Για την JVC σαν κατασκευάστρια εταιρία στον χώρο του οικιακού κινηματογράφου νομίζω δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μιλάμε για μία από τις leader εταιρίες του χώρου, οδηγώντας κατά την προσωπική μου πάντα άποψη τις εξελίξεις στον θαυμαστό χώρο της βιντεοπροβολής με ρυθμούς που ελάχιστες εταιρίες μπορούν να ακολουθήσουν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Το όπλο της? Μα φυσικά αυτά τα “μαγικά” DILA πάνελ, που καταφέρνουν να τιθασεύσουν το φως με τρόπο που μοιάζει εξωπραγματικός ως αφύσικος…
Παρουσίαση
Ο X500R είναι ο Βενιαμίν στη τελευταία σειρά της εταιρίας , σειρά που έχει στις τάξεις της τον X700R σαν μεσαίο μοντέλο και τον “μεγάλο” X900R σαν το κορυφαίο.
Με την επίσημη (πλέον) μείωση στην τιμή καταλόγου κατά 1000 ευρώ (από 4.999 ευρώ στα 3.999) , μπορεί πλέον σιγά σιγά ο X500R να αρχίσει να θεωρείτε ο αντικαταστάτης του Χ35, που πρόσφατα αποσύρθηκε από την παραγωγή.
Με τον X500R ως το εισαγωγικό πλέον μοντέλο, η JVC στέλνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την τακτική του να μην εφοδιάζει με CMS (color management system) παραδοσιακά το μικρό της μοντέλο. Ο X500R διαθέτει Full CMS για την ρύθμιση των πρωτευόντων και δευτερευόντων χρωμάτων.
Ο προβολέας εξωτερικά δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια (από την εποχή του X3 και μετά ) και γιατί να το κάνει άλλωστε. Η JVC μας έχει συνηθίσει να επικεντρώνεται στις εσωτερικές αλλαγές, που είναι και το ζητούμενο στην βελτίωση της προβαλλόμενης εικόνας και όχι σε άσκοπες στιλιστικές πινελιές, δείχνοντας την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την εξέλιξη των μοντέλων της.
Χρώμα μαύρο ματ, διαστάσεις 18 x 45 x 47 και βάρος στα 14,7 κιλά!
Ο φακός του είναι ένα πραγματικό διαμάντι με ποιότητα που αρμόζει σε έναν high end βιντεοπροβολέα
Οι είσοδοι/έξοδοι και τα χειριστήρια βρίσκονται στην πίσω πρόσοψη του προβολέα, όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρία σε όλα της τα μοντέλα
Το κουτί των “αξεσουάρ” και το κλασικό πλέον τηλεκοντρόλ των DILA
Για να κρεμαστεί ο X500R στο ταβάνι θα πρέπει να βγούνε τα “ποδαρικά” του, εκεί βιδώνει και η βάση του
Ας περάσουμε όμως σιγά σιγά να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του X500R και τις βελτιώσεις του σε σχέση με την προηγούμενη σειρά (Χ35-Χ55-Χ95).
Χαρακτηριστικά
Βελτιώσεις (σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα)
Βελτιώσεις και σημαντικές αλλαγές έχει δεχθεί και ο σχεδιασμός των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων του X500R κάνοντας τα απλούστερα και ανθεκτικότερα.
Στο εσωτερικό του τα πάντα απολύτως τακτοποιημένα. Η ποιότητα κατασκευής του X500R κυμαίνεται σε πολύ ψηλά επίπεδα.
Ωραία είναι και η εφαρμογούλα χειρισμού του X500R από smartphone που προσφέρει η JVC για τους απανταχού “γκατζετάκηδες”.
Menu
Το μενού του X500R εκτός από υπερπλήρης είναι και σχεδιαστικά εύχρηστο για τον μέσο χρήστη, πράγμα που συναντάς δύσκολα σε μοντέλα της κατηγορίας αυτής, και όχι μόνο.
Στη πρώτη στήλη του μενού έχουμε “τα της εικόνας”
Πατώντας enter σε κάθε επιμέρους παράμετρο, οδηγούμαστε στο υπομενού της συγκεκριμένης κατηγορίας
Μέσα στο picture mode εκτός του mode που μπορούμε να διαλέξουμε, υπάρχουν και οι επιλογές του clear black (βελτίωση contrast σε επιμέρους τμήματα της εικόνας), της ισχύς της λάμπας ( low και high) καθώς και του “καινούργιου” παιχνιδιού, της δυναμικής ίριδας. Με την επιλογή manual μπορούμε να την ρυθμίσουμε μόνιμα στο σημείο που θέλουμε και να πάρουμε την ιδανική φωτεινότητα για τον χώρο μας.
Μπορούμε να επιλέξουμε color profile αναλόγως τα προσωπικά μας γούστα ή το περιεχόμενο της προβολής.
Μέσα στο color profile ξεδιπλώνεται ένα πλήρες Color Management System (CMS) όπου δουλεύει ιδανικά.
Σειρά έχει η θερμοκρασία των διαβαθμίσεων του γκρι, το color temperature.
Μέσα στο color temperature μπορούμε να ρυθμίσουμε επιμέρους την κλίμακα του γκρι στα ψηλά και στα χαμηλά IRE.
Kαι ήρθαμε στο ρυθμιστικό του gamma. Εκτός των στάνταρ επιλογών μπορούμε πατώντας enter να μπούμε στο υπομενού του..
Το ρυθμιστικό MPC.
Εδώ ενεργοποιούμε ή απενεργοποιούμε το 4K e-shift και μπορούμε να παρέμβουμε σε μερικές ακόμη παραμέτρους της εικόνας.
Επόμενος σταθμός το περιβόητο frame interpolation, προσφερόμενο σε τρεις ρυθμίσεις. Το “καρφώνετε” απλά στο Low και ξεμπερδεύετε…
Στη συνέχεια συναντάμε τα κλασικά ρυθμιστικά εικόνας που όλοι γνωρίζετε.
Στην επόμενη στήλη συναντάμε τα ρυθμιστικά των εισόδων.
Εδώ το υπομενού για την 3D προβολή.
Επόμενη στήλη, ρυθμιστικά εγκατάστασης.
Στην ρύθμιση σύγκλισης η JVC έχει φτιάξει το καλύτερο ρυθμιστικό που έχω συναντήσει ποτέ σε προβολέα. Με αυτό το ρυθμιστικό, ξεχάστε ότι γνωρίζατε περί σύγκλισης των τρίτσιπων προβολέων, μπορείτε να ρυθμίσετε περιοχή-περιοχή την εικόνα κατά 1/16 του pixel!!
Μπορείτε να επιλέξετε να ρυθμίσετε την σύγκλιση σε ολόκληρο το πάνελ ή απλά σε επιμέρους ζώνες.
Εδώ ρύθμιση σε ολόκληρο το πάνελ.
Εδώ σε επιμέρους ζώνες.
Προς το τέλος συναντάμε ένα περίεργο ρυθμιστικό που καλούμαστε να δηλώσουμε στον προβολέα πληροφορίες του χώρου μας…δεν το έψαξα παραπάνω…
Επόμενη στήλη που αφορά γενικά ρυθμιστικά.
Παρομοίως…
Και τέλος η στήλη με τις γενικές πληροφορίες του προβολέα μας…(το firmware r1211.6 είναι και το τελευταίο)
Μετρήσεις
Για αρχή να πω ότι ο προβολέας μετρήθηκε άστρωτος, με 2 ώρες στο κοντέρ του, σίγουρα η χρωματική του συμπεριφορά θα αλλάξει με την πάροδο των πρώτων 50-60 ωρών.
Aς ξεκινήσω με τις μετρήσεις φωτεινότητας. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον προβολέα καλιμπραρισμένο. Έχουμε και λέμε..
Μετρήσεις Native Contrast (πάλι στο mode cinema)
Μέτρηση με ενεργοποιημένη την δυναμική ίριδα δεν πραγματοποίησα διότι το νούμερο θα ήταν “πλασματικό” και είναι κάτι που προσωπικά δεν με ενδιαφέρει.
(οι μετρήσεις έγιναν με lux meter CA813)
Τι να πει κανείς για αυτά τα νούμερα…αν σκεφτούμε ότι οι άμεσοι και έμμεσοι ανταγωνιστές του X500R των “αντίπαλων” εταιριών EPSON, SONY, RUNCO κ.τ.λ δεν ξεπερνούν σε native contrast νούμερα 6.000:1 – 8.000:1, τότε μόνο μπορούμε και συνειδητοποιούμε το μέγεθος στα νούμερα native contrast του X500R, τα οποία φαντάζουν εξωπραγματικά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο X500R “βγάζει” αυτά τα νούμερα και στην οθόνη…κάτι που θα αναλύσω στην κατηγορία “εντυπώσεις” εκτενέστερα.
Ας ξεκινήσουμε για αρχή με τις μετρήσεις στα default mode του X500R…
Στο cinema mode με θερμοκρασία λευκού 6500 βαθμούς και gamma normal
Ο προβολέας έρχεται εργοστασιακά αρκετά ισορροπημένος. Ακόμη και αν δεν ασχοληθείτε ποτέ με το καλιμπράρισμα του, θα εξακολουθείτε να βλέπετε εικόνα πολύ κοντά στα πρότυπα αναφοράς.
Με ελάχιστο πείραγμα στα ρυθμιστικά του RGB και gamma μέσα σε μερικά λεπτά έρχεται ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με το gamma να ισσοροπεί ιδανικά.
Πειράζοντας την θερμοκρασία λευκού μπορείτε να κάνετε την εικόνα σας πιο θερμή ή πιο ψυχρή.
Βάζοντας το ρυθμιστικό στους 6000 βαθμούς παίρνουμε το παρακάτω “θερμό” γράφημα.
Αντίστοιχα στους 7000 βαυμούς το παρακάτω “ψυχρό” γράφημα.
Και χρωματικά ο X500R δείχνει αρκετά καλή συμπεριφορά στα δυο color deafault mode, cinema και standard με χαρακτηριστικό τον ελαφρύ υπερκορεσμό του χρωματικού τριγώνου.
Τα ελαφρώς υπερκορεσμένα χρώματα οδηγούν σε “εντυπωσιακή” εικόνα για πολλούς και σε “υπερβολική” για άλλους (Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία και σχεδόν πάντα χρησιμοποιώ ελαφρώς υπερκορεσμένα χρώματα στην ρύθμιση του προσωπικου μου προβολέα…γoύστα είναι αυτά τι να κάνουμε 🙂 )
Εδώ να πω ότι ο προβολέας μετρήθηκε με 2-3 ώρες στην λάμπα του και χρωματικά σίγουρα θα αλλάξει συμπεριφορά μετά τις 50-60 ώρες, άρα κάθε προσπάθεια για καλιμπράρισμα πριν το στρώσιμο της λάμπας είναι χαμένος κόπος, αυτό σαν συμβουλή, βέβαια εδώ για τις ανάγκες του review παραβλέψαμε αυτόν τον κανόνα.
Cinema
Standard
Με τα πλήρη ρυθμιστικά του CMS μπορείτε να ρυθμίσετε κάθε χρώμα ξεχωριστά ανάλογα τα γούστα σας ή τα πρότυπα αναφοράς. Το περίεργο είναι ότι μέσα στα ρυθμιστικά των χρωμάτων θα βρείτε και ένα ρυθμιστικό για το χρώμα πορτοκαλί! Δεν το έψαξα παραπάνω για να είμαι ειλικρινής.
Με ελάχιστα κλίκ στο CMS του X500R μπορείτε να πετύχετε πολύ καλά αποτελέσματα. Θέλει προσοχή όμως διότι κάθε επιμέρους ρύθμιση “μπαίνει στα χωράφια” άλλης, όπως π.χ πειράζοντας το ρυθμιστικό του κορεσμού, επηρεάζεις ελαφρώς την απόχρωση και την φωτεινότητα του χρώματος. Θέλει ελάχιστα, άλλα συνδυασμένα κλικ στα ρυθμιστικά για να φέρεις αποτέλεσμα.
Τα δευτερεύοντα χρώματα κίτρινο και ματζέντα με δυσκόλεψαν εξαιτίας της συνδυασμένης λειτουργίας των ρυθμιστικών που σας περιέγραψα παραπάνω και λόγω έλειψης χρόνου δεν τα “πάλεψα” όπως θα ήθελα.
Πολύ σημαντική ρύθμιση είναι και η φωτεινότητα των χρωμάτων, ίσως η σημαντικότερη. Στον X500R η ρύθμιση γίνεται εύκολα απο το ρυθμιστικό φωτεινότητας του CMS για κάθε επιμέρους χρώμα.
Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι ο X500R είναι ένας προβολέας που έρχεται πολύ καλά ισορροπημένος απο το εργοστάσιο και για τρίτσιπος προβολέας επιδεικνύει πολύ καλή συμπεριφορά out of the box (και λέω τρίτσιπος διότι οι μονότσιποι DLP επιδεικνύουν πάντα καλύτερη συμπεριφορά out of the box από όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες).
Ο X500R είναι η χαρά του “ανήσυχου βιντεοπροβολάκια” , εξοπλισμένος σαν αστακός με ρυθμιστικά που σε βάζουν στον πειρασμό να πειράξεις μέχρι και την τελευταία παράμετρο της εικόνας.
Εντυπώσεις
Διαβάζοντας για την επίτευξη του 40% μικρότερου κενού μεταξύ των pixel (από 0.5µm σε 0.3µm) στα νέα πάνελ DILA 6ης γενιάς (δεν σας κρύβω ότι ήμουνα λιγάκι δύσπιστος στην αρχή) μου δημιουργήθηκε η απορία πως αυτό θα μεταφράζετε στο πανί. Ήταν και το πρώτο πράγμα που με απασχόλησε όταν άνοιξα την κούτα του Χ500R και τον σύνδεσα για πρώτη φορά στο ρεύμα.
Να σας υπενθυμίσω ότι βασιλιάς στον τομέα “κενό μεταξύ pixel” είναι η τεχνολογία DLP μιας και εκεί όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα “τρέχουν” πίσω από το πάνελ και αυτό δίνει τη δυνατότητα στο DMD chip να καυχιέται για το εκπληκτικό ποσοστό του (άνω του 90%) fill ratio (ποσοστό που καταλαμβάνουν τα καθαρά pixel στην εικόνα), με τις τεχνολογίες DILA της JVC και SXRD της SONY να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής, και την τεχνολογία LCD της EPSON να υπολείπεται αισθητά σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες.
Ο βασιλιάς πέθανε κυρίες και κύριοι…υποδεχθείτε τον νέο βασιλιά…
Έκανα πολλές δοκιμές ώστε να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια την δραματική αυτή βελτίωση του 40% στο κενό μεταξύ των pixel και το συμπέρασμα μου είναι ότι η JVC μπορεί πλέον να καυχιέται όχι μόνο για την πιο κοντραστάτη εικόνα στους προβολείς της, άλλα και την πιο συμπαγής. Το να διακρίνεις pixel, κολλώντας ακόμη και το πρόσωπο σου στο πανί είναι πλέον κάτι εξαιρετικά δύσκολο στο X500R. Πραγματικά είναι κάτι που σε ξαφνιάζει ευχάριστα συνειδητοποιώντας το, και που σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς στα σκ@τ@ κατάφεραν οι Ιάπωνες μηχανικοί να συμπτύξουν το κενό ανάμεσα στα pixel του πάνελ σε τέτοιο βαθμό.
Για να σας δώσω να καταλάβετε στο περίπου γιατί πράγμα μιλάω, η αίσθηση συμπαγούς εικόνας που σου δίνεται με αυτό το fill ratio είναι μιας 40άρας full HD τηλεόρασης που την παρακολουθείς από τα 5 μέτρα απόσταση.
Βέβαια η μείωση του κενού μεταξύ των pixel έχει και την αρνητική της επίδραση η οποία δεν είναι άλλη από τη ψευδαίσθηση που δίνεται στον θεατή ότι ο προβολέας χάνει ελαφρώς σε ευκρίνεια (κάτι σαν ελαφρώς defocus). Αυτό διαπιστώνεται μονάχα σε στατικές εικόνες (όπως desktop υπολογιστή) .
Την ονομάζω ψευδαίσθηση διότι σε θέαση ταινιών συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, η ευκρίνεια εκτοξεύεται εξαιτίας του μικρότερου κενού. Κανόνας, όσο μεγαλύτερο είναι το κενό ανάμεσα στα pixel στην εικόνα ενός προβολέα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η (ψευδ)αίσθηση ότι κάνει καλύτερο focus και το αντίθετο.
Αν για παράδειγμα η εικόνα που βλέπαμε δεν είχε καθόλου pixels τότε θα είχαμε την χειρότερη αίσθηση περί focus του φακού μας, άλλα και την πιο συμπαγή και ευκρινή εικόνα κατά την θέαση ταινιών. Στην εξίσωση συμπεριλαμβάνονται και άλλοι παράμετροι φυσικά, όπως ποιότητα φακού, σχεδίαση οπτικού, κ.τ.λ.
Σύγκλιση – Ανομοιομορφία -Ευκρίνεια
Πριν ξεκινήσω την θέαση υλικού στον X500R έβαλα κάποια paterns ώστε να διαπιστώσω πως τα πάει στον τομέα σύγκλισης, ανομοιομορφίας και διάθλασης του φακού. Τομείς που πάσχουν παραδοσιακά οι τρίτσιπες υλοποιήσεις όλων των εταιριών και έχει να κάνει καθαρά με την σχεδίαση της οπτικής μηχανής του κάθε μοντέλου.
Στον τομέα σύγκλισης το συγκεκριμένο κομμάτι που είχα στα χέρια μου παίρνει απλά άριστα. Ήταν τόσο καλός που δεν χρειάστηκε καν να ακουμπήσω το ρυθμιστικό pixel adjust. Δεν υπήρχε η παραμικρή απόκλιση κάποιου από τα τρία βασικά χρώματα στην εικόνα με τον προβολέα να θυμίζει καλό μονότσιπο DLP. Έχω την εντύπωση ότι το θέμα σύγκλισης είναι κάτι που πρέπει σιγά σιγά να το ξεχνάμε στις υλοποιήσεις της JVC σαν “άγχος” παλιότερων εποχών. 10 στα 10 λοιπόν στον τομέα σύγκλισης χωρίς καν να βάλω στην εξίσωση το εκπληκτικό ρυθμιστικό pixel adjust (κατά 1/16 του pixel!) που διαθέτει ο X500R.
Όσο αφορά την ομοιομορφία, εκεί η JVC παραδοσιακά μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλή συμπεριφορά εκάστοτε στα μοντέλα της. Ο X500R δεν αποτελεί εξαίρεση δίνοντας ένα ομοιογενές λευκό από άκρη άκρη στην εικόνα του, χωρίς υποψία χρωματικής απόκλισης. Αυτό όσο αφορά τα ψηλά IRE, όσο χαμηλώνουμε σε φως και κάτω από τα 30IRE αρχίζει και η παραμικρή απόκλιση σε ομοιομορφία να γίνεται πιο έντονη και σε εκείνο το σημείο ο X500R μου θύμισε ότι πρόκειται για προβολέα με τρία πάνελ έχοντας κάποιες ανεπαίσθητες αποχρώσεις του πράσινου (ορατές μονάχα σε έμπειρα μάτια).
Γενικά, στους τομείς σύγκλιση και ανομοιομορφία σε τρίτσιπες οπτικές μηχανές τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ποιότητα στην σχεδίαση και στην υλοποίηση. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικοί παράγοντες είναι, ένα ανεπαίσθητο κενό στην θέση που κάθεται η λάμπα του προβολέα (η οποία θυμίζω είναι αποσπώμενο κομμάτι του προβολέα) μπορεί να προκαλέσει ανομοιομορφία. Στον μικρό JVC δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα μιας και η ποιότητα κατασκευής του σε όλα τα επίπεδα είναι απλά εξαιρετική.
Ο φακός του X500R είναι βελτιωμένος σε σχέση με τους προκατόχους του στα σημεία. Πληροφορίες “εκ των έσω” αναφέρουν αλλαγές σε κρύσταλλα και στο τρόπο κατασκευής τους ώστε να βελτιώσουν την ουδετερότητα του σε θέματα διαθλάσεων/διαχύσεων και χρωματικών αλλοιώσεων. Κατά πόσο πέτυχαν τον σκοπό τους δεν μπορώ να είμαι σίγουρος διότι στα δικά μου μάτια ο συγκεκριμένος φακός βρισκόταν σε πολύ υψηλό επίπεδο ήδη από την προηγούμενη σειρά της JVC. Στον X500R, όσο αφορά τον φακό, τα πάντα συνεχίζονται και γίνονται ηλεκτρικά από τον αναπαυτικό καναπέ μας (focus, zoom και lens shift) και η ευκρίνεια βρίσκεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα που μας έχουν συνηθίσει οι DILA.
Το focus είναι άψογο από άκρη σε άκρη της εικόνας και στη διάχυση φωτός επιδεικνύει πολύ καλή συμπεριφορά και αυτό φαίνεται και από την σημαντική αύξηση του ansi contrast, στην οποία μερίδιο ευθύνης έχει σίγουρα και ο φακός.
Και στον τομέα της διάθλασης τα πήγε αρκετά καλά αν εξαιρέσουμε την περίπτωση ακραίας χρήσης του lens shift. Εκεί έκανε την παρουσία του το φαινόμενο blooming δημιουργώντας μια χρωματική σκίαση στις γραμμές του αντίστοιχου πάτερν. Γιαυτό καλό είναι να κάνουμε χρήση αυτού του ρυθμιστικού (lens shift) με σύνεση και να αποφεύγουμε τον τερματισμό του σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Στον αστερισμό του…contrast
Στην αρχή αντιμετώπισα ένα μικρό θεματάκι με το “κλείδωμα” του media player στα 1080p 24Hz και η λύση ήρθε περνώντας το σήμα μέσα από τον πολυκάναλο ενισχυτή (κουφό, άλλα το δέχτηκα…). Αφού έτσι δόθηκε λύση δεν το πολύ έψαξα για να πω και την αλήθεια διότι όλες οι άλλες συσκευές μου κλείδωναν κατευθείαν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Χαζεύοντας λοιπόν αποσπάσματα από γνωστές ταινίες (Avatar, fifth element, κ.τ.λ) η πρώτη μου διαπίστωση ήταν η δραματική βελτίωση του ansi contrast. Αν θυμάστε σε προηγούμενο review (X35) είχα αναφέρει ότι αυτός ο τομέας είναι και η αχίλλειος πτέρνα των JVC… ξεχάστε το…γιατί πλέον δεν είναι.
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά θέασης, το εξαιρετικό ansi contrast του X500R έβγαζε μάτια. Πέρασα όλες τις γνωστές DLPάδικες σκηνές και έμεινα πραγματικά με το στόμα ανοιχτό. Το φαινόμενο της “φανταστικής κακής ίριδας” έχει πλέον εξαφανιστεί και τα μικτά μαυρόασπρα πλάνα μαγεύουν. Είμαι σίγουρος πλέον ότι όσο αφορά το ansi contarst, μιλάμε για αλλαγή σκυτάλης από την τεχνολογία DLP που παραδοσιακά την κρατούσε τόσα χρόνια, στην τεχνολογία DILA, τελεία και παύλα.
Δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα που θα ήταν και το ιδανικό, διότι η μέτρηση του ansi contarst είναι κάτι το υποκειμενικό (και εξαιρετικά δύσκολο στην πραγματοποίηση όσο αφορά την επαναληψιμότητα), άλλα το υψηλό ansi contast βγάζει μάτι που λέμε, και στην περίτπωση του X500R αυτό φαίνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά θέασης.
Απορώ πως είναι δυνατόν η JVC να μην αναφέρεται καν στην μεγαλύτερη (για εμένα) βελτίωση που έχει Ο X500R από τους προκατόχους του…το πιθανότερο είναι να μην “πουλάει” (στη γλώσσα του marketing) όπως το 3D, e-shift, κ.τ.λ αλλιώς δεν μπορώ να το εξηγήσω.
Και η παραδοσιακή σκηνή του Πέμπτου στοιχείου που στα JVC μοντέλα ισχύει το “κάθε πέρυσι και χειρότερα”. Φέτος, με τον X500R αυτή η σκηνή “περνάει” καλύτερα και από σοβαρή DLP υλοποίηση, δείγμα του ότι το ansi contrast του “μικρού” έχει πλέον φτάσει σε κορυφαία επίπεδα.
Αυτά όσο αφορά το ansi contrast και τις σκηνές μικτού φωτισμού, γιατί όταν τα πλάνα αρχίζουν και σκοτεινιάζουν αρκετά τότε έρχεται το εξωπραγματικό native on/off contrast του προβολέα να πάρει τη σκυτάλη.
Εκεί δεν έχω να πω πολλά, πλην το ότι όσοι δεν έχετε δει σκοτεινές σκηνές σε προβολέα της JVC απλά είστε τυχεροί. Μην δείτε! Διότι πολύ απλά μετά, δεν υπάρχει επιστροφή, και όπως λέει και η παροιμία “άλλα matrix”, η άγνοια πολλές φορές είναι αρετή 🙂
Στον Χ500R οι σκοτεινές σκηνές είναι στα καλύτερα τους, πραγματικά. Ο προβολέας στην κυριολεξία ζωγραφίζει και αποδίδει ανάγλυφη τρισδιάστατη εικόνα που μαγεύει και σε κάνει να μην θες να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από την οθόνη. Ο μικρός JVC διαθέτει μοναδική δυνατότητα να κατεβαίνει τόσο…μα τόσο χαμηλά, εκεί στα κάτω της μονάδας IRE, αποκαλύπτοντας στα μάτια του θεατή κάθε πιθανή λεπτομέρεια που ο σκηνοθέτης θέλησε να καταγράψει και να μεταφέρει στο σαλόνι μας, με τρόπο πραγματικά εκπληκτικό.
