Όλοι έχετε ακούσει ότι ένας προβολέας τεχνολογίας DLP χρησιμοποιεί έναν κινούμενο χρωματικό τροχό για την δημιουργία των χρωμάτων στην εικόνα… και αυτή είναι η πραγματικότητα .
Εκεί που υπάρχει μια σύγχυση στον μυαλό των περισσοτέρων είναι τι ακριβώς συμβαίνει με την ταχύτητα περιστροφής του χρωματικού τροχού καθώς και με τις χρωματικές τους περιοχές (segment)
Όλοι έχουμε ακούσει κατά περιόδους για χρωματικούς τροχούς με ταχύτητα περιστροφής 2Χ, 3Χ, 4 Χ, κ.τ.λ ή χρωματικούς τροχούς με 3 segment, 4 segment, 6 segment, κ.τ.λ.
Τι ακριβώς σημαίνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά λίγοι όμως γνωρίζουν. Ας κάνουμε μια ανάλυση με απλό τρόπο που πιστεύω θα γίνει κατανοητός από όλους.
Οι πρώτοι χρωματικοί τροχοί είχαν τρία μέρη (three-segment), τα γνωστά χρώματα RGB, μπλε ,πράσινο και κόκκινο. Επίσης γύριζαν με ταχύτητα 60 περιστροφές το δευτερόλεπτο (3600rpm) που ονομάστηκε ταχύτητα 1Χ.
Αυτό το νούμερο σήμαινε ότι κάθε δευτερόλεπτο στην εικόνα μας έπεφτε το χρώμα μπλε 60 φορές, το χρώμα πράσινο 60 φορές και αντιστοίχως το χρώμα κόκκινο άλλες 60 φορές. Αυτή η συχνότητα μπορεί να ορισθεί ως χρωματική συχνότητα 60 Hz .
Το λευκό μέρος στον χρωματικό τροχό προστέθηκε από τους κατασκευαστές στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την φωτεινότητα του προβολέα και την καθαρότητα της εικόνας. Ο παραπάνω δηλαδή τροχός θεωρείται τροχός 4 segment.
Στην συνέχεια και κατόπιν παραπόνων για θέαση rainbow οι εταιρίες βελτίωσαν την ταχύτητα των χρωματικών τους τροχών. Για την ακρίβεια διπλασίασαν την ταχύτητα τους από 60 περιστροφές το δευτερόλεπτο στις 120 (7200rpm). Άρα περάσαμε στα 120Hz. Η λεγόμενη ταχύτητα 2Χ.
Την διαφορά στις μέρες μας όμως ήρθε να κάνει η αύξηση των segments και όχι της περιστροφής.
Έτσι οι κατασκευαστές στην προσπάθεια τους να κάνουν ακόμη πιο αθέατο το φαινόμενο rainbow διπλασίασαν στην ουσία τις περιοχές των τριών βασικών χρωμάτων. Έτσι δημιουργήθηκαν οι 6 segments χρωματικοί τροχοί (ή 7 segment με την προσθήκη του λευκού)
Οι 6 segments χρωματικοί τροχοί διαθέτουν 2 περιοχές μπλε, δύο πράσινου και δύο κόκκινου χρώματος .
Αυτή η τεχνική διπλασίασε στην ουσία τη συχνότητα προβολής των χρωμάτων σε 240 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ η περιστροφή του χρωματικού τροχού παρέμεινε στις 120 στροφές το δευτερόλεπτο (7200rpm – 120Hz).
Αυτός ο χρωματικός τροχός είναι γνωστός ως τροχός με ταχύτητα 4Χ.
Άρα η διαφορά ενός χρωματικού τροχού με ταχύτητα 2Χ με έναν 4Χ δεν είναι η ταχύτητα περιστροφής τους άλλα οι χρωματικές περιοχές που είναι διπλάσιες στον δεύτερο.
Ελπίζω αυτό το μικρό άρθρο να ήταν αρκετά κατατοπιστικό και να οδήγησε στην κατανόηση των εννοιών όπως ταχύτητα και τμήματα ενός χρωματικού τροχού.