Νέος UHD προβολέας από την Vivitek
5 Ιανουαρίου 2017
Νέοι JVC προβολείς
23 Φεβρουαρίου 2017
Show all

Ενας κινηματογράφος, μία ιστορία, Τριανόν!

Δεν γνωρίζω τι σημαίνει για εσάς η λέξη κινηματογράφος, σκεφτείτε το λίγο. Για εμένα, και φαντάζομαι για όλους τους “παλιούς” σινεφίλ, η λέξη κινηματογράφος είναι συνυφασμένη με ένα σωρό συναισθήματα και εμπειρίες.

Ο κλασικός κινηματογράφος αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί για πολλούς από εμάς έναν τόπο συνάντησης, ένα μέρος διαφυγής από την καθημερινότητα, έναν χώρο διαλογισμού, ένα σχολείο πολιτισμού και πολλά ακόμη που ομολογώ ότι δύσκολα περιγράφονται γραπτώς, κάποιοι είμαι σίγουρος ότι με καταλαβαίνουν απόλυτα.

Η εξέλιξη των καιρών όμως άλλαξε αρκετά τον κινηματογράφο, μεγέθυνε το εμπορικό του κομμάτι και συρρίκνωσε  τον “ρομαντισμό” του. Τα μεγάλα Mall με τις χολυγουντιανές υπερπαραγωγές μετέτρεψαν τον κλασικό κινηματογράφο σε κάτι κοινό, συνηθισμένο, απρόσωπο.

Στην Αθήνα όμως ευτυχώς εξακολουθούν και υπάρχουν ακόμα αίθουσες κινηματογράφου που συνεχίζουν να αποτελούν μικρές οάσεις πολιτισμού.

Θα σας ξεναγήσω με το παρόν άρθρο σε μια τέτοια αίθουσα ώστε οι “παλιοί” να ταξιδέψουν μέσα στις αναμνήσεις τους και οι νέοι να ποτιστούν με λίγη από την κλασική κινηματογραφική μαγεία…

 

 

Κινηματογράφος Τριανόν

Δεν υπάρχει Αθηναίος να μην γνωρίζει αυτό το όνομα και δεν υπάρχει “παλιός” σινεφίλ που να μην έχει περάσει έστω μία φορά από το γκισέ εισιτηρίων του.

Ο κινηματογράφος Τριανόν βρίσκεται στην διεύθυνση Κορδιγκτώνος 21, λίγο μετά τη Πατησίων, στο κέντρο της Αθήνας.

 

 

Κλασικό ταμείο κινηματογράφου που αποτελεί και το σημείο προμήθειας του μαγικού εισιτηρίου

 

 

ΣΗΜΕΡΑ

Οι προβολές στο Τριανόν είναι ένα δώρο για τους απανταχού σινεφίλ. Μία ομάδα πολύ “ψαγμένων” ανθρώπων επιλέγουν ταινίες και ντοκιμαντέρ που κατά πάσα περίπτωση δεν θα δείτε πουθενά αλλού και δεν θα τύχει να τις “κατεβάσετε” ούτε να τις δείτε online κάπου. Στο Τριανόν δεν πας για να δεις κάτι που θέλεις, πας για να δεις κάτι που θέλει αυτό να σου δείξει.

Πήγα σε προβολή στο Τριανόν σε μία από τις κλασικές μου κινηματογραφικές εξορμήσεις χωρίς να έχω ιδέα τι θα δω και έτυχε την συγκεκριμένη ώρα να παίζει το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ “Νοσταλγώντας το φως” του Χιλιανού Patricio Guzman, φυσικά μπήκα και το είδα. Σας έχει τύχει ποτέ να πετύχετε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο σας όπου οι μουσικές του επιλογές να σας συνεπάρουν σε βαθμό που να νιώθετε τυχεροί που ήσασταν συντονισμένοι στην συχνότητα του την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, συνειδητοποιημένοι ότι πιθανόν να μην ακούγατε ποτέ και πουθενά αυτή την μουσική?

Ε, αυτό έπαθα και εγώ στο Τριανόν εκείνη την ημέρα, κατέβαινα τα σκαλιά της εξόδου και ήθελα απεγνωσμένα κάποιον να ευχαριστήσω…όχι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δω αυτό το αριστούργημα αν το “ραδιόφωνο” του Τριανόν δεν το επέλεγε για εμένα, αυτή είναι η αλήθεια.

 

Το Τριανόν όποια ώρα και μέρα επιλέξετε να το επισκεφτείτε, να είστε σίγουροι ότι κάτι θα έχει να σας πει, κάτι μοναδικό που θα αφορά εσάς προσωπικά, πιστέψτε με…it’s magic!

 

 

 

 

Ας συνεχίσω την φυσική ξενάγηση όμως η οποία είναι άκρως ενδιαφέρουσα…τουλάχιστον φωτογραφικά…

 

Κινηματογράφος δεν είναι μόνο η αίθουσα προβολών. Κινηματογράφος είναι τα πάντα, και το σημαντικότερο κομμάτι του είναι ίσως ο χώρος υποδοχής για εμένα. Εκεί συναντιέσαι με κόσμο, εκεί ανταλλάσσεις απόψεις, εκεί περιμένεις με αγωνία για το τι θα δεις, εκεί κουτσομπολεύεις στο διάλειμμα, εκεί γνωρίζεις τη γυναίκα (ή τον άντρα) της ζωής σου, εκεί συναντάς παλιούς σου συμμαθητές, εκεί, εκεί, εκεί…

Αυτός ο χώρος στο Τριανόν “μυρίζει” κινηματογράφο στην κυριολεξία…το φωτορεπορτάζ μιλάει από μόνο του, εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα απολύτως…

 

 

 

 

Ας περάσουμε όμως και στα ενδότερα…

 

Η αίθουσα προβολής είναι πραγματικά πολύ μεγάλη χωρισμένη σε δυο διαζώματα στην ουσία.

 

 

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο χώρος διαθέτει ανοιγόμενη συρόμενη  οροφή, ναι καλά ακούσατε, το καλοκαίρι το Τριανόν μετατρέπεται σε θερινό κινηματογράφο…

 

 

Το Τριανόν διαθέτει επίσης μια μεγάλη σκηνή μπροστά από την οθόνη προβολής και συχνά πυκνά φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, stand up comedy, και γενικά κάθε λογής καλλιτεχνικό δρώμενο. Πρόσφατα παρακολούθησα την συναυλία των Μπλε και γέλασα μέχρι δακρύων με τον εκπληκτικό Ζαραλίκο σε ένα stand up comedy για… γυμνασμένους κοιλιακούς…

 

 

Την μέρα που βρέθηκα στο Τριανόν για να πραγματοποιήσω αυτό εδώ το mini ρεπορτάζ (πληροφοριακά, δεν μου ζητήθηκε, εγώ ένιωσα την ανάγκη) η σκηνή φιλοξενούσε από την γείτονα Ιταλία μια ομάδα καλλιτεχνών (Cosmesi) όπου θα παρουσίαζαν στα πλαίσια του φεστιβάλ MIR ένα show το οποίο απαιτούσε μία τεράστια οθόνη οπίσθιας προβολής, εδώ βλέπεται στιγμιότυπο από την εγκατάσταση της..

 

 

Η μαγεία του κινηματογράφου κλεισμένη σε μία αίθουσα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για το παρακάτω φωτορεπορτάζ στα ενδότερα του Τριανόν, και ποιος δεν θα ήθελε να βρεθεί στον χώρο που ο μηχανικός προβολής εργάζεται όταν εμείς απολαμβάνουμε την ταινία μας έστω για μερικά λεπτά?Για εμάς τους σινεφίλ μπαίνοντας σε αυτόν τον χώρο αισθανόμαστε σαν την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων…

 

 

Ενας τρίτσιπος DCP DLP προβολέας της Barco έχει αναλάβει να γεμίσει την ηχοδιαπερατή 10μετρη οθόνη του Τριανόν. Ανάλυσης 2,048 x 1,080 pixels και 9.000 lumen φωτεινότητας προερχόμενη από μία 2.2KW Xenon λάμπα.

 

 

Ενα τέτοιο “θηρίο” απαιτεί κανονική καμινάδα ψύξης… (προσέξτε το χειροποίητο φωτιστικό από καρούλι φιλμ)

 

 

Εδώ ο DCP σε λειτουργία…

 

 

Φυσικά υπήρχαν άλλοι δυο μικρότεροι Barco (ο ένας ήδη στημένος) για παν ενδεχόμενο ή για σύνθετες προβολές, άλλα το κερασάκι στην τούρτα ήταν η παλιά μηχανή προβολής με φιλμ της Milano που ήταν ακόμη στημένη κανονικά στην θέση της έτοιμη να γυρίσει τις μπομπίνες με το φίλμ!

 

 

Η καλλιτεχνική ομάδα Cosmesi λίγο πριν την παράσταση τους, ανήσυχα πνεύματα και πολύ καλά παιδιά.

 

 

Εδώ ο ένας και μοναδικός Μιχάλης Ζέης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Τριανόν και καλός φίλος παρέα με την γλυκύτατη Δανάη Γιαννακοπούλου, διευθύντρια παραγωγής του MIRfestival μετά από μια εξαντλητική μέρα προετοιμασιών.

 

 

Φυσικά πίσω από τα φώτα υπάρχει η ομάδα του Τριανόν που δουλεύει σκληρά με κέφι και μεράκι για τον συντονισμό της αίθουσας ώστε εμείς να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Τους αξίζουν θεωρώ μερικά δευτερόλεπτα δημοσιότητας έστω και μέσω κατασκοπευτικής φωτογραφίας, δεν συμφωνείτε?  🙂

 

 

 

Τι είναι το Τριανόν?

Το Τριανόν είναι ένας καλλιτεχνικός πολυχώρος με κινηματογραφικό άρωμα. Φιλοξενεί διάφορα festival (festival Δράμας, MIRfestival, κ.τ.λ), συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και φυσικά λειτουργεί ως κλασικός κινηματογράφος που προβάλει σχεδόν καθημερινά ταινίες και ντοκιμαντέρ. Αυτά αν θέλω να περιγράψω εν συντομία και τυπικά τον συγκεκριμένο χώρο.

Τι πραγματικά είναι το Τριανόν?

Το Τριανόν είναι ένας χώρος διαφυγής από την καθημερινότητα. Είναι ένας χώρος που η τέχνη ανθεί σε κάθε της έκφανση. Είναι ένας κοινωνικός χώρος στοχασμού, συζητήσεων, συναντήσεων, γνωριμιών και ιδεών. Είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος πραγματική όαση όχι μόνο για το κέντρο της Αθήνας, άλλα και για τους καιρούς που διανύουμε. Είναι ένας κινηματογράφος.

 

Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του και ανακαλύψτε και μόνοι σας τι σημαίνει Τριανόν.

http://www.trianon.gr

 

 

 

Νίκος Τσώλας

 

2 Comments

  1. Ο/Η Νίκος Μανδαράκας λέει:

    Νικόλα ακόμη και ο τρόπος που γράφεις, αποπνέει το σεβασμό και τις αξίες που σε διακρίνουν. Είμαι Υπερήφανος για εσένα και είναι Τιμή μου που σε γνώρισα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *