O καθένας εκ των W7500 και TW9200 εκπροσωπεί κάτι παραπάνω από μια διαφορετική τεχνολογία. Εκπροσωπεί μια σχολή θα λέγαμε, σχολή που έχει ορκισμένους οπαδούς άλλα και ορκισμένους εχθρούς.
Και τι δεν έχουν ειπωθεί για τις δυο αυτές τεχνολογίες και πόσες μάχες δεν έχουν εξελιχθεί στα απανταχού AV forums ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να βγει ξεκάθαρο συμπέρασμα στο αν κάποια υπερισχύει της άλλης.
Ας κάνουμε όμως μια μικρή και περιληπτική ανάλυση των δυο τεχνολογιών πριν περάσουμε στο “κυρίως πιάτο”.
DLP
Η τεχνολογία DLP κάνει χρήση ενός πάνελ το οποίο αποτελείται από εκατομμύρια μικρούς καθρέφτες ώστε να στείλει το φως στο πανί μας δημιουργώντας εικόνα.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι η πολύ καλή διαχείριση του φωτός όταν αυτό πρέπει να συνυπάρξει στην εικόνα μας με διάφορα σκοτεινά σημεία, το λεγόμενο ansi contrast, το απειροελάχιστο κενό μεταξύ των pixel μιας και δεν χρειάζεται να “τρέχουν” κάποιου είδους κυκλώματα ανάμεσα τους, και η τεράστια αντοχή τους στο χρόνο.
Τα μειονεκτήματα από την άλλη είναι συγκεκριμένα και τρία στον αριθμό. Πρώτον η απαραίτητη χρήση χρωματικού τροχού για την δημιουργία της χρωματικής παλέτας, δεύτερον η κακή διαχείριση του φωτός σε σκοτεινές σκηνές (μέτρο μαύρο άρα και on/off contrast) και η στασιμότητα πολλών ετών εξέλιξης του chip από την εταιρία που το εφηύρε (texas instruments).
LCD
Αυτή τεχνολογία κάνει χρήση του κλασικού LCD πάνελ υγρών κρυστάλλων που γνωρίζουμε όλοι από τις οθόνες και τις τηλεοράσεις μας. Η διαφορά είναι ότι δεν διαθέτει “πίσω μέρος” έτσι ως διάφανο επιτρέπει το φως να περάσει από μέσα του δημιουργώντας εικόνα εκεί που θα καταλήξει, Αυτά ως πολύ απλή περιγραφή στην αρχή λειτουργίας του.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι η καλή διαχείριση του φωτός σε σκοτεινές σκηνές (αντίθετα από τους DLP καλύτερο μαύρο άρα και on/off contrast) και μη χρήση χρωματικού τροχού ή κάποιου άλλου κινούμενου μέρους για την δημιουργία των χρωμάτων.
Tα μειονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι το μεγάλο κενό μεταξύ των pixel (τα ηλεκτρονικά κυκλώματα είναι αναγκασμένα να τρέχουν ανάμεσα στα pixel καταλαμβάνοντας χώρο), η κακή διαχείριση του φωτός όταν στην εικόνα συνυπάρχουν μαύρο και λευκό (μέτριο ansi contrast) και η μειωμένη αντοχή τους στο χρόνο.
Και τώρα στο ψητό…
Ο W7500 και ο TW9200 ανήκουν στην λεγόμενη μεσαία κατηγορία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι προβολείς που ξεφεύγουν αρκετά προς τα πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ άλλα δεν ξεπερνάνε (τουλάχιστον κατά πολύ) το αμέσως επόμενο όριο των 2000 ευρώ ώστε να μπούνε στα χωράφια άλλων αρκετά ποιοτικότερων μοντέλων.
Και οι οι δυο είναι μαύροι, μεγάλοι και ωραίοι χωρίς ηλεκτρικά βοηθήματα στους φακούς και με μεγάλο όπλο το οριζόντιο και κάθετο lens shift τους.
Αυτό εδώ το συγκριτικό δεν θα είναι ένα κλασικό συγκριτικό όπως πολλοί φαντάζεστε ίσως. Οχι, δεν πρόκειται να δείτε διαγράμματα και μετρήσεις διότι αποφάσισα να περάσω κατευθείαν και να αναλύσω το πως παίζουν αυτοί οι δύο προβολείς δίπλα δίπλα. Πληροφοριακά φυσικά και οι δυο καλιμπραρίστηκαν πριν πέσουν στην μάχη με τον BenQ να δίνει ελαφρώς μικρότερη φωτεινότητα από τον Epson (χωρίς την χρήση του Brilliant color) μιας και χρειαζόταν να βρίσκεται κάπου στο 1 μέτρο πιο πίσω για να αποδώσει το 96 ίντσες κάδρο της οθόνης μας.
Ο BenQ είχε 300 ώρες περίπου στην πλάτη του και ο 9200 30.
Oι προβολείς κλείδωσαν με HDMI splitter το οποίο διαθέτει 2 εξόδους και μπορεί να τροφοδοτήσει δυο συσκευές με ακριβώς το ίδιο σήμα. Για πηγή υπήρχε ένα Laptop Elitebook που από την έξοδο display port οδηγήσαμε το σήμα στο HDMI splitter και από εκεί στους προβολείς.
Οι προβολείς κλείδωσαν κανονικότατα και άναψαν ώστε να ζεσταθούν οι λάμπες τους και το συγκριτικό ξεκίνησε…
Η πρώτη εντύπωση ήταν ότι ο 9200 στο καλιμπραρισμένο του mode ήταν ελαφρώς φωτεινότερος, μην φανταστείτε κάτι σημαντικό (δεν κάναμε χρήση του brilliant color του 7500 γιατί ξέφευγε αρκετά σε φωτεινότητα από τον 9200).
Πρώτο τεστ ήταν να τσεκάρουμε το focus και την ευκρίνεια των φακών τους. Εδώ ο 9200 έδειξε κατευθείαν τα δόντια του όντας πιο οξύς και με καλύτερο focus από άκρη σε άκρη της οθόνης. Αυτό σαν πρώτη εντύπωση άλλα ελέγχοντας προσεκτικά τα ρυθμιστικά του sharpness στους δυο προβολείς διαπιστώσαμε ότι ο Epson έμοιαζε να έχει εργοστασιακά πιο τσιμπημένο το sharpness από τον BenQ στην εργοστασιακή θέση.
Παρακάτω στις δυο φωτογραφίες ο BenQ είναι πάνω και ο Epson κάτω. Ο BenQ έχει το sharpness του στην default του θέση ενώ κοιτάξτε τι γίνεται με του Epson, πρέπει να το πας στην θέση -5 για παίξει στα ίδια επίπεδα με τον BenQ από θέμα ειδώλων στο αντίστοιχο πατερνάκι. (τα είδωλα που βλέπετε είναι πολύ μικρότερα στην πραγματικότητα άλλα η φωτογραφική μου μηχανή αποφάσισε πως δεν ήταν αρκετά και έπρεπε να τα μεγεθύνει ώστε να τα δείτε καλύτερα 🙂 )
Όπως καταλαβαίνετε όταν το ρυθμιστικό sharpness είναι από το εργοστάσιο πιο ανεβασμένο στον έναν από τους δυο προβολείς δεν μπορείς να βγάλεις ακριβή συμπέρασμα διότι επηρεάζει και την αίσθηση ευκρίνειας που εισπράττεις από τον φακό, άλλα αν έπρεπε πάση θυσία να βγάλω ένα, αυτό θα έγερνε σαφώς υπέρ του Epson.
Eχουμε δηλαδή 9200 – 7500 1:0 με αμφισβητούμενο πέναλτι…άλλα ως γνωστόν το σκορ μετράει…
Βάλαμε λευκή καρτέλα και εκεί διαπιστώσαμε γιατί οι DLP είναι οι βασιλιάδες του λευκού. Δεν θα μιλήσω για την χρωματική ανομοιομορφία που έλειπε παντελώς από τον 7500 και υπήρχε στον 9200 (δυστυχώς ο φακός δεν μπορούσε να το αποθανατίσει) άλλα για αυτό το κατάλευκο λευκό που εισπράττεις από έναν DLP και που ούτε το φαντάζεται οποιοσδήποτε LCD. Για να το περιγράψω όσο πιο λαϊκά γίνεται θα έλεγα ότι το λευκό του 9200 μπροστά στου 7500 μοιάζει σαν “απομίμηση” λευκού.
Δυστυχώς όσες φωτογραφίες και αν τράβηξα (πάνω από 20) δεν μπόρεσα σε καμία να αποθανατίσω αυτό που έβλεπα, κάτι σαν να μπερδευόταν ο αισθητήρας της μηχανής ένα πράμα. Ανεβάζω την καλύτερη από τις 20 μην τυχόν και… (φυσικά ούτε αυτή απαθανάτισε αυτό που πραγματικά συνέβαινε στο πανί άλλα μπορεί να σας δώσει μια ιδέα)
Κάπως έτσι έχουμε την ισοφάριση σε 1:1
Aς περάσουμε τώρα στο ζουμί, την σύγκριση που περίμενα πως και πως. Σκοτεινές σκηνές και μαύρο. Εδώ για καλή σας τύχη ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε ακριβώς αυτό που έβλεπαν τα μάτια μου..
Οι προβολείς και οι δυο με την αυτόματη τους ίριδα απενεργοποιημένη (πάνω πάντα ο 7500 και κάτω ο 9200).
Και εδώ με υπερέκθεση ώστε να δείτε ακριβώς την διαφορά του μαύρου των δυο προβολέων…υπέρ του 9200 φυσικά..(ίσως να διακρίνετε και το ελαφρός μπλεδίζον μαύρο του 9200)
Το σημαντικό συμπέρασμα που βγήκε από την σύγκριση σκοτεινών σκηνών είναι ότι στον DLP βλέπεις μια χαρά μέχρι να δεις πως παίζει αυτή τη σκηνή κάποιος άλλος προβολέας με με καλύτερο on/off contrast. Εκεί ανακαλύπτεις ότι πολλές λεπτομέρειες δεν τις απεικόνιζε καν ο προβολέας σου διότι δεν μπορούσε να φτάσει τόσο χαμηλά.
Τι εννοώ..
Αν για παράδειγμα θέσουμε ως τιμές το 10 για το λευκό και το 0 για το μαύρο, ο DLP έχει το 10 για λευκό άλλα το 3 για μαύρο, οπότε οποιαδήποτε λεπτομέρεια γραμμένη από την κάμερα που γυρίστηκε η ταινία από το 3 και κάτω την εξισώνει στο απόλυτο μαύρο που μπορεί να αποδώσει (το 3) και την εξαφανίζει! Ενώ ο LCD με το σαφώς καλύτερο on/off contrast έχει και αυτός σαν λευκό το 10 άλλα για μαύρο το 1, οπότε μπορεί και αποδίδει τις λεπτομέρειες που βρίσκονται στο 2 και στο 3 μια χαρά. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες και θα καταλάβετε (σε ελαφριά υπερέκθεση από την φωτογραφική)…
Και εδώ με μεγαλύτερη υπερέκθεση από το photoshop αυτή τη φορά για να δείτε ότι 0 7500 έχει φτάσει στα όρια του πριν τον 9200 και έχει “ισοπεδώσει” όλες τις λεπτομέρειες στα δεξιά της εικόνας που έχουν πληροφορίες κάτω από το κατώτατο μαύρο που μπορεί να αποδώσει.
Εδώ σε μεγέθυνση ο 7500 για να κατανοήσετε αυτό “κρασάρισμα” του μαύρου, η μαύρη μπάρα στο κάτω μέρος είναι το κατώτερο μαύρο που μπορεί να αποδώσει ο προβολέας και πάνω βλέπουμε ότι σε εκείνο το σημείο της σκηνής έχει ισοπεδώσει όλες τις λεπτομέρειες γιατί έχει φτάσει σε αυτό το μαύρο, στα όρια του δηλαδή…
Eδώ όπως θα διαπιστώσετε το μαύρο της κάτω μπάρας συνεχίζει και μέσα στην εικόνα (στην θάλασσα) στην περίπτωση του 7500 δείγμα του ότι ο προβολέας έχει φτάσει στα όρια του από θέμα στάθμης μαύρου ενώ ο 9200 από κάτω έχει χαμηλότερη στάθμη στην μπάρα του και μπορεί και αποδίδει περισσότερες λεπτομέρειες μέσα στην εικόνα στα δύσκολα σκοτεινά σημεία.
Παρατηρήστε τις λεπτομέρειες στο βουνό δεξιά που λείπουν από τον 7500.
Πάντως σε παρένθεση θα πω ότι ΜΟΝΟ βάζοντας τους δυο προβολείς να παίξουν side by side μπορείς και διακρίνεις αυτές τις διαφορές στην θέαση σκοτεινών σκηνών, αν κάνεις σύγκριση από μνήμης απέτυχες..
Λύση πάντως υπάρχει για να δούμε αυτές τις λεπτομέρειες σε έναν DLP και είναι να συμπιέσουμε το gamma μας κάνοντας το κάτω από 2.2 στα χαμηλά IRE. Τότε ο προβολέας θα αποδώσει αυτές τις λεπτομέρειες άλλα από την άλλη η αίσθηση του γνωστού “πέπλου” θα μεγαλώσει κι άλλο (αυτή είναι η παγίδα). Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε αυτές τις λεπτομέρειες σε προβολέα που έχει υψηλή στάθμη μαύρου.
Mε άλλα λόγια gamma με ρύθμιση καμπύλης κατά BT.1886 και όχι με το κλασικό Power system επιβάλετε σε προβολείς με χαμηλή στάθμη μαύρου ώστε να δούμε αυτές τις σκοτεινές λεπτομέρειες.
Βέβαια , στην περίπτωση που ο προβολέας μας διαθέτει καλή δυναμική ίριδα όπως ο 7500 τότε με το κολπάκι του χαμηλού gamma στα χαμηλά και με την βοήθεια της δυναμικής ίριδας ερχόμαστε πολύ κοντά στο αποτέλεσμα του 9200.
Με ενεργοποιημένη την δυναμική ίριδα (η οποία δεν είναι καθόλου επιθετική σε κανένα από τα δυο μοντέλα) οι προβολείς έρχονται πολύ κοντά, θα έλεγα εξαιρετικά κοντά, και αν βάλουμε στην εξίσωση και το υψηλότερο ansi contrast του 7500 τότε η πλάστιγγα ισορροπεί και σε σκηνές όπως οι παρακάτω σχεδόν παίρνει και το προβάδισμα ο DLP…
Οπότε μαύρο και σκοτεινές σκηνές έχουμε 9200 – 7500 2:1 με γκολ από τα αποδυτήρια μάλιστα..
Επόμενος σταθμός κίνηση…
Εδώ ο 7500 καταπίνει αμάσητο τον 9200 παντού και πάντα. Κλειδωμένοι και οι δυο προβολείς στα 1080p24 o BenQ περνούσε τα διάφορα παναρίσματα της κάμερας σαφώς ομαλότερα από τον Epson σε κάθε σκηνή που δοκίμασα.
Ενεργοποιώντας δε το frame interpolation και στους δυο στην θέση low η διαφορά απλά μεγάλωσε. Αν και οι δυο σε πολύ δύσκολες σκηνές όπως όταν ένα μεγάλο αντικείμενο (50% της οθόνης και πάνω) περνούσε από την μια μεριά στην άλλη της εικόνας είχαν τα θεματάκια τους (ψιλοσκαλώματα), ο 9200 ήταν σαφώς αρκετά χειρότερος του 7500.
Το ίδιο ίσχυε και στην παρουσία διαφόρων τεχνουργημάτων που ο 9200 παρουσίαζε κάποια σε αντίθεση με τον 7500 που όσο και να πάλεψα δε είδα το παραμικρό.
Οπότε στον τομέα κίνηση χαλαρά ισοφαρίζει ο 7500 σε 2:2 και πάμε για φινάλε θρίλερ..
Φωτεινές σκηνές
Εδώ ο DLP παίζει στην έδρα του θα έλεγα άλλα έχει να αντιμετωπίσει έναν άξιο αντίπαλο. Το μικρότερο διάκενο στα pixel του, το υψηλό ansi contrast και η μηδενική ανομοιομορφία μετατρέπουν αυτές τις σκηνές σε πραγματική απόλαυση. Από την άλλη μεριά ο 9200 με την όποια ανομοιομορφία των πάνελ του, με το σαφώς μικρότερο ansi contrast και την μεγαλύτερη απόσταση των pixel μεταξύ τους…ακολουθεί πολύ κοντά περιέργως!!
(Η αλήθεια είναι ότι στο θέμα ρυθμίσεων στον 9200 είχα κάνει πολύ καλή δουλειά ενώ τον 7500 τον αντιμετώπισα ως “έλα μωρέ, DLP είναι, μια χαρά θα παίξει” και δεν ασχολήθηκα αρκετά στην λεπτομερή του ρύθμιση, αυτό ως υποσημείωση).
Ο 9200 έχει εξαιρετική χρωματική συμπεριφορά στα skin tones κάτι το οποίο επισήμανα και στο review του άλλα ο BenQ ως καθαρόαιμος DLP αυτό το προτέρημα το έχει ούτως ή άλλως οπότε η μάχη είναι σχεδόν αμφίρροπη.
Ειλικρινά οι προβολείς είναι πολύ κοντά και σε side by side σύγκριση σε βαθμό που νομίζεις ότι πρόκειται για τον ίδιο προβολέα (αν εξαιρέσεις μια χαρακτηριστική ελαφριά “κιτρινίλα” του 9200 που είναι χαρακτηριστικό της LCD τεχνολογίας και την συνειδητοποιείς μόνο βάζοντας τον δίπλα σε έναν DLP) . Δείτε τις σκηνές παρακάτω και θα καταλάβετε…
Πάντα ο BenQ πάνω
Αν θέλετε ντε και καλά ένα σκορ σε αυτή τη σύγκριση των φωτεινών σκηνών θα έδινα ένα γκολ στον κάθε προβολέα με τον BenQ να σκοράρει πρώτος άλλα τον Epson να ισοφαρίζει κατευθείαν.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ξεκάθαρη χρωματική συμπεριφορά του 7500 και αυτό το απόλυτο και εντυπωσιακό άσπρο στις φωτεινές σκηνές με εξιτάρει περισσότερο άλλα δεν θα μπορούσα να του δώσω ξεκάθαρο προβάδισμα με τόσο μικρές διαφορές υπέρ του και όταν ο αντίπαλος του ακολουθεί πραγματικά σε απόσταση αναπνοής.
Οπότε έχουμε σαν τελικό σκορ το 3:3 μετά από παράταση θα έλεγα..
Screenshots
Στα screenshots που θα δείτε είχα ένα μικρό δίλημμα. Να αφήσω τους προβολείς να παίξουν με τα ρυθμιστικά του sharpness στα default τους νούμερα ξέροντας ότι στον Epson είναι ήδη εργοστασιακά τσιμπημένο ή να τα ρυθμίσω σύμφωνα με τα πατερνάκια αναφοράς? Μετά από σκέψη αποφάσισα να αφήσω τα ρυθμιστικά στις default τιμές τους γιατί αφενός έτσι πιθανώς θα έπαιζαν από έναν μέσο χρήστη και αφετέρου το τσιμπημένο εργοστασιακά sharpness του Epson δεν δημιουργούσε καμία ενοχλητική παρενέργεια στην εικόνα (είδωλα) σε θέαση σκηνών.
(Για τα πρακτικά και μόνο να πω ότι αν ρυθμίσουμε το sharpness των δυο προβολέων με το αντίστοιχο πατερνάκι αναφοράς τότε ο BenQ δείχνει ελαφρώς ευκρινέστερος)
Επίσης δεν κατάφερα να πάρω φωτογραφίες αναφοράς με τους προβολείς να παίζουν side by side διότι το μεγάλο μαύρο που αναγκαστικά έπαιρνε η φωτογραφική μηχανή (οι εικόνες ήταν πάνω κάτω και δημιουργούσαν μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα στα πλάγια να υπάρχει μεγάλο σκοτεινό κενό) μπέρδευε τον αισθητήρα της υπερτονίζοντας τα λευκά και όλες οι προσπάθειες απέτυχαν. Οπότε τα screenshots που θα δείτε προέρχονται από ξεχωριστή προβολή. Αυτά ως διευκρινήσεις ώστε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά γίνεται…
Και η γνώμη του Γιάννη που όχι απλά ήταν παρόν σε όλη την διάρκεια του συγκριτικού άλλα βοήθησε κιόλας καταλυτικά στην πραγματοποίηση του.
Ας πω κι εγώ δυο λόγια μιας και παραβρέθηκα στο συγκριτικό.
Στα περισσότερα βέβαια ήξερα εκ των προτέρων τι θα δω ως κάτοχος στο παρελθόν τόσο του προγενέστερου epson 9000 όσο και των benq w7000-w7500.
φως:
Σίγουρα ο benq 7500 καλιμπραρισμένος με B.C on θα δώσει κάτι παραπάνω σε φως, άλλα αυτό θα απασχολήσει μόνο αυτούς που θέλουν να ανοίξουν πάρα πολλές ίντσες. Ο epson έχει αρκετό φως, που σε συνδυασμό με το καλό contrast που έχει, δίνει μια εικόνα που κανείς δεν θα μείνει ανικανοποίητος. Αν και στο 3d (αν ισχύει αυτό που θυμάμαι από τον 9000, μιας και εμείς δεν δοκιμάσαμε καθόλου 3d) τότε μπορώ να πω ότι ο epson είναι πιο φωτεινός στο 3d από τον benq. Και οι δυο λοιπόν στο φως τα πάνε άριστα. Μια σχεδόν ισοπαλία εδώ για φυσιολογικές συνθήκες θέασης.
contrast:
Στις σκοτεινές σκηνές δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει ότι ο epson υπερέχει με διαφορά. Από την μια ξανά είδα το γνώριμο μαύρο του epson που όμως έχει μια υποβόσκουσα μπλε χροιά, αλλά το οπτικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο του benq 7500.
Στην αντιπαραβολή όπως θα διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες, οι λεπτομέρειες στον epson είναι διακριτές στα χαμηλά ire ενώ στον benq χανόταν πληροφορία, αφού το φωτεινό γκρι του benq δεν βοηθούσε στην απεικόνισή τους.(ήταν στιγμές όπου ήθελα να ρωτήσω τον Νίκο μήπως είχε καλιμπράρει τον epson με κάποιο gamma του τύπου…2 και κάτω.) Ξεκάθαρος νικητής εδώ ο epson.
Όσον αφορά το ansi contrast ειλικρινά δεν ξέρω ποιος ήταν καλύτερος. Και οι δυο ήταν πολύ κοντά άλλα έχω την εντύπωση ότι ο benq περνούσε ελαφρώς καλύτερα αυτές τις σκηνές.
Ευκρίνεια:
Εδώ έγινε μια ανατροπή που δεν περίμενα.
Θέλετε το πολύ καλό κομμάτι epson που είχε ο Νίκος στα χέρια του από θέμα σύγκλισης, θέλετε και το ότι ο benq είχε ένα θέμα στο οπτικό του όσον αφορά την ευκρίνεια… με ενεργοποιημένη την οξύτητα περίπου στην μέση και στους δυο, ο epson έδειχνε καλύτερα. Να πω εδώ ότι προσωπική μου αίσθηση είναι ότι ο epson έχει πάρα πολύ καλό αλγόριθμο οξύτητας. Ίσως σε αυτό συντελεί και η πιο “μαλακή” εικόνα ενός LCD σε σχέση με το “βράσιμο” που τείνει να έχει ένας dlp. Ισως, αυτό που είδα όμως με τα μάτια μου στον epson δεν είχε να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τον συγκεκριμένο benq της δοκιμής. Ίσα ίσα, που με τα βοηθήματα επεξεργασίας εικόνας, ο epson έδειχνε…dlp.
Όταν απενεργοποιήσαμε εντελώς τα βοηθητικά οξύτητας κλπ, είδαμε και τους 2 προβολείς να είναι σχεδόν πανομοιότυποι. Ίσως (με επιφυλαξη) μια ιδέα ο benq ελαφρώς καλύτερος. Να επαναλάβω όμως, ότι πέσαμε στην περίπτωση. Ένας benq όπου σαν συγκεκριμένο κομμάτι θα το χαρακτήριζα μέτριο και ένας epson όπου είχε την καλύτερη σύγκλιση και focus που έχω δει μέχρι τώρα από epson.
Η μοίρα αδίκησε εδώ τον benq, άλλα ειλικρινά ο epson νομίζω ότι έχει αποτινάξει την στάμπα της θολής εικόνας πλέον.
Ίσως ο Νίκος με την εμπειρία του με αρκετούς προβολείς που έχουν περάσει από τα χέρια του να μπορέσει να πει καλύτερα πως ο benq έμεινε λιγάκι πίσω στην ευκρίνεια αν και από πολύ κοντινή απόσταση μπορούσες να διακρίνεις το μεγαλύτερο κενό των pixels του epson μιας και ο benq εκεί υπερέχει.
Ανομοιομορφία λευκού:
Ξεκάθαρος νικητής ο Benq, χωρίς δεύτερη σκέψη. Από την πρώτη στιγμή, είδαμε το λευκό του epson να κοκκινίζει κάτω δεξιά και να πρασινίζει αριστερά. Θα ήταν και ο μόνος λόγος που ίσως προσωπικά θα με απέτρεπε να στραφώ στην αγορά ενος LCD προβολέα μιας και σε όλους τους άλλους τομείς ο προβολέας τα πηγαίνει πολύ καλά.
Κίνηση:
Και οι δυο προβολείς εμφάνισαν σκαλώματα σε όλα τα mode του frame interpolation. Ο epson δυστυχώς μου έδειξε μια αρκετά άσχημη εικόνα στην κίνηση. Οπωσδήποτε θα το είχα πάντα στο off το F.I. σε αυτόν τον προβολέα. Μιας και δεν έχω δει άλλον epson 9200 στην κίνηση του F.I., δεν μπορώ να ξέρω εάν το συγκεκριμένο κομμάτι είχε πρόβλημα ή έτσι παίζουν όλοι οι 9200. Ισως ο Νίκος και πάλι γνωρίζει επ’αυτου.
Η κίνηση του benq w7500 ενώ περνούσε σχετικά αναίμακτα τα σκαλώματα σε σημείο να μην ενοχλούν ιδιαίτερα, μιας και έχω δει δυο ίδιους 7500 μπορώ να πω ότι έτσι παίζει. Το οξύμωρο της υπόθεσης εδώ, είναι πως ως κάτοχος και του benq 7000 στο παρελθόν, είμαι βέβαιος ότι αυτός ο προκάτοχος δεν έκανε το παραμικρό σκάλωμα, σε οποιαδήποτε γρήγορη σκηνή, όσες ώρες κι αν έβλεπες είχε πάντα και παντού κίνηση χωρίς ούτε ένα σκάλωμα.
Οπότε, ανάμεικτα τα συναισθήματα για το πολύ καλό F.I. του benq. Έχουμε από την μια ενα F.I. στο low στον 7500 όπου μειώνει την αίσθηση της βιντείλας άλλα από την άλλη η κίνηση του όσον αφορά τα σκαλώματα/κομπιάσματα δεν είναι τέλεια σαν του προκατόχου του.
Στα δικά μου τα μάτια μεταξύ epson και benq, νικητής παραμένει ο benq 7500.
Θεωρώ ότι και με τους δυο προβολείς κάπου κερδίζεις, κάπου χάνεις.
Το κυριότερο μειονέκτημα του benq…το μαύρο.
Του epson η χρωματική ανομοιομορφία.
Να ευχαριστήσω τον Νίκο που για ακόμη μια φορά για την φιλοξενία!
Γιάννης
Επίλογος
Οι δυο βιντεοπροβολείς αν και διαφορετικής τεχνολογίας είναι πολύ κοντά σε συνολική απόδοση. Ειλικρινά εάν ήμουν υποψήφιος αγοραστής θα προβληματιζόμουν αρκετά μέχρι να διαλέξω τελικά ένα από τα δυο μοντέλα. Προσωπικά το πιθανότερο είναι να κατέληγα στον W7500 για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο από θέματα όπως η χρωματική ανομοιομορφία, η αντοχή της συσκευής στο χρόνο ή στο τι “κομμάτι” θα πέσω (δυστυχώς παίζει πολύ αυτό το σενάριο στον TW9200) άλλα από την άλλη θα ήθελα και αυτό το καλύτερο μαύρο και τις τεράστιες ευκολίες τοποθέτησης που προσφέρει ο TW9200 για να πω την αλήθεια.
Το τελικό 3:3 σε αυτόν τον “αγώνα” πάντως αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο την συνολική εικόνα που εισέπραξα σε αυτό το συγκριτικό και το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας από τους δυο δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει αν τον επιλέξετε για να απολαμβάνετε τις ταινίες σας.
Τέλος να ευχαριστήσω τους καλούς φίλους Γιάννη και Θεόφιλο για την διάθεση των δυο προσωπικών τους βιντεοπροβολέων για την πραγματοποίηση αυτού εδώ του συγκριτικού και όχι μόνο.
Καλές προβολές!
Νίκος Τσώλας