Το κορυφαίο 4Κ HDR σε προβολέα | JVC DLA-N5
25 Νοεμβρίου 2020
Δοκιμάζουμε τον JVC LX-NZ3 (Laser 4K DLP projector)
28 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Έπρεπε να γίνει!Κατασκευή επίπλου για UST προβολή.

Γύριζε καιρό στο μυαλό μου σαν ιδέα αλλά λίγο οι καιροί που ζούμε, λίγο ο “συγκάτοικος με το ζόρι” Covid19 και λίγο η δυσκολία του όλου εγχειρήματος στο να βρεις κατάλληλο ξυλουργείο να αναλάβει κάτι τόσο ιδιαίτερο με έκαναν να το αναβάλω διαρκώς.

Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφθασε, η απόφαση πάρθηκε και έτσι πήρα ανα χείρας τα πιο απλά υλικά στα οποία μπορείς να αποτυπώσεις την ιδέα σου, χαρτί και μολύβι δηλαδή, και άρχισα να σχεδιάζω…

Ηθελα ένα έπιπλο που να φιλοξενεί μέσα του την οθόνη UST ALR της Vividstorm και τον προσωπικό μου LASER UST προβολέα Xiaomi 1S 4K, αλλά παράλληλα να μπορεί να σταθεί κάπως και σαν ένα βασικό έπιπλο τηλεόρασης.

 

Η πρώτη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν ο υπολογισμός των αποστάσεων μεταξύ του προβολέα και της οθόνης καθώς αυτές έπρεπε να γίνουν με σχετική ακρίβεια αλλά παράλληλα να υπάρχει και η δυνατότητα να φιλοξενηθούν αργότερα και άλλα αντίστοιχα UST μοντέλα προβολέων σε περίπτωση αναβάθμισης.

Ετσι αφού έκανα μια σχετική έρευνα για τις διαστάσεις και τα throw ratio των UST μοντέλων που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στην αγορά σχεδίασα το ράφι του προβολέα έτσι ώστε αν χρειαστεί να μπορέσει να φιλοξενήσει και άλλα μοντέλα πλην του δικού μου xiaomi με διαφορετικό μέγεθος και throw ratio.

Nα μπορεί να επεκταθεί δηλαδή εως και 50 πόντους ακόμα καθώς επίσης να μετακινηθεί και μερικούς πόντους στον κάθετο άξονα αν αυτό κριθεί απαραίτητο στο μέλλον (αν και το ύψος της οθόνης ρυθμίζεται, οπότε δύσκολα θα χρειαστεί αλλαγή ύψους στο ράφι).

Πήρα λοιπόν το σχέδιο παραμάσχαλα, καβάλησα την μοτοσυκλέτα μου και πήγα κατευθείαν στον Γιώργο (ο ξυλουργός που θα αναλάμβανε να το υλοποιήσει) για να δούμε αν αυτό που ζήταγα ήταν κάτι εφικτό ή όχι. Τον Γιώργο μου τον σύστησε ένας καλός φίλος (ξυλουργός και αυτός στο επάγγελμα) και μου είπε επι λέξη αν οχι αυτός, τότε κανείς…

 

Επειδή οφείλω να μιλήσω για το ξυλουργείο που υλοποίησε αυτή μου την ιδέα, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής. Δεν αποτελεί “σπόνσορα”, δεν υπήρξε “έκπτωση” με αντάλλαγμα κάποιου είδους διαφήμιση, ζήτησα και πήρα την άδεια από τον Γιώργο να αναφερθώ σε αυτόν μιας και είχα ήδη αποφασίσει την όλη διαδικασία να σας την παρουσιάσω με άρθρο και με βίντεο, αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων

 

Από το πρώτο αυτό ραντεβού κατάλαβα ότι εδώ δεν είχα να κάνω απλά με ένα ξυλουργείο από αυτά που κατά περιόδους έχω χρησιμοποιήσει για διάφορες εργασίες μου. Μιλάμε για έναν χώρο άρτια εξοπλισμένο με ανθρώπους πρόθυμους να ακούσουν, να σκεφτούν, να δημιουργήσουν.

Πόσους ξυλουργούς γνωρίζετε που να σηκώνουν το κινητό τους όσες φορές και όποιες ώρες και να τους καλέσεις στο πρώτο χτύπημα? Πόσους ξυλουργούς γνωρίζεται που να παίρνουν ένα πρόχειρο σχέδιο σε χαρτί και μέσα σε μερικά λεπτά να το έχουν κατανοήσει πλήρως και να κάνουν και διορθώσεις που δεν είχες καν φανταστεί? Πόσους ξυλουργούς γνωρίζεται που να αλλάζουν αδιαμαρτύρητα δύο και τρεις φορές την τελική κατασκευή επειδή εσένα σου ήρθε η επιφοίτηση τελευταίας στιγμής? Και τέλος πόσους να συνδυάζουν όλα τα παραπάνω και να κάνουν και ΑΨΟΓΗ δουλειά σε λογική τιμή? Να απαντήσω εγώ για εσάς, κανέναν.

 

Ε, τώρα γνωρίζετε έναν…

Toν Γιώργο Πρέκα ή αλλιώς Stylewood (www.stylewood.gr), οι (Α)νθρωποι εκεί είναι καλλιτέχνες, όχι απλά τεχνίτες.

Αυτό ως παρένθεση…διότι οφείλουμε τέτοιους επαγγελματίες να τους αναφέρουμε για να τους γνωρίζει ο κόσμος, είναι χρέος μας.

Πάμε όμως να δούμε την συνέχεια…

 

Συνάντησα λοιπόν τον Γιώργο στο ξυλουργείο του και τον ενημέρωσα στο τι ήθελα να κάνω και γιατί. Του έδειξα τα πρόχειρα σχέδια που είχα μαζί μου κρατώντας φυσικά μικρό καλάθι και έχοντας προετοιμάσει τον εαυτό μου για την απάντηση “αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε” που ήταν και η πιθανότερη…κακά τα ψέματα…

Συνέβη όμως το ακριβώς αντίθετο. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, ο Γιώργος κατανόησε το ύφος του επίπλου μέσα σε δευτερόλεπτα, παρόλο που δεν είχε ιδέα στο τι είναι ένας UST προβολέας και τι μια οθόνη προβολής.

 

Αφού συμφωνήσαμε στη τιμή, στο τελικό σχέδιο και το χρώμα του ξύλου, η κατασκευή ξεκίνησε…

 

Είχα ενημερώσει τον Γιώργο ότι θα ήθελα να τραβήξω μερικά βίντεο και φωτογραφίες από την κατασκευή για το blog μου, μου το επέτρεψε, έτσι παρακολούθησα σχεδόν όλα τα βήματα κατασκευής. Φυσικά δεν έλειψαν οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής μιας και μιλάμε για πρωτότυπη κατασκευή ειδικού σκοπού.

 

Μάλιστα ενώ το έπιπλο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ζήτησα μια αλλαγή που σχεδόν ακύρωνε τον συνολικό σχεδιασμό του επίπλου. Η απάντηση του Γιώργου ήταν  “φυσικά και θα το κάνουμε, δώσε μας μία μέρα ακόμη”. Την άλλη μέρα το έπιπλο είχε τις αλλαγές που είχα ζητήσει. Απίθανα πράγματα…

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην ολοκλήρωση του επίπλου…

 

Να πω ότι πολλά πράγματα που εγώ δεν είχα σκεφτεί και αφορούσαν την πρακτικότητα του επίπλου, τα έκανε ο Γιώργος μόνος του, ως αυτονόητα!Ο άψογος επαγγελματισμός που λέγαμε….

Ράγες με μπίλιες που κρατούν σταθερό το ράφι και του επιτρέπει να εκταθεί πλήρως αν χρειαστεί χωρίς να επηρεάζεται από το βάρος,

Χώρος και ανοίγματα στην πίσω πρόσοψη για τακτοποίηση καλωδίων.

Επίσης αποσπόμενα χωρίσματα για τα ράφια που μπορείς να τα τοποθετήσεις στις θέσεις που εσύ θέλεις, ωραία πράγματα!

 

Και κάπως έτσι φτάσαμε στη μεταφορά και εγκατάσταση του επίπλου στον χώρο μου η οποία έγινε από ειδικό συνεργείο του ξυλουργείου σε χρόνο ρεκόρ. Ξηλώθηκε το παλιό, μπήκε το καινούργιο.

 

Και εκεί που το έπιπλο είχε μπει στη θέση του, τσουπ, είχαμε τον γνώριμο πλέον έλεγχο “ποιότητας” από την γνωστή άγνωστη που… φάνηκε να δίνει την τελική της έγκριση πάντως 🙂

 

Η οθόνη ταίριαξε τέλεια , το έπιπλο πανέμορφο και ο προβολέας έκατσε μια χαρά στο ράφι του…όλα πήγαν ακριβώς όπως τα είχαμε σχεδιάσει…

(Η σχεδίαση του επίπλου είναι τέτοια να πούμε κάπου εδώ που επιτρέπει χωροταξικά και τοποθέτηση τηλεόρασης στον τοίχο)

 

Και μερικές φωτογραφίες για να απολαύσετε το αποτέλεσμα…

 

Τα ψαράκια βρίσκονται σε πανικό, οι παρατηρητικοί θα διαπιστώσουν εύκολα τον λόγο   🙂

 

Και κάπως έτσι το project Laser TV 100 ιντσών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.


 

Το Θέμα ήχος βέβαια είναι ένα δύσκολο κομμάτι σε μια τέτοια κατασκευή (ιδιαιτέρως σε περιορισμένους χώρους σαν τον δικό μου). Ο Xiaomi όμως μπορεί άνετα να εκτελέσει τα χρέη και του ηχοσυστήματος μιας και ο ήχος που παράγει είναι εκπληκτικός τόσο σε ποιότητα όσο και σε ένταση, ιδιαιτέρως σε μικρούς χώρους θεωρώ ότι μπορεί να σταθεί άνετα ως αυτόνομο AV σύστημα (πολλοί θα χλευάσουν αυτά που λέω, χωρίς ωστόσο να έχουν ακούσει ποτέ τον ήχο του συγκεκριμένου προβολέα…).

Ωστόσο προς ώρας (γιατί έρχεται αναβάθμιση) τα monitor audio ηχεία βιβλιοθήκης ταίριαξαν καταπληκτικά  και οφείλω να ομολογήσω ότι και το ηχητικό αποτέλεσμα είναι πέρα κάθε προσδοκίας…(άσχετο αλλά θα το πω, λατρεύω αυτή την εταιρία γιατί με πολύ λίγα χρήματα μπορείς να ακούσεις μεγάλο ήχο).

 

 

Φυσικά έφτιαξα και το αντίστοιχο βιντεάκι για να απολαύσετε όλη την διαδρομή…enjoy!

 

 

Eλπίζω να απολαύσατε αυτό το άρθρο όσο εγώ την κατασκευή αυτού του επίπλου.

Καλές προβολές και χρόνια πολλά σε όλους σας!

 

Νίκος Τσώλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *