Nέος BenQ W8000
29 Δεκεμβρίου 2015
BenQ W1110 vs Optoma HD151X vs Optoma HD50
19 Ιανουαρίου 2016

H BenQ αποτελεί μια από τις πιο συνεπείς εταιρίες του χώρου κάνοντας πάντα προσεκτικές κινήσεις όσο αφορά τα νέα της μοντέλα. Για φέτος παρουσίασε τρία νέα μοντέλα με τον Βενιαμίν της σειράς τον W1110 να δοκιμάζουμεσε αυτό εδώ το review.

 

Οταν διαθέτεις τον απόλυτο vfm προβολέα της αγοράς (W1070+), είναι δύσκολο να παρουσιάσεις ένα μοντέλο που να πάει ένα βήμα πιο μπροστά αυτή την εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητα εικόνας που έχεις συνηθίσει το καταναλωτικό σου κοινό. H BenQ το τόλμησε, δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς άλλωστε. Πέτυχε?Θα το μάθουμε παρακάτω..

Με τον W1110 στην ουσία η εταιρία παρουσίασε ένα εντελώς νέο 3D μοντέλο (δεν έκανε απλά ένα face ligting) εφαρμόζοντας όμως κλασικές λύσεις όπως οπτικό με DMD 0.65 DC3, color wheel RGBRGB με ταχύτητα 6Χ ,τεχνολογία Brilliant Color, βελτιώνοντας (όπως μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη εταιρία) επιμέρους σημεία στην κατασκευή του.

 

DSC01783

DSC01794

DSC01795

 

Aς δούμε τα χαρακτηριστικά του

 

 • Τεχνολογία DLP Dark chip 3 0.65′
 • Ανάλυση 1080p (1920Χ1080)
 • Full 3D Support
 • Φωτεινότητα 2200 lumen
 • Contrast 15000:1
 • Zoom φακού 1.3:1
 • Lens shift φακού (+10%)
 • ISF Certification
 • Χρωματικός τροχός 6 περιοχών (RGBRGB) με ταχύτητα περιστροφής 6X (50Hz)
 • Λάμπα 240W με διάρκεια 3500/5000/6000 (normal/eco/smart eco)
 • Θόρυβος λειτουργίας 27/29dBA (eco/normal mode)
 • Βάρος 3,3Kg
 • Διαστάσεις 380 X 121 X 277 mm

 

O W1110 είναι μεγαλύτερος και βαρύτερος από τον W1070+, με υψηλότερο ανακοινώσιμο contrast (15.000:1 από 10.000:1) και μειωμένο θόρυβο λειτουργίας (27-29dBA από 28-31dBA), αυτά όσο αφορά τις πιο εύκολα αντιληπτές διαφορές.

Σχεδιαστικά θα λέγαμε ότι ο προβολέας έχει “στρογγυλέψει” κάπως σε σχέση με τον W1070+ και έχει κάποιες επι μέρους αλλαγές με πρώτη και καλύτερη την διαφορετική σχεδίαση του lens shift. Επίσης πλέον με το συρόμενο πορτάκι “εξαφανίζονται” και τα δαχτυλίδια ρύθμισης του φακού όταν είναι κλειστό.

W1110

DSC01804

 

W1070+

DSC01486

 

Εδώ να πούμε ότι αυτή η μικρή μετατόπιση του φακού στον οριζόντιο άξονα είναι πραγματικά σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις κατά την τοποθέτηση του, και φυσικά μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό αυτής της κατηγορίας.

 

Η BenQ είναι μια εταιρία που πάντα σέβεται το καταναλωτικό κοινό, σκύβει από πάνω του, αφουγκράζεται προσεκτικά και κάνει βελτιώσεις πραγματικά εκεί που “πονάνε” τα προϊόντα της, αυτό μας έχει συνηθίσει τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Ετσι έγινε και στην περίπτωση του W1110. Το θέμα με την εισχώρηση κόκκων σκόνης στο οπτικό που έχουν αντιμετωπίσει κατά περιόδους κάποιοι ιδιοκτήτες προηγούμενων μοντέλων δείχνει να αποτελεί παρελθόν. Ο νέος σχεδιασμός του οπτικού αποτρέπει την σκόνη να φτάσει στο DMD και να δημιουργήσει αυτές τις ενοχλητικές κηλίδες σε μαύρο φόντο που κατά περιόδους πολλοί από εμάς έχουμε δει στους προβολείς μας.

Αλλη σημαντική βελτίωση είναι και αυτή της μείωσης θορύβου λειτουργίας με ταυτόχρονη αρτιότερη ψύξη του προβολέα από το νέο σχεδιαστικά σύστημα ψύξης.

Ο W1110 περνάει πλέον στην “αθόρυβη” κατηγορία προβολέων και μπορεί να λειτουργεί ακριβώς δίπλα μας χωρίς ποτέ να μας ενοχλήσει ή να αποσπάσει την προσοχή μας, με την θερμοκρασία στο σασί του να παραμένει πάντα σε λογικότατα πλαίσια διεκδικώντας ίσως το βραβείο του ψυχρότερου προβολέα της κατηγορίας.

 

DSC01883

 

 

 

 

Το σύστημα ψύξης του W1110 κάνει χρήση της φυσικής ροής του αέρα από την μεριά της εισαγωγής του έχοντας τον ανεμιστήρα σε αυτή του τη μεριά ανενεργό. Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας θα τεθεί σε λειτουργία μονάχα αν ο χρήστης ενεργοποιήσει την επιλογή high altitude στο αντίστοιχο μενού του προβολέα ή αν οι αισθητήρες θερμοκρασίας αντιληφθούν περίεργη άνοδο θερμοκρασίας, κάτι που δεν συνέβη ποτέ στις 2 βδομάδες που είχα στην κατοχή μου τον προβολέα.

 

Η ποιότητα κατασκευής του W1110 κυμαίνεται στα γνωστά άριστα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η BenQ. Παρατηρώντας τον προσεκτικά διαπιστώνεις ότι ο προβολέας αποπνέει έναν αέρα πολυτέλειας θα έλεγα με το πραγματικά αψεγάδιαστο φινίρισμα του. Τα γυαλιστερά καλοκατασκευασμένα πλαστικά, η άριστη συναρμολόγηση, τα ποιοτικά πλήκτρα λειτουργίας και το γνωστό εξαιρετικό τηλεκοντρόλ του συνθέτουν μια εικόνα που δύσκολα συναντάς σε προβολείς της χαμηλής κατηγορίας.

 

Σαν μικρό compact μοντέλο ο W1110 πάσχει δυστυχώς από το κλασικό σύνδρομο της διαρροής φωτός από τις γρίλιες εξαγωγής αέρα . Δεν τίθεται θέμα ανάκλασης ή επηρεασμού της εικόνας μας όπως σε παλιότερα μοντέλα διότι η διαρροή γίνεται αντιληπτή μόνο αν κοιτάξουμε τον προβολέα και ποτέ άλλοτε.

DSC01862

 

Ας περάσουμε να δούμε το μενού του W1110..

 

 

 

Menu

 

DSC02204

 

Στο μενού advance κρύβεται όλο το “ζουμί”. RGB, CMS και gamma, δηλαδή οι επιμέρους τομείς της εικόνας μπορούν να ρυθμιστούν πλήρως και λεπτομερώς.

DSC02205

 

RGB ρυθμιστικά

DSC02206

 

Τρεις επιλογές για την λειτουργία της λάμπας

DSC02207

 

Τα ρυθμιστικά CMS πρωτευόντων και δευτερευόντων χρωμάτων.

DSC02208

 

Δεύτερη στήλη τα του ήχου..

DSC02209

 

Τρίτη στήλη ρυθμίσεις κάδρου..

DSC02210

 

Τέταρτη στήλη με βασικές ρυθμίσεις συστήματος

DSC02211

 

Και το ISF μενού

DSC02213

 

Μόλις το ενεργοποιήσεις (με κωδικό) μπορείς να κάνεις όλες τις ρυθμίσεις της εικόνας μέσα από αυτό

DSC02214

 

Τέλος το μενού πληροφοριών..

DSC02215

 

 

Mετρήσεις

 

Ο προβολέας ήρθε στα χέρια μου με 70 ώρες στο ενεργητικό του, οπότε η λάμπα του είχε στρωθεί και ήταν έτοιμος να στηθεί απέναντι στο όργανο μέτρησης.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμουν κανένα μετρητικό όργανο ή κανένα διάγραμμα ώστε να πεισθώ ότι ο W1110 παίζει εξαιρετικά out of the box, μόλις τον άναψα για πρώτη φορά και είδα την εικόνα του κατάλαβα…

 

Πάμε όμως να δούμε τις μετρήσεις διαβαθμίσεων (gamma) και αποχρώσεων (RGB) του γκρι που πήρα out of the box.

(ανεβάζω τα λεπτομερή διαγράμματα σε περίπτωση που κάποιος αριθμολάγνος επιθυμεί να εξετάσει με προσοχή όλες τις συντεταγμένες)

 

Cinema mode, brilliant color off, lamp low, gamma 2.2

default grey cinema 2.2 br off

Με brilliant ενεργοποιημένο

default grey cinema 2.2 br on

Eξαιρετική συμπεριφορά out of the box με gamma αναφοράς και ισορροπημένο RGB.

 

Eδώ απλά με την λάμπα στο high mode

default grey cinema 2.2 br off lamp high

και με ενεργοποιημένο το brilliant color

default grey cinema 2.2 br on lamp high

 

 

 

Πραγματικά απίστευτη συμπεριφορά. Από τα 22fl φωτεινότητα μέχρι και τα 44fl (ακριβώς διπλάσια) ο W1110 αρνείται πεισματικά να χάσει την άριστη ισορροπία του στις διαβαθμίσεις του γκρι όσο και στις αποχρώσεις του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε παίζεις 92 ίντσες είτε 140, είτε δηλαδή ο W1110 “γουργουρίζει” με την λάμπα του στην χαμηλή της ρύθμισης είτε “βρυχάται” με την λάμπα του στο μέγιστο και το brilliant color ενεργοποιημένο, θα βλέπετε ισορροπημένη εικόνα σύμφωνη πάντα με τα διεθνή πρότυπα.

 

Αν επιλέξουμε μεγαλύτερο gamma, για παράδειγμα 2.3 ή 2.4 τότε ο W1110 θα υπακούσει πιστά και θα κουνήσει την καμπύλη του gamma αντίστοιχα.

 

gamma 2.3

default grey cinema 2.3 br off

 

gamma 2.4

default grey cinema 2.4 br off

 

 

Με κυριολεκτικά μερικά κλικ στα ρυθμιστικά του RGB (για του λόγου το αληθές και η φώτο)…

DSC02206

 

…ο W1110 έρχεται πραγματικά ιδανικά

cinema grey calibrated br off lamp low

 

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να προβείς σε μια τέτοια μικρορύθμιση πλην της ικανοποίησης θέασης του σχετικού διαγράματος. Στην πράξη το μάτι σου δεν θα αντιληφθεί καμία απολύτως διαφορά.

 

 

Ας δούμε και την χρωματική συμπεριφορά του W1110, τομέας που η BenQ “κορδώνεται” ότι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

 

colors1

 

Φυσικά όπως καταλαβαίνετε βλέποντας αυτό το διάγραμμα δεν “ακούμπησα” καθόλου τα ρυθμιστικά του CMS. To χρωματικό τρίγωνο του W1110 “out of the box” είναι από τα καλύτερα που έχω μετρήσει ποτέ, τόσο απλά.

 

 

Με brilliant on τίποτα απολύτως δεν αλλάζει..

colors br on1

 

 

 

Ας δούμε και τις μετρήσεις φωτεινότητας και on/off contrast

Φωτεινότητα καλιμπραρισμένος σε cinema mode

 • Lamp low, BC off  712 lumen
 • Lamp low, BC on  920 lumen
 • Lamp normal, BC off  875 lumen
 • Lamp normal, BC on  1082 lumen
 • Lamp normal, BC on, bright mode  1430 lumen

 

Contrast full on/off

 • Lamp low  2366:1
 • Lamp normal  1780:1

 

 

Καλιμπραρισμένους home cinema προβολείς που να βγάζουν από 700 έως 1100 πραγματικά lumen σε cinema mode δεν θα βρείτε πολλούς εκεί έξω, αυτή είναι η αλήθεια. Ο μικρός BenQ κατατάσσεται εύκολα στους προβολείς “κανόνια” ικανός να γεμίσει άνετα οποιοδήποτε μέγεθος οθόνης επιλέξει ο κάτοχος του.

Στο θέμα contrast ο W1110 όχι μόνο ξεπερνάει την ήδη πολύ καλή μέτρηση του W1070+ (2166:1), άλλα δείχνει και εξαιρετική συμπεριφορά όταν για κάποιο λόγο του “χώσεις” όλα του τα γκάζια κρατώντας ένα εξαιρετικό contrast 1780:1.

Αυτό για εμένα σημαίνει αν μη τι άλλο βελτίωση και όχι κλασική συνταγή του παίρνουμε τα παλιά “σωθικά”  τα βάζουμε σε ένα καινούργιο σασί και φτιάξαμε ένα νέο μοντέλο, τακτική που συνηθίζεται στις μικρές κατηγορίες, μπράβο BenQ.

 

Σαν γενικότερο συμπέρασμα μετρήσεων μπορούμε να πούμε ότι αγοράζοντας τον W1110 βάζεις στο πατάρι το μετρητικό σου όργανο (αν διαθέτεις) και δεν ασχολείσαι καθόλου με ρυθμίσεις διότι ο προβολέας έρχεται άψογα καλιμπραρισμένος εργοστασιακά, τόσο καλιμπραρισμένος μάλιστα που τολμώ να πω ότι ούτε επαγγελματικό μόνιτορ δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του out of the box.

Πιστεύω ότι η BenQ έχει κατανοήσει πλήρως την σημασία του να παίζει ο προβολέας κοντά στα πρότυπα αναφοράς κατευθείαν από το κουτί του και είμαι σίγουρος ότι έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με το calibration των βιντεοπροβολέων της πριν αυτοί περάσουν την πόρτα εξόδου του εργοστασίου της. Ενα μεγάλο μπράβο, και μακάρι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρίες το παράδειγμα της.

 

 

 

 

Εντυπώσεις

 

 

 

φακός – ομοιομορφία

Κλείδωμα του προβολέα στα 1080p, desktop, καλή ρύθμιση focus, ρύθμιση sharpness και πάμε.

Πρώτη θετική εντύπωση το πολύ “άνετο” focus. Κατευθείαν εκεί που θα το “βρεις” την πρώτη φορά, εκεί είναι. Το δαχτυλίδι του φακού κινείται εύκολα, στρωτά, με το focus έχει μεγάλο εύρος διευκολύνοντας τον εκάστοτε χρήστη να είναι κάθε φορά σίγουρος για την ρύθμιση του και όχι με την γνωστή αμφιβολία του περίπου.

Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι αυτός ο φακός δεν πρόκειται να σε προβληματίσει ποτέ και πουθενά. Άρτιο focus από άκρη σε άκρη της εικόνας το οποίο το διακρίνεις κατευθείαν, εξαιρετική διαύγεια περιγραμμάτων και ελάχιστη έως ανύπαρκτη χρωματική διάθλαση.

Τόλμησα να βγάλω δυο εικονίδια από τον desktop μου φωτογραφίες στις δυο αντικριστές γωνίες (πάνω δεξιά και κάτω αριστερά) για να καταλάβετε τι εννοώ όταν λέω άριστο focus από άκρη σε άκρη της εικόνας.

 

 

 

Πάνω δεξιά γωνία

DSC02216

 

 

 

Κάτω αριστερή γωνία

DSC02217

 

 

Και εδώ μια φωτογραφία από πλάγια για να δείτε την ελάχιστη έως ανύπαρκτη χρωματική διάθλαση

DSC02220

 

 

Άριστα για τον μικρό BenQ στον τομέα φακός και αν χρειαστεί να ανακαλέσω από μνήμης τον πολύ καλό φακό του W1070+ που είχα δοκιμάσει για μια μίνι σύγκριση, θα πω με σιγουριά ότι βρίσκεται τουλάχιστον στα ίδια καλά επίπεδα και ίσως να τον ξεπερνάει κιόλας στα σημεία.

Κάπου εδώ να πούμε ότι ο φακός του W1110 είναι και αυτός 2,5/100 σαν του προκατόχου του, δηλαδή μπορεί να μας δώσει εικόνα 100 ιντσών από τα 2,5 μέτρα πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να βολευτεί ακόμη και σε μικρούς χώρους δίνοντας μας την πολυπόθητη μεγάλη εικόνα.

 

Βάζοντας τον BenQ να παίξει όλες τις διαβαθμίσεις του γκρι μέχρι το λευκό καταλαβαίνεις κατευθείαν ότι πρόκειται για έναν ποιοτικό DLP προβολέα που η λέξη χρωματική ανομοιομορφία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του. Λευκό ομοιογενές από άκρη σε άκρη χωρίς περίεργες πρασινοκόκκινες ή καφετίζουσες αποχρώσεις που έχω δει κατά περιόδους σε διάφορα άλλα μοντέλα.

Ακόμη και στις πολύ δύσκολες διαβαθμίσεις (εκεί στα 10-20ire) ο W1110 είναι “ατάραχος” και χρωματικά ουδέτερος σε εκνευριστικό βαθμό, βέβαια εδώ θα μου πει κάποιος ότι παίζει ρόλο και η πολύ καλή του ρύθμιση και δεν θα έχει άδικο.

Τέλος να πούμε ότι το lens Shift δουλεύει απροβλημάτιστα και κυρίως εύκολα.

 

 

 

θόρυβος/ λειτουργία

Όπως προανέφερα οι εποχές του θορυβώδη W1070 πέρασαν ανεπιστρεπτί όπως μας έδειξε για αρχή ο W1070+ και τώρα ο W1110. Με τους ανεμιστήρες του να έχουν φανερά μικρότερη περιστροφική ταχύτητα, αυτόν της εισαγωγής αέρα να μην χρειάζεται να δουλέψει καν, καταλαβαίνετε ότι ο W1110 πέρασε στην απέναντι όχθη, σε αυτή που λιάζονται εδώ και καιρό οι “αθόρυβοι home cinema προβολείς”. Ακόμη και με την λάμπα του σε full ισχύ (κάτι το οποίο δεν θα χρειαστεί ποτέ, εκτός και αν σκοπεύεται να ανοίξετε οθόνη πάνω από 130 ίντσες) δεν θυμίζει σε τίποτα παλιότερα μοντέλα της εταιρίας αυτής της κατηγορίας.

Ενα ακόμη τεστ που πέρασε ο W1110 με επιτυχία είναι αυτό του κλειδώματος με διάφορες συσκευές. Κλειδώνει απροβλημάτιστα και γρήγορα σε οποιαδήποτε υποστηριζόμενη ανάλυση και με κάθε συσκευή. Η δοκιμή περιελάμβανε Laptop με display port, HTPC, sony playstation 4, blu-ray oppo και WD media player. Με όλες τις συσκευές δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα, ο W1110 κλείδωνε κατευθείαν και δεχόταν αδιαμαρτύρητα οποιαδήποτε αλλαγή στην ανάλυση και αν έκανα.

 

 

 

 

Ηχος

To ότι θα καθιερώναμε “κατηγορία” σε review προβολέα για τον ήχο του είναι κάτι που δεν το φανταζόμουν πριν από λίγο καιρό. Υπάρχουν όμως πολλοί χρήστες που κάνουν χρήση του ενσωματωμένου συστήματος ήχου του προβολέα τους και αν υπάρχουν προβολείς με τόσο καλό ήχο σαν τον W1110 τότε οφείλουμε τουλάχιστον να τον δοκιμάζουμε και ηχητικά.

 

Στον W1110 συναντάμε πλέον στερεοφωνικά ηχεία στις δυο πλευρές του προβολέα. Μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με ήχο τον προβολέα κατευθείαν ψηφιακά μαζί με εικόνα από την είσοδο HDMI ή αναλογικά από την είσοδο του audio in.

 

1443077624

 

Το «επαναστατικό σύστημα ήχου» της BenQ περιλαμβάνει ηχεία που είναι τοποθετημένα σε θαλάμους αντήχησης  σε συνδυασμό με το σύστημα βελτίωσης ήχου CinemaMaster που υποστηρίζεται από τη MaxxAudio. Αυτή η πανίσχυρη μηχανή βελτίωσης του ψηφιακού ήχου ενσωματώνει τους ίδιους πρωτοποριακούς αλγόριθμους Waves που χρησιμοποιούνται από τα στούντιο του Χόλιγουντ για δραματική ενίσχυση των μπάσων και πρίμων, ώστε να δημιουργούνται στερεοφωνικά εφέ που κυριολεκτικά συναρπάζουν.

 

Στην πράξη ο ήχος του W1110 φτάνει να καλύψει άνετα μια προβολή ταινίας σε δωμάτιο 30-40 τετραγωνικών ή στο μπαλκόνι του σπιτιού μας και προσφέρει απίστευτα γεμάτο ήχο με μπάσα που σε ξαφνιάζουν ευχάριστα και ένταση που θα καλύψει ακόμη και τον ποιο απαιτητικό χρήστη. Εγώ δοκιμάζοντας τον προβολέα αυτές τις δυο βδομάδες έπαιζα αποκλειστικά από τα ενσωματωμένα του ηχεία και μπήκα και στον πειρασμό μάλιστα να τον τροφοδοτήσω και με ποιοτικά μουσικά αρχεία flac. Aπλά εξεπλάγην ευχάριστα…

Προσωπικά έχω βρεθεί πολλές φορές στη δυσάρεστη θέση να πρέπει μαζί με τον φορητό μου προβολέα να κουβαλάω και ηχεία υπολογιστή, με καλώδια και τροφοδοτικά για μια προβολή ταινίας σε φιλικό σπίτι ή για fifa μέχρι πρωίας “εκτός έδρας”, και εκτιμώ αφάνταστα μια τέτοια δυνατότητα από μικρούς σε όγκο προβολείς, για να μην πω ότι έχω αρχίσει και το θεωρώ απαραίτητο προσόν σε αυτή την κατηγορία.

 

 

 

 

 

Εικόνα

Ο προβολέας στήθηκε απέναντι από την 96 ιντσών οθόνη μου , κεντραρίστηκε, κλείδωσε με το HTPC  και “πυροδοτήθηκε”.

Εγώ από την μεριά μου κάθισα αναπαυτικά στην πολυθρόνα μου, πήρα mouse πληκτρολόγιο και τηλεκοντρόλ στα χέρια μου και η προβολή ξεκίνησε..

 

Φως, φως και πάλι φως. Ειλικρινά, οθόνες της δικής μου διάστασης ο W1110 τις μετατρέπει σε μεγάλες τηλεοράσεις ακόμη και στην μικρότερη δυνατή ρύθμιση του (lamp low, BC off).

Εξωτερικά πλάνα ταινίας γυρισμένα μια ηλιόλουστη μέρα μεταφέρονται στο πανί αυτούσια σε φως και χρώματα. Είναι πραγματικά μαγικός ο τρόπος του να ζεις την ταινία μέσα από τέτοια πλάνα στον W1110, δεν θέλεις να τελειώσουνε ποτέ.

Σε επίπεδο RGB ο προβολέας είναι κυριολεκτικά άψογος. Ακόμη και στα πολύ δύσκολα πλάνα που εύκολα ένας μέτριος χρωματικά προβολέας μπορεί να εκτεθεί ανεπανόρθωτα, όπως χρώματα επιδερμίδας σε πολύ φωτεινά πλάνα, ο W1110 περνάει με άριστα 10.

 

DSC02194dfg

DSC02133gh

 

 

 

Η ευκρίνεια της προβαλλόμενης εικόνας βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα για προβολέα αυτής της κατηγορίας και το software του υποστηρίζει πολύ σωστά το sharpening στα εκάστοτε καρέ χωρίς υπερβολές ακόμη και αν “τσιμπήσεις ” ελαφρώς το αντίστοιχο ρυθμιστικό του.

Η λεπτομέρεια είναι παρόν χωρίς όμως τεχνητά πουσαρίσματα ή “ψεύτικα” εφέ που ενοχλούν το (έμπειρο) μάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισπράττεις μια πολύ ξεκούραστη άλλα ταυτοχρόνως κρυστάλλινη και διαυγή εικόνα.

Πως να το πω…η εικόνα του είναι συνδυασμός σωστής αναλογίας ευκρίνειας και απαλότητας με εξαιρετική ισορροπία μεταξύ τους.

 

DSC02172as

benq3

 

 

Χρωματικά ο W1110 είναι κλασικός BenQ. Σωστοί κορεσμοί και φωτεινότητες στα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χρώματα εγγυώνται στο αχόρταγο μάτι μας σίγουρη ικανοποίηση.

Ιδιαιτέρως οι διαβαθμίσεις κάποιων δευτερευόντων χρωμάτων όπως ροζ, μοβ, σιέλ, κ.τ.λ, ξεπηδούν κυριολεκτικά από το πανί μαγνητίζοντας το μάτι του θεατή.

DSC02187

DSC02149

 

Χωρίς να έχω κάνει μέτρηση των ενδιάμεσων διαβαθμίσεων όλης της κλίμακας του γκρι παρά μονάχα ανα 10IRE, είμαι βέβαιος ότι και οι υπόλοιπες ακολουθούν το ίδιο ακριβώς μονοπάτι. Ποτέ και σε καμία σκηνή δεν μπόρεσα να ανακαλύψω κάποιο “ψεγάδι” στο gamma και στο RGB. Σε όλες τς σκηνές κάθε επιπέδου φωτεινότητας, δεν παρατήρησα την παραμικρή συμπίεση ή χρωματική απόκλιση. Αυτό δείχνει πόσο γραμμικά χειρίζεται ο προβολέας τα εκάστοτε καρέ με διαφορετικό APL και πόσο καλή δουλειά έχει γίνει από τους μηχανικούς της BenQ στο software του για να το πετυχαίνει αυτό.

 

Το ίδιο άψογη είναι και η συμπεριφορά του προβολέα στα χαμηλά IRE. Ακόμη και σε πολύ δύσκολα πλάνα για προβολέα DLP (και πόσο μάλλον αυτής της κατηγορίας) ο W1110 επιδεικνύει άριστη συμπεριφορά με σωστές διαβαθμίσεις και εκπληκτική ανάδειξη πληροφορίας.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε προβολείς που η αχίλειος πτέρνα τους είναι το μαύρο (βλέπε DLP) πόσο σημαντικό είναι να γίνεται σωστή διαχείριση από τον προβολέα των διαβαθμίσεων που έστω μπορεί να προβάλει. Είναι το Α και το Ω στο να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία εκεί χαμηλά και να γίνει η προβολή των σκοτεινών σκηνών όσο το δυνατόν αρτιότερη.

Ο W1110 περνάει τις σκοτεινές σκηνές καλύτερα από κάθε άλλον προβολέα που έχω δει μέχρι σήμερα σε αυτή την κατηγορία, συμπεριλαμβανομένου και του πολύ καλού W1070+ της ίδιας εταιρίας.

Για να το πω πιο “λαικά”, ο W1110 διαθέτει το καλύτερο μαύρο που έχω δει ή μετρήσει σε DLP προβολέα κάτω των 1000 ευρώ και σε συνδυασμό με την άψογη ρύθμιση του εργοστασιακά σε gamma και RGB περνάει ακόμη και τις πιο δύσκολες σκοτεινές σκηνές εξαιρετικά.

Καμία συμπίεση πουθενά, άψογη ανάδειξη λεπτομερειών και κοντραστάτη τρισδιάστατη υφή είναι αυτό που θα εισπράξει το μάτι του θεατή σε αυτές τις πολύ δύσκολες σκοτεινές σκηνές.

 

DSC02130

DSC02159

DSC02137

DSC02152

 

Φυσικά μιλάω πάντα για native μαύρο και όχι με χρήση κάποιου βοηθήματος (ίριδα, smart eco mode, κ.τ.λ). Αν στον W1110 επιλέξεις και την θέση λάμπας smart eco τότε οι σκοτεινές σκηνές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη τρισδιάστατη υφή και το μαύρο γίνεται ακόμη βαθύτερο στα μάτια του θεατή.

Το smart eco έχει σύνθετη λειτουργία. Εκτός του ότι ρυθμίζει τα Watt της λάμπας ανάλογα την φωτεινότητα της σκηνής, ρυθμίζει ανάλογα και το gamma με αποτέλεσμα το μάτι σου να εισπράττει μεγαλύτερο contrast, αυξημένη φωτεινότητα στα λευκά σημεία και πιο σκούρο μαύρο στα σκοτεινά. Ομολογώ ότι έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με προηγούμενες υλοποιήσεις της BenQ  άλλα και πάλι θεωρώ ότι ένα έμπειρο μάτι που θα καταλάβει αυτές τις εναλλαγές ίσως ενοχληθεί. Εγώ πάντως είναι η πρώτη φορά που άφησα το smart eco ως επιλογή λάμπας και το “ξέχασα” βλέποντας υλικό, σε προηγούμενες υλοποιήσεις πάντα το έπαιρνα χαμπάρι μέσα σε δευτερόλεπτα αν αυτό σας λέει κάτι για τον βαθμό βελτίωσης του.

 

 

 

 

Screenshots

 

 

Και ένα μίνι Quiz για δυνατούς λύτες..

Από ποια κλασική ταινία είναι το παρακάτω screenshot?

DSC02176

 

(Πατώντας πάνω στα scrennshots μπορείτε να τα δείτε και σε Full HD ανάλυση)

 

 

 

Συμπέρασμα

Στην οικονομική κρίση που ζούμε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια αυτή η μικρή κατηγορία προβολέων αποτελεί ίσως μονόδρομο γα πολλούς καταναλωτές στα προϊόντα μεγάλης εικόνας. H BenQ δείχνει να κάνει ότι μπορεί ώστε σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών να προσφέρει φθηνή άλλα συνάμα ποιοτική εικόνα και το σημαντικότερο? Εξελίσσει διαρκώς μια τεχνολογία που έχει βαλτώσει θα λέγαμε λόγω εξέλιξης του DMD chip, παρουσιάζοντας νέα μοντέλα με καλύτερη εικόνα από τα προηγούμενα. Πραγματικός άθλος!

Με τον W1110 η BenQ παρουσίασε ένα νέο μοντέλο που κερδίζει τον θεατή με την πρώτη ματιά, καλορυθμισμένος εργοστασιακά, ποιοτικός με πολύ φως και εξαιρετικό μαύρο για τα δεδομένα της τεχνολογίας και της κατηγορίας.

Προσωπικά θεωρώ ότι η BenQ χτύπησε ξανά φλέβα χρυσού και οι προβλέψεις μου είναι ότι σύντομα θα μιλάμε για το νέο best seller της μικρής κατηγορίας.

 

 

ceOLvpvoCjPhM

 

 

 

 

 

 

 

 

BenQ W1110

Τιμή: 999 ευρώ

Διάθεση: Divetec

www.divitec.gr

τηλ. 2102855080

 

 

Μείνετε συντονισμένοι διότι θα επακολουθήσει ένα πολύ ενδιαφέρον συγκριτικό!

 

Kαλές προβολές!

Νίκος Τσώλας

 

 

13 Comments

 1. Ο/Η ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

  Ευχαριστούμε Νίκο, άρχισε ωραία η χρονιά, πολύ ωραία και πλήρες παρουσίαση. Τον άνοιξες εσωτερικά να δούμε αν είναι και εκεί αναβαθμισμένος;

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Ευχαριστώ Δημήτρη για τα καλά σου λόγια. Αν τον άνοιγα θα έπρεπε μετά να τον επιστρέψω πίσω στην αντιπροσωπεία με κράνος.. 🙂

 2. Ο/Η Χάρης Μωραϊτίνης λέει:

  Πολύ καλό review, μπράβο !
  2 ερωτήσεις (μιας και είμαι σε φάση αναβάθμισης προβολέα και ψάχνομαι αυτόν τον καιρό)
  1. Μπορεί να ανοίξει 106′ από απόσταση (φακού) 3,80μ ? Η οθόνη μου είναι 106′
  2. Πόσα περίπου εκατοστά μετατόπισης δίνει το οριζόντιο shift ?

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Χαίρομαι που σου άρεσε το review!Οχι δεν μπορεί να ανοίξει μόνο 106′ από τα 3,80, πρέπει να τοποθετηθεί στα 3,5. Σε αυτό το μέγεθος έχεις μετατόπιση lens shift 15 περίπου εκατοστών πάνω και κάτω.

   • Ο/Η Χάρης Μωραϊτίνης λέει:

    Σ’ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Μου κάνει πάντως πολύ αρνητική εντύπωση που σύγχρονοι προβολείς σ’ αυτή την κατηγορία τιμής έχουν πολύ λιγότερη ευελιξία στην τοποθέτηση και συνήθως μηδενικό οριζόντιο shift από παλιότερους “φθηνούς” προβολείς όπως ο Panasonic PT-AX100 και ο TW700 Epson των οποίων είμαι κάτοχος…

 3. Ο/Η Ζωης Καρφακης λέει:

  ωραιο μηχανακι φαινεται να ναι Νικολα! φτηνο και καλο!!

 4. Ο/Η Leroy λέει:

  Συγχαρητήρια, πολύ ωραίο review!!
  Επειδή σκέφτομαι να κάνω το πρώτο βήμα
  στη βιντεοπροβολή, μάλλον θα καταλήξω στον
  συγκεκριμένο projector.
  2 ερωτήσεις μόνο..
  1) Θα έχω πρόβλημα αν προβάλω σε λευκό πανί με gain 1?
  2) Αν χρησιμοποιήσω πανί 4:3 λόγω ψηλού ταβανιού (για να κατέβει το πανί χαμηλότερα)
  θα επηρεάσει αρνητικά την αίσθηση προβολής?

  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Καλησπέρα, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να προβάλεις σε πανί με gain 1, είναι και η συνηθέστερη λύση. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις πανί 16/9, σχεδόν όλα έχουν 50+ πόντους μαύρο στο επάνω μέρος τους ώστε να το κατεβάζεις πιο χαμηλά.

 5. Ο/Η Βασίλης λέει:

  Καλησπέρα! Είμαι σε διαδικασία αγοράς προβολεά και ειμαι αναμεσα σε αυτον και τον 1070+. Η αγορά μπορεί να περιμενει 2-3 μήνες μιιας και τοτε θα μπω στο νέο μου σπίτι. Ποιον να προτιμήσω?

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Καλησπέρα. Οι δυο προβολείς είναι πολύ κοντά και τα πάντα είναι θέμα τιμής. Αν ο 1070+ κοστίζει από 200 ευρώ και πάνω φθηνότερα του 1110 τότε αξίζει αν όχι τότε ο 1110 είναι μονόδρομος ώστε να πάρεις αυτές τις μικροβελτιώσεις που προφέρει σαν νέο μοντέλο..

 6. Ο/Η οικονομου γιωργος λέει:

  Καλημέρα. Επειδή και εγώ σκέπτομαι να αγοράσω νέο προβολέα και είμαι μεταξύ του benq w1110 kai w2000 αξίζει να δώσω 200 ευρώ για τον W2000? Θα έχω τα ίδια αποτελέσματα εικόνας?
  θα ήθελα μια σύγκριση των 2 προβολεων

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   δυστυχώς αν δεν δω από κοντά τον W2000 δεν μπορώ να σου δώσω ξεκάθαρη απάντηση, θεωρητικά πάντα τα δυο μοντέλα πρέπει να είναι αρκετά κοντά πάντως.

 7. Ο/Η Γιάννης Κωνστνατόπουλος λέει:

  Κάτοχος ενός w100 (εξαιρετική επιλογή για τα λεφτά του τότε, νομίζω) εδώ και κοντά 10 χρόνια, σκέφτομαι να αγοράσω τον συγκεκριμένο βιντεοπροβολέα, και θα ήθελα να ρωτήσω 2-3 πράγματα:

  – Υπάρχει περίπτωση να πάρω τον w1110 και να μην έχει τόσο καλό “out of the box” calibration; Δηλαδή “παίζουν” αντιληπτές αποκλίσεις στα factory settings από κομμάτι σε κομμάτι (όπως με τους lcd) ή όχι;

  – Εφόσον θα τον στήσω με μέγιστο κάδρο ~100 ίντσες, ποια ρύθμιση λάμπας προτείνεται για βέλτιστη εικόνα; Smart eco, ή eco;

  – Η τροποποίηση απόστασης προβολής/ μέγεθος οθόνης , απαιτεί διαφοροποίηση σε κάποιες ρυθμίσεις; Για παράδειγμα, αν στήσω τον w1110 στα 2 μέτρα με 80 ίντσες κάδρο, μήπως θα πρέπει να μειώσω π.χ. και το brightness ή κάτι άλλο; Το λέω με το σκεπτικό ότι αφού το φως της λάμπας, ακόμα και σε eco mode, σε επιφάνεια 80″ θα είναι υπέρ αρκετό,μήπως θα έχω πολύ “φωτεινό” μαύρο;

  Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *