Είναι το μέλλον στην βιντεοπροβολή η τεχνολογία laser;
18 Νοεμβρίου 2014
“Μικρός” DILA ;
29 Δεκεμβρίου 2014

Το ότι ζούμε μια διαρκή οικονομική κρίση στην χώρα μας είναι κάτι που δεν περιμένετε να το διαβάσετε στο projectorjunkies για να το συνειδητοποιήσετε υποθέτω. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την κατηγορία <1000 ευρώ στους βιντεοπροβολείς να έχει επικρατήσει ως η δημοφιλέστερη ανάμεσα στους απανταχού σινεφίλ βιντεοπροβολάκηδες, και όχι αδίκως. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν βιντεοπροβολείς που αποδίδουν πραγματικά εξαιρετική εικόνα και που δεν χρειάζεσαι μια περιουσία για να τους αποκτήσεις. Αλλιώς μπορούμε να την ονομάσουμε ως η περίφημη κατηγορία των DLP!

 

Η BenQ ( Bringing Enjoyment N Quality to life ) σαν κατασκευάστρια εταιρία βιντεοπροβολέων μετράει πολλά χρόνια στην πλάτη της, θα την χαρακτήριζα ως βετεράνο του χώρου που κατά περιόδους έχει κατασκευάσει προβολείς  που προκάλεσαν τουλάχιστον τον θαυμασμό όσων ασχολούνται με το αντικείμενο.

Χαρακτηριστικά της η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής (γιαπωνέζικη θα έλεγα) και η “προσήλωση” της στην τεχνολογία DLP.

O W1070+ έρχεται σαν φυσική συνέχεια του best seller της Ελληνικής και όχι μόνο αγοράς, του W1070, έχοντας σκοπό να διεισδύσει και γιατί όχι να επικρατήσει στην δημοφιλή μικρή κατηγορία ( <1000 ευρώ ).

Ας μην φλυαρήσω όμως παραπάνω και ας προχωρήσω κατευθείαν στην παρουσίαση του W1070+

 

 

 

 

Παρουσίαση

 

O προβολέας ήρθε στα χέρια μου καινούριος , σφραγισμένος στο κουτί του. Πάντα το ξεπακετάρισμα ενός καινούργιου βιντεοπροβολέα είναι διαδικασία “ιερή” και ιδιαιτέρως ευχάριστη, κάτι σαν τα δώρα που μας έφερνε ο Άγιος Βασίλης όταν ήμασταν μικροί ( μετά σταμάτησε… 🙁 ).

Πάμε να την απολαύσουμε παρέα, σε ένα μίνι φωτογραφικό αφιέρωμα…

 

 

Δίπλα σε ένα 14άρι λάπτοπ ώστε να “πάρετε” την αίσθηση μεγέθους του W1070+..

DSC01462

 

Πρώτη εντύπωση αντικρίζοντας τον W1070+ είναι το πόσο ποιοτικός δείχνει. Τα ασημένια πλαστικά με look βουρτσισμένου αλουμινίου , η εφαρμογή μεταξύ τους, τα χειριστήρια στο επάνω μέρος του προβολέα, το πορτάκι του lens shift, ο φακός, τα πάντα πάνω του είναι προσεγμένα και καλοκατασκευασμένα. Σε κανένα σημείο της κατασκευής του δεν θυμίζει προβολέα μικρής κατηγορίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και το τηλεχειριστήριο του W1070+ που θα ζήλευαν πολύ ακριβότερα μοντέλα.

DSC01456

 

Δείγμα του πόσο προσεκτικός είναι ο σχεδιασμός σε κάθε τι πάνω στον W1070+ είναι ακόμη και το μικρό συρόμενο ελαστικό πλαστικό που συγκρατεί το καπάκι των μπαταριών του τηλεχειριστηρίου. Μην μου πείτε ότι δεν σας έχει τύχει μετά από ατυχή πτώση να ψάχνετε εκτός των μπαταριών και το καπάκι (συνήθως κάτω από τον καναπέ… );

DSC01507

 

Εντύπωση δε, μου έκανε η λειτουργία των πλήκτρων που σου δίνουν την αίσθηση ότι πατάς κάποιον διακόπτη (με τον αντίστοιχο θόρυβο) και σου δίνουν μια ανεπανάληπτη σιγουριά στη χρήση. Επίσης ο φωτισμός λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, on/off και όχι με χρονική καθυστέρηση όπως έχουμε συνηθίσει, δηλαδή μπορούμε να έχουμε ενεργοποιημένο το backlit όσο εμείς θέλουμε. Μου αρέσει!

Δεν άντεξα…το τράβηξα σε βιντεάκι για να δείτε ακριβώς τι εννοώ..

 

[vimeo clip_id=114725116 width=640 height=480 ]

 

Στον W1070+ υπάρχει και η πολύ χρήσιμη δυνατότητα μετατόπισης φακού (lens shift) με το γνωστό πλέον πορτάκι κάτι που συνήθως λείπει στα μοντέλα της χαμηλής κατηγορίας και του δίνει έναν σημαντικό άσσο στο μανίκι του.

 

 

 

Ας περάσουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά και τις βελτιώσεις του W1070+ σε σχέση με τον προκάτοχο του.

 

Xαρακτηριστικά

 • Τεχνολογία DLP Dark chip 3 0.65′
 • Ανάλυση 1080p (1920Χ1080)
 • Full 3D Support
 • Φωτεινότητα 2200 lumen
 • Contrast 10000:1
 • Zoom φακού 1.3:1
 • Lens shift φακού (110%-130%)
 • ISF Certification
 • Χρωματικός τροχός 6 περιοχών (RGBRGB) με ταχύτητα περιστροφής 6X (50Hz)
 • Λάμπα 240W με διάρκεια 3500/5000/6000 (normal/eco/smart eco)
 • Βάρος 2,75Kg
 • Διαστάσεις 312 X 104 X 244 mm

 

 

Βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχο του

 • Αυξημένη φωτεινότητα από 2000 σε 2200 lumen
 • Νέα λειτουργία smart eco που μειώνει την κατανάλωση από 296W σε 163W (μέσος όρος)
 • Επανασχεδιασμός οπτικού με σκοπό την αύξηση του contrast και της φωτεινότητας (ANSI contrast 560:1)
 • Επανασχεδιασμένο σύστημα ψύξης με μείωση θορύβου από 33/30 dBA σε 31/28 dBA
 • Βελτιωμένος φακός για μεγαλύτερη ευκρίνεια
 • Ανανεωμένο μενού με μεγαλύτερη ακρίβεια στα ρυθμιστικά του

 

 

 

 

Menu

 

Ανοίγοντας για πρώτη φορά τον W1070+ συναντάς αυτή την εικόνα

DSC01487

DSC01488

DSC01489

DSC01490

DSC01491

 

Από το βασικό μενού επιλέγεις το μενού για προχωρημένους και εισέρχεσαι στο κυρίως μενού του προβολέα

DSC01492

 

To μενού για προχωρημένους είναι υπερπλήρες…

 

 

Μετρήσεις

 

Ας ξεκινήσω με τις μετρήσεις φωτεινότητας και on/off contrast του W1070+

 

 • Cinema mode, lamp low, brilliant off : 720 lumen
 • Cinema mode, lamp low, brilliant on : 907 lumen
 • Cinema mode, lamp normal, brilliant off : 1152 lumen
 • Cinema mode, lamp normal, brilliant on : 1375 lumen
 • Bright mode, lamp normal, brilliant on : 1701 lumen
 • Μέτρηση on/off contrast, cinema mode, lamp low, brilliant of  2136:1

 

Με 720 lumen (καλιμπραρισμένος όπως θα δείτε παρακάτω) στην χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση φωτεινότητας και 1701 στην μέγιστη, μιλάμε για έναν πολύ φωτεινό προβολέα ικανό να προβάλει σε οθόνες κατά πολύ μεγαλύτερες των 100 ιντσών.

 

Ας περάσουμε στις μετρήσεις out of the box του W1070+ οι οποίες είναι πραγματικά απίστευτες…

 

Cinema mode, gamma 2.2, brilliant off, lamp eco

cinema default briliant off

 

Cinema mode, gamma 2.2, brilliant on, lamp eco

cinema default briliant on

 

Cinema mode, gamma 2.2, brilliant on, lamp normal

cinema default briliant on lamp high

 

Standard mode, gamma 2.2, brilliant on, lamp normal

standar default

 

Να ξεκαθαρίσω ότι ο προβολέας μετρήθηκε με 1 ώρα λειτουργίας στην πλάτη του και οι μετρήσεις out of the box του gamma και της θερμοκρασίας των διαβαθμίσεων του γκρι με άφησαν πραγματικά άφωνο.

Ο W1070+ έρχεται απολύτως καλιμπραρισμένος από το εργοστάσιο και δεν χρειάζεται ούτε μισό κλικ στα ρυθμιστικά του. Πραγματικά κοιτάζω και ξανακοιτάζω το πρώτο διάγραμμα και αδυνατώ να πιστέψω αυτό που βλέπω. Το ίδιο ισχύει και για τις βασικές ρυθμίσεις του brightness και του contrast που είναι ιδανικές στις default τιμές τους κάτι που ομολογώ ότι δεν μου έχει ξανατύχει ποτέ.

Ιδιαιτέρως η συμπεριφορά του μικρού BenQ στις τιμές  gamma (που είναι και η σημαντικότερη παράμετρο της εικόνας) είναι υποδειγματική σε οποιοδήποτε mode και αυτό από μόνο του είναι πραγματικός άθλος!

Η υποδειγματική συμπεριφορά του W1070+ out of the box είναι κάτι που διακρίνεται εύκολα δια γυμνού οφθαλμού από τα πρώτα κιόλας λεπτά θέασης, πριν καν μπεις στην διαδικασία να στήσεις τα μετρητικά σου όργανα.

 

Πολύ καλή είναι και η χρωματική του συμπεριφορά αν εξαιρέσουμε το ελαφρώς συμπιεσμένο πρασινάκι (που δεν κατάφερα να φέρω από τα ρυθμιστικά του CMS ) το οποίο συμπαρασύρει και το δευτερεύον χρώμα κυανό μαζί του, άλλα με 1 ώρα λειτουργίας στην λάμπα, ένα τέτοιο χρωματικό τρίγωνο πιστέψτε με είναι απλά θαυμάσιο.

 

Cinema mode default

cinema color default1

Φωτεινότητες χρωμάτων

cinema color default2

 

Cinema mode calibrated

cinema calibrated color1

Φωτεινότητες χρωμάτων

cinema calibrated color2

 

Σαν συμπέρασμα θα πω ότι ο W1070+ είναι ένας προβολέας που τον στήνετε και απολαμβάνετε τις ταινίες σας χωρίς να σας απασχολήσει στο ελάχιστο η ρύθμιση του, μιας και έρχεται στην κυριολεξία καλιμπραρισμένος από τον ίδιο τον κατασκευαστή. Μεγάλο πλεονέκτημα αν υποθέσουμε ότι ο W1070+ απευθύνεται στον μέσο χρήστη που δεν θα ασχοληθεί και τόσο λεπτομερώς με την ρύθμιση του προβολέα του κατά ISF.

 

 

 

 

 

Εντυπώσεις

 

Για να πω την αλήθεια όποτε τυχαίνει να βλέπω βιντεοπροβολέα DLP και ιδιαιτέρως κάποιο καλό μοντέλο, πάντα σκέφτομαι το ίδιο πράγμα.

Αυτή η τεχνολογία θα παραμείνει κοντά μας για πολλά χρόνια ακόμη….

Η DLPάδικη εικόνα (της οποίας είμαι λάτρης και δεν το κρύβω..) έχει αυτή τη γνώριμη υφή που μαγνητίζει το βλέμμα σου, ακόμη και αν κοιτάς προβολέα DATA 1024X768. Ξυραφένια, με κάτασπρα λευκά, πλούσια χρωματική παλέτα και καταπληκτικό ANSI contrast που σε καθηλώνει. Ιδιαιτέρως αν πετύχεις και προβολέα με καλό φακό και ευκρίνεια, εκεί ταξιδεύεις πραγματικά…

 

Ομοιομορφία – Φακός

Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ελέγχοντας τον φακό του W1070+ ήταν η πολύ καλή ευκρίνεια και το ιδανικό focus από άκρη σε άκρη του κάδρου, κάτι που δεν συνηθίζεις να βλέπεις σε μοντέλα της συγκεκριμένης κατηγορίας, που ενώ έχουν όλα τα προσόντα (βλέπε DLP) εκτίθενται συνήθως λόγω φθηνού φακού.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στον W1070+ και αυτό από μόνο του αποτελεί είδηση.

Το focus είναι “απλωμένο” σωστά στο σπείρωμα του φακού και δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να βρει την ιδανική θέση απροβλημάτιστα σε μερικά δευτερόλεπτα έχοντας το απαραίτητο εύρος να κάνει μέχρι και μικρορυθμίσεις.

Η ευκρίνεια του W1070+ πλησιάζει πολύ ακριβότερες υλοποιήσεις DLP και δεν θυμίζει σε τίποτα άλλους προβολείς της ίδια κατηγορίας, ακόμη και της ίδιας εταιρίας.

Ένα μπράβο λοιπόν στην BenQ που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το μεγάλο πλεονέκτημα των DLP, που είναι φυσικά η κλασική “εικόνα ξυράφι” και που μου είχε λείψει το τελευταίο διάστημα.

Πολύ καλά τα πηγαίνει ο φακός του και στον τομέα διαθλάσεων περνώντας όλα τα πατερνάκια που του έβαλα απροβλημάτιστα, επιβεβαιώνοντας μου ότι όντως πρόκειται για βελτιωμένο και άψογα συναρμολογημένο φακό.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, ακόμη και στην ποιο απλή εικόνα που περιέχει γράμματα ή περιγράμματα είναι ευκολοδιάκριτη η πολύ καλή του ευκρίνεια.

DSC01555

 

 

Δεύτερο τεστ που ο μικρός πέρασε με άριστα ήταν αυτό της ομοιομορφίας λευκού σε ολόκληρο το κάδρο. Μα είναι DLP θα πει κάποιος, τι περίμενες να δεις πλην πολύ καλής ομοιομορφίας;

Δυστυχώς η κακή ομοιομορφία (ανομοιομορφία) υφίσταται και στους DLP (πλέον) και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην λάμπα και το housing της και κατά δεύτερο στην σχεδίαση και συναρμολόγηση του οπτικού ή στην μείωση κόστους κατασκευής αν το θέλετε με μια φράση.

Έτσι μια σχετική ανομοιομορφία έχω συνηθίσει πλέον να βλέπω σε όλες τις υλοποιήσεις της χαμηλής κατηγορίας (ακόμη και στον προηγούμενο W1070), όχι όμως στον W1070+, το λευκό του είναι κατάλευκο από άκρη σε άκρη και “μυστήριοι” θεατές σαν εμένα δεν χορταίνουν να το βλέπουν…

DSC01505

 

 

 

Θόρυβος λειτουργίας

Κάπου εδώ καλό είναι να κάνω αναφορά στην πολύ σημαντική βελτίωση που είδα στον W1070+ στα επίπεδα θορύβου λειτουργίας.

Το προηγούμενο μοντέλο ήταν θορυβώδες και αν τολμούσες να βάλεις και την λάμπα στη θέση normal, τότε πραγματικά ο θόρυβος γινόταν ενοχλητικός.

Το ίδιο περίπου διαπίστωσα και στο μεγαλύτερο μοντέλο της BenQ, τον W1500 σε προηγούμενη μου δοκιμή.

Μην ξεχνάτε ότι ένας προβολέας που βγάζει 100 ίντσες από τα 2,5 μέτρα, πιθανώς να είναι πάντα πολύ κοντά μας κατά τη θέαση ταινιών και αν είναι αρκετά θορυβώδες τότε αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Ο w1070+ είναι εξαιρετικά αθόρυβος με την λάμπα του στο eco και καθόλου ενοχλητικός στην θέση normal πλησιάζοντας στα καλά χαμηλά επίπεδα θορύβου του μεγάλου του αδελφού W7500.

Επίσης το σύστημα ψύξης δείχνει να κάνει καλύτερη διαχείριση στον έλεγχο θερμοκρασίας της λάμπας με αποτέλεσμα το σασί του προβολέα να μην ανεβάζει τόσο μεγάλη θερμοκρασία όπως ο παλιότερος W1070.

 

 

Ήχος (ναι υπάρχει και από αυτό..)

Συνδέοντας απευθείας τον blu-ray player πάνω στον W1070+ (εδώ να πω ότι ο W1070+ κλειδώνει απροβλημάτιστα με οποιαδήποτε πηγή και αν δοκίμασα) δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ο ήχος που θα περνούσε από το HDMI θα έβρισκε τρόπο να ακουστεί στα αυτιά μου. Ο W1070+ έχει ενσωματωμένα ηχεία και εγώ αγνοούσα την ύπαρξη τους.

Έτσι άφησα την σκηνή της ταινίας να συνεχιστεί ακούγοντας τον ήχο από τα ενσωματωμένα ηχεία του προβολέα.

Εντάξει, αυτό δεν υπάρχει. Όσοι είστε κάτοχοι του W1070+ αξίζει να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Τι πιθανότερο είναι ότι ο μικρός BenQ εκμεταλλεύεται το εσωτερικό του προβολέα ως καμπίνα ηχείου και αποδίδει κανονικό μπάσο!

Επίσης η ένταση του είναι πραγματικά απίστευτη. Άνετα μπορείς να παρακολουθήσεις ολόκληρη ταινία  αν οι συνθήκες το επιβάλουν (εξοχικό, μια απρογραμμάτιστη προβολή στη βεράντα, κ.τ.λ). Εντάξει…μην υπερβάλετε και δοκιμάστε να ακούσετε το σύρσιμο του δοξαριού πάνω στις χορδές του βιολιού στην 9η συμφωνία σε βινύλιο από την συμφωνική της Βιέννης…για αυτή τη δουλειά υπάρχουν πιο εξειδικευμένα ακουστικά μέσα πιστεύω..  🙂

Δεν άντεξα..μπήκα στον πειρασμό να σας δώσω μια γεύση..όσο αυτό είναι δυνατόν μέσα από ένα βίντεο..

[vimeo clip_id=114747186 width=640 height=480 ]

 

 

Ας περάσω όμως στις εντυπώσεις από την εικόνα του W1070+…

 

Εικόνα

Επηρεασμένος (για να μη πω ερωτευμένος 🙂 ) ακόμη από την πρόσφατη επαφή μου με τον X500R της JVC έριξα τον μικρό BenQ κατευθείαν στα βαθιά.

Στις σκοτεινές σκηνές φυσικά.

(Αυτού του είδους οι σκηνές αποτελούν και την αχίλλειος πτέρνα της τεχνολογίας και αυτό είναι κάτι που τον γνωρίζουμε πλέον όλοι. Σε αυτόν τον τομέα, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει μείνει πίσω, όμως ποτέ μην ξεχνάτε ότι η εκόνα είναι σύνολο παραμέτρων και στο τελικό αποτέλεσμα τον αποφασιστικό και κύριο λόγο τον έχει ο συνδυασμός τους και όχι αποκλειστικά κάποια από αυτές).

Πρώτη εντύπωση…μμμ…καθόλου άσχημα για προβολέα DLP. Η στάθμη του μαύρου του είναι απρόσμενα καλή για DLP προβολέα και δε αυτής της τιμής (χωρίς βοηθήματα, ίριδες, κ.τ.λ).

Το 2136:1 σε σχέση με το 1380:1 που είχα μετρήσει στον παλιότερο W1070 φαίνεται κατευθείαν στο πανί. Μάλιστα την προηγούμενη μέρα είχα βρεθεί σε φιλικό σπίτι που παρακολούθησα για λίγα λεπτά έναν μικρό Optoma (δεν θυμάμαι το μοντέλο…όλα ίδια μοιάζουν.. 🙂 ) της ίδιας κατηγορίας καθώς και έναν BenQ W6000 που έτυχε να έχω στον χώρο μου και μπόρεσα σχετικά εύκολα να κάνω μια σχετική σύγκριση στο μυαλό μου.

Ο W1070+ απέδιδε ξεκάθαρα βαθύτερο μαύρο και από τους δυο και είμαι απόλυτα σίγουρος.

Το περίεργο όμως δεν ήταν αυτό, άλλα το ότι τίποτα δεν με χάλαγε στα σκοτεινά του μικρού όπως είχα προδιαθέσει τον εαυτό μου ότι θα συνέβαινε εξαιτίας φυσικά της γνωστής αδυναμίας της DLP τεχνολογίας σε αυτού του είδους τις σκηνές.

Οι διαβαθμίσεις του χαμηλά άψογες, οι λεπτομέρειες υπήρχαν όλες εκεί, και το πέπλο που φανταζόμουν…έλαμπε δια της απουσίας του. Μην περιμένει κανείς να δει το βαθύ μαύρο ενός DILA …άλλα σε σχέση χρημάτων απόκτησης/απόδοση σκοτεινών σκηνών…ο μικρός BenQ βάζει τα γυαλιά σε πολλούς αντιπάλους του.

Είμαι σίγουρος ότι εκτός του υψηλού on/off contrast για τα δεδομένα της κατηγορίας σημαντικό ρόλο έπαιξε και η καταπληκτική ρύθμιση που είχε ο W1070+ από το κουτί του και φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού όταν πέρασα γνωστές σκηνές που τις έχω δει χιλιάδες φορές.

DSC01544

 

Να έχετε υπόψιν σας ότι οι DLP προβολείς και γενικά οι προβολείς με χαμηλό on/off contrast επηρεάζονται πολύ από τις δευτερογενής ανακλάσεις του χώρου εξαιτίας της υψηλότερης στάθμης του μαύρου τους. Επειδή είναι αναγκασμένοι να παίζουν όλες τις χαμηλές διαβαθμίσεις σε υψηλότερη φωτεινότητα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερο ανακλώμενο φως.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα , όταν έπαιζα μια αμιγώς σκοτεινή σκηνή στον X500R της JVC ενώ έβλεπα καταπληκτικά όλες τις λεπτομέρειες της εικόνας, δεν μπορούσα να δω ούτε τη μύτη μου αν τραβούσα τα μάτια μου από το πανί, τόσο λίγο ήταν το φως που χρησιμοποιούσε εκεί χαμηλά.

Στο W1070+ μπορούσα άνετα να διακρίνω όλο το δωμάτιο, τα τηλεκοντρόλ στο τραπέζι, κ.τ.λ.

Φανταστείτε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να περιορίσετε τις δευτερογενής ανακλάσεις κατά την θέαση με προβολέα χαμηλού on/off contrast και τι ώθηση θα δώσετε στις σκοτεινές σκηνές.

 

Φεύγοντας από τις σκοτεινές σκηνές και περνώντας στα μεσαία και φωτεινά πλάνα ο BenQ αρχίζει να δείχνει γιατί οι DLP προβολείς εξακολουθούν όχι μόνο να υπάρχουν άλλα και να παλεύουν μέσα σε έναν τόσο σκληρό στίβο μάχης όπως είναι αυτός της ψηφιακής προβολής.

Το ANSI contrast του μικρού βρίσκεται στα κορυφαία επίπεδα για DLP προβολέα (η BenQ υποστηρίζει 560:1, που δεν πρέπει να απέχει και πολύ από την πραγματικότητα) και σε συνδυασμό με την πολύ καλή ευκρίνεια και την άριστη ρύθμιση του gamma, ο προβολέας ζωγράφιζε κυριολεκτικά. Η αντίθεση που λαμβάνει το μάτι σου στις μεσαίες προς φωτεινές σκηνές είναι απλά εξαιρετική.

Χρωματικά ο W1070+ είναι ένας κλασικός DLP προβολέας. Χρώματα μεστά, γεμάτα ζωντάνια με σωστές διαβαθμίσεις στους κορεσμούς που ξεχειλίζουν από το πανί. Πραγματική πανδαισία όπως θα δείτε και στα screenshots παρακάτω.

Στα αμιγώς φωτεινά πλάνα ένας καλοφτιαγμένος και καλορυθμισμένος DLP προβολέας όπως ο W1070+ εντυπωσιάζει πραγματικά.

Πολύ φως, κατανεμημένο σωστά με διαβαθμίσεις που προσδίνουν στο κάθε σημείο της εικόνας την μοναδικότητα που χρειάζεται ώστε σαν σύνολο πλέον να εντυπωσιάζει τον θεατή.

Η καλύτερη ρύθμιση για θέαση μέχρι και 110-120 ίντσες είναι το cinema mode σε συνδυασμό με lamp low, brilliant off και gamma 2.2.

Η επιλογή smart eco στις ρυθμίσεις της λάμπας έχει λειτουργία αντίστοιχη της μηχανικής ίριδας και μπορεί κάποιος να την χρησιμοποιήσει ώστε εκτός από οικονομία ρεύματος να πετύχει καλύτερη αντίθεση στις σκοτεινές σκηνές, όπου αυτόματα ρίχνει την βατική ισχύ τις λάμπας αναλόγως το εκάστοτε καρέ της ταινίας.

Λίγο που την χρησιμοποίησα δεν μου άρεσε είναι η αλήθεια (μου θύμισε μηχανική ίριδα παλιότερης σχεδίασης) και προτίμησα την θέση eco μόνιμα.

Γενικά θα μπορούσα να πω ότι εντυπωσιάστηκα ευχάριστα από την συνολική απόδοση του W1070+ και ομολογώ ότι ήταν κάτι που δεν περίμενα μιας και όπως είπα παραπάνω ήμουν ήδη προκατειλημμένος λόγω της γνωστής πλέον “στασιμότητας” της Texas Instruments στην εξέλιξη του DMD chip.

Στην κίνηση των 24άρων καρέ ο W1070+ επέδειξε την κλασική “καλή” συμπεριφορά των περισσοτέρων DLP υλοποιήσεων. Δεν διεκδικεί δάφνες άλλα ούτε και προβληματίζει.

Εγώ έχοντας πλέον συνηθίσει το frame interpolation των πιο ακριβών μοντέλων (τι λέω Θεέ μου…θα πέσει φωτιά να με κάψει..) έχω αρχίσει και βλέπω με πιο αυστηρό μάτι την φυσική κίνηση των 24άρων καρέ…και αυτό με προβληματίζει κάπως.

Oι DLP προβολείς άρχισαν εδώ και χρόνια σταδιακά να παρουσιάζουν φθηνά μοντέλα που μπορεί κάποιος εύκολα να αποκτήσει με λίγα σχετικά χρήματα και να δει μια αξιοπρεπή εικόνα στο σαλόνι του, τώρα πλέον έχουν αρχίσει να μεταφέρουν και την καλή ποιοτική εικόνα των ακριβότερων σε αυτά τα μοντέλα και η αρχή πιστεύω ότι έγινε με τον W1070+.

 

 

 

 3D

Εδώ ο W1070+ παίζει πραγματικά τα ρέστα του. Για δοκιμή έβαλα τα γνωστά 3D blu-ray Avatar, Gravity άλλα και κινούμενα σχέδια όπως το Caroline που τα έχω ξαναδεί σε αρκετούς 3D προβολείς ώστε να κάνω την σύγκριση.

Το πρώτο συμπέρασμα ήταν ότι ο W1070+ διαθέτει τόσο φως που είναι από τις λίγες φορές που ένιωσα ότι δεν σκοτείνιασε ο κόσμος φορώντας τα 3D γυαλιά. Τα μαύρα του δεν είχαν κάποια μυστήρια απόχρωση όπως έχω δει σε άλλους DLP της μικρής κατηγορίας και χρωματικά έδειχνε και εκεί καλιμπραρισμένος (έλεος!)

Δεν υπήρχε υποψία crosstalk σε όλες τις σκηνές που επέλεξα να δω και μοναδικό ψεγάδι που μπόρεσα να διαπιστώσω ήταν ένα ελαφρύ flickering  που εισέπραττες σε ορισμένες δύσκολες σκηνές ( τα γυαλιά που χρησιμοποίησα δεν ήταν BenQ, το μόνο που έγραφαν πάνω τους ήταν made in China 🙂 ). Γενικά όμως θεωρώ το 3D του από τα πιο “ξεκούραστα” και εντυπωσιακά που έχω δει το τελευταίο διάστημα σε βιντεοπροβολέα. Ιδιαιτέρως το Gravity σε 3D στον w1070+ σου χαρίζει ένα μόνιμο “χαζοχαμόγελο” από τα διάφορα αντικείμενα που προσπαθείς να αποφύγεις κάθε φορά ασυναίσθητα και που ορκίζεσαι ότι έρχονται κατά πάνω σου.

Δυστυχώς τα screenshots εδώ δεν έχουν νόημα οπότε όταν βρεθείτε σε απόσταση “βολής”…

DSC01520

 

 

 

Ας περάσουμε σε μερικά screenshots του “μικρού” BenQ…

 

 

Screenshots

 

 

 

Και για επιδόρπιο μετά τα απολαυστικά κρουασάν αυτό το πρόχειρο βιντεάκι…δυστυχώς σε κακή ποιότητα και ανάλυση…προς το παρόν τουλάχιστον γιατί στο μέλλον έρχονται εκπλήξεις στο κομμάτι αυτό.. 🙂

[vimeo clip_id=114877095 width=640 height=480 ]

 

 

 

 

 

 Επίλογος

 Ο W1070+ είναι πραγματικά ένας value for money προβολέας με όλη τη σημασία των λέξεων. Δικαιολογεί μέχρι και το τελευταίο σέντς που ζητάει από τον υποψήφιο αγοραστή, μικρός, ελαφρύς, ποιοτικός, αθόρυβος, εύκολος στην τοποθέτηση, ευκρινής, φωτεινός, μεγάλη διάρκεια λάμπας με εξαιρετική εικόνα σε 2D άλλα και εντυπωσιακό 3D.

Έρχεται άριστα καλιμπραρισμένος από το εργοστάσιο και το μόνο που ζητά από τον ιδιοκτήτη του είναι να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ του και να τον απολαύσει.

Εγώ ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορείς να δεις τόσο καλή εικόνα με τόσα λίγα χρήματα, μιλώντας πάντα αναλογικά.

Βγάζοντας 100 ίντσες από τα μόλις 2.5 μέτρα θα χωρέσει ακόμη και στα πιο δύσκολα σαλόνια και θα εκτελέσει άριστα τα χρέη βασικού home cinema προβολέα, εργαλείου παρουσιάσεων στην δουλειά μας και φορητής συσκευής ψυχαγωγίας στο εξοχικό μας ή σε όποιο χώρο του ζητήσουμε μιας και συνδυάζει εικόνα και ήχο σε ένα.

Αν ετοιμάζεστε να μπείτε στον κόσμο της βιντεοπροβολής ή σκέπτεστε κάποια πιθανή αναβάθμιση του προσωπικού σας home cinema μέρες που είναι, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στον W1070+, που για εμένα έχει όλα τα προσόντα να χαρακτηριστεί ο κυρίαρχος προβολέας της μικρής κατηγορίας συνδυάζοντας χρηστικότητα/εξαιρετική εικόνα/άριστη ποιότητα κατασκευής.

Όπως με έχει ενημερώσει η αντιπροσωπεία αυτή την περίοδο “τρέχει” και μια Χριστουγεννιάτικη προσφορά, κάθε αγορά W1070+ συνοδεύεται από ένα ζευγάρι γυαλιά 3D της BenQ.

 

 

benq-w10701

 

 

 

 

 

 

 

 

BenQ W1070+

Τιμή : 949 ευρώ

Αντιπροσωπεία : Divitec

www.divitec.gr

τηλ. 2102855080

 

Θα ήθελα τέλος με την ευκαιρία να καταθέσω μια προσωπική μου άποψη όσο αφορά την αγορά ηλεκτρονικών προϊόντων και όχι μόνο. Διαβάζω κατά καιρούς στα Ελληνικά forum ή ακούω από φίλους και γνωστούς την πρόθεση τους να προβούν σε αγορά βιντεοπροβολέα ή κάποιας άλλης συσκευής από ιντερνετομάγαζα του εξωτερικού εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής. Δεν λέω, όταν βρεις ένα προϊόν που σε ενδιαφέρει σε αισθητά χαμηλότερη τιμή τότε είναι πειρασμός, όντως έχω ψωνίσει κι εγώ αρκετές φορές με αυτόν τον τρόπο και εξακολουθώ να το κάνω. Έχω ακούσει όμως και κατά περιόδους κουφά πράγματα του στυλ, παρήγγειλα τον προβολέα μου από το Amazon διότι τον είχε προσφορά στα 599 ευρώ ενώ στην Ελλάδα είχε 629 ευρώ. Παιδιά έλεος, δεν πάμε πουθενά έτσι. Αν πιστεύετε ότι δίνοντας τα χρήματα σας σε μεγαθήρια του εξωτερικού στυλ Αmazon ή σε ξένους πωλητές στο ebay κάνετε εξοικονόμηση, σκεφτείτε ξανά.

Κανένα Ελληνικό μαγαζί δεν θα έχει ποτέ χαμηλότερη ή έστω ίδια τιμή με έναν πωλητή του ebay ή έναν του Amazon. Οι λόγοι προφανείς πιστεύω, ας μην τους αναλύσουμε εδώ ( ας αναφέρουμε απλά έναν για παράδειγμα, Ελληνική εφορία, θέλετε και άλλον; 🙂 ). Το θέμα είναι όμως ότι στο Ελληνικό μαγαζί δουλεύουν Έλληνες που με το μικρό κέρδος από μια σας αγορά έστω και αν αναγκαστείτε να δώσετε κάτι παραπάνω, θα ζήσουν την οικογένεια τους και όχι μόνο. Τα χρήματα αυτά θα παραμείνουν εδώ και θα επιστρέψουν με αντίστοιχο τρόπο σε εσάς. Ας το έχουμε αυτό υπόψιν μας την επόμενη φορά που θα αποφασίσουμε να στείλουμε τα χρήματα μας στους φίλους μας Γερμανούς, Άγγλους, Αμερικανούς, κ.τ.λ και όχι σε κάποιο Ελληνικό μαγαζί εξαιτίας μιας μικρής έκπτωσης που μακροπρόθεσμα θα μας κοστίσει διπλά και τριπλά. Με άλλα λόγια ας σταματήσουμε να σκάβουμε μόνοι μας τον ίδιο μας τον λάκο…

 

Μείνετε συντονισμένοι διότι ακολουθεί ένα πολύ, μα πολύ ενδιαφέρον εορταστικό review!

 

Καλές προβολές και καλές γιορτές σε όλους!

 

Νίκος Τσώλας

10 Comments

 1. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Πολύ ωραίο και αναλυτικό review. Καλές γιορτές Νίκο.

 2. Ο/Η dimitris λέει:

  Νίκο καλή χρονιά να έχεις και πάντα τόσο καλές παρουσιάσεις. Θα ήθελα σε παρακαλώ να μου πεις αν ο 1070+ κάνει για να βλέπω ποδόσφαιρο η θα έχει πρόβλημα με την κίνηση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Καλή χρονιά Δημήτρη και σε σένα. Ο W1070+ όχι μόνο κάνει άλλα είναι ο ιδανικός προβολέας για θέαση αθλητικών γεγονότων.Με την κίνηση δεν θα αντιμετωπίσεις κάποιο θέμα.

 3. Ο/Η στελιος λέει:

  καλημερα θα ηθελα να μου πεις για το φαινομενο rainbow
  αν εχει ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 4. Ο/Η Πορτοκαλιδης φωτης λέει:

  Νικο μεχρι ποσες ιντσες μπορει να ανοιξει η εικονα χωρις να παρατηρηθει πτωση ποιοτητας;

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   ο 1070 μπορεί να ανοίξει άνετα 120-130 ίντσες, για μεγαλύτερο μέγεθος θα αρχίσεις να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς στη φωτεινότητα της εικόνας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να ανοίξεις παραπάνω ίντσες…

 5. Ο/Η Πορτοκαλιδης φωτης λέει:

  Εχω καταληξη στον 1070+ , θα τοποθετηθει σε χωρο που εχω στο υπογειο θα ταιριαζε με τον 1070+ η παρακατω οθονη; http://www.odes.gr/shop/eikona/vinteoprovoleis-othones-provolis-diadrastikoi-pinakes/xeirokinites-othones-provolis/brateck-peba135-300×168-timi.html

 6. Ο/Η ΑΡΧΟΝΤΗΣ λέει:

  πιο πανί θεωρείς ιδανικό και σε πια διάσταση για τον συγκεκριμένο βιντεοπροβολέα

  • Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

   Αυτό είναι κάτι σχετικό. Ο 1070 μπορεί να παίξει από 92 εως 140 ίντσες. Στην επιλογή οθόνης κύριο λόγο έχει ο χώρος σου να ξέρεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *