Νέος 4Κ LED projector από την Viewsonic
12 Ιουλίου 2020
Επισκευή Xiaomi 4K Laser UST Projector
11 Αυγούστου 2020

Πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν την ύπαρξη τους. Αλλοι ίσως απλά να τις έχουν ακουστά. Οι οθόνες ALR όμως υπάρχουν χρόνια στην αγορά και η εξέλιξη τους έχει φτάσει θεωρώ σε πολύ υψηλό επίπεδο όσο αφορά την απόδοση τους.

Τι είναι όμως η ALR οθόνη?Οπως φανερώνουν και τα αρχικά της (ALR=Ambient Light Rejecting) πρόκειται για μία ιδιαίτερη οθόνη φτιαγμένη από ειδικές επιστρώσεις πλαστικού PVC οι οποίες της προσδίδουν δύο βασικές ιδιότητες.

Η μία είναι να επιστρέφει σχεδόν όλο το φως που δέχεται από έναν βιντεοπροβολέα πίσω προς την θέση θέασης και οχι προς όλες τις κατευθύνσεις όπως ένα κοινό λευκό πανί (αρα μειωμένες ανακλάσεις στον χώρο), και η άλλη είναι να αποτρέπει περιβάλλοντα φωτισμό που προέρχεται από διάφορες άλλες γωνίες να σταλεί προς την θέση θέασης, αρα να επηρεάσει αρνητικά και την εικόνα (αρα καλή εικόνα ακόμα και με περιβάλλοντα φωτισμό).

 

Πως το καταφέρνει αυτό?

 

Το ειδικό πλαστικό PVC από το οποίο κατασκευάζεται το πανί έχει την ιδιότητα όσο μεγαλώνει η γωνία που ένα φωτόνιο την χτυπάει, τόσο πιο σκούρα αρα λιγότερο ανακλαστική να γίνεται. Με απλά λόγια, όσο πιο πλάγια την κοιτάμε, τόσο πιο σκούρα φαίνεται στα μάτια μας, και ως γνωστό, όσο πιο σκούρο χρώμα, τόσο μεγαλύτερη απορρόφηση φωτός, τόσο λιγότερη ανάκλαση έχουμε.

Η Celexon Dynamic Slate ALR είναι μια τέτοια τέτοια οθόνη που εκτός των δυο παραπάνω χαρακτηριστικών υποστηρίζει ότι βελτιώνει και τα επίπεδα μαύρου της εικόνας ακόμα σε και σκοτεινό περιβάλλον που οι ανακλάσεις δεν επηρεάζουν την εικόνα, όπως ένα ειδικό μαύρο δωμάτιο προβολής.

 

Ας περάσουμε στην δοκιμή της οθόνης όμως και θα σας λυθούν πολλές απορίες…

 

 

Η οθόνη έρχεται πολύ καλά πακεταρισμένη με όλα τα παρελκόμενα της τακτοποιημένα σε κουτιά, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε και ότι η κάτω ράβδος του πανιού έρχεται βιδωμένη/ακινητοποιημένη με μεταλλική γωνία πάνω στο σασί. Αυτό εξασφαλίζει ότι η οθόνη κατα την μεταφορά της δεν θα δεχθεί καταπόνηση λόγο κραδασμών και θα φτάσει στον ιδιοκτήτη της ανέπαφη.

 

 

 

H τοποθέτηση της είναι εξαιρετικά εύκολη , στην ουσία κρεμιέται σε δυο βάσεις που ασφαλίζουν πάνω της και μπορεί να μπει σε τοίχο ή σε ταβάνι. Βιδώνουμε δηλαδή τις βάσεις και η οθόνη έρχεται και κουμπώνει πάνω τους κάνοντας την τοποθέτηση της στο χώρο παιχνιδάκι, ακόμα και με ένα μόνο άτομο.

 

 

Εντύπωση προκαλεί ότι η οθόνη έρχεται με ενσωματωμένο RF receiver και με το αντίστοιχο remote control, αλλα διαθέτει και IR εξωτερικό καλώδιο συνοδευόμενο με δεύτερο remote control το οποίο περιέχεται και αυτό στην συσκευασία! Επίσης διαθέτει ενσωματωμένο trigger port και με το καλώδιο (που και αυτό περιλαμβάνεται στην συσκευασία) μπορούμε να την συνδέσουμε στο αντίστοιχο port του προβολέα μας ώστε να ανοίγει αυτόματα κάθε φορά που τον ενεργοποιούμε. Επίσης στην συσκευασία θα βρείτε και ένα ειδικό πλαστικό Άλεν κλειδί με το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε το μήκος στο οποίο θα σταματάει η οθόνη από 2 βίδες που βρίσκονται στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης .

 

 

Στέκομαι σε αυτά διότι στις ALR οθόνες των περισσοτέρων κατασκευαστών τα παραπάνω θεωρούνται έξτρα, και αγοράζονται και ως έξτρα. Η Celexon αποφάσισε να βάλει τα πάντα εργοστασιακά και να πουλά την οθόνη της έτσι, κάτι που μόνο θετικά μπορώ να το δω..

 

 

Πάμε να δούμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά της οθόνης..

 

 

-High contrast πανί κατασκευασμένο από ειδικό PVC με gain 0.8-

 

 

-Το σασί της είναι κατασκευασμένο από κουρμπαριστό λευκό αλουμίνιο χωρίς εμφανείς βίδες στην πρόσοψη-

 

 

-Διαθέτει σύστημα τεντώματος με ελαστικά σχοινιά που κρατούν ολόκληρη την επιφάνεια της εντελώς επίπεδη, το οποίο μάλιστα είναι ρυθμιζόμενο από τον χρήστη-

 

 

 

 

 

-50cm+ έξτρα πανί ώστε να μπορεί να φθάσει στο επίπεδο που θέλουμε χωρίς να χρειαστεί να τοποθετήσουμε την οθόνη χαμηλότερα-

 

 

 

-Χωρίς μαύρα περιθώρια που μας δίνει την ευελιξία να την χρησιμοποιούμε σε ότι format θέλουμε!-

-Η εντελώς λεία επιφάνεια του PVC κάνει την οθόνη ιδανική για προβολή υλικού μέχρι και 8Κ με τεράστια ακρίβεια σε κάθε pixel χωρίς καμία παραχώρηση στην ευκρίνεια-

 

 

Τέλος, η celexon dynamic slate ALR διαθέτει ολα τα απαραίτητα certifications (  ROHS, REACH, CE – 2014/53/EU )

 

 

Αντιγράφω από την επίσημη περιγραφή της Celexon…

The perfect home cinema experience within your own four walls can be quickly clouded or faded by residual light in the room or light reflections from white room walls. Our ALR 0.8 Gain high-contrast “Dynamic Slate” fabric can help here. It successfully filters out disturbing stray light and focuses the projection light on the audience without distorting colours. The perceptible image contrast increases many times over.

Our Dynamic Slate high-contrast screen fabric was specially developed to optimise the contrast value, even in low light conditions. You can say goodbye to typical “wash-out effects” or “grey haze” even at low dimming. The Dynamic Slate ALR with its 0.8 Gain is deliberately designed to be neutral and reproduces the projected image faithfully. Disturbing glitter effects and the resulting hot spots are actively avoided with this fabric.

https://uk.celexon.com/tension-dynamic-slate-alr

 

Aν η οθόνη κάνει τα μισά από αυτά που υποστηρίζει, προσωπικά θα είμαι χαρούμενος…

Η Δοκιμή

 

-Επίπεδα μαύρου-

Η Celexon σε αυτόν τον τομέα κάνει στόματα να ανοίγουν (πάνω η Dynamic slate ALR, κάτω μια mat white gain 1 οθόνη, half screen). Με το που κατεβάζεις την ALR μπροστά από μια λευκή οθόνη η διαφορά στο επίπεδο μαύρου είναι παραπάνω από αισθητή…

 

Ενα κοντινό screen shot στην οθόνη αποκαλύπτει άνετα την διαφορά, προσέξτε το μαύρο κουστούμι, πόσο πιο καθαρό μαύρο και απαλλαγμένο από την γκρι θολούρα είναι στην ALR

 

 

 

-Ansi Contrast-

Η πιο σημαντική βελτίωση όμως που διαπιστώνει κανείς στην Celexon είναι η δραματική αύξηση του λεγόμενου ansi contrast. Η διάχυση του λευκού μέσα στο μαύρο είναι σχεδόν μηδενική σε αυτό το πανί. Αυτό είναι κάτι που αν δεν το δεις με τα μάτια σου, δεν μπορείς να το πιστέψεις, εγώ το είδα, και σας το παρουσιάζω με ίσως την ιδανικότερη φωτογραφία. Προσέξτε πως οι λευκές γραμμές ξεπετάγονται στην ALR μέσα από ένα βαθύ μαύρο, και πως στην λευκή οθόνη επηρεάζουν το επίπεδο μαύρου δραματικά.

 

 

 

 

Και εδώ ένα χαρακτηριστικό πλάνο που φαίνεται ξεκάθαρα τι εννοώ όταν αναφέρομαι σε βελτίωση στο ansi contrast..

 

 

 

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις στην μηχανή ωστε να κατανοήσετε όσο αυτό είναι δυνατόν την διαφορά..

 

 

Το υλικό της οθόνης δεν επιτρέπει διάχυση φωτός μεταξύ σημείων στο ίδιο πλάνο, έτσι τα μαύρα παραμένουν έντονα μαύρα ακόμα και αν στο ίδιο πλάνο περιέχονται πολύ φωτεινά σημεία. Δεν μπορώ να μετρήσω κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως είναι ένα ansi contrast που δεν έχω συνηθίσει να βλέπω σε προβολείς.

 

 

 

-Το σαλόνι μου-

Οσοι παίζετε σε ειδικούς χώρους που έχετε φροντίσει να μην υπάρχουν ανακλάσεις ίσως να μην σας αφορά το συγκεκριμένο session . Οσοι όμως παίζετε σε κοινό σαλόνι με λευκούς τοίχους και ταβάνια, ελάτε να δακρύσουμε όλοι μαζί 🙂

Αυτή η οθόνη φωνάζει για ανοιχτόχρωμο σαλόνι, έτσι λοιπόν εγκατέστησα την Celexon στο σαλόνι μου και ξεκίνησα τις δοκιμές…

 

 

Η αλήθεια είναι ότι είχα πολύ μεγάλη απορία για την διαφορά που θα έκανε η celexon ALR στον χώρο μου, κρατούσα μικρό καλάθι διότι ο χώρος μου είναι αρκετά περιορισμένος και οι ανακλάσεις έρχονται σχεδόν από παντού. Πάμε να δούμε μια σύγκριση μεταξύ της λευκής οθόνης μου και της celexon που την αντικατέστησε. Δεύτερη θα βλέπετε την celexon ALR πάντα…

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ανακλάσεις μειώνονται θα τολμούσα να πω σε βαθμό ίσως 70-80%. Η αύξηση του ansi contrast, το καλύτερο επίπεδο μαύρου και οι περιορισμένες ανακλάσεις μεταμορφώνουν κυριολεκτικά την εικόνα, της δίνουν μία τρισδιάστατη υφή και βελτιώνουν την όλη εμπειρία θέασης στο έπαρκο.

Το τι προβολέα διαθέτει κανείς, περνάει πραγματικά σε δεύτερη μοίρα με αυτή την οθόνη.

Η μείωση φωτεινότητας (γύρω στο 30%) σε καμία περίπτωση δεν ενοχλεί διότι η αύξηση του contrast που λαμβάνει το μάτι μας κάνει τα λευκά να δείχνουν το ίδιο εκτυφλωτικά την στιγμή που οι χαμηλές διαβαθμίσεις έχουν κατέβει αισθητά.

Αυτή η τιθάσευση του φωτός που προσφέρει η Celexon ALR κάνει την εικόνα εκτός από εντυπωσιακότερη, και πιο ξεκούραστη στο μάτι, της προσδίδει μια φυσικότητα θα έλεγα που προσωπικά την βρίσκω ιδανική για θέαση ταινιών και σειρών.

 

 

-Μέτρηση-

 

Αριστερά η Celexon Dynamic Slate ALR και δεξιά μία Kauber white label λευκή με gain 1. Η Celexon για ALR δείχνει αρκετά ισορροπημένη  (με τσιμπημένο ελαφρώς το μπλε στην μέτρηση RGB), και δείχνει μείωση φωτεινότητας περίπου στο 30%.

 

Να σημειώσω κάπου εδώ ότι στις ALR οθόνες είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρεις μετρήσεις (η παραπάνω μέτρηση είναι σημειακή ανάκλαση από το εσωτερικό φως του σπεκτρόμετρου) διότι οι περίεργες ανακλαστικές της ιδιότητες απαιτούν ειδική μεταχείριση (το όργανο εντελώς κάθετο στην οθόνη και ακριβώς στο κέντρο). Επειδή όλες μου οι δοκιμές έγιναν με προβολέα σε “τραπεζάκι” και όχι σε βάση οροφής μου ήταν σχεδόν αδύνατο να τοποθετήσω το όργανο εντελώς κάθετα στο κέντρο λόγο της σκιάς που έκανε στην οθόνη. (Κάπου εδώ να πω ότι η δοκιμή έγινε με προβολέα έναν Vivitek DW265 ανάλυσης 1280Χ800 και ονομαστική φωτεινότητας 3500 lumen). Προσεχώς και μόλις κρεμαστεί προβολέας στο ταβάνι μου (ω ναι, αυτή τη στιγμή δεν έχω μόνιμο προβολέα στο σαλόνι μου) φυσικά θα γίνει το απαραίτητο calibration και το άρθρο θα ενημερωθεί καταλλήλως.

 

 

Εχουν όμως οι ALR μειονεκτήματα γενικά?

 

Σαφώς και έχουν. Το κυριότερο μειονέκτημα στις ALR είναι το φαινόμενο hot spot, δηλαδή η εικόνα να παρουσιάζεται φωτεινότερη στο κέντρο της και σκοτεινότερη στα άκρα της.

Αλλο μειονέκτημα είναι η περιορισμένη γωνία θέασης.

 

Και στους δυο αυτούς τομείς η Celexon τα πάει περίφημα, διαψεύδοντας τον κανόνα θα έλεγα. Αυτή η “ανορθόδοξη” για ALR συμπεριφορά της είναι που μου έκανε και την μεγαλύτερη εντύπωση όταν πρωτοείδα αυτή την οθόνη.

Ελάχιστο hot spot και εξαιρετικά μεγάλη για ALR γωνία θέασης (η Celexon ανακοινώνει 160 μοίρες που είναι γωνίες που προσφέρουν συνήθως μόνο οι λευκές ματ οθόνες) είναι κάτι που δεν περιμένεις να δεις σε ALR οθόνη είναι η αλήθεια, και όμως, η Celexon Dynamice Slate ALR το πετυχαίνει οχι μόνο στα χαρτιά αλλά στην πράξη.

Αυτό έχει μια πιθανή εξήγηση, η οθόνη δεν κάνει υπερβολική χρήση ανακλαστικής ουσίας στο υλικό της και κρατώντας χαμηλά το gain καταφέρνει να απαλλαγεί από όλα τα μειονεκτήματα των κλασικών ALR πανιών με gain κοντά στη μονάδα.

 

Ενα ακόμα πλεονέκτημα αυτής της οθόνης είναι ότι κατά την προβολή “εξαφανίζεται” Τι θέλω να πω με αυτό. Δεν μπορείς να διακρίνεις που αρχίζει που τελειώνει και αν υφίσταται πανί. Είναι σαν να καμουφλάρεται και εξαφανίζεται αφήνοντας μονάχα την εικόνα να ξεπηδάει από το…πουθενά. Οσο εντυπωσιακό ακούγεται, άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι να το βλέπεις να συμβαίνει κατά την προβολή.

Στην ουσία δεν χρειάζεσαι κανενός είδος masking, μπορείς ενώ χρειάζεσαι μια οθόνη 100 ίντσες στον χώρο σου, να έχεις μία 120 ίντσες για παράδειγμα και όταν παίζεις υλικό 16:9 να παίζεις μικρότερο κάδρο, στις 100ίντσες, και όταν η ταινία σου είναι 2.35:1 να ανοίγεις το zoom του προβολέα σου και να την γεμίζεις παίρνοντας τις χορταστικές 120 ίντσες σε CinemaScope. Και στις 2 περιπτώσεις δεν θα πάρεις καν χαμπάρι ότι “περισσεύει” πανί, είναι σαν αυτομάτως όπου δεν παίζει εικόνα να γίνεται μαύρο περιθώριο, τόσο απλά.

 

Φυσικά δεν θα μπορούσα να σας άφηνα χωρίς βίντεο,  οπότε ετοίμασα κάτι μικρό και περιεκτικό με σύγκριση της Celexon Dynamic Slate ALR  με μία matt white gain 1 οθόνη. Απολαύστε υπεύθυνα…

 

 

 

 

-Επίλογος-

 

Η Celexon Dynamic Slate ALR για εμένα αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη που όμοια της έχω καιρό να ζήσω στην βιντεοπροβολή. Η βελτίωση που προσδίδει στην εικόνα, ιδιαιτέρως σε προβολείς με χαμηλό contrast (βλέπε DLP) και όχι μόνο, είναι εντυπωσιακή. Εντυπωσιακός είναι επίσης ο έλεγχος στις ανακλάσεις χώρου που παρέχει, ίσως στον πιο καταστροφικό παράγοντα σε μία προβολή που γίνεται σε έναν κοινό ανοιχτόχρωμο χώρο, όπως π.χ το σαλόνι μας. Όλα αυτά απαλλαγμένη από τα σημαντικότερα προβλήματα της ALR τεχνολογίας και σε τιμή πολύ λογική θα έλεγα, αυτό, είναι κατόρθωμα πραγματικά.

Και κάτι στο οποίο σχεδόν δεν αναφέρθηκα στο review, με αυτή την οθόνη είναι δυνατή η προβολή με όχι τόσο μεγάλες απώλειες ακόμα και σε χώρο με φωτισμό,  αν π.χ θέλουμε να παρακολουθήσουμε ένα αθλητικό γεγονός και δεν θέλουμε να σβήσουμε όλα τα φώτα, εκεί η Celexon ALR θα βοηθήσει να μην πάρουμε ως αποτέλεσμα μια ξεπλυμένη εικόνα όπως με μια κλασική λευκή οθόνη, αλλά μια εικόνα καθαρή με αρκετό contrast και σωστά χρώματα ώστε να ευχαριστηθούμε την προβολή μας.

Την οθόνη αυτή την θεωρώ πλέον σχεδόν απαραίτητη για προβολή σε οικιακό χώρο,  τόσο απαραίτητη, που ένα από τα πρώτα κομμάτια που ήρθαν Ελλάδα κρεμάστηκε μόνιμα στο σαλόνι μου. Εσείς μπορεί να είδατε μερικές φωτογραφίες από το σαλόνι μου στο review, εγώ όμως ξανα ανακάλυψα την χαρά της προβολής….

 

Για περισσότερες πληροφορίες όπως τιμές, μεγέθη, κ.τ.λ μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην επίσημη σελίδα της οθόνης  Celexon Dynamic Slate ALR Screen

 

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στην Celexon που στο αίτημα να μου σταλεί μία Dynamic Slate ALR οθόνη για δοκιμή, ανταποκρίθηκε άμεσα και η οθόνη έφτασε στα χέρια μου από την Γερμανία μέσα σε μερικές μέρες!

Επίσης μεγάλο ευχαριστώ στο projectorcenter (www.projectorcenter.gr) για την παραχώρηση του χώρου, των οθονών, και της άδειας να γίνουν και εκεί δοκιμές και πλάνα για το βίντεο που παρακολουθήσατε. Οποιος φυσικά θέλει να δει την οθόνη από κοντά μπορεί να επικοινωνήσει με το projectorcenter.

 

Καλές προβολές!

Νίκος Τσώλας

 

1 Comment

  1. Ο/Η Μάκης Δελφίνης λέει:

    Πολύ καλή και κατατοπιστικη παρουσίαση,.μια ερώτηση μόνο, κάνει για προβολέα UST? Πχ Mi Laser Projector4k η μόνο σε προβολή από απόσταση θα δουλέψει σωστά?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *