιούσε ποτέ και έναν διακριτικό λευκό φωτισμό κάθε φορά που πατάμε κάποιο πλήκτρο. Ετσι ακριβώς θα έπρεπε να είναι κατασκευασμένα όλα τα τηλεκοντρόλ των οικιακών μας συσκευών, τόσο απλά.

 

Ας δούμε εν τάχει τα χαρακτηριστικά του ώστε να περάσουμε κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης…την δοκιμή του.

 

  • Ανάλυση 4Κ UHD (3840 x 2160)
  • Φωτεινότητα 3.000 ANSI Lumens
  • Πηγή φωτός Laser
  • Διάρκεια ζωής πηγής φωτός 30.000 ώρες
  • Ανοιγμα οθόνης από 85 εως 120 ίντσες
  • Βάρος 10,5 κιλά
  • Διαστάσεις 57,6 x 38,3 x 11,5 εκατοστά

 

CinemaX P2 Hardware

 

Laser Light Source

O P2 χρησιμοποιεί ίσως την απλούστερη κατασκευαστικά πηγή φωτός Laser που κάνει χρήση συνδυαστικά μιας συστοιχίας μπλε Laser diode, έναν τροχό φωσφόρου και στο τέλος έναν κοινό χρωματικό τροχό 6 χρωματικών περιοχών (six seagment RGBRGB) σαν και αυτόν που χρησιμοποιούν όλοι οι μονότσιποι προβολείς τεχνολογίας DLP.

Η πηγή αυτή Laser προέρχεται από την Sharp/Nec  https://www.sharpnecdisplays.eu/p/laser/en/technologies.xhtml  με διάρκεια ζωής τις 30.000 ώρες και είναι η παρακάτω

 

Optical Engine

O P2 στην καρδιά της οπτικής του μηχανής κάνει χρήση του γνωστού πλέον 0,47′ DMD της Texas Instruments όπου σε συνδυασμό με το XPR module της Ελβετικής Optotune μας δίνει τα πολυπόθητα 8.300.000 pixels της UHD ανάλυσης.

 

Sound System
Για αρχή να πούμε ότι η ενσωματωμένη bluetooth ηχομπάρα του P2 είναι isolated και δεν μπορεί να επηρεάζει με τις δονήσεις της την εικόνα του. Η ηχομπάρα αποτελείται από τέσσερις drivers, δύο 2,75″ woofers και δύο 2″ tweeters αλουμινίου τα οποία οδηγούνται από ενισχυτή συνολικής απόδοσης 40 Watt.

 

Μενού

Εξερευνώντας το μενού του P2 θα σας αναλύσω περισσότερο και τα ειδικά χαρακτηριστικά που διαθέτει ώστε να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη εικόνα που βλέπουμε όταν ο P2 τεθεί σε λειτουργία, και είναι η παρακάτω

 

 

 

Πατώντας το apps μπαίνουμε στο marketplace εφαρμογών όπου μπορούμε να κατεβάσουμε χρήσιμες εφαρμογές όπως netflix, amazon prime, plex, κ.τ.λ

 

Ας ξεκινήσουμε με τα system settings που αφορούν γενικές ρυθμίσεις του προβολέα

 

Στην δεύτερη καρτέλα συναντάμε τα της δικτύωσης, ασύρματα και ενσύρματα, ότι μας βολεύει (προτείνετε η ενσύρματη δικτύωση για πολλούς και διάφορους λόγους)

 

Στην τρίτη καρτέλα υπάρχει το μενού δικτύωσης μέσω bluetooth. Καπου εδώ να πούμε οτι ο P2 λειτουργεί και σαν ένα αυτόνομο bluetooth ηχείο. Υπάρχει ειδικό πλήκτρο στο τηλεκοντρόλ που όταν το πατήσουμε ο P2 συνδέεται με την συσκευή αναπαραγωγής που έχουμε επιλέξει και λειτουργεί ως bluetooth ηχομπάρα (με ΠΟΛΥ καλή απόδοση στον ήχο) χωρίς να χρειαστεί να τον λειτουργήσουμε ως προβολέα.

Το βρήκα αρκετά χρήσιμο κάνοντας streaming μουσική από το κινητό μου.

 

Στην τέταρτη καρτέλα που ονομάζεται system βρίσκουμε ρυθμιστικά συστήματος όπως γλώσσα , ώρα ημερομηνία και φυσικά το system update που να σημειώσω οτι γίνεται αυτόματα. Δηλαδή ο προβολέας σε ειδοποιεί οτι υπάρχει αναβάθμιση λογισμικού και απλά ζητάει την συγκατάθεση σου να το εγκαταστήσει.

Στην δική μου περίπτωση αυτό έγινε με το που τον σύνδεσα στο δίκτυο.

 

Η πέμπτη καρτέλα αφορά τα περι ρεύματος και περιλαμβάνει οτι ακριβώς μπορεί να χρειαστούμε όπως sleep timer και auto power off σε συγκεκριμένα λεπτά αδράνειας.

 

Τέλος έχουμε την καρτέλα που μπορούμε να ρυθμίζουμε την διαχείριση του προβολέα μέσω Lan ή HDMI σύνδεσης.

 

Αυτό ήταν το system menu του P2. Πριν περάσουμε να δούμε το κυρίως μενού με τα ρυθμιστικά της εικόνας πλέον αξίζει να αναφέρουμε ότι ο P2 διαθέτει και ένα fast menu που παρουσιάζεται αν κρατήσουμε παρατεταμένα το πλήκτρο menu στο τηλεκοντρόλ και που μας δίνει γρήγορη πρόσβαση σε χρήσιμα ρυθμιστικά όπως την επιλογή HDMI θύρας καθώς και στα βασικά ρυθμιστικά εικόνας.

Είναι ίσως το μενού με την μεγαλύτερη χρηστικότητα όπως απεδείχθη κατά την συμβίωση μου με τον P2.

 

 

Menu ρυθμιστικών εικόνας

Αδιαμφισβήτητα το πιο βασικό menu είναι αυτό των ρυθμιστικών εικόνας. Ας περάσουμε να το δούμε και να σας εξηγώ παράλληλα τι μπορείτε να κάνετε με το εκάστοτε ρυθμιστικό.

 

Αυτό το μενού εμφανίζεται οριζόντια στην εικόνα μας και στην πρώτη του καρτέλα περιέχει όλα τα ρυθμιστικά εικόνας

 

Στο display mode ξεχωρίζουν οι επιλογές HDR και HLG (Hybrid Log Gamma) που επιλέγονται αυτόματα όταν το υλικό που τροφοδοτούμε τον προβολέα ανήκει σε μία από τις δυο κατηγορίες αλλά εξίσου σημαντική επιλογή είναι και το HDR SIM. (HDR Simulation).

Το HDR SIM. μπορούμε να το επιλέξουμε ως display mode σε μη HDR υλικό και ο P2 μέσω ειδικών αλγόριθμων στο gamma να κάνει μια προσομοίωση HDR ανεβάζοντας την φωτεινότητα των high lights και ρυθμίζοντας με τέτοιο τρόπο το gamma σε κάθε σκηνή ώστε να μας ξεγελάει οπτικά οτι πρόκειται για καθαρόαιμο HDR υλικό.

Δουλεύει ανέλπιστα καλά και το σημαντικότερο χωρίς “παρενέργειες”.

 

Κατεβαίνοντας συναντάμε δυο πολύ βασικά ρυθμιστικά. Το Brightness Mode και το PureMotion.

Στο Brighness Mode μπορούμε να επιλέξουμε το επίπεδο ισχύς των laser σε βήματα 5% από 50% εως 100% αλλά και τρείς θέσεις Dynamic Black που παίζουν τον ρόλο δυναμικής ίριδας με εκπληκτικά αποτελέσματα στο contrast υποφωτισμένων σκηνών.

Το PureMotion το οποίο έχει και αυτό τρεις θέσεις παρέμβασης και την θέση off φυσικά, παίζει τον ρόλο του γνωστού μας frame interpolation εισάγοντας σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές extra καρέ εξομαλύνοντας την κίνηση των ταινιών που είναι γυρισμένες στα 24Hz.

Eιναι ένα ΠΟΛΎ σημαντικό ρυθμιστικό μιας και οι DLP 4Κ προβολείς που κάνουν χρήση του XPR module για τον τετραπλασιασμό των pixels αδυνατούν να αποδώσουν πολλαπλάσια των 24Hz με καταστροφικά συνήθως αποτελέσματα στην απόδοση της κίνησης αυτών των ταινιών. Εδώ ο P2 μπορεί και παίζει αυτές τις ταινίες άψογα όποια από από τις τρεις θέσεις του PureMotion και αν επιλέξουμε.

Οπότε με τον P2 μπορούμε να δούμε σωστά οποιασδήποτε συχνότητας υλικό και αν τον τροφοδοτήσουμε, ΤΕΡΑΣΤΙΟ συν θα έλεγα.

 

Συνεχίζοντας προς τα κάτω συναντάμε το γνωστό BrilliantColor (είπαμε οτι ο P2 διαθέτει κανονικό κλασικό χρωματικό τροχό) το οποίο πλέον έχει φτάσει σε σημείο εξέλιξης που αγγίζει την τελειότητα όσο αφορά την μη χρωματική παρεμβατικότητα του στο σύνολο της εικόνας όπως συνήθιζε στο παρελθόν.

Στη συνέχεια συναντάμε τα τρία πιο σημαντικά ρυθμιστικά εικόνας για κάποιον που θα θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά με την ρύθμιση της. Ρυθμιστικό Color Temperature με προεπιλεγμένες τιμές, πλήρης ρυθμιστικό CMS για την λεπτομερή ρύθμιση των βασικών και δευτερευόντων χρωμάτων καθώς και πλήρης ρυθμιστικό RGB (Color Temperature).

 

Στην επόμενη καρτέλα συναντάμε το

-gaming mode (συγνώμη αλλά δεν απεικονίζεται στο screenshot που τράβηξα) το οποίο ενεργοποιούμε κατά το gaming και μειώνει τον χρόνο απόκρισης κάπου στα 50ms, ΠΟΛΥ σημαντική λειτουργία  για κάποιον gamer.

-το Geometric Correction όπου μας δίνει απίστευτα ρυθμιστικά για την τελειοποίηση του κάδρου μας μας όπως Warp control και calibration ώστε να διορθώσουμε κάθε πιθανή παραμόρφωση της εικόνας, ακόμα και αν προβάλουμε σε ανώμαλο τοίχο.

-Το frame delay αν θέλουμε να ρυθμίσουμε την καθυστέρηση της προβολής

-HDMI settings όπου μπορούμε να επιλέξουμε EDID ανάμεσα σε 1.4 και 2.0 αναλόγως την συσκευή που συνδέουμε αλλά και ρυθμιστικό HDMI EQ με το οποίο βελτιώνουμε την ποιότητα σήματος αν κάνουμε χρήση πολύ μεγάλου μήκους καλωδίου.

 

Στην επόμενη καρτέλα συναντάμε τα ρυθμιστικά της 3D προβολής. Ο CinemaX P2 αποδίδει εξαιρετικά σε 3D υλικό και παροτρύνω τον μελλοντικό του ιδιοκτήτη οπωσδήποτε να δοκιμάσει προβολή 3D υλικού, θα μείνει με το στόμα ανοιχτό.

 

Επόμενη καρτέλα ήχος. Ο P2 όπως είπαμε διαθέτει ένα εξαιρετικό ενσωματωμένο σύστημα ήχου τεσσάρων ηχείων και με αυτό το μενού μπορούμε να ρυθμίσουμε με λεπτομέρεια την λειτουργία του

 

Τα πιο σημαντικά όμως ρυθμιστικά στην καρτέλα ήχος είναι το Internal Speaker Delay με το οποίο ρυθμίζουμε σε ms (millisecond) την πιθανή καθυστέρηση του ήχου σε σχέση με την εικόνα καθώς και το Digital Output Delay που αντιστοίχως ρυθμίζουμε την καθυστέρηση ήχου στην οπτική του έξοδο.

Το τεράστιο και άλυτο πρόβλημα με την ελαφριά καθυστέρηση ήχου που έχει η πλειοψηφία των UST μοντέλων της αγοράς όταν κάνουμε χρήση κάποιας εξωτερικής πηγής ο P2 το λύνει με τρόπο εμφατικό, μιας τα δυο αυτά ρυθμιστικά δουλεύουν άψογα.

 

Στην προτελευταία καρτέλα συναντάμε μερικά βασικά ρυθμιστικά όπως

-το projection mode που μας επιτρέπει να προβάλουμε από διάφορες θέσεις του προβολέα όπως ανάποδα στο ταβάνι ή σε θέση οπίσθιας προβολής.

-Διάφορα test patterns ώστε να στήσουμε σωστά το κάδρο μας.

-Το High Altitude mode οπου αυξάνει τις στροφές στους ανεμιστήρες σε περίπτωση που κατοικούμε σε μεγάλο υψόμετρο και ο αέρας είναι λιγότερο πυκνός ή κατά τους θερινούς μήνες που η μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνεται δραματικά.

-Το ηλεκτρονικό focus του φακού

-Και τον sensor που αντιλαμβάνεται αν κάποιος άνθρωπος βρίσκεται κοντά στο φακό και κινδυνεύουν τα μάτια του δίνοντας εντολή για στιγμιαία μείωση της ισχύς στην πηγή φωτός Laser έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός των ματιών.

 

Στην τελευταία καρτέλα ως συνήθως συναντάμε γενικές πληροφορίες για τον προβολέα μας.

 

 

 

Η δοκιμή

Το να κεντράρεις έναν UST προβολέα δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο διότι το πολύ μικρό του throw ratio καθιστά κάθε μικροκίνηση του καταστροφική για το κάδρο μας, οπότε απαιτεί υπομονή και λεπτούς χειρισμούς.

Οπως προανέφερα ο P2 είναι ένας μεγάλος και ογκώδης προβολέας όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας στο παρακάτω screenshot σε σχέση με άλλα αντίστοιχα UST μοντέλα. Ευτυχώς χώρεσε οριακά στο έπιπλο μου και η δοκιμή ξεκίνησε…

 

 

To πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς στον P2 είναι το άρτιο focus του από άκρη σε άκρη της εικόνας καθώς και το ελάχιστον color aberration του φακού. Δεν έχω ξανασυναντήσει προς ώρας UST projector που σε αυτούς τους δυο τομείς να παίρνει άριστα.

Ισως να έπεσα σε καλό “κομμάτι”, ίσως ο P2 γενικά να είναι πολύ προσεγμένος όσο αφορά το οπτικό του μονοπάτι, σε κάθε περίπτωση ήταν κάτι που μου έκανε εντύπωση και θεώρησα σωστό να το αναφέρω πρώτο.

 

 

 

Δεύτερη θετική εντύπωση ο θόρυβος λειτουργίας. H Optoma αναφέρει στα specs του προβολέα θόρυβο λειτουργίας μεταξύ 26-28db. Δεν μπόρεσα να πάρω μέτρηση διότι ο θόρυβος του δωματίου ήταν υψηλότερος από τον θόρυβο του προβολέα και αν έβαζα το όργανο ακριβώς στις γρίλιες εξόδου δεν θα ήταν καθόλου αντιπροσωπευτική τιμή, πάντως μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο P2 είναι ο πιο αθόρυβος UST projector που έχω βάλει μέχρι στιγμής στον χώρο μου. Και δεν μιλάω φυσικά μόνο για το σύστημα ψύξης του που λόγο μεγάλου μεγέθους του σασί προφανώς έδωσε την ευχέρεια στους μηχανικούς της optoma να μειώσουν τον παραγόμενο θόρυβο αλλά και για το XPR module που στην συγκεκριμένη υλοποίηση είναι εντελώς αθόρυβο κάτι που δεν συμβαίνει σε όλους τους 4Κ DLP προβολείς, πιστέψτε με.

Μετρήσεις

Τα πράγματα στους UST προβολείς δεν είναι τόσο απλά όσο αφορά τις μετρήσεις τους μιας και η μεγάλη γωνία προβολής καθώς και η ειδική CLR οθόνη της Vividstorm μπορούν να δώσουν εντελώς διαφορετικές μετρήσεις από σημείο σε σημείο. Γιαυτό επιστράτευσα μια δική μου μεθοδολογία έχοντας και έναν κανονικού throw ratio προβολέα ως αναφορά.

Φωτεινότητα

Ο P2 μου έδωσε φωτεινότητα μετά την οθόνη περίπου 24FL. Η Vividsorm οθόνη μου είναι περίπου 0,5 gain οπότε ανετα μπορούμε να θεωρήσουμε οτι ο P2 βγάζει ακριβώς την διπλάσια. Αν κάνουμε τα μαθηματικά (1FL=10,76 lux) τότε έχουμε 48FL που ισούται με 516 lux και αν θελήσουμε να τα μετατρέψουμε σε Lumen τότε αρκεί να τα πολλαπλασιάσουμε με τα τετραγωνικά της οθόνης και καταλήγουμε στα 1414 lumen φωτεινότητας.

Αυτά σε cinema mode. Σε bright mode ο προβολέας έδωσε σχεδόν την διπλή φωτεινότητα και επιφυλάσσομαι για την φωτεινότητα του σε HDR mode την οποία δεν κατάφερα να  μετρήσω. Αν όμως υποθέσω από αυτό που είδα, θα έλεγα οτι σε HDR mode ο P2 αποδίδει φωτεινότητα πολύ κοντά στο bright mode, δηλαδή κοντά στα 2.800 lumen τα οποία μεταφράζονται σε 1400 πραγματικά Lumen που εισπράττει το μάτι του θεατή κοιτώντας την Vividstorm.

Αυτή η φωτεινότητα σε 100″ είναι αβυσσαλέα και σημαίνει ότι το φως δεν θα σας λείψει ποτέ όποιες και αν είναι οι συνθήκες προβολής, ίσα ίσα που πολλοί θεωρώ ότι θα μειώσουν ισχύ στο laser ώστε να γίνει η εικόνα του πιο ξεκούραστη.

Σας μπέρδεψα με τις μετρήσεις φωτεινότητας το ξέρω, αλλά δυστυχώς η μέτρηση σε έναν UST δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, σαν γενικό συμπέρασμα θα πω οτι ο P2 ανήκει στους υπερ-φωτεινούς home cinema προβολείς, αν αυτό βοηθάει καθόλου.

Contrast

Eδώ και αν δεν είναι περίπλοκα τα πράγματα. Θα αναφέρω μόνο τιμές contrast που μέτρησα πάνω στην οθόνη.

on/off contrast 3.450:1

Ansi contrast 1.850:1

(To ansi contrast μετρήθηκε με ειδική κατασκευή tube ώστε να μπορέσω να πάρω τις σωστές τιμές πάνω στην οθόνη χωρίς να επηρεάζεται το όργανο από τον περιβάλλοντα φωτισμό)

Δεν μπήκα στην διαδικασία να πάρω χρωματικές μετρήσεις γιατί είναι ανούσιο. Το 90% της δοκιμής έγινε με HDR υλικό όπου οι μετρήσεις σε REC.709 και σε power gamma δεν θα έλεγαν τίποτα απολύτως.

Nα αναφέρω κάπου εδώ ότι το ειδικό UST ALR πανί ενισχύει το εγγενές ansi contrast του προβολέα αρα αυτή η εξαιρετική τιμή αυτή δεν οφείλεται αποκλειστικά στον P2.

 

Εικόνα

Out of the box ο P2 χρειάζεται μόνο μικρορυθμίσεις στο brightness και contrast για να δείξει κατευθείαν τα δόντια του. Χρωματικά είναι αρκετά ισορροπημένος και θα συνιστούσα να μην πειράξετε κανένα ρυθμιστικό χρώματος.

HDR

Τουλάχιστον το 90% της δοκιμής του P2 έγινε με HDR υλικό. Είτε HDR ταινίες, είτε HDR gaming είτε HDR demo clips.

To ΗDR του είναι από τα πιο άρτια που θε δείτε σε προβολέα εκεί έξω. Ποτέ και πουθενά δεν με χάλασε κάτι ή διέκρινα αδυναμία του αλγόριθμου με υποφωτισμένα σκοτεινά ή υπερκορεσμένα χρώματα όπως εχω δει σε πολλούς προβολείς ακόμα και ακριβότερης κατηγορίας.

Τα highlights του είναι λαμπρά, το gamma του αυτό που πρέπει και στα σκοτεινά είναι που δίνει τα ρέστα του παρόλο την αδυναμία της τεχνολογίας DLP.

Η αναλυτικότητα του 4K υλικού είναι εκεί και η εξαιρετική ευκρίνεια του φακού του βοηθάει ώστε το τελικό αποτέλεσμα που εισπράττει ο θεατής να είναι άκρως απολαυστικό.

Φωτεινά και σκοτεινά σημεία συνυπάρχουν αρμονικά στην εικόνα και το τελικό αποτέλεσμα ικανοποιεί και το πιο απαιτητικό μάτι θεωρώ.

Το μοναδικό ψεγάδι στην όλη HDR εμπειρία που άρχισε να με ενοχλεί σε κάποια φάση είναι η αργοπορία του όταν καλείται να κλειδώσει αυτόματα σε HDR mode με αποτέλεσμα και στην αρχή στο κλείδωμα και στο τέλος που πατάμε stop στον player ο θεατής να εισπράττει μια μεγαλοπρεπή μαύρη εικόνα για 2 ίσως και 3 δευτερόλεπτα. Oκ, νομίζω ότι μπορώ να ζήσω με αυτό…

Χρωματικά όπως προείπα ο P2 είναι πολύ ισορροπημένος. Καμία υπερβολή, οι κορεσμοί σωστοί και οι φωτεινότητες των χρωμάτων πλούσιες .

Σε UHD HDR10 προβολή διαχειρίζεται πολύ σωστά  την χρωματική πληροφορία και το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί και από μία μόνο λέξη, ισορροπία.

Το XPR module του είναι ΑΨΟΓΑ ρυθμισμένο και η ακρίβεια του στην μετακίνηση των pixels πέρα από κάθε προσδοκία (βοηθάει και η Laser πηγή φωτός σε αυτό για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους). Αυτό προσδίδει εκρηκτική αναλυτικότητα και ευκρίνεια από άκρη σε άκρη στο κάδρο της εικόνας και δεν χορταίνει το μάτι μας να την παρατηρεί.

Υπήρχαν σκηνές που τις έβαλα ξανά και ξανά γιατί δεν τις χόρταινα.

Το contrast του σε συνδυασμό με την Vividsorm οθόνη απολαυστικό. Αυτός ο συνδυασμός προβολέα οθόνης δίνει σήμερα το υψηλότερο ansi contrast που μπορεί να πάρει κανείς από projector ανεξαρτήτως κατηγορίας και τιμής και θυμίζει έντονα OLED TV.

Χαίρεσαι πραγματικά να βλέπεις υποφωτισμένη σκηνή με φωτεινά σημεία μέσα της…η συγκεκριμένη σκηνή έμοιαζε λες και είχε ανοίξει ένα παράθυρο στο σύμπαν μέσα στο σαλόνι μου…

Gaming

Το PS5 σε συνδυασμό με τον CinemaX P2 αποτελεί θανατηφόρο συνδυασμό. Αν ξεκινήσεις να παίζεις HDR gaming σε 100 ίντσες με τέτοια εικόνα, δεν σταματάς εύκολα.

Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω, είναι κάτι που πρέπει να το δει κάποιος με τα μάτια του για να καταλάβει τι παίζει και γιατί δεν βρίσκω λόγια να το περιγράψω.

Ακόμα και το nintendo switch που σύνδεσα πάνω του με 1080p ανάλυση του έλαμψε πραγματικά. Εκανα περίπου 30 ώρες δοκιμών στον P2, οι περισσότερες ήταν σίγουρα gaming…

To gaming mode που μειώνει τον χρόνο απόκρισης κάνει δουλειά. Οχι, δεν κάνει τον P2 gaming monitor άλλα δεν υπάρχει και αυτή η σπαστική καθυστέρηση που έχουν τα περισσότερα UST μοντέλα που έχουν περάσει από τα χέρια μου.

Στον P2 μπορείς και απολαμβάνεις το κλασικό gaming χωρίς να αντιλαμβάνεσαι κάποια καθυστέρηση και μόνο σε online παιχνίδια υποθέτω (γιατί δεν παίζω) θα αντιμετωπίσει ο χρήστης δυσκολίες.

 

Χρήσιμες λειτουργίες

Οταν έχεις έναν Laser UST projector στο σπίτι σου και λίγη φαντασία πολλά είναι αυτά που μπορείς να κάνεις. Ενα από αυτά τo έχει ήδη προβλέψει η Optoma και είναι η εφαρμογή Infowall.

Mπορείς μέσω αυτής της εφαρμογής να προβάλεις διάφορα εικαστικά θέματα που να μεταμορφώσουν στην κυριολεξία τον χώρο. Κάποιον Πίνακα ζωγραφικής, ένα ζωντανό τοπίο, κ.τ.λ.

Επειδή το χρησιμοποιώ ήδη σαν δυνατότητα στους δικούς μου UST projectors θα σας πω οτι είναι μια εκπληκτική εφαρμογή που στην κυριολεξία μεταμορφώνει τον χώρο αναλόγως την διάθεση μας. (Το αγαπημένο μου είναι απεικόνιση ενυδρείου, το απόλυτο relax theme θεωρώ…)

Eπειδή μιλάμε για UHD υπερφωτεινή εικόνα με καλό contrast όπως καταλαβαίνετε αυτό που προβάλει ο P2 είναι τόσο αληθοφανές που σχεδόν ξεγελιέσαι, όποιος το δοκιμάσει δεν θα ξεκολλάει.

Σε συνεργασία με την εφαρμογή Optoma connect μπορείς να στέλνεις υλικό όπως ο καιρός, μηνύματα από τα social media, κάποιο κλασικό ρολόι, κάποιο αγαπημένο βίντεο από το κινητό σου, και να προβάλλονται κατά την διάρκεια της μέρας ή της νύχτας. Μπορείς επίσης να προγραμματίσεις schedule πότε θα προβάλει ο προβολέας και για πόσες ώρες.

Φανταστείτε να σας ξυπνάει μια τεράστια εικόνα που να καλύπτει όλο τον τοίχο του δωματίου με ένα live video από δάσος, με φυσικούς ήχους δάσους και με πληροφορίες σε κάποια γωνία για το σημερινό σας πρόγραμμα εργασίας καθώς να σκλοράρουν και τα μηνύματα που δεχθήκατε στο FB το βράδυ… αυτό το τελευταίο με λίγο προσοχή βέβαια.. 🙂

Και αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι να μετατρέπεται σε μια τεράστια παλιού τύπου τηλεόραση παίζοντας κάποιο τυχαίο επεισόδιο από τα φιλαράκια για παράδειγμα μέχρι να ετοιμαστείτε και αφού φύγετε από το σπίτι ο προβολέας να κλείνει αυτόματα.

10 λεπτά πριν γυρίσετε σπίτι να ξανανοίγει και να παίζει ένα ειδυλλιακό τοπίο με καταρράχτες ήχους φύσης κ.τ.λ ως υποδοχή και λίγο πριν ξαπλώσετε για ύπνο έναν εκπληκτικό πίνακα ζωγραφικής, έναν έναστρο ουρανό του Vincent van Gogh π.χ . Kαι όλα αυτά με την δυνατότητα live καιρού των τοπίων σύμφωνα με τον πραγματικό καιρό την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είπατε τίποτα?Κάντε το εικόνα σας παρακαλώ..

Ξέρω ακούγονται περίεργα όλα αυτά αλλα επειδή τα ζω με τους δικούς μου UST projectors θα σας πω ότι δεν θα μπορείτε να ζείτε πλέον χωρίς αυτές τις “ανέσεις”. Επίσης η αληθοφάνεια σε όλο αυτό, στην προβολή ενός πίνακας ζωγραφικής για παράδειγμα, είναι Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Η. Αν βάλετε να παίζει έναν κήπο live που να φαίνεται μέσα από πόρτα το πιθανότερο είναι να ξεχαστείτε και να προσπαθήσετε να βγείτε σε κάποια φάση ασυναίσθητα, πιστέψτε με.

Αλλη χρήσιμη λειτουργία είναι η ρύθμιση του κάδρου από το smartphone μας απευθείας. Βάζουμε απλά τον προβολέα μερικούς πόντους από τον τοίχο και μετά καθόμαστε και τον ρυθμίζουμε καθισμένοι στον καναπέ μας με το κινητό μας πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο.

Εντάξει, δεν ενδείκνυται για μόνιμες εγκαταστάσεις home cinema αλλά επειδή εύκολα μεταφέρουμε τον UST μας από την θέση του σε άλλο σημείο του σπιτιού π.χ να δούμε ένα αθλητικό γεγονός στην βεράντα μας ή να προβάλουμε έναν καταρράκτη στον κήπο μας μια Κυριακή πρωί πίνοντας τον Latte καφέ μας, αυτή η εφαρμογή είναι πραγματικά απολαυστική.

Κάπου εδώ να πούμε οτι ο P2 διαθέτει εφαρμογή TapCast ωστε να μπορούμε άμεσα και πανεύκολα να κάνουμε ασύρματα mirroring το κινητό μας, το tablet μας, το laptop μας και να προβάλουμε ότι εκείνη τη στιγμή θέλουμε, κάποιο βίντεο, φωτογραφίες, το οτιδήποτε.

Επειδή σε αυτή τη περίπτωση τα πάντα είναι μέσω Wifi η ελευθερία είναι μεγάλη μιας και ο προβολέας χρειάζεται μόνο ρεύμα. Φαντασία να έχεις και οι χρήσεις αμέτρητες…

Τέλος να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι ο P2 διαθέτει ενσωματωμένο player με εσωτερική μνήμη 16Gb και μπορεί να παίξει τα πάντα από ένα USB stick, σκληρό δίσκο ή από την εσωτερική του μνήμη χωρίς την χρήση κάποιας εξωτερική πηγής. Οταν λέω ότι μπορεί να παίξει τα πάντα εννοώ τα πάντα…ακόμη και βαριά 4K αρχεία.

3D

Δεν θα μπορούσα να μην δοκιμάσω προβολή στον P2 μιας και από τους δικούς μου UST προβολείς έχω σχηματίσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Ούτε σε αυτόν τον τομέα απογοητεύει ο CinemaX P2. Η μεγάλη εικόνα των 100 ιντσών σε συνδυασμό με την αβυσσαλέα  φωτεινότητα και το πολύ καλό contrast κάνουν την 3D προβολή απολαυστική εμπειρία.

Δεν ξέρω τι έχετε δει μέχρι σήμερα σε 3D προβολές, αναθεωρείστε άμεσα και αναζητήστε UST προβολέα για να ξαναδείτε, τότε μόνο θα με καταλάβετε. Δεν μπορώ να πω πολλά, μόνο ότι θα ξαναβάλετε σίγουρα την 3D προβολή στο εβδομαδιαίο shedule σας αν αποκτήσετε κάποιον UST, και αυτό ισχύει fysik;a και για τον P2.

Ηχος

Και εδώ ο P2 βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ όλων των UST projectors της αγοράς. Η Dolby Digital 2.0 bluetooth ενσωματωμένη ηχομπάρα του ισχύως 40W κάνει εξαιρετικά τη δουλειά της. Ο dolby ήχος που παράγει σε ταινίες αλλά και o stero σε μουσική είναι γεμάτος, μπασάτος με σωστές υψηλές και με μεγάλη ένταση αν και εφόσον ζητηθεί.

Το μεγάλο σασί του P2 βοηθάει και αυτό κάπως μιας και δίνει τα απαραίτητα λίτρα χώρου στους drivers. Οπως προείπα ο ενσωματωμένος ήχος του P2 άνετα καλύπτει ηχητικά έναν μικρό-μεσαίο σαλόνι και μπορεί άνετα να σταθεί και σε εξωτερικούς χώρους.

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις λένε. Ενα βίντεο σίγουρα με παραπάνω, oπότε ετοίμασα ένα βιντεάκι μόνο για εσάς ώστε να πάρετε μια γεύση από τον CinemaX P2 της Optoma. Θα σας πρότεινα να το δείτε full screen σε UHD ανάλυση για να το απολαύσετε όπως του αρμόζει.

Eπίλογος

Θα μιλήσω γενικά, αυτή τη στιγμή ο ιδανικότερος συνδυασμός που μπορεί να κάνει κάποιος ώστε να δει την καλύτερη δυνατή ΜΕΓΑΛΗ εικόνα ανεξαρτήτως χρημάτων σε σαλόνι ή γενικά σε κάποιο χώρο του σπιτιού, είναι ένας UST Laser projector σε συνδυασμό με μία UST ALR οθόνη, τελεία και παύλα.

Κανένας άλλος συνδυασμός προβολέα-οθόνης, κανένα άλλο σύστημα, καμία τηλεόραση δεν μπορεί να χτυπήσει αυτόν το συνδυασμό σε θέμα απόλαυσης και ποιότητας εικόνας, όταν μιλάμε φυσικά για χώρους με μη ελεγχόμενο φωτισμό και ανακλάσεις όπως είναι τα σπίτια μας, σε dedicated χώρους οικιακού κινηματογράφου χωράει κάποια συζήτηση ακόμη, αν και εκεί σιγά σιγά προς UST θα γείρει η πλάστιγγα πιστέψετε με.

Το μέλλον κυρίες και κύριοι ονομάζεται Laser TV και είναι ήδη εδώ.

Ο Optoma CinemaX P2 μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις αυτές τις 3 βδομάδες που τον είχα στη κατοχή μου. Νομίζω ότι ωρίμασε και σαν hardware/software η Optoma όσο αφορά τα καινούργια πρότυπα εικόνας UHD HDR10 και η απόδοση του Cinemax P2 έχει φτάσει σε κορυφαία επίπεδα.

Ο P2 είναι ο ορισμός της plug n play συσκευής, ο χρήστης τον τοποθετεί 20 εκατοστά από κάποιον τοίχο, τον συνδέει στο ρεύμα και πατάει το on στο remote control, that’s it!Στο επόμενο λεπτό στριμάρει youtube από το κινητό του και απολαμβάνει 120 ίντσες μπροστά του.

Ιδιαιτέρως αν συνδυαστεί με UST ALR οθόνη, τότε η συνολική εμπειρία του χρήστη απογειώνεται πραγματικά.

Ο CinemaX P2 εισάγεται κανονικά στη χώρα μας από την εγχώρια αντιπροσωπεία (CPI) με προτεινόμενη λιανική τιμή πώλησης τα 2.895 €  + φπα

Καλές προβολές!

Νίκος Τσώλας

1 Comment

  1. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ λέει:

    Μπραβο Νικο ωραια παρουσιαση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *