Optoma HD67 + 3D-XL
2 Φεβρουαρίου 2013
Προηγμένες ρυθμίσεις part I
6 Φεβρουαρίου 2013

Πρόσφατα ήρθε στο εργαστήριο μας ένας προβολέας της Optoma και συγκεκριμένα ο hd800xlv με ένα μυστήριο χρωματικό πρόβλημα.

Λένε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις ….και μάλλον έτσι είναι..

Δείτε το λοιπόν..

 

Μυστήριο πρόβλημα που στην αρχή μας ξένισε διότι δεν είχε περιοδικότητα, εμφανιζόταν σταθερά μεν στις καρτέλες της κλίμακας του γκρι, αραιά και όποτε ήθελε κατά τη διάρκεια ταινίας.

Δεν έμενε τίποτα άλλο από επείγον χειρουργείο.

Αφού αποστειρώσαμε τα εργαλεία μας και τον πάγκο μας, ξεκινήσαμε..

 

Αν μεγεθύνετε την φωτογραφία θα διαπιστώσετε ότι ο χρωματικός τροχός ήταν αρκετά βρώμικος..

 

Αφού αφήσαμε τον προβολέα “σασί”…σειρά είχε το οπτικό για να δούμε τι συμβαίνει μέσα του..

 

Αρκετή σκόνη και κάπνα…όπως ήταν αναμενόμενο..

 

Η βηματική ίριδα του Optoma βρίσκεται ακριβώς πριν το φακό…

 

Ας δούμε την λειτουργία της από τη θέση του DMD chip.

Ανοιχτή…

 

Κλειστή..

 

Εδώ το τουνελάκι κρυστάλλων που οδηγεί το φως από το χρωματικό τροχό κατευθείαν μέσα στο οπτικό.

 

Αφού έγινε ένα καλό καθάρισμα στα οπτικά του προβολέα αρχίσαμε να ψάχνουμε την λύση του προβλήματος..

Στον DLP προβολέα, υπεύθυνος για τα χρώματα είναι ο χρωματικός τροχός. Από την αρχή είχε περάσει από το μυαλό μας ότι κάτι περίεργο συνέβαινε και ο τροχός δεν γύριζε σωστά. Όταν τον τσεκάραμε και διαπιστώσαμε ότι δουλεύει τέλεια, δεν έμενε τίποτα άλλο από το αισθητήρα του (οι χρωματικοί τροχοί διαθέτουν έναν αισθητήρα κίνησης ώστε να πληροφορούν την mainboard για την ταχύτητα του τροχού και αυτή να πράττει ανάλογα).

Ο αισθητήρας είχε ελαφρώς μετακινηθεί από την σωστή του θέση με αποτέλεσμα να διαβάζει λάθος ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι έστελνε λάθος πληροφορίες στην mainboard και αυτή με τη σειρά της έστελνε λάθος πληροφορίες στο chip και στον ίδιο τον χρωματικό τροχό.

Το αποτέλεσμα ήταν τα χρωματικά παράδοξα που είδαμε στις πρώτες φωτογραφίες..

Επίσης να σημειώσουμε ότι ο αισθητήρας χρειάζεται και προσεκτικό καθάρισμα (ακόμη και λίγοι κόκκοι σκόνης επάνω του δημιουργούν πάλι την ίδια ή και χειρότερη δυσλειτουργία).

Αυτός είναι ο αισθητήρας και θέλει πολύ προσοχή στην τοποθέτηση του διότι η παραμικρή απόκλιση οδηγεί σε χρωματικό πρόβλημα.

 

Αφού τελειώσαμε την επισκευή σειρά είχε η δοκιμή..

Μάλιστα αφού τον είχαμε στα χέρια μας και τύχαινε ο ιδιοκτήτης του να είναι κάτοχος οθόνης λευκής με gain 1 (ίδια χαρακτηριστικά με τη δική μας) αρπάξαμε την ευκαιρία να του ρίξουμε και ένα καλιμπραρισματάκι.

Σαφώς και ο χώρος προβολής έχει τεράστια σημασία στο calibration άλλα αν ο προβολέας είναι τελείως αρρύθμιστος, δεν μπορεί παρά να γίνει καλύτερος αν καλιμπραριστεί σε οθόνη ίδιων χαρακτηριστικών και αυτό κάναμε.

Έτσι μετρήσαμε τον προβολέα με τις ρυθμίσεις που είχε..

 

Και έτσι έγινε μετά το δικό μας σκάλισμα..

 

Σημείωση, δεν είχαμε πλήρη συσκότιση στον χώρο και κάτω από τα 30IRE είχαμε πρόβλημα στο να μετρήσουμε (φαίνεται ξεκάθαρα και στα διαγράμματα). Επίσης χρωματικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά ελλείψει CMS.

Ο προβολέας έβγαλε καλιμπραρισμένος κοντά στα 650 lumen φωτεινότητα (σημαντική λεπτομέρεια ότι φορούσε λάμπα κινέζικης προέλευσης και είχε στην πλάτη της ήδη 250+ ώρες).

Για να μετρήσουμε την διαφορά πριν και μετά τον καθαρισμό, πήραμε σε συγκεκριμένη απόσταση από τον φακό (κάπου στους 30 πόντους) μέτρηση με το λουξόμετρο.

Πριν τον καθαρισμό μετρήσαμε 1037 lux στα 100 IRE και μετά τον καθαρισμό 1273 lux. Είχαμε δηλαδή αύξηση της φωτεινότητας πάνω από 20%, καθόλου άσχημα από τη στιγμή μάλιστα που δεν αλλάξαμε λάμπα.

Επίσης μεγάλη διαφορά είχαμε και στο ansi contrast, δεν μπήκαμε στην διαδικασία να το μετρήσουμε, άλλα με το που έπεσαν οι πρώτες σκηνές από γνωστές ταινίες διαπιστώσαμε ότι η εικόνα του προβολέα είχε αποκτήσει ξανά αυτή τη κοφτερή και τρισδιάστατη υφή των DLP προβολέων, υφή που δεν την είχε όταν τον είδαμε για πρώτη φορά πριν τον καθαρισμό.


Η κλίμακα του γκρι (RGB) έδειξε θαυμάσια ακόμη και στο μάτι όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες..

 

και μερικές φωτογραφίες ακόμη με τον προβολέα σε δράση..

 

Ο προβολέας βρίσκεται ήδη στα χέρια του ιδιοκτήτη του και όπως μας ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του πριν από λίγο, δεν πίστευε στα μάτια του όταν τον επανατοποθέτησε στο χώρο του, “άλλος προβολέας” ήταν τα λόγια του επακριβώς.

Εμείς από τη μεριά μας να του ευχηθούμε “καλές προβολές” !

4 Comments

 1. Ο/Η hortman λέει:

  Παιδια πρεπει να επεμβω στα ψεματα που γραφονται
  δεν ειπα ” αλλος προβολεας”
  ειπα “αυτος δεν ειναι ο δικος μου προβολεας ”
  γιατι απλουστατα ποτε δεν ειχε παιξει ετσι !!!!!
  Απλα για το Νικο οτι καλυτερο μου εχει τυχει σε επιπεδο
  τεχνικης υποστηριξης με οτι αυτο συνεπαγεται

 2. Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

  Συγχώρεσε μας για τη λάθος διατύπωση 🙂
  Ευχαριστώ Γιάννη για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι πολύ που απολαμβάνεις τις ταινιούλες σου ξανά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *