Πολλοί ιδιοκτήτες DLP προβολέων BenQ (και όχι μόνο) συχνά πυκνά με ρωτάνε τρόπους να καθαρίσουν τον προβολέα τους ώστε να απομακρύνουν κηλίδες που εμφανίζονται στην οθόνη συνήθως εντονότερα σε μαύρο φόντο.
Αποφάσισα λοιπόν να κάνω αυτό εδώ το άρθρο-οδηγό που θα εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει με αυτές τις κηλίδες και ποιος ακριβώς είναι ο τρόπος που τις καθαρίζουμε, αν πιάνει φυσικά το χέρι μας.
Ο οδηγός αφορά τους W1110, W2000, W1090, W1210ST και γενικά όλους BenQ προβολείς σειράς W με παραπλήσιο σασί.
Τι ακριβώς είναι αυτές οι “σπαστικές” κηλίδες που εμφανίζονται απροειδοποίητα στην οθόνη μας?
Οι κηλίδες αυτές δεν είναι τίποτα άλλα πάρα κόκκοι σκόνης που επικάθονται πάνω στην επιφάνεια του DMD chip στο εσωτερικό της DLP οπτικής μηχανής. Ενας και μόνο τέτοιος κόκκος είναι ικανός να μας δώσει μία κηλίδα διαμέτρου 5-6 εκατοστών πράσινης απόχρωσης σε μια διάσταση προβολής της τάξεως των 100 ιντσών.
Πως εισχωρεί σκόνη στο εσωτερικό της οπτικής μηχανής?
Δυστυχώς όλοι οι καινούργιοι μικροί DLP προβολείς της κατηγορίας των ~1000 ευρώ δεν διαθέτουν σφραγισμένη οπτική μηχανή. Το αποτέλεσμα είναι με τον καιρό να εισχωρεί σκόνη και να επικάθεται στο DMD chip, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η εισχώρηση σκόνης στην οπτική μηχανή επιταχύνεται αν κάνουμε το λάθος και “φυσήξουμε” τον προβολέα μας ώστε να τον καθαρίσουμε στα πλαίσια συντήρησης, όπως πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν, ιδιαιτέρως στο σημείο που βρίσκεται η λάμπα του προβολέα.
Πως μπορώ να καθαρίσω αυτές τις κηλίδες και να ξαναδώ εικόνα χωρίς αυτές?
Δυστυχώς ο τρόπος είναι μόνο ένας και αφορά πλήρως λύσιμο του προβολέα μας και εσωτερικό καθαρισμό της οπτικής μηχανής όπως τον περιγράφουν αναλυτικά οι παρακάτω γραμμές του άρθρου.
Πάμε να δούμε πως γίνεται ο καθαρισμός κηλίδων σε έναν W1210ST
(βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδέσει το καλώδιο ρεύματος και έχετε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αφαίρεση της λάμπας πριν κάνετε το οτιδήποτε!)
Ξεκινάμε λύνοντας τις δυο βίδες που συγκρατούν το καπάκι της λάμπας
Ανοίγουμε το καπάκι και αφαιρούμε την λάμπα
Στην συνέχεια αφού ξεβιδώσουμε τις 5-6 βίδες στο κάτω μέρος μπορούμε να σηκώσουμε το πάνω περίβλημα του προβολέα
Και κάπως έτσι εμφανίζεται μπροστά μας το εσωτερικό του προβολέα μας…
Συνεχίζουμε το λύσιμο…
Στην συνέχεια αφαιρούμε την μεταλλική προστασία της mainboard
Και στην συνέχεια και την mainboard αφού πρώτα ξεσυνδέσουμε τα πάντα από πάνω της. Προσοχή στην αποσύνδεση της καλώδιοταινίας του χρωματικού τροχού!
Στην συνέχεια πρέπει να αφαιρέσουμε και το μεταλλικό “σασί” πάνω στο οποίο κάθεται η mainboard
Αφού φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε το τροφοδοτικό του προβολέα (το οποίο περιλαμβάνει και το τροφοδοτικό της λάμπας, στα πλαίσια της οικονομίας και των περικοπών των φθηνών μοντέλων)….
…είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε και την οπτική μηχανή..
Το οπτικό κάθεται σε αυτές τις τρεις βάσεις..
Πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης. Εδώ υπάρχει ένα μυστικό. Δεν προσπαθούμε να ξεβιδώσουμε το chip όπως θα ήταν και το λογικό. Αντιθέτως πάμε από την απέναντι μεριά και ξεβιδώνουμε τον φακό, πιστέψτε με, αυτός είναι ο καλύτερος και πιο ακίνδυνος τρόπος να το καθαρίσουμε..
Και κάπως έτσι μοιάζει η σκόνη πάνω στην επιφάνεια του DMD chip…
Καθαρίζουμε με πίεση αέρα (προτιμότερο με χρήση κάποιου κομπρεσέρ παρά σπρέι), τσεκάρουμε αν το οπτικό μας είναι πεντακάθαρο και ξαναβιδώνουμε προσεκτικά τον φακό.
Αφού φτάσαμε ως εδώ βέβαια καλό είναι να καθαρίσουμε και τον χρωματικό τροχό, δύο βίδες και αποκαλύπτεται, δεν χρειάζεται να τον αφαιρέσουμε τελείως πάνω από το οπτικό
Αφού καθαρίσουμε προσεκτικά (πολύ προσεκτικά!!) και τον χρωματικό τροχό αρχίζουμε ακολουθώντας αντίστροφα τα παραπάνω βήματα να ξανασυναρμολογούμε τον προβολέα μας, με υπομονή, υπομονή και υπομονή. Κάθε βιαστική κίνηση σε τέτοιες καταστάσεις οδηγεί στην καταστροφή συνήθως….εμπειρικά σας το διαβεβαιώνω..
Τέλος τοποθετούμε τον προβολέα μας απέναντι από την οθόνη και απολαμβάνουμε ξανά τις ταινίες μας χωρίς ίχνος αυτών των ενοχλητικών κηλίδων!(και με βελτιωμένη εικόνα θα έλεγα μιας και η σκόνη στο DMD και στον τροχό επηρεάζει και χρωματικά την εικόνα με παράλληλη μείωση του contrast!)
Ελπίζω κάποιοι από εσάς να βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο!
Καλές προβολές,
Νίκος Τσώλας
4 Comments
Μας έλειψαν αυτά τα τεχνικά άρθρα….!!
Παιδιά δεν αξίζει τον κόπο να το κάνουμε μόνοι μας, θα γίνει ζημιά, ο Νίκος θα το κάνει υπεύθυνα, γρήγορα, με εγγύηση και σε καλή τιμή.
Ωραία παρουσίαση Νίκο αλλά πας σε βαθιά νερά για όλους εμάς.
Αφού κάνουμε όλη αυτή την διαδικασία υπάρχει κάποιος τρόπος να σφραγίσουμε την οπτική μηχανή από μελλοντική σκόνη;
Πολύ καλό το άρθρο αγαπητέ μου. Εντυπωσιακός ο τρόπος που το παρουσιάζεις. Εγώ βέβαια έχω τον ΜΡ 515 και οι κηλίδες δεν είναι μεγάλες αλλά μικρές μικρές και άσπρες σαν έναστρος ουρανός και όσο τον δουλεύω τόσο αυξάνονται. Οι πληροφορίες λένε πως μάλλον θέλει άλλαγμα το DMD. Δεν αρκεί το ξεσκόνισμα, έτσι δεν είναι; Θα ήθελα την γνώμη σου.