H BenQ αποτελεί μια από τις πιο συνεπείς εταιρίες του χώρου κάνοντας πάντα προσεκτικές κινήσεις όσο αφορά τα νέα της μοντέλα. Για φέτος παρουσίασε τρία νέα μοντέλα με τον Βενιαμίν της σειράς τον W1110 να δοκιμάζουμεσε αυτό εδώ το review.
Οταν διαθέτεις τον απόλυτο vfm προβολέα της αγοράς (W1070+), είναι δύσκολο να παρουσιάσεις ένα μοντέλο που να πάει ένα βήμα πιο μπροστά αυτή την εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητα εικόνας που έχεις συνηθίσει το καταναλωτικό σου κοινό. H BenQ το τόλμησε, δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς άλλωστε. Πέτυχε?Θα το μάθουμε παρακάτω..
Με τον W1110 στην ουσία η εταιρία παρουσίασε ένα εντελώς νέο 3D μοντέλο (δεν έκανε απλά ένα face ligting) εφαρμόζοντας όμως κλασικές λύσεις όπως οπτικό με DMD 0.65 DC3, color wheel RGBRGB με ταχύτητα 6Χ ,τεχνολογία Brilliant Color, βελτιώνοντας (όπως μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη εταιρία) επιμέρους σημεία στην κατασκευή του.
Aς δούμε τα χαρακτηριστικά του
O W1110 είναι μεγαλύτερος και βαρύτερος από τον W1070+, με υψηλότερο ανακοινώσιμο contrast (15.000:1 από 10.000:1) και μειωμένο θόρυβο λειτουργίας (27-29dBA από 28-31dBA), αυτά όσο αφορά τις πιο εύκολα αντιληπτές διαφορές.
Σχεδιαστικά θα λέγαμε ότι ο προβολέας έχει “στρογγυλέψει” κάπως σε σχέση με τον W1070+ και έχει κάποιες επι μέρους αλλαγές με πρώτη και καλύτερη την διαφορετική σχεδίαση του lens shift. Επίσης πλέον με το συρόμενο πορτάκι “εξαφανίζονται” και τα δαχτυλίδια ρύθμισης του φακού όταν είναι κλειστό.
W1110
W1070+
Εδώ να πούμε ότι αυτή η μικρή μετατόπιση του φακού στον οριζόντιο άξονα είναι πραγματικά σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις κατά την τοποθέτηση του, και φυσικά μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό αυτής της κατηγορίας.
Η BenQ είναι μια εταιρία που πάντα σέβεται το καταναλωτικό κοινό, σκύβει από πάνω του, αφουγκράζεται προσεκτικά και κάνει βελτιώσεις πραγματικά εκεί που “πονάνε” τα προϊόντα της, αυτό μας έχει συνηθίσει τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
Ετσι έγινε και στην περίπτωση του W1110. Το θέμα με την εισχώρηση κόκκων σκόνης στο οπτικό που έχουν αντιμετωπίσει κατά περιόδους κάποιοι ιδιοκτήτες προηγούμενων μοντέλων δείχνει να αποτελεί παρελθόν. Ο νέος σχεδιασμός του οπτικού αποτρέπει την σκόνη να φτάσει στο DMD και να δημιουργήσει αυτές τις ενοχλητικές κηλίδες σε μαύρο φόντο που κατά περιόδους πολλοί από εμάς έχουμε δει στους προβολείς μας.
Αλλη σημαντική βελτίωση είναι και αυτή της μείωσης θορύβου λειτουργίας με ταυτόχρονη αρτιότερη ψύξη του προβολέα από το νέο σχεδιαστικά σύστημα ψύξης.
Ο W1110 περνάει πλέον στην “αθόρυβη” κατηγορία προβολέων και μπορεί να λειτουργεί ακριβώς δίπλα μας χωρίς ποτέ να μας ενοχλήσει ή να αποσπάσει την προσοχή μας, με την θερμοκρασία στο σασί του να παραμένει πάντα σε λογικότατα πλαίσια διεκδικώντας ίσως το βραβείο του ψυχρότερου προβολέα της κατηγορίας.
Το σύστημα ψύξης του W1110 κάνει χρήση της φυσικής ροής του αέρα από την μεριά της εισαγωγής του έχοντας τον ανεμιστήρα σε αυτή του τη μεριά ανενεργό. Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας θα τεθεί σε λειτουργία μονάχα αν ο χρήστης ενεργοποιήσει την επιλογή high altitude στο αντίστοιχο μενού του προβολέα ή αν οι αισθητήρες θερμοκρασίας αντιληφθούν περίεργη άνοδο θερμοκρασίας, κάτι που δεν συνέβη ποτέ στις 2 βδομάδες που είχα στην κατοχή μου τον προβολέα.
Η ποιότητα κατασκευής του W1110 κυμαίνεται στα γνωστά άριστα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η BenQ. Παρατηρώντας τον προσεκτικά διαπιστώνεις ότι ο προβολέας αποπνέει έναν αέρα πολυτέλειας θα έλεγα με το πραγματικά αψεγάδιαστο φινίρισμα του. Τα γυαλιστερά καλοκατασκευασμένα πλαστικά, η άριστη συναρμολόγηση, τα ποιοτικά πλήκτρα λειτουργίας και το γνωστό εξαιρετικό τηλεκοντρόλ του συνθέτουν μια εικόνα που δύσκολα συναντάς σε προβολείς της χαμηλής κατηγορίας.
Σαν μικρό compact μοντέλο ο W1110 πάσχει δυστυχώς από το κλασικό σύνδρομο της διαρροής φωτός από τις γρίλιες εξαγωγής αέρα . Δεν τίθεται θέμα ανάκλασης ή επηρεασμού της εικόνας μας όπως σε παλιότερα μοντέλα διότι η διαρροή γίνεται αντιληπτή μόνο αν κοιτάξουμε τον προβολέα και ποτέ άλλοτε.
Ας περάσουμε να δούμε το μενού του W1110..
Στο μενού advance κρύβεται όλο το “ζουμί”. RGB, CMS και gamma, δηλαδή οι επιμέρους τομείς της εικόνας μπορούν να ρυθμιστούν πλήρως και λεπτομερώς.
RGB ρυθμιστικά
Τρεις επιλογές για την λειτουργία της λάμπας
Τα ρυθμιστικά CMS πρωτευόντων και δευτερευόντων χρωμάτων.
Δεύτερη στήλη τα του ήχου..
Τρίτη στήλη ρυθμίσεις κάδρου..
Τέταρτη στήλη με βασικές ρυθμίσεις συστήματος
Και το ISF μενού
Μόλις το ενεργοποιήσεις (με κωδικό) μπορείς να κάνεις όλες τις ρυθμίσεις της εικόνας μέσα από αυτό
Τέλος το μενού πληροφοριών..
Ο προβολέας ήρθε στα χέρια μου με 70 ώρες στο ενεργητικό του, οπότε η λάμπα του είχε στρωθεί και ήταν έτοιμος να στηθεί απέναντι στο όργανο μέτρησης.
Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμουν κανένα μετρητικό όργανο ή κανένα διάγραμμα ώστε να πεισθώ ότι ο W1110 παίζει εξαιρετικά out of the box, μόλις τον άναψα για πρώτη φορά και είδα την εικόνα του κατάλαβα…
Πάμε όμως να δούμε τις μετρήσεις διαβαθμίσεων (gamma) και αποχρώσεων (RGB) του γκρι που πήρα out of the box.
(ανεβάζω τα λεπτομερή διαγράμματα σε περίπτωση που κάποιος αριθμολάγνος επιθυμεί να εξετάσει με προσοχή όλες τις συντεταγμένες)
Cinema mode, brilliant color off, lamp low, gamma 2.2
Με brilliant ενεργοποιημένο
Eξαιρετική συμπεριφορά out of the box με gamma αναφοράς και ισορροπημένο RGB.
Eδώ απλά με την λάμπα στο high mode
και με ενεργοποιημένο το brilliant color
Πραγματικά απίστευτη συμπεριφορά. Από τα 22fl φωτεινότητα μέχρι και τα 44fl (ακριβώς διπλάσια) ο W1110 αρνείται πεισματικά να χάσει την άριστη ισορροπία του στις διαβαθμίσεις του γκρι όσο και στις αποχρώσεις του.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε παίζεις 92 ίντσες είτε 140, είτε δηλαδή ο W1110 “γουργουρίζει” με την λάμπα του στην χαμηλή της ρύθμισης είτε “βρυχάται” με την λάμπα του στο μέγιστο και το brilliant color ενεργοποιημένο, θα βλέπετε ισορροπημένη εικόνα σύμφωνη πάντα με τα διεθνή πρότυπα.
Αν επιλέξουμε μεγαλύτερο gamma, για παράδειγμα 2.3 ή 2.4 τότε ο W1110 θα υπακούσει πιστά και θα κουνήσει την καμπύλη του gamma αντίστοιχα.
gamma 2.3
gamma 2.4
Με κυριολεκτικά μερικά κλικ στα ρυθμιστικά του RGB (για του λόγου το αληθές και η φώτο)…
…ο W1110 έρχεται πραγματικά ιδανικά
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να προβείς σε μια τέτοια μικρορύθμιση πλην της ικανοποίησης θέασης του σχετικού διαγράματος. Στην πράξη το μάτι σου δεν θα αντιληφθεί καμία απολύτως διαφορά.
Ας δούμε και την χρωματική συμπεριφορά του W1110, τομέας που η BenQ “κορδώνεται” ότι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.
Φυσικά όπως καταλαβαίνετε βλέποντας αυτό το διάγραμμα δεν “ακούμπησα” καθόλου τα ρυθμιστικά του CMS. To χρωματικό τρίγωνο του W1110 “out of the box” είναι από τα καλύτερα που έχω μετρήσει ποτέ, τόσο απλά.
Με brilliant on τίποτα απολύτως δεν αλλάζει..
Ας δούμε και τις μετρήσεις φωτεινότητας και on/off contrast
Φωτεινότητα καλιμπραρισμένος σε cinema mode
Contrast full on/off
Καλιμπραρισμένους home cinema προβολείς που να βγάζουν από 700 έως 1100 πραγματικά lumen σε cinema mode δεν θα βρείτε πολλούς εκεί έξω, αυτή είναι η αλήθεια. Ο μικρός BenQ κατατάσσεται εύκολα στους προβολείς “κανόνια” ικανός να γεμίσει άνετα οποιοδήποτε μέγεθος οθόνης επιλέξει ο κάτοχος του.
Στο θέμα contrast ο W1110 όχι μόνο ξεπερνάει την ήδη πολύ καλή μέτρηση του W1070+ (2166:1), άλλα δείχνει και εξαιρετική συμπεριφορά όταν για κάποιο λόγο του “χώσεις” όλα του τα γκάζια κρατώντας ένα εξαιρετικό contrast 1780:1.
Αυτό για εμένα σημαίνει αν μη τι άλλο βελτίωση και όχι κλασική συνταγή του παίρνουμε τα παλιά “σωθικά” τα βάζουμε σε ένα καινούργιο σασί και φτιάξαμε ένα νέο μοντέλο, τακτική που συνηθίζεται στις μικρές κατηγορίες, μπράβο BenQ.
Σαν γενικότερο συμπέρασμα μετρήσεων μπορούμε να πούμε ότι αγοράζοντας τον W1110 βάζεις στο πατάρι το μετρητικό σου όργανο (αν διαθέτεις) και δεν ασχολείσαι καθόλου με ρυθμίσεις διότι ο προβολέας έρχεται άψογα καλιμπραρισμένος εργοστασιακά, τόσο καλιμπραρισμένος μάλιστα που τολμώ να πω ότι ούτε επαγγελματικό μόνιτορ δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του out of the box.
Πιστεύω ότι η BenQ έχει κατανοήσει πλήρως την σημασία του να παίζει ο προβολέας κοντά στα πρότυπα αναφοράς κατευθείαν από το κουτί του και είμαι σίγουρος ότι έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με το calibration των βιντεοπροβολέων της πριν αυτοί περάσουν την πόρτα εξόδου του εργοστασίου της. Ενα μεγάλο μπράβο, και μακάρι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρίες το παράδειγμα της.
φακός – ομοιομορφία
Κλείδωμα του προβολέα στα 1080p, desktop, καλή ρύθμιση focus, ρύθμιση sharpness και πάμε.
Πρώτη θετική εντύπωση το πολύ “άνετο” focus. Κατευθείαν εκεί που θα το “βρεις” την πρώτη φορά, εκεί είναι. Το δαχτυλίδι του φακού κινείται εύκολα, στρωτά, με το focus έχει μεγάλο εύρος διευκολύνοντας τον εκάστοτε χρήστη να είναι κάθε φορά σίγουρος για την ρύθμιση του και όχι με την γνωστή αμφιβολία του περίπου.
Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι αυτός ο φακός δεν πρόκειται να σε προβληματίσει ποτέ και πουθενά. Άρτιο focus από άκρη σε άκρη της εικόνας το οποίο το διακρίνεις κατευθείαν, εξαιρετική διαύγεια περιγραμμάτων και ελάχιστη έως ανύπαρκτη χρωματική διάθλαση.
Τόλμησα να βγάλω δυο εικονίδια από τον desktop μου φωτογραφίες στις δυο αντικριστές γωνίες (πάνω δεξιά και κάτω αριστερά) για να καταλάβετε τι εννοώ όταν λέω άριστο focus από άκρη σε άκρη της εικόνας.
Πάνω δεξιά γωνία
Κάτω αριστερή γωνία
Και εδώ μια φωτογραφία από πλάγια για να δείτε την ελάχιστη έως ανύπαρκτη χρωματική διάθλαση
Άριστα για τον μικρό BenQ στον τομέα φακός και αν χρειαστεί να ανακαλέσω από μνήμης τον πολύ καλό φακό του W1070+ που είχα δοκιμάσει για μια μίνι σύγκριση, θα πω με σιγουριά ότι βρίσκεται τουλάχιστον στα ίδια καλά επίπεδα και ίσως να τον ξεπερνάει κιόλας στα σημεία.
Κάπου εδώ να πούμε ότι ο φακός του W1110 είναι και αυτός 2,5/100 σαν του προκατόχου του, δηλαδή μπορεί να μας δώσει εικόνα 100 ιντσών από τα 2,5 μέτρα πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να βολευτεί ακόμη και σε μικρούς χώρους δίνοντας μας την πολυπόθητη μεγάλη εικόνα.
Βάζοντας τον BenQ να παίξει όλες τις διαβαθμίσεις του γκρι μέχρι το λευκό καταλαβαίνεις κατευθείαν ότι πρόκειται για έναν ποιοτικό DLP προβολέα που η λέξη χρωματική ανομοιομορφία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του. Λευκό ομοιογενές από άκρη σε άκρη χωρίς περίεργες πρασινοκόκκινες ή καφετίζουσες αποχρώσεις που έχω δει κατά περιόδους σε διάφορα άλλα μοντέλα.
Ακόμη και στις πολύ δύσκολες διαβαθμίσεις (εκεί στα 10-20ire) ο W1110 είναι “ατάραχος” και χρωματικά ουδέτερος σε εκνευριστικό βαθμό, βέβαια εδώ θα μου πει κάποιος ότι παίζει ρόλο και η πολύ καλή του ρύθμιση και δεν θα έχει άδικο.
Τέλος να πούμε ότι το lens Shift δουλεύει απροβλημάτιστα και κυρίως εύκολα.
θόρυβος/ λειτουργία
Όπως προανέφερα οι εποχές του θορυβώδη W1070 πέρασαν ανεπιστρεπτί όπως μας έδειξε για αρχή ο W1070+ και τώρα ο W1110. Με τους ανεμιστήρες του να έχουν φανερά μικρότερη περιστροφική ταχύτητα, αυτόν της εισαγωγής αέρα να μην χρειάζεται να δουλέψει καν, καταλαβαίνετε ότι ο W1110 πέρασε στην απέναντι όχθη, σε αυτή που λιάζονται εδώ και καιρό οι “αθόρυβοι home cinema προβολείς”. Ακόμη και με την λάμπα του σε full ισχύ (κάτι το οποίο δεν θα χρειαστεί ποτέ, εκτός και αν σκοπεύεται να ανοίξετε οθόνη πάνω από 130 ίντσες) δεν θυμίζει σε τίποτα παλιότερα μοντέλα της εταιρίας αυτής της κατηγορίας.
Ενα ακόμη τεστ που πέρασε ο W1110 με επιτυχία είναι αυτό του κλειδώματος με διάφορες συσκευές. Κλειδώνει απροβλημάτιστα και γρήγορα σε οποιαδήποτε υποστηριζόμενη ανάλυση και με κάθε συσκευή. Η δοκιμή περιελάμβανε Laptop με display port, HTPC, sony playstation 4, blu-ray oppo και WD media player. Με όλες τις συσκευές δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα, ο W1110 κλείδωνε κατευθείαν και δεχόταν αδιαμαρτύρητα οποιαδήποτε αλλαγή στην ανάλυση και αν έκανα.
Ηχος
To ότι θα καθιερώναμε “κατηγορία” σε review προβολέα για τον ήχο του είναι κάτι που δεν το φανταζόμουν πριν από λίγο καιρό. Υπάρχουν όμως πολλοί χρήστες που κάνουν χρήση του ενσωματωμένου συστήματος ήχου του προβολέα τους και αν υπάρχουν προβολείς με τόσο καλό ήχο σαν τον W1110 τότε οφείλουμε τουλάχιστον να τον δοκιμάζουμε και ηχητικά.
Στον W1110 συναντάμε πλέον στερεοφωνικά ηχεία στις δυο πλευρές του προβολέα. Μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με ήχο τον προβολέα κατευθείαν ψηφιακά μαζί με εικόνα από την είσοδο HDMI ή αναλογικά από την είσοδο του audio in.
Το «επαναστατικό σύστημα ήχου» της BenQ περιλαμβάνει ηχεία που είναι τοποθετημένα σε θαλάμους αντήχησης σε συνδυασμό με το σύστημα βελτίωσης ήχου CinemaMaster που υποστηρίζεται από τη MaxxAudio. Αυτή η πανίσχυρη μηχανή βελτίωσης του ψηφιακού ήχου ενσωματώνει τους ίδιους πρωτοποριακούς αλγόριθμους Waves που χρησιμοποιούνται από τα στούντιο του Χόλιγουντ για δραματική ενίσχυση των μπάσων και πρίμων, ώστε να δημιουργούνται στερεοφωνικά εφέ που κυριολεκτικά συναρπάζουν.
Στην πράξη ο ήχος του W1110 φτάνει να καλύψει άνετα μια προβολή ταινίας σε δωμάτιο 30-40 τετραγωνικών ή στο μπαλκόνι του σπιτιού μας και προσφέρει απίστευτα γεμάτο ήχο με μπάσα που σε ξαφνιάζουν ευχάριστα και ένταση που θα καλύψει ακόμη και τον ποιο απαιτητικό χρήστη. Εγώ δοκιμάζοντας τον προβολέα αυτές τις δυο βδομάδες έπαιζα αποκλειστικά από τα ενσωματωμένα του ηχεία και μπήκα και στον πειρασμό μάλιστα να τον τροφοδοτήσω και με ποιοτικά μουσικά αρχεία flac. Aπλά εξεπλάγην ευχάριστα…
Προσωπικά έχω βρεθεί πολλές φορές στη δυσάρεστη θέση να πρέπει μαζί με τον φορητό μου προβολέα να κουβαλάω και ηχεία υπολογιστή, με καλώδια και τροφοδοτικά για μια προβολή ταινίας σε φιλικό σπίτι ή για fifa μέχρι πρωίας “εκτός έδρας”, και εκτιμώ αφάνταστα μια τέτοια δυνατότητα από μικρούς σε όγκο προβολείς, για να μην πω ότι έχω αρχίσει και το θεωρώ απαραίτητο προσόν σε αυτή την κατηγορία.
Εικόνα
Ο προβολέας στήθηκε απέναντι από την 96 ιντσών οθόνη μου , κεντραρίστηκε, κλείδωσε με το HTPC και “πυροδοτήθηκε”.
Εγώ από την μεριά μου κάθισα αναπαυτικά στην πολυθρόνα μου, πήρα mouse πληκτρολόγιο και τηλεκοντρόλ στα χέρια μου και η προβολή ξεκίνησε..
Φως, φως και πάλι φως. Ειλικρινά, οθόνες της δικής μου διάστασης ο W1110 τις μετατρέπει σε μεγάλες τηλεοράσεις ακόμη και στην μικρότερη δυνατή ρύθμιση του (lamp low, BC off).
Εξωτερικά πλάνα ταινίας γυρισμένα μια ηλιόλουστη μέρα μεταφέρονται στο πανί αυτούσια σε φως και χρώματα. Είναι πραγματικά μαγικός ο τρόπος του να ζεις την ταινία μέσα από τέτοια πλάνα στον W1110, δεν θέλεις να τελειώσουνε ποτέ.
Σε επίπεδο RGB ο προβολέας είναι κυριολεκτικά άψογος. Ακόμη και στα πολύ δύσκολα πλάνα που εύκολα ένας μέτριος χρωματικά προβολέας μπορεί να εκτεθεί ανεπανόρθωτα, όπως χρώματα επιδερμίδας σε πολύ φωτεινά πλάνα, ο W1110 περνάει με άριστα 10.
Η ευκρίνεια της προβαλλόμενης εικόνας βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα για προβολέα αυτής της κατηγορίας και το software του υποστηρίζει πολύ σωστά το sharpening στα εκάστοτε καρέ χωρίς υπερβολές ακόμη και αν “τσιμπήσεις ” ελαφρώς το αντίστοιχο ρυθμιστικό του.
Η λεπτομέρεια είναι παρόν χωρίς όμως τεχνητά πουσαρίσματα ή “ψεύτικα” εφέ που ενοχλούν το (έμπειρο) μάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισπράττεις μια πολύ ξεκούραστη άλλα ταυτοχρόνως κρυστάλλινη και διαυγή εικόνα.
Πως να το πω…η εικόνα του είναι συνδυασμός σωστής αναλογίας ευκρίνειας και απαλότητας με εξαιρετική ισορροπία μεταξύ τους.
Χρωματικά ο W1110 είναι κλασικός BenQ. Σωστοί κορεσμοί και φωτεινότητες στα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χρώματα εγγυώνται στο αχόρταγο μάτι μας σίγουρη ικανοποίηση.
Ιδιαιτέρως οι διαβαθμίσεις κάποιων δευτερευόντων χρωμάτων όπως ροζ, μοβ, σιέλ, κ.τ.λ, ξεπηδούν κυριολεκτικά από το πανί μαγνητίζοντας το μάτι του θεατή.
Χωρίς να έχω κάνει μέτρηση των ενδιάμεσων διαβαθμίσεων όλης της κλίμακας του γκρι παρά μονάχα ανα 10IRE, είμαι βέβαιος ότι και οι υπόλοιπες ακολουθούν το ίδιο ακριβώς μονοπάτι. Ποτέ και σε καμία σκηνή δεν μπόρεσα να ανακαλύψω κάποιο “ψεγάδι” στο gamma και στο RGB. Σε όλες τς σκηνές κάθε επιπέδου φωτεινότητας, δεν παρατήρησα την παραμικρή συμπίεση ή χρωματική απόκλιση. Αυτό δείχνει πόσο γραμμικά χειρίζεται ο προβολέας τα εκάστοτε καρέ με διαφορετικό APL και πόσο καλή δουλειά έχει γίνει από τους μηχανικούς της BenQ στο software του για να το πετυχαίνει αυτό.
Το ίδιο άψογη είναι και η συμπεριφορά του προβολέα στα χαμηλά IRE. Ακόμη και σε πολύ δύσκολα πλάνα για προβολέα DLP (και πόσο μάλλον αυτής της κατηγορίας) ο W1110 επιδεικνύει άριστη συμπεριφορά με σωστές διαβαθμίσεις και εκπληκτική ανάδειξη πληροφορίας.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε προβολείς που η αχίλειος πτέρνα τους είναι το μαύρο (βλέπε DLP) πόσο σημαντικό είναι να γίνεται σωστή διαχείριση από τον προβολέα των διαβαθμίσεων που έστω μπορεί να προβάλει. Είναι το Α και το Ω στο να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία εκεί χαμηλά και να γίνει η προβολή των σκοτεινών σκηνών όσο το δυνατόν αρτιότερη.
Ο W1110 περνάει τις σκοτεινές σκηνές καλύτερα από κάθε άλλον προβολέα που έχω δει μέχρι σήμερα σε αυτή την κατηγορία, συμπεριλαμβανομένου και του πολύ καλού W1070+ της ίδιας εταιρίας.
Για να το πω πιο “λαικά”, ο W1110 διαθέτει το καλύτερο μαύρο που έχω δει ή μετρήσει σε DLP προβολέα κάτω των 1000 ευρώ και σε συνδυασμό με την άψογη ρύθμιση του εργοστασιακά σε gamma και RGB περνάει ακόμη και τις πιο δύσκολες σκοτεινές σκηνές εξαιρετικά.
Καμία συμπίεση πουθενά, άψογη ανάδειξη λεπτομερειών και κοντραστάτη τρισδιάστατη υφή είναι αυτό που θα εισπράξει το μάτι του θεατή σε αυτές τις πολύ δύσκολες σκοτεινές σκηνές.
Φυσικά μιλάω πάντα για native μαύρο και όχι με χρήση κάποιου βοηθήματος (ίριδα, smart eco mode, κ.τ.λ). Αν στον W1110 επιλέξεις και την θέση λάμπας smart eco τότε οι σκοτεινές σκηνές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη τρισδιάστατη υφή και το μαύρο γίνεται ακόμη βαθύτερο στα μάτια του θεατή.
Το smart eco έχει σύνθετη λειτουργία. Εκτός του ότι ρυθμίζει τα Watt της λάμπας ανάλογα την φωτεινότητα της σκηνής, ρυθμίζει ανάλογα και το gamma με αποτέλεσμα το μάτι σου να εισπράττει μεγαλύτερο contrast, αυξημένη φωτεινότητα στα λευκά σημεία και πιο σκούρο μαύρο στα σκοτεινά. Ομολογώ ότι έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με προηγούμενες υλοποιήσεις της BenQ άλλα και πάλι θεωρώ ότι ένα έμπειρο μάτι που θα καταλάβει αυτές τις εναλλαγές ίσως ενοχληθεί. Εγώ πάντως είναι η πρώτη φορά που άφησα το smart eco ως επιλογή λάμπας και το “ξέχασα” βλέποντας υλικό, σε προηγούμενες υλοποιήσεις πάντα το έπαιρνα χαμπάρι μέσα σε δευτερόλεπτα αν αυτό σας λέει κάτι για τον βαθμό βελτίωσης του.
Screenshots
Και ένα μίνι Quiz για δυνατούς λύτες..
Από ποια κλασική ταινία είναι το παρακάτω screenshot?
(Πατώντας πάνω στα scrennshots μπορείτε να τα δείτε και σε Full HD ανάλυση)
Συμπέρασμα
Στην οικονομική κρίση που ζούμε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια αυτή η μικρή κατηγορία προβολέων αποτελεί ίσως μονόδρομο γα πολλούς καταναλωτές στα προϊόντα μεγάλης εικόνας. H BenQ δείχνει να κάνει ότι μπορεί ώστε σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών να προσφέρει φθηνή άλλα συνάμα ποιοτική εικόνα και το σημαντικότερο? Εξελίσσει διαρκώς μια τεχνολογία που έχει βαλτώσει θα λέγαμε λόγω εξέλιξης του DMD chip, παρουσιάζοντας νέα μοντέλα με καλύτερη εικόνα από τα προηγούμενα. Πραγματικός άθλος!
Με τον W1110 η BenQ παρουσίασε ένα νέο μοντέλο που κερδίζει τον θεατή με την πρώτη ματιά, καλορυθμισμένος εργοστασιακά, ποιοτικός με πολύ φως και εξαιρετικό μαύρο για τα δεδομένα της τεχνολογίας και της κατηγορίας.
Προσωπικά θεωρώ ότι η BenQ χτύπησε ξανά φλέβα χρυσού και οι προβλέψεις μου είναι ότι σύντομα θα μιλάμε για το νέο best seller της μικρής κατηγορίας.
BenQ W1110
Τιμή: 999 ευρώ
Διάθεση: Divetec
τηλ. 2102855080
Μείνετε συντονισμένοι διότι θα επακολουθήσει ένα πολύ ενδιαφέρον συγκριτικό!
Kαλές προβολές!
Νίκος Τσώλας
13 Comments
Ευχαριστούμε Νίκο, άρχισε ωραία η χρονιά, πολύ ωραία και πλήρες παρουσίαση. Τον άνοιξες εσωτερικά να δούμε αν είναι και εκεί αναβαθμισμένος;
Ευχαριστώ Δημήτρη για τα καλά σου λόγια. Αν τον άνοιγα θα έπρεπε μετά να τον επιστρέψω πίσω στην αντιπροσωπεία με κράνος.. 🙂
Πολύ καλό review, μπράβο !
2 ερωτήσεις (μιας και είμαι σε φάση αναβάθμισης προβολέα και ψάχνομαι αυτόν τον καιρό)
1. Μπορεί να ανοίξει 106′ από απόσταση (φακού) 3,80μ ? Η οθόνη μου είναι 106′
2. Πόσα περίπου εκατοστά μετατόπισης δίνει το οριζόντιο shift ?
Χαίρομαι που σου άρεσε το review!Οχι δεν μπορεί να ανοίξει μόνο 106′ από τα 3,80, πρέπει να τοποθετηθεί στα 3,5. Σε αυτό το μέγεθος έχεις μετατόπιση lens shift 15 περίπου εκατοστών πάνω και κάτω.
Σ’ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Μου κάνει πάντως πολύ αρνητική εντύπωση που σύγχρονοι προβολείς σ’ αυτή την κατηγορία τιμής έχουν πολύ λιγότερη ευελιξία στην τοποθέτηση και συνήθως μηδενικό οριζόντιο shift από παλιότερους “φθηνούς” προβολείς όπως ο Panasonic PT-AX100 και ο TW700 Epson των οποίων είμαι κάτοχος…
ωραιο μηχανακι φαινεται να ναι Νικολα! φτηνο και καλο!!
Συγχαρητήρια, πολύ ωραίο review!!
Επειδή σκέφτομαι να κάνω το πρώτο βήμα
στη βιντεοπροβολή, μάλλον θα καταλήξω στον
συγκεκριμένο projector.
2 ερωτήσεις μόνο..
1) Θα έχω πρόβλημα αν προβάλω σε λευκό πανί με gain 1?
2) Αν χρησιμοποιήσω πανί 4:3 λόγω ψηλού ταβανιού (για να κατέβει το πανί χαμηλότερα)
θα επηρεάσει αρνητικά την αίσθηση προβολής?
Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Καλησπέρα, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να προβάλεις σε πανί με gain 1, είναι και η συνηθέστερη λύση. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις πανί 16/9, σχεδόν όλα έχουν 50+ πόντους μαύρο στο επάνω μέρος τους ώστε να το κατεβάζεις πιο χαμηλά.
Καλησπέρα! Είμαι σε διαδικασία αγοράς προβολεά και ειμαι αναμεσα σε αυτον και τον 1070+. Η αγορά μπορεί να περιμενει 2-3 μήνες μιιας και τοτε θα μπω στο νέο μου σπίτι. Ποιον να προτιμήσω?
Καλησπέρα. Οι δυο προβολείς είναι πολύ κοντά και τα πάντα είναι θέμα τιμής. Αν ο 1070+ κοστίζει από 200 ευρώ και πάνω φθηνότερα του 1110 τότε αξίζει αν όχι τότε ο 1110 είναι μονόδρομος ώστε να πάρεις αυτές τις μικροβελτιώσεις που προφέρει σαν νέο μοντέλο..
Καλημέρα. Επειδή και εγώ σκέπτομαι να αγοράσω νέο προβολέα και είμαι μεταξύ του benq w1110 kai w2000 αξίζει να δώσω 200 ευρώ για τον W2000? Θα έχω τα ίδια αποτελέσματα εικόνας?
θα ήθελα μια σύγκριση των 2 προβολεων
δυστυχώς αν δεν δω από κοντά τον W2000 δεν μπορώ να σου δώσω ξεκάθαρη απάντηση, θεωρητικά πάντα τα δυο μοντέλα πρέπει να είναι αρκετά κοντά πάντως.
Κάτοχος ενός w100 (εξαιρετική επιλογή για τα λεφτά του τότε, νομίζω) εδώ και κοντά 10 χρόνια, σκέφτομαι να αγοράσω τον συγκεκριμένο βιντεοπροβολέα, και θα ήθελα να ρωτήσω 2-3 πράγματα:
– Υπάρχει περίπτωση να πάρω τον w1110 και να μην έχει τόσο καλό “out of the box” calibration; Δηλαδή “παίζουν” αντιληπτές αποκλίσεις στα factory settings από κομμάτι σε κομμάτι (όπως με τους lcd) ή όχι;
– Εφόσον θα τον στήσω με μέγιστο κάδρο ~100 ίντσες, ποια ρύθμιση λάμπας προτείνεται για βέλτιστη εικόνα; Smart eco, ή eco;
– Η τροποποίηση απόστασης προβολής/ μέγεθος οθόνης , απαιτεί διαφοροποίηση σε κάποιες ρυθμίσεις; Για παράδειγμα, αν στήσω τον w1110 στα 2 μέτρα με 80 ίντσες κάδρο, μήπως θα πρέπει να μειώσω π.χ. και το brightness ή κάτι άλλο; Το λέω με το σκεπτικό ότι αφού το φως της λάμπας, ακόμα και σε eco mode, σε επιφάνεια 80″ θα είναι υπέρ αρκετό,μήπως θα έχω πολύ “φωτεινό” μαύρο;
Ευχαριστώ.