Νέοι native 4K JVC στην IFA 2018
6 Σεπτεμβρίου 2018
ViewSonic X10-4K Review
18 Δεκεμβρίου 2019

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και η αναμονή έλαβε τέλος. Η JVC ανακοίνωσε την κυκλοφορία των νέων της μοντέλων N5, N7 και NX9 για φέτος και μας επιφύλασσε μία μεγάλη έκπληξη, μιλάω φυσικά για την native ανάλυση 4Κ που διαθέτουν και τα τρία της νέα μοντέλα.

Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία μας είχε προετοιμάσει κάπως με την έλευση του μοναδικού Z1 πέρυσι, άλλα κρατάγαμε μικρό καλάθι μιας και ούτε οι κριτικές ήταν εξαιρετικές, ούτε η τιμή του θεωρήθηκε “ανθρώπινη” (35.000 ευρώ).

Φέτος όμως η μεγάλη ώρα έφτασε και η JVC έκανε τη στροφή που όλοι περιμέναμε. Νέο σασί, νέο οπτικό, νέα ηλεκτρονικά, νέο πάνελ, νέος φακός και φυσικά….νέα τιμή και για τα τρία της νέα μοντέλα.

Πάει πόσο?8 χρόνια περίπου που έχουμε να δούμε νέο σχεδιαστικά μοντέλο από την Ιαπωνική εταιρία? Από τον μακρινό X3 (X7,X9) έως τον X5900 (X7900, X9900) μετρήσαμε όχι ένα, ούτε δυο, άλλα 7 διαφορετικά μοντέλα τα οποία μοιραζόντουσαν τον ίδιο σχεδιασμό στο σασί τους, νισάφι πια!

 

Ας περάσουμε όμως να δούμε λιγάκι αναλυτικότερα τι καινούργιο φέρνουν αυτά τα τρία φρέσκα μοντέλα της JVC..

Πρώτα από όλα και τα τρία κάνουνε χρήση του νέου, ολόφρεσκου 4Κ πάνελ της JVC με καθαρή ανάλυση 4096×2160 pixels.

Ένα πραγματικό τεχνολογικό θαύμα θα έλεγα διάστασης 0.69 της ίντσας (1,5 εκατοστού περίπου) στο οποίο έχουν στριμωχτεί 8.847.360 εικονοστοιχεία. Η τεχνολογική του εξέλιξη δεν σταματάει απλά σε αυτόν τον τεράστιο αριθμό των pixels άλλα προχωράει και στο ratio της επιφάνειας των pixels. Πάνω από 99% επιφάνεια καλύπτουν τα pixels και λιγότερο από 1% το διάκενο ανάμεσα τους. Παναγιά μου…τι θα δούνε τα μάτια μας…

 

Αυτά τα panels έχουν τοποθετηθεί σε μία νέας σχεδίασης οπτική μηχανή η οποία τροφοδοτεί έναν νέο φακό 17 γυάλινων στοιχείων χωρισμένων σε 15 group διαμέτρου 65mm στις περιπτώσεις των N5, N9, και έναν 18 γυάλινων στοιχείων χωρισμένων σε 16 group διαμέτρου 100mm στην περίπτωση του NX9. Στα νέα χαρακτηριστικά αυτών των φακών είναι και τα ειδικά κρύσταλλα που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τους διαφορετικούς δείκτες διάθλασης των τριών χρωμάτων των panels (R/G/B) έτσι ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο του color aberration ακόμα και υπό πλήρης χρήση του lens shift!

 

Μερικά ακόμα στοιχεία που αξίζει να αναφερθούμε είναι η ικανότητα και των τριών μοντέλων να δίνουν χρωματική παλέτα μεγαλύτερη του DCI προτύπου, οι δύο 18Gbps HDMI/HDCP 2.2 θύρες πλήρης συμβατότητας με υλικό 4K HDR10 άλλα και HLG (Hybrid Log-Gamma) που διαθέτουν, και τέλος η λειτουργία auto tone maping που στην ουσία αλλάζει τις ρυθμίσεις του gamma αυτόματα (ή και χειροκίνητα) αναλόγως την mastering πληροφορία που περιέχεται σε κάθε δισκάκι UHD. Το τελευταίο είναι μια πολύ σημαντική ρύθμιση/καινοτομία, διότι κάθε φορά, ανεξαρτήτως του υλικού, ο προβολέας θα αποδίδει τα μέγιστα (και σωστά) έχοντας προσαρμοστεί στις ανάγκες της εκάστοτε mastering πληροφορίας.

 

 

 

 

 

 

JVC DLA-NX9

 

Η ώρα έφτασε, αρκετά με τις πληροφορίες και τις εισαγωγές. Στα χέρια μου έχω εδώ και μερικές μέρες την ναυαρχίδα της σειράς, τον DLA-NX9. O προβολέας ήρθε ειδικά από την Ιαπωνία για την παρουσίαση του στην έκθεση ήχος & εικόνα show 2018 που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Park hotel στις 24-25 Νοεμβρίου με την συμμετοχή της εδώ επίσημης JVC αντιπροσωπείας LEC HELLAS (www.projectorcenter.gr). Αυτά για όσους θελήσουν να τον δουν και από κοντά.

Ο συγκεκριμένος NX9 πρόκειται για ένα demo unit,  ένα από τα τέσσερα προ παραγωγής που διέθεσε η JVC για την παγκόσμια παρουσίαση του μοντέλου. Οπότε σίγουρα μιας και η ίδια ανακοίνωσε ότι τα μοντέλα παραγωγής θα πωλούνται με νέο firmware κρατάω μικρό καλάθι όσο αφορά την απόδοση του, άλλα σίγουρα μια ιδέα θα την πάρουμε θεωρώ…

 

 

 

Ας κάνουμε το φυσικό μας τουρ πρώτα…

 

Λείπει ο Μάης από την Σαρακοστή?ε όχι βέβαια… 🙂

 

 

 

Επιτέλους καινούργιο remote control. Ωραίο, ποιοτικό με διακριτικά όμορφο φωτισμό. Δυστυχώς καθόλου πρακτικό μιας και τα πλήκτρα του βρίσκονται όλα στην ίδια επιφάνεια και στο ίδιο επίπεδο με το σασί του, οπότε στο σκοτάδι θα χρειαστεί να πατήσεις το light (ευτυχώς φωσφορίζει) και να κοιτάς κάθε φορά τι πατάς διότι δεν σου παρέχουν καμία αίσθηση αφής.

 

Ο NX9 ζυγίσει 22 κιλά και το δείχνει. Σε σύγκριση με την παλιά σειρά της JVC είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού θα λέγαμε το “φούσκωμα” που υπέστη το νέο μοντέλο…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ας πάρουμε και μια ιδέα για το μενού ρυθμίσεων του NX9 το οποίο παραμένει ένα κλασικό JVC DLA μενού.

 

 

 

Πλέον η αναβάθμιση firmware μπορεί να γίνει και με ένα απλό usb stick. Βάζετε εκεί το αρχείο, το βάζετε το stick στην USB του NX9, πηγαίνετε στο αντίστοιχο μενού και επιλέγετε software update. Τόσο απλά…

 

 

Θα αναφερθώ εκτενώς μόνο στο εκπληκτικό ρυθμιστικό της σύγκλισης των panels. Με αυτό το ρυθμιστικό απλά μπορείς να ρυθμίσεις την σύγκλιση με τεράστια ακρίβεια 1/10 του pixel. Περίμενα ότι σε τόσο μεγάλη ανάλυση θα τα έβρισκε σκούρα, άλλα διαψεύστηκα. Μπορείς να κάνεις μικρορύθμιση ανά περιοχή και να φέρεις τα panels σε τέλεια ευθυγράμμιση. Πρόβλημα σύγκλισης οπότε τέλος, οριστικά.

 

 

 

 

 

 

Το τεστ

 

Η πρώτη επαφή με τον NX9 είναι καθηλωτική, 22 κιλά ενός συμμετρικά σχεδιασμένου τεράστιου προβολέα με έναν τεράστιο 100mm φακό στο κέντρο είναι μία περίεργη εμπειρία όπως και να το κάνεις. Ο προβολέας αυτός όπου και να κρεμαστεί δηλώνει ότι τα πάντα θα επισκιαστούν στην παρουσία του. Επιβλητικός, πανέμορφος, εντυπωσιακός, πραγματικό κόσμημα για κάθε χώρο. Κρέμασμα φυσικά ΜΟΝΟ με δύο άτομα, ένας μόνο είναι αδύνατο να χειριστεί τόσο ογκώδη και βαρύ προβολέα.

Στήσιμο απέναντι από την οθόνη πρόχειρα, εστίαση του φακού, σύνδεση με το 4K player της Samsung, και ξεκινάμε…

 

Πρώτη παρατήρηση, σε οποιαδήποτε χρήση lens shift, αλλαγή θέση, ή αναποδογύρισμα του προβολέα είναι απαραίτητη από την αρχή η ρύθμιση του Pixel Adjust. Τα 8 και κάτι εκατομμύρια pixels δεν αστειεύονται. Μιλάμε ότι αναλόγως την τοποθέτηση μπορεί να δείτε και 3-4 pixel διαφορά σύγκλισης! Φυσικά καμία ανησυχία μιας και μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και χωρίς να κουνηθείτε από τον καναπέ σας η διόρθωση από το μενού επαναφέρει την τάξη, εύκολα, απλά, και το σημαντικότερα με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ακρίβεια δέκατου του pixel.

 

Ευκρίνεια φακού?Εδώ γελάμε. Απολύτως τέλεια από άκρη σε άκρη της οθόνης. Βασικά πιστεύεις ότι βλέπεις panel τηλεόρασης και όχι προβολή εικόνας. Απίθανα πράγματα, και ούτε καν είχα κεντράρει καλά τον προβολέα (έκανα χρήση του οριζοντίου lens shift).

10/10 αυτός ο νέος φακός.

 

Δοκιμαστικά τοποθέτησα το 4K δισκάκι της ταινίας Lusy να δω βασικά αν κλειδώσει σωστά το player με τον προβολέα. Κατευθείαν ο NX9 είδε 4K HDR υλικό, γύρισε όλα του τα ρυθμιστικά σε HDR mode, και η προβολή ξεκίνησε…

 

(Οι φωτογραφίες και τα screenshots που θα δείτε σε αυτό το review έχουν υποστεί συμπίεση σε ανάλυση 1080 για ευνόητους WEB λόγους, αδύνατο ούτως ή άλλως να πιάσει η φωτογραφική μηχανή αυτή την τεράστια αναλυτικότητα που παρέχει ο NX9 στα μάτια μας)

 

 

Σοκ, είναι πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που η εικόνα ενός προβολέα με σόκαρε με τέτοιο τρόπο. Κανονικό χαστούκι. Οχι, δεν είναι δυνατόν σκέφτηκα να βλέπω αυτό που βλέπω…

Πήγα κοντά να δω τι θα δω. Πήγα ακόμα πιο κοντά. Κόλλησα σχεδόν το πρόσωπο μου στην οθόνη. Ορατό pixel πουθενά. Οταν λέω πουθενά εννοώ ούτε υποψία.

Είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις pixel στον NX9 ακόμα και από μερικά εκατοστά απόσταση. Η εικόνα είναι απολύτως συμπαγή και σου δίνεται η εντύπωση ότι δεν αποτελείται από pixels. Οταν λέω ότι δεν υπάρχουν pixels κυριολεκτώ…

 

 

 

Τι σημαίνει στην πράξη ότι η εικόνα που βλέπουμε δεν αποτελείται από pixels και σου δίνει μία απολύτως συμπαγή αίσθηση. Οτι όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, ο NX9 είναι ο ιδανικός προβολέας για μικρούς χώρους. Μπορείς άνετα να καθίσεις στα 2,5 μέτρα απέναντι από μία οθόνη 100 ιντσών και να απολαύσεις μία τόσο συμπαγή και διαυγή εικόνα, τόσο ξεκούραστα όσο δεν το φανταζόσουν μέχρι σήμερα.

Οσοι διαθέτετε προβολέα, σίγουρα έχετε διαπιστώσει πόσο πιο ξεκούραστη και συμπαγής γίνεται η εικόνα του προβολέα σας όσο απομακρύνεστε από το πανί. Στον NX9 αυτή η αίσθηση υπάρχει ακόμα και σε προβολή που κάθεστε στο 1 μέτρο από το πανί. Απίστευτα και πρωτόγνωρα πράγματα. Με τον Παναγιώτη (που χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του, δύσκολα θα πραγματοποιούνταν αυτό εδώ το review, ευχαριστώ Παναγιώτη!) κοιταζόμασταν σαν παιδάκια που έβλεπαν μπροστά τους τον Αη Βασίλη, ζωντανό, με σάρκα και οστά 🙂

 

 

Ας ξεπεράσω το σοκ και ας προχωρήσω…

Αφού ξεκίνησα την προβολή 4K HDR υλικού διαπίστωσα ότι τα μενού του NX9 είναι παντελώς ξεκλείδωτα. Δηλαδή δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει κατά την προβολή HDR υλικού ότι ρύθμιση θέλει. Δηλαδή μπορεί να επιλέξει color profile REC.709 αν θέλει, ή άλλο gamma ή ακόμα και άλλο picture mode! Αυτό απλά πληροφοριακά…

Επίσης ΠΟΛΥ σημαντική ρύθμιση είναι και η προαναφερθέντα ρύθμιση tone maping.

Εκτός του auto tone mapping μπορείς να πειράξεις και χειροκίνητα το mapping level και να φέρεις την εικόνα ακριβώς στο επιθυμητό σημείο. Στην ουσία το mapping level διορθώνει το HDR gamma κατά το δοκούν σαν συμπλήρωμα του auto mapping. ΠΟΛΥ χρήσιμη ρύθμιση όπως αποδείχθηκε στην πράξη.

 

Από θέμα χρωματικής ομοιομορφίας ο NX9 αγγίζει την τελειότητα. Σε λευκή καρτέλα έδωσε ρέστα πραγματικά. Εκεί που δεν τα πήγε καλά είναι στην καρτέλα μαύρου. Είχε κάποια φωτεινά σημεία σαν να βλέπεις μέτριο panel LCD τηλεόρασης, τα οποία εμφανιζόταν όμως μόνο όταν έμπαινε το χρωματικό DCI φίλτρο, κάτι το οποίο με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι κάποια σκόνη ή κάποια αλλοίωση υπήρχε στο φίλτρο. Δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες, άλλα θεωρώ ότι και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό το προ παραγωγής κομμάτι έχει γυρίσει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη πριν φτάσει στα χέρια μου και ίσως η ταλαιπωρία που υπέστη να έχει επηρεάσει την απόδοση του σε κάποιους τομείς. Βέβαια σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση αυτά τα φωτεινά σημεία δεν επηρέασαν την εικόνα ακόμα και αμιγώς σκοτεινές σκηνές.

 

Πάμε να δούμε σαν παρένθεση τις μετρήσεις του NX9 και προχωράμε στις εντυπώσεις από την δοκιμή…

 

 

Μετρήσεις

 

 

 

Πήρα το μαγικό βαλιτσάκι μου και ξεκίνησα…

 

 

 

Πήρα μέτρηση από grayscale στις παρακάτω εργοστασιακές ρυθμίσεις

 

 

 

Εξαιρετική συμπεριφορά που μόλις με μερικά κλικ έγινε…

Τι να πούμε, απόλυτα ισορροπημένος σε όλη την κλίμακα του γκρι με dΕ2000 στα 3,8 εργοστασιακά, άριστος!

 

Η μεγάλη έκπληξη ήταν στις μετρήσεις του χρωματικού τριγώνου. Χωρίς καν ενεργοποιημένο το CMS του προβολέα πήρα τις καλύτερες μετρήσεις που έχω πάρει ποτέ σε προβολέα ανεξαρτήτως κατηγορίας ή τιμής.

 

Εντάξει οι εξαιρετικοί κορεσμοί και οι αποχρώσεις. Στις φωτεινότητες όμως (που αποτελούν και σημαντικότατο κομμάτι στην χρωματική απόδοση) δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε εργοστασιακές μετρήσεις προβολέα. Εκτός της ελαφριάς απόκλισης του κόκκινου (που βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία) οι φωτεινότητες των χρωμάτων ήταν τόσο ακριβείς που έμεινα με το στόμα ανοιχτό.

Στα ενδιάμεσα  25%, 50% και 75% το dE2000 έχει την ασύλληπτη τιμή για εργοστασιακές μετρήσεις κάτω της μονάδας!

Δηλαδή βλέπουμε τα μέγιστα όσο αφορά την χρωματική απόδοση του προβολέα μας με το που πατάμε το on, τι να πω…

Στα υπόψιν, αυτός είναι ένας προβολέας προ παραγωγής που σύμφωνα με τους ανθρώπους της JVC χρήζει αλλαγής του firmware και σε απόδοση είναι αρκετά κατώτερος αυτών που θα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων, δηλαδή αυτοί πως θα αποδίδουν αν αυτός παίζει έτσι??

 

Μετρήσεις φωτεινότητας (οι μετρήσεις έγιναν στις παραπάνω εργοστασιακές ρυθμίσεις)

1140 lumen με λάμπα στο low

1630 lumen με λάμπα στο high

native on/off contrast 28.700:1 (ίριδα τελείως ανοιχτή, λάμπα low mode)

 

update μετρήσεις

μετά από απαίτηση πολλών αναγνωστών κάθισα και πήρα λεπτομερείς μετρήσεις του on/off contrast και σας τις παρουσιάζω

 

Lamp low/iris full close   82.043:1

Lamp low/iris full open  28.992:1

Lamp high/iris full close  69.411:1

Lamp high/iris full open 22.965:1

 

 

Τα νούμερα απέχουν αρκετά από τα ανακοινώσιμα της εταιρίας, άλλα από την άλλη δεν κάθισα να δοκιμάσω να πάρω και τις μέγιστες τιμές (να παίξω με την χειροκίνητη ίριδα, να βάλω φακούς σε θέση tele, κ.τ.λ), μέτρησα ακριβώς όπως έβλεπα τις 100 ίντσες που τον είχα στήσει. Μάλιστα δεν ξέρω τι κάνει ο προβολέας κατά την θέαση HDR διότι το φως του και το contrast του εκτινάσσονταν στα μάτια μας, σε βαθμό που απορούσαμε…

 

 

 

 

Εντυπώσεις

Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω…

Η αναλυτικότητα του NX9 χτυπάει κόκκινα. Ειλικρινά θεωρώ ότι φτάσαμε στην κορυφή της εξέλιξης της ανάλυσης, και κάθε υποψία για μετάβαση σε 8Κ στο μέλλον μου προκαλεί μόνο γέλια. Ακόμη και από θέαση στο 1 μέτρο η εικόνα των 100 ιντσών δείχνει εκπληκτικά συμπαγής και οι καθαρότητα των λεπτομερών σε κάνει να σαστίζεις. Με τον ΝΧ9 θεωρώ ότι πολλοί είναι αυτοί που θα αλλάξουν τα standards τους όσο αφορά την απόσταση θέασης, μιας και η απόλαυση μεγαλώνει όσο πλησιάζεις την οθόνη και όχι το αντίθετο!

(μπορείτε να κάνετε click στις φωτογραφίες και να τις δείτε σε 1080 ανάλυση, πληροφοριακά)

 

 

 

Σε θέμα contrast τι ακριβώς να περιγράψω και τι ακριβώς να πω. Σε υλικό 4Κ HDR ο ΝΧ9 μου έδωσε την πιο κοντραστάτη εικόνα που έχω δει ποτέ, τελεία. Με τον Παναγιώτη χαζεύοντας και συζητώντας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο NX9 διαθέτει πολύ υψηλό ansi contrast, τολμώ να πω το υψηλότερο που έχουν δει τα μάτια μου μέχρι σήμερα?Οχι?Σίγουρα μακράν καλύτερο από όλους τους προηγούμενους προβολείς της JVC…

 

 

 

Τα φωτεινά highlights της εικόνας εκτυφλωτικά χωρίς ίχνος υπερβολής όμως, τα σκοτεινά στο ίδιο καρέ “μαύρα”. Οι λεπτομέρειες ΟΛΕΣ εκεί, να κάνουν τον εγκέφαλο σου να δουλεύει υπερωρίες στην αποκωδικοποίηση των ηλεκτρικών σημάτων που δέχεται από το οπτικό νεύρο. Οπτασία…

 

 

 

Οι αμιγώς σκοτεινές σκηνές σε 4K HDR υλικό απλά απολαυστικές. Αδύνατον να φωτογραφηθούν, τουλάχιστον από τον υπάρχον δικό μου εξοπλισμό. Εδώ να πω ότι ο NX9 διαθέτει εκτός από χειροκίνητη ίριδα και αυτόματη. Η αυτόματη έχει δυο ρυθμίσεις. Και στις δύο (μία περισσότερο και η άλλη λιγότερο επιθετική) η λειτουργία της είναι ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ και η βελτίωση που επιφέρει στις σκοτεινές σκηνές είναι ορατή και σημαντική χωρίς ποτέ να ενοχλεί, ακόμη και στην εμφάνιση υποτίτλων!

 

 

 

 

Χρωματικά το DCI τρίγωνο ξενίζει κάπως, ιδιαιτέρως αν το mastering έχει κάνει πλήρης χρήση του. Είναι άκρως εντυπωσιακό όμως, σε κάθε περίπτωση…

 

 

 

Βάλαμε στον NX9 4Κ υλικό από το μουντιάλ να δούμε την απόδοση του και εκεί. Μας έπιασαν τα γέλια..

Εντάξει, εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα ήρθε αυτό…

 

 

Εκπληκτικές λεπτομέρειες που σε ξενίζουν. Δεν συνηθίζεται εύκολα ξέρετε να μπορείς κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα να διακρίνεις τι αναψυκτικό πίνει ένας θεατής στις κερκίδες.

Στην παραπάνω σκηνή, εκεί που πέφτει η ήλιος στις κερκίδες το εφέ ήταν εκτυφλωτικό πραγματικά ενώ παράλληλα έβλεπες κανονικότατα λεπτομέρειες (αυτές που θα μπορούσες να διακρίνεις αν υπό αυτές τις συνθήκες βρισκόσουν στη θέση την κάμερας, ρεαλιστική θέαση πραγματικά).

Το 4K HDR υλικό προσομοιώνει τις πραγματικές συνθήκες θέασης στον έξω κόσμο, και το κάνει καλά, πολύ καλά.

 

Επόμενος σταθμός?Playstation 4pro. Ενα θα σας πω, έβαλα το Red Dead Redemption 2 για δοκιμή , και εκεί που είχα ολοκληρώσει κάπου 5% του story βρέθηκα στο 20% κλείνοντας το. Τι να πω…βρέθηκα στην άγρια δύση αντιμετωπίζοντας πιστολέρο και κυνηγώντας στη φύση, όλα αυτά σε μια οθόνη 100 ίντσες η οποία σε αποφορά χωρίς να προλάβεις να σκεφτείς τι βλέπεις. Πρωτόγνωρη εμπειρία πραγματικά…

 

 

 

 

Εδώ κάπου να πω ότι το ps4pro δεν δίνει native ανάλυση 4Κ. Δίνει upscaling ανάλυση στα 4Κ με την πραγματική να είναι κάπου στα 1600p (αν δεν κάνω λάθος). Είναι ορατή μια τέτοια διαφορά. Πιστέψτε είναι. Είναι τόσο αναλυτικός ο NX9 που καταλαβαίνεις κατευθείαν οποιαδήποτε αλλαγή στο υλικό. Σίγουρα οι χρήστες του Xbox X που δίνει πραγματική ανάλυση 4Κ θα δούνε ακόμα καλύτερη εικόνα από αυτή που είδα εγώ.

Πάντως πραγματικά η εμπειρία του RDR2 στον NX9 μου άφησε ανεξίτηλα σημάδια. Εβαλα χθες το βράδυ το παιχνίδι στην 50αρα 1080 τηλεόραση που έχω και σχεδόν ξενέρωσα. Αυτή η αίσθηση του ότι είσαι μέρος του κόσμου του παιχνιδιού ως δια μαγείας χάθηκε, και η αίσθηση του ότι απλά παίζεις ένα παιχνίδι στην τηλεόραση σου ήταν πιο έντονη από ποτέ. Το συμπέρασμα?Η άγνοια είναι απόλαυση κάποιες φορές…

Φυσικά έκανα και δοκιμή στο netflix μέσω ps4pro, τα αποτελέσματα εκπληκτικά! Αυτοί εκεί στο netflix δεν γνωρίζω τι στα κομμάτια έχουνε κάνει στους αλγόριθμους τους και δίνουν τόσο ποιοτική εικόνα μέσω streaming, ειλικρινά. Δυστυχώς δυο φωτογραφίες που τράβηξα αποδείχθηκαν πολύ “κουνημένες” και δεν μπορούσαν να σωθούν ώστε να τις δείτε, έτσι για το τυπικό της υπόθεσης. (Υπόψιν, όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στο χέρι με κινητό samsung S7  🙂 )

 

Στην κίνηση ο NX9 έχει να επιδείξει έναν βελτιωμένο αλγόριθμο που λειτουργεί άριστα.Το frame interpolation στην θέση low δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, μηδέν σκάλωμα, ελάχιστα artifacts. Στην θέση high δουλεύει εξίσου καλά, η κίνηση γίνεται βούτυρο άλλα τα artifacts πολλαπλασιάζονται, όχι όμως σε βαθμό ενοχλητικό, κάλλιστα μπορείς να δεις και σε αυτή τη θέση την ταινία σου.

Στην κίνηση των 24αρων καρέ, είδα απλά την τυπική κίνηση των 24αρων καρέ 🙂

Προσωπικά δεν με ενοχλεί, την έχω συνηθίσει τόσα χρόνια, ο Παναγιώτης το αντίθετο, οτιδήποτε κάτω των 60 καρέ του προκαλεί εμετό 🙂

 

Λίγα λόγια για το 4K HDR υλικό. Ολοι μας είχαμε τις αμφιβολίες μας όταν ξεκίνησε να μας προβάλλεται ως το επόμενο format υψηλής ανάλυσης, μαζί και εγώ. Την είχαμε πατήσει ήδη με το 3D, μην ξεχνιόμαστε.

Θα σας πω απλά ότι το 4K HDR ήρθε για να μείνει. Το αποτέλεσμα θέασης του σε ανάλογο μέσο είναι ΑΚΡΩΣ απολαυστικό. Ιδιαιτέρως σε μεγάλη διάσταση (σε μικρές, 50 ίντσες και κάτω διατηρώ ακόμα τις επιφυλάξεις μου) δίνει πραγματικά άλλο νόημα στην θέαση. Μπορείς να μεταφερθείς πιο κοντά στην οθόνη και να απολαύσεις ξεκούραστα ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια εικόνας, βασικά αλλάζει την θεωρία όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Πλέον αν διαθέτεις έναν 4Κ προβολέα και παίξεις το ανάλογο 4Κ υλικό, δεν υπάρχουν όρια, πρέπει, και πρότυπα θέασης. Μπορείς να καθίσεις όσο κοντά θέλεις και να δεις όσο μεγάλη εικόνα θέλεις, και το σημαντικότερο?Ξεκούραστα! Αυτό και στις ταινίες, άλλα ιδιαιτέρως στο gaming αλλάζει τα δεδομένα όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για εμένα.

 

 

 

Επίλογος

Προβολέας όνειρο. Αυτή είναι η άποψη μου για τον DLA-NX9. Θα μπορούσα να γράφω ώρες ακόμα για το τι είδαν τα ματάκια μου, δεν θα το κάνω όμως, θα καταντούσε κουραστικό, άσε που ο NX9 είναι ο ορισμός του “δεν περιγράφω άλλο”, τέτοιο πράμα πρέπει να δεις με τα μάτια σου για να καταλάβεις.

Πραγματικά αυτοί οι λίγοι τυχεροί ανά τον κόσμο που θα μπορέσουν να αποχωριστούν κάπου 17.000 ευρώ, θα ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία προβολής. Προσωπικά θεωρώ ότι αν και τα μικρότερα μοντέλα της σειράς κινηθούν σε παρόμοια επίπεδα απόδοσης θα μιλάμε για reinvent των home cinema projectors από την JVC, όπως είχε αναφέρει και ο μεγάλος Steve Jobs στη παρουσίαση του πρώτου iphone.

Για όσους θέλουν να δουν με τα μάτια τους αυτό για το οποίο μιλάω, βασικά γράφω, μπορείτε να κάνετε μια βολτίτσα από την έκθεση ήχος&εικόνα στις 24-25 του μήνα. Δεν φέρω καμία ευθύνη αν μετά βρεθείτε 17.000 ευρώ φτωχότεροι…α να ‘ξηγιόμαστε! 🙂

 

 

Καλές προβολές!

 

Nikos Tsolas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *