Για τους JVC έχουν γραφεί ύμνοι…πολλοί πίνουν νερό στο όνομα τους και άλλοι τους θεωρούν τις κορυφαίες υλοποιήσεις βιντεοπροβολής αυτή την στιγμή στον κόσμο. Aς ξεκινήσουμε όμως…
Ποια είναι η JVC?
H JVC ιδρύθηκε πίσω το 1927 στην Ιαπωνία και ασχολήθηκε με την παραγωγή πικάπ (γραμμόφωνα) και δίσκων. Αργότερα (το έτος 1932) ασχολήθηκε με την κατασκευή ραδιοφώνων και το 1939 παρουσίασε την πρώτη εξ ανατολής τηλεόραση. Στην ιστορία έχει μείνει όμως ως η εταιρία που ανακάλυψε και εδραίωσε το γνωστό σε όλους μας VHS format, κατασκευάζοντας το πρώτο βίντεο στα τέλη του 1976.
Ποια η σχέση της JVC με την βιντεοπροβολή?
Η JVC μπήκε στον κόσμο της βιντεοπροβολής το 1997 κατασκευάζοντας τον πρώτο της LCD προβολέα με ανάλυση 640Χ480 χρησιμοποιώντας τα δικής της κατασκευής LCOS πάνελ. Απο το ξεκίνημα της η JVC αφοσιώθηκε στους προβολείς για επαγγελματική χρήση και πέρασαν χρόνια, 10 για την ακρίβεια, μέχρι η JVC να πεισθεί ότι η τεχνολογία της ήταν ιδανική για την κατασκευή home cinema προβολέων.
Ετσι αισίως φτάσαμε στο 2007 όπου η JVC ανακοίνωσε την πρώτη της ολοκληρωμένη home cinema υλοποίηση τον DLA-HD1 ταράσσοντας τα νερά με το “τρομακτικά” υψηλό native on/off contrast του (15.000:1). Από κει και μετά η εξέλιξη της είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας.
Ο Χ35 είναι το τελευταίο της μοντέλο το οποίο έχει κρατήσει από πέρυσι ανανεώνοντας μονάχα τις πιο ακριβές της σειρές.
Πάμε να δούμε περί τίνος πρόκειται…
Ο Χ35 είναι ένας μεγάλος προβολέας και όταν λέω μεγάλος εννοώ ένα μηχάνημα 15 κιλών και διαστάσεων μισό Χ μισό μέτρο περίπου.
Eδώ σε σύγκριση με άλλους προβολείς για να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος του…
Να πούμε ότι τον X35 μπορείτε να τον αποκτήσετε σε δυο αποχρώσεις, μαύρο και λευκό…και οι δυο είναι υπέροχοι.
Μαζί με τον X35 θα παραλάβετε και το τηλεκοντρόλ του το οποίο παραμένει ίδιο από τη σειρά X3
Ο Χ35 είναι πραγματικά νέο μοντέλο και δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες σειρές X30 και X3. Φοράει καινούργια λάμπα 230W NSH σε αντικατάσταση της 220W UHP των προηγούμενων σειρών. Οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί. O X35 διαθέτει νέο τροφοδοτικό, νέο ballast, νέα scaler board (με λυμένα όλα τα προβλήματα των προηγούμενων σειρών) και νέο firmware. Διαφορές υπάρχουν και στην οπτική μηχανή.
Ο προβολέας έρχεται χωρίς 3D γυαλιά και RF emitter τα οποία πρέπει να αγοράσουμε extra αν θέλουμε να δούμε 3D.
Ο X35 με zoom 2Χ , lens shift 80% κάθετο και 34% οριζόντιο μπορεί στην κυριολεξία να μπει σε οποιοδήποτε σαλόνι ή αποκλειστικό home cinema room. Μπορεί να ανοίξει 100 ίντσες από τα 3.1 μέχρι τα 6,2 μέτρα.
Από συνδέσεις ο X35 διαθέτει 2 HDMI, σειριακή θύρα για την ανάγνωση λαθών ή την αλλαγή σε ρυθμίσεις πρώτου επιπέδου σε βασικές παραμέτρους εικόνας, θύρα σύνδεσης του RF emitter, trigger port, πόρτα δικτύου και μια αναλογική θύρα χρωμοδιαφορών. Επίσης στην πίσω πλευρά υπάρχουν και τα χειριστήρια λειτουργίας του προβολέα.
Η JVC ανακοινώνει 1300 lumen φωτεινότητας για τον X35 και on/off native contrast το εξωπραγματικό 50.000:1
Να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι στον X35 τα πάντα είναι ηλεκτρικά…zoom, focus, lens shift όλα τα χειρίζεστε από το τηλεκοντρόλ του προβολέα.
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα μενού του X35…
Menu
Ο X35 δεν διαθέτει CMS ρυθμιστικά όπως μας έχει συνηθίσει η JVC στα μικρά της μοντέλα, μικρό το κακό αν ο προβολέας έρχεται με ένα αποδεκτό χρωματικό τρίγωνο από το εργοστάσιο στην Ιαπωνία…στην Ιαπωνία είπα?Εκ παραδρομής…ο προβολέας είναι made in China όπως πλέον σχεδόν τα πάντα γύρω μας. Για να ρίξουμε μια ματιά στα μενού του προβολέα…
Πολύ σημαντικό το pixel adjust που επιτρέπει στον χρήστη να διορθώσει τυχόν απόκλιση στη σύγκλιση των πάνελ. Λειτουργεί όμως κατά ένα ολόκληρο pixel και αυτό δεν βοηθάει αν π.χ ο προβολέας μας χάνει μισό pixel.
Αυτό είναι ίσως το ισχυρότερο ρυθμιστικό του X35. Ρύθμιση gamma και RGB ανά 10 IRE και ανά 5 κάτω από τα 20 IRE. Μιλάμε για ένα ρυθμιστικό θαύμα, που επιτρέπει στον χειριστή του να ρυθμίσει το gamma και το RGB του προβολέα του με τεράστια ακρίβεια.
Εδώ τα κοινά ρυθμιστικά RGB που διαθέτουν σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι προβολείς
Πάμε όμως να δούμε τι “έγραψαν” τα όργανα μετρήσεων…
Μετρήσεις
Το X35 τον στήσαμε απέναντι από το 92άρι κάδρο μας και ξεκινήσαμε τις μετρήσεις, Ας δούμε τις μετρήσεις που πήραμε από το default natural mode.
Δεν θα λέγαμε ότι το γράφημα είναι και ιδανικό, ιδιαιτέρως στο gamma του που βρίσκεται διαρκώς κάτω από το σημείο αναφοράς 2.2 με αποκορύφωμα στα ψηλά πάνω από 60 IRE.
Μικρό το κακό…αυτό το υπέροχο ρυθμιστικό του gamma-RGB που διαθέτει ο προβολέας απαιτεί μονάχα υπομονή και κέφι για να ρυθμίσεις τον προβολέα όπως κανέναν άλλον ποτέ. Πραγματικά μπορείς να φέρεις τον X35 ΙΔΑΝΙΚΑ. Δείτε το παρακάτω γράφημα και θα καταλάβετε…
Είπατε τίποτα? Ερωτευμένος με ρυθμιστικό προβολέα πρώτη φορά νιώθω. Όσο απολαυστικά είναι τα γραφήματα άλλη τόση είναι η απόλαυση που παίρνεις βλέποντας τα αποτελέσματα στην εικόνα.
Χρωματικά δυστυχώς ο προβολέας δεν ρυθμίζεται λόγω έλλειψης CMS άλλα το κακό είναι πραγματικά μικρό…διότι το χρωματικό του τρίγωνο είναι αρκετά καλό…εώς απίστευτα καλό…
Ο Χ35 διαθέτει επιλογή στο μενού του για διευρυμένο χρωματικό τρίγωνο το οποίο ονομάζει wide και μπήκαμε στον πειρασμό να μετρήσουμε..
Ας το δούμε και αυτό..
Σειρά είχε η μέτρηση φωτεινότητας με τον προβολέα καλιμπραρισμένο. Εδώ να πούμε ότι ο X35 διαθέτει μηχανική ίριδα έτσι ώστε μπορείς να ελέγξεις απόλυτα το φως που θέλεις να ρίξει στην οθόνη σου. Για να δούμε…
Και στα full γκάζια του (mode dynamic) με λάμπα high και ίριδα τέρμα ανοιχτή
Kαι ήρθε ή ώρα για την μέτρηση του on/off contrast…
Κάθεστε?
Οχι?
Καθίστε…
Πήρα δύο μετρήσεις…μια με την χαμηλότερη δυνατή φωτεινότητα με ίριδα εντελώς κλειστή και λάμπα στο low και μια με ίριδα εντελώς ανοιχτή και λάμπα στο high
Oχι…το εντυπωσιακό δεν είναι το “ασύλληπτο” native 44.000:1.
To εντυπωσιακό είναι ότι με φωτεινότητα 725 lumen καταφέρνει και κρατάει το πραγματικά ασύλληπτο 31.500:1 on/off contrast. Όταν κλείνουν τα πάνελ του X35…απλά καταπίνουν το φως…τι να πω…
Aν θελήσω να υπολογίσω το απόλυτο μαύρο του X35 καταλήγω στο εξής νούμερο…
127 lux / 44.000 = 0,0028 lux
0,0028 lux /3.14 = 0,0009 nits
Μάλιστα…δηλαδή μαύρο καλύτερο από τηλεόραση plasma Pioneer Kuro….
Aπλά απίστευτο νούμερο για native on/off contrast.
Εδώ κάπου να πούμε ότι ο προβολέας μετρήθηκε με κάτω από 10 ώρες λειτουργίας και χρωματικά σίγουρα θα αλλάξει συμπεριφορά μετά τις 60-70 ώρες που θα έχει στρώσει φασματικά η λάμπα του.
Εντυπώσεις
Πρώτη εντύπωση με το που ξεπακετάρισα τον X35 μου έκανε ο όγκος του. Μιλάμε για έναν μεγάλο, πολύ μεγάλο και βαρύ προβολέα που για να κρεμαστεί στο ταβάνι απαιτεί πολύ σοβαρή βάση και τουλάχιστον 2 άτομα.
Εντυπωσιακός και επιβλητικός σε μαύρο ματ χρώμα μαγνητίζει τα βλέμματα πάνω του ακόμη και όταν δεν βρίσκεται σε λειτουργία…
Mε το που άναψα τον X35 θετική εντύπωση μου έκανε η μεγάλη φωτεινότητα του. Φωτεινότητα για όλα τα γούστα. Έχει μια άρτια βηματική ίριδα που σου επιτρέπει να προσαρμόσεις τα επίπεδα φωτός εκεί ακριβώς που θέλεις και όπου σε ικανοποιεί…όχι στο περίπου.
Εγώ επέλεξα να παίξω σε κάδρο 92 ιντσών με λάμπα στην Θέση low και ίριδα κατά 2/3 κλειστή. Με αυτές ακριβώς τις ρυθμίσεις ο X35 μου έδωσε το άριστο 16fl στην οθόνη μου.
Δεύτερη εντύπωση ο πολύ καλός φακός του. Το ηλεκτρικό focus σου επιτρέπει να κάνεις εύκολα μια ιδανική εστίαση και τα ηλεκτρικά lens shift και zoom να φτιάξεις το κάδρο σου μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Αφού εστίασα τον φακό του όσο καλύτερα μπορούσα άρχισα να βάζω πατερνάκια ώστε να πάρω μια πρώτη εντύπωση για την απόδοση του.
Οι εντυπώσεις μου όσο αφορούν την ευκρίνεια είναι άριστες. Το focus του άριστο από άκρη σε άκρη στην οθόνη, τα περιγράμματα και οι γραμμές στα πάτερνς καθαρίζουν άριστα και γενικά καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά ότι έχει να κάνεις με έναν πολύ καλό φακό ο οποίος έχει σεταριστεί πολύ σωστά πάνω στο οπτικό του προβολέα.
Στο θέμα του color aberration όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα…εκεί το έχει το θεματάκι του, το οποίο έρχεται σαν επιβεβαίωση ότι στις τρίτσιπες υλοποιήσεις το φαινόμενο color aberration είναι σύνηθες. Στους μοναδικούς προβολείς (από τους τρίτσιπους) που βγάζω το καπέλο σε αυτόν τον τομέα είναι η ακριβή σειρά της sony (VW80-85-90-95) που ο φακός τους είναι πραγματικά για σεμινάρια.
Από θέμα σύγκλισης ο προβολέας ήταν άριστος και δεν χρειάστηκε καν να ασχοληθώ με το pixel adjust που διατίθεται ως επιλογή στο μενού του. Γενικά πρέπει να ομολογήσω ότι όσους JVC έχω δει τον τελευταίο καιρό (και έχω δει τουλάχιστον 5-6) δείχνουν πολύ καλή συμπεριφορά στο θέμα σύγκλισης πράγμα που σημαίνει ότι στο εργοστάσιο και συγκεκριμένα στο κομμάτι του ελέγχου ποιότητας κατασκευής, γίνεται πολύ καλή δουλειά και δεν επιτρέπουν σε κομμάτι που δεν έχει ρυθμιστεί σωστά να βγει στην αγορά.
Επόμενο τεστ ήταν να βάλω λευκή καρτέλα ώστε να παρατηρήσω χρωματική ανομοιομορφία. Εκεί έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ο Χ35 δεν δείχνει πουθενά ότι πρόκειται για τρίτσιπο προβολέα και το λευκό που προβάλει είναι απόλυτα ομοιόμορφο από άκρη σε άκρη χωρίς ίχνος ανομοιομορφίας ή χρωματικών σκιάσεων. Άριστα στην JVC σε αυτόν τον τομέα.
Αφού τελείωσα με τα πάτερνς αναφοράς όπου ο JVC τα πέρασε όλα θαυμάσια, καιρός ήταν να μπω στο ζουμί…άρχισα να βάζω κλιπάκια από ταινίες που γνωρίζω πολύ καλά, ώστε να πάρω την πρώτη γεύση…και η πρώτη γεύση ήταν…
Γουάου..
Έχουν κάνει άλματα προόδου εκεί στην JVC ήταν το πρώτο πράγμα που ξεστόμισα…
Εικόνα κοντραστάτη με ηλιόλουστα φωτεινά πλάνα και άριστα χρώματα. Ο προβολέας με την πρώτη επαφή μου έδειξε ότι η μεγαλύτερη βελτίωση που πέτυχαν οι Ιάπωνες μηχανικοί ήταν αυτή του ansi contrast.
Παίρνεις όρκο ότι η εικόνα που βλέπεις στα φωτεινά και ημιφωτεινά πλάνα προέρχεται από DLP και όχι από LCOS-LCD-SXRD.
Η βελτίωση στο ansi contrast φαίνεται ακόμη και αν συγκρίνεις τον X35 με το ακριβώς προηγούμενο μοντέλο X30 που έτυχε και είχα διαθέσιμο κατά την διάρκεια του review.
Στα μεσαία και φωτεινά πλάνα (η αχίλλειος πτέρνα των τρίτσιπων γενικά) ο προβολέας ζωγραφίζει. Άριστη ευκρίνεια, σωστή οξύτητα (με τα ρυθμιστικά της οξύτητας σε default θέση), πολύ καλό contrast, άριστη φωτεινότητα….τι άλλο να ζητήσει κανείς από έναν προβολέα?
Ναι μπορώ να φανταστώ και κάτι άλλο που θα ήθελα από τον προβολέα μου…μπορεί να υποστηρίξει κάποιος…μαύρο!
Στον τομέα μαύρου και γενικά σκοτεινών σκηνών ο JVC δεν θεωρείται άδικα βασιλιάς. Οταν έπεσαν οι πρώτες σκοτεινές σκηνές έμεινα άγαλμα. Έρχεται σκοτεινή σκηνή στην διάρκεια μιας ταινίας…και δεν θέλεις να τελειώσει. Οι διαβαθμίσεις του εκεί χαμηλά τείνουν στο άπειρο και σου δίνει την εντύπωση ότι γελάει σαρκαστικά με τους εκάστοτε σκηνοθέτες λέγοντας τους χλευαστικά…μόνο αυτό μπορείτε?Γράψτε και άλλες πληροφορίες εκεί στα σκοτάδια γιατί βαρέθηκα και χασμουριέμαι…
Δεν μπορώ με κανένα τρόπο να σας μεταδώσω την εμπειρία μου βλέποντας σκοτεινά πλάνα στον X35…είναι κάτι που πρέπει να το δείτε μόνοι σας για να πειστείτε.
Βέβαια να κάνουμε μια διευκρίνηση κάπου εδώ. Ο X35 έχει φοβερές δυνατότητες απόδοσης σκοτεινών πλάνων, έχει ένα βαθύ μαύρο και το τεράστιο on/off contrast του κάνει την διαφορά αλλά..
Αν τοποθετηθεί μέσα σε ένα κοινό χώρο με τις κλασικές ανακλάσεις (που όλοι έχουμε στα σαλόνια μας) τότε μην περιμένετε ότι θα ζήσετε αυτή τη μαγεία. Η προσγείωση θα είναι ανώμαλη και η καταστροφή των τρισδιάστατων σκοτεινών πλάνων δεδομένη. Μπορεί να μην μας φαίνεται τόσο έντονο το γεγονός, βλέποντας με έναν προβολέα που διαθέτει μαύρο 0,01 nits, άλλα το φαινόμενο πολλαπλασιάζεται εκθετικά όταν το μαύρο μας αγγίζει το εξωφρενικό 0,0009 nits και εκεί είναι που ακόμη και ο ποιο αδαής καταλαβαίνει ότι τα φοβερά μαύρα του προβολέα πήγαν περίπατο εξαιτίας των ανακλάσεων..
Κάπου εδώ να πω ότι η εικόνα του προβολέα πριν και μετά το calibration δεν είχε καμία σχέση και δεν αναφέρομαι χρωματικά ή σε θερμοκρασία κλίμακας RGB. Μιλώ για την ρύθμιση του gamma και τις σκοτεινές σκηνές.
Επειδή ο X35 μπορεί και φτάνει πραγματικά πολύ χαμηλά σε στάθμη μαύρου, όταν τον καλορυθμίσουμε και εκμεταλλευτούμε την ικανότητα του να αποδίδει σωστά τα 1,2,3,4 και 5 IRE των χαμηλών διαβαθμίσεων της κλίμακας του γκρί, τότε πραγματικά ο προβολέας μεταμορφώνεται. Αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια μας λεπτομέρειες σε πλάνα σκοτεινών σκηνών που δεν πρόκειται να δούμε ποτέ σε άλλες υλοποιήσεις ή δεν είχαμε την ευκαιρία ποτέ να δούμε μέχρι σήμερα. Όλα αυτά χωρίς ίχνος πέπλου και με τρισδιάστατη υφή λες και έχουμε ενεργοποιήσει την επιλογή 3D.
Τόσο μεγάλη διαφορά σε αυτές τις χαμηλές διαβαθμίσεις πριν και μετά την ρύθμιση, δεν βλέπουμε συνήθως σε προβολείς με “normal” on/off contrast διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν αυτές οι διαβαθμίσεις στις δυνατότητες τους, άρα ακόμη και την τέλεια ρύθμιση να κάνουμε, δεν μπορούμε να δούμε κάτι που προβολέας μας δεν μπορεί να δείξει.
Πάρτε ένα παράδειγμα πριν και μετά την λεπτομερή ρύθμιση ανά 1 ire του gamma για να καταλάβετε τι εννοώ…
Κίνηση.
Εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για τον X35. Η κίνηση του στα 24hz χωρίς το frame interpolation ενεργοποιημένο, δεν χαρακτηρίζετε και…ομαλή. Aπό την άλλη εάν ενεργοποιήσεις τον frame interpolation ακόμη και στην μικρότερη του ρύθμιση….γίνεται η μάχη του Δράμαλη από τεχνουργήματα σε κάθε ευκαιρία…μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα η κίνηση του X35 δηλαδή…
Αρκετά είπαμε όμως για τον μικρό JVC και καλό είναι να περάσουμε σε μερικά screenshots ώστε να πάρουμε μια ιδέα!
Screenshots
Στα παρακάτω διπλά screenshots, το πάνω είναι με το χρωματικό τρίγωνο στην θέση wide
και το κάτω στην θέση standard
Tα ανεβάζω διότι εμένα προσωπικά πολλές σκηνές μου άρεσαν στην θέση wide και επειδή πρέπει να βλέπουμε όπως “γουστάρουμε” και όχι όπως ορίζουν οι κάθε ISF ή THΧ ή ο κάθε αυτοδιοριζόμενος γκουρού της εικόνας, για αυτό μπήκα στον κόπο και τράβηξα αυτά τα screenshots. Οι διαφορές στο χρωματικό τρίγωνο δεν κάνει την εικόνα μας να μην βλέπεται όπως την κάνει το λάθος gamma ή το λάθος RGB. Στο θέμα χρωμάτων όπως θα δείτε και στα screenshots το σημαντικό είναι πως μας αρέσει να βλέπουμε και όχι πως θα προτείνουν, γιαυτό άλλωστε δεν είναι καθόλου ενοχλητικό και αποτρεπτικό ότι ο X35 δεν έχει CMS στο μενού του.
Πάμε να δούμε…θυμηθείτε…πάνω wide και κάτω srandard..
Επίλογος
Ο X35 είναι ένας εκπληκτικός προβολέας και δύσκολα θα βρει αντίπαλο στην κατηγορία τιμής που κινείτε . Απίστευτα μαύρα, ασύλληπτο contrast, άριστα χρώματα, επαρκές φως και πολύ καλή ευκρίνεια. Όλα σε ένα.
Βέβαια υπάρχουν τομείς που θα θέλαμε να δούμε βελτίωση όπως η κίνηση και το ansi contrast (ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της φανταστικής ίριδας) άλλα από την άλλη είμαι σίγουρος ότι οι Ιάπωνες μηχανικοί είναι ήδη σκυμμένοι πάνω στους πάγκους τους και εξελίσσουν…
Το μέλλον στις τηλεοράσεις είναι OLED, λέτε στους βιντεοπροβολείς να είναι LCOS?
Καλές προβολές
Νίκος Τσώλας
7 Comments
Να ρωτησω αν δοκιμασατε 3D και πως σας φανηκε ?
Δεν δοκίμασα 3D λόγω έλλειψης χρόνου άλλα θα γίνει πολύ σύντομα μιας και είμαι και εγώ περίεργος
Εγινε σε ευχαριστω πολυ, ανυπομονω για εντυπωσεις!
Καλησπερα Νικο, ηθελα να ρωτησω αν εχει νοημα πανι platinum147 grey 120″. Ειναι πολυ ζορι; φανταζομαι στο 3Δ θα υποφωτιζεται αρκετα?
(Εχω ασπρους/μπεζ τοιχους και κατασπρο ταβανι 3μ)
Kαλησπέρα, όχι δεν έχει νόημα. 120 ίντσες γκρι platinum είναι σκότωμα για οποιοδήποτε προβολέα (βλέπε 0.6 gain). Αν μιλάμε για τον X35 ο προβολέας διαθέτει βηματική ίριδα και μπορείς να ρυθμίσεις το φως του ανάλογα τον χώρο σου ώστε να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερες ανακλάσεις.
την χρήσιμοποιώ την ίριδα αλλά έλεγα μήπως το πανί είχε διαφορετικό effect! χάνω αρκετά απο τους τοίχους? γιατι σκεύτομαι να φτιάξω κάποια κατασκευή με κουρτίνες γύρω απο την οθόνη για 1+ μέτρο για να καλύψω τους ασπρους τοίχους/ταβάνι. anyway! Thanks!
Αυτό θα ήταν το καλύτερο…με το masking του χώρου τα οφέλη είναι μεγαλύτερα και αμεσότερα.