Το δικό μου mini tour στην έκθεση “ήχος & εικόνα” στην Θεσσαλονίκη…
3 Απριλίου 2017
Καθαρισμός κηλίδων σε BenQ σειράς W
23 Μαρτίου 2018

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχα την ευκαιρία να “παίξω” με το καινούργιο εισαγωγικό μοντέλο της Epson, τον TW5650. Ο χρόνος περιορισμένος όπως πάντα, άλλα η πρόκληση μεγάλη μιας και για το συγκεκριμένο μοντέλο έχουν ακουστεί πολύ καλά λόγια στο διαδίκτυο από κατόχους του.

Ας πούμε λίγα βασικά πράγματα για τον TW5650 πριν περάσουμε στο κυρίως πιάτο ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά του

  • Τεχνολογία : 3LCD (0.61 inch with MLA D10)
  • Ανάλυση : Full HD 1080p, 1920 x 1080
  • Φωτεινότητα : 2,500 Lumen- 1,650 Lumen (economy)
  • Contrast : 60.000:1 (dynamic)
  • Δυναμική ίριδα : Ναι
  • Λυχνία : 200 W, 4,500 h durability, 7,500 h durability (economy mode)
  • Ratio : 1.33 – 2.16:1
  • 3D : Ναι (active)
  • Θόρυβος :  Normal: 37 dB  – Economy: 27 dB
  • Διαστάσεις : 309‎ x 285 x 122 mm (Width x Depth x Height)
  • Βάρος : 3.5 kg
  • Τιμή : 999 ευρώ

Από τα χαρακτηριστικά του μπορούμε να δούμε ότι ο TW5650 κινείται στην κατηγορία των “φωτεινών” μικρών home cinema που τιμολογιακά κινούνται κάτω από το ψυχολογικό όριο των χιλίων ευρώ.

O μικρός Epson έχει να συναγωνιστεί μια αρμάδα στην κυριολεξία μικρών DLP προβολέων που έχουν στρογγυλοκαθίσει στην κατηγορία αυτή τα τελευταία χρόνια από σοβαρές εταιρίες ταγμένες στην τεχνολογία της Texas Instrumens όπως η BenQ, η Optoma, η Vivitek και η Viewsonic. Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του, αυτούς καλείται να ανταγωνιστεί και για αυτό τον σκοπό η Epson έβαλε τα δυνατά της ώστε να το καταφέρει. Το αν τα κατάφερε θα το διαπιστώσουμε παρακάτω, να είστε σίγουροι…

Ας κάνουμε το unboxing…

Σχεδιαστικά δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο ο TW5650 πλην θα έλεγα των επίπεδων ρυθμιστικών zoom και focus που δεν τα συναντάμε και τόσο συχνά…


Στα υπέρ και η ύπαρξη συρταρωτού καλύμματος του φακού, που όμως θα το προτιμούσα ηλεκτρικό να σας πω την αλήθεια ώστε να είναι και χρηστικό όταν ο προβολέας είναι εγκατεστημένος σε βάση στο ταβάνι

Στην συσκευασία θα βρείτε και τα συνοδευτικά cd/manual

Το remote control του TW5650 θυμίζει αντίστοιχα προβολέων data και δεν διεκδικεί δάφνες κατασκευαστικής ποιότητας και ευχρηστίας, τον θέλεις τον χρόνο σου κάθε φορά για να πατήσεις το σωστό πλήκτρο. Θα μπορούσε ας πούμε το πλήκτρο Menu να είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα ή άλλο χρώμα…

Από συνδέσεις συναντάμε τις εντελώς απαραίτητες με βασικές τις δύο HDMI με την μία να έχει συνδεσιμότητα MHL και την μία θύρα VGA ώστε να μπορεί να συνδεθεί αναλογικά Ηλεκτρονικός Υπολογιστής.

Το μέγεθος του TW5650 κινείται στα ανώτατα όρια της μικρής κατηγορίας, όπως και το βάρος του στα 3.5 κιλά. Για να πάρετε μια ιδέα η παρακάτω φωτογραφία παρέα με έναν JVC προβολέα (με τον οποίο δεν θα κοντραριστούν μόνο στο μέγεθος… 🙂 )

Σε αυτό το review θα ξεκινήσω πρώτα από τις μετρήσεις διότι η απορία μου ήταν αρκετά μεγάλη, δεν σας το κρύβω, ας μην καθυστερούμε όμως άλλο και πάμε να ξεσκουριάσουμε τα όργανα…

Μετρήσεις

Ο TW5650 στήθηκε πρόχειρα, δημιουργήσαμε ένα κάδρο 80 περίπου ιντσών, παρατάξαμε τα όργανα μέτρησης και ξεκινήσαμε…

Στο cinema mode με default εργοστασιακές ρυθμίσεις ο TW5650 έδωσε τις παρακάτω μετρήσεις σε RGB και gamma

Lamp Low

Lamp High

Σχεδόν απίστευτη γραμμικότητα για προβολέα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Τόσο στο RGB όσο και στο gamma (τις δυο δηλαδή μακράν κυριότερες παραμέτρους της εικόνας) ο TW5650 συμπεριφέρεται εκπληκτικά out of the box. Με άλλα λόγια μπορεί να παίξει εξαιρετικά, ακόμα και αν δεν πειράξουμε το παραμικρό στα ρυθμιστικά του βγάζοντας τον από το κουτί του, μπράβο Epson!

Με μερικά μόνο κλικ στο color temperature γίνονται ακόμα και μικροδιορθώσεις μιας και τα ρυθμιστικά στο συγκεκριμένο μενού δουλεύουν άψογα. Παρακάτω το διάγραμμα μετά από την δική μου παρέμβαση στα συγκεκριμένα ρυθμιστικά.

Χρωματικά ο TW5650 κρίνεται πολύ καλός με εξαίρεση το 100% του κόκκινου που ακολουθεί ένα υπερκορεσμένο “πορτοκαλί” μονοπάτι, δικό του. Μικρό το κακό μιας και χρώματα στο 100% τους σε προβολή ταινίας θα δούμε σπάνια,  οπότε η συμπεριφορά αυτή δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα θα έλεγα. Το υπόλοιπο χρωματικό τρίγωνο του TW5650 κινείται σε normal επίπεδα με σωστές αποστάσεις των διαβαθμίσεων σε όλα τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χρώματα. Το ελαφρώς μπλεδίζον μαύρο που ορθώς έχει πιάσει το όργανο δεν είναι τόσο έντονο όσο δείχνει το διάγραμμα. Ισα που μπορείς να το διακρίνεις αν το μάτι σου είναι αρκετά έμπειρο…

Ας περάσουμε και στις πολυαναμενόμενες (από εμένα τουλάχιστον) μετρήσεις φωτεινότητας και contrast

Από φωτεινότητα ο TW5650 διαθέτει “τόνους” θα έλεγα..

  • cinema mode : 1088 lumen
  • cinema mode lamp high : 1568 lumen
  • dynamic mode : 2448 lumen

O προβολέας “καλιμπραρισμένος” παράγει με την λάμπα του στην μικρότερη σκάλα της 1088 lumen φωτεινότητας, γουάου. Αυτή η φωτεινότητα είναι ικανή να γεμίσει κάδρα μεγαλύτερα των 130 ιντσών εύκολα, αναίμακτα, ακόμα και σε 3D προβολή.

Για κάδρα όμως κάτω των 100 ιντσών θα χρειαστεί ή γκρι οθόνη με gain μικρότερο του 0.8 ή κάποιο ND filter που να κόβει το 50% της φωτεινότητας διότι τόσο μεγάλη φωτεινότητα καθιστά την θέαση κουραστική. Σημαντικό και η “πραγματική” εν τέλη ανακοίνωση της Epson για τα 2.50ο lumen φωτεινότητας που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του μοντέλου. Σημείωση για να κατανοήσουμε πως η εξέλιξη στο στρατόπεδο της Epson δεν σταματάει ποτέ, η συγκεκριμένη φωτεινότητα παράγεται από λάμπα “μόλις” 200 watt, πραγματικά εξαιρετικό επίτευγμα.

Contrast

Εδώ είναι γνωστό ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπιστευόμαστε τις ανακοινώσεις των εταιριών. Με εξαίρεση την JVC όπου επι το πλείστον ανακοινώνει πραγματικά νούμερα οι υπόλοιπες εταιρίες κινούνται πάντα στην σφαίρα της φαντασίας όσο αφορά τα ανακοινώσιμα τους νούμερα contrast. Η Epson σαν πρώτη διδάξα δεν ξεφεύγει φυσικά από τον κανόνα αυτόν.

Πάμε να δούμε ποιο είναι το πραγματικό contrast που διαθέτει ο TW5650. Μέτρηση στην οθόνη παρακαλώ με όργανο το CA813

  • on/off contrast, mode cinema, lamp low  1732:1
  • on/off contrast, mode cinema, lamp high 1768:1
  • on/off contrast, mode natural, lamp low 1927:1
  • on/off contrast, mode cinema, lamp low, dynamic iris on 11.452:1

Διαπίστωση πρώτη, η βελτίωση σε απόλυτα native νούμερα σε μικρό εισαγωγικό μοντέλο LCD της Epson είναι αλματώδη. Να σας ενημερώσω ότι τα προηγούμενα μικρά μοντέλα home cinema της εταιρίας κινούταν κάτω από το όριο των 1000:1.

Διαπίστωση δεύτερη, πλέον οι μικροί LCD έχουν φτάσει σε native νούμερα contrast τους DLP προβολείς και αυτό φαίνεται και κατά την θέαση, πιστέψτε με.

Εντυπώσεις

Αν και δοκίμασα τον TW5650 στις “ακατάλληλες” για την φωτεινότητα του 80 ίντσες θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου όσο καλύτερα και αναλυτικότερα μπορώ.

Ας ξεκινήσω από την χρωματική ομοιομορφία κάδρου που παραδοσιακά οι 3LCD υποφέρουν και χάνουν κατά κράτος από τους προβολείς τεχνολογίας DLP

Αν η παραπάνω εικόνα δεν σας λέει τίποτα, θα σας πω ότι τα προβλήματα ανομοιομορφίας των 3LCD ανήκουν στο παρελθόν. Το κάδρο με την καρτέλα 100ire αποτελείται αποκλειστικά από λευκό και τίποτα παραπάνω. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές δεν έχω πιστέψει στο 100% αυτό που είδα από ένα μοντέλο LCD αυτής της κατηγορίας. Για εμένα αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη βελτίωση που έχει κάνει η Epson στην οπτική μηχανή του TW5650, ξανά μπράβο.

Φακός/σύγκλιση

Λεπτομέρειες για τον φακό του TW5650 δεν γνωρίζω. Αυτό που είδα όμως είναι ότι κάνει πολύ καλή δουλειά σε θέμα focus και ομοιομορφίας focus από άκρη σε άκρη του κάδρου. Είναι σίγουρα καλύτερος σε αυτούς τους τομείς από τους μεγάλους TW9XXX (!) και χάνει με μικρή διαφορά μόνο από τον πολύ ακριβότερο και με ηλεκτρικές ρυθμίσεις TW9300, εντυπωσιακό…

Και από θέμα σύγκλισης ο TW5650 τα πάει εξαιρετικά. Μονο από πολύ κοντινή απόσταση, και αν κολλήσεις το πρόσωπο σου στην οθόνη θα δεις ότι διαγράφεται ένα ελάχιστο χρωματικό περίγραμμα στις άκρες, βασικά δεν είναι ούτε άξιο αναφοράς.

Θεωρώ ότι ίσως από το επόμενο review τρίτσιπου προβολέα δεν θα αναφερθώ ξανά καν σε θέματα σύγκλισης, δεν έχει πλέον νόημα. Η “αδυναμία” αυτή της συγκεκριμένης τεχνολογίας έχει πλήρως εξαλειφθεί κατά την προσωπική μου άποψη.

Προβολή

Ο TW5650 συνδέθηκε με το HTPC μου και προβλήθηκε υλικό 1080p από γνωστές ταινίες.

Η πρώτες εντυπώσεις έχουν καν κάνουν με την υψηλή φωτεινότητα του μοντέλου. Βασικά τόσο μεγάλη φωτεινότητα δρα αρνητικά σε ένα τυπικό σαλόνι με λευκούς τοίχους. Ναι μεν μπορεί να είναι εντυπωσιακός σε προβολή αθλητικών γεγονότων π.χ με κάποιο φως στον χώρο ανοιχτό, σε προβολή ταινίας όμως περισσότερη ζημιά κάνει παρά καλό.

Οι ανακλάσεις είναι μεγάλες, τα σκοτεινά πάνε περίπατο και γενικά η όλη εμπειρία αρχίζει και γίνεται κουραστική και συνάμα “ομιχλώδες”. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω ως προς ποια χρήση ένας home cinema προβολέας πρέπει να παίζει με 1100 lumen φωτεινότητας στις ανθρώπινες ~100 ιντσών οθόνες που διαθέτουμε οι περισσότεροι χομπίστες του χώρου.

Νόημα υπάρχει μόνο αν κάποιος προορίζει τον TW5650 για προβολή ταινιών σε οθόνη 130 ίντσες και πάνω ας πούμε ή προβολή αθλητικών γεγονότων χωρίς πλήρης συσκότιση. Οσοι θέλετε να τον αποκτήσετε να σκεφτείτε σοβαρά την χρήση γκρι οθόνης ή κάποιου φίλτρου περιορισμού της φωτεινότητας (κυκλοφορούν αρκετά στο εμπόριο).

Η άποψη μου είναι ότι για προβολή σε τυπικό σαλόνι σε διαστάσεις από 90 εως 110 ίντσες η ιδανική φωτεινότητα του προβολέα μας βρίσκεται ανάμεσα στα 500 και και τα 800 lumen. Οτιδήποτε πιο κάτω αρχίζει και ενοχλεί ως σκοτεινή εικόνα και οτιδήποτε πιο πάνω κουράζει το μάτι με τις ανακλάσεις να καταστρέφουν τα πάντα.

Αν ξεπεράσουμε την “αρνητικά” υψηλή φωτεινότητα (που φτάσαμε.. 🙂 ) η συνολική εικόνα του TW5650 είναι εξαιρετική.

Ευκρίνεια που περισσεύει και που οφείλεται επι το πλείστον στην εξαιρετική επεξεργασία σήματος που κάνει εσωτερικά ο προβολέας (με το image enhancement που διαθέτει να δίνει πραγματικά ρέστα) παρά στον ούτως ή άλλως καλό φακό του.

Εδώ να πούμε ότι σε αυτή την εξαιρετική ευκρίνεια, θα έλεγα ίσως η καλύτερη της κατηγορίας, βοηθάει σίγουρα και η πολύ καλή σύγκλιση των panels όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Χρωματικά ο TW5650 είναι κορεσμένος, “έντονος” για τους μη μυημένους στις ορολογίες εικόνας.

Χωρίς να έχω πάρει μέτρηση σίγουρα οι διαβαθμίσεις του μπλε και του κόκκινου από 80% και πάνω πρέπει να συμπιέζονται σε υψηλά επίπεδα. Ενοχλητικό?Καθόλου, το χρώμα και η ένταση του είναι θέμα γούστου (αρκεί να μην είναι λάθος η απόχρωση). Εμένα προσωπικά πάντα μου αρέσουν ελαφρώς υπερκορεσμένα χρώματα, στον βαθμό του TW5650?Mμμμ…..

Δεν κάθισα να ασχοληθώ πολύ με το CMS του προβολέα, όποιος έχει υπομονή και θέληση σίγουρα μπορεί να διορθώσει και να ρυθμίσει τον προβολέα σύμφωνα με τα γούστα του ή τα πρότυπα. Διατηρώ απλά τις επιφυλάξεις μου για το 100% του κόκκινου όπου δείχνει να μην βοηθάει και η λάμπα, η οποία ήταν και άστρωτη, μην ξεχνιόμαστε.

Στα φωτεινά πλάνα ο TW5650 είναι εντυπωσιακός, τι γίνεται στα σκοτεινά και μεσαία όμως? Εκεί ο TW5650 διαθέτει το όπλο που λέγεται αυτόματη ίριδα.

Αν παίξεις με απενεργοποιημένη την ίριδα η συμπεριφορά του χαμηλά είναι σχεδόν πανομοιότυπη με ενός DLP προβολέα (για την ακρίβεια χάνει στο νήμα όπως θα δείτε παρακάτω) . Το μαύρο του είναι στα γνωστά αυτά μέτρια επίπεδα σε βαθμό που εύκολα τον μπερδεύεις με DLP.

Προηγούμενοι μικροί home cinema προβολείς της Epson δεν υπήρχε περίπτωση ούτε να σταθούν δίπλα σε DLP προβολέα σε θέμα contrast, τώρα τους μπερδεύεις, αν αυτό δεν λέγεται βελτίωση, δεν ξέρω πως αλλιώς να το ονομάσω.

Μόλις όμως ενεργοποιήσεις την ίριδα ο TW5650 αφήνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας κάθε μοντέλο DLP που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή στην αγορά στην κατηγορία τιμής που κινείται, τόσο απλά.

Η βοήθεια της ίριδας είναι καθοριστική, επεμβαίνει τόσο όσο χρειάζεται ώστε ο προβολέας να περάσει στα οπτικά επίπεδα θα έλεγα του 3.000:1 και πάνω contrast. Κατευθείαν το μαύρο του σκουραίνει, η αντίθεση μεγαλώνει, το πέπλο μειώνεται και η εικόνα φτιάχνει σε μεγάλο βαθμό.

Η ίριδα του δεν είναι καθόλου επιθετική, είναι διακριτικότατη και με μικρή σχετικά διαβάθμιση, όπως ακριβώς θα πρέπει να είναι μια ίριδα που δεν θέλουμε να την παίρνουμε χαμπάρι και να μας ενοχλεί.

Σκούρα τα βρίσκει μόνο σε μαύρες εικόνες που περιέχουν ένα πολύ μικρό αντικείμενο (μαύρο καρέ με υπότιτλους π.χ) όπου και θα κλείσει αρκετά και θα “ενοχλήσει” τον θεατή αν την έχουμε στη θέση high speed, στην θέση normal τα πράγματα είναι καλύτερα σε αυτά τα καρέ.

Φυσικά προβολή ταινίας χωρίς ίριδα ενεργοποιημένη δεν νοείται , βασικά δεν υπάρχει λόγος να στερείται κάποιος ενός τόσο σημαντικού βοηθήματος σε θέμα contrast.

Αν από την άλλη κάποιους τους ενοχλεί και την απενεργοποιήσουν, ο TW5650 θα παίξει ικανοποιητικά πάλι σε σκοτεινές σκηνές στα γνωστά όχι και άσχημα DLPάδικα επίπεδα, καμία σχέση δηλαδή με τα παλιότερα μικρά μοντέλα της Epson πού έχω δει κατά περιόδους.

Γενικά θα πω ότι ο TW5650 δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν, ακόμα και αυτούς που προέρχονται από DLP προβολέα και τον αγόρασαν ως αναβάθμιση. Είναι αναβάθμιση, μικρή, άλλα είναι, ακόμα και στο contrast.

Ενα άλλο όπλο του TW5650 είναι το F.I ή αλλιώς frame interpolation. Με 4 επιλογές (από off μέχρι strong) μπορεί ο χρήστης να επιλέξει τον βαθμό παρεμβατικότητας της εσωτερικής γεννήτριας παραγωγής frames του μικρού Epson ώστε να βρει την προσωπική του νιρβάνα στο θέμα ομαλή κίνηση των 24άρων καρέ των ταινιών. Δουλεύει αρκετά καλά, μονομερώς όμως.

Εξηγούμαι, δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου άλλα στο normal (η ενδιάμεση ρύθμιση δηλαδή μεταξύ weak και strong) μου φάνηκε καλύτερος του μεγάλου TW9300 που είχα δοκιμάσει στο παρελόν. Τα τεχνουργήματα δεν λείπουν, άλλα δεν ενοχλούν ούτε εμφανίζονται συχνά, η κίνηση είναι ομαλή και σε σχεδόν μισής ώρας θέασης τίποτα δεν με “χάλασε” στην εικόνα και στην κίνηση που έβλεπα. Στην θέση weak η παρεμβατικότητα είναι πολύ μικρή, ανεπαίσθητη θα έλεγα και στο strong δεν μπορείς να δεις λόγο σκαλωμάτων και τεχνουργημάτων, οπότε η θέση normal αποτελεί μονόδρομο.

Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα F.I σε προβολέα αυτής της τιμής αποτελεί σίγουρα προτέρημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Tώρα δυνατότητες του στυλ split screen (μπορεί παίζει υλικό από τις δύο HDMI ταυτόχρονα χωρίζοντας την οθόνη στα δυο) ή προβολή υλικού μέσω του ενσωματωμένου του wireless LAN (!) από το smartphone ή το tablet μας μόνο στα + μπορεί κανείς να τις κατατάξει, άλλα δεν νομίζω ότι αποτελούν και καθοριστικό παράγοντα για την αγορά και την χρήση του προβολέα ως home cinema συσκευής, είναι όμως extra δυνατότητες όπως και να το κάνουμε.

Και μια gallery με screenshots ως κερασάκι…

Ως συμπέρασμα θα έλεγα ότι ο μικρός Epson πέφτει στην μάχη του “χιλιάρικου” όπως την ονομάζω εξοπλισμένος ως αστακός. Κανένα άλλο μοντέλο ανεξαρτήτως τεχνολογίας δεν μπορεί να τον κοντράρει, στα χαρτιά τουλάχιστον. Επειδή όμως δεν μου αρέσει να μένω στα χαρτιά, έβαλα τον μικρό Epson να παίξει παράλληλα και να κοντραριστεί με άλλους δυο προβολείς.

Εναν DLP της ίδιας κατηγορίας, τον Viewsonic 7827HD άλλα και με έναν “παλιό” JVC X30 που αποτελεί και τον προσωπικό μου προβολέα αυτή τη περίοδο, έτσι, να έχω ένα μέτρο σύγκρισης.

Η μάχη

Λίγα λόγια πριν την μάχη

Για αρχή να πούμε ότι παραδοσιακά πλέον ο Viewsonic πέρασε τον καθιερωμένο πλέον έλεγχο “νεοεισερχόμενου αντικειμένου στον χώρο” με επιτυχία.. 🙂

Στην συνέχεια ξεκίνησα την αναβάθμιση firmware στον Viewsonic με το τελευταίο διαθέσιμο (σημαντικό για την σωστή προβολή των 24αρων καρέ).

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αποφεύγω να παίρνω μετρήσεις ansi contrast γιατί μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις. Εδώ όμως ήθελα απλά να συγκρίνω τρεις προβολείς στον ίδιο χώρο (ίδιες ανακλάσεις δηλαδή) με την ίδια μέθοδο μέτρησης. Οπότε ως νούμερα ίσως να μην είναι ακριβής άλλα ως διαφορές μεταξύ των μοντέλων είναι.

Η μέθοδος ήταν μέτρηση σε patern 4χ4 ansi contrast σε συγκεκριμένη απόσταση (67cm) από τον φακό, με όργανο το CA813 φυσικά.

Πάμε να δούμε τα νούμερα…

Epson TW5650 – 281:1

Viewsonic pro7127HD – 272:1

JVC DLA-X30 – 271:1

Τα νούμερα είναι απίστευτα κοντά άλλα ο πιο αδικημένος είναι ίσως ο Epson οποίος με την μεγαλύτερη φωτεινότητα του δημιουργούσε και περισσότερες δευτερογενής ανακλάσεις στον χώρο. Παρόλα αυτά βγήκε νικητής έστω οριακά στην όλη τυπική διαδικασία. Εντυπωσιακό. Πιο αδύναμος?ο JVC, παρόλο τις μικρότερες ανακλάσεις στον χώρο, αναμενόμενο…

Προσωπικό συμπέρασμα?Σε τυπικό σαλόνι η όποια υπεροχή (που λογικά έχει ο DLP) πάει περίπατο σε σκηνές που πρώτο λόγο έχει το ansi contrast.

Σε native on/off contrast σε σινεμάδικα modes που οι προβολείς θα έπαιζαν δίπλα δίπλα με τις λάμπες σε θέση low και σε οθόνη 80 ιντσων από την ίδια απόσταση έχουμε

JVC DLA-X30 – 25.480:1

Viewsonic pro7827HD – 2.087:1

Epson TW5650 – 1.732:1

Φωτεινότητες

Epson TW5650 – 1088 lumen

Viewsonic pro7827HD – 813 lumen

JVC DLA-X30 – 627 lumen

Λοιπόν, λίγα πράγματα για τον τρόπο που επέλεξα να φωτογραφήσω τους προβολείς σε παράλληλη προβολή. Ο τρόπος ήταν να επιλέξω έκθεση ιδανική για τον χαμηλότερης φωτεινότητας προβολέα και αναγκαστικά over expose για αυτό με την υψηλότερη. Ετσι ιδανικά στις σκοτεινές σκηνές θα φωτογραφίζεται η διαφορά σε στάθμη μαύρου μεταξύ των προβολέων, και στα φωτεινά θα έχουμε ένα σχετικά ισορροπημένο αποτέλεσμα εξαγωγής συμπερασμάτων. Πάμε να δούμε…

Viewsonic pro7827HD vs Epson TW5650

Για αρχή να πούμε ότι και οι δυο προβολείς είναι πολύ κοντά σε ευκρίνεια φακού. Σχεδόν δεν ξεχωρίσεις ποιος είναι ποιος. Αν ήθελα να δώσω ένα προβάδισμα θα το έδινα στον Epson. Ο λόγος είναι οτι ένας τρίτσιπος LCD χρειάζεται καλύτερα οπτικά μέρη για να πετύχει την ευκρίνεια ενός DLP. Εδώ ο Epson είναι και ένα κλικ καλύτερος αν θέλουμε ντε και καλά να ανακηρύξουμε νικητή.

Πάνω ο Viewsonic, κάτω ο Epson

Ας περάσουμε στην παράλληλη φωτογράφιση (η μία εικόνα μπαίνει μέσα στην άλλη στο κέντρο κατα 10-20 εκατοστά)…

Πάντα αριστερά ο Viewsonic, δεξιά ο Epson

Eδώ φαίνεται καθαρά αυτό που είδαν και τα μάτια μου. Καλύτερη ευκρίνεια να το πω?διαύγεια να το πω?καθαρότητα να το πω? Αυτή η πιο ανάγλυφη εικόνα τελοσπάντων απόρροια, της σαφώς καλύτερης επεξεργασίας σήματος του Epson και όχι εξαιτίας του φακού του. Το είδαμε και αυτό…μάλιστα…

Εδώ βλέπουμε οτι ο Viewsonic είναι πιο ψυχρός, καθώς και το πορτοκαλίζον 100% κόκκινο του Epson που σας ανέφερα στις μετρήσεις…

Στα σκοτεινά οι προβολείς είναι πολύ κοντά. Θα διαπιστώσετε όμως ελαφριά υπεροχή του Viewsonic εξαιτίας του ελαφρώς καλύτερου on/off contrast, της χαμηλότερης φωτεινότητας άλλα και το οτι ο Epson παίζει χωρίς ενεργοποιημένη ίριδα (για κάποιο λόγο στα στατικά screenshots δεν δούλευε και την απενεργοποίησα).

Εδώ φαίνεται και το ελαφρώς μπλεδίζον μαύρο του Epson. Καλύτερος ο Viewsonic , οχι με την διαφορά που φαίνεται (θυμηθείτε την έκθεση της κάμερας που είπαμε), άλλα επειδή είδα την σκηνή με την ίριδα του Εpson ενεργοποιημένη  θα πω ότι τα πράγματα αντιστρέφονται.

Σαν δυο σταγόνες νερό. Εδώ ο Epson παίζει μπάλα στο γήπεδο των DLP και σκοράρει…

Εδώ πάλι διακρίνεται αυτό το ανάγλυφο του Epson…

Συμπέρασμα

Οι δυο προβολείς είναι κοντά, πολύ κοντά. Στα σημεία όμως ο Epson είναι καλύτερος. Ευκρινέστερος, φωτεινότερος, με καλύτερο μαύρο λόγω αυτόματης ίριδας (μόνο όμως με την ίριδα ενεργοποιημένη, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό) και καλύτερη κίνηση από τον Viewsonic ακόμα και με το F.I απενεργοποιημένο.

Αν βάλουμε στην εξίσωση ότι είναι σημαντικά πιο αθόρυβος από τον Viewsonic κάτα 8db περίπου στο low mode (και μόνο στο low, γιατί βάζοντας την λάμπα σε θέση high ο θόρυβος γίνεται σχεδόν ανυπόφορος) και ότι διαθέτει ansi contrast πλέον αντίστοιχο έστω (αν όχι καλύτερο) των DLP, ανακηρύσσεται για εμένα νικητής στην μεταξύ τους μονομαχία με νίκη σημείων, όπως θα λέγαμε στην πυγμαχία.

JVC DLA-X30 vs Epson TW5650

Αυτή η κόντρα είναι άτυπη διότι οι προβολείς ανήκουν σε εντελώς διαφορετική κατηγορία με τον JVC να βρίσκεται σε μία αρκετά ακριβότερη. Η περιέργεια μου όμως δεν με άφησε. Πως θα στέκεται ένας παλιός JVC σχεδόν 7ετίας μπροστά σε έναν φρέσκο τελευταίας χρονιάς προβολέας των χιλίων ευρώ?Ε μην μου πείτε ότι δεν θέλετε και εσείς να μάθετε?

Πάμε να δούμε..

Για αρχή να πούμε ότι βάζοντας το desktop με έπιασαν τα γέλια. Ο JVC κάνει απλά σκόνη τον καλό ομολογουμένως φακό του μικρού Epson. Ο φακός του JVC δεν προβάλει, χειρουργεί…δεν μπα να είναι και 20 ετών… 🙂

Οι διαφορές επίσης στα σκοτεινά πλάνα είναι πραγματικά χαοτικές. Οσο όμως περνάμε σε φωτεινότερες σκηνές τα πράγματα ισορροπούν και στα εντελώς ηλιόλουστα πλάνα ο Epson παίρνει κεφάλι.

Στις σκηνές με αμιγώς ansi contrast επίσης ο Epson δείχνει ελαφρώς πιο τρισδιάστατος. Σας τα περιγράφω διότι είναι αδύνατο να αποτυπωθούν τα πάντα σε screenshots…

Ακολουθούν κάποια screenshots σε παράλληλη προβολή. Μπορείτε να δείτε καθαρά τι σημαίνει 2.000:1 contrast και τι 25.000:1.

Και εδώ με ελαφρώς μεγαλύτερη έκθεση ώστε να φανούν περισσότερα αστέρια στον JVC όπως και είναι στην πραγματικότητα

Θα σας δώσω και δύο ανεξάρτητα screenshots με σωστή έκθεση και στα δυο μιας και φωτογραφήθηκαν ξεχωριστά ώστε να πάρετε μια ιδέα περίπου της πραγματικής διαφοράς, όσο αυτή μπορεί να αποτυπωθεί σε φωτογραφία. Πάνω ο JVC, κάτω ο Epson

Επίλογος

Ο TW5650 είναι ένας πολύ τίμιος προβολέας. Αξίζει τα χρήματα του μέχρι δεκάρας και προσφέρει σαφή αναβάθμιση από όλα τα μικρά DLP της αγοράς.  Διαθέτει καλό contrast ansi και οn/off, δυναμική ίριδα για βοήθεια, frame interpolation για ομαλότερη κίνηση των 24αρων καρέ, lens shift για εύκολη τοποθέτηση, υψηλή φωτεινότητα, χαμηλή στάθμη θορύβου και πολύ καλή εικόνα out of the box. Δηλαδή διαθέτει τα πάντα, και επι το πλείστον?Αυτά που οι περισσότεροι ανταγωνιστές του DLP στερούνται.

Αρνητικό δεν βρήκα κάτι σημαντικό άλλα αν πρέπει να του προσάψουμε κάτι αυτό είναι το υπερκορεσμένο χρωματικό του τρίγωνο στις κορυφές.

Σαν κερασάκι να θυμίσω την άριστη ομοιομορφία και σύγκλιση του μικρού Epson, δείγμα σωστής σχεδίασης και κατασκευής της οπτικής του μηχανής από την μαμά Epson.

Να απαντήσω και στο ερώτημα?θέλετε?

Επιλέγω LCD ή DLP προβολέα αν διαθέτω μέχρι 1000 ευρώ?

Επιλέγετε TW5650, απλά.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Θεόφιλο για την παραχώρηση των δυο προσωπικών του προβολέων (Viewsonic pro7827HD και Epson TW5650) για την πραγματοποίηση αυτού εδώ του review. Χωρίς την βοήθεια του πολλά από τα review που διαβάζετε εδώ στο projectorjunkies δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί.

Καλές προβολές

Νίκος Τσώλας

13 Comments

  1. Ο/Η Σαββας λέει:

    καλημερα ! ευχαριστω για την καλή δουλειά που κάνετε και μας δίνετε πολύτιμες πληροφορίες.
    ειμαι σε θεση να αλλαξω τον 1070 με ενα προβολέα στο 1000ρικο με βασική ρύθμιση το frame interpolation.
    Απο τα review που εχω δει εχω καταλιξει στον benq w1400 αν και παλιος και στον Epson,TW5650. ποιον απο τους δυο θα μου προτείνατε με βασικό κριτήριο το frame interpolation ..ευχαριστω

  2. Ο/Η Γιωργος λέει:

    Επειδή είμαι και εγώ στην αγορά προβολέα είμαι ανυπόμονος να δω και την κριτική σου και για τον benq w2000+
    ΕΊΝΑΙ μεταξύ του benq και του epson tw5650 που μόλις Τέσταρες
    Μεταξύ των 2 ποιο να προτιμήσω

  3. Ο/Η ΕΥΓΕΝΙΟΣ λέει:

    Θα μπορουσατε να προτινεται καποιον προβολεα απο τις δοκιμες σας.
    Με κριτιριο την καλητερη κινηση και τα σωστοτερα χρωματα εως 1500 ευρω?
    Ευχαριστω

  4. Ο/Η Αποστολος λέει:

    Γεια χαρά
    Πολύ χρήσιμο το review. Προσωπικά σκέφτομαι αντικατάσταση το 1070 σε άλλον του χιλιάρικο του… Κυκλοφορούν τόσα πολλά που έχω μπερδευτεί. Τι θα πρότεινες που θα αποτελούσε μια εμφανής αναβάθμιση?
    Ευχαριστω

  5. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Καλημερα , θα συνιστούσες τον εν λόγω προτζεκτορα σε κάποιον που αγοράζει πρώτη φορά τέτοιο μηχάνημα ? Οικιακή χρήση δλδ ταινίες games , 80-120 Inc διαθέσιμες στον τοίχο σαλονιού..ααα…και τι να προσέξω ?

  6. Ο/Η Κώστας λέει:

    Καλησπέρα!
    Ποιον θα επιλέγατε εσείς για προτζέκτορα κυρίως για ταινίες, αθλητικά, games α) epson tw5650 β) BenQ1110 γ) BenQ TK800 ??

  7. Ο/Η Παπ λέει:

    Παιδια τελικα αγορασα τον eoson tw5650 ο βιντεοπροβολεας ακομα κ σε τοιχο ειναι αριστος.
    Φιλος που γνωριζει απο βιντεοπροβολεις αγορασε τον ιδιο

  8. Ο/Η Vlassis λέει:

    Μπράβο Νίκο πολύ καλή παρουσίαση . Έχω τον Epson εδώ και 3μηνες και συμφωνώ απόλυτα με τα συμπεράσματα σου. Μέχρι τώρα τον είχα σε ελαφρή γκρί τοίχο αλλά τελικά έβαλα πανί 120” με gain 1.1 . Φώτησε όλο το σαλόνι σε normal mode !!! Σε eco όμως με cinema mode και normal την ίριδα είδα το καλύτερο μαύρο (για 120” ) με αρκετή φωτεινότητα με κλειστά φώτα βέβαια ( τον έχω μόνο για ταινίες) από την εποχή του TW1000 που ειχα. Τίμια επιλογή για τα λεφτά του.

  9. Ο/Η Stefanos Alevras λέει:

    Χαίρεται,

    Ο “ανταγωνιστικός” πλέον λόγω τιμής κάτω των 1.000 ευρώ epson TW-6700 αξίζει τα επιπλέον περίπου 150-200 ευρώ?
    Πέρα από τη μεγαλύτερη ευκολία τοποθέτησης, υπερτερεί (έστω και λίγο) στην εικόνα έναντι του tw-5650?

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

  10. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Ευχαριστούμε πολύ για το review. Μήπως γνωρίζετε αν υπερέχει του παλαιότερου 6700 της Epson; Αν έχω καταλάβει, το παλαιότερο μοντέλο πρέπει να είναι μία (ή έστω μισή) κατηγορία παραπάνω (και για διαφορετικού τύπου δωμάτια), αλλά ίσως οι νεωτερισμοί των 5600/5650 κάνουν τη διαφορά;

  11. Ο/Η Σπύρος Πάλλας λέει:

    Καλησπέρα!
    Επειδή αρχίζω και εγώ να σκέφτομαι την αγορά του EPSON 5650 και είμαι και φωτογράφος, εχω την απορια αν υπάρχει μια σχετική χρωματική πιστότητα στην προβολή φωτογραφιών και σε τι προφιλ. sRGB ή ADOBE?
    Παρακαλώ αν έχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία να με ενημερώσει.
    Ευχαριστώ

    Σπύρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *