Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί σχεδόν όλους τους ιδιοκτήτες βιντεοπροβολέων είναι κατά πόσο επηρεάζει την εικόνα του προβολέα μας η οθόνη που χρησιμοποιούμε.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για σύνθετο ερώτημα άλλα στην ουσία η απάντηση είναι απλή. Ας προσπαθήσουμε να πούμε δυο λογάκια περί αυτού και να γίνουμε κατανοητοί.
Οι σύγχρονοι προβολείς διαθέτουν όλα τα απαραίτητα ρυθμιστικά ώστε να μπορούν να αποδώσουν σωστή θερμοκρασία λευκού και μεγάλη ακρίβεια στην χρωματική παλέτα κατά D65 πρότυπα έπειτα από την κατάλληλη ρύθμιση.
Η οθόνη ,σε όλη την διαδικασία προβολής παίζει τον ρόλο του καθρέφτη . Αντανακλά δηλαδή στην ουσία την εικόνα που στέλνει πάνω της ο προβολέας μας.
Λόγω του μεγάλου εύρους των ρυθμιστικών των σύγχρονων βιντεοπροβολέων ,μπορούμε να πάρουμε λευκό και πιστότητα χρωμάτων ακόμη και αν η οθόνη μας δεν είναι 100% λευκή. Αν π.χ ή οθόνη μας κοκκινίζει, τότε μπορούμε πολύ απλά να μειώσουμε αναλογικά το κόκκινο στη ρύθμιση RGB του προβολέα μας ,να αυξήσουμε το μπλε και το πράσινο στο ίδιο ρυθμιστικό και να πάρουμε ένα 100% καθαρό λευκό όπως θα παίρναμε σε 100% λευκή οθόνη (με τα ρυθμιστικά μας στην ανάλογη θέση φυσικά)
Δηλαδή με άλλα λόγια δεν θα δούμε διαφορετική εικόνα σε οθόνη διαφορετικής απόχρωσης (να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε πάντα για μικρές αποκλίσεις του λευκού ή του γκρι και όχι υπερβολές με χρωματιστές οθόνες) αφού ο προβολέας μπορεί σαν χαμαιλέοντας (μέσω των ρυθμιστικών του) να προσαρμόζεται στα εκάστοτε δεδομένα ,άρα στην ουσία όλες οι οθόνες που μας φαίνονται λευκές ή γκρι στο μάτι μας ,είναι μια χαρά και θα αποδώσουν ίδια ακριβώς εικόνα αν ο προβολέας μας ρυθμιστεί κατάλληλα για την εκάστοτε κάθε φορά.
Αυτός είναι ο πρώτος μύθος που καταρρίπτεται..
Πάμε τώρα στην αντανάκλαση της οθόνης μας ,το γνωστό gain. Εκεί έχουμε ακούσει κατά περιόδους ,το γκρι με gain 0.8 βελτιώνει τα μαύρα μας και το υψηλό 1.3 π.χ αυξάνει την φωτεινότητα μας. Ναι αλήθεια είναι…αλλά..
Όταν προβάλουμε σε οθόνη με χαμηλό δείκτη αντανάκλασης (gain) τότε ναι μεν έχουμε καλύτερο μαύρο άλλα παράλληλα έχουμε και χαμηλότερο φως. Δηλαδή το κέρδος μας σε contrast είναι στην ουσία 0. Αντίστοιχα και στο υψηλό gain.
Παράδειγμα για να το καταλάβουμε..
Αν π.χ ο προβολέας μας βγάζει 100 nits λευκό και 1 nits μαύρο σε λευκή οθόνη ,τότε σε μια οθόνη γκρι με την μισή αντανάκλαση θα πάρουμε σαν μέτρηση 50 nits λευκό και 0.5 nits μαύρο αντίστοιχα .Δηλαδή το contrast της εικόνας μας παραμένει το ίδιο (100:1=100 και 50:0.5=100) .Δηλαδή στην ουσία δεν θα δούμε καλύτερο contrast παρά το ίδιο.
Είναι ο δεύτερος μύθος που καταρρίπτεται..οθόνες high contrast που να πετυχαίνουν καλύτερο μαύρο ενώ διατηρούν την φωτεινότητα ή το αντίστροφο δεν υπάρχουν.
Βέβαια υπάρχει περίπτωση να πάρουμε βελτιωμένο contrast ,με μια οθόνη υψηλού gain άλλα χρώματος γκρι. Με τον συγκεκριμένο τύπο οθόνης μπορούμε να πετύχουμε μείωση των ανακλάσεων στον χώρο, μιας και λόγω υψηλού gain “μαζεύει¨όλο το φως και το στέλνει ευθεία απέναντι και όχι προς όλες τις κατευθύνσεις όπως οι λευκές με gain 1 και συγχρόνως λόγω γκρι χρώματος να μην μας ανεβάσει πολύ το επίπεδο του μαύρου. Mε αυτόν τον τρόπο στην ουσία ‘βλέπουμε’ καλύτερο contrast. Αυτό για τυπικούς χώρους προβολής , διότι σε dark rooms που δεν υπάρχουν ανακλάσεις θα πάρουμε το ίδιο αποτέλεσμα ,απλά χρησιμοποιώντας λευκή οθόνη με gain 1.
Ας έρθουμε τώρα στο βασικό μας ερώτημα .Τι διαφορές θα δούμε στην εικόνα μεταξύ μιας πανάκριβης οθόνης (π.χ Stewart) από μια no name. Καμία απολύτως! Και στις δυο οθόνες οι σύγχρονοι βιντεοπροβολείς μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να αποδίδουν ακριβώς την ίδια εικόνα, ανεξάρτητα από την απόχρωση ,το υλικό ή την κατασκευή που έχει η οθόνη μας. Δεν υπάρχουν μαγικά πανιά και υφάσματα που να βελτιώνουν την εικόνα μας. Είναι απλά μαθηματικά ,αν κάπου κερδίζουμε τότε σίγουρα κάπου αλλού χάνουμε.
Η μοναδική διαφορά μεταξύ οθονών που όντως υφίσταται, είναι η ποιότητα των υλικών. Δηλαδή μια ακριβή οθόνη μπορεί να κρατήσει περισσότερο στον χρόνο από μια φθηνότερη (η φθηνότερη θα κάνει πιο γρήγορα ζάρες αν πρόκειται για πτυσσόμενη ή αν πρόκειται για σταθερή θα έρθει πιο γρήγορα η φθορά στο πανί).
Βέβαια υπάρχει και το θέμα image…αλλιώς είναι να λες, έχω δώσει 5.000 ευρώ για οθόνη και αλλιώς 150 ευρώ από ebay.
Συμπέρασμα ,δεν υπάρχει κανένας λόγος πλην της ποιότητας κατασκευής, να προχωρήσουμε σε αγορά ακριβής οθόνης, δεν θα δούμε καλύτερη εικόνα,αυτό είναι απλά μύθος και marketing των εταιριών .Καλύτερα να δώσουμε αυτά τα extra χρήματα στην αγορά ενός καλύτερου βιντεοπροβολέα ,εκεί θα δούμε σίγουρα διαφορά. Όπως μεγάλη διαφορά (σε contrast πάντα) θα δούμε αν προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις ανακλάσεις του χώρου μας (κουρτίνες ,βάψιμο με σκούρα χρώματα ,κ.τ.λ)
1 Comment
Καλησπέρα Νίκο και Χρόνια Πολλά,
Έχουμε συζητήσει και παλιότερα το θέμα προτζέκτορα, μάλιστα το σχόλιο σου σε δημοσίευσή μου στο avclub (anapofasistos) ήταν πολύ πετυχημένο..:) Συνεχίζοντας την έρευνά μου καταλήγω πως το θέμα της οθόνης είναι εξίσου σημαντικό με πολλές παραμέτρους (εγκατασταση, μέγεθος, gain, χρωμα).
Θα τολμήσω να ζητήσω την άποψή σου για τον χώρο μου. Πιστεύεις πως μια γκρι με gain 1 ή 1.1 είναι εντάξει? Επιπλέον, δυσκολεύομαι να εντοπίσω οθόνη με 50cm black border στο πάνω μέρος ώστε η οθόνη να ξεκινά από τα 70-75cm περίπου.
Στο θέμα του προτζέκτορα έχω καταλήξει στον benq w1210st.
Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σου και εύχομαι Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και χαρούμενες στιγμές!!
Φιλικά,
Παναγιώτης