Έβαλα για δοκιμή ένα επεισόδιο από τη γνωστή σειρά The killing…και το είδα όλο! Συννεφιασμένα βροχερά τοπία και υποφωτισμένες σκηνές είναι βούτυρο στο ψωμί για τον X500R που στο λεγόμενο shadow detail δίνει πραγματικά ρέστα. Στον τομέα contrast τολμώ να πω ότι ο 500άρης εκτοπίζει εύκολα όλες σχεδόν τις αντίπαλες υλοποιήσεις της αγοράς, με μοναδικούς του αντιπάλους στην ουσία τα μεγαλύτερα αδέρφια του και μόνο. Για εμένα προσωπικά η πιο κοντραστάτη και συμπαγής εικόνα που έχω δει μέχρι σήμερα και δεν μιλώ μόνο για προβολείς…η “μπάλα” παίρνει και τις τηλεοράσεις..
Εντύπωση επίσης προκαλεί και η υψηλή φωτεινότητα του X500R. Όσο και να προσπάθησα να τον φέρω σε δύσκολη θέση ανοίγοντας μέχρι και 130 ίντσες με την λάμπα του στο low, δεν τα κατάφερα.
Εδώ να πω ότι τα νούμερα και οι μετρήσεις δεν δικαιολογούν αυτή την αίσθηση άλλα σε προβολή με τόσο υψηλό contrast η φωτεινότητα μοιάζει αβυσσαλέα άσχετα με το τι μετράει το όργανο. Τι εννοώ…το μάτι μας για να συλλάβει το μέγεθος της φωτεινότητας που βλέπει, χρειάζεται ένα σημείο αναφοράς και αυτό συνήθως είναι το αντίθετο του φωτός, το μαύρο. Αν κοιτάξουμε μια φωτεινή πηγή 100 lumen π.χ σε ένα σκοτεινό περιβάλλον και την ξανακοιτάξουμε σε περιβάλλον μέρας, τότε θα ορκιζόμαστε ότι στην πρώτη περίπτωση είχαμε να κάνουμε με πηγή φωτός πολλαπλάσιας έντασης, κάτι σαν ψευδαίσθηση.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του μικρού DILA που κατά τη θέαση ταινιών σου δίνει την εντύπωση ότι έχεις να κάνεις με προβολέα 2-3000 lumen.
Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι το υψηλό contrast ανεβάζει και την συνολική φωτεινότητα της εικόνας ενός προβολέα, όχι σαν φυσικό μέγεθος, άλλα σαν ψευδαίσθηση που ξεγελάει τα μάτια και τον εγκέφαλο μας.
Δυναμική ίριδα (Intelligent Lens Aperture)
Όλα τα παραπάνω αφορούν θέαση με την αυτόματη ίριδα στο manual. Ενεργοποιώντας την αυτόματη λειτουργία της το πρώτο πράγμα που διακρίνεις είναι η πολύ διακριτική λειτουργία της. Τόσο στη θέση auto1 όσο και στη θέση auto2 πολύ δύσκολα θα διακρίνεις ότι λειτουργεί. Μετά από πειραματισμούς κατέληξα στην θέση auto2 όπου μου έδωσε το καλύτερο αποτέλεσμα στα δικά μου μάτια.
Η λειτουργία της δυναμικής ίριδας του X500R δείχνει πολύ φιλοσοφημένη. Εκτός του γεγονότος ότι λειτουργεί αέρινα, αθόρυβα και με πολύ μικρές διακυμάνσεις, θα κάνει την περισσότερη δουλειά μόνο όταν η σκηνή είναι καθαρά σκοτεινή. Εκεί δείχνει να περιμένει ελαφρώς ώστε να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για αμιγώς σκοτεινή σκηνή και μετά κατεβάζει το φως με παράλληλο μαγείρεμα στο gamma ώστε οι διαβαθμίσεις να παραμείνουν σωστές και να μη χαθεί καμία λεπτομέρεια της σκηνής από τα μάτια του θεατή. Με άλλα λόγια ο θεατής δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει πτώση στο φως και το μόνο που εισπράττει είναι άνοδος του contrast.
Όταν στην σκηνή υπάρχουν φωτεινά αντικείμενα (υπότιτλοι π.χ) τότε είναι πολύ προσεκτική και δεν θα κάνει το “λάθος” να τους σκοτεινιάσει. Θα πέσει στην παγίδα και θα σε ενοχλήσει μόνο σε μυστήρια καρέ που θα πέσει απόλυτο μαύρο και θα ξεμείνουν π.χ οι υπότιτλοι μόνοι τους. Εκεί ο αλγόριθμος θα τα βρει σκούρα, και εσύ θα διαπιστώσεις με τον “κακό” τρόπο ότι έχεις ενεργοποιημένη την αυτόματη ίριδα.
Σε έναν προβολέα με τέτοιες εξωπραγματικές native επιδόσεις στο contrast βοηθάει η αυτόματη ίριδα θα αναρωτηθεί κανείς? Αν λειτουργεί τόσο διακριτικά όσο αυτή του X500R…η απάντηση είναι ναι. Ακόμη βαθύτερο μαύρο και ακόμη πιο κοντραστάτη εικόνα είναι το αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της.
Για να δώσω ένα μέτρο ώστε να καταλάβετε το ποσοστό βελτίωσης με την δυναμική ίριδα σε λειτουργία θα πω το εξής. Αν σε μια σκοτεινή σκηνή το contrast χωρίς την χρήση της είναι 100, τότε με την ίριδα on φτάνει κάπου στο 130-140 (τυχαία νούμερα, όχι μονάδες μέτρησης, απλά για να κατανοήσετε τον βαθμό διαφοράς που κάνει η δυναμική ίριδα του X500R στην τελική αίσθηση του contrast).
Αν και δεν είμαι φαν της δυναμικής ίριδας, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του review (πλην των μετρήσεων φυσικά) την είχα ενεργοποιημένη και ποτέ δεν με ενόχλησε. Θεωρώ ότι αυτή τη δυναμική ίριδα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν απροβλημάτιστα ακόμη και “μυστήριοι” θεατές όπως εγώ.
Παίζοντας με frame interpolation, e-shift & clear black
Στη συνέχεια ασχολήθηκα λιγάκι με τα “παιχνιδιάρικα” ρυθμιστικά του του X500R. Όσο αφορά το frame interpolation θα είμαι γρήγορος και σαφής. Πρώτα από όλα το αντιπαθώ 🙂
Ενεργοποιώντας το frame interpolation (clear motion drive) στον X500R και βάζοντας τις γνωστές σκηνές ταινιών, το πρώτο που διαπίστωσα είναι ότι ο αλγόριθμος έχει υποστεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά DILA. Τα διάφορα τεχνουργήματα σε περίεργες σκηνές έχουν μειωθεί σημαντικά και η κίνηση στα 24 καρέ είναι ομαλή και σταθερή σαν λάβα που κυλάει δίπλα σε ενεργό ηφαίστειο.
Χαρακτηριστική είναι και η πρώτη σκηνή του Dark night που στην προηγούμενη σειρά (X35-X55-X95) δεν θα έλεγες ότι πέρναγε και αναίμακτα. Τώρα πλέον το κλασικό κτίριο με τα πολλά παράθυρα περνάει “αλώβητο” την διαδικασία πρόσθεσης καρέ από θέμα τεχνουργημάτων και με πολύ ομαλή κίνηση…
Η δεύτερη διαπίστωση έχει να κάνει με το ότι η χαρακτηριστική “βιντεήλα” έχει ελαττωθεί αισθητά. Ο X500R το πετυχαίνει αυτό αφήνοντας μια ελαφρώς διακοπτόμενη κίνηση (καμία σχέση με judder) που γίνεται αισθητή μόνο αν παλέψεις να την διακρίνεις, έτσι δεν χάνεται η κινηματογραφική αίσθηση που έχουμε συνηθίσει και που ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ και δεν θέλουμε να την χάσουμε…έτσι δεν είναι φανταστικότατοι frameιντερπολάκηδες?
Νομίζω ότι πλέον ο συγκεκριμένος αλγόριθμος έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα έκτροπα του παρελθόντος έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τολμώ να πως ότι έχει ισοφαρίσει ή έστω έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την καλύτερη υλοποίηση frame interpolation που έχω δει σε προβολέα (αυτή της BenQ), τουλάχιστον όσο αφορά τα τεχνουργήματα, έχοντας από την άλλη όμως βελτιώσει και την γνωστή “βιντεήλα”.
Τα παραπάνω ισχύουν με clear motion drive στην θέση low. Στην θέση high η κίνηση γίνεται ομαλότερη, άλλα τα τεχνουργήματα και η “βιντεήλα” λάμπουν δια….της παρουσίας τους.
Με το clear motion drive απενεργοποιημένο η κίνηση είναι τυπική JVC και δεν διεκδικεί δάφνες… (σίγουρα έχω δει και καλύτερες 🙂 ).
Τελικά στην θέση low είναι ο απόλυτος συμβιβασμός για όλους μας (λάτρεις και μη) πιστεύω, και εκεί το άφησα σε όλη τη διάρκεια της προβολής .
Το e-shift είναι μια ρύθμιση που ανεβάζει, σύμφωνα με την JVC πάντα, την ανάλυση των πάνελ από 1920×1080 στα 3840X2160 (φαινομενικά πάντα…και όχι native). Το πώς το κάνει είναι είναι κάτι που δεν γνωρίζω και για να πω και την αλήθεια… δεν “καίγομαι” να μάθω κιόλας. Αυτό όμως που παρατήρησα είναι ότι ενεργοποιώντας το εξαφανίζονται τα pixel εντελώς.
Ακούγεται λιγάκι περίεργο άλλα αν κολλήσεις τη μούρη σου στην οθόνη έτσι ώστε να διακρίνεις τα pixel ( που στον X500R είναι και δύσκολο για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω) και ενεργοποιήσεις το e-shift τότε τα pixel εξαφανίζονται εντελώς και η εικόνα γίνεται εντελώς συμπαγής. Μαζί με την εξαφάνιση των pixel όμως έρχεται και ένα περίεργο “βράσιμο” (θόρυβος) στην εικόνα για να μην μιλήσω για κάτι περίεργα φαινόμενα στα περιγράμματα και στις γραμματοσειρές (κάτι σαν έντονο sharpening).
Ωραίο “παιχνιδάκι” που δίνει πιο συμπαγή και ευκρινής εικόνα άλλα προσωπικά δεν με ενθουσίασε τόσο. Ίσως με native 4K υλικό (που δέχεται ο X500R) να κάνει την διαφορά, άλλα για θέαση HD ταινιών απλά το προτιμώ στην θέση off.
Φυσικά θα συνεχίσουμε την συζήτηση αυτή σε καμιά 5ετία που “ίσως” να έχει ξεκινήσει η μετάβαση σε 4K υλικό 🙂
Σειρά έχει το ρυθμιστικό clear black. Το συγκεκριμένο ρυθμιστικό δουλεύει με ειδικούς αλγόριθμους στο software του X500R και ανεβάζει το contrast σε επιμέρους σημεία της εικόνας αναλόγως το εκάστοτε καρέ. Είναι πολύ διακριτικό στην λειτουργία του και η δουλειά που κάνει είναι εκπληκτική. Μοιάζει πολύ με τον αλγόριθμο Darbee και στην ουσία εκτός του ότι βελτιώνει το contrast, επιδρά και θετικά στην ευκρίνεια, φυσικά χωρίς υπερβολές (π.χ υπερβολικό sharpening ).
Αν θέλεις να το “ορίσεις” ως προς τη λειτουργία του τότε θα μπορούσες να πεις ότι στην ουσία κάνει εντονότερα τα περιγράμματα, σκουραίνοντας τα, έτσι ώστε η εικόνα γίνεται πιο ευκρινής και πιο κοντραστάτη, χωρίς όμως υπερβολές όπως πιθανόν ακούγεται στην περιγραφή μου.
Την διακριτική του λειτουργία είναι αρκετά δύσκολο να την αποθανατίσεις με τον φωτογραφικό φακό, άλλα ανακάλυψα ότι στα γράμματα το “πιάνεις” εύκολα ιδιαιτέρως αν βάλεις το ρυθμιστικό στο high.
Clear Black off
Clear black high
Μετά από πολλές δοκιμές κατέληξα ότι το Clear black μόνο καλή επίδραση (δεν ανακάλυψα κάποιο ψεγάδι) έχει στην εικόνα και μάλιστα μου άρεσε ιδιαίτερα και στην υψηλότερη του ρύθμιση, έτσι το άφησα στην θέση high (για τους πιο ευαίσθητους σε θέματα sharpening θα πρότεινα τη θέση low).
To Clear Black μπορείτε να το δείτε τον σαν ένα ακόμη όπλο (μαζί με την δυναμική ίριδα) στο οπλοστάσιο του X500R που ανεβάζει την αίσθηση του contrast άλλο ένα σκαλί ψηλότερα.
Χρωματική συμπεριφορά
Έχοντας δει κατά καιρούς όλα τα μοντέλα της εταιρίας θα πω ότι ο X500R διαθέτει την πιο φυσική χρωματική συμπεριφορά εργοστασιακά, από όλους τους προκατόχους του. Επιτέλους, αποφάσισαν εκεί στην Ιαπωνία να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην out of the box χρωματική συμπεριφορά του προβολέα (για πρώτη φορά ίσως) και κατά δεύτερον στην απροβλημάτιστη ρύθμιση αναλόγως τα κέφια και τα γούστα του ιδιοκτήτη ή του calibrator. Αυτό που διαπιστώνεις κατά τη θέαση είναι η φυσικότητα των χρωμάτων (χωρίς υπερβολές με υπερκορεσμένα ή υποκορεσμένα χρώματα) και οι σωστές διαβαθμίσεις τους, τουλάχιστον στα μάτια του θεατή.
Το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει γρασίδι και όχι τεχνητό φωσφορούχο τάπητα, το τριαντάφυλλο έχει βελούδινο κόκκινο χρώμα λουλουδιού, το μπαλάκι του τένις δεν είναι καναρινί άλλα κίτρινο, και πολλά άλλα, αν κατανοείτε τι θέλω να πω.
Τα ρυθμιστικά του Color Management System δουλεύουν αρκετά καλά και μπορείς εύκολα να διευρύνεις το χρωματικό τρίγωνο του προβολέα ή να το συρρικνώσεις κατά βούληση, ομοιόμορφα σε όλες του τις πλευρές. Με άλλα λόγια τα ρυθμιστικά του X500R για τον κορεσμό και την φωτεινότητα των πρωτευόντων και δευτερευόντων χρωμάτων δουλεύουν απροβλημάτιστα είτε θέλεις να αυξήσεις κάτι είτε θέλεις να το μειώσεις χωρίς να προβληματίζει η συμπεριφορά κάποιου χρώματος (όπως π.χ του πράσινου κατά το παρελθόν).
O προβολέας χρωματικά παίζει εξαιρετικά out of the box κάνοντας το calibration σχεδόν μη απαραίτητο ώστε να απολαύσετε τις ταινίες σας.
3D
Ωραίο ήταν. Μετά το έβγαλα.
🙂
(χιούμορ κάνω, δεν δοκίμασα το 3D του λόγω έλλειψης emitter και γυαλιών…και όχι γιατί δεν με ενδιαφέρει καθόλου…όπως κάποιοι “κακοπροαίρετοι” πιθανώς να σκέφτηκαν)
Screenshots
Θα επαναλάβω για ακόμη μια φορά και ας γίνομαι κουραστικός ότι τα screenshots είναι απλά τρόπος να πάρουμε μία ιδέα και όχι να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, διότι βλέπουμε την εικόνα του εκάστοτε προβολέα μέσα από τα “μάτια” της φωτογραφικής μηχανής και όχι τα δικά μας.
Να επισημάνω ότι τα παραπάνω screenshots τραβήχτηκαν με default ρυθμίσεις ( cinema mode, color profile cinema και color temperature 6500k) , θα ακολουθήσουν αρκετά περισσότερα με τον προβολέα πλήρως καλιμπραρισμένο.
( Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος φυσικά 🙂 )
Επίλογος
Με τον X500R μιλάμε σίγουρα για την βιντεοπροβολή στα καλύτερα της. Ένας ακόμη εξαιρετικός προβολέας από την JVC που αποδεικνύει περίτρανα ότι η εξέλιξη και η βελτίωση της εικόνας στις υλοποιήσεις της είναι στο DNA της. Η εμπειρία που έζησα μαζί του πραγματοποιώντας αυτό εδώ το review, πραγματικά απολαυστική. Η εικόνα του, ίσως η καλύτερη που έχουν δει τα μάτια μου μέχρι σήμερα.
Δεν ξέρω…ειλικρινά δεν ξέρω και δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πιο μακρυά μπορεί να φτάσει αυτή η εταιρία την εξέλιξη των προβολέων της , άλλα αυτή τη χρονική στιγμή πιστεύω ότι έχει φτάσει σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο έχοντας ανεβάσει τον πήχη εξαιρετικά ψηλά για τον ανταγωνισμό, σε βαθμό που πιστεύω ότι δύσκολα θα δούμε άλλο ένα τόσο μεγάλο βήμα προς τα πάνω…διότι έχει πλησιάσει το “ταβάνι” επικίνδυνα.
Ο X500R είναι ένας προβολέας που όσο και να ψάξεις…ψεγάδι δεν θα καταφέρεις να του βρεις. Μεγάλος, κομψός, ποιοτικός, με εξαιρετικό φακό, μεγάλη φωτεινότητα, απίστευτο contrast, βαθύ μαύρο, χρωματικά ισορροπημένος, ευκρινής, αθόρυβος, άψογα και υπερ-πλήρη ρυθμιστικά, ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από έναν οικιακό κινηματογραφικό προβολέα.
JVC DLA X500R
Τιμή : 3999 ευρώ
Αντιπροσωπεία: LEC Hellas
τηλ.210-2589040
Καλές προβολές!
Νίκος Τσώλας
13 Comments
WOW! Μπράβο. Σίγουρα δεν περίμενα να διαβάσω τέτοιο review από ελληνικό site!
Πραγματικά μου έκανε εντύπωση, το ότι διάβασα ένα εντελώς εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο, κυριολεκτικά full, review. Επιπροσθέτως μου άρεσε πολύ το στυλ και το χιούμορ σου! Τί άλλο θέλει κανείς για να φαντασιωθεί ότι έχει ένα τέτοιο μασίνι στο σαλόνι του?
Εύγε!
Για αλλη μια φορα Αξιος !!!
παρακαλω κρατηστε μου 1 κομματι .ευχαριστω
κάτσε να παραλάβω το δικό μου πρώτα 🙂
Χορταστικοτατο review αλλα με λυπει πολυ γιατι με κανει να τον θελω αλλα με τετοια τιμη ειναι για τους πολυ πολυ λιγους. Παντως σαιτ του εξωτερικου ουτε στο καλυτερο τους ονειρο δεν κανουν τοσο καλα και αντικειμενικα review με πινελιες υποκειμενικοτητας ομορφα περασμενες και ξεκαθαρες και με τετοια πληθωρα υψηλης ποιοτητας φωτογραφιων. Μπραβο!!!!Δεν γινετε να ειναι λιγο πιο συχνα τα review και για αλλα μοντελα? Ξερω ξερω, Ελλαδα κριση πολλα ζηταω. Αλλα αφου το ζηταω που το ζηταω θα ηθελα να δω review του Epson ΤW9200 και του Sony HW40es και μετα ενα συγκριτικο διπλα διπλα. Και να μου φερεται δωρο και μια Ferrari!!!
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!Για τον 9200 και τον 40άρη κάτι μπορούμε να κάνουμε…για την Ferrari έχω μια μικρή δυσκολία.. 🙂
Χαχα, παντα πιανει το κολπο με την Ferrari :). Το εγραψες τωρα και οτι γραφει δεν ξεγραφει. Παντως μακαρι γιατι ειναι απολαυστικα τα review σου και αν και εχω διαβασει συγκριτικο απο Αμερικανικο site δεν το εμπιστευομαι για την αντικειμενικοτητα του(λογο οικονομικων σχεσεων του με την Epson). Πολυ συντομα ομως νομιζω οτι οικονομικα θα μπορω να αγορασω εναν απο τους 2 με καποια κληση προς τον Sony καθαρα λογο ποιοτητας κατσκευης.
Ο Sony είναι σίγουρα ποιοτικότερος από τον Epson, αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση, από την άλλη όμως ο Epson για τα χρήματα που ζητάει έχει εξαιρετική εικόνα, τολμώ να πω καλύτερη του Sony. Ελπίζω να βοήθησα να ξεκαθαρίσεις το τοπίο.. 🙂
Μπα χειροτερα με μπερδεψες, θελω συγκριτικο. Δεν θα γλυτωσεις τοσο ευκολα 😉
Πολύ καλό review,μπράβο σου Νίκο !!!
Η αλήθεια είναι ότι περίμενα πως και πως να τον δω στην έκθεση,διαβάζοντας τα διθυραμβικά σου-και πολλών άλλων- σχόλια γι αυτόν.Δυστυχώς απογοητεύτηκα,τι έφταιξε(αρρύθμιστος-χώρος-οθόνη προβολής-όλα μαζί!)και έπαιζε έτσι;το avatar ήταν τραγικό,λίγο καλύτερα τα πράγματα στο hugo….απορώ πως τα κατάφεραν ένα τοπ προβολέα να τον παρουσιάσουν έτσι…κρίμα !
Eυχαριστώ Μανώλη για τα καλά σου λόγια. Για αρχή να σου πω ότι το μήνυμα σου δεν διεγράφη όπως διάβασα σε post σου στο avsite άλλα περίμενε έγκριση όπως όλα τα μηνύματα στο projectorjunkies. Ο λόγος προφανής πιστεύω (spammers).
Στην έκθεση είναι λιγάκι δύσκολο να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για το πως παίζει ένας προβολέας, διότι οι περιορισμοί στον χώρο είναι καθοριστικός παράγοντας. Από την άλλη εγώ έκανα κάθε προσπάθεια να πετύχω μια καλή εικόνα (υποτυπώδες masking με μαύρα υφάσματα) ρύθμιση του προβολέα κατά isf άλλα τα μάτια του κάθε θεατή είναι διαφορετικά.Ο 500άρης και σε default mode να παίξει, χάλια εικόνα δεν θα δεις.Από την άλλη όποιος έβλεπε τον 500άρη στην έκθεση μου εξέφραζε ακριβώς την αντίθετη άποψη από εσένα. Όπως καταλαβαίνεις το αν μας αρέσει μια εικόνα είναι εντελώς υποκειμενική υπόθεση και φυσικά σεβαστή.Περισσότερα στα περί έκθεσης μπορείς να διαβάσεις προσεχώς στο σχετικό άρθρο που θα ανεβάσω εδώ.
Απορώ όμως αφού ήρθες στην έκθεση γιατί δεν ήρθες να μου μιλήσεις και να γνωριστούμε από κοντά (έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο στο παρελθόν και με έχεις καλέσει και για καφεδάκι αν βρεθώ ποτέ στην πανέμορφη Κρήτη αν θυμάμαι καλά, γιαυτό και η απορία μου). Αν από την άλλη απλά αισθανόσουν άβολα εξαιτίας της αδικαιολογήτου (διέψευσε με αν κάνω λάθος) δυσφήμισης και των ειρωνικών σχολίων που διαβάζω κατά περιόδους στο avsite για το πρόσωπο μου, τότε να σου ξεκαθαρίσω ότι απο μεριάς μου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία παρεξήγηση. Οπότε την επόμενη φορά που θα ανέβεις Αθήνα είσαι καλεσμένος για καφεδάκι στην LEC (γνωρίζεις υποθέτω ότι εργάζομαι στο service της) να γνωριστούμε απο κοντά και να “παίξουμε” με τον 500άρη ή όποιο άλλο μοντέλο υπάρχει διαθέσιμο προς επίδειξη, θα είναι χαρά μου!
Νικο γεια χαρα.Το review για τον 500ρη, πολυ καλο !Τον εχω δει να παιζει, οχι στην εκθεση αλλα σε φιλο ,και ηταν η αιτια που πηρα την αποφαση να αγορασω τον 700. Ομως στα σχολια που γραφεις για συγκριση SONY 55 kai EPSON 9200,διαφωνω .Ο ΣΟΝΥ ειναι οχι λιγο, αλλα πολυ καλυτερος στην εικονα απο τον EPSON.Εχει πολυ μεγαλυτερη φωτεινοτητα απο τον EPSON, πολυ καλυτερα χρωματα , και λιγο καλυτερη κινηση .Στο μαυρο βεβαια ειναι μισο κλικ υποδεεστερος,αλλα δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα…Σου ευχομαι ολοψυχα καλη επιτυχια στη νεα σου δουλεια,και επισης ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ.
Κώστα καλησπέρα! Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου όσο αφορά τις εντυπώσεις σου για τον Sony και τον Epson, άλλα εγώ αναφερόμουν στην σύγκριση του 9200 με τον 40αρη, έχω την εντύπωση ότι ο 55άρης είναι 2 κλικ καλύτερος. Φυσικά και σε αυτό το κομμάτι η άποψη μου είναι υποκειμενική διότι τους προβολείς δεν τους έχω δει δίπλα δίπλα. Όταν έρθουν στα χέρια μου για review τότε θα μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα και τεκμηριωμένα. Καλές γιορτές εύχομαι και καλές προβολές!!
Νικο, τωρα συμφωνω 100%