BENQ W5000
Πριν λίγο καιρό, το συνεργείο των φανατικών προβολάκηδων φιλοξενήθηκε στο σπίτι του φίλου Νίκου, ο οποίος μας υποδέχθηκε με ζεστή σοκολάτα και νοστιμότατο κέϊκ. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε διότι πρεσβεύουμε ανάποδα το δόγμα ‘business before pleasure’ και βάλαμε στο hold τον κ. Benq W5000, ο οποίος περίμενε σ’ ένα ράφι υπομονετικά τη σειρά του!!
Ο χώρος προβολής του Νίκου είναι ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο σαλόνι περίπου 35 τ.μ., με διακόσμηση σπαρτιατικής διάθεσης (ήτοι, μόνο τα βασικά, χωρίς μπουτζουλάκια, τραπεζάκια, σεμεδάκια κ.λ.π. αντιhomecinema παραφερνάλια. Ευλογημένος ‘συ εν ανδράσι…..). Ο προβολέας ήταν στημένος γύρω στα 6 μέτρα μακρυά από έναν θαυμάσιο διαθέσιμο τοίχο που μας παρακαλούσε να τον δοκιμάσουμε. Άψογα σπατουλαρισμένος και βαμμένος, χωρίς φθορές και σημάδια, ήταν στ’ αλήθεια προκλητικός, άλλα βαμμένος σε χρωματάκι κάθε άλλο παρά λευκό (ώχρα προς το κίτρινο..). Νο problem για έναν προβολέα “αστακό” σε ρυθμιστικά σαν τον W5000.
Πλην όμως…
Εκεί που χαζεύαμε την σοβάτινη υποψήφια οθόνη, να σου ο Νίκος μ’ ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι να κατεβάζει μια ηλεκτροκίνητη 120άρα λευκή οθόνη. – Παιδιά εντάξει είναι?
Το τι διημείφθη ακριβώς μετά από την ερώτηση δεν δύναμαι ευχερώς να περιγράψω, γι’ αυτό και παραθέτω το ακόλουθο στιγμιότυπο:
Μετά την καταλυτική επιχειρηματολογία μας, όπως διακρίνετε και στην φώτο, τελικά πείσαμε τον Νίκο ότι ήταν καλύτερα η οθόνη του να μείνει διπλωμένη για 2 κυρίως λόγους: Ζάρες (πιθανώς μελλοντικά) και απόσταση θέασης (γύρω στα 6 μέτρα). Έτσι, το κάδρο που ανοίχθηκε τελικά στον τοίχο πλησίαζε τις 135 χορταστικές ίντσες!!
Κατόπιν, ανοίξαμε τον Benq για να ζεσταίνεται και εν μέσω κουβεντούλας στήναμε τα μαραφέτια μας. Σαν πηγή χρησιμοποιήθηκε το PS3 το οποίο ήταν κλειδωμένο ψηφιακά στα 1080p 24. Επιλέξαμε την επιλογή cinema και την λάμπα στη θέση Normal (High). Η επιλογή αυτή είχε να κάνει με το μεγάλο κάδρο που επιλέχτηκε καθώς και τις πολλές ώρες που είχε ήδη η λάμπα (1500). Τιμή gamma επιλέξαμε την 2.4. Η χειροκίνητη ίριδα ήταν εντελώς ανοιχτή, η αυτόματη ίριδα ήταν στο on καθώς και το brilliant color. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε..
Είχαμε και θέατρο σκιών.. 🙂
Οι πρώτες μετρήσεις που πήραμε ήταν κάπως έτσι:
Προχωρήσαμε στη ρύθμιση του προβολέα σετάροντας αρχικά τα βασικά, ήτοι: Brightness/Contrast/Sharpness και κατόπιν προχωρήσαμε στη βαθμονόμηση της κλίμακας του γκρι και τα διαγράμματα μας έδειξαν τα παρακάτω..
Όπως βλέπετε και από τις καρτέλες, ο προβολέας κάθισε αρκετά καλά με μια μικρή απόκλιση στα ψηλά IRE. Το gamma έπαιξε σαν μέση τιμή κοντά στα 2.4 με την αναγκαστική βουτιά στα 90-100 IRE λόγω πράσινου στο RGB. Η μέση θερμοκρασία του κυμάνθηκε κοντά στους 6500 βαθμούς, ενώ από τα γραφήματα μπορείτε να δείτε και τις επιμέρους θερμοκρασίες. Ενδιαφέρον έχει το γράφημα του gamma.
Βασικά, περιμέναμε πολύ χειρότερα πράγματα για τον απλούστατο λόγο ότι θελήσαμε να καλιμπράρουμε με την αυτόματη ίριδα ενεργή. Αυτό έγινε διότι ο Νίκος προτιμά να βλέπει έχοντας στο on την ίριδα, επομένως, μια ρύθμιση έχοντάς την απενεργοποιημένη δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό που θα βλέπαμε, ασχέτως αν τα γραφήματα μας ήταν πιο όμορφα. Γενικά, πάντως, και έχοντας υπόψιν μας τα φιδίσια gamma που προκύπτουν όταν η αυτόματη ίριδα λειτουργεί σε δεκάδες μοντέλα κάθε εταιρείας, το τελικό αποτέλεσμα δεν μας χάλασε καθόλου!!
Η φωτεινότητά του έφτασε τα 9,5fl ,καθόλου άσχημα. Βέβαια με μια καινούργια λάμπα ή ένα μικρότερο κάδρο (ή έστω λευκή οθόνη με gain 1+), σίγουρα θα είχαμε φως μέσα στις προδιαγραφές, ωστόσο η διαφορά ήταν μικρή και όχι σε ενοχλητικό βαθμό.
Κατόπιν περάσαμε στην ρύθμιση των χρωμάτων. Ιδού το διάγραμμα μας:
Η απόκλιση φωτεινότητας στο ματζέντα δεν έγινε επειδή ο προβολέας δεν ερχόταν, αλλά, επί τούτου, διότι από την εμπειρία μας με τα μηχανήματα της Benq έχουμε διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο ρυθμιστικό στο εν λόγω χρώμα κάνει περισσότερο ζημιά παρά καλό αν πουσαριστεί.
Πιθανότατα, το κακό αποτέλεσμα επί της οθόνης να οφείλεται σε κακή – και όχι σύμφωνα με τα πρότυπα – διαβάθμιση των ενδιάμεσων κορεσμών (25, 50, 75%). Η ρύθμιση των ενδιάμεσων κορεσμών είναι πολύ σημαντική και πολύ καλώς εισήχθη ως στάνταρ πλέον στις ρυθμίσεις. Δυστυχώς, δεν είχαμε την δυνατότητα να μετρήσουμε τις εν λόγω τιμές, αλλά, επιφυλασσόμαστε σε μελλοντικά reviews.
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ:
Είναι ένας προβολέας που μετράει 5 χρονάκια στην πλάτη του και που κάθε φορά που τον βλέπουμε μας αφήνει πάντα την ίδια γλυκιά γεύση. Είναι ένας διαχρονικός πλέον προβολέας με κατασκευή “τανκς” και εικόνα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ακόμη και από τα νεότερα μοντέλα που κυκλοφορούν τον τελευταίο χρόνο. Εξοπλισμένος σαν αστακός με διπλές ίριδες και πλήρης ρυθμιστικών (βλέπε full CMS) είναι εδώ ,φρέσκος και έτοιμος να “κάψει” οθόνες και τοίχους.
Ο προβολέας ρυθμίστηκε πολύ κοντά στην αναφορά (όπως διαπιστώνετε και στα σχετικά διαγράμματα), κάλυψε αξιοπρεπώς 135+ ίντσες σε τοίχο “κίτρινο” (σίγουρα κάτω απο 1 gain), έχοντας πάνω από 1500 ώρες στην πρώτη του λάμπα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς?
Εδώ να πούμε ότι ο χώρος του Νίκου είναι ένας τυπικός “ακατάλληλος” χώρος για βιντεοπροβολή (sorry Nick 🙂 ). Ένα κλασικό σαλόνι με πολλές αντανακλάσεις και ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, συνδυασμός που στην κυριολεξία σκοτώνει το contrast κάθε προβολέα (τουλάχιστον στα δικά μας “άρρωστα” μάτια ).
Μιλώντας για contrast, να πούμε ότι ο W5000 είναι ένας μονότσιπος DLP προβολέας που φοράει το τσιπάκι Dark Chip 2 της Texas.
Όσον αφορά τα οπτικά του, ευκρίνεια-αναλυτικότητα και ομοιομορφία φωτεινότητας, ο προβολέας παίρνει πολύ καλό βαθμό. Οι 1080 γραμμές απεικονίζονται ξεκάθαρα χωρίς τεχνουργήματα και το περιεχόμενο πλούσιο σε λεπτομέρεια χωρίς να καταφεύγει σε λογισμικές ”πατερίτσες” που καμουφλάρουν τις αδυναμίες.
Η αχίλλειος πτέρνα του είναι φυσικά το on/off contrast. Ασφαλώς, δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, μιας και είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των μονότσιπων DLP αυτής της κατηγορίας. Ωστόσο, η άριστη διαχείριση του φωτός, το αξιοπρεπές gamma και η σχετικά διακριτική ίριδα (εννοείται η αυτόματη) κάνουν καλή δουλειά δουλειά από τα χαμηλά μέχρι τα υψηλά IRE.
Ακόμη και σε σκηνές on/off (σκηνές με λίγο φωτισμό), οι λεπτομέρειες ήταν όλες εκεί και οι διαβαθμίσεις φωτεινότητας διακρίνονταν σε ικανοποιητικότατο βαθμό. Πάντως, για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, ο 5000 δεν θ’ αρέσει σε κάποιον που ”κυνηγάει” τα απόλυτα μαύρα σε σκοτεινές σκηνές.
Παρόλο αυτά, ο προβολέας έδειξε τα δόντια του παίζοντας γνωστές σκηνές και μας απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι η “μεγάλη εικόνα” δεν έχει αντίπαλο και ότι οι καλοί DLP προβολείς αποτελούν πραγματικά αγορά “επένδυση”.
Nίκο ευχαριστούμε για την πρόσκληση και καλοθέατος ο “καινούργιος” σου προβολέας.
Απο τo “projectorjunkies” καλές προβολές!!
1 Comment
Καλες προβολες νικο!!!