Πριν μερικές μέρες ήρθε στο εργαστήριο μας ένας Hitachi TX-200 με πάνω από 2000 ώρες (600 στην δεύτερη λάμπα) και με εμφανή τα σημάδια του χρόνου στην εικόνα του. Χαμηλό contrast και φωτεινότητα και πολύ μεγάλη ανομοιομορφία σε λευκή καρτέλα.
Πιστέψτε μας, η περιέργεια μας για το τι θα δούμε στο εσωτερικό ενός προβολέα της ηλικίας αυτής, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο μοντέλο.
Πριν τον βάλουμε για το “χειρουργείο” τον συνδέσαμε για να δούμε πώς παίζει……και τον κλείσαμε κατευθείαν..τουλάχιστον στα μάτια μας αυτό που είδαμε ήταν το λιγότερο απογοητευτικό και δεν μπήκαμε καν στη διαδικασία να τον “ψάξουμε” περισσότερο.
Δυστυχώς μετρήσεις δεν μπορέσαμε να πάρουμε διότι τα μετρητικά μας όργανα εκτελούσαν χρέη σε αλλού την συγκεκριμένη περίοδο..
Φυσικά περάσαμε κατευθείαν στο λύσιμο του προβολέα διότι η εικόνα του φώναζε για καθαρισμό..
Αφαιρέσαμε το επάνω μέρος και ξεκινήσαμε..
Εδώ βλέπουμε την ίριδα του hitachi που βρίσκεται ακριβώς μετά τη λάμπα (εδώ να πούμε ότι διαπιστώσαμε πρόβλημα στην λειτουργία της λόγω “κουρασμένου” μοτέρ και έτσι την απενεργοποιήσαμε απο το μενού του προβολέα)
Ο φακός με τα πάνελ αποσπούνται εύκολα από το οπτικό
Στο πίσω μέρος του φακού και στο μπροστινό του πρίσματος είχε επικάθιση σκόνης σε πολύ μεγάλο βαθμό
Δυστυχώς τα πάνελ δεν ήταν αποσπώμενα και δεν μπορέσαμε να τα αφαιρέσουμε από το πρίσμα ούτε να διορθώσουμε μια μικρή απόκλιση στην σύγκλιση του κόκκινου πάνελ της τάξεως του ενός pixel στην κάτω δεξιά γωνία….και αναγκαστικά περιοριστήκαμε στον εξωτερικό τους καθαρισμό…γιατί όπως έχουμε πει στο παρελθόν σε άλλα μας άρθρα, η οποιαδήποτε προσπάθεια καθαρισμού με πεπιεσμένο αέρα έχει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα..
Τα πολωτικά φίλτρα των πάνελ, είναι συνήθως και η μεγαλύτερη πηγή κακού όσο αφορά την πτώση φωτεινότητας και της ανομοιομορφίας της εικόνας και στον συγκεκριμένο προβολέα ήταν πραγματικά σε πολύ κακή κατάσταση (από θέμα σκόνης). Προσπαθήσαμε να τραβήξουμε αρκετές φωτογραφίες ώστε να σας δείξουμε το πρόβλημα, άλλα είναι αρκετά δύσκολο στο να συλλάβει ο φωτογραφικός φακός το μέγεθος του “κακού”
Αφού τελειώσαμε με τα πάνελ και τα πολωτικά φίλτρα, ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε στο κυρίως οπτικό και στα διχρωικά κρύσταλα (εξίσου σημαντικά στον λεπτομερή καθαρισμό τους). Εδώ να πούμε ότι ο hitachi δεν είναι και ο ευκολότερος προβολέας στον κόσμο όσο αφορά την αφαίρεση του οπτικού του από το σασί.
Εδώ γίνεται ο διαμοιρασμός του φωτός και η οδήγηση του στα τρία πάνελ…καταλαβαίνεται πόσο σημαντικό είναι να μην αλλοιωθούν τα ποσοστά διαμοιρασμού από την επικάθιση σκόνης και πώς αυτό επηρεάζει κατά κράτος την τελική εικόνα..
Ένας προβολέας με αρκετές ώρες στο ενεργητικό του, έχει ταλαιπωρήσει αρκετά τα πλαστικά του μέρη (βλέπε υψηλές θερμοκρασίες) και το αποτέλεσμα είναι μικρές απώλειες..ευτυχώς όχι σημαντικές..
Αφού τελειώσαμε τον καθαρισμό και συναρμολογήσαμε τον προβολέα, σειρά είχε η τελική δοκιμή. Εδώ να πούμε ότι οι φωτογραφίες είναι υποκειμενικές, διότι είναι αδύνατο να αποτυπώσουν στο 100% την εικόνα που βλέπουμε με τα μάτια μας, τουλάχιστον σε ερασιτεχνικές λήψεις σαν και τις δικές μας. Ρόλος των screen shots είναι να παίρνετε μια ιδέα και όχι να βγάζετε ασφαλή συμπεράσματα (είναι γενικός κανόνας).
Σχεδόν μηδενική ανομοιομορφία έπειτα από τον καθαρισμό, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για προβολέα LCD τεχνολογίας
Σαν τελικό συμπέρασμα να πούμε ότι ο προβολέας πραγματικά μας εντυπωσίασε στο τελικό αποτέλεσμα (ιδιαιτέρως όταν του κάναμε και το βασικό καλιμπράρισμα).
Είναι από τους λίγους LCD που έχουν περάσει από τα χέρια μας και που διαπιστώθηκε κατά τον καθαρισμό του, μικρή έως και καθόλου αλλοίωση στα πάνελ και τα πολωτικά του φίλτρα.
Επίσης να σημειώσουμε ότι η ποιότητα κατασκευής του είναι πάνω από το μέσο όρο του τότε ανταγωνισμού (Epson TW700 – Sanyo Z4 – Panasonic 900).