Το ότι είμαι πολύ ανήσυχος ως άνθρωπος άλλα και ως τεχνικός είναι κάτι που πιστεύω ότι όλοι σας το έχετε καταλάβει. Στα πλαίσια αυτής της ανησυχίας σας παρουσιάζω μια επέμβαση αλλαγής DMD σε έναν Infocus IN81 από DC2 σε DC3, από dark chip 2 δηλαδή σε dark chip 3. Ο λόγος? η περιέργεια για το πόσο ρόλο παίζει το DMD από μόνο του, στην υπόθεση contrast.
Ο εθελοντής IN81 βρέθηκε, το chip το είχα ήδη στο εργαστήριο μου και η επέμβαση ξεκίνησε…
Υπάρχει μια κρυφή βίδα κάτω από την μία από τις τρεις ελαστικές βάσεις
Το σύστημα ψύξης βγαίνει μονοκόμματο..
Τελευταίες αποσυνδέσεις πριν πάρουμε το οπτικό στο χέρι..
Εδώ η βηματική ίριδα του infocus…
Το “κουφάρι”..
Και φτάσαμε στο κυρίως πιάτο…το οπτικό
Κάπου εδώ αρχίζει και η αντικατάσταση του DMD
Αντιθέτως με άλλους κατασκευαστές, ο IN81 δεν κάνει χρήση θερμοαγώγιμης σιλικόνης στην σύνδεση μεταξύ DMD Chip και ψύκτρας.
Πάμε να δούμε την αλλαγή..
Το DC3 είναι με το μαύρο πλαστικό καπάκι..
Το DC3 στη θέση του..
Ένα σύνηθες πρόβλημα αυτής της σειράς είναι η “μπουκωμένη” πολύ λεπτή σήτα που βρίσκεται μέσα στο σύστημα ψύξης και δεν είναι αφαιρούμενη από τον χρήστη. Ο προβολέας υπερθερμαίνεται και τρώει τις λάμπες την μια μετά την άλλη..
Εδώ ο χρωματικός τροχός του IN81
Αφού συναρμολόγησα τον προβολέα, σειρά είχε να δω το αποτέλεσμα. Έστησα τον προβολέα απέναντι από το φωτόμετρο και πήρα μετρήσεις σε on/off contrast για να τις συγκρίνω με αυτές που είχα πάρει πριν την αλλαγή του chip. Οι μετρήσεις πριν και μετά έγιναν φυσικά με το zoom στην ίδια θέση καθώς και με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις, για να πάρω όσο το δυνατόν ασφαλέστερο αποτέλεσμα. Παρόλο αυτά όπως θα δείτε τα νούμερα φωτεινότητας δεν είναι ακριβώς τα ίδια, πράγμα που σημαίνει ότι το φωτόμετρο δεν έκατσε ακριβώς στην ίδια θέση και τις δυο φορές παρόλο την τοποθέτηση του μετά από λεπτομερή μέτρηση της απόστασης του από τον φακό.
Πάμε να δούμε..
DC2
DC3
Δηλαδή είχαμε μια μέση αύξηση του on/off contrast κατά 37% περίπου. Νούμερο όχι τεράστιο άλλα ούτε και μικρό.
Το συμπέρασμα είναι ότι ναι, το DC3 δίνει μεγαλύτερο native on/off contrast στον προβολέα, άλλα εξακολουθώ και πιστεύω ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η εκάστοτε σχεδίαση του οπτικού.
Το πιστεύω αυτό διότι στο πρόσφατο παρελθόν συγκρίνοντας 2 προβολείς με DC4 (έναν BenQ W5000 που του είχα φορέσει DC4 και έναν Infocus IN83) τα αποτελέσματα είχαν πολύ μεγάλη διαφορά. Ο W5000 έδωσε στην καλύτερη του μέτρηση κοντά στο 2000:1 ενώ ο IN83 3500:1. Διαφορά που μόνο η σχεδίαση του οπτικού μπορεί να δικαιολογήσει (ίσως και το software..).
Στη συνέχεια μπήκα στον πειρασμό να κάνω και μερικές χρωματικές μετρήσεις στον IN81 μιας και τον είχα στα χέρια μου. Πάμε να δούμε…
Μετά από μερικές διορθώσεις..
Και το χρωματικό του τρίγωνο..
Στο θέμα των ρυθμιστικών ο IN81 φροντίζει να θυμίζει τα χρονάκια που κουβαλάει στην πλάτη του. Καμία σχέση με την χειρουργική ακρίβεια των σημερινών μοντέλων DLP, δύστροπος προβολέας με περίεργη συμπεριφορά, ιδιαιτέρως για DLP τη στιγμή που τα σημερινά μοντέλα έρχονται σχεδόν καλιμπραρισμένα από το εργοστάσιο. Από την άλλη βέβαια θυμήθηκα μετά από καιρό τι σημαίνει χειρουργική ευκρίνεια και σοβαρός φακός…κάτι που λείπει από σχεδόν όλα τα σημερινά μοντέλα DLP.
Ελπίζω να απολαύσατε αυτό το τεχνικό άρθρο!
Καλές προβολές!
Νίκος Τσώλας
17 Comments
Έχεις καιρό να μας δώσεις νέα από την πατέντα -προβόλι με λάμπα led- που βρισκόμαστε, έχουμε νέα; Να μας βάζεις και την υπέροχση γάτα σου στις φωτογραφίες…
Δυστυχώς αυτή τη περίοδο δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τέτοιου είδους δοκιμές. Στο προσεχές μέλλον θα έρθουν αρκετά τέτοια άρθρα μιας και τα υλικά (laser&led) τα έχω ήδη προμηθευτεί.Επίσης πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ (το οποίο έχω ήδη αρχίσει να το δουλεύω σε έναν benq PE8720) θα είναι η μετατροπή σε ένα οπτικό DLP με προσδοκίες δραματικής αύξησης του contrast. Υπομονή..(η γάτα μου μισεί την δημοσιότητα…έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στον ύπνο και το φαγητό!!)
Νίκο έβαλες και firmware απο ΙΝ82 ή δεν υπάρχει λόγος?
Επίσης φαντάζομαι τα αποτελέσματα θα ήταν πιο συγκρίσιμα για το αν ο 81 έγινε κανονικός 82 αν υπήρχε ένας “μαμά” 82 ε?
Για άλλη μια φορά Μπράβο για τα ωραία άρθρα και τις μετατροπές που μας έχετε δώσει ως τώρα.
Οχι δεν μπήκα στην διαδικασία διότι δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με ασφάλεια άλλα και δεν νομίζω να χρειάζεται. Σαφώς και θα ήταν ιδανικό να είχαμε και έναν IN82 για άμεση αντιπαράθεση στα νούμερα. Αν κάποιος αναγνώστης τον διαθέτει και μπορεί να κάνει μια μέτρηση on/off contrast θα ήταν πολύ ωραίο και χρήσιμο να ανεβάσει τις μετρήσεις του με ένα σχόλιο εδώ. Βασίλη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Επίσης τα chip τον ΙΝ81(DC2) και 82(DC3) είναι 0,65”? Ενώ τον Χ10/IN80(DC1) και 83(DC4) 0.95”?
Παίζει ρόλο αυτο η γίνεται τράμπα σε οποιοδήποτε από αυτούς?
Στους ΙΝ80/ΙΝ81/ΙΝ82/ΙΝ83 τα DMD είναι 0.95 και κάνουν από όλους προς όλους.
Νικο μηπως θυμασαι τον κωδικο του dc3 και dc4;
Στο dc2 βλεπω απο την φωτογραφια οτι ειναι 1910-9028 αλλα στο dc3 ειναι σβησμενο αν και πρεπει και αυτο να ξεκιναει απο 1910..
Δυστυχώς λόγω της σιλικόνης που είχε το DC3 δεν φαίνεται καθαρά ο κωδικός του (έχει ξεθωριάσει). Εχω την εντύπωση 1910-90B3, άλλα δεν είμαι καθόλου σίγουρος, πάντως έχει γράμμα μέσα ενώ το DC2 όχι. Aυτό που σου είπα και στο τηλέφωνο, ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο εως αδύνατο να βρεις 0.95 DMD DC3-DC4 (και DC2) ισχύει πάντως, και θα το διαπιστώσεις και μόνος σου γιατί βλέπω ότι έχεις την όρεξη να ψαχτείς. Μόλις ξεπεράσεις τα διάφορα aliexpress,alibaba, κ.τ.λ θα το διαπιστώσεις και μόνος σου.Το δικό μου DC3 το είχα από ολόκληρο οπτικό που είχα αγοράσει στο παρελθόν για benq W20000, από το οποίο χρησιμοποίησα τη DMD board για να επισκευάσω έναν ίδιο προβολέα σε φίλο στην Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο μου είχε ξεμείνει. Γιαυτό εξάλλου και το έκανα δώρο στον ιδιοκτήτη του IN81 που μοιραζόμασταν την ίδια απορία για το τι βελτίωση θα βλέπαμε!
Ναι το φαντάζομαι οτι ειναι εξαιρετικά δύσκολο..Και ισως οικονομικά ασύμφορο..
Αλλά θα έχω το νου μου μπας και..
Ένα μπραβο στον Νικο για το ομορφα ανυσηχο πνευμα που τον διακατεχει!!! αναμενω Νικο μου την μετατροπή του 8720 που ειπες καθοτι τον εχω…και σκεφτομουν μηπως τον αντικαθιστουσα με τον w7500…Νικο κατά την γνωμη σου αξιζει η αντικατασταση μιας και εσυ τα χεις δει τα μηχανάκια αυτά?
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Ο 8720 είναι βασιλιάς ακόμη και σήμερα σε πάρα πολλούς τομείς.Δυστυχώς δεν μπορεί να κλειδώσει στα 24 με αποτέλεσμα η κίνηση του να είναι χάλια σε υλικό 1080/24. Σε ευκρίνεια και χρωματική απόδοση είναι κορυφαίος.Σε γενικές γραμμές όμως, ο W7500 αποτελεί σίγουρα αναβάθμιση σε κάποιους τομείς (φως, 3D, ανάλυση, 1080/24) και γενικά είναι ένας τίμιος προβολέας όπως όλοι οι BenQ.
Σ ευχαριστω Νικο για την αμεσοτητα της απαντησης!! τον 8720 τον παιζω σε σκοτεινα διαμορφωμενο μικρο δωματιο με Firehawk 82 σταθερη και HTPC με interpolation 60fps s.v.p 315 είμαι ευχαριστημένος με την εικονα που πραγματι θυμιζει 85αρα πλασμα απλως εχω και εγω λιγο απ το δικο σου δαιμονιο και δεν μπορω να κατσω στ αυγα μου για πολύ καιρο..χεχεχεχε θα περιμενω με αγωνια την διαμορφωση που θα κανεις στον 8720!να σαι παντα καλα φιλε!
Με το setup που έχεις…μείνε όπως είσαι!!
Λες να αξίζει η τοποθέτηση dc3 στον benq 5000? κοινώς να γίνει ο 5, 20….
για εμένα που είμαι “ψείρας” στα του on/off και ansi contrast σαφώς και αξίζει, άλλα το chip είναι δύσκολο να το βρείς. Και να φανταστείς ότι ο φίλος που έχει τον W20000 που είδες στο σπίτι μου Παναγιώτη, έχει και έναν W5000 με DC4!Να του πω καμιά καλή κουβέντα να μου τον στείλει πίσω? 🙂
Συγχαρητηρια Νικο για το εγχειρημα το επιτυχες.Πραγματικα επειδη εχουν περασει απο τα χερια μου αρκετα ΙΝ8Χ παντα ειχα την απορια πως εφοσον μοιραζονται τα ιδια μερη σχεδον ολα αυτα τα μοντελα,αν θα ηταν δυνατον να γινει πχ ο ΙΝ80 σε ΙΝ83.Η απορια μου λυθηκε!!
νά’σαι καλά!Τις δικές μου απορίες λύνω…μη νομίζεις.. 🙂