BenQ W7500 full review
19 Δεκεμβρίου 2013
Κράμερ εναντίον Κράμερ ή αλλιώς i1 Pro vs i1 Pro
29 Δεκεμβρίου 2013
Show all

Πτώση του on/off contrast σε Sony SXRD – ενημέρωση

Σε παλιότερο μου άρθρο είχα μιλήσει για ένα περίεργο πρόβλημα που αντιμετώπισα σε έναν Sony VPL-VW80, που αφορούσε την πολύ μεγάλη πτώση του on/off contrast.

 

Το σχετικό μας άρθρο

http://www.projectorjunkies.com/?p=1384

Φυσικά δεν έμεινα με σταυρωμένα χέρια και άρχισα να το ψάχνω παραπάνω.

Ανακάλυψα ότι οι πρώτοι που ανέφεραν δημόσια αυτό το πρόβλημα, ήταν “συνάδελφοι” από το Γερμανικό Cine4home και μάλιστα έγραψαν για αυτό στο Avsforum το 2008-9. Με λίγο ψάξιμο θα βρείτε αρκετά θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Μερικά από τα links

http://www.avsforum.com/t/1172164/sxrd-ages-badly

http://www.avsforum.com/t/1062793/sony-vpl-hw10-v-panny-pt-ae3000/210#post_15047981

και κάποιος “τολμηρός” που αναφέρει πρόβλημα στο gamma ενός HW10 που άρχισε σταδιακά να πέφτει. Λογικό θα έλεγα μιας και η καταστροφή των πολωτικών “φωτίζει” όλη τη κλίμακα του γκρι και την συμπιέζει προς τα πάνω..προς το αμετακίνητο λευκό, ρίχνοντας τα νούμερα του gamma. Μάλιστα μιλάει για ξέπλυμα της εικόνας κάτι που διαπίστωσα και εγώ. Αξίζει μια ματιά..

http://www.avsforum.com/t/1168031/sxrd-ageing-what-to-expect

 

Είναι γνωστό ότι εάν λες αλήθειες σε πολλά Forum δημιουργείς εχθρούς, τα γνωστά “παπαγαλάκια-εμποράκους-παντογνώστες” που στην “πέφτουν” επί τόπου.

Ας παρακολουθήσουμε κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματα για το τυπικό της υπόθεσης, αν και καλό είναι να διαβάσετε ολόκληρα τα νήματα ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα..

 

Μερικά λόγια από Cine4home μεριά

About Sony: This company is impossible to deal with lately. Also, we found major technical flaws in the SXRD technology which they are not happy about…

We measured a few SXRD projectors already, which are continously losing their native contrast. Worst case is a Pearl, which is already way below 1000:1 natively.

With brand new Black Pearls, we found contrast deviations of up to 60% !

We do not know how many SXRD projectors will be affected. We measured like 5 of them in the last half year and all showed some degradation in contrast, color unformity and bright corners. This might not be representative (yet), so we do not make ane prognosis.

One of the VW100 had a brand new bulb yes. And one VW50 had about 400 lamp hours or so. The VW50 had the following issues:

– Bright corners became brighter
– Color uniformity degraded
– Native contrast degraded to a point, where you can actually see it. Means, the black became grey over time. So it is kinda obvious it has to do with “black”-polarization of the light.

The VW50 owner is a friend of mine and last time I talked to him he said “the black level got even worse since you measured the contrast last time”

The VW60 with their deviation were all brand new.

Now if you have issues like these with your projectors you usually send them to service but if the service denies the problems, then what you do?

 

και ξεκαθαρίζει για τους DILA που είναι παρόμοιας τεχνολογίας

Although both being LCOS, we can NOT find any of these issues with the D-ILA projectors. No loss in contrast, not so big deviations and better service…

Seems the many years of experience with LCOS ist helping JVC alot… even my old D-ILA G10 never had any contrast loss..

 

Αφού κάποιοι δειλά δειλά άρχισαν να μιλούν και για προβληματικό contrast στους δικούς τους προβολείς…ήρθε το “παπαγαλάκι” του forum (παντού υπάρχει και από ένα τουλάχιστον) να αμφισβητήσει τις απόψεις του Cine4home και να δικαιολογήσει την Sony…φυσικά χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα..

1) I have a friend with a 3 year old VW100 and his projector looks like the day it was new (φοβερή τεκμηρίωση!).

2) The only SXRD problems I have seen reported have been in RPTV sets and Sony has extended the warranty service on those products (η καλή μας υπεύθυνη Sony).

3) I have sent email to my Sony tech contacts regarding life span expectancy for ALL SXRD optical block components and I will post their comments when I get them (περιμένεις να σου πουν τι ακριβώς;μας πιάσατε στα πράσα;).

4) Sony tech support in the US has been very good at the Laredo service facility in Tx as well as the tech/R&D site in California (αυτό στην Ελλάδα το λέμε “γλύψιμο”).

5) There are many SXRD projector owners on AVS who constantly tweak their projectors and they would not hesitate to mention a serious issue such as contrast loss. Our AVS ownership of SXRD based projectors is certainly broad and deep enough for a pattern of panel failures to have developed and become obvious long before now.

 

Ακριβώς από κάτω και πάλι “παπαγαλάκι-σιγονταδόρος” αυτή τη φορά, που ο κύριος ρόλος του είναι να συμφωνεί πάντα με το κυρίως “παπαγαλάκι”

Thanks! We all appreciate your efforts and excellent input.

και φυσικά έρχεται και η σειρά της αλήθειας από κάποιο τυχαίο μέλος..

Yes, but you understand that if you don’t say what some want to hear on this forum then you must be wrong or not telling the truth

Αυτά απλά για να πάρετε μια ιδέα γιατί μαζικά προβλήματα μεγάλων εταιριών δύσκολα βγαίνουν στη φόρα και πως αυτά “πνίγονται” τις περισσότερες φορές από τους γνωστούς αγνώστους…

 

Μπορεί οι ιδιοκτήτες Sony SXRD προβολέων να είναι πάρα πολλοί. Πόσοι από αυτούς όμως διαθέτουν φωτόμετρο; Πόσοι από αυτούς θα καταλάβουν ότι το ο.ο1 nits μαύρο έγινε 0.05, πράγμα το οποίο σημαίνει 5 φορές χειρότερο on/off contrast; Πόσοι από αυτούς ασχολούνται με το calibration του προβολέα τους ώστε να μετρήσουν το χαμηλό gamma; Και τέλος αυτοί που τηρούν τα παραπάνω, πόσοι από αυτούς θα βγουν δημόσια να μιλήσουν για πρόβλημα ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ προβολέα για τον οποίο έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ και θα χρειαστεί να τον μεταπουλήσουν ως μεταχειρισμένο κάποια στιγμή (ως γνωστόν ο δικός μας είναι και ο καλύτερος και δεν μας αρέσει καθόλου να φαινόμαστε δημοσίως “κορόιδα” ή ότι την πατήσαμε).

Ας μην ξεχνάμε και τους βασιλιάδες της άγνοιας και της ημιμάθειας που πιστεύουν ότι ένα τέτοιο πρόβλημα στο hardware του προβολέα λύνεται…απλά με calibration (κάπου το πήρε το μάτι μου και αυτό και κόντεψα να..κάνω κοιλιακούς..)…αυτοί βέβαια ανήκουν στο διασκεδαστικό κομμάτι της υπόθεσης…

Όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο να “βουίξει” ο κόσμος της βιντεοπροβολής ακόμη και για ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε πολύ μεγάλα ποσοστά.

Ας έρθουμε όμως στο πρόβλημα.

Είμαστε οι πρώτοι παγκοσμίως που ανακαλύψαμε και δημοσιεύσαμε συγκεκριμένα την πηγή του κακού (αν και το cine4home έκανε πρώτο την κρούση για πρόβλημα μάλλον στην πόλωση φωτός και οφείλουμε να το παραδεχθούμε). Μιλάμε για την καταστροφή της πολωτικής επίστρωσης στα φίλτρα που βρίσκονται πριν από τα πάνελς και έτσι λύσαμε την απορία πολλών αναγνωστών ανά τον κόσμο.

Εδώ κάπου να πω ότι η επίστρωση αυτή βρίσκεται στο εσωτερικό του οπτικού (και όχι στην εξωτερική μεριά του κρυστάλλου) και είναι αδύνατον να καταστραφεί από “ατύχημα” ακόμη και αν ο προβολέας λυθεί  για καθαρισμό από τον  χασάπη της γειτονιάς. Το οπτικό είναι σφραγισμένο (γιαυτό και στους SXRD δεν έχουμε πρόβλημα με κόκκους σκόνης σαν τους LCD) και πρόσβαση στο εσωτερικό του δεν υπάρχει εκτός αν αφαιρέσεις τα SXRD πάνελς. Με μια τέτοια ενέργεια φυσικά “ξεχνάς” τον προβολέα, διότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να αποκτήσει σωστή σύγκλιση μετά την επανατοποθέτηση των πάνελς και στην ουσία αχρηστεύεται. Δηλαδή η καταστροφή αυτής της επίστρωσης δεν μπορεί να επέλθει από ανθρώπινο χέρι ούτε καν ηθελημένα, παρά μόνο από φθορά χρήσης και αστοχία υλικού.

 

Αυτά τα πολωτικά φίλτρα έχουν δυο επιστρώσεις εσωτερικά. Πρώτη επίστρωση είναι ένας one way καθρέφτης. Δηλαδή επιτρέπει από την μια μεριά να περάσει το φως ενώ το ανακλά από την άλλη. Πάνω σε αυτή την επίστρωση υπάρχει άλλη μία που παίζει τον ρόλο του πολωτικού φίλτρου. Για εμένα προσωπικά, και μακάρι να διαβάζουν αυτή τη στιγμή και μηχανικοί της Sony, το πρόβλημα δημιουργείται πρώτον από τις υψηλές θερμοκρασίες (είπαμε σφραγισμένο οπτικό σημαίνει ότι δεν κυκλοφορεί αέρας μέσα του άρα δεν ψύχεται) και δεύτερον από το λάθος να κάνεις επίστρωση πάνω στην επίστρωση (πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει η JVC στις δικές της υλοποιήσεις).

Η δεύτερη επίστρωση χάνεται, το φως δεν πολώνεται με αποτέλεσμα να φτάνει στην οθόνη μας σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που θα έπρεπε σε όλη την κλίμακα του γκρι, καταστρέφοντας ουσιαστικά τον on/off contrast και το gamma μας.

Πάμε να δούμε αναλυτικά πως γίνεται αυτό σε ένα SXRD οπτικό. Το κρύσταλλο – καθρέφτης με την διπλή επίστρωση είναι το κυκλωμένο πράσινο και το πάνελ μας με το καφέ χρώμα. Το μπλε υλικό φανταστείτε το σαν την επίμαχη επίστρωση πόλωσης που βρίσκεται ενσωματωμένη πάνω στο κυκλωμένο πράσινο.

Το φως περνώντας για πρώτη φορά από το πολωτικό φίλτρο πολώνεται Α (να το κάνουμε όσο ποιο απλό γίνεται) και καταφθάνει σαν Α στο πάνελ. To πάνελ αναλαμβάνει να επιτρέψει κάποιο φως να περάσει και να επιστρέψει ως Α και κάποιο άλλο το πολώνει Β. Στην επιστροφή του το φως φτάνει ξανά στο πολωτικό φίλτρο (όπως βλέπετε και στη φωτογραφία) κάποιο μέρος του σαν Α και κάποιο μέρος του σαν Β. Το πολωτικό φίλτρο επιτρέπει στο Α να περάσει  και απορροφά το Β (είπαμε, είναι πολωτικό φίλτρο Α). Έπειτα το φως ανακλάται στον one way καθρέφτη και φτάνει στη συνέχεια στο φακό και στην οθόνη μας. Αυτή είναι μια πολύ απλή ανάλυση για να γίνει από όλους κατανοητή.

Καταλαβαίνετε ότι αφαιρώντας το πολωτικό φίλτρο από την εξίσωση, το πάνελ στέλνει πίσω όσο φως δέχεται και αυτό με τη σειρά του φτάνει στο φακό. Και γιατί το contrast μας δεν μηδενίζεται εντελώς θα ρώταγε κάποιος. Διότι το οπτικό διαθέτει και άλλα πολωτικά που είναι ενσωματωμένα πάνω στο πάνελ. Φυσικά όμως δεν είναι σχεδιασμένα να δέχονται όλο το βάρος της πόλωσης με τα γνωστά αποτελέσματα υποδιπλασιασμού (καταστροφής) του on/off contrast.

Για το πρόβλημα αυτό έχω μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη πλέον, διότι πέρασαν από τα χέρια μου άλλοι δυο SXRD προβολείς και μάλιστα της κατηγορίας high end. Ένας VPL-VW90ES και ένας VPL-VW95ES που και οι δυο υπέφεραν από μεγάλη μείωση contrast, ο ένας με 1700 ώρες και ο άλλος με 1000 κάτι. Στον VW90 δε, μέτρησα ένα από τα χαμηλότερα on/off contrast ever, κάτι πάνω από 700:1 και μάλιστα στην καλύτερη μέτρηση (με ίριδα σχεδόν κλειστή!).

Εξαιτίας της τεχνικής πολυπλοκότητας του προβλήματος, το να επικοινωνήσω με το Ελληνικό επίσημο service θα ήταν ανώφελο κατά την άποψη μου. Ετοιμάζω επιστολή που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και θα αποσταλεί στο κεντρικό ευρωπαϊκό service της Sony. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε την επίσημη θέση της εταιρίας πάνω σε ένα πρόβλημα που για εμένα πλέον, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό ή τυχαία αστοχία υλικού. Φυσικά θα σας κρατώ ενήμερους και οποιαδήποτε απάντηση θα δημοσιευτεί εδώ στο projectorjunkies.

 

Καλές προβολές και καλή χρονιά!

Νίκος Τσώλας

2 Comments

  1. Μπράβο! Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Γιατί ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει την αλήθεια και τι ακριβώς αγοράζει. Τελικά στείλατε την επιστολή ? Απάντησε η Sony ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *