O προβολέας των 130 ευρώ | Blitzwolf BW-VP13
27 Νοεμβρίου 2021
Xiaomi Cinema 2 VS Epson LS500W
3 Αυγούστου 2022
Show all

Παρουσίαση του Fengmi R1 Nano UST projector

Η συνεργασία Fengmi και Αppotronics, δυο κινέζικων εταιριών κολοσσών δηλαδή έχει να μας δώσει συσκευές στο μέλλον που θα μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια μας, αν δεν το κάνουμε ήδη δηλαδή.

Ο R1 Nano μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως μια κρυφή ματιά σε αυτό το πολλά υποσχόμενο μέλλον, μια πρόγευση θα έλεγα σε αυτό που επακολουθεί στην κατηγορία Lazer TVs.

Πως αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις μια συσκευή που έχει το μέγεθος ενός tablet και που μπορεί και δίνει αξιοπρεπή εικόνα 120 ιντσών μόλις μερικά εκατοστά από την οποιαδήποτε επιφάνεια θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ως “οθόνη” και παράλληλα εξαιρετικό ήχο?

To θαύμα της τεχνολογίας Laser είναι εδώ και ο R1 Nano είναι o τρόπος για να γίνουμε μάρτυρες του.

Με βάρος μόλις 1,5 κιλό και διαστάσεις 20Χ20Χ7 εκατοστά μιλάμε για έναν σούπερ φορητό projector που μπορεί να μεταφερθεί πανεύκολα μέσα σε οποιαδήποτε τσάντα ή να στριμωχτεί οπουδήποτε θελήσουμε να κάνουμε προβολή.

fengmi 1R Nano

Η ποιότητα κατασκευής του κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με άρτια εφαρμογή των πλαστικών και υφασμάτινων μερών του. Κρατώντας τον στα χέρια σου αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με μια συμπαγή καλοκατασκευασμένη συσκευή που σου εμπνέει εμπιστοσύνη, από αυτές που παίρνεις όρκο ότι στο εσωτερικό της δεν πρέπει να χωράει ούτε κεφάλι καρφίτσας.

Το τηλεκοντρόλ που συνοδεύει τον R1 nano είναι το κλασικό που συναντάμε πλέον σε κάθε παρόμοια συσκευή του οικοσυστήματος Xiaomi-Fengmi, σύνδεσης bluetooth φυσικά.

 

 

Aς περάσουμε να δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Ας σταθούμε στο throw ratio που ανακοινώνει η Κινεζική εταιρία.

0.23 Throw ratio σημαίνει ότι αν κάνουμε τις πράξεις μας αποδίδει εικόνα πλάτους 2 μέτρων από μόλις 46 εκατοστά από τον φακό. Αν σκεφτούμε οτι ο φακός είναι στο απομακρυσμένο από την οθόνη άκρο του προβολέα, και οτι ο R1 έχει 20 εκατοστά πλάτος τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα οτι αν βάλουμε τον προβολέα 30 περίπου εκατοστά από την επιφάνεια προβολής, αυτός μας αποδίδει εικόνα πλάτους περίπου 2 μέτρων.

Γενικά αν θέλουμε να υπολογίσουμε την απόσταση από την οποία μας δίνει ένας προβολέας ένα συγκεκριμένο πλάτος εικόνας βάση του throw ratio του φακού που ανακοινώνει η εκάστοτε εταιρία, δεν έχουμε παρά να πολλαπλασιάσουμε το πλάτος της επιθυμητής εικόνας επι του ανακοινώσιμου throw ratio.

Αν πολλαπλασιάσουμε το throw ratio του R1 επί το πλάτος μιας οθόνης 3 μέτρα για παράδειγμα, 3 Χ 0.23 = 0.69. Αρα για να έχουμε εικόνα πλάτους τριών μέτρων θα πρέπει να τοποθετήσουμε τον R1 σε τέτοια απόσταση ώστε ο φακός του να απέχει 69 εκατοστά από την οθόνη μας.

Ξέρω…σας έλυσα μια απορία που πάντα είχατε, τι σημαίνει το throw ratio που ανακοινώνει ο εκάστοτε κατασκευαστής. You are welcome.. 

Aς εμβαθύνουμε όμως λίγο τεχνικά…

O μικρός Fengmi κάνει χρήση του μικρότερου DMD ανάλυσης Full HD που παράγει η Texas Instruments με διαγώνιο μόλις 0.23 της ίντσας, ο κωδικός του DLP230NP. Βασικά το ίδιο το chip δεν διαθέτει τα απαραίτητα 1920 Χ 1080 pixels άλλα μόλις 960 Χ 540. Ο διπλασιασμός των pixels γίνεται με το γνωστό μας XPR μηχανισμό. Βρε καλή μου Texas, μήπως λίγο το τερμάτισες με τα chip χαμηλότερης ανάλυσης λέω εγώ τώρα?

H ωφέλιμη περιοχή απεικόνισης του συγκεκριμένου DMD chip είναι μόλις 5.18mm X 3.35mm


Ναι, η τεράστια εικόνα 120 ιντσών που απολαμβάνουμε με τον R1 Nano προέρχεται από μόλις 5 χιλιοστά “πανελάκι” στο εσωτερικό του προβολέα, ξέρω ξέρω…απίστευτο..

Φωτεινότητα η εταιρία ανακοινώνει τα 1200 ANSI lumens και contrast το τυπικό 2.000:1 της DLP τεχνολογίας.

Από θύρες συναντάμε τις εντελώς απαραίτητες. Η HDMI του είναι 2.0 και μπορεί να δεχθεί 4Κ HDR σήμα το οποίο ο Fengmi αναλαμβάνει και προσαρμόζει στο Full HD panel του. Στην USB type-C συνδέουμε την τροφοδοσία του.

Για πηγή φωτός στην περίπτωση του R1 Nano συναντάμε την γνωστή πλέον υβριδική Laser-phosphor μηχανή της Αppotronics που φροντίζει να απαλλαγούμε από αλλαγές λαμπών κ.τ.λ μιας και οι 25.000 ώρες που δίνει ως ελάχιστος χρόνος διάρκειας μεταφράζεται στην πράξη σε 15-20 χρόνια απροβλημάτιστης και απρόσκοπτης χρήσης.

Tέλος να αναφέρουμε οτι ο μικρός Fengmi διαθέτει ένα καθόλου μικρό (σε απόδοση) ενσωματωμένο ηχοσύστημα που αποτελείται από δυο ηχεία ισχύως 5 Watt έκαστο.

Ο μικρός Fengmi φοράει αυτούσιο το fengOS , μια Android version που η fengmi εγκαταστεί σε όλα της τα μοντέλα. Περίεργο software με αρκετές παραλείψεις και ελάχιστα ρυθμιστικά εικόνας. 

Στο βίντεο μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από το οχι και τόσο φιλικό περιβάλλον του FengOS

Πολλές κινέζικες εφαρμογές άλλα αν “ψαχτείς” λίγο στο διαδίκτυο μπορείς να φορτώσεις τις android εφαρμογές που θέλεις ώστε να εκμεταλλευτείς τον δυνατό ενσωματωμένο επεξεργαστή και τον εσωτερικό χώρο του R1.

Γενικά θα δυσκολευτείτε λίγο στην αρχή μέχρι να κατανοήσετε το που βρίσκεται το κάθε τι αλλά στο τέλος θα καταφέρετε να κάνετε αυτό που θέλετε. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν κινέζικο projector που δεν του καίγεται καρφί στο πως θα λειτουργήσει εκτός Κίνας και το βροντοφωνάζει από το πρώτο λεπτό που θα έρθεις σε επαφή μαζί του.

Οσο και να σε δυσκολεύει όμως ο μικρός fengmi με τα μενού του είναι αδύνατον να του κρατήσεις μούτρα. Είναι τόσο εύχρηστος σε όλα τα υπόλοιπα που θες συνέχεια να παίζεις μαζί του. Μικρός, ελαφρύς, αθόρυβος, με άμεσο άνοιγμα και κλείσιμο, με κάθε δυνατή ασύρματη ευκολία (wifi, Bluetooth) και πανεύκολη τοποθέτηση.

Απλά τον τοποθετείς κοντά στην επιφάνεια που θέλεις να προβάλεις και καθάρισες. Ούτε offset, ούτε lens shift, ούτε περίεργα zoom, τίποτα. Χρειάζεσαι μεγαλύτερη εικόνα? Απλά τον τραβάς μερικά εκατοστά πιο πίσω και καθάρισες.

Το auto focus και το auto keystone correction αναλαμβάνει τα υπόλοιπα ώστε πάρεις κατευθείαν σωστή εικόνα.

Μοναδικός περιορισμός στο που θα τοποθετήσετε τον R1 Nano και τι θα προβάλετε η φαντασία σας. Μπορεί κάλλιστα να κοσμήσει ένα σας ράφι και να  δώσει στον χώρο μια διαφορετική οπτική, όταν φυσικά δεν βλέπετε τις ταινίες σας ή δεν τον χρησιμοποιείτε για τις παρουσιάσεις σας.

Σύμμαχος το μέγεθος του. Εδώ σε σχέση με 2 κλασικά UST μοντέλα, τον Fengmi cinema και τον Xiaomi 4K.

Απόδοση

Στην μέτρηση φωτεινότητας ο R1 απέδωσε περίπου 850 lumen  (1200 ανακοινώνει η fengmi). Mε αυτά τα Ansi Lumen φωτεινότητα ο R1 μπορεί να διαχειριστεί άνετα οθόνες μεγέθους έως 100 ίντσες. Στις 120 που είναι και το όριο του θα δυσκολευτεί και η εικόνα που θα πάρετε δεν θα είναι τόσο ζωντανή και ευχάριστη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε μια προβολή σε αυτό το μέγεθος. Μπορείτε, άλλα με σαφείς υποχωρήσεις στο θέμα της ποιότητας.

Στη μέτρηση on/οff contrast το νούμερο που πήρα ούτε αυτό εντυπωσιάζει και κυμαίνεται στον μέσο όρο της τεχνολογίας DLP. 

Το 1200:1 είναι νούμερο που απέχει αρκετά από τα μεγάλα αδέρφια του που αποδίδουν τριπλάσιο contrast και αποδυκνύει ότι η οπτική μηχανή Laser που χρησιμοποιεί O R1 είναι εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας και απόδοσης.

Στο θέμα απόδοσης ο μικρός Fengmi δεν εντυπωσιάζει άλλα ούτε απογοητεύει. Το διευρυμένο χρωματικό τρίγωνο της Laser οπτικής του μηχανής είναι εκεί και η χρωματική απόδοση του R1 εντυπωσιάζει, άλλα το χαμηλό του contrast δυστυχώς δεν βοηθά ώστε να ολοκληρωθεί το puzzle.

Φυσικά αυτό ισχύει αν χρησιμοποιούμε τον R1 Nano σε λευκή επιφάνεια, οθόνη ή τοίχο, δεν έχει σημασία.

Αν διαθέτουμε ειδική οθόνη προβολής UST όπως η Vividstorm για παράδειγμα, η εικόνα μεταμορφώνεται. Το contrast βελτιώνεται, το ansi contarst εκτοξεύεται και η εικόνα αποκτά αυτή την τρισδιάστατη υφή που της έλειπε παρόλο την extra πτώσης φωτεινότητας λόγο του αρνητικού βαθμού ανάκλασης αυτών των ειδικών UST ALR οθονών.

Και ερχόμαστε στο βασικό ίσως μειονέκτημα του R1 που δεν είναι άλλο από την χαμηλή native ανάλυση του DMD chip που φοράει. Οσο καλά και αν κάνει την δουλειά του το XPR module στον τετραπλασιασμό των pixels, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει σε απόδοση έναν προβολέα με native ανάλυση. Είναι το αντίστοιχο φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε στους DLP 4K προβολείς σε σχέση με τους native 4K JVC και SONY. Η απόδοση αυτών των προβολέων που κάνουν χρήση του XPR module γενικώς φθάνει περίπου στο 70-80% της απόδοσης ενός προβολέα με αντίστοιχη native ανάλυση.

Και αυτό ίσως να μην είναι τόσο ορατό στους 4Κ DLP προβολείς αφού η ανάλυση είναι πλέον πολύ υψηλή, άλλα είναι σίγουρα εύκολα εντοπίσιμο σε έναν προβολέα χαμηλότερης ανάλυσης όπως ο R1 Nano.

Μην σας τρομάζω, μιλάμε για διαφορές που μόνο ένα έμπειρο μάτι μπορεί να εντοπίσει και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει άξια αναφοράς υποβάθμιση της εικόνας και της αναλυτικότητας αυτής. 

Να περάσουμε όμως και στα θετικά του R1. Η HDMI 2.0 που δέχεται σήμα 4Κ HDR είναι ένα από αυτά. Το downscaling του R1 είναι άψογο και η εικόνα που θα δούμε διαθέτει σίγουρα στοιχεία υψηλής ανάλυσης και HDR δυναμικού εύρους. Η διαφορά σε σχέση με το 1080p υλικό που συνήθως τροφοδοτούμε έναν Full HD προβολέα είναι ορατή σε όλες τις δοκιμές που έκανα πράγμα που σημαίνει ότι ο προβολέας κάνει πολύ σωστή διαχείριση του υλικού.

Αλλο ένα θετικό είναι φυσικά η ενσωματωμένη μίνι soundbar που διαθέτει ο R1.

Μπορεί να μην φτάνει σε απόδοση τα μεγαλύτερα αδέρφια του άλλα σε κάθε περίπτωση ο ήχος που θα ακούσετε από τον R1 είναι αξιοπρεπέστατος και μπορεί κάλλιστα να σταθεί ως μοναδική πηγή ήχου κατά την προβολή. Η ένταση του επίσης είναι αδιανόητα υψηλή για τόσα λίγα watt και μπορεί να καλύψει ηχητικά τους περισσότερους που θα κληθεί να παίξει ο μικρός fengmi (μια μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας για παράδειγμα ή ένα μεγάλο σαλόνι).

Θα πάρετε μια καλύτερη ιδέα για την απόδοση του στο παρακάτω βίντεο που ετοίμασα για εσάς

Eπίλογος

Ο Ferngmi R1 Nano είναι ένα σούπερ gadget, ένα παιχνίδι για μεγάλα παιδιά. Μιλάμε για έναν υπερφορητό UST Laser προβολέα που μπορεί να στηθεί σε ελάχιστο χρόνο και να απολαύσουμε αξιοπρεπή μεγάλη εικόνα σχεδόν παντού.

Στις διακοπές, στο μπαλκόνι, στο ράφι, στον τοίχο, στον κήπο, στην αίθουσα διδασκαλίας, στο γραφείο, στον πελάτη μας και φυσικά στο προσωπικό μας home cinema.

Ο R1 είναι ένα απίστευτο πολυρεγαλείο ήχου-εικόνας που μπορεί να βρει εφαρμογή παντού, και το σημαντικότερο χωρίς ιδιαίτερο κόπο και χρόνο.

Ολα αυτά σε μια πολύ τίμια τιμή (περίπου 800 ευρώ) με μοναδικό ίσως μελανό σημείο ότι τα σημεία διάθεσης του περιορίζονται στα γνωστά κινεζομάγαζα με ότι αυτό συνεπάγεται στο θέμα εγγύησης και after sales support. Aν πάρετε κάποιο ρίσκο όμως τότε το banggood αποτελεί μια καλή λύση μιας και μπορείτε να τον αγοράσετε χωρίς φόβο τελωνείου κ.τ.λ 

Καλές προβολές

Νίκος Τσώλας

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *