Σκόνη…ο φονέας των προβολέων..part II (LCD)
11 Απριλίου 2013
Διόρθωση χρωματικής ανομοιομορφίας και αύξηση contrast σε LCD part II
1 Ιουνίου 2013
Show all

Διόρθωση χρωματικής ανομοιομορφίας και αύξηση contrast σε LCD part I

Ίσως είναι η πρώτη φορά που πολλοί κάτοχοι LCD βιντεοπροβολέα θα πάρουν μέσα από αυτό το άρθρο σαφείς απαντήσεις για το πρόβλημα που “σίγουρα” αντιμετωπίζει ο προβολέας τους με την πάροδο των ωρών λειτουργίας.

Σίγουρα δεν το ακούτε για πρώτη φορά και ακόμη πιο σίγουρα δεν υπάρχει κάτοχος LCD βιντεοπροβολέα (από τα παλιότερα μέχρι τα τελευταία μοντέλα) να μην αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα περιγράψουμε παρακάτω σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να τα αντιμετωπίζετε από την πρώτη στιγμή που θα βγάλετε από τη κούτα του τον καινούργιο σας βιντεοπροβολέα ή κατά την διάρκεια και σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα (τα πρώτα συμπτώματα αρχίζουν πολύ νωρίς…ακόμη και από τις 50-60 ώρες ή και νωρίτερα).

Ας δούμε και ας αναλύσουμε τα δύο αυτά σημαντικά προβλήματα και φυσικά στη συνέχεια ας περιγράψουμε την λύση τους.

Το πρώτο πρόβλημα είναι η γνωστή σε όλους χρωματική ανομοιομορφία.

Η χρωματική ανομοιομορφία είναι το φαινόμενο που συνήθως διαπιστώνουμε βάζοντας τον προβολέα μας να παίξει αποχρώσεις του γκρίζου και ακόμη καλύτερα την μέγιστη απόχρωση….το λευκό. Ένας προβολέας LCD με χρωματική ανομοιομορφία θα παρουσιάσει το παρακάτω φαινόμενο προβάλλοντας του μια πλήρη λευκή εικόνα, δηλαδή θα πρασινίζει από την μια μεριά και θα κοκκινίζει από την άλλη (ή πάνω και κάτω…ή συνδυασμός των προηγούμενων)

Δηλαδή θα διαπιστώσουμε ότι μέσα στο λευκό υπάρχουν αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου.

Πριν περάσουμε στη πηγή του κακού, να πούμε ότι αλληλένδετα με την χρωματική ανομοιομορφία έρχεται και η απώλεια του contrast ή αλλιώς το χειρότερο μαύρο (πιο φωτεινό μαύρο).

Εδώ να πούμε ότι χρωματική ανομοιομορφία χωρίς απώλεια του μαύρου ή το αντίστροφο δεν γίνεται. Τα δυο αυτά προβλήματα παρουσιάζονται ταυτόχρονα, απόρροια της κοινής πηγής κακού. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες LCD προβολέα θα διαπιστώσουν εύκολα, μονάχα το πρώτο (την χρωματική ανομοιομορφία) και δυσκολότερα την δραματική πτώση του contrast. Το δεύτερο θα το διαπιστώσουν ευκολότερα οι πιο έμπειροι προβολάκηδες ή ακόμη πιο σίγουρα τα μετρητικά μας όργανα.

Έτσι σε όλους μας πλέον έχει περάσει ότι αγοράζοντας LCD βιντεοπροβολέα, πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτά τα προβλήματα ή αγοράζεις DLP και δεν τα αντιμετωπίζεις ποτέ. Λάθος! Ένας LCD βιντεοπροβολέας με μια πολύ καλή ρύθμιση στο οπτικό του μπορεί να παίξει αν όχι ακριβώς ίδια, τρομερά κοντά με έναν DLP στο θέμα χρωματικής ομοιομορφίας και φυσικά πολύ καλύτερα σε επίπεδα μαύρου και contrast (τουλάχιστον οι σύγχρονοι).

Με λεπτομερή ρύθμιση μπορούμε να πάρουμε πολύ καλύτερο μαύρο και γενικότερα υψηλότερο contrast από αυτό που διέθετε ο προβολέας την πρώτη μέρα που τον βγάλαμε από την συσκευασία του. Απίστευτο??Πέρα ως πέρα αληθινό και το έχουμε δει με τα μάτια μας .

Μια μικρή παρένθεση κάπου εδώ προς τους απανταχού κατόχους LCD βιντεοπροβολέων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρωματικής ανομοιομορφίας στον προβολέα τους. Είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ανούσιο να προσπαθήσετε να καλιμπράρετε με όργανα έναν προβολέα που αντιμετωπίζει πρόβλημα χρωματικής ανομοιομορφίας. Αυτό διότι ο κάθε αισθητήρας που θα χρησιμοποιήσετε, κάνει σημειακή μέτρηση, δηλαδή τον τοποθετούμε να κοιτάζει και να μετράει έναν σημείο της οθόνης λίγων εκατοστών και όχι όλη την οθόνη μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καλιμπράρουμε ωραία και όμορφα μόνο αυτά τα λίγα εκατοστά!Η υπόλοιπη εικόνα μας το πιθανότερο είναι γίνει ακόμη χειρότερη από αυτή που είχαμε πριν το καλιμπράρισμα λόγω της χρωματική ανομοιομορφίας.

Παράδειγμα..ο προβολέας σας κοκκινίζει δεξιά και αριστερά της εικόνας άλλα στην μέτρηση από το κέντρο της βλέπετε ότι το κόκκινο υστερεί, αυτομάτως για να βγει ωραίο το διάγραμμα και να καλιμπραριστεί υποτίθεται ο προβολέας σας αυξάνετε το κόκκινο από το αντίστοιχο ρυθμιστικό και λαμβάνετε μια τέλεια μέτρηση. Ξέρετε τι θα βλέπετε στην μισή σας εικόνα (δεξιά και αριστερά)? το “κόκκινο λιβάδι” ( σειρά δική μας έμπνευσης.. 🙂 )

“Αν αγοράσετε μετρητικό όργανο ή πληρώσετε επαγγελματικό καλιμπράρισμα για να “φέρετε” έναν LCD που αντιμετωπίζει χρωματική ανομοιομορφία, όχι μόνο θα πετάξετε στην κυριολεξία τα χρήματα σας, άλλα θα πάρετε και χειρότερη εικόνα σαν αποτέλεσμα”

Ας ξεκινήσουμε από το contrast και σιγά σιγά θα καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει στον βιντεοπροβολέα σας και μάλιστα πολύ καλά. Mε τη χρωματική ανομοιομορφία θα ασχοληθούμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο μας που θα ακολουθήσει λίαν συντόμως διότι αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο…

Αυτό είναι το οπτικό ενός LCD προβολέα χωρίς το πρίσμα και τα πάνελ.

Σίγουρα διακρίνετε τα “δίδυμα” ζευγάρια πολωτικών φίλτρων που υπάρχουν πριν από κάθε έξοδο του φωτός προς τα πάνελ. Τρία ζευγάρια στο σύνολο.

 

 

Για να μην μπερδευόμαστε και για να είμαστε και τυπικοί, το εξωτερικό θα το ονομάσουμε “οπτικό φίλτρο” και το εσωτερικό “πολωτικό φίλτρο”

 

Αυτά τα δύο φίλτρα είναι υπεύθυνα στην ουσία (ανατρέξτε σε προηγούμενο άρθρο μας για αναλυτικές εξηγήσεις) για το πόσο φως θα περάσει σε κάθε πάνελ και φυσικά πόσο ομοιόμορφα αυτό θα περάσει (bakalistiko explanation).

 

Το οπτικό και το πολωτικό φίλτρο ρυθμίζονται ποικιλοτρόπως και στον οριζόντιο άλλα και στον κάθετο άξονα. Το πόσο καλό contrast και το πόσο απόλυτο μαύρο θα βγάλει ο προβολέας μας εξαρτάται κατά 80% από την ρύθμιση των φίλτρων στον οριζόντιο άξονα και κατά 20% περίπου στον κάθετο άξονα. Στην ρύθμιση της ανομοιομορφίας τα ποσοστά είναι ακριβώς αντίθετα. Ας δούμε π.χ το οπτικό φίλτρο…

 

 

Η ρύθμιση του στον οριζόντιο άξονα…

 

 

Και η ρύθμιση του στον κατακόρυφο άξονα..

 

Συγχωρέστε μας για την σκόνη …το “ρεπορτάζ” έγινε πριν τον καθαρισμό του προβολέα..

Η ρύθμιση στον οριζόντιο άξονα επί το πλείστον όπως είπαμε, επηρεάζει το ποσοστό του φωτός του κάθε χρώματος που θα περάσει από το πάνελ στο πανί μας, όταν τα πάνελ μας προβάλουν το απόλυτο τους μαύρο.

Πάμε να περάσουμε στο βαθύτερο νόημα στο τι συμβαίνει με το contrast και το μαύρο μας.

Το μαύρο μας όπως και κάθε απόχρωση του γκρι (από το μαύρο μέχρι και το λευκό) αποτελείται από ποσοστό των τριών βασικών χρωμάτων. Ιδανικά σε ένα απόλυτο μαύρο έχουμε φωτεινότητα των τριών χρωμάτων ως εξής : 0% κόκκινο, 0% πράσινο και 0% μπλέ.

Ένας σύγχρονος προβολέας, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν μπορεί να αποδώσει απόλυτο μαύρο. Παράγει υψηλότερα ποσοστά φωτεινότητας των τριών χρωμάτων από το απόλυτο 0 που θα έπρεπε κανονικά γιαυτό και το μαύρο μας φωτίζεται ελαφρώς.

Το πόσο καλό θα είναι το μαύρο μας (λιγότερο φωτεινό δηλαδή) εξαρτάται φυσικά από το χρώμα με το υψηλότερο φως. Μπερδευτήκατε? Πάμε να το κάνουμε πλήρως κατανοητό..

Αυτό είναι το μαύρο που βγάζει ένας προβολέας LCD (όλες οι φωτογραφίες είναι ακραίες και υποθετικές,για τις ανάγκες κατανόησης του παραδείγματος μας) με τα φίλτρα του ιδανικά ρυθμισμένα και χωρίς καμία παρέμβαση στα ρυθμιστικά του.

 

 

Αν με ένα ελαφρώς κουνημένο οπτικό ή πολωτικό φίλτρο, π.χ φίλτρο του κόκκινου πάνελ, περνάει μεγαλύτερη φωτεινότητα από την ιδανική τότε θα πάρουμε το παρακάτω μαύρο..

 

 

Δηλαδή φωτεινότερο μαύρο (χειρότερο δηλαδή) και με κοκκινίζουσα χροιά (αντίστοιχα θα μπορούσε να είναι πράσινη ή μπλε η χροιά).

 

 

Κανόνας

Η ελάχιστη φωτεινότητα που βγάζει κάθε ένα από τα τρία χρώματα που αποτελούν το μαύρο μας, δεν μπορεί να μειωθεί με τα ρυθμιστικά του προβολέα μας (εάν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο όλοι μας θα κατεβάζαμε τα αντίστοιχα ρυθμιστικά στο 0 και θα βγάζαμε καλύτερο μαύρο από αυτό που ανακοινώνει ο κατασκευαστής), άρα αν κάποιο από τα τρία χρώματα αυξήσει την φωτεινότητα του για τους λόγους που προαναφέραμε, δεν μπορούμε να την μειώσουμε με ρύθμιση από το μενού του προβολέα μας .

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε τη χρωματική απόκλιση του μαύρου μας όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι να σηκώσουμε τις φωτεινότητες RGB στα άλλα δυο χρώματα ώστε να φτάσουν την υψηλότερη φωτεινότητα αυτού που αποκλίνει για να αποκτήσουμε ένα ουδέτερο (αλλά ακόμη πιο φωτεινό-χειρότερο) μαύρο.

Κάτι τέτοιο δηλαδή..

 

 

Παρόμοια ρύθμιση θα πρέπει να κάνουμε και σε όλα τα χαμηλά στάδια του προβολέα μας διότι και αυτά επηρεάζονται από το οπτικά και πολωτικά φίλτρα. Δηλαδή στα 10 στα 20 και στα 30IRE της κλίμακας του γκρι.

Δηλαδή ρυθμίζοντας έναν LCD προβολέα που χαμηλά το μαύρο του κοκκινίζει, μπλεδίζει ή πρασινίζει (συνολικά και όχι μερικώς λόγω χρωματικής ανομοιομορφίας και μόνο), το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μειώσουμε δραματικά το contrast του, να συμπιέσουμε αρκετά το gamma του και να πάρουμε εικόνα χειρότερη από LCD 720p 10ετίας, άλλα φυσικά και πιο ουδέτερες αποχρώσεις του μαύρου (άρα τα διαγράμματα μας θα είναι θαυμάσια 🙂 ). Φυσικά μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και να κοκορευμόμαστε ότι κάναμε και calibration…

Σε αυτές τις περιπτώσεις και εάν δεν θέλουμε να ανοίξουμε τον προβολέα μας ή να τον στείλουμε σε εξειδικευμένο τεχνικό για ρύθμιση, καλύτερα είναι να αφήνουμε τον προβολέα μας να παίζει αρρύθμιστος χαμηλά, με την απόχρωση που ξεφεύγει, τουλάχιστον έτσι θα έχουμε καλύτερο μαύρο και πιο κοντραστάτη εικόνα.

Το απόλυτο μαύρο και σε ουδετερότητα άλλα και σε ένταση έρχεται μόνο με ρύθμιση του οπτικού. Με οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση μέσω μενού προσπαθήσουμε να κάνουμε διόρθωση, το μόνο που θα πετύχουμε είναι τα παραπάνω.

Να το αιτιολογήσουμε

 

Ο κάθε LCD προβολέας έρχεται ιδανικά σεταρισμένος (όσο αφορά τα πάνελ του) σε τέτοια θέματα από το εργοστάσιο. Μάλιστα η ρύθμιση που έχει στο τσίπ η κάθε mainboard αφορά αποκλειστικά τα συγκεκριμένα πάνελ. Αν χρειαστεί να αλλάξουμε mainboard τότε πρέπει οπωσδήποτε να περάσουμε τις ρυθμίσεις της παλιάς στην καινούργια (γίνεται συνήθως σειριακά ή κάποιες φορές πρέπει να μεταφέρουμε το παλιό τσιπ στην καινούργια mainboard).

Δηλαδή τα πάνελ του κάθε LCD προβολέα έρχονται από το εργοστάσιο ιδανικά ρυθμισμένα (όταν λέμε ιδανικά, μιλάμε με ποσοστό επιτυχίας 100% και ούτε καν 99%) να πολώνουν το φως που δέχονται από το οπτικό ακριβώς όμοια και τα τρία.

Αν δηλαδή αφαιρέσουμε τα πάνελ από το προβληματικό οπτικό και τους ρίξουμε τις σωστές αναλογίες πολωμένου φωτός και στα τρία, θα πάρουμε το απόλυτο μαύρο που μπορούν να αποδώσουν (και σε απόχρωση άλλα και σε φωτεινότητα), το οποίο θα είναι ίδιο σε όσα κομμάτια προβολέα του ίδιου μοντέλου και αν το δοκιμάσουμε και μάλιστα χωρίς να ακουμπήσουμε τα ρυθμιστικά ούτε στο ελάχιστο.

Εμείς όμως, όταν τα τρία τέλεια από το εργοστάσιο ρυθμισμένα πάνελ μας, αντιμετωπίσουν λάθος ρυθμισμένα οπτικά και πολωτικά φίλτρα, πάμε μέσω των ρυθμιστικών στο μενού του προβολέα (που ρυθμίζουν την πόλωση των πάνελ και όχι των φίλτρων του οπτικού) και “χαλάμε” την τέλεια ρύθμιση κάποιου εκ των τριών ή και περισσοτέρων, ώστε να καλύψουμε το λάθος του οπτικού.

Επειδή όμως τα πάνελ είναι ήδη οριακά και πλήρως ρυθμισμένα από το εργοστάσιο ως προς την κατώτερη τιμή του μαύρου (της πόλωσης τους), δεν μπορούμε παρά να τα “χειροτερέψουμε” (είπαμε το απόλυτο 0 είναι η εργοστασιακή ρύθμιση) σε ρύθμιση ώστε να καλύψουμε το λάθος των φίλτρων σε κάποιο εκ των τριών πάνελ.

Στην ουσία αντί να πάμε και να ρυθμίσουμε τα φίλτρα με βάση την τέλεια εργοστασιακή ρύθμιση των πάνελ και να πετύχουμε το ιδανικότερο αποτέλεσμα σε μαύρο και contrast, πάμε και χαλάμε την ρύθμιση των πάνελ για να εξισορροπήσουμε τη λάθος ρύθμιση των φίλτρων με αποτέλεσμα φυσικά την χειροτέρευση του μαύρου άλλα και του contrast του προβολέα μας (είπαμε…με τα ρυθμιστικά μπορούμε μόνο να αυξήσουμε την φωτεινότητα χρωμάτων και όχι να την μειώσουμε )

Αν προσθέσουμε και ότι με το πέρας του χρόνου τα φίλτρα συνεχίζουν και μεγαλώνουν την απόκλιση τους και εμείς επιμένουμε με καλιμπράρισμα και κόντρα καλιμπράρισμα κάθε μερικές 100άδες ώρες, στην ουσία μετά από κάθε calibration “χαλάμε” την εικόνα μας χειρότερα από τη προηγούμενη φορά. Προσοχή!

Τα διαγράμματα του gamma, του RGB και των χρωμάτων του φρεσκοκαλιμπραρισμένου προβολέα μας, δεν φανερώνουν τόσο εύκολα τη χειρότερη εικόνα που σίγουρα θα βλέπουμε και μέσω της αυθυποβολής (που είναι αρκετά επιρρεπής ο ανθρώπινος εγκέφαλος) θα πιστέψουμε ότι βλέπουμε καλύτερα.

Φανταστείτε εμάς ή και εσάς (αν κατανοήσετε καλά το άρθρο μας) τι θα αισθάνεστε κάθε φορά που ακούτε κάποιον να λέει….αα..έκανα calibration στον LCD προβολέα μου ξανά στις 500 ώρες και πραγματικά η εικόνα απογειώθηκε….θα βάζετε τα γέλια ή και τα κλάματα καμιά φορά, γιατί έχει πετύχει σίγουρα το αντίθετο αποτέλεσμα, ιδιαιτέρως δε αν έχει κοστίσει και χρήματα (είτε με αγορά οργάνων είτε με πληρωμή επαγγελματικού calibration).

Σαν συμπέρασμα, προβολέα LCD που αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ανομοιομορφίας (άρα και contrast) καλύτερα να μην τον καλιμπράρουμε ιδανικά, διότι το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερη εικόνα.

 

Η ρύθμιση των φίλτρων γίνεται με βγαλμένο φυσικά το καπάκι του προβολέα, σε λειτουργία και με οδηγίες που συνήθως δίνονται στα service manual των κατασκευαστών

 

 

Η ρύθμιση είναι πολύωρη και επίπονη διότι οι συνδυασμοί που μπορούν να αποδώσουν ένα ιδανικό μαύρο είναι πάρα πολλοί αλλά καθένας από αυτούς επηρεάζει και την υπόλοιπη κλίμακα του γκρι καθώς και την χρωματική ομοιομορφία του προβολέα διαφορετικά κάθε φορά.

Η ιδανική ρύθμιση είναι εκεί που θα πάρουμε το ιδανικό μαύρο (και σαν φωτεινότητα άλλα και σαν ουδετερότητα-απόχρωση), την καλύτερη κλίμακα του γκρι και την μικρότερη ανομοιομορφία. Αυτά τα τσεκάρουμε κάθε φορά όλα μαζί, διότι μπορεί να πετύχετε ιδανικό μαύρο και να δημιουργήσετε χειρότερη ανομοιομορφία σε κάποιες αποχρώσεις του γκρι ή και το αντίστροφο.

 

Η ιδανική ρύθμιση στο gamma και στο RGB (δηλαδή στις βασικότερες ρυθμίσεις) ενός LCD προβολέα που πάσχει από χρωματική ανομοιομορφία, γίνονται κατά κύριο λόγο από την ρύθμιση των οπτικών και πολωτικών του φίλτρων και στη συνέχεια με μικρορυθμίσεις (που είναι αδύνατον να γίνουν με το χέρι) από τα αντίστοιχα ρυθμιστικά στο μενού του και όχι αποκλειστικά από τα ρυθμιστικά διότι το αποτέλεσμα που θα πάρουμε θα είναι χειρότερη εικόνα και όχι καλύτερη.

 

Φυσικά διαφορές από μοντέλο σε μοντέλο είναι υπαρκτές. Κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα στις 10 ώρες (ή και στις 0) και κάποιος άλλος στις 2000 ώρες. Έχει να κάνει αποκλειστικά με την ποιότητα κατασκευής του προβολέα και τη τύχη του κάθε αγοραστή 🙂 .

Τα παραπάνω ισχύουν και για τους SXRD-DILA (ιδιαιτέρως στους DILA που το πρόβλημα πραγματικά “ξεφτυλίζει” το πλούσιο μαύρο και το gamma τους με το πέρας των ωρών…και μην φανταστείτε ότι μιλάμε για χιλιάδες ώρες…) σε μικρότερο σίγουρα βαθμό από τους LCD.

Μπορεί να ρυθμιστεί ιδανικά ένα οπτικό LCD?

Οχι!σας απογοητεύσαμε? Ας επανορθώσουμε…

Μπορεί να ρυθμιστεί τόσο ώστε να δείτε το βαθύτερο μαύρο που έχουν δει ποτέ τα μάτια σας (εμείς ακόμη τα τρίβουμε με έναν LCD που μόλις ρυθμίσαμε) και χρωματική ομοιομορφία που αγγίζει DLP προβολέα.

Θα το διαπιστώσετε καλύτερα στο επόμενο άρθρο μας που θα μιλήσουμε αποκλειστικά πλέον για τη χρωματική ανομοιομορφία των LCD χωρίς αναφορές στο contrast και….. με εικόνες από τη ρύθμιση.

(Σημαντικό : Πρέπει να πούμε ότι το projectorjunkies.com δεν προτείνει ούτε ωθεί τέτοιου είδους επισκευές να γίνονται από μη εξειδικευμένους τεχνικούς, για έναν και μοναδικό λόγο. Διότι σε όλη την διαδικασία ρύθμισης ο προβολέας βρίσκεται σε λειτουργία με πολλά σημεία υψηλής τάσης εκτεθειμένα, επομένως ο κίνδυνος για σωματική βλάβη από απροσεξία είναι υπαρκτός και μεγάλος ).

Καλές προβολές!

 

 

 

 

H γνώση είναι νερό. Είναι απαραίτητη στους ανθρώπους για να ζήσουν και πρέπει να μοιράζεται και να διατίθεται δωρεάν από όλους προς όλους και όχι να κρατείτε ως επτασφράγιστο μυστικό στις βιβλιοθήκες και στα μυαλά λίγων, ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριότητας .  Αυτό είναι το πιστεύω μας, αυτός είναι ο λόγος που ξοδεύουμε τον πολύτιμο ελεύθερο μας χρόνο γράφοντας αυτά τα άρθρα και αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του projectorjunkies.com. Οι έμμεσες διαφημίσεις, οι πλάγιες προωθήσεις προϊόντων και η δόλια εξυπηρέτηση συμφερόντων, δεν αφορούν το projectorjunkies.com. Αν σας ενδιαφέρουν τέτοιοι ιστότοποι.. τότε μάλλον βρεθήκατε σε λάθος μέρος, άλλα μην απελπίζεστε…με λίγο ψάξιμο δεν θα αργήσετε να βρείτε πληθώρα τέτοιων στο διαδίκτυο..

Αν από την άλλη όμως, μοιράζεστε τα ίδια πιστεύω για τη μετάδοση και την ανταλλαγή γνώσεων με εμάς…. αγαπάτε την βιντεοπροβολή όπως εμείς….και σας αρέσει να διευρύνετε τους “προβολικούς” σας ορίζοντες, τότε καλωσορίσατε φίλοι μου…καλές αναγνώσεις…. και φυσικά καλές προβολές!!

 

Με εκτίμηση,

 

Νίκος Τσώλας

Τεχνικός/ηλεκτρονικός συστημάτων προβολής

4 Comments

 1. Ο/Η Παναγιώτης Βογιατζάκης λέει:

  Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με το τελευταίο απόσπασμα του πολύ ωραίου σου άρθρου Νίκο, ειδικά με το παρακάτω:

  «H γνώση είναι νερό. Είναι απαραίτητη στους ανθρώπους για να ζήσουν και πρέπει να μοιράζεται και να διατίθεται δωρεάν από όλους προς όλους και όχι να κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό στις βιβλιοθήκες και στα μυαλά λίγων, ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριότητας» .

  Επί του θέματος τώρα, είμαι φοβερά περίεργος για το εάν βελτιώθηκε μετά από ρύθμιση, η χρωματική ανομοιομορφία που αντιμετωπίσαμε στον Sanyo Z3000 στο κάτω μέρος της οθόνης, με την ρύθμιση που περιγράφεται στο άρθρο…

 2. Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

  O προβολέας έγινε DLP Παναγιώτη (εντάξει δεν έγινε και sharp 21000)… 🙂
  Δεν θέλω να σου πω για τα μαύρα γιατί θα πάθεις σοκ…πρέπει να το δεις με τα μάτια σου για να το πιστέψεις…και δεν μιλάω για τη κοκκινίλα μόνο…μιλάω για μαύρο που δεν μετριέται…χωρίς ίριδα παρακαλώ…

 3. Ο/Η Takeshy λέει:

  Υπέροχος επίλογος Νίκο,
  σε όλα τα παραπάνω να προσθέσω ως πρώην κάτοχος LCD πως είναι προτιμότερο να προσπαθήσουμε με τα ρυθμιστικα και με το pattern Bars Grayscale steps να “φέρουμε” την εικόνα μέχρι εκεί που θα δούμε φυσιολογικό και ντεγκραντε γκρι παρά να ασχοληθούμε με calibration εάν και εφόσον ο προβολέας έχει χρωματική ανομοιομορφια.

 4. Ο/Η Nίκος Τσώλας λέει:

  Συμφωνώ απόλυτα..σε προβολείς με έντονο το πρόβλημα ανομοιομορφίας είναι προτιμότερο να τον παλέψεις με το μάτι…και στο περίπου…παρά να βάλεις όργανο και να προσπαθήσεις να ρυθμίσεις το σημείο που “πιάνει” το όργανο…διότι η υπόλοιπη εικόνα θα γίνει πιθανότατα χειρότερη αντί για καλύτερη..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.