Δοκιμάζουμε τον Viewsonic M2
4 Νοεμβρίου 2020
Έπρεπε να γίνει!Κατασκευή επίπλου για UST προβολή.
21 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Το κορυφαίο 4Κ HDR σε προβολέα | JVC DLA-N5

Αδιαμφισβήτητα η JVC αποτελεί στον χώρο της βιντεοπροβολής ότι ακριβώς η Ferrari στον κόσμο της αυτοκίνησης, το απόλυτο όπλο.

Οσοι βρισκόμαστε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά στον χώρο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν θέλεις να πάρεις τα μέγιστα σε ένα setup home cinema στο θέμα εικόνας, τότε η επιλογή ενός μοντέλου της JVC αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο.

Το μεγάλο όπλο της εταιρίας αποτελεί φυσικά η πατενταρισμένη οπτική μηχανή DILA και το εξαιρετικά υψηλό native contrast που αυτή παράγει διαλύοντας θα λέγαμε κάθε ανταγωνισμό από τα αποδυτήρια.

 

Η σειρά Ν της JVC μας συντροφεύει περίπου 2 χρόνια τώρα και έχει ωριμάσει αρκετά μέσα από αναβαθμίσεις firmware που η JVC παρέχει στους κατόχους ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

Η τελευταία αναβάθμιση με το firmware V3.50 ήταν ίσως η μεγαλύτερη και πιο αναμενόμενη αναβάθμιση μιας και η ίδια η εταιρία μας προετοίμαζε μήνες τώρα αναφέροντας ότι αυτή η αναβάθμιση αποτελεί στη ουσία μια ριζική ανανέωση στην απόδοση του προβολέα ιδιαιτέρως σε αναπαραγωγή 4Κ HDR υλικού.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι μεγάλος fan του HDR και γενικά όλου αυτού του μάρκετινγκ που έχει στηθεί γύρω του αλλά ως ορκισμένος οπαδός των DILA projectors ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω αυτό το νέο firmware και να εξερευνήσω λίγο τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην εικόνα.

Έτσι σε συνεργασία με την εδώ αντιπροσωπεία (projectorcenter.gr) έφτασε στα χέρια μου ένας ολόφρεσκος JVC DLA-N5 και είχα την ευκαιρία να παίξω αρκετά μαζί του τις δυο βδομάδες που τον είχα στην κατοχή μου.

 

Ας μεταφέρω λοιπόν τις εντυπώσεις μου σε εσάς σιγά σιγά…

 

Ο Ν5 όπως και οι υπόλοιποι 2 προβολείς της σειράς (Ν7 και NX9) είναι προβολέας βαρέων βαρών. Είναι τεράστιος όπως και να τον κοιτάξεις. Με 52 εκατοστά μήκος, 50 εκατοστά πλάτος, 24 εκατοστά ύψος και κοντά στα 20 κιλά βάρος, ο Ν5 απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα στην εγκατάσταση του. Ακόμα και η μεταφορά του στο τεράστιο κιβώτιο που έρχεται πακεταρισμένος ενέχει δυσκολίες.

Η σύγκριση με τους υπόλοιπους προβολείς της συλλογής μου μπορεί να σας μεταφέρει μια αίσθηση μεγέθους…

 

Αν ξεπεράσεις το αρχικό σοκ του μεγέθους ο Ν5 είναι ένας πανέμορφος προβολέας, κόσμημα. Απόλυτα συμμετρικός, τα πλαστικά του σε μαύρο ματ με άψογη εφαρμογή και ένας επιβλητικός φακός να δεσπόζει το κέντρο στην μπροστινή μεριά. Θέλεις να τον χαζεύεις ακόμα και όταν δεν παίζει…

 

 

Στο πίσω μέρος συναντάμε τα εντελώς απαραίτητα.

2 θύρες HDMI 2.0b, μία σειριακή και μία USB service θύρα, ethernet για σύνδεση στο δίκτυο μας, trigger port για σύνδεση με την οθόνη και θύρα για τον 3D emitter ώστε με τα αντίστοιχα 3D γυαλιά να μπορεί κανείς αν απολαύσει ταινίες 3D.

Επίσης στα δεξιά ο Ν5 διαθέτει και χειριστήρια λειτουργίας ώστε να μπορεί κανείς να τον λειτουργήσει και χωρίς τηλεχειριστήριο.

 

Πριν περάσουμε στην δοκιμή να αναφερθώ αν συντομία στα περιφερειακά που χρησιμοποίησα για να προβάλω με τον Ν5.

Καλώδιο χρησιμοποίησα το απόλυτο value for money ( κατά την άποψη μου ) ενεργό HDMI 2.0b καλώδιο οπτικής ίνας 10 μέτρων της Celexon.

Το συγκεκριμένο καλώδιο διαθέτει έγγραφη πιστοποίηση για 4Κ60 και εξαιτίας της οπτική ίνας ξεχνάς απλά μελλοντικές βλάβες, αποσυγχρονισμούς, κ.τ.λ

 

Σαν ενεργό καλώδιο διαθέτει φυσικά φορά στη τοποθέτηση του, ανάποδα, δεν δουλεύει.

 

Για οθόνη χρησιμοποίησα φυσικά την προσωπική μου οθόνη Celexon Dynamic Slate ALR με gain 0.8 (μπορείτε να διαβάσετε το review της εδώ για όσους δεν το έχουν διαβάσει ήδη)

Ο συνδυασμός ενός DILA με την ALR οθόνη της Celexon είναι απλά μαγικός, θα δείτε παρακάτω τι εννοώ…

 

 

 

Η Δοκιμή

 

Ο Ν5 στήθηκε απέναντι από την οθόνη και με τρεις διαφορετικές 4Κ πηγές (media player, UHD player και υπολογιστή)  η δοκιμή ξεκίνησε…

 

Φυσικά πρώτη κίνηση να περάσω το καινούργιο V3.50 firmware. H διαδικασία εξαιρετικά απλή, το κατεβάζεις, το αποσυμπιέζεις σε ένα FAT32 usb stick, το τοποθετείς στην usb θύρα του προβολέα και μετά από το μενού ξεκινάς την διαδικασία αναβάθμισης. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου 20 λεπτά…

 

Ας ξεκινήσω με μια περιήγηση στο μενού του Ν5 (το οποίο πλέον έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα όσο αφορά την δυνατότητα ρύθμισης που δίνει στον κάτοχο του) εξηγώντας παράλληλα κάποιες βασικές έννοιες και λειτουργίες (Οσο πιο απλά και περιληπτικά μπορώ, κουράγιο).

 

(συγνώμη για τις κάπως χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες αλλά λόγο του μεγάλου τους αριθμού έπρεπε να τις συμπιέσω αρκετά, μπορείτε πάντα βέβαια να κλικάρετε πάνω τους και να τις μεγαλώνετε ώστε να τις δείτε καλύτερα)

 

Στην πρώτη καρτέλα συναντάμε μαζεμένα όλα τα ρυθμιστικά εικόνας, αυτή είναι η καρτέλα που θα βλέπουμε 99 στις 100 φορές που θέλουμε να ρυθμίσουμε κάτι στον N5.

 

Στην επιλογή Content Type μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των τριών βασικών format που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το SDR (Standard Dynamic Range) για υλικό 1080p ή 4Κ, το HDR (High Dynamic Range) για υλικό 4K HDR10 και το HLG (Hybrid Log Gamma) για υλικό αντίστοιχου format (Το HLG στην ουσία είναι ένα HDR format που συναντάμε συνήθως σε streaming υπηρεσίες όπως το netflix ή δορυφορικά πακέτα και έχει την δυνατότητα να παίζει και σε μη HDR μέσα σαν απλό SDR).

Φυσικά μπορούμε να το αφήσουμε στο Auto ώστε ο προβολέας να επιλέγει αυτόματα την κατάλληλη ρύθμιση αναλόγως το υλικό που τον τροφοδοτούμε.

 

Στο picture mode μπορούμε να επιλέξουμε

αν έχουμε SDR Content Type τα γνωστά Cinema kai Natural mode

αν έχουμε HLG Content Type το HLG mode

και αν έχουμε HDR10 Content Type τότε διαθέτουμε τις εξής επιλογές στο Picture mode

Frame Adapt HDR – στην ουσία αλγόριθμος που εκτελείται από την CPU του Ν5 και ρυθμίζει αυτόματα το tone mapping σε κάθε frame ξεχωριστά σε HDR10 υλικό ελέγχοντας ανα frame την μέση φωτεινότητα του, και αυτό άσχετα με το αν υπάρχουν meta data ή όχι στην εγγραφή του υλικού.

HDR10 – εκεί ο Ν5 κάνει χρήση του μέγιστου contrast και του color gamut που διαθέτει στο οπλοστάσιο του σύμφωνα με τα meta data του υλικού

Pana_PQ – ειδικό mode για τα UHD Players της Panasonic

 

Σημείωση,  όλες αυτές οι αυτόματες ρυθμίσεις στηρίζονται στις πληροφορίες mastering που κουβαλάει το HDR μαζί του και που έχουν τοποθετηθεί εκεί από την ομάδα παραγωγής αυτού του υλικού.

Αυτές είναι δύο, τα meta data MaxCLL και MaxFALL και μπορούμε να δούμε τις τιμές τους στην τελευταία καρτέλα με τις πληροφορίες όταν παίζουμε HDR10 υλικό προβολέα μας.

MaxCLL  ( Maximum Content Light Level ) – Η μέγιστη φωτεινότητα σε μονάδα μέτρησης nits που μπορεί να πάρει κάθε ένα από τα pixel στο συγκεκριμένο υλικό HDR που τροφοδοτούμε τον προβολέα μας.

MaxFALL ( Maximum Frame Average Light Level ) – Ο μέγιστος μέσος όρος φωτεινότητας σε μονάδα μέτρησης nits του κάθε ένα καρέ (frame) του συγκεκριμένου υλικού HDR που τροφοδοτούμε τον προβολέα μας.

Και τα δυο μαζί δηλαδή μας δείχνουν την μέγιστη φωτεινότητα που μπορεί ξεχωριστά κάθε ένα από τα pixel της εικόνας μας μέσα σε ένα frame να πάρει (MaxCLL) και παράλληλα την μέγιστη φωτεινότητα που μπορούν να πάρουν όλα τα pixels της εικόνας συνολικά ως ένα frame (MaxFALL).

 

Τώρα αναγκαστικά θα πάμε λίγο παρακάτω στα ρυθμιστικά Mapping Level και Tone Mapping τα οποία έχουν άμεση σχέση με τα HDR ρυθμιστικά που εξηγήσαμε πιο πάνω αλλά ενεργοποιούνται μόνο όταν έχουμε σαν Picture Mode το HDR10 και όχι στο Frame Adapt HDR το οποίο εμφανίζει άλλα ρυθμιστικά στην ίδια καρτέλα.

Mapping Level – στην ουσία ο Ν5 με αυτό το ρυθμιστικό μας δίνει την δυνατότητα να επέμβουμε στην φωτεινότητα που χρησιμοποιεί ως αναφορά το HDR Tone Mapping όταν αυτό είναι στην θέση auto αυξάνοντας την ή μειώνοντας την αναλόγως τα γούστα μας.

 

Tone Mapping

Μέσα σε αυτό το ρυθμιστικό του μενού του Ν5 συναντάμε ίσως τα σημαντικότερα ρυθμιστικά HDR του προβολέα, τα εξής.

Picture Tone – αυξομειώνει την συνολική φωτεινότητα της εικόνας ομοιόμορφα χωρίς να κρασάρει συγκεκριμένες περιοχές της καμπύλης του gamma.

Στην ουσία το χρησιμοποιούμαι αν 1) η εικόνα μας είναι πιο σκοτεινή ή πιο φωτεινή  2)Τα meta data values είναι ασυνήθιστα χαμηλά ή ψηλά  3)Η οθόνη μας είναι μικρού ή πολύ μεγάλου μεγέθους.

Dark Level – Αυξάνοντας το κάνουμε τα σκοτεινά σημεία πιο ευδιάκριτα, μειώνοντας το κάνουμε τα σκοτεινά ακόμα πιο σκοτεινά αυξάνοντας έτσι το contrast στα μάτια μας αλλά χάνοντας πληροφορία.

Bright Level – Αυξάνει την φωτεινότητα στα high lights του frame, γίνονται πιο εκτυφλωτικά ή αντιστρόφως τους μειώνουμε την φωτεινότητα.

Γενικά με αυτά τα ρυθμιστικά φέρνουμε την εικόνα HDR εκεί που ακριβώς μας αρέσει και μας επιτρέπει ο χώρος μας να βλέπουμε, τόσο απλά (στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ρυθμιστικά του gamma HDR θα λέγαμε).

 

Αν στο Picture Mode τώρα επιλέξουμε το Frame Adapt HDR τότε το μενού μας παίρνει μια εντελώς διαφορετική οπτική όσο αφορά τα ρυθμιστικά HDR που αναφέραμε πιο πάνω

Ενεργοποιείται το HDR Processing και μπορεί χειροκίνητα να πάρει τις εξής τιμές

Static – Tο Tone Mapping αυτορυθμίζεται μια φορά σύμφωνα με τα meta data του υλικού και τέλος, με αυτή την ρύθμιση θα δούμε ολόκληρο το υλικό

Scene by Scene – Ο Ν5 ρυθμίζει αυτόματα το Tone Mapping αναλύοντας με τον αλγόριθμο του (firmware V3.50)την μέγιστη φωτεινότητα κάθε σκηνής

Frame by Frame – O N5 ρυθμίζει αυτόματα το Tone Mapping αναλύοντας με τον αλγόριθμο του (firmware V3.50) την μέγιστη φωτεινότητα σε κάθε frame ξεχωριστά

 

Επίσης προστίθεται το HDR Level που μπορεί να πάρει τιμές auto ή από -2 εως 2.

Η JVC δίνει τις παρακάτω τιμές ως αναφορά, εμείς βέβαια μπορούμε να κάνουμε την ρύθμιση που μας αρέσει…

 

Τέλος το πολύ ωραίο Theater Optimizer, με αυτό το ρυθμιστικό δίνεις στον N5 τα στοιχεία της οθόνης σου όπως μέγεθος και gain, και ρυθμίζει αναλόγως το Tone Mapping υπολογίζοντας την φωτεινότητα που θα πρέπει να φτάνει στα μάτια του θεατή, και το σημαντικότερο, δουλεύει!

 

Αν φτάσατε και διαβάσατε εως εδώ είστε ήρωες. Οτιδήποτε από δω και στο εξής θα σας φανεί παιχνιδάκι, πιστέψτε με…

 

Χρωματικά ο N5 διαθέτει ότι ακριβώς πρέπει να διαθέτει ένας προβολέας που υποστηρίζει ότι αποδίδει σωστά 4K HDR10 υλικό, χρώμα.

Στο Color Profile μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ διαφόρων Color Spaces με τα βασικά να είναι τα REC.709, DCI , BT.2020 και φυσικά το πολύ ωραίο Auto που ο Ν5 διαλέγει αυτόματα το σωστό χρωματικό τρίγωνο αναλόγως το υλικό που του βάζουμε να παίξει.

Φυσικά υπάρχει και πλήρης Color Management για αυτούς που θέλουν να ξεζουμίσουν τον Ν5 και να πάρουν τα μέγιστα δυνατά στο θέμα χρώμα, με 4 ρυθμιστικά μάλιστα για το κάθε χρώμα!

 

Αντιστοίχως υπάρχει και το πλήρης ρυθμιστικό Color Temp. όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε λεπτομερώς την θερμοκρασία της κλίμακας του γκρι και γιατί όχι να ρυθμίσουμε και το gamma μας. Υπάρχει και εδώ τιμή HDR10 ώστε να γλιτώσετε το οποιοδήποτε ψάξιμο όταν παίζετε 4K HDR10 υλικό.

 

 

Επόμενο το MPC Level

Εδώ έχουμε τα εξής ρυθμιστικά

Εnhance – Ρυθμιστικό για να βελτιώνει με ειδικό αλγόριθμο την οξύτητα της εικόνας

Smoothing – Ρυθμιστικό για να “μαλακώνει” την εικόνα κάνοντας την πιο κινηματογραφική, κάτι σαν το αντίθετο του Enhance φανταστείτε

NR – Ρυθμιστικό για την μείωση του ψηφιακού θορύβου της εικόνας

 

Επόμενο και σημαντικότατο ρυθμιστικό το Motion Control που όπως λέει και η ονομασία του έχει να κάνει με την κίνηση της εικόνας. Εδώ βρίσκουμε τα εξής υπορυθμιστικά

Low Latency – ενεργοποιημένο μειώνει το responce time των panels, ιδανικό για 4K gaming με PC ή κονσόλα

Clear Motion Drive – Το κλασικό frame interpolation στα καλύτερα του με έναν πανίσχυρο επεξεργαστή να προσθέτει frames όπου χρειάζεται ώστε η κίνηση στην εικόνα μας να είναι ομαλή. Ρυθμίζεται σε Low και High, όταν έχουμε ενεργοποιημένο το Low Latency απενεργοποιείται μιας και δεν χρειάζεται.

Motion Enhance – Ελαττώνει το motion blur ή αλλιώς την θολούρα σε κινούμενα αντικείμενα στην εικόνα μας

 

Και περνάμε στην δεύτερη καρτέλα όπου περιέχει μερικά τυπικά ρυθμιστικά μεταξύ αυτών και οι ρυθμίσεις για 3D προβολή

 

Στην τρίτη καρτέλα συναντάμε αρκετά βασικά ρυθμιστικά εγκατάστασης όπως την ρύθμιση του φακού (zoom, focus, lens shift), την ρύθμιση σύγκλισης (κατα 0.1 του pixel και αν χρειαστεί και κατά περιοχές) και διάφορα αλλα χρήσιμα ρυθμιστικά ώστε να γίνει μια άρτια εγκατάσταση του προβολέα στον χώρο μας.

 

Η τέταρτη καρτέλα είναι και η πιο αδιάφορη, θα μπορούσε να υπάρχει ως υπομενού σε κάποια άλλη…

 

Στην πέμπτη συναντάμε ρυθμίσεις όπως την ενεργοποίηση του trigger port, τον μηδενισμό των ωρών της λάμπας (σε περίπτωση που την αλλάξουμε), το factory reset που αν τα θαλασσώσουμε γερά με τα ρυθμιστικά θα επαναφέρει τον προβολέα στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις και τέλος το ρυθμιστικό μέσα από το οποίο μπορούμε να κάνουμε το firmware update (βάζουμε στικάκι στην usb, πατάμε “κάνε update” και τέλος, για τόσο απλή διαδικασία μιλάμε…)

 

Τέλος έχουμε την καρτέλα με τις πληροφορίες…

 

 

 

Μετρήσεις

 

Πάντα όταν δοκιμάζω έναν JVC η αγωνία μου στο τι θα δείξει το φωτόμετρο μου ως native contrast συγκρίνεται άνετα με αυτή ενός παιδιού που περιμένει να ανοίξει το δώρο του κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ετσι χωρίς να κάνω καμία ρύθμιση, εργοστασιακά που λέμε, έστησα το φωτόμετρο μου και ξεκίνησα διαδοχικές μετρήσεις.

Στο λευκό του…

 

Και στο μαύρο του..

 

Ετσι ώστε να μπορέσω να υπολογίσω με ακρίβεια την απόσταση τους που ως γνωστόν μας δίνει το νούμερο on/off contrast. Πήρα τις παρακάτω μετρήσεις

 

Lamp Low/Iris full close – on/off contrast 34.782:1

Lamp Low/Iris full open – on/off contrast 26.341:1

Lamp High/Iris full close – on/off contrast 35.362:1

Lamp High/Iris full open – on/off contrast 27.856:1

 

Η JVC ανακοινώνει native on/off contrast για τον N5 τα 40.000:1, τιμή που είναι πολύ κοντά σε αυτή που μέτρησα επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται ίσως για την μοναδική εταιρία του χώρου που ανακοινώνει πραγματικά νούμερα στην τιμή του contrast.

 

Πήρα και ένα σετ μετρήσεων σε SDR mode (σε HDR δεν υπάρχει κανένα νόημα να πάρω την παραμικρή μέτρηση μιας και όπως καταλάβατε στην επεξήγηση του “μενού” τα πράγματα στο HDR είναι ρευστά…πολύ ρευστά…)

 

Αυτές οι μετρήσεις είναι out of the box, ΑΡΙΣΤΟΣ απλά….

 

Από φωτεινότητα ο Ν5 μπορεί να μας δώσει από περίπου 600 lumen εως 1650 lumen αναλόγως σε ποια θέση έχουμε την λάμπα του (low/high) και την ίριδα του (full close/full open).

 

Μαύρο

Το να κάνω δοκιμή έναν JVC προβολέα και να μην αφιερώσω μια παράγραφο για την απόδοση του στις σκοτεινές σκηνές του είναι σαν να κάνω δοκιμή ελβετικής σοκολάτας και να μην αφιερώσω ολόκληρη παράγραφο μόνο για την αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο, απλά δεν γίνεται.

Το μαύρο που αποδίδει ο Ν5 (ιδιαιτέρως σε συνδυασμό με την Celexon ALR) αγγίζει στα μάτια ενός θεατή αυτό ενός OLED πάνελ τηλεόρασης, δεν υπερβάλω, είναι ακριβώς όπως το λέω. Η παρακάτω φωτογραφία είναι ακριβώς αυτό που είδαν τα μάτια μου, διακρίνεται το μενού του προβολέα και και γύρω του το απόλυτο σκοτάδι..η άβυσσος…

 

Με 35.000:1 o N5 ήδη βγάζει ένα βαθύ απολαυστικό μαύρο, προσθέτοντας το εξαιρετικό πουσάρισμα του ansi contrast που προσθέτει η Celexon ALR μπορείτε να φανταστείτε το αποτέλεσμα…

 

Σε πλάνα σαν τα παρακάτω ο Ν5 ζωγραφίζει. Το δωμάτιο σκοτεινιάζει, δεν βλέπεις τη μύτη σου και ξαφνικά ξεπηδάει από την οθόνη αυτή η εικόνα, είναι εντυπωσιακό όπως και να το δεις…

 

Απολαύστε μερικά πλάνα που τράβηξα προσεκτικά όσο πιο ρεαλιστικά μπορούσα…

 

 

 

 

 

Εντυπώσεις

HDR (Firmware V3.50)

Εχοντας δει αρκετούς N5 (και Ν7-ΝΧ9) θα έλεγα ότι με το καινούργιο firmware η σειρά Ν τελειοποιήθηκε σε όλους τους τομείς. Προφανώς η παραμονή ενός hardware για αρκετό διάστημα στην παραγωγή επέτρεψε στους ανθρώπους της JVC να αφιερωθούν στην απόλυτη βελτίωση του software και τα κατάφεραν.

Δεν υπάρχει πλέον ψεγάδι στην λειτουργία και απόδοση του N5 που δοκίμασα όσο και αν προσπάθησα να βρω κάποιο. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι αν κάποιος θέλει να ζήσει την απόλυτη εμπειρία του 4Κ HDR σε προβολή οφείλει να δει έναν Ν5. Ο τρόπος που διαχειρίζονται οι αλγόριθμοι του Ν5 σε frame adapt function το HDR περιεχόμενο είναι εκπληκτικός.

Σε κάθε σκηνή το μάτι σου απολαμβάνει την μεγάλη δυναμική περιοχή που εξασφαλίζει αυτή η διαχείριση και αν νιώσεις ότι χρειάζεται να επέμβεις κάπου, αυτό γίνεται εύκολα και σωστά με όλες τις χειροκίνητες ρυθμίσεις HDR να είναι ξεκλειδωμένες και διαθέσιμες στις ορέξεις του χρήστη/θεατή.

Πάει καιρός που έχω να ευχαριστηθώ τόσο το ψάξιμο, το πείραγμα και την εξερεύνηση ρυθμιστικών σε προβολικό μέσο.

 

 

Εικόνα

Καλά τα ρυθμιστικά, καλά και τα νέα firmware, το ζητούμενο όμως για εμένα είναι η εμπειρία θέασης που σου προσφέρει ένας προβολέας και κατ επέκταση ένα οικιακό home cinema.

Κακά τα ψέματα, λίγο η απομόνωση των ανθρώπων λόγω social media, λίγο ο σύγχρονος τρόπος ζωής, λίγο ο covid19 και τα lock down, το να μπορείς να έχεις μια όμορφη εμπειρία διαφυγής στον χώρο σου (έτσι ονομάζω πλέον την κάθε εμπειρία που μας προσφέρει “διαφυγή” από την σκληρή πραγματικότητα που ζούμε) είναι το κύριο ζητούμενο.

Αυτή λοιπόν την εμπειρία ο Ν5 την εκτοξεύει στα υψηλότερα επίπεδα της , αρκεί να τοποθετήσεις στον player ένα καλό UHD δισκάκι και ο Ν5 θα σε ανταμείψει αναλόγως.

Κινηματογραφώντας τα πλάνα για το βίντεο που θα δείτε παρακάτω έπιασα τον εαυτό μου ΠΟΛΛΕΣ φορές απλά να έχω ξεχαστεί και να παρακολουθώ ως απλός θεατής την οθόνη μου. Χάλασα πολλά πλάνα γιατί έμπαινα μπροστά στην κάμερα για να δω καλύτερα κ.τ.λ.

 

Γιατί ο N5 μπορεί και αποδίδει το κορυφαίο HDR10 σε προβολή Nίκο? Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος…

Το HDR όπως λέει και το όνομα του είναι Μεγάλο Δυναμικό Εύρος (High Dynamic Range). Για να μπορέσει λοιπόν ένα μέσο να αποδώσει το HDR θα πρέπει να διαθέτει αυτό το μεγάλο δυναμικό εύρος στις προδιαγραφές του. Και έρχομαι να απαντήσω, ο Ν5 διαθέτει native contrast 35.000:1, αν δηλαδή υποθετικά το μαύρο του είναι 1, το λευκό του είναι 35.000. Ενας 4Κ DLP προβολέας για παράδειγμα διαθέτει native πραγματικό contrast περίπου 1000:1, αν δηλαδή το μαύρο του είναι 1, τότε το λευκό του είναι 1000.

Την διαφορά την αντιλαμβάνεστε? Αν σε ένα πλάνο στο απόλυτο σκοτάδι ανάψει ένα δυνατό φως για παράδειγμα σε HDR ο Ν5 θα το παίξει 35.000 και ο DLP 1.000 (το παράδειγμα δεν είναι ρεαλιστικό, απλά το αναφέρω με αυτόν τον τρόπο ώστε να γίνει από όλους κατανοητή η σημαντικότητα του εγγενούς δυναμικού εύρους του εκάστοτε προβολέα).

Αυτό το παράδειγμα απλά για να κατανοήσετε ότι το όσο μεγαλύτερο δυναμικό εύρος διαθέτει το μέσο προβολής μας, τόσο εντυπωσιακότερο και φωτεινότερο (στα μάτια μας) θα είναι ένα πλάνο 4K HDR

Για τους πιο ψαγμένους, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς τόσο απλά διότι στο “πόσο” δυναμικό εύρος κρατάει το προβολικό μας μέσο παίζει ρόλο το ADL (Average Display Luminance) του εκάστοτε frame οπότε οι διαφορές δεν είναι τόσο χαοτικές όσο το ADL ανεβαίνει σε τιμές και σε κάποιες υψηλές τιμές του οι διαφορές εξανεμίζονται για να είμαστε ακριβείς, απλά δεν ήθελα να σας μπερδέψω με πιο πολύπλοκες έννοιες . 

 

Και ερχόμαστε στα του N5..

Η φωτεινότητα αυτού του προβολέα είναι αβυσσαλέα, αφήστε τι λένε τα νούμερα, στην περίπτωση του Ν5 δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που βλέπουμε.

Σε 110 ίντσες οθόνη με 0.8 gain ζωγράφιζε στα φωτεινά πλάνα ακόμα και σε υλικό SDR με την λάμπα στο low και την ίριδα εντελώς κλειστή, αστεία πράγματα.

Δεν μπορώ να έχω αντικειμενική κρίση πάνω στο ansi contrast που διαθέτει ο Ν5 μιας και σε όλη την διάρκεια αυτού εδώ του review τον χρησιμοποιούσα πάνω στην Celexon ALR που χαλιναγωγεί απόλυτα τις διαχύσεις του φωτός οπότε είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις τι κάνει ο προβολέας από μόνος του. Στο μέλλον σκοπεύω να κρεμάσω και μία λευκή οθόνη με gain 1 απλά για τις ανάγκες τέτοιων δοκιμών.

 

Ευκρίνεια/Αναλυτικότητα σε 4Κ HDR

Αν έχει λόγο ύπαρξης το 4Κ HDR σε ένα σαλόνι (την αναλυτικότερη άποψη μου περι HDR θα την διαβάσετε σε ξεχωριστό άρθρο που ετοιμάζω) τότε αυτός έχει να κάνει σίγουρα με το μέγεθος της εικόνας.

Οσο μεγαλύτερη εικόνα, τόσο απολαυστικότερο και αναλυτικότερο το αποτέλεσμα.

Τα 8 εκατομμύρια pixel της native 4K ανάλυσης ακόμα και πάνω από τις 110 ίντσες συνεχίζουν να προσθέτουν πληροφορία και όχι να αφαιρούν. Αν π.χ με την ανάλυση αυτή στις 65 ίντσες λαμβάνεις ας πούμε 20% περισσότερη πληροφορία και ευκρίνεια σε σχέση με την Full HD (γιατί την υπόλοιπη δεν μπορείς να την εισπράξεις λόγο μεγέθους, εκτός αν κάθεσαι και παρακολουθείς στο 1 μέτρο π.χ), στις 110 ίντσες νομίζεις ότι βλέπεις παράθυρο στον έξω κόσμο μιας και σε αυτά τα μεγέθη τα στρυμωγμένα εκατομμύρια pixels βρίσκουν τον απαραίτητο χώρο να μας δείξουν καθαρά την πληροφορία που κουβαλάνε και εμείς μπορούμε πλέον να την αντιληφθούμε. Δεν ξέρω αν μπορώ να το θέσω πιο κατανοητά…

Ο Ν5 τροφοδοτούμενος με καλό HDR10 υλικό σε οθόνη 100″+ και έχοντας ρυθμίσει σωστά το HDR gamma του (Tone Mapping) σπρώχνει τα μάτια μας στα όρια τους ξεδιπλώνοντας κάθε λεπτομέρεια της εικόνας που ίσως να μην παρατηρούσαμε ποτέ υπο άλλες συνθήκες και σε άλλο μέσο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Και ένα βιντεάκι για να το διασκεδάσετε και να ξεχάσετε λιγάκι το lock down πρωτίστως, και γιατί όχι να πάρετε και μια γεύση του Ν5

 

 

Επίλογος

Τα 5.999 ευρώ που ζητάει ο Ν5 από τον καινούργιο του ιδιοκτήτη ώστε να κοσμήσει το προσωπικό του home cinema είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό στις μέρες μας, τα δικαιολογεί όμως μέχρι τελευταίας δεκάρας. Η εικόνα που προσφέρει είναι ότι καλύτερο μπορούν να δουν ανθρώπινα μάτια σε προβολέα εν έτη 2020, ιδιαιτέρως αν κάποιος αρέσκεται σε θέαση UHD HDR υλικού.

Υπερφωτεινός, χασμουριέται ακόμα και με οθόνες μεγαλύτερες από τις καθιερωμένες 100″-120″, υψηλό contrast που προσφέρει βαθύ μαύρο διευρύνοντας τη δυναμική περιοχή στην εικόνα, εξοπλισμένος άρτια για να αποδίδει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες όπως HDR10+ και HLG όπως ακριβώς πρέπει.

Δεν γνωρίζω άλλο οπτικό μέσο να διαθέτει τόσες ποιοτικές παραμετροποιήσεις στο δύσκολο τεχνικά κομμάτι του 4K HDR. O N5 επιτρέπει στον χρήστη να στήσει το προσωπικό του home cinema και να το παραμετροποιήσει στο έπακρο με γνώμονα τις απαιτήσεις του χώρου αλλά και του προσωπικού του γούστου.

Well done JVC!

 

 

Καλές προβολές και μείνετε όλοι ασφαλείς!

 

Νίκος Τσώλας

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *