Κράμερ εναντίον Κράμερ ή αλλιώς i1 Pro vs i1 Pro
29 Δεκεμβρίου 2013
BenQ W1500 full review
27 Ιανουαρίου 2014

Ήταν πολλά χρόνια πριν, στην δεκαετία του ’70, όταν ο Paul Darbee πειραματιζόμενος με δυο κάμερες και έναν αναλογικό βιντεομίκτη ανακάλυπτε μια οφθαλμαπάτη που έκανε την εικόνα να αποκτά βάθος και τρισδιάστατη υφή.  Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι που ο Paul Darbee αποφάσισε να ξεκινήσει να υλοποιεί σταδιακά αυτή του την ιδέα σε ψηφιακή πλέον μορφή.

Το 2009 ίδρυσε την εταιρία DarbeeVision Inc μέσο της οποίας κατάφερε να κατασκευάσει μια ηλεκτρονική συσκευή σε μέγεθος smart phone που μπορούσε να επεξεργαστεί σε real time βίντεο υψηλής ανάλυσης μέσο ειδικών αλγορίθμων, προσδίδοντας στην εικόνα μεγαλύτερη ευκρίνεια, contrast και βάθος. Η συσκευή αυτή κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Αμερική, βγήκε στην παραγωγή το 2012, κοστίζει κοντά στα 300$ και ονομάζεται Darbee Darblet DVP5000.

Η DarbbeVision Inc δεν κατασκευάζει και πουλάει μονάχα αυτή την συσκευή. Εμπορεύεται και τον αλγόριθμο Darbee, τον οποίο όλο και περισσότερες συσκευές εικόνας τρίτων κατασκευαστών τον ενσωματώνουν στο Software τους.

 

Πολλά και καλά λόγια έχουν γραφτεί τον τελευταίο χρόνο για το Darbee, ιδιαιτέρως στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, και πολλοί φανατικοί της εικόνας πίνουν νερό στο όνομά του.

 

Μια τέτοια συσκευή έφτασε στα χέρια μου πρόσφατα και πήρα μια γεύση από τις δυνατότητές της, τις οποίες θα προσπαθήσω να σας περιγράψω στη συνέχεια.

Η συσκευή μπαίνει “σφήνα” ανάμεσα στον player και στο μέσο απεικόνισης (προβολέας-τηλεόραση) και τροφοδοτείται με δικό της μετασχηματιστή.

Για την δοκιμή του Darbee χρησιμοποίησα έναν media player WD gen3 και έναν X30 βιντεοπροβολέα της JVC.

 

Από το τηλεκοντρόλ του Darbee έχεις τις εξής επιλογές

 

Πράσινο – Ιδανικό για HD ταινίες

Κίτρινο – Ιδανικό για gaming

Κόκκινο – η πιο έντονη από τις τρεις επιλογές

Και οι τρεις επιλογές έχουν ρύθμιση από 0% έως 120%. Όσο μεγαλύτερη ρύθμιση, τόσο μεγαλύτερη επίδραση στην εικόνα.

 

Τι ακριβώς κάνει το Darbee?

To Darbee πηγαίνει και επεμβαίνει pixel pixel σε συγκεκριμένα σημεία της εικόνας, μάλιστα αυτά που κρίνει ότι είναι τα σημαντικότερα και όχι σε όλα. Επεμβαίνει ξεχωριστά σε κάθε ένα από αυτά τα pixel επηρεάζοντας τη φωτεινότητα, το contrast, το gamma και την οξύτητα.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό…έως εντυπωσιακότατο. Η εικόνα αποκτά μεγαλύτερη ευκρίνεια, οξύτητα και contrast. Ο θεατής αποκομίζει μια τρισδιάστατη αίσθηση και ένα βάθος που πριν δεν υπήρχαν. Το καλό είναι ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς ίχνος παρενέργειας (αν δεν το παρακάνεις με τα ρυθμιστικά φυσικά), δεν υπάρχουν “είδωλα” ή τεχνουργήματα όπως θα είχαμε να ανεβάζαμε το ρυθμιστικό οξύτητας του οπτικού μας μέσου. Καμία αλλοίωση λευκού ή χάσιμο σκοτεινών λεπτομερειών όπως αν πουσάραμε τα ρυθμιστικά gamma και contrast του προβολέα μας.

Δοκίμασα να “ξεγελάσω” το Darbee βάζοντας το πατερνάκι της οξύτητας, άλλα διαπίστωσα ότι ο αλγόριθμος του είναι εξυπνότερος από ότι περίμενα και πέρασε το τεστ άριστα.

Εδώ κάπου να πούμε ότι το Darbee δεν δυσανασχετεί με κανένα σήμα, κλειδώνει παντού και πάντα. Κάνει αυτό που είναι να κάνει σε HD, σε DVD , σε 3D και γενικά σε κάθε πιθανό  format.

Βάζοντας σκηνές από ταινίες άρχισα να παίζω με τα ρυθμιστικά του για να καταλήξω σε κάποια μόνιμη ρύθμιση, ώστε να αρχίζω να περνάω υλικό HD και να βλέπω τις διαφορές κάνοντας on/off το Darbee.

Η καλύτερη επιλογή είναι η πράσινη με πολύ μικρή διαφορά από την κίτρινη. Η κόκκινη επιλογή ήταν πολύ σκληρή για τα μάτια μου ακόμη και σε χαμηλή ρύθμιση και δεν ασχολήθηκα καθόλου μαζί της.

Παίζοντας με τα ρυθμιστικά της πράσινης επιλογής και μετά από πολλές δοκιμές, κατέληξα σε μια ρύθμιση κοντά στο 55-60% που πιστεύω ότι είναι και η ιδανική πετυχαίνοντας ένα αρκετά εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς ακρότητες.

Για τις ανάγκες της φωτογράφησης έβαλα την ρύθμιση στο 70% ώστε να γίνει λίγο πιο εύκολα αντιληπτή η διαφορά, που όπως καταλαβαίνετε τείνει να εκμηδενιστεί από τον φωτογραφικό φακό

 

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις λένε…και όσοι το λένε έχουν απόλυτο δίκιο.

Ας δούμε μερικά screen shots, πάνω με Darbee off και κάτω με Darbee on (οι φωτογραφίες είναι υψηλής ανάλυσης και μπορείτε να τις ανοίξετε σε full ανάλυση ώστε να βγάλετε ασφαλέστερα συμπεράσματα).

 

Το darbee είναι μια πολύ τίμια συσκευή. Κάνει ακριβώς αυτό που λέει και με το παραπάνω. Ίσως στο μέλλον αρχίσουμε να βλέπουμε τον αλγόριθμο Darbee να ενσωματώνεται σε όλο και περισσότερες συσκευές απεικόνισης και στο τέλος να γίνει κάτι σαν τα πολύ κοινά ρυθμιστικά brightness/contrast που όλοι ξέρουμε…ποιος ξέρει…

Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως…εγώ ήδη μαζεύω τα χρήματα ώστε να γίνω ένας ευτυχής κάτοχος της καταπληκτικής εφεύρεσης του Paul Darbee!

 

(Να ευχαριστήσω τους φίλους Θεόφιλο και Δημήτρη, τον πρώτο για την παραχώρηση του Darbee Darblet DVP5000 και τον δεύτερο για τις πολύτιμες συμβουλές του ώστε να φέρουμε εις πέρας, όσο το δυνατόν καλύτερα, το δύσκολο έργο της φωτογράφησης)

 

Καλές προβολές!

 

Nίκος Τσώλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *