Προηγμένες ρυθμίσεις part II
11 Μαρτίου 2013
Calibration FAQ
24 Μαρτίου 2013
Show all

Καθαρισμός & μίνι calibration BenQ W6000

Πριν από λίγο καιρό είχαμε την ευχαρίστηση να δούμε και να “φροντίσουμε” έναν w6000. O προβολέας μας ήρθε με 1300 ώρες χρήσης και λάμπα καμμένη..

Πρώτη εντύπωση μας προκάλεσε το μικρό του βάρος και το κάπως “κινέζικο” σασί του.

…η εξέλιξη της τεχνολογίας σκεφτήκαμε κατευθείαν (βλέπε τιτάνιο,ανθρακόνημα, κ.τ.λ) άλλα το ταμπελάκι made in China του W6000 μας προσγείωσε στη πραγματικότητα.

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις λένε…καμιά 10αριά με πόσες άραγε..

Εμείς από την πλευρά μας θα πούμε μόνο…σκόνη…πολύ σκόνη…

Ας ξεκινήσουμε την περιήγηση..

Το lens shift είναι πολύ απλό και αρκετά “μπακάλικο”. Σέρνεται απλά ο φακός πάνω στο οπτικό. Συστήματα ακριβείας με γρανάζια και μηχανισμούς πέρασαν πια στο παρελθόν….παγκόσμια οικονομική κρίση..

 

Τέτοιες λύσεις δεν είναι οι ιδανικότερες για έναν σοβαρό κατασκευαστή..αν προέρχονται από τον κατασκευαστή και όχι από κάποιο μετέπειτα ανθρώπινο χέρι..δεν είμαστε σίγουροι..(tire up)

 

Ο προβολέας είναι στην κυριολεξία “άδειος”. Κάλιστα θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα πολύ μικρότερο σασί.

 

Δεν υπάρχουν πλέον δύο boards, μια maiboard και μια DLP board…έχουν ενσωματωθεί σε μια.

 

Δεν υπάρχουν πλέον δύο τροφοδοτικά, ένα κυρίως και ένα ballast για την τροφοδοσία της λάμπας….έχουν ενσωματωθεί σε ένα..

 

Ο προβολέας δεν διαθέτει κλειστό κύκλωμα ψύξης. Στην ουσία διαθέτει έναν ανεμιστήρα που ρίχνει χύμα αέρα στο εσωτερικό και έναν για να διώχνει τον αέρα στο περιβάλλον. Αντίστοιχο σύστημα ψύξης συναντάμε μόνο σε φθηνούς data προβολείς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση σκόνης στο εσωτερικό του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα..

 

Αν κάποιος μπορεί να σκεφτεί πιο απλή ή φθηνότερη κατασκευή ίριδας…τώρα είναι η ώρα να μιλήσει..

 

Οι ελαστικές βάσεις και οι προστατευμένοι χρωματικοί τροχοί ανήκουν οριστικά στο παρελθόν για την BenQ….είπαμε…παγκόσμια κρίση..μην επαναλαμβανόμαστε..

 

Ο φακός είναι πραγματικά μικρός και ελαφρύς. Έχουμε την εντύπωση ότι είναι ο ίδιος φακός που φοράνε και τα μικρότερα μοντέλα της εταιρίας..θα σιγουρευτούμε αρκετά σύντομα..

 

Στο οπτικό ευτυχώς κράτησαν τον πολύ καλό σχεδιασμό με μικρές περικοπές…

 

Αντίστοιχη φωτογραφία από παλαιότερο μοντέλο της ίδιας σειράς..με κύριες διαφορές την αφαίρεση της βηματικής ίριδας (μαχαιριά στην καρδιά…πραγματικά) και την πλαστικοποίηση μέρους το οπτικού..

 

Εδώ βλέπουμε και τον κύριο υπαίτιο της πτώσης φωτεινότητας του προβολέα εξαιτίας σκόνης. Απλά θα τολμήσω να πω ότι για να βρούμε τόση σκόνη στο συγκεκριμένο οπτικό στην παλιότερη σειρά w5000, θα έπρεπε ο προβολέας να ξεπεράσει τις 3000-4000 ώρες.

 

Αφού ο προβολέας καθαρίστηκε εξονυχιστικά και του προστέθηκε καινούργια γνήσια λάμπα..σειρά είχε να δούμε τι μπορεί να κάνει σε προβολή. Να πούμε ότι ξεκινήσαμε να τον καλιμπράρουμε όντως προκατειλημμένοι από το πολύ “φθηνό” εσωτερικό του, που είχαμε συναντήσει καθαρίζοντας τον. Καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν..

Παρένθεση..η παρακάτω φωτογραφία είναι από το οπτικό ενός Runco που επισκευάσαμε πρόσφατα και την ανεβάζουμε απλά σαν φωτογραφία αναφοράς..μην ξεγελιέστε..πρόκειται για καθρέφτη και όχι κάποιο άλλο υλικό..

Τέλος παρένθεσης..

 

Ο προβολέας στήθηκε πρόχειρα απέναντι από μια οθόνη 92′ γκρι με gain 0.8 και ξεκινήσαμε τα τον σκαλίζουμε..στα υπόψιν μας ότι η οθόνη μας δεν είναι 100% ουδέτερη…μετρήθηκε αρκετά ψυχρή στους 7100 βαθμούς kelvin (μικρό το κακό όπως έχουμε ξαναπεί…ας είναι καλά τα ρυθμιστικά του προβολέα μας).

 

 

Πήραμε ένα πλήρες σετ μετρήσεων και τα αποτελέσματα ήταν κάπως έτσι..

 

 

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μόνο με τις βασικές ρυθμίσεις και τις ρυθμίσεις RGB και να μην προχωρήσουμε σε ρύθμιση των χρωμάτων μέσο CMS λόγω πίεσης χρόνου. Και ξεκινήσαμε το “πείραγμα”..

 

 

Μετά από πολύ λίγα click στα ρυθμιστικά του προβολέα το αποτέλεσμα ήταν απλά θαυμάσιο…(εδώ να πούμε ότι αποφασίσαμε να αφήσουμε την ίριδα off σε όλη τη διαδικασία διότι πρόκειται για μια από τις πιο αργές και κακές ίριδες που έχουμε συναντήσει ποτέ σε προβολέα (εντάξει υπάρχουν και οι LCD 720p…)

 

Ο προβολέας ήρθε πανεύκολα, μέσα σε μερικά λεπτά. Αυτό μας προξένησε μεγάλη εντύπωση διότι στην παλιότερη σειρά w5000 της BenQ τα πράγματα δεν ήταν και τόσο απλά όσο αφορά τη ρύθμιση του RGB (ιδιαιτέρως στα ενδιάμεσα στάδια των 5% που βλέπουμε στην καρτέλα “πιάνο”).

Επίσης σίγουρα θα μείνουμε με την απορία για το αν το CMS του W6000 δουλεύει καλύτερα από του προκάτοχου του w5000 και αν εξαλείφθηκαν τα προβλήματα των ρυθμιστικών της φωτεινότητας που επηρέαζαν και τον κορεσμό των χρωμάτων ενώ δεν θα έπρεπε (με ακραίο παράδειγμα το ρυθμιστικό φωτεινότητας του ματζέντα που αν του έκανες υπερβολική χρήση στην κυριολεξία έστελνε τελείως off τον κορεσμό στα 25 και 50% του χρώματος με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα στην εικόνα).

Κάποια άλλη στιγμή ίσως μας δοθεί η δυνατότητα να παίξουμε και με το CMS του W6000 και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει και εκεί βελτίωση. Προς το παρόν θα αρκεστούμε στο συμπέρασμα ότι εκτός από τις περικοπές στο hardware του προβολέα, η μαμά BenQ έκανε καταπληκτική δουλειά στο software και σε αυτόν τον τομέα της βγάζουμε το καπέλο. Όντως αποτελεί μια τεράστια αναβάθμιση ο τρόπος που δουλεύουν τα ρυθμιστικά του w6000 σε σχέση με τον προκάτοχο του.

Με μετρητικό το γνωστό πλην τίμιο CA813 lux meter μετρήσαμε τη φωτεινότητα καθώς και το on/off contrast του προβολέα (ansi contrast δεν μπορέσαμε λόγω ακαταλληλότητας του χώρου- βλέπε πολλές ανακλάσεις).

οn/off με ίριδα off : 908:1

on/off με ίριδα οn : 30950:1

Φωτεινότητα σε κάδρο 92′ σε mode dynamic και λάμπα στο high στα 842 lux, ενώ σε mode cinema και λάμπα στο Low έπεσε στα 718 lux (μέτρηση από την οθόνη βλέποντας φακό)

Στην γκρι οθόνη μας μετρήσαμε 14,9fl με την λάμπα στο low και τον προβολέα καλιμπραρισμένο (καταπληκτικό νούμερο).

Tέλος βάλαμε αποσπάσματα από γνωστές ταινίες και πραγματικά “σκίσαμε τα πτυχία μας”…

Όσο προκατειλημμένοι και αν ήμασταν από το φτωχό εσωτερικό του προβολέα, η εικόνα του ήταν εξαιρετική, συμπαγής με πολύ, αλλά σωστά διαχειριζόμενο φως. Τι θαύματα έκανε πάλι η BenQ και έβγαλε τόσο καλή εικόνα από έναν τόσο “κινέζικο” προβολέα??Άβυσσος η ψυχή μιας εταιρίας…

Μόνη μας ένσταση τα γνωστά μέτρια μαύρα της τεχνολογίας DLP (η αλήθεια είναι ότι και σε αυτόν τον τομέα μας εντυπωσίασε θετικά ο W6000,περιμέναμε πολύ χειρότερα μαύρα λόγω υψηλής φωτεινότητας).

Το μόνο σημείο που αποτελεί “πισωγύρισμα” κατά τη γνώμη μας είναι ο φακός του W6000 που δεν μπορεί να πλησιάσει σε τίποτα την ευκρίνεια και το άριστο focus του προκατόχου του W5000. Σε όλους τους άλλους τομείς θα λέγαμε ότι αποτελεί σίγουρα “αναβάθμιση”.

Μερικά screen shots..

 

Σαν τελευταίο συμπέρασμα θα πούμε ότι πρόκειται για έναν πολύ φθηνής κατασκευής (κινέζικο) προβολέα με εξαιρετική εικόνα. Μην μας ρωτήσετε πως γίνεται αυτό….απλά δεχτείτε το…..όπως εμείς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *