H epson είναι η εταιρία που κατασκεύασε τον πρώτο LCD ψηφιακό βιντεοπροβολέα (VPJ-700) πίσω στο μακρινό 1989, δικαιολογημένα δηλαδή θεωρείται ως εταιρία εφευρέτης αυτής της τεχνολογίας και ο πρώτος κατασκευαστής ψηφιακού μέσου προβολής, τίτλοι διόλου ευκαταφρόνητοι θα επισήμανα.
Από τότε πέρασαν 26 ολόκληρα χρόνια και η αλήθεια είναι ότι είχαμε τεράστια άλματα εξέλιξης στην συγκεκριμένη τεχνολογία, το contrast εκτοξεύθηκε από 100:1 στο 600.000:1 (δυναμικό), η φωτεινότητα από 100 lumen στα 2.400 lumen και η ανάλυση από 320Χ220 στα 1920Χ1080.
Παρουσίαση
Ο ΤW9200 αποτελεί την φυσική εξέλιξη του TW9000 που παρουσιάστηκε στην παγκόσμια αγορά το 2012 και που ταρακούνησε τα νερά της κατηγορίας των 2.000 ευρώ όσο κανείς άλλος προβολέας μέχρι τότε. Αποτελεί εκτός από best seller της κατηγορίας και τον προβολέα αναφοράς θα λέγαμε, όποιος προβολέας θέλει να εισχωρήσει σε αυτή την κατηγορία τιμής θα πρέπει αναπόφευκτα να συγκριθεί μαζί του.
Η τεχνολογία LCD που κουβαλάει έχει φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο λόγω της απαλής κινηματογραφικής υφής της προβαλλόμενης εικόνας καθώς όμως και φανατικούς εχθρούς λόγω των βασικών μειονεκτημάτων της όπως για παράδειγμα της κακής ομοιομορφίας λευκού και του μεγάλο κενού μεταξύ των pixel.
Ας δούμε περάσουμε να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του TW9200
Με zoom 2,1 και lens shift 96% και 47% ο ΤW9200 κερδίζει εύκολα και χωρίς δεύτερη σκέψη το χρυσό μετάλλιο όσο αφορά την ευκολία τοποθέτησης στην κατηγορία του και όχι μόνο. Ο προβολέας μπορεί να τοποθετηθεί πραγματικά παντού μέσα στον χώρο μας γλιτώνοντας μας από μεγάλο κόπο, έξοδα μέχρι και από συζυγική παντόφλα θα έλεγα.
Ο TW9200 είναι ένας πολύ όμορφος και μεγάλος προβολέας. Η συμμετρία στην σχεδίαση και ο φακός με το ηλεκτρικό του πορτάκι στο κέντρο εντυπωσιάζουν στην πρώτη επαφή μαζί του.
Διαθέτει ένα μικρό συρόμενο πορτάκι στο δεξιό μέρος που κρύβει κάποια βασικά ρυθμιστικά αν χρειαστεί να τον δουλέψουμε χωρίς το τηλεκοντρόλ του.
Πρόσβαση στο φίλτρο του έχουμε αφαιρώντας εύκολα το ένα από τα δυο μπροστινά καπάκια του. Το φίλτρο είναι αποσπώμενο και μπορεί να καθαριστεί με πεπιεσμένο αέρα όταν έρθει η ώρα.
Και από θύρες επικοινωνίας ο 9200 είναι πλήρης διαθέτοντας εκτός από δυο HDMI θύρες, VGA για σύνδεση με υπολογιστή και trigger για αυτόματο άνοιγμα της οθόνης μας με την ενεργοποίηση του
Τα ρυθμιστικά του φακού focus, zoom και lens shift είναι χειροκίνητα με μηχανισμούς “ροδέλες”.
Με την πρώτη ματιά διαπιστώνεις ότι πρόκειται για σχετικά ποιοτική κατασκευή με θολά σημεία όμως που τα ανακαλύπτεις όσο πιο λεπτομερής κάνεις την παρατήρηση σου. Τα πλαστικά του δεν είναι ο ορισμός της ποιοτικής υλοποίησης άλλα ούτε μπορείς να τους προσάψεις κάτι αρνητικό, όπως κακή συναρμολόγηση για παράδειγμα.
Αρνητική όμως σίγουρα είναι η λειτουργία των δαχτυλιδιών zoom και focus που παίζοντας μαζί τους μοιάζουν να βρίσκουν κάπου και γυρνάνε με δυσκολία και θόρυβο συρσίματος. Αυτό είναι κάτι που έχω διαπιστώσει σε όλους τους Epson της σειρά TW9100/9200 που έχουν πέσει στα χέρια μου μέχρι σήμερα, άρα τείνω να πιστέψω ότι πρόκειται για σχεδιαστικό σφάλμα και όχι “θέμα” του συγκεκριμένου κομματιού. Μην φανταστείτε ότι τα δαχτυλίδια αυτά δυσλειτουργούν και ότι δεν μπορείς να ρυθμίσεις focus και zoom, απλά το αναφέρω στα γενικά πλαίσια κατανόησης της ποιότητας κατασκευής του.
Ας περάσουμε να δούμε το menu του TW9200 το οποία οφείλω να ομολογήσω ότι χωρίς να καινοτομεί σε σχέση με το κλασικό πλέον στυλ της Epson που πρωτοεμφανίστηκε στον παλιό ΤW600, είναι κάτι παραπάνω από πλήρης δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη για κάθε πιθανή παραμετροποίηση της εικόνας.
Menu
Πατώντας το πλήκτρο menu στο τηλεκοντρόλ βρισκόμαστε μπροστά στο παρακάτω παράθυρο όπου μπορούμε να πειράξουμε τα βασικά ρυθμιστικά εικόνας
Μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα 4 έτοιμα color modes…(εδώ να πούμε ότι υπάρχουν και άλλα δυο modes, το ΤΗΧ και 3D THX τα οποία δεν εμφανίζονται όταν σαν πηγή έχεις συνδέσει HTPC).
Να ρυθμίσουμε την ισχύ της λάμπας…
Και να επιλέξουμε την λειτουργία της αυτόματης ίριδας…
Επιλέγοντας το advance menu οδηγούμαστε στο παρακάτω παράθυρο που βρίσκονται και τα κύρια ρυθμιστικά για τους πιο ψαγμένους χρήστες…
Μέσα στο ρυθμιστικό gamma συναντάμε αυτή τη γνώριμη εικόνα. Εδώ μπορούμε να αυξομειώσουμε το gamma συγκεντρωτικά σε όλη την κλίμακα ή σε επιμέρους τμήματα (9 σημεία) αναλόγως τι θα επιλέξουμε. Μάλιστα ο 9200 σου δίνει την επιλογή να κάνεις την ρύθμιση και από την εικόνα που βλέπεις κάτι πολύ χρήσιμο όταν δεν διαθέτεις όργανο μέτρησης.
Στο ρυθμιστικό RGB υπάρχουν τα πλήρη επιμέρους ρυθμιστικά Gain και Offset για κάθε ένα από τα τρία βασικά μας χρώματα.
Πατώντας πάνω στο RGBCMY ρυθμιστικό αποκαλύπτεται μπροστά μας ένα πλήρης CMS με τα ρυθμιστικά απόχρωσης, κορεσμού και φωτεινότητας ξεχωριστά για το κάθε πρωτεύον ή δευτερεύον χρώμα.
To super white είναι ένα ρυθμιστικό που στην ουσία χαμηλώνει το contrast αν αντιμετωπίζουμε καμμένα λευκά στην εικόνα μας
Εδώ μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ τριών διαφορετικών color gamut αναλόγως την πηγή μας. Εγώ πήρα τις καλύτερες μετρήσεις στην θέση EBU παίζοντας από το HTPC μου
Στην δεύτερη καρτέλα υπάρχουν βασικές ρυθμίσεις όπως το F.I και το super resolution (κάτι σαν sharpening)
Στην τρίτη καρτέλα έχουμε κάποια settings όπως το picture to picture, ο 9200 μας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθούμε δυο πηγές ταυτόχρονα.
Στην τέταρτη καρτέλα υπάρχει το πολύ χρήσιμο panel alignment που σου επιτρέπει να διορθώσεις τυχόν προβλήματα σύγκλισης. Θέλει μια μικρή εξοικείωση άλλα δουλεύει, στον κομμάτι που είχα στα χέρια μου δεν χρειάστηκε “πείραγμα” διότι η σύγκλιση ήταν σχεδόν άριστη.
Μέσα στο operation υπάρχουν κάποιες βασικές ρυθμίσεις όπως αυτή του high altitude mode που μας επιτρέπει να αυξήσουμε την περιστροφή των ανεμιστήρων του συστήματος ψύξης αν ζούμε σε περιοχή που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και η πυκνότητα του αέρα είναι μικρότερη.
Βασικό μενού και η καρτέλα memory, εκεί έχουμε 10 θέσεις να σώνουμε τις ρυθμίσεις μας.
Η καρτέλα info περιέχει απλά πληροφορίες συστήματος όπως οι ώρες λειτουργίας, στο σήμα στο οποίο έχουμε κλειδώσει και το serial number του προβολέα μας.
Τέλος στην καρτέλα reset μπορούμε να κάνουμε reset τις ώρες την λάμπας όταν την αντικαταστήσουμε, τις μνήμες που έχουμε σώσει τις ρυθμίσεις μας ή ακόμη και να πραγματοποιήσουμε ολικό reset στον προβολέα μας.
Μετρήσεις
O προβολέας ήρθε στα χέρια μου με 39 ώρες, δηλαδή σχεδόν “στρωμένος” οπότε και μπόρεσα να τον μετρήσω κατευθείαν χωρίς να χάσω χρόνο στρώνοντας την λάμπα του.
Ήμουν αρκετά περίεργος να πω την αλήθεια διότι την εμπειρία μου από προηγούμενες μετρήσεις LCD προβολέων δεν θα την χαρακτήριζα και ως απολύτως “θετική”.
Πάμε να δούμε τις μετρήσεις που πήρα στα default mode του προβολέα (όπως δηλαδή ο 9200 παίζει out of the box).
Cinema mode (lamp low/high)
Natural mode (lamp low/high)
Living room (lamp low/high)
Dymanic mode (lamp low/high)
Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο 9200 δεν έχει κανένα mode out of the box να μπορεί να παίξει έστω αξιοπρεπώς από θέμα gamma και RGB (με το mode natural να αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο). Το χαμηλό του gamma με την πολύ κακή του καμπύλη φαίνεται κατευθείαν από τα πρώτα λεπτά προβολής. Θα μου πείτε είναι κάτι νέο; Οχι. Οσους 9000,9100 και 9200 έχω μετρήσει έχουν πανομοιότυπη συμπεριφορά με gamma που τείνει να γίνει πολύ φωτεινό όσο ανεβαίνουμε σε φωτεινότερες διαβαθμίσεις .
Αυτή η συμπεριφορά του δείχνει για εμένα ότι η Epson δεν προσπάθησε ούτε στο ελάχιστο να διορθώσει αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά out of the box της εικόνας σε βάθος χρόνου από την πρώτη παρουσίαση του TW9000 μέχρι σήμερα, κρίμα γιατί ο προβολέας έχει όλες τις δυνατότητες να παίξει κοντά στην αναφορά όπως διαπιστώνεις όταν τον καλιμπράρεις και πραγματικά χαραμίζεται αν παιχτεί out of the box.
Σαν επισήμανση δυο πραγματάκια. Το mode natural είναι σαφώς καλύτερο από το mode cinema και αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως “βάση” για το calibration και δεύτερον, το mode dynamic δεν είναι καθόλου κακό για τόσο τεράστια φωτεινότητα που αποδίδει και άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβολή αθλητικού γεγονότος σε χώρο με μη ελεγχόμενη φωτεινότητα.
Εγώ πάντως χρησιμοποίησα το mode natural ώστε να καλιμπράρω τον 9200 και να πραγματοποιήσω αυτό εδώ το review. Ορίστε και το αποτέλεσμα…
Natural mode (lamp low/high)
O 9200 έχασε κατά το calibration 22% φωτεινότητα με την λάμπα του στην θέση low και 23% στην θέση high άλλα τουλάχιστον ήρθε εξαιρετικά.
Το να φέρεις όμως τον 9200 σε μια τόσο καλή ρύθμιση δεν είναι καθόλου εύκολο πάντως διότι ο προβολέας είναι δύστροπος σαν αφηνιασμένο άλογο πριν μπει στο κουτί εκκίνησης για να ξεκινήσει η ιπποδρομία. Αντιδρά σε κάθε συνδυασμό ρυθμίσεων πετώντας τον αναβάτη από την σέλα ενώ ο κακόμοιρος πιστεύει ότι έχει καταφέρει να τον ηρεμήσει. Απαιτεί μεγάλη υπομονή, ηρεμία και εμπειρία για φέρεις το διάγραμμα να ισορροπήσει ιδανικά και να πάρεις την καλύτερη δυνατή απόδοση του 9200 στο πανί, με την υπομονή να υπερισχύει σαν ποσοστό.
Πάμε να δούμε και τι κάνει χρωματικά ο 9200. Οι μετρήσεις που θα δείτε αφορούν τα τρία διαφορετικά color gamut που διαθέτει στο menu του.
SMTPE
EBU
HDTV
Επέλεξα το color gamut EBU για να καλιμπράρω χρωματικά τον 9200. Χωρίς να ασχοληθώ υπερβολικά (ήδη ήμουν με ελαφριά υπερκόπωση από την ρύθμιση του gamma και του RGB του) το αποτέλεσμα θα το χαρακτήριζα ως άκρως ικανοποιητικό.
Η μαύρη κουκκίδα που θα δείτε μέσα στο διάγραμμα δείχνει ότι το απόλυτο μαύρο του μπλεδίζει κάπως, κάτι που όντως συμβαίνει όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό. Πάντως οφείλουμε να πούμε όλοι μαζί ένα μπράβο στο όργανο μέτρησης που έπιασε σωστή απόχρωση στο πολύ σκοτεινό μαύρο του 9200 έστω και αν υπερβάλει λίγο στο μέγεθος της απόκλισης…
Ας δούμε και τις μετρήσεις φωτεινότητας και on/off contrast
Ο 9200 καλιμπραρισμένος με την λάμπα του στο low βγάζει 512 lumen, φωτεινότητα ναι μεν αρκετή να γεμίσει ένα κάδρο 100-110 ίνστες άλλα σε καμία περίπτωση ικανή “υπερφωτίσει” την οθόνη μας ή να κοντράρει σχεδόν όλους τους προβολείς μέχρι τα 2000 ευρώ που έχω μετρήσει. Από την άλλη τα πραγματικά 2320 lumen στο dynamic mode είναι πραγματικός άθλος και δικαιώνει απόλυτα την Epson όταν κάνει λόγο για φωτεινότητα 2400 lumen στα χαρακτηριστικά του προβολέα.
contrast on/off native
Το 5.363:1 native on/off contrast που αποδίδει ο 9200 είναι ένα πολύ δυνατό νούμερο. Μπορεί να ακούγεται ασθενικό μπροστά σε κάτι 40 και 50.000:1 που αποδίδουν ακόμη και οι εισαγωγικοί JVC, άλλα σε συνδυασμό με την δυναμική του ίριδα η οποία δουλεύει πολύ καλά μπορεί και αποδίδει εξαιρετικά σε σκοτεινές σκηνές. (Πάντως θεωρώ ότι αν το πολωτικό φίλτρο του μπλε πάνελ είχε καλύτερη εργοστασιακή ρύθμιση και το μαύρο του δεν μπλέδιζε ελαφρώς ο 9200 ίσως να ξεπερνούσε και το 6.000:1 on/off contrast)
Ενα γενικό συμπέρασμα από τις μετρήσεις που πραγματοποίησα στον 9200 είναι ότι ο προβολέας έχει φοβερές δυνατότητες, άλλα είναι πολύ καλά κρυμμένες. Επιβάλλεται πολύ καλή ρύθμιση για να δούμε ισορροπημένη εικόνα σύμφωνη με τις πραγματικές του ικανότητες. Μόλις όμως αυτή η ρύθμιση πραγματοποιηθεί, ο 9200 αποζημιώνει τον θεατή με το παραπάνω όπως θα δούμε στην συνέχεια…
Eντυπώσεις
Φακός
Οπως σε κάθε review έτσι και σε αυτό ξεκίνησα με το απολύτως βασικό στοιχείο σε έναν βιντεοπροβολέα κατά την προσωπική μου άποψη, τον φακό του. Ξεκινώντας στον 9200 να εστιάσω ήρθε η πρώτη αρνητική εντύπωση που ανέφερα και πιο πάνω. Οι ροδέλες του focus και του zoom δεν γυρνάνε ελεύθερα όπως θα έπρεπε παρά δυσκολεύονται παράγοντας ταυτοχρόνως και διάφορους μικροήχους πλαστικού τριξίματος. Δεν θα κάνω λόγο για το ότι τέτοια κατασκευαστική προχειρότητα δεν επιτρέπεται σε προβολέα των 2.000 ευρώ άλλα θα πω μονάχα ότι αυτή η κατασκευαστική ατέλεια επηρεάζει την λειτουργικότητα του φακού.
Η δική μου “θεωρία συνωμοσίας” και παράλληλα πιθανή εξήγηση, είναι ότι έχοντας σαν feedback η Espon τα παράπονα κάποιων ιδιοκτητών του πρώτου TW9000 που έλεγαν ότι ο προβολέας τους χάνει το καλό του focus μετά από κάποια ώρα χρήσης, αποφάσισε να δώσει πρόχειρη λύση (μιας και σχεδιαστικά ο προβολέας είναι ίδιος) στριμώχνοντας κατά κάποιο τρόπο το δαχτυλίδι του focus ώστε αυτό να μην κουνιέται από τις διαστολές κατά την λειτουργία του προβολέα. Τραβηγμένο, το ξέρω, άλλα συγχωρέστε με, δεν μπορώ να φανταστώ ότι στον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος ο υπεύθυνος έλεγξε την λειτουργία του φακού και είπε “pass”.
Δεν θα σταθώ όμως άλλο σε αυτή την δυσλειτουργία διότι μόλις καταφέρεις και βρεις την σωστή θέση στο δαχτυλίδι τότε ο 9200 κάνει όντως πολύ καλό focus. Βασικά ανέλπιστα καλό focus από άκρη σε άκρη της οθόνης σε σημείο που σε κάνει να απορείς πως είναι δυνατόν φακός με τέτοια λειτουργία focus να δίνει τόσο καλό τελικό αποτέλεσμα. Θα μου πείτε μα το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που μετράει στο τέλος…και θα έχετε απόλυτο δίκιο…
Σύγκλιση/ομοιομορφία λευκού
Δεύτερη δοκιμή ήταν αυτή της σύγκλισης. Ολοι οι τρίτσιποι LCD δυσκολεύονται σε αυτόν τον τομέα διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να “πέσουν” τα pixel των τριών πάνελ ακριβώς το ένα πάνω στο άλλο και συνήθως βλέπουμε διαφορές από κομμάτι σε κομμάτι. Εδώ ο 9200 έχει να επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά (τουλάχιστον το κομμάτι που είχα στα χέρια μου) με πολύ καλή σύγκλιση από άκρη σε άκρη της εικόνας. Αυτό ομολογώ ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα. Για τα πρακτικά ο 9200 διαθέτει ρύθμιση σύγκλισης μέσα από το μενού του και δουλεύει μια χαρά σε περίπτωση που πρέπει να επέμβει ο χρήστης.
Στην ομοιομορφία λευκού ο 9200 μας τα χαλάει λιγάκι. Η κλασική πρασινωπή απόχρωση από την μία και η κοκκινίζουσα από την άλλη δεν έλειπαν και σε αυτόν τον LCD. Το καλό ήταν βέβαια ότι το φαινόμενο ήταν ενοχλητικό στα μάτια μου μόνο σε λευκή καρτέλα και σχεδόν ποτέ σε θέαση ταινίας. Δυστυχώς το φαινόμενο της ανομοιομορφίας τείνει συνήθως να μεγεθύνεται με το πέρασμα των ωρών και των χρόνων και είναι κάτι το οποίο ο ιδιοκτήτης ενός LCD προβολέα πρέπει να μάθει να ζει με αυτό.
Ευκρίνεια
Ο 9200 δεν στέκεται μονάχα στο αρκετά καλό του focus, η Espon τον έχει εξοπλίσει με δυο ρυθμιστικά “θαύμα” που μπορούν και βοηθούν την εικόνα του ώστε αυτή να γίνει όσο ευκρινής θελήσουμε. Αυτά είναι τα ρυθμιστικά sharpness και super resolution. Η λειτουργία αυτών των ρυθμιστικών δεν σας κρύβω ότι μου άρεσε αρκετά διότι επεμβαίνουν απολύτως γραμμικά βοηθώντας τον χρήστη να βρει την ιδανική τους θέση για τα γούστα του. Προσωπικά και μετά από διάφορους πειραματισμούς βρήκα την προσωπική μου “νιρβάνα” έχοντας το sharpness στο -3 και το super resolution στο +1.
Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα στο πως επηρεάζουν την εικόνα αυτά τα δυο ρυθμιστικά δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε τις παρακάτω φωτογραφίες
Sharpness
Super resolution
Σαν γενικό συμπέρασμα θα πω ότι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την ευκρίνεια του 9200 η οποία θυμίζει περισσότερο DLP προβολέα παρά LCD, κάτι το οποίο αν πω ότι το περίμενα..θα έλεγα ψέματα, να είστε σίγουροι..
Κίνηση
Ο 9200 κλειδώνει στα 24hz και συμπεριφέρεται αρκετά καλά θα έλεγα. Η κίνηση του είναι βελτιωμένη σε σχέση με τους προκατόχους του άλλα δεν διεκδικεί και δάφνες, θα την χαρακτήριζα απλά ως καλή. Στο οπλοστάσιο του διαθέτει και επιλογή frame interpolation με τρεις θέσεις, low, normal και high. Δυστυχώς και στις τρεις θέσεις η συμπεριφορά των πρόσθετων καρέ δεν είναι η αναμενόμενη. Ακόμη και στην θέση low ο 9200 δυσκολεύεται αρκετά να ομαλοποιήσει την κίνηση χωρίς τεχνουργήματα.
Σε δύσκολες σκηνές δείχνει σαν να φτάνει ο επεξεργαστής του στα ανώτατα του όρια με αποτέλεσμα στιγμιαία κολλήματα και δημιουργία τεχνουργημάτων. Αν ανεβάσεις την ρύθμιση σε normal ή high τα τεχνουργήματα δυστυχώς πληθαίνουν και κάνουν την θέαση σχεδόν προβληματική.
Aν θα έπρεπε να το συγκρίνω με τα F.I της BenQ, της Optoma και της JVC που έχω πρόσφατα στο μυαλό μου θα έλεγα ότι αυτή της Epson είναι μακράν χειρότερη υλοποίηση και από τους τρεις.
(Κάπου εδώ να πούμε ότι ο 9200 διαθέτει και ένα ρυθμιστικό που το ονομάζει image processing με επιλογές fine και fast. Η πρώτη αφορά θέαση ταινιών και προσδίδει την μέγιστη ποιότητα εικόνας και η δεύτερη κάνει κάποιες θυσίες στον βωμό της ταχύτητας. Την επιλογή fast θα την χρειαστούνε όσοι χρησιμοποιήσουν τον 9200 για παιχνίδια που το input lag του προβολέα παίζει σημαντικό ρόλο).
Θόρυβος λειτουργίας
Ο 9200 διαθέτει ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα ψύξης άλλα και τον απαραίτητο χώρο ώστε να το αξιοποιεί. Με την λάμπα στην θέση low o προβολέας είναι εντελώς αθόρυβος και ψύχεται ικανοποιητικά θα έλεγα. Διαθέτει μια είσοδο αέρα με καθαριζόμενο φίλτρο και μια έξοδο υποχρεώνοντας τον αέρα να περνάει σχεδόν από κάθε σημείο του εσωτερικού του και να αποβάλει την θερμότητα προς την έξοδο.
Αν θέλουμε ντε και καλά να του προσάψουμε μια ατέλεια αυτή θα ήταν η μη πρόβλεψη κατά τον σχεδιασμό ψύξης, ροής αέρα στο σημείο του οπτικού που εδράζεται το cinema filter με αποτέλεσμα αυτό σε κάποιες περιπτώσεις να αστοχεί.
Εικόνα
Με το που τελείωσα το καλιμπράρισμα άρχισαν σιγά σιγά να μπαίνουν σκηνές από τις λίγο πολύ γνωστές ταινίες ώστε να βγάλω τα πρώτα μου συμπεράσματα. Αφου μου πήρε λίγη ώρα να ρυθμίσω επί των σκηνών το super resolution και το sharpness (καλά τα πατερνάκια άλλα σαν την πραγματική εικόνα γνωστής σκηνής δε..) ξεκίνησα την παρατήρηση.
Σαν πρώτο συμπέρασμα με εξέπληξε η εξαιρετική ευκρίνεια και καθαρότητα της εικόνας που είχα απέναντι μου.
Ο 9200 προβάλει μια εικόνα ξυράφι άλλα παράλληλα με μια κινηματογραφική “χαλαρότητα” που σε μπερδεύει. Από την μία το μεγάλο κενό των pixel (χαρακτηριστικό μειονέκτημα της τεχνολογίας) και από την άλλη η πολύ καλή ευκρίνεια και οξύτητα της εικόνας σε “προβληματίζουν” ευχάριστα.
Είναι από τους προβολείς που χρειάστηκα πάνω από 30 λεπτά συνεχούς παρατήρησης για να βγάλω έστω και το πρώτο μου συμπέρασμα ενώ συνήθως δεν χρειάζομαι περισσότερο από μερικά λεπτά θέασης αν σας λέει κάτι αυτό.
Οι λεπτομέρειες της εικόνας απεικονίζονται με περίσσια δυναμική και καθαρότητα που δεν συμβαδίζουν με αυτό που περιμένεις να δεις γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας. Τολμώ να πω ότι ο 9200 αντιπροσωπεύει την τεχνολογία LCD στα καλύτερα της..
(Το μοναδικό μειονέκτημα που μπορούμε να του προσάψουμε είναι το μεγάλο κενό ανάμεσα στα pixel σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνολογίες. Οχι, σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί ούτε υποψία φαινομένου screen door effect όπως οι παλιότεροι LCD, απλά η εικόνα δεν δείχνει τόσο συμπαγής όπως στους DLP για παράδειγμα).
Ο 9200 έχει έναν δικό του τρόπο να αποδίδει skin tones και αποχρώσεις χρωμάτων που το όργανο μέτρησης δεν μπορεί να “πιάσει”. Δεν υπάρχει η γνωστή τεχνητή “κιτρινίλα” της LCD τεχνολογίας (εντάξει, σχεδόν..) άλλα έχει παραμείνει κατά κάποιο τρόπο αυτό το “μαλακό” και ξεκούραστο στην εικόνα που της δίνουν μια υφή που μοιάζει με παλιό κινηματογραφικό φιλμ. Ιδιαιτέρως στα skin tones (που ο 9200 διαθέτει και extra ρυθμιστικό) με εντυπωσίασε σε μεγάλο βαθμό για να πω την αλήθεια…
Τα 512 lumen του καλιμπραρισμένου 9200 μπορεί να ακούγονται λίγα σαν νούμερο άλλα είναι αρκετά ώστε να αποδώσουν άριστα τις μεσαίες και φωτεινές σκηνές. Σε κανένα σημείο δεν σου λείπει το φως και μάλιστα εξαιτίας του πολύ καλού contrast ίσως να λαμβάνεις και την ψευδαίσθηση της κατά πολύ μεγαλύτερης φωτεινότητας σε διάφορες σκηνές που περιέχουν και σκοτεινά σημεία από την πραγματική. Αν δε, βάλουμε και στην εξίσωση την πολύ καλή ευκρίνεια και τα εξαιρετικά skin tones του, τότε το αποτέλεσμα ξεπερνάει κάθε προσδοκία, πιστέψτε με…
Το μεγάλο ατού του 9200 όμως είναι οι σκοτεινές και υποφωτισμένες σκηνές. Εκεί πραγματικά ο προβολέας δίνει τα ρέστα του και προσφέρει στον θεατή μια πολύ καλή κινηματογραφική εμπειρία. Εχει το χάρισμα θα λέγαμε να κατεβαίνει χαμηλά σε στάθμη μαύρου έτσι να αποδίδει εντελώς ασυμπίεστα κάθε πιθανή λεπτομέρεια χωρίς ίχνος πέπλου. Αν δε, ενεργοποιήσουμε και την ίριδα του, τότε ανεβάζει την απόδοση του σε πολύ υψηλά επίπεδα για προβολέα αυτής της κατηγορίας.
Παρένθεση, η ίριδα του 9200 δουλεύει εξαιρετικά και προτείνεται να είναι ενεργοποιημένη στο high speed mode μιας και βοηθάει αρκετά στα σκοτεινά πλάνα χωρίς να γίνεται ενοχλητικά αντιληπτή. Εδώ η Epson έχει κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά στο software (για το hardware δεν μπορούμε να πούμε κάτι μιας και η ίριδα ως εξάρτημα είναι η ίδια και απαράλλαχτη με αυτή του πρώτου TW600) και οφείλουμε να της πούμε ένα μπράβο.
Θεαματική βελτίωση έχει η τεχνολογία LCD και στο θέμα ansi contrast. Σε κλασικές σκηνές που έχω δει αρκετές φορές σε DLP προβολείς ο 9200 έδειξε σαφώς ότι έχει κλείσει την ψαλίδα σε μεγάλο βαθμό.
Αν εξαιρέσουμε τα άριστα skin tones (το τονίζω ξανά διότι ο 9200 κάνει την διαφορά εδώ) χρωματικά ο 9200 έχει έναν δικό του τρόπο να αποδίδει τις διάφορες αποχρώσεις. Βασικά μετά και από αρκετό ψάξιμο δεν θα έλεγα ότι ξετρελάθηκα. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτό που εισέπραττα ως θεατής άλλα πάντα κάτι ήθελα να αλλάξω, να πειράξω, να διορθώσω.
Σε καμία περίπτωση δεν έβλεπα αυτή την ξεκάθαρη και “σταθερή” χρωματική παλέτα ενός καλού DLP προβολέα για παράδειγμα και υπήρχαν σκηνές που με ικανοποιούσαν χρωματικά και άλλες που ο 9200 συμπεριφερόταν περίεργα. Θα το περιέγραφα ως χρωματική LCDάδικη ιδιοτροπία (ή δική μου ιδιοτροπία, ποιος ξέρει) που σε κάποιους ίσως και να αρέσει, εγώ πάντως δεν είμαι ένας από αυτούς.
Δεν ξέρω αν περνάει αυτή η αίσθηση στον φακό της φωτογραφικής (πιθανότατα όχι) άλλα θα κάνω μια προσπάθεια…
Συμπέρασμα
Αν με μια κουβέντα θα έπρεπε να περιγράψω την άποψη μου για τον TW9200 θα έλεγα “καλύτερος από αυτό που περίμενα”. Θα σταθώ στο ότι ο προβολέας με εξέπληττε ευχάριστα κάθε φορά που περίμενα να με απογοητεύσει σε τομείς που δεν θα έλεγα ότι είναι και το φόρτε του. Αρκετή φωτεινότητα, καλό μαύρο και εξαιρετική ευκρίνεια είναι τρία από τα χαρακτηριστικά του που μου έκαναν εντύπωση και θα έλεγα ότι αποτελούν και τα κύρια όπλα του.
Ο 9200 στην ουσία παίζει σε μια κατηγορία μόνος του, αυτή των 2.000 ευρώ. Χίλια ευρώ πάνω από την μικρή κατηγορία των προσιτών και εξαιρετικών μικρών DLP και χίλια ευρώ κάτω από τον αμέσως επόμενο και σαφώς ποιοτικότερο μονομάχο Sony VPL-HW65ES. Με αυτόν τον τρόπο θα λέγαμε αποφεύγει “στα μουλωχτά” τις άμεσες συγκρίσεις μαζί τους αν και δεν ξέρω τελικά αν στην πράξη τον βολεύει ή όχι κάτι τέτοιο. Για εμένα η ιδανική τιμή του 9200 θα έπρεπε να βρίσκεται κάπου στα 1500 ευρώ, κάτι που θα τον καθιστούσε αυτομάτως κελεπούρι και θα αντικατόπτριζε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια την σχέση τιμής/ποιότητας/απόδοσης.
Θετικά
Αρνητικά
Ο μοναδικός ίσως αντίπαλος του 9200 σε αυτή την κατηγορία τιμής είναι ο BenQ W7500 και το πολύ ενδιαφέρον συγκριτικό τους θα το διαβάσετε πολύ σύντομα εδώ στο projectorjunkies. LCD vs DLP λοιπόν σε μάχη μέχρι τελικής πτώσεως και όποιος αντέξει…
Καλές προβολές!
Νίκος Τσώλας
1 Comment
Επιτελους ηθελα τοσο καιρο να δω ενα σωστο review του επειδη εχουν δημιουργηθει 2 στρατοπεδα με τρομερα υπερμαχους και αντιπαλους..
Μπραβο Νικο ευχαριστουμε..Ανεμενουμε και την κοντρα!!