Τι προβολέα να πάρω;
29 Οκτωβρίου 2013
Καθαρισμός Optoma HD82
8 Νοεμβρίου 2013
Show all

Το καλιμπράρισμα την εποχή της κρίσης – Light Space vs Calman

Η οικονομική κρίση που περνάμε τα τελευταία χρόνια, μας έχει αναγκάσει σχεδόν όλους μας να επανακαθορίσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες, και φυσικά το καλιμπράρισμα ενός μόνιτορ, μιας τηλεόρασης ή ενός προβολέα, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό τον κανόνα, τη στιγμή μάλιστα που το συγκεκριμένο χόμπι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως και το πλέον απαραίτητο για την επιβίωσή μας!

Με την κυκλοφορία από την XRite του i1 Pro2 τον Απρίλιο του 2012, ήταν σχεδόν προκαθορισμένο το τι επρόκειτο να συμβεί. Πολλές χιλιάδες i1 Pro θα έβγαιναν τους επόμενους μήνες προς πώληση στο ebay, σε ένα μεγάλο φάσμα τιμών φυσικά, από τιμές πραγματικής ευκαιρίας έως εξωφρενικά ακριβές. Πιστεύω ότι κάποιο ποσοστό αυτών που έσπευσαν να αγοράσουν τον i1 Pro 2 το πρώτο διάστημα της κυκλοφορίας του ή να αντικαταστήσουν τον παλιό τους i1 Pro, ξεγελάστηκαν από την αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση του αισθητήρα που έκανε για πρώτη φορά η XRite μετά από πολλά χρόνια, νομίζοντας ότι πρόκειτο για νέο, εξ ολοκλήρου επανασχεδιασμένο hardware. Η πραγματικότητα φυσικά είναι εντελώς διαφορετική, ο i1 Pro 2 δεν είναι παρά ένας i1 Pro τοποθετημένος σε νέο κοστούμι. Γι’ αυτό άλλωστε και επίσημα από την XRite, δεν θεωρείται παρά το revision E του i1 Pro.

Έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση, όπου εάν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να αποκτήσει έναν i1 Pro σε πολύ καλή τιμή, δεν έχει παρά να παρακολουθεί στενά το αγγλικό και το αμερικάνικο ebay. Το γερμανικό ebay ξεχάστε το εντελώς, σχεδόν όλοι οι μεταχειρισμένοι i1 Pro που πωλούνται στη Γερμανία έρχονται σε εξωφρενικά ακριβές τιμές, οι φίλοι μας οι Γερμανοί ψάχνουν απλώς για κορόιδα!

Και γιατί να ψάχνει κάποιος να αγοράσει έναν μεταχειρισμένο i1 Pro και να μην αγοράσει έναν καινούριο i1 Display Pro Display 3 όπως συνηθίζεται να ονομάζεται) ή έναν Spyder 4, θα αναρωτηθείτε; Δεν θα επεκταθώ σε αυτό το άρθρο, μια και θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων διαβάζετε τα τεχνικά άρθρα του Projectorjunkies είστε αρκετά καλά ενημερωμένοι, αλλά θα αναφέρω απλά τη βασική κατασκευαστική διαφορά που χωρίζει έναν i1 Pro/i1 Pro 2 από έναν i1 DisplayPro ή έναν Spyder 4. Ο i1 Pro/Pro 2 είναι ένα σπεκτροφωτόμετρο οπτικής ανάλυσης 10 nm, ενώ οι i1 DisplayPro και Spyder 4 ανήκουν στη κατηγορία των tristimulus colorimeters, χρησιμοποιούν δηλαδή φίλτρα στους αισθητήρες τους, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ακρίβεια των μετρήσεών τους σε διαφορετικού τύπου displays, αλλά και στην αντοχή τους στο πέρασμα του χρόνου (το λεγόμενο «ντριφτάρισμα» του αισθητήρα ή αλλιώς η μεταβολή των μετρήσεων).

Σε όσους ασχολούνται αρκετά ή θέλουν να ασχοληθούν με το καλιμπράρισμα σε υψηλότερο επίπεδο από το απολύτως ερασιτεχνικό, είναι κοινό μυστικό: αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αποκτήσουν τουλάχιστον έναν μεταχειρισμένο i1 Pro και να τον χρησιμοποιούν είτε μόνο του, είτε ακόμα καλύτερα, σε συνδυασμό με έναν i1 Display Pro ή Spyder 4, και να τους κάνουν profile στον i1 Pro. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται τα πλεονεκτήματα και των δύο κατηγοριών αισθητήρων: ένας i1 Pro δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά στις μετρήσεις του RGB και του gamma στα χαμηλά IRE, συνήθως από τα 30 και κάτω και είναι και αρκετά αργός στις μετρήσεις του. Ένας i1 Display Pro ή Spyder 4 όμως, που θα έχει γίνει profile σε έναν i1 Pro, θα συνδυάζει την ακρίβεια του i1 Pro στο λευκό και στο χρώμα με τη δική του ακρίβεια στα χαμηλά IRE αλλά και τη ταχύτητα των μετρήσεων.

Αυτή τη στιγμή στο αγγλικό αλλά και στο αμερικάνικο ebay, οι μεταχειρισμένοι i1 Pro πωλούνται σε τιμές από τα 100-150 ευρώ (πραγματικά κελεπούρια σε αυτές τις τιμές), συνήθως σκέτοι οι αισθητήρες χωρίς καθόλου τα αξεσουάρ που τους συνοδεύουν, έως και πολύ πάνω από τα 1.000 ευρώ, εάν πρόκειται για τα πακέτα Publish κτλ. Ζυγίστε πολύ προσεκτικά τις πραγματικές σας ανάγκες.

Εάν π.χ., η μοναδική σας ανάγκη είναι να καλιμπράρετε την τηλεόραση ή τον προβολέα σας, τότε δεν σας χρειάζεται τίποτε άλλο πέρα από τον ίδιο τον i1 Pro και το initialize plate του. Κατεβάζετε και το HCFR στην έκδοση 2.0 που τον υποστηρίζει και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε! Θα σας λείψει ένα μόνο αξεσουάρ: το λεγόμενο tripod holder που σταθεροποιεί τον i1 Pro σε τρίποδο για τις μετρήσεις από την οθόνη ενός προβολέα ή από μια τηλεόραση LCD ή Plasma. Οι πατέντες που μπορείτε να κάνετε είναι πολλές, εδώ στις φωτό βλέπετε μία δική μας πατέντα για τον δικό μας i1 Pro. Έχει χρησιμοποιηθεί μια βάση για κινητό τηλέφωνο στο αυτοκίνητο, καθώς και ένα μικρό κομμάτι ελαστικού ιμάντα, στις άκρες του οποίου έχουν ραφτεί δύο μικρά γαντζάκια.

Η πιο πρόχειρη λύση φυσικά, είναι να στερεώσετε τον i1 Pro με μονωτική ταινία πάνω στο τρίποδο (Χαχαχά, Γιάννης Χατζηγεωργίου solution)!

Αν όμως π.χ., θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον i1 Pro για να καλιμπράρετε το μόνιτορ του υπολογιστή σας, σε συνεργασία με το ανάλογο software της XRite (i1 Profiler) ή άλλο, για να δημιουργήσετε το ανάλογο profile στο pc σας, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ελαφρά. Εάν αγοράσετε σκέτο τον i1 Pro χωρίς να τον συνοδεύει το i1 Profiler με άδεια χρήσης του, θα διαπιστώσετε έκπληκτοι ότι απλά το i1 Profiler δεν θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε και να σώσετε το profile. Εάν πάλι θέλετε να καλιμπράρετε το μόνιτόρ σας αποκλειστικά με τη χρήση των δικών του ρυθμιστικών, και χωρίς τη βοήθεια της κάρτας γραφικών, τότε δεν υπάρχει φυσικά κανένα πρόβλημα. Σε αυτή τη περίπτωση υπεισέρχονται άλλοι περιοριστικοί παράγοντες, όπως τα ανεπαρκή ή ελλειπή ρυθμιστικά των μόνιτορς, ειδικά στον τομέα του color management.

Επίσης για ένα μόνιτορ υπολογιστή, θα διαπιστώσετε ότι σας είναι ουσιαστικά αναγκαίο για το καλιμπράρισμα το αξεσουάρ του i1 Pro που λέγεται flat screen holder, το αξεσουάρ δηλαδή που τον στερεώνει σε ένα μόνιτορ ή μια σχετικά μεσαίου μεγέθους τηλεόραση, για την απομόνωση του εξωτερικού φωτισμού κτλ.

Τι κάνετε λοιπόν, εάν έχετε «τσιμπήσει» έναν i1 Pro σε τιμή-σκότωμα στο αγγλικό ebay στα 100-150 ευρώ, αλλά σας έχει έρθει σκέτος, χωρίς δηλαδή καθόλου αξεσουάρ; Εάν σας χρειάζεται οπωσδήποτε το flat screen holder, τότε οι επιλογές σας είναι ελάχιστες, και ουσιαστικά μία και μοναδική. Η XRite δεν το πουλάει σκέτο, σαν αξεσουάρ. Επί μήνες το έψαχνα στα ευρωπαϊκά site, χωρίς να βρω ούτε ένα που να το διαθέτει. Με πολύ κόπο εντόπισα τρία αμερικάνικα site που το διέθεταν, αλλά τα δύο από αυτά δεν έστελναν καθόλου δέματα στην Ευρώπη. Και τα τρία το πουλούσαν στην ίδια ουσιαστικά τιμή από 70 έως 75 δολάρια. Το μοναδικό που στέλνει Ευρώπη είναι το παρακάτω, αλλά με μεταφορικά σε τιμή «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω», στα 75 δολάρια, ακριβότερα δηλαδή από το ίδιο το αξεσουάρ!

 http://www.colorhq.com/product-p/367254.htm

Επίσης, επειδή θα έστελνε με κούριερ, το πιθανότερο είναι ότι θα κολλούσε και στο τελωνείο, με ακόμη περίπου 70 ευρώ επιβάρυνση, χώρια την ταλαιπωρία που θα υποστείτε. Οπότε, η καλύτερη λύση είναι αυτή που υιοθετήσαμε κι εμείς, το αγοράσαμε μεν από το συγκεκριμένο κατάστημα , αλλά στάλθηκε σε διεύθυνση γνωστού στην Αμερική που μας το έστειλε με το απλό ταχυδρομείο (USPS), με κόστος μόλις 10 ευρώ.

Ωραία λοιπόν, έχουμε φτάσει στο σημείο που έχετε στα χέρια σας έναν μεταχειρισμένο i1 Pro σε πολύ καλή κατάσταση. Μείνετε μακριά από εμφανώς κακομεταχειρισμένες μονάδες, με έντονα σημάδια χρήσης, βαθιές γρατζουνιές ή χτυπήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα μετράνε κουκουρούκου, μια και ένα σπεκτροφωτόμετρο μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από ένα δυνατό χτύπημα ή μια πτώση από μεγάλο ύψος. Για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον μαγικό κόσμο του καλιμπραρίσματος, σας χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα συνεργαστεί μαζί του, όπως είναι το HCFR 2.0, το οποίο μάλιστα είναι και εντελώς δωρεάν. Προγράμματα όπως το Calman ή το ChromaPure επίσης συνεργάζονται με τον i1 Pro, αλλά δεν είναι δωρεάν φυσικά. Κάποιος λοιπόν που δεν θα ήθελε να διαθέσει επιπλέον χρήματα πέρα από την αγορά του ίδιου του i1 Pro, δεν είχε άλλη επιλογή πέρα από το HCFR 2.0.

Τελευταία όμως, άξαφνα μας προέκυψε και μια δεύτερη δωρεάν επιλογή. Η Light Illusion, η εταιρεία που έχει δημιουργήσει το LightSpace, ένα software καλιμπραρίσματος που προωθείται για πώληση –στους επαγγελματίες calibrators κυρίως λόγω πολύ υψηλής τιμής– το τελευταίο σχετικά διάστημα, σας επιτρέπει να κατεβάσετε δωρεάν από το site της  μια light έκδοση του LightSpace για να αξιολογήσετε τις δυνατότητες του προγράμματος. Η συγκεκριμένη έκδοση συνεργάζεται κανονικά με τον i1 Pro, αλλά φαίνεται ότι έχει τις περισσότερες δυνατότητες «κλειδωμένες», που θα είναι δηλαδή κανονικά ξεκλείδωτες όταν το πρόγραμμα έχει αγοραστεί κανονικά. Παρόλα αυτά, μπορείτε να προχωρήσετε σε κανονικό καλιμπράρισμα, έστω και με μεγαλύτερη δυσκολία, ή να πάρετε μετρήσεις χρησιμοποιώντας την δωρεάν έκδοση του LightSpace σε συνεργασία με έναν i1 Pro.

Αυτό που σκέφτηκα εγώ, είναι να συγκρίνω τις μετρήσεις της δωρεάν έκδοσης του LightSpace με ένα πολύ δημοφιλές πρόγραμμα καλιμπραρίσματος όπως είναι το Calman, όταν και τα δύο συνεργάζονται με έναν i1 Pro, και να σας παρουσιάσω τα αποτελέσματα. Σκοπός μου φυσικά, δεν ήταν άλλος από το να διαπιστώσω κατά πόσο μπορεί να διαφέρουν οι μετρήσεις των δύο προγραμμάτων, όταν μετράνε την ίδια πηγή φωτός με τον ίδιο ακριβώς αισθητήρα. Και παρόλο που το site μας είναι επικεντρωμένο αποκλειστικά στους προβολείς, η πρώτη μου δοκιμή ήθελα να γίνει σε ένα πιο σταθερό display από την άποψη της φασματικής συμπεριφοράς και τις τυχόν αλλαγές της. Έτσι λοιπόν επέλεξα να μετρήσω και με τα δύο προγράμματα το μόνιτορ που έχω στο σπίτι, το Dell U2410.

Ένα επιπλέον στοιχείο που με έκανε να επιλέξω το Dell U2410 για τη πρώτη μου δοκιμή, είναι και το γεγονός ότι αποδίδει πολύ μεγαλύτερη φωτεινότητα από οποιονδήποτε home cinema προβολέα κι αν επέλεγα, με 120 περίπου nits φωτεινότητα στο λευκό του, ενώ το αποδιδόμενο on/off contrast του είναι πολύ μικρό στο 500-600:1, έτσι ακόμα και τα πολύ χαμηλά IRE αλλά ακόμα το μαύρο θα ήταν ουσιαστικά μέσα στα όρια μέτρησης του i1 Pro. Εννοείται ότι αργότερα θα προσπαθήσω να επαναλάβω τη σύγκριση ανάμεσα στα δύο προγράμματα και σε έναν προβολέα.

Οι συνθήκες δοκιμής ήταν οι ακόλουθες: Το Dell U2410 ήταν σε λειτουργία για πολλές ώρες (πάνω από έξι), όταν έγιναν οι μετρήσεις, άρα ήταν πλέον απόλυτα σταθεροποιημένο όσον αφορά την απόδοσή του. Πρόγραμμα απεικόνισης ήταν το Photoshop και χρησιμοποιήθηκαν πατερνάκια δικής μου κατασκευής, με σκοπό να μετρηθεί το πιο σύνηθες mode που υπάρχει στα μόνιτορς των περισσότερων από εμάς, που δεν είναι άλλο από το κλασικό SRGB. Χρησιμοποιήθηκαν λοιπόν έντεκα πατερνάκια για τη μέτρηση του RGB και του gamma, από το 0% (μαύρο) στο 100% (λευκό) με αύξηση 10%. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν εφτά ακόμα πατερνάκια για τις μετρήσεις χρώματος, τα κλασικά 75% φωτεινότητα, τόσο για τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χρώματα, όσο και για το λευκό.

Από την κεντρική οθόνη Calibrate του LightSpace, μπορούσα να πιστοποιήσω ότι τα πατερνάκια που είχα φτιάξει είχαν τα απόλυτα σωστά digitals, μια και το LightSpace είναι το μοναδικό πρόγραμμα που αναφέρει τα σωστά digitals που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε κάθε πατερνάκι. Όλα τα πατερνάκια προβάλλονταν από το Photoshop στο μεγαλύτερο δυνατό μήκος και πλάτος της οθόνης, αφού είχε πατηθεί control + 0. Στη φωτό βλέπετε τις συνθήκες δοκιμής, με το LightSpace να μετράει το κίτρινο χρώμα.

Έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά μου, έτσι ώστε ο i1 Pro να τοποθετηθεί και να μετρήσει στο ίδιο ακριβώς σημείο στο Dell U2410 και με τα δύο προγράμματα, στην προσπάθειά μου να βγάλω από την εξίσωση τον παράγοντα της χρωματικής ανομοιομορφίας του μόνιτορ, και για να το πετύχω αυτό χρησιμοποίησα το εξής κόλπο: το μόνιτορ στη πίσω πλευρά του διαθέτει μια μικρή κούρμπα στο επάνω μέρος της βάσης, που είναι υπεραρκετή σε διαστάσεις για να φιλοξενήσει το βάρος εξισορρόπησης του flat screen holder του i1 Pro. Τοποθετώντας λοιπόν το βάρος εξισορρόπησης στο κέντρο της κούρμπας και με ευθυγραμμισμένο τον ιμάντα, μου εξασφάλιζε την τοποθέτηση του i1 Pro στο κέντρο του μόνιτορ ως προς τον οριζόντιο άξονα. Τοποθετώντας έπειτα το βάρος εξισορρόπησης με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε μόλις να ακουμπά στη κούρμπα, μου εξασφάλιζε την τοποθέτηση του i1 Pro στο ίδιο ακριβώς σημείο του μόνιτορ όσον αφορά το ύψος στον κάθετο άξονα.

Εννοείται ότι και στα δύο προγράμματα είχε επιλεγεί το SRGB στο gamut. Πρώτα έγιναν οι μετρήσεις με το LightSpace και αμέσως μετά με το Calman. Και στα δύο προγράμματα χρησιμοποιήθηκε ένα και μοναδικό initialize του i1 Pro (dark reading). Στο LightSpace οι μετρήσεις έγιναν ως εξής: επέτρεπα στον i1 Proνα πάρει αρκετές συνεχόμενες μετρήσεις, περίπου 6-7 στο κάθε πατερνάκι, μετά πατούσα stop, και έκανα print screen την εικόνα του laptop, μια και η free έκδοση του LightSpace δεν σου επιτρέπει να σώσεις τα δεδομένα των μετρήσεων. Ξεκίνησα από τη μέτρηση του λευκού και κατέβαινα προς τα κάτω μέχρι τη μέτρηση του μαύρου, και αμέσως μετά ακολούθησαν οι μετρήσεις χρώματος.

Στο Calman ακολούθησα την ίδια ακριβώς διαδικασία, πρώτα οι μετρήσεις του λευκού και κατέβηκα προς το μαύρο, και αμέσως μετά οι μετρήσεις χρώματος. Μια και δεν χρειαζόμουν να κάνω print screen στο Calman, η διαδικασία ολοκληρώθηκε γρηγορότερα, περίπου στα 4-5 λεπτά το πολύ, και ο ειδικός δείκτης στο Calman που δείχνει κατά πόσο ο i1 Pro χρειάζεται νέο dark reading ήταν μόλις στο 5, ενώ οι μετρήσεις των πολύ χαμηλών IRE και του μαύρου έγιναν με τον ειδικό δείκτη στο 8 και 7. Κρατήστε αυτό σαν στοιχείο, μια και θα μας χρειαστεί στη συνέχεια παρακάτω.

Στους δύο αναλυτικούς πίνακες παρακάτω σας επισυνάπτω τα στοιχεία των μετρήσεων από τα δύο προγράμματα. Σας έχω βάλει λοιπόν τις συντεταγμένες (x, y) της κάθε μέτρησης, καθώς και την αποδιδόμενη φωτεινότητα σε nits σε κάθε πατερνάκι. Επίσης αναφέρεται η θερμοκρασία χρώματος και το dE κατά DE2000 στις μετρήσεις του RGB και κατά CIE94 στις μετρήσεις χρώματος. Σχετικά με τη θερμοκρασία χρώματος που γενικά είναι μη συγκρίσιμη, μια και η ίδια θερμοκρασία χρώματος μπορεί να επιτευχτεί με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς του RGB, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι συγκρίσιμη, μια και τα δύο προγράμματα μετράνε στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή προς το πολύ θερμό, όπως φαίνεται και από τα ποσοστά του RGB στους πίνακες.

Από τους πίνακες των μετρήσεων γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τα δύο προγράμματα μετράνε το ίδιο ουσιαστικά στο RGB, με πολύ μικρές διαφορές από τo λευκό 100% έως και το 30% φωτεινότητα. Οι διαφορές τους αρχίζουν να μεγαλώνουν αρκετά στο 20%, ενώ κορυφώνονται στο 10% και στη μέτρηση του μαύρου. Με γνωστή την αδυναμία του i1 Pro στις μετρήσεις του στα χαμηλά ποσοστά φωτεινότητας, οι διαφορές αυτές είναι πολύ εύκολα εξηγήσιμες.

Παρόλα αυτά το Calman φαίνεται να επικρατεί με «λογικότερες» και όχι τόσο έντονα ακραίες παρεκκλίσεις, σαν αυτές που παρατηρούνται στις μετρήσεις του LightSpace, στα 20% φωτεινότητα και κάτω. Ένα πρώτο στοιχείο που το πιστοποιεί αυτό είναι η μέτρηση της φωτεινότητας του μαύρου. Το LightSpace μέτρησε 0,75 ολόκληρα nits, και εάν ίσχυε αυτό το νούμερο το Dell U2410 θα έπρεπε να αποδίδει μόλις 155:1 on/off contrast! Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, το μόνιτορ έχει μετρηθεί σε πολλαπλά reviews και αποδίδει παντού κάπου ανάμεσα στο 500 έως 700:1 on/off contrast. Αντίθετα, το Calman φαίνεται να αποτύπωσε πολύ σωστότερα τη φωτεινότητα του μαύρου στα 0,18 nits, πράγμα που φέρνει το on/off contrast στο 645:1.

Στη φωτό μπορείτε να δείτε τη μέτρηση του LightSpace στο μαύρο.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσω γιατί οι μετρήσεις του LightSpace φαίνονται να «ξεφεύγουν» περισσότερο από αυτές του Calman στα 20% φωτεινότητα και κάτω, η μοναδική λογική εξήγηση που φαίνεται να ευσταθεί, είναι ότι έγινε μόνο ένα initialize στον i1 Pro καθόλη τη διάρκεια των μετρήσεων, που όμως κράτησαν πολύ περισσότερο χρονικά, τουλάχιστον 9-10 λεπτά συνολικά, λόγω της διαδικασίας των print screen που έπρεπε να κάνω, ενώ οι μετρήσεις του Calman είχαν ολοκληρωθεί μέσα σε 3-4 λεπτά το πολύ. Πιστεύω δηλαδή ότι εάν είχε γίνει δεύτερο initialize στον i1 Pro στις μετρήσεις με το LightSpace στα πολύ χαμηλά IRE, οι μετρήσεις του θα είχαν προσεγγίσει αυτές του Calman. Θα προσπαθήσω να επαναλάβω οπωσδήποτε τις μετρήσεις με ένα δεύτερο initialize με το LightSpace για να το επιβεβαιώσω.

Όσον αφορά το χρώμα, οι μετρήσεις ανάμεσα στα δύο προγράμματα είναι ουσιαστικά ταυτόσημες, με πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους, με μοναδική εξαίρεση τη μέτρηση της φωτεινότητας του μπλε, που κυμαίνεται στο 14-15%, και αυτό φυσικά αιτιολογείται από τη πολύ χαμηλή φωτεινότητα του μπλε χρώματος.

Όσον αφορά το interface των δύο προγραμμάτων, δεν υπάρχει καμία σύγκριση κατά την ταπεινή μου άποψη, το LightSpace φαίνεται να είναι έτη φωτός μπροστά σε σχέση με το Calman σε όλες του τις εκδόσεις της σειράς 4.0. Στο Calman ο αρχάριος χρήστης «χάνεται» κυριολεκτικά τις πρώτες φορές που θα έρθει σε επαφή με το πρόγραμμα, μη ξέροντας τι πρέπει να κάνει, και θα του πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί και να κατανοήσει τα διαφορετικά μενού και τη διάταξη των παραθύρων.

Εντελώς αντίθετα, δεν μπορώ παρά να δώσω εύσημα στον άνθρωπο ή στην ομάδα ανθρώπων που σχεδίασε το interface του LightSpace! Τα μενού του είναι πολύ εύκολα κατανοητά και ιδανικά τοποθετημένα, ο έμπειρος calibrator δεν θα χρειαστεί παρά ελάχιστα λεπτά για να σετάρει το πρόγραμμα και να ξεκινήσει να καλιμπράρει, ενώ ακόμα και ο αρχάριος χρήστης που θα τρέξει το πρόγραμμα για πρώτη φορά θα δυσκολευτεί ασύγκριτα λιγότερο σε σχέση με το Calman.

Στην ενότητα Calibrate του LightSpace καλιμπράρεις τα πάντα σε μία και μοναδική οθόνη, ταυτόχρονα RGB και χρώμα χωρίς να αλλάξεις καν παράθυρο, πλην του gamma. Λάτρεψα επίσης το ότι το LightSpace απεικονίζει τα σωστά digitals που πρέπει να έχει το κάθε πατερνάκι κατά τη ρύθμιση του RGB.

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι αξίζει να κατεβάσετε για να δοκιμάσετε την δωρεάν έκδοση του LightSpace. Δυστυχώς η πλήρης ολοκληρωμένη σουίτα κοστίζει πάρα πολλά χρήματα, είναι μακράν το ακριβότερο πρόγραμμα καλιμπραρίσματος. Ένα άλλο μειονέκτημα της free έκδοσης του LightSpace είναι ότι δεν υποστηρίζει –δυστυχώς– την retail έκδοση του i1 DisplayPro, παρά μόνο την OEM έκδοσή του, που πουλάει ή ίδια η LightIllusion

Παναγιώτης Βογιατζάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *