Optoma HD25 full review
10 September 2013
Benq lesions-all three led’s "death"
19 September 2013

Είχα πάντα την περιέργεια να μετρήσω την φωτεινότητα ενός  LCD βιντεοπροβολέα πριν και μετά από έναν καθαρισμό στο οπτικό του. Η ευκαιρία μου δόθηκε όταν έφτασε στα χέρια μου ένας Espon ΤW3000 με περίπου 2000 ώρες στο κοντέρ του και ανέλαβα να του κάνω ένα γενικό service και φυσικά (επιτέλους) να καθίσω με ησυχία και ηρεμία να τον μετρήσω πριν και μετά τον καθαρισμό.

Ας δούμε λιγάκι την κατάσταση που βρέθηκε κατά το χειρουργείο…

 

Αφαιρώντας την mainboard εμφανίζεται μπροστά μας η οπτική μηχανή της epson

 

O φακός αποσπάται μαζί με τα πάνελ του οπτικού..

 

Αυτά είναι τα τρία πολωτικά φίλτρα των τριών βασικών χρωμάτων, μπλε, κόκκινου και πράσινου.

 

Ένας και μοναδικός κόκκος σκόνης δημιουργεί ένα μεγαλοπρεπές σημάδι στην εικόνα μας…βλέποντας την παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να φανταστείτε τι αλλοίωση προκαλούνε χιλιάδες κόκκοι…

 

Η σκόνη στα πολωτικά φίλτρα είναι αναπόφευκτο κακό διότι τροφοδοτούνται με φρέσκο αέρα από το σύστημα ψύξης (ακριβώς από κάτω τους). Χωρίς ροή αέρα τα πολωτικά φίλτρα δεν θα είχαν ζωή πάνω από μερικά λεπτά…

 

Μοναδική πατέντα της Epson…πολωτικά φίλτρα που ΔΕΝ ρυθμίζονται…(σπάνια συναντάς LCD προβολέα χωρίς ρυθμιζόμενα πολωτικά ακόμη και στις φθηνές Data σειρές).

 

Τα σημάδια που διακρίνετε στις δύο κάτω γωνίες του πολωτικού φίλτρου είναι επειδή έτρεξε λίγο κόλλα στιγμής την ώρα της συναρμολόγησης…απίστευτο..(μόλις το είδα κόντεψα να χάσω τα μαλλιά μου)

 

Δείτε το και από άλλη οπτική γωνία για να το εμπεδώσετε…

 

Το βιδώνεις με ξυλόβιδα και τέλος!!Ποιος ασχολείται με ρυθμίσεις μωρέ τώρα…ελπίζω να καταλαβαίνετε πλέον γιατί 2 ίδια μοντέλα Εpson δεν έχουν ποτέ την ίδια απόδοση…

 

Η σκόνη εδώ έχει πραγματικά υπερβάλει εαυτόν…

 

Αφαιρώντας το πλαστικό καπάκι με τα πολωτικά φίλτρα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο υπόλοιπο οπτικό…το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πλευράς σκόνης…το σύστημα ψύξης με φρέσκο αέρα δεν είναι αναγκαίο εδώ.

 

Φυσικά όλοι οι διχρωικοί καθρέφτες κολλημένοι με κόλλα…μάλλον οι ρυθμιζόμενες βάσεις αποτελούν πολυτέλεια στο συγκεκριμένο μοντέλο…

 

Πολιτισμικό σοκ…Ο TW3000 κάνει χρήση της ίδιας ακριβώς ίριδας του TW600…σταθερότης κύριοι..σταθερότης..

 

Δεν βάζουμε και τον ίδιο φακό να τελειώνουμε?..μάλιστα με το ίδιο “κακό” μηχανισμό lens shift…(πάνω ο φακός του TW3000 και κάτω του TW700)

 

Προσέξτε καλά αυτή τη διαχρονική βίδα..θα την συναντήσετε από τον TW600 μέχρι τον TW9100..χρησιμοποιείται στο σασί όλων των μοντέλων της Epson…πείτε με περίεργο..άλλα αυτό εμένα προσωπικά “με χαλάει”.

 

Ξενάγηση τέλος 🙂 …ήρθε η ώρα για τα νούμερα..

Γνωρίζω πολύ καλά ότι στους DLP προβολείς ο καθαρισμός επιφέρει μεγάλη αύξηση φωτεινότητας και ansi contrast…αυτό καθαρά λόγω υλοποίησης της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Στους LCD από την άλλη, γνωρίζω σίγουρα ότι επιφέρει τεράστια βελτίωση στην χρωματική ανομοιομορφία της εικόνας, για να δούμε όμως τι συμβαίνει με την φωτεινότητα του προβολέα.

Οι μετρήσεις που πήρα με λουξόμετρο είναι στο κέντρο της οθόνης και στις τέσσερις γωνίες (από περιέργεια να δω αν βελτιώθηκε και πόσο η ανομοιομορφία φωτεινότητας)

Οι μετρήσεις έγιναν ενώ ο προβολέας έπαιζε σε κάδρο 80 ιντσών από τη μέγιστη κοντινή απόσταση (zoom τελείως ανοιχτό) με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις και με την ίριδα απενεργοποιημένη.

Λοιπόν έχουν και λέμε, μετρήσεις πριν και μετά τον καθαρισμό

                                             πριν             μετά

  • κέντρο                      223lux        274lux
  • πάνω δεξιά              140lux        195lux
  • κάτω δεξιά               181lux        224lux
  • πάνω αριστερά       123lux        191lux
  • κάτω αριστερά        211lux        228lux

Δηλαδή είχαμε συνολικά μια αύξηση φωτεινότητας τις τάξεως του 26% και το σημαντικότερο φοβερή βελτίωση της κατανομής του φωτός από άκρη σε άκρη στην οθόνη.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι μετρήσεις on-off contrast..

                  χωρίς ίριδα        με ίριδα

πριν         1181:1                 5.163:1

μετά         1754:1                8312:1

(οι μετρήσεις έγιναν με λουξόμετρο 30 εκατοστά από τον φακό)

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι ότι είχαμε αύξηση του native on-off contrast κατά 48%, που για εμένα αποτελεί τιμή έκπληξη και τεράστια βελτίωση (η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τόσο μεγάλη αλλαγή), αλλά και βελτίωση καθαρά του μαύρου μιας και η αύξηση της φωτεινότητας κατά 26% δεν δικαιολογεί από μόνη της την κατά πολύ μεγαλύτερη αύξηση του on-off contrast.

Προσπάθησα να σκεφτώ τι μπορεί να συνέβαινε και πως η σκόνη επηρέαζε το μαύρο του προβολέα (καλά το λευκό, είναι αυτονόητο) .

Η πιο πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι μέσο σκόνης δεν γινόταν σωστή πόλωση του φωτός και τα πάνελ πλέον αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο να το σταματήσουν να περάσει στο φακό, ένα μέρος του τέλος πάντων. Κάτι άλλο σαν εξήγηση δεν μπορώ να σκεφτώ.

Για τη χρωματική βελτίωση (μεταμόρφωση θα ήταν το σωστό) του προβολέα δεν θα μιλήσω καθόλου, πιστεύω να φαντάζεστε, διότι σε αυτό το άρθρο ήθελα πραγματικά να ασχοληθώ μόνο με το φως και το πώς αυτό επηρεάζεται κατά διάρκεια ζωής ενός LCD βιντεοπροβολέα.

Κάτι τελευταίο. Οι Epson LCD βιντεοπροβολείς, αποδίδουν πραγματικά πολύ ωραία εικόνα. Είναι όμως κρίμα εξαιτίας κακής συναρμολόγησης, κακού ποιοτικού ελέγχου, φθηνών λύσεων και ανώφελων τσιγκουνιών σε δευτερεύοντα μάλιστα υλικά να αδικούν τον εαυτό τους και να προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες τους.

Στα 15 χρόνια περίπου που ασχολούμαι με την βιντεοπροβολή, δεν έχω δει ειλικρινά ποτέ Espon Home Cinema βιντεοπροβολέα να μην έχει και ένα μικρό κουσουράκι, ακόμη βγάζοντας τον από την κούτα του.. Θες κάποια χρωματική ανομοιομορφία, πρόβλημα σύγκλισης, κακή εστίαση, κόκκους σκόνης σε κάποιο πάνελ, κάτι τέλος πάντων που να “σπάει” τα νεύρα του ιδιοκτήτη του και να μην σου επιτρέπει να μιλήσεις για τελειότητα εικόνας.

Από την άλλη βέβαια εάν πετύχεις καλό κομμάτι και ρυθμιστεί σωστά, τότε η εικόνα του πραγματικά θα σε ανταμείψει, ιδιαιτέρως τα τελευταία μοντέλα Epson που αποδίδουν πραγματικά εξαιρετική εικόνα.

 

Καλές προβολές φίλοι μου!

Νίκος Τσώλας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